Mosηφιδωτό: προέλευση και τύποι

Είναι μωσαϊκό τέχνη ή χειροτεχνία; Αυτή η ερώτηση μπορεί να απαντηθεί με δύο τρόπους. Από τη μία πλευρά, πρόκειται για μια μορφή τέχνης παρόμοια με τη ζωγραφική, όπου η πρόθεση του συγγραφέα ενσωματώνεται σε έναν πίνακα, αλλά μόνο συνδυάζοντας μικρά θραύσματα σε ένα κοινό σύνολο. Από την άλλη πλευρά, είναι ένα σκάφος που στοχεύει στη διακόσμηση κτιρίων και εσωτερικών χώρων, το οποίο βασίζεται στις ειδικές γνώσεις και δεξιότητες του πλοιάρχου, με στόχο να κάνει το εσωτερικό μοναδικό.

Τι είναι?

Το μωσαϊκό είναι η τέχνη της δημιουργίας μοτίβων και στολιδιών από μικρά πολύχρωμα κομμάτια που ονομάζονται πατατάκια (μερικές φορές τσιπς) από κάποιο είδος στερεού υλικού, τακτοποιώντας τα σε ένα επίπεδο. Από την ιταλική γλώσσα, η λέξη “μωσαϊκό” μεταφράζεται ως “φτιαγμένο από κομμάτια”. Τα πιο συνηθισμένα υλικά για τη δημιουργία μωσαϊκών καμβάδων είναι η φυσική πέτρα, το σμάλτο (πολύχρωμα θραύσματα γυαλιού), τα κεραμικά, το ξύλο, το μέταλλο..

Το σύγχρονο μωσαϊκό, το οποίο έχει υποστεί έναν εντυπωσιακό μετασχηματισμό σε πολλές χιλιετίες ανάπτυξης, έχει γίνει κυρίως μια τέχνη που χρησιμοποιεί πολύχρωμα ψηφιδωτά πλακάκια με έτοιμα σχέδια και σχέδια ως υλικά φινιρίσματος. Από τέτοια μικρά πλακάκια, είτε σχηματίζονται τα σχέδια και τα σχέδια που σχεδιάζει ο κατασκευαστής, είτε σχηματίζονται ψηφιδωτές συνθέσεις χρησιμοποιώντας πολύχρωμα πλακάκια σύμφωνα με τις φαντασιώσεις του πλοιάρχου ή τις επιθυμίες του πελάτη..

Το μωσαϊκό άρχισε να ονομάζεται υλικό φινιρίσματος, το οποίο είναι μια συλλογή μικρών ορθογώνιων πλακιδίων διαφόρων χρωμάτων, από τα οποία γίνεται μοτίβο δαπέδου ή τοίχου ή σχέδιο. Τα κεραμικά πλακίδια επικαλυμμένα με πολύχρωμο λούστρο άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως για τη διακόσμηση των χώρων..

Αλλά το μωσαϊκό, ως μέρος της εφαρμοσμένης διακοσμητικής τέχνης, εξακολουθεί να εκτιμάται από πολλούς. Οι μεμονωμένες δημιουργίες των πλοιάρχων της τεχνικής του ψηφιδωτού αποτιμώνται πολλές φορές περισσότερο από τη χρήση έτοιμων προτύπων. Μοναδικά στολίδια και πίνακες ζωγραφικής χρησιμοποιούνται από καλλιτέχνες τόσο στην πρακτική αστικού σχεδιασμού όσο και από ιδιώτες πελάτες που διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και αίσθηση γεύσης..

Τέτοιες δημιουργίες δημιουργούνται κυρίως από smalt (πολύχρωμα γυάλινα κομμάτια), πέτρες, τεχνητές και φυσικές. Επιπλέον, τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις συνθέσεις συνδυάζονται μεταξύ τους, δημιουργώντας το αποτέλεσμα του παιχνιδιού του φωτός και της σκιάς. Υπάρχουν συχνά ατομικές παραγγελίες για αποκλειστικά ψηφιδωτά για εσωτερική διακόσμηση χώρων με μη παραδοσιακά υλικά, καθώς και πολύτιμους λίθους και μέταλλα..

Οι σύγχρονοι σχεδιαστές εξασκούν εσωτερική διακόσμηση δημιουργώντας μωσαϊκούς καμβάδες από δάπεδο και τοίχο από φυσική πέτρα και ψηφιδωτά πλακάκια από ακριβά είδη ξύλου, καλυμμένα με πυρίμαχο και ανθεκτικό στην υγρασία διάφανο κέλυφος. Ταυτόχρονα, τονίζεται η φυσική δομή της πέτρας και του ξύλου, μερικές φορές χωρισμένες με ένθετα μετάλλου και οστού. Ο σχεδιασμός οποιουδήποτε δωματίου, φτιαγμένος με αυτόν τον τρόπο, φαίνεται διακριτικός, αλλά πολυτελής..

Η τεχνική τοποθέτησης ψηφιδωτών χρησιμοποιείται ενεργά στη διακόσμηση μοντέρνων κτιρίων, τόσο έξω όσο και μέσα. Μωσαϊκά πλακάκια δαπέδου και τοίχου, καλυμμένα με λαμπερό γάνωμα, προσθέτουν μοναδική γεύση και πολυτέλεια σε κάθε εσωτερικό χώρο.

Ιστορία προέλευσης

Το μωσαϊκό δημιουργήθηκε στην αυγή της εμφάνισης του ανθρώπινου πολιτισμού ως η τέχνη της δημιουργίας σχεδίων, που αποτελείται από μικρά πολύχρωμα θραύσματα διαφόρων υλικών: πέτρα, γυαλί, ξύλο, κοχύλια και άλλα υλικά..

Η ιστορία έχει καταγράψει τα γεγονότα των βασικών στοιχείων της δημιουργικότητας του ψηφιδωτού ήδη από τέσσερις χιλιάδες χρόνια π.Χ. NS στη Μεσοποταμία. Στην αρχαιότητα, οι Σουμέριοι δημιούργησαν ένα μωσαϊκό από ψημένα κομμάτια ζωγραφισμένου πηλού. Το μωσαϊκό υπάρχει επίσης στους τάφους των αρχαίων Αιγυπτιακών Φαραώ, όπου χρησιμοποιήθηκαν ενεργά πολύχρωμα κομμάτια γυαλιού.

Από τον VI έως τον II αιώνα π.Χ NS σημειώνεται από τους ιστορικούς ως περίοδος ψηφιδωτών με βότσαλα, όταν τα ψηφιδωτά σχέδια ήταν απλές φιγούρες που αποτελούνταν από μαύρα, άσπρα και κοκκινωπά βότσαλα της θάλασσας. Στοιχεία τέτοιας δημιουργικότητας βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στις περιοχές της Κεντρικής Ασίας.

Μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ. NS το μωσαϊκό με βότσαλα έγινε πιο περίπλοκο, παίρνοντας την εμφάνιση πιο πολύπλοκων σχεδίων και δομών, όπου οι πλάκες μολύβδου άρχισαν να χρησιμοποιούνται για τον διαχωρισμό θραυσμάτων και ο αριθμός των στοιχείων άρχισε να αριθμεί σε χιλιάδες.

Τον ΙΙΙ αιώνα π.Χ. NS σε ψηφιδωτά, άρχισαν να χρησιμοποιούνται τετράγωνα και ορθογώνια κεραμίδια από πέτρα, γυαλί και κεραμικά. Αυτό επέτρεψε τη σημαντική διαφοροποίηση των συνθέσεων, δίνοντάς τους σαφή περιγράμματα και χρωματισμό. Οι δημιουργίες μωσαϊκού έχουν μοιάσει περισσότερο με πίνακες ζωγραφικής, με μεγαλύτερο ρεαλισμό. Το παλαιότερο ψηφιδωτό με κεραμίδια βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Σικελία κοντά στο χωριό Μοραντίνα.

Αλλά ως ένας πλήρης τύπος εφαρμοσμένης διακοσμητικής τέχνης, το μωσαϊκό σχηματίστηκε στην αρχαιότητα, από όπου προήλθε το όνομα αυτού του τύπου τέχνης. Εννέα προστάτες των τεχνών, που ήταν κόρες του Δία, θεωρούνταν μούσες στην αρχαία ελληνική μυθολογία..

Εικόνες από γυαλί και πέτρα και αντανακλούν σκηνές από τη ζωή διαφορετικών χρόνων και πολιτισμών, καθώς και στολίδια και σχέδια, μπορούν να εντοπιστούν οι ιδιαιτερότητες της ανάπτυξης του ανθρώπινου πολιτισμού, οι θρησκευτικές προτιμήσεις πολιτισμών και λαών..

Μπορείτε να εντοπίσετε πώς εξειδικεύτηκε η κυριαρχία των φωτιστικών της μωσαϊκής δημιουργικότητας: από τη δημιουργία απλών σχεδίων πέτρας έως ογκώδη πολύχρωμα πάνελ που συνδυάζουν τεχνικές και υλικά ζωγραφικής..

Στην αρχαιότητα, και στη συνέχεια στη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή αυτοκρατορία, η χρήση ψηφιδωτών έγινε αναπόσπαστο μέρος της αστικής πολεοδομικής πρακτικής. Τα ψηφιδωτά πλακάκια άρχισαν να χρησιμοποιούνται τόσο για τη διακόσμηση των τοίχων των σπιτιών όσο και για τη διακόσμηση της επιφάνειας του δρόμου. Άρχισαν να στρώνουν κατοικίες από μέσα με ψηφιδωτά, καλύπτοντας με αυτό τοίχους, πισίνες και σιντριβάνια. Έγινε ένα είδος μέτρησης της ευημερίας του ιδιοκτήτη.

Μονόχρωμο – ασπρόμαυρο στυλ ψηφιδωτού γεννήθηκε στην αρχαία Ρώμη, η οποία έγινε κυρίαρχη για αρκετούς αιώνες..

Στη Ρωσία, οι δημιουργίες μωσαϊκών άρχισαν να εμφανίζονται μόνο στα τέλη του 20ού αιώνα μετά την υιοθέτηση του Χριστιανισμού, ο οποίος επηρεάστηκε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η καθιερωμένη παραγωγή γυαλιού στο Κίεβο εκείνες τις μέρες σήμανε την αρχή της άνθησης του ψηφιδωτού στη Ρωσία. Η κορυφή της ψηφιδωτής τέχνης στη Ρωσία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πάνελ που κοσμεί τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας.

Η βυζαντινή σχολή, όπου τα ψηφιδωτά της Ραβέννας είναι τα πιο σημαντικά, βασίστηκε σε θρησκευτικές πεποιθήσεις. Χρησιμοποίησε τα δημοφιλή χρωματιστά σμάλτα και χρυσά πλακάκια για να δώσει στα ψηφιδωτά φωτεινά και έντονα χρώματα. Ταυτόχρονα, οι χρυσές πλάκες τοποθετήθηκαν σε διάφορες πλαγιές, οι οποίες δημιούργησαν ένα μαγικό παιχνίδι φωτός και σκιάς..

Το ανατολικό μωσαϊκό είχε τα δικά του χαρακτηριστικά. Με βάση το γεγονός ότι η ισλαμική θρησκεία απαγορεύει οποιαδήποτε εικόνα μερών του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, στα θέματα των ανατολίτικων ψηφιδωτών υπάρχουν κυρίως στολίδια, γεωμετρικά σχήματα, λουλούδια και φυτά, καθώς και κάθε είδους σχέδια.

Η πιο δύσκολη στην εκτέλεση είναι η τεχνική της σχολής της Φλωρεντίας, όπου χρησιμοποιήθηκαν υφές από φυσική πέτρα. Η προσεκτική επιλογή των μοτίβων φυσικής πέτρας και των αποχρώσεών τους, που πραγματοποιήθηκε από τους δασκάλους του μωσαϊκού, και ο επιδέξιος συνδυασμός αυτού με έναν ιδανικό συνδυασμό σε ένα ενιαίο σύνολο, έδωσαν στις Φλωρεντινές δημιουργίες μωσαϊκών μια ιδιαίτερη γοητεία, όπου η φυσικότητα των υλικών ήταν αρμονικά συνυφασμένο με τις ιδέες του πλοιάρχου. Το μωσαϊκό χρησιμοποίησε πέτρες όπως το μάτι της τίγρης, ο μαλαχίτης, ο αχάτης και άλλα. Συχνά χρησιμοποιείται για την εσωτερική διακόσμηση του εσωτερικού του ψηφιδωτού από πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους και πολύτιμα μέταλλα, ειδικά για τη διακόσμηση επίπλων και τζακιών.

Μέχρι τον 16ο αιώνα, σχηματίστηκε η φλωρεντινή σχολή ψηφιδωτών, η οποία διατηρεί ακόμα την ατομικότητά της. Οι μάστορες αυτού του σχολείου είναι σήμερα σε ζήτηση.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, υπήρχε μια σαφής διαίρεση μεταξύ της ψηφιδωτής τέχνης και του έργου των τεχνιτών, οι οποίοι άρχισαν να στρώνουν κεραμίδια με έτοιμα σχέδια και πίνακες, διακοσμώντας εσωτερικούς χώρους. Οι φύλακες της τέχνης του ψηφιδωτού ως τέχνη δημιούργησαν τα μοναδικά αριστουργήματά τους, διακοσμώντας ναούς και παλάτια με βιτρό παράθυρα και ψηφιδωτά. Το μωσαϊκό άρχισε να χρησιμοποιείται όχι μόνο για τη διακόσμηση των χώρων, αλλά και για τη διακόσμηση επίπλων, κασετών και ακόμη και ρούχων. Τα θέματα για το ψηφιδωτό ήταν πολύ διαφορετικά: λουλουδάτα μοτίβα, ζώα και πουλιά, βιβλικά θέματα, σκηνές διακοπών και σκηνές από την αστική ζωή..

Προς το τέλος της Αναγέννησης, η ανάπτυξη της ψηφιδωτής τέχνης υποχώρησε, περνώντας τη σκυτάλη σε πίνακες και τοιχογραφίες. Αλλά στα μέσα του 19ου αιώνα, ο Ιταλός πλοίαρχος Antonio Salviati άρχισε να αναβιώνει τη μωσαϊκή δεξιοτεχνία στο γυάλινο βενετσιάνικο στιλ. Το ενδιαφέρον για το σχεδόν ξεχασμένο σκάφος φούντωσε με ανανεωμένο σθένος χάρη στη δύναμη, την πρακτικότητα και την αντοχή των επενδύσεων τοίχων και δαπέδων από ψηφιδωτά πλακάκια..

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Αικατερίνης ΙΙ, ο Lomonosov M.V. ανέπτυξε νέες τεχνολογίες για την τήξη του smalt και δημιούργησε μια επιχείρηση για την παραγωγή του. Πολλές από τις ψηφιδωτές δημιουργίες του έχουν επιβιώσει στην εποχή μας. Η σύνθεση του smalt “Μάχη της Πολτάβα” μπήκε στο παγκόσμιο ταμείο πολιτισμού. Στη συνέχεια, μετά το θάνατο του Λομονόσοφ, το μωσαϊκό δεν χρησιμοποιήθηκε σχεδόν μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα..

Το ενδιαφέρον για τη μωσαϊκή χειροτεχνία προέκυψε με φόντο ένα αναδυόμενο στυλ ιστορικής αρχιτεκτονικής. Εκείνη την εποχή, εμφανίστηκαν εργαστήρια ψηφιδωτού στο Βατικανό και το Λονδίνο..

Ο τσάρος Νικόλαος Α ’οργανώνει τη δημιουργία ρωσικών εργαστηρίων ψηφιδωτού, εμπνευσμένων από τα βυζαντινά ψηφιδωτά στον καθεδρικό ναό της Σοφίας του Κιέβου. Για να αναβιώσει τα ψηφιδωτά στη Ρωσία, ο αυτοκράτορας έστειλε καλλιτέχνες να σπουδάσουν στη σχολή του Βατικανού και άρχισε να προσελκύει ξένους δασκάλους. Διοργανώθηκαν μεγάλα εργαστήρια ψηφιδωτού στην Αγία Πετρούπολη, το Παρίσι, τη Βιέννη και τη Βενετία.

Τα βενετσιάνικα ψηφιδωτά της δεκαετίας του 1920, που εκτέθηκαν στο Παρίσι το 1925, δημιουργήθηκαν σε νέο στυλ Art Deco. Mosηφιδωτά έργα άρχισαν επίσης να εμφανίζονται στο στυλ Art Nouveau. Στη Βαρκελώνη, ο Antoni Gaudi, μαζί με τον Josep Maria Jujola, φτιάχνουν ψηφιδωτά από σπασμένο γυαλί και κεραμικά στο Parque Guell.

Το μωσαϊκό ως τέχνη, καθώς και μια τέχνη, δεν στέκεται, γεμίζοντας συνεχώς το οπλοστάσιό του με νέες τεχνολογίες και υλικά. Στις αρχές του XXI αιώνα, μαζί με τους παραδοσιακούς τύπους ψηφιδωτών, χάρη στις νέες τεχνολογίες, άρχισαν να εμφανίζονται ψηφιδωτά πλακάκια με τρισδιάστατη επίδραση τρισδιάστατων εικόνων. Διπλωμένες συνθέσεις από τέτοια υλικά, χρησιμοποιώντας την επίδραση του ογκομετρικού χώρου, δημιουργούν ρεαλιστικά σχέδια, ειδικά ζώα, πουλιά και τοπία.

Υπάρχουν διεθνείς οργανώσεις ψηφιδωτών για την προώθηση καλλιτεχνών μωσαϊκών: η Βρετανική Ένωση για Σύγχρονα Μωσαϊκά και η Εταιρεία Αμερικανών Μωσαϊκιστών..

Ποικιλίες

Η ομορφιά των ψηφιδωτών καλύψεων συνδυάζεται επιτυχώς με την αξιοπιστία τους λόγω της απόλυτης αντοχής στην υγρασία και της αντοχής του καλύμματος. Ως εκ τούτου, το μωσαϊκό χρησιμοποιείται ως υλικό επένδυσης για τη διακόσμηση της πρόσοψης των κτιρίων, καθώς και για τη διακόσμηση δωματίων με υψηλή υγρασία..

Η επένδυση της πρόσοψης μέσω μωσαϊκών επιστρώσεων καθιστά δυνατή την καμουφλάζ με επιτυχία ελαττώματα και ρωγμές.

Για τη διακόσμηση της πρόσοψης, καθώς και για τη διακόσμηση τοίχων μέσα σε ένα δωμάτιο, χρησιμοποιούνται συχνά μέθοδοι και χαρακτηριστικά που καθοδηγούνται από την κλασική σχολή τέχνης του ψηφιδωτού. Χαρακτηρίζεται από την εκτέλεση ζωγραφικών έργων και διαφόρων σχεδίων χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά: σμάλτο, ξύλο, κόκαλο, μέταλλο, φυσικές πέτρες – όνυχα, τραβερτίνη, μάρμαρο.

Για τις επενδύσεις δαπέδων, χρησιμοποιούνται συχνά μέθοδοι τυπικές για το σύγχρονο βενετσιάνικο ψηφιδωτό “terrazzo”. Πρόκειται για ένα μίγμα τσιμέντου με πέτρες και σπασμένο γυαλί μπουκαλιών, στο οποίο προστίθενται θραύσματα γρανίτη και μαρμάρου. Μετά τη σκλήρυνση, λαμβάνεται μια πολύ ισχυρή αδιάβροχη επιφάνεια με μοτίβο ψηφιδωτού, η οποία πρέπει να γυαλιστεί.

Ανά στυλ, το μωσαϊκό χωρίζεται σε πολλά στολίδια και σχέδια. Εάν το μοτίβο κυριαρχεί στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, τότε τα μοτίβα με έντονα κορεσμένα χρώματα, λουλούδια και γεωμετρικά σχήματα επικρατούν στο ανατολίτικο μωσαϊκό..

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να εξοπλίσουν μπάνια, πισίνες και κουζίνες με τούρκικα και μαροκινά μωσαϊκά..

Εάν τα τουρκικά ψηφιδωτά πλακάκια έχουν ζωντανό συνδυασμό χρωμάτων, όπου φωτεινά τετράγωνα και τρίγωνα είναι διακοσμημένα με πλούσια χρώματα, τότε τα μαροκινά ψηφιδωτά διακρίνονται από παστέλ τόνους και στολίδια που θυμίζουν περσικά χαλιά..

Μαζί με τους δοκιμασμένους στο χρόνο τύπους ψηφιδωτών, εμφανίστηκαν ψηφιδωτά πλακάκια, στην κατασκευή των οποίων χρησιμοποιούνται νέες ψηφιακές τεχνολογίες. Σας επιτρέπουν να φτιάξετε ψηφιδωτά πλακάκια με εφέ 3D, το οποίο αναδημιουργεί την επίδραση της τρισδιάστατης. Αυτή η ιδιότητα μπορεί να ερμηνευτεί τόσο στην κοιλότητα του χώρου, που καθιστά δυνατή την οπτική επέκταση του δωματίου, όσο και στην κυρτότητα, σαν να φέρνει πιο κοντά τα μέρη του ψηφιδωτού μοτίβου, αναζωογονώντας το.. Το τρισδιάστατο μωσαϊκό δίνει τον μεγαλύτερο ρεαλισμό στις συνθέσεις σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς τύπους ψηφιδωτών.

Τα ψηφιδωτά ταξινομούνται ανάλογα με τον τύπο των υλικών που χρησιμοποιούνται και τον τύπο της εγκατάστασης..

Ανάλογα με τον τύπο των υλικών που χρησιμοποιούνται:

 • ποτήρι;
 • πέτρα;
 • smalt?
 • κεραμικός;
 • άλλα.

Σύμφωνα με τη μέθοδο τοποθέτησης του μωσαϊκού καμβά, μπορούν να διακριθούν οι ακόλουθοι τύποι:

 • ψηφίδωμα σανιδώματος;
 • intarsia?
 • ψηφιδωτό;
 • μπλοκ μωσαϊκό.

Ψηφίδωμα σανιδώματος

Σε αυτή τη μέθοδο, χρησιμοποιούνται θραύσματα ψηφιδωτού, τα οποία είναι γεωμετρικά σχήματα – κυρίως τρίγωνα, τετράγωνα και ορθογώνια.. Αυτό το μωσαϊκό στυλ χρησιμοποιείται συνήθως για τη δημιουργία απλών στολιδιών και έργων ζωγραφικής.. Πριν από την εγκατάσταση, εφαρμόζεται ένα σκίτσο ή ένα στένσιλ στην επιφάνεια και στη συνέχεια τα θραύσματα κολλούνται κατά μήκος του περιγράμματος με πλευρικές επιφάνειες. Μετά από αυτό, αποσπασματικά, λαμβάνοντας υπόψη τους συνδυασμούς χρωμάτων, το σώμα γεμίζει μέσα στο περίγραμμα του σχεδίου, όπου οι πλευρικές επιφάνειες των θραυσμάτων καλύπτονται από όλες τις πλευρές με κόλλα.

Σε αυτό το στυλ τοποθέτησης, το σμάλτο και το ξύλο σκληρών πολύτιμων ειδών χρησιμοποιούνται συχνότερα. Ταυτόχρονα, συχνά εφαρμόζονται ένθετα από μέταλλα όπως χαλκό, ορείχαλκο και μπρούτζο..

Intarsia

Αυτός ο τύπος τοποθέτησης ενός μωσαϊκού καμβά προβλέπει τη δημιουργία μιας σύνθεσης συγκεκριμένου σχήματος, δηλαδή ενός μορφοποιημένου ψηφιδωτού. Στην intarsia, τα ψηφιδωτά πλακάκια τοποθετούνται όσο το δυνατόν ακριβέστερα κατά μήκος των πλευρικών επιφανειών, κολλώντας τα μαζί με τις άκρες τους και εισάγοντάς τα στο πάτωμα ή στο τοίχωμα, στο οποίο το περίγραμμα που αντιστοιχεί στο ψηφιδωτό σχήμα κόβεται προκαταρκτικά ή γίνεται κοίλο στο βάθος του πάχους του ψηφιδωτού κεραμιδιού.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ισοπέδωση της επιφάνειας του τοίχου ή της εσοχής δαπέδου, στην οποία στη συνέχεια τοποθετείται το ψηφιδωτό σχέδιο. Η εξωτερική επιφάνεια είναι λειασμένη και γυαλισμένη. Αυτός ο τύπος στυλ ήταν πιο δημοφιλής κατά την Αναγέννηση..

Ψηφιδωτό

Αυτός ο τύπος τοποθέτησης μωσαϊκού γίνεται με την εισαγωγή θραυσμάτων μεταξύ τους. Θεωρείται το πιο χρονοβόρο στυλ εγκατάστασης και χρησιμοποιείται, κατά κανόνα, για την κοπή θραυσμάτων οστών και μετάλλων σε ξύλινη επιφάνεια. Θραύσματα διαφορετικών ειδών ξύλου και πέτρες διαφορετικής υφής και τονικότητας συχνά εισάγονται μεταξύ τους..

Αφού εισαγάγετε τα ένθετα, αλέθονται στο ίδιο επίπεδο με την κύρια επιφάνεια και στη συνέχεια ολόκληρη η επιφάνεια πρέπει να γυαλιστεί..

Θα πρέπει να φαίνεται και να αισθάνεται σαν ένα κομμάτι. Σε αυτή την περίπτωση, η επιφάνεια είναι είτε γυαλισμένη είτε ματ..

Αποκλεισμός μωσαϊκού

Μπλοκ ψηφιδωτό είναι ένας τύπος τοποθέτησης μωσαϊκού κατά τον οποίο ένα μοτίβο ή μοτίβο χωρίζεται σε μικρά τετράγωνα, τα οποία είναι ψηφιδωτά πλακάκια, που αποτελούνται από ξεχωριστά θραύσματα που συνδέονται με ένα ενιαίο χρώμα, τονική και σημασιολογική λύση. Αυτός ο τύπος τοποθέτησης ψηφιδωτού, προερχόμενος από την Αρχαία Ανατολή, συνέχισε την ανάπτυξή του στην Ιταλία με την ονομασία Χερτοσιανή τοποθέτηση..

Αυτός ο τύπος στυλ χρησιμοποιείται συχνότερα για τη δημιουργία μικρών πινάκων με μικρά αλλά σημαντικά στοιχεία, για παράδειγμα, όταν δημιουργείτε πρόσωπα, σώματα, ζώα..

Υλικά (επεξεργασία)

Δεδομένου ότι το μωσαϊκό είναι η συλλογή μιας μόνο εικόνας από μικρά στερεά θραύσματα, υπάρχουν πάρα πολλά υλικά για την παραγωγή του: από βότσαλα, που χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα, μέχρι σύγχρονη πλαστική, τεχνητή πέτρα, όπως ακρυλικά και PVC πάνελ με απομίμηση μοτίβων ψηφιδωτού. Τα πάνελ PVC είναι κατασκευασμένα από πλαστικό με βάση χλωριούχο βινύλιο, το οποίο καθιστά τα πάνελ ανθεκτικά σε επιθετικά περιβάλλοντα, μηχανική αντοχή και αντοχή στην υγρασία.

Τα πάνελ PVC είναι επίσης ανθεκτικά σε ακραίες θερμοκρασίες, γεγονός που καθορίζει την αντοχή τους. Χρησιμοποιούνται, κατά κανόνα, για εσωτερική διακόσμηση χώρων με υψηλή υγρασία..

Αν και το πλαστικό μωσαϊκό είναι το φθηνότερο, εξακολουθεί να προτιμάται στη χειροτεχνία του μωσαϊκού σε φυσικά συστατικά ως φιλικά προς το περιβάλλον και τα πιο ευέλικτα..

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενοι τύποι ψηφιδωτών βασίζονται στον τύπο του υλικού που χρησιμοποιείται για θραύσματα:

 • ποτήρι;
 • πέτρα;
 • smalt?
 • κεραμικός;
 • άλλα.

Το γυάλινο ψηφιδωτό είναι ένας από τους παλαιότερους τύπους με τις δικές του παραδόσεις. Η δημιουργία αυτού του είδους αντιστοιχεί σε διαφορετικές σχολές: Ανατολικές, Βυζαντινές, Ενετικές και Φλωρεντινές.

Επί του παρόντος, το βενετσιάνικο γυαλί χρησιμοποιείται συχνότερα στο μωσαϊκό γυαλιού, το οποίο έχει τις απαραίτητες ιδιότητες όπως ανθεκτικότητα, αντοχή στη θερμότητα, αντοχή και έχει πλούσια φωτεινά χρώματα. Χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση επενδύσεων τοίχων και δαπέδων, καθώς και για πισίνες και μπάνια. Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται επίσης για τη διακόσμηση επίπλων και τζακιών..

Μια φθηνότερη εναλλακτική λύση στο βενετσιάνικο γυαλί είναι το κανονικό γυαλί. Κάθε γυαλί βασίζεται σε χαλαζιακή άμμο. Το χρώμα του εξαρτάται από τις χρωστικές που προστίθενται στη λιωμένη άμμο και η λάμψη και το παιχνίδι επιτυγχάνεται με την προσθήκη μητέρας-μαργαριταριού σε αυτό το διάλυμα. Τα προϊόντα από γυαλί μπορεί να είναι απολύτως διαφανή, γυαλιστερά ή ματ..

Πρέπει να θυμόμαστε ότι παρόλο που τα γυάλινα πλακάκια είναι πολύ ανθεκτικά, δεν συνιστάται να ρίχνετε βαριά αντικείμενα πάνω τους και είναι επιρρεπή σε γρατζουνιές..

Το πέτρινο ψηφιδωτό είναι επίσης ένας από τους αρχαιότερους τύπους εφαρμοσμένων διακοσμητικών τεχνών. Χρησιμοποιεί διάφορους τύπους φυσικής πέτρας, και στη σύγχρονη εποχή, τεχνητές απομιμήσεις. Διάφορες πέτρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πέτρινα ψηφιδωτά: μάρμαρο, γρανίτη, τραβερτίνη, ίασπη, μαλαχίτη, βότσαλα, τουφ, κλπ. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται ακόμη και θραύσματα τούβλων. Ένα μωσαϊκό από φυσική πέτρα φαίνεται όμορφο χωρίς καμία επεξεργασία.

Τα πιο ακριβά, αλλά και τα πιο ανθεκτικά είναι το μάρμαρο, ο γρανίτης, ο όνυχας, ο ίασπις. Το πέτρινο μωσαϊκό μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού τόσο για εξωτερική όσο και για εσωτερική διακόσμηση χώρων..

Η πέτρα μπορεί να είναι γυαλισμένη ή να γίνει ματ-τραχιά. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα. Δεν μπορεί να σκουπιστεί με λειαντικά υλικά και να υγρανθεί με όξινα υγρά.. Το πέτρινο μωσαϊκό, όπως κάθε προϊόν από πέτρα, πρέπει να τρίβεται με κρέμες και διαλύματα που περιέχουν κερί. Ο γρανίτης και το μάρμαρο, αντίστοιχα, χρησιμοποιούν αυτούς τους φυσικούς βράχους. Είναι πιο ακριβά, αλλά φαίνονται και τα πιο εξελιγμένα..

Η επένδυση με τη χρήση τραβερτίνης μπορεί να διακριθεί ως ξεχωριστό είδος πέτρινου μωσαϊκού. Συνδυάζοντας την ομορφιά της φυσικής πέτρας, την ευκολία επεξεργασίας και την προσιτή τιμή, η τραβερτίνη είναι η καλύτερη οικονομική επιλογή για διακόσμηση σπιτιού. Αυτή η πέτρα έχει μια σχετικά πορώδη δομή, η οποία δίνει ευκολία επεξεργασίας αφενός, και αφετέρου απαιτεί μια πιο λεπτομερή προσέγγιση σε αυτήν..

Όταν χρησιμοποιείται τραβερτίνη στο δάπεδο, υποβάλλεται σε ειδικό εμποτισμό για τη μείωση του πορώδους, αυξάνοντας την ανθεκτικότητά του. Η τραβερτίνη μπορεί να έχει γυαλιστερή και ματ επιφάνεια. Τα ψηφιδωτά τραβερτίνης κατασκευάζονται κυρίως από τετράγωνα πέτρινα κεραμίδια..

Στις άκρες των πλακιδίων κατά την τοποθέτηση πέτρας, εφαρμόζεται κόλλα για φυσική πέτρα, η οποία χρησιμοποιείται για κόλληση πορωδών επιφανειών και εξασφαλίζει αξιόπιστη στερέωση θραυσμάτων μωσαϊκού στην επιφάνεια.

Το μωσαϊκό Smalt είναι επίσης ένα μωσαϊκό γυαλιού, αλλά με κάποια προσθήκη αλάτων καλίου και μερικές φορές μαγγάνιο και άλλα πρόσθετα. Το Smalt είναι απολύτως αδιαφανές σε σύγκριση με το συνηθισμένο γυαλί. Λαμβάνεται με επεξεργασία του συνηθισμένου γυαλιού σε κονιοποιημένο υπόστρωμα. Στη συνέχεια, αναμειγνύοντας καλά με τη βαφή και τα πρόσθετα, φέρονται σε υγρή κατάσταση στη φωτιά και ψήνονται σε ορθογώνιους τενεκέδες (μερικές φορές χρησιμοποιούνται σχήματα άλλων γεωμετρικών σχημάτων).

Κάθε κομμάτι smalt έχει γυαλιστερή ή ματ επιφάνεια, έχοντας λάβει το δικό του χρώμα και τόνο. Αρχικά, το μπλε χρώμα θεωρήθηκε εγγενές στο smalt, το οποίο ελήφθη με την προσθήκη χρωστικών με βάση πυριτικό οξύ και κοβάλτιο στο γυαλί. Το Smalt ονομάστηκε επίσης γυαλί που έγινε πέτρα λόγω της αυξημένης αντοχής που αποκτήθηκε μετά το ψήσιμο. Τα πλούσια χρώματα δημιουργούν το αποτέλεσμα ενός λαμπερού smalt από μέσα.

Το κεραμικό ψηφιδωτό είναι ένα ορθογώνιο κεραμικό πλακίδιο, μικρό σε μέγεθος. Καλύπτεται με λούστρο συγκεκριμένου χρώματος ή έχει κλίση χρώματος κλίσης. Ένα τέτοιο μωσαϊκό είναι ισχυρότερο από το γυαλί. Χρησιμοποιείται στη διακόσμηση προσόψεων και τοίχων τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, σε μπάνια και πισίνες, σε χώρους κατοικιών και γραφείων.. Δεν έχει το ίδιο όταν διακοσμεί τα καλύμματα δαπέδου λόγω της αντοχής και της αντοχής στην υγρασία.

Η χρωματική γκάμα των κεραμικών πλακιδίων που παράγονται από τη βιομηχανία είναι πολύ διαφορετική – υπάρχει ένα χρώμα για κάθε γούστο. Αυτό το υλικό είναι ισχυρό, ανθεκτικό στην υγρασία και ανθεκτικό. Τα κεραμικά πλακίδια ψηφιδωτού κατασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα συνηθισμένα κεραμικά πλακίδια: γίνεται ένα διάλυμα, το οποίο χύνεται σε καλούπια, πιέζεται και γεμίζεται με λούστρο, ψήνεται σε φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία. Το μωσαϊκό είναι μικρότερο.

Άλλα, πιο σπάνια σε χρήση είδη μωσαϊκών καλύψεων περιλαμβάνουν μέταλλο, ξύλο, καρύδα και με τη χρήση οστών, πολύτιμων λίθων και μετάλλων, καθώς και μωσαϊκά από πορσελάνη..

Τα μεταλλικά ψηφιδωτά συχνά συνδυάζονται με άλλα είδη. Τα περιγραμμένα μέρη συχνά περιέχουν μεταλλικές πλάκες από ασήμι, χαλκό, ορείχαλκο και μπρούτζο που τονίζουν το περίγραμμα του σχεδίου ή του σχεδίου. Επίσης, σχέδια με περίγραμμα χρησιμοποιούνται για την έκφραση της εικόνας χρησιμοποιώντας χρωματικά εφέ..

Για να δημιουργήσουν το πιο όμορφο, αλλά και το πιο χρονοβόρο μωσαϊκό, χρησιμοποιούν τη φυσική υφή της πέτρας και του ξύλου, τα οποία, μαζί με άλλα υλικά, μπορούν να ενσωματώσουν τις πιο τολμηρές σχεδιαστικές ιδέες σε ένα ψηφιδωτό πάνελ..

Τα σπάνια χρησιμοποιούμενα υλικά περιλαμβάνουν κελύφη αυγών, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη γήρανση με τη μορφή ρωγμών σε έναν πέτρινο τοίχο και για την προσομοίωση της ανθοφορίας, ενώ καλύπτουν κομμάτια του κελύφους με πολύχρωμο σμάλτο.

Ένα μωσαϊκό από κέλυφος καρύδας ή κουκουνάρι φαίνεται πλούσιο. Τα φουντούκια έχουν πολύ υψηλή αντοχή, αντοχή στην υγρασία και αντοχή σε ακραίες θερμοκρασίες. Τα πλακάκια με βάση αυτό το υλικό κατασκευάζονται με κοπή λέιζερ σε ομοιόμορφα τετράγωνα. Αυτά τα τετράγωνα συνδέονται με φυσικές ρητίνες.

Σχήματα και μεγέθη

Τα σχήματα και τα μεγέθη των ψηφιδωτών τσιπς είναι πολύ διαφορετικά. Το μήκος της πλευράς μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 10 cm: έως 3 cm – μικρό και υπερβολικά μεγάλο μωσαϊκό. Θραύσματα διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μία μωσαϊκή σύνθεση. Ο ίδιος ο καμβάς μπορεί επίσης να έχει διαφορετικά σχήματα..

Το γυάλινο ψηφιδωτό παράγεται βιομηχανικά με τη μορφή ορθογώνιων τσιπς διαστάσεων 20 επί 20 mm και έρχεται σε ένα σύνολο μονοχρωματικών και πολύχρωμων στοιχείων..

Το ορθογώνιο, ειδικά το τετράγωνο σχήμα χρησιμοποιείται συχνότερα από άλλα. Συχνά χρησιμοποιείται ένα εξαγωνικό σχήμα που μοιάζει με κηρήθρα. Λιγότερο συχνά χρησιμοποιούνται κτίρια του τύπου οκταγώνων και πολύ σπάνια – στρογγυλό στοιχείο.

Για μη συμβατικά έργα συγγραφής, οι δάσκαλοι φτιάχνουν τις απαραίτητες φιγούρες από έτοιμα κομμάτια, προκειμένου να αποφευχθεί το περιττό κενό και κενά.

Για ατομική δημιουργικότητα, οι ψηφιδωτοί χρησιμοποιούν συχνά σπασμένο γυαλί μπουκαλιών και θραύσματα από πέτρες διαφορετικών διαμορφώσεων. Η διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα, αλλά δίνει την ευκαιρία για αυτοέκφραση, αποφεύγοντας τα τυπικά κλισέ.

Τα ψηφιδωτά πλακάκια παράγονται για την καταναλωτική αγορά σε διαφορετικά σχήματα και σύνολα διαφορετικών σχημάτων, που σχετίζονται με ένα μόνο θέμα. Οι ιδέες σχεδίασης κυκλοφορούν παντού. Το τέντωμα είναι μια τέτοια ιδέα.. Το Mosaic stretch στοχεύει στη δημιουργία όγκου σε μια εικόνα μεταβαίνοντας ομαλά από το σκοτάδι στο φως.

Ταυτόχρονα, τα σκούρα χρώματα φαίνεται να είναι τεντωμένα, μετατρέποντας σε κλίση, η οποία δημιουργεί την επίδραση ενός κύματος που ξεχειλίζει χρώματα, τόνους και ημίτονους. Σε αυτήν τη μέθοδο, με μια επαγγελματική προσέγγιση, μπορείτε να ενσωματώσετε ιδέες σχεδίασης χρησιμοποιώντας εφέ χρώματος και ιδιότητες διαφόρων χρωμάτων.

Σε αυτή την περίπτωση, η κλίση μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το κέντρο, δημιουργώντας το αποτέλεσμα της κυρτότητας ή της κοίλωσης του σχεδίου, διαγώνια, οριζόντια ή κάθετα..

Χρωματιστά

Η κατάρτιση μωσαϊκών καμβάδων, ακόμη και από τυποποιημένα υλικά που αγοράζονται σε ένα κατάστημα, είναι μια δημιουργική διαδικασία που απαιτεί από τον πλοίαρχο, εκτός από τις δεξιότητες τοποθέτησης του μωσαϊκού, επίσης ένα ορισμένο ταλέντο για την αντίληψη του χρώματος.

Τα ψηφιδωτά πλακάκια, τα λεγόμενα τσιπς (τσιπς) – μικρά στοιχεία που συνθέτουν ένα ψηφιδωτό μοτίβο, έχουν ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων. Επί του παρόντος, οι τεχνίτες έχουν πρόσβαση τόσο σε βαφές όσο και σε έτοιμα τσιπ διαφόρων χρωμάτων και αποχρώσεων..

Κατά τη διακόσμηση με ψηφιδωτά, είναι απαραίτητο να είστε πολύ προσεκτικοί στη δημιουργία χρωμάτων, χρησιμοποιώντας λύσεις σχεδιασμού χρωμάτων με βάση τους καθιερωμένους νόμους του διαχωρισμού χρωμάτων. Όταν επιλέγετε χρώματα και αποχρώσεις, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τη θέση του πίνακα, χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες αντίληψης από την ανθρώπινη ψυχή ορισμένων χρωμάτων.

Κάθε χρώμα σε συνδυασμό με ορισμένες αποχρώσεις θα πρέπει να διεγείρει μια συγκεκριμένη διάθεση. Ένα μπάνιο ή πισίνα δεν πρέπει να μοιάζουν με επιτύμβιες στήλες, ακόμη και αν είναι διακοσμημένα με γρανίτη ή μαρμάρινα ψηφιδωτά. Και στο εσωτερικό του υπνοδωματίου δεν πρέπει να κυριαρχούν έντονα λαμπερά χρώματα που είναι κατάλληλα για την πρόσοψη και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του κτιρίου, τα σιντριβάνια και τις πισίνες..

Ως εκ τούτου, για την πιο αποτελεσματική εργασία στη δημιουργία ψηφιδωτών δημιουργιών, θα πρέπει να συμμετέχει ένας σχεδιαστής που είναι ευαίσθητος στα χρώματα και τις αποχρώσεις τους, που γνωρίζει τα πρότυπα των καθιερωμένων χρωμάτων, χρησιμοποιεί τις ιδιότητες των χρωμάτων σε διάφορους συνδυασμούς και επίσης ξέρει πώς να συνειδητοποιήσει τις μοναδικές χρωματικές τους φαντασιώσεις. Θα πρέπει να μπορεί να παίζει τόσο σε αποχρώσεις, δημιουργώντας διαβαθμισμένες απαλές χρωματικές μεταβάσεις, όσο και να κάνει πλήρη χρήση των αντιθέσεων..

Η ικανότητα να διαμορφώσετε διακριτικά το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς σύμφωνα με τη διάθεση ενός συγκεκριμένου δωματίου θεωρείται αεροβική τεχνική σχεδιασμού..

Οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ιδιότητες χρώματος στο σχεδιασμό περιλαμβάνουν χωρικές, θερμοκρασιακές (καιρικές συνθήκες) και συναισθηματικές συσχετίσεις:

 • Χωρική – χαρακτηριστικά ορισμένων χρωμάτων δημιουργούν την ψευδαίσθηση αύξησης ή μείωσης αντικειμένων, καθώς και την εντύπωση απόστασης ή προσέγγισης, αυξάνουν ή μειώνουν το χώρο. Η επεκτασιμότητα των χρωμάτων είναι πιο αισθητή με την αντίθεση φωτεινών και σκούρων τόνων (ειδικά ασπρόμαυρου) – τα φωτεινά θραύσματα αυξάνονται οπτικά σε σκούρο φόντο και τα σκοτεινά θραύσματα σε ανοιχτόχρωμο φόντο – αντίστροφα..
 • Θερμοκρασία – η ιδιότητα των συνδυασμών χρωμάτων και των αποχρώσεων για τη δημιουργία συσχετίσεων με τη ζεστασιά και το κρύο.
 • Συναισθηματική – η ικανότητα ορισμένων χρωμάτων να δημιουργούν μια συγκεκριμένη ψυχική διάθεση.

Επιπλέον, κατά την επιλογή χρωμάτων για ορισμένα δωμάτια, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ο φωτισμός αυτών των δωματίων κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη νύχτα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το ίδιο χρώμα υπό φυσικό και τεχνητό φως μπορεί να αποδώσει διαφορετικές ιδιότητες. Ένα ψηφιδωτό μοτίβο σε ανοιχτά χρώματα, που τοποθετείται σε μια γωνία ή προεξοχή, εξομαλύνει οπτικά τις παρατυπίες. Αυτό κάνει κάθε δωμάτιο να φαίνεται πιο ευρύχωρο..

Η λανθασμένη επιλογή χρωμάτων και χρωμάτων (διαβαθμίσεις, αντίθεση κ.λπ.) σε μια συγκεκριμένη ένταση φωτισμού μπορεί να χαλάσει την εντύπωση ακόμη και μιας δημιουργίας μωσαϊκού πολύ υψηλής ποιότητας, δημιουργώντας αρνητικά αποτελέσματα των σπασμένων συνδέσεων μεταξύ επιμέρους στοιχείων της σύνθεσης. Τα χρώματα πρέπει να γίνονται αντιληπτά τόσο κοντά όσο και μακριά με τον ίδιο τρόπο.

Οι παραλλαγές των χρωμάτων και των χρωματικών αποχρώσεων πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους διαφορετικούς οπτικούς νόμους της φυσικής. Η χρωματική μας αντίληψη επηρεάζεται από τον νόμο της χρωματικής αντίθεσης, με βάση τις ιδιότητες διασποράς των κυμάτων φωτός. Χάρη στη χρωματική αντίθεση, μπορείτε να επιτύχετε οπτική βελτίωση ή μείωση των χρωματικών αντιθέσεων και της φωτεινότητας των χρωμάτων.

Ζωντανά παραδείγματα ειδικών λύσεων χρώματος είναι οι γκρι αποχρώσεις σε διάφορες παραλλαγές: σε πορτοκαλί φόντο δημιουργούν την επίδραση του μπλε και του μπλε χρώματος, στο λιλά – κίτρινο και τις αποχρώσεις του, στο πράσινο – ροζ. Το ξύλινο μωσαϊκό με κόκκινες και μαύρες αποχρώσεις σε κόκκινο φόντο δημιουργεί γκρι αποχρώσεις και σε πράσινο φόντο δημιουργεί ένα πλούσιο κόκκινο χρώμα. Το πράσινο φαίνεται πιο λαμπερό σε ροζ φόντο..

Μια πολύχρωμη σύνθεση σε φόντο ασθενώς κορεσμένων αποχρώσεων αποκτά τη μεγαλύτερη φωτεινότητα, η οποία χρωματίζει ολόκληρο το φόντο στο πιο φωτεινό χρώμα του ίδιου του μοτίβου. Σε αυτήν την έκδοση, ένα μωσαϊκό φαίνεται καλό σε συνδυασμό σχεδίου ή σύνθεσης σχεδίου και στολίδι σε έντονα γυαλιστερά σχέδια, με φόντο σε παστέλ χρώματα..

Ένα καλό παράδειγμα είναι ο συνδυασμός μιας γυαλιστερής επιφάνειας ενός σχεδίου σε πλούσιους θαλάσσιους τόνους με ματ μπεζ ή τυρκουάζ επίστρωση φόντου. Σε αυτόν τον συνδυασμό, τα μπάνια και οι κουζίνες είναι συχνά διακοσμημένα..

Το μωσαϊκό από ξύλο εναρμονίζεται καλά με διάφορα μεταλλικά ένθετα τόσο με τη μορφή διαχωριστικών πλακών όσο και ως μεμονωμένων σύνθετων θραυσμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, κατά κανόνα, χρησιμοποιούνται ασημένια μεταλλικά θραύσματα με φόντο είδη ελαφρού ξύλου. Ο χαλκός, ο ορείχαλκος και ο χαλκός χρησιμοποιούνται ενάντια στην υφή των σκουρόχρωμων ειδών ξύλου. Το πέτρινο μωσαϊκό σχηματίζεται σύμφωνα με την ίδια αρχή χρώματος..

Πρόσφατα, το λεγόμενο μωσαϊκό καρύδας έχει γίνει πολύ ενδιαφέρον.. Το ενδιαφέρον των τεχνιτών για αυτό το εξωτικό υλικό αφυπνίστηκε λόγω της δύναμης, της ομορφιάς και της αντοχής του. Τα ορθογώνια τσιπς καρύδας φτιάχνονται από κομμάτια καρύδας. Τα κομμένα θραύσματα ενώνονται μαζί με φυσικές ρητίνες, γεγονός που δίνει στο προϊόν πλήρη φιλικότητα προς το περιβάλλον..

Τέτοια προϊόντα μπορεί να είναι ομοιογενή, να διαφέρουν μόνο στον τόνο των πλακιδίων ή να έχουν μεταλλικά ένθετα: ασήμι, χαλκό και ορείχαλκο. Μια τέτοια συνοδεία προσθέτει πολυπλοκότητα στο εσωτερικό γενικά και κάνει τα έπιπλα και τα τζάκια πιο κομψά. Επιπλέον, ένα από τα πλεονεκτήματα της χρήσης μωσαϊκού καρύδας, σε σύγκριση με το ξύλο και την πέτρα, είναι η υψηλή αντοχή του σε φθορές και γρατζουνιές..

Παραδείγματα εσωτερικού σχεδιασμού

Ο εσωτερικός σχεδιασμός είναι το τελευταίο και σημαντικότερο στάδιο στη δημιουργία ενός σπιτιού. Τι χώρο δημιουργούμε γύρω μας, έτσι θα ζήσουμε. Τα αντικείμενα γύρω μας και ο σχεδιασμός των χώρων έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν μια ζώνη άνεσης όπου ένα άτομο θα πρέπει να αισθάνεται το πιο προστατευμένο με ζεστασιά και άνεση μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Οι χώροι των σπιτιών μας πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη λειτουργικότητα και να φέρνουν αισθητική απόλαυση από το να βρίσκονται σε αυτούς..

Η δημιουργία του εσωτερικού πρέπει να ξεκινήσει με ένα σκίτσο και στη συνέχεια να καταρτίσει ένα σταδιακό σχέδιο εργασίας. Οποιαδήποτε εσωτερική διακόσμηση, τοποθέτηση επίπλων και φωτισμός πρέπει να καθορίζονται σαφώς σε αυτό το στάδιο..

Η μωσαϊκή τεχνική κατασκευής σχεδίων και σχεδίων χρησιμοποιείται όχι μόνο ως διακόσμηση, αλλά και ως προστατευτική επίστρωση. Το μωσαϊκό, αν, φυσικά, φτιαγμένο από έναν πραγματικό κύριο από ποιοτικά υλικά και καλόγουστο, είναι πολύ όμορφο από μόνο του και έχει επίσης υψηλή αντοχή στη φθορά και αντοχή στην υγρασία, και ως εκ τούτου είναι ανθεκτικό.

Αυτές οι ιδιότητες του μωσαϊκού επιχρίσματος έγιναν σε ζήτηση, πρώτα απ ‘όλα, σε δωμάτια με υψηλή υγρασία, όπως μπάνια, λουτρά, σάουνες και πισίνες. Μερικά από τα ονόματα των κεραμικών πλακιδίων που διατίθενται ευρέως στον καταναλωτή είναι συμβατά με τον τύπο χρήσης του ονόματος, όπως το μωσαϊκό “Hamam”. Χαμάμ είναι το όνομα των τουρκικών λουτρών, στα οποία έχει αναπτυχθεί ιστορικά ένας τύπος ψηφιδωτής τέχνης – η λαμπρότητα και η καθαρότητα, αραιωμένη με ανατολίτικη γεύση, μπήκαν στους θρύλους.

Τα πρωτότυπα των γνωστών χαμάμ σε ιδιωτικά κτήματα γίνονται ο κανόνας στην παγκόσμια πρακτική της κατασκευής ιδιωτικών λουτρών. Η επένδυση του μπάνιου είναι η τελευταία πινελιά δημιουργίας μιας δομής, αλλά μπορεί να θεωρηθεί η πιο σημαντική, καθώς κάθε μπάνιο είναι ένα μικρό έργο τέχνης.

Η διακόσμησή του πρέπει να είναι ατομική και ειδικά για ένα χαμάμ, θα πρέπει να μεταφέρει όλη τη χρωματικότητα της ανατολίτικης γεύσης, δημιουργώντας την απαραίτητη διάθεση για τον επισκέπτη..

Η διακόσμηση του εσωτερικού του μπάνιου και της κουζίνας πραγματοποιείται σε συνδυασμό με μωσαϊκούς καμβάδες με έντονα κορεσμένα χρώματα ή, αντίθετα, σε απαλά παστέλ χρώματα. Η διακόσμηση πρέπει να εξαρτάται από το γενικό στυλ του δωματίου και να ταιριάζει με το ύφος των επίπλων. Σε αυτή την περίπτωση, τα καλύμματα τοίχων και δαπέδων γίνονται συνήθως στο ίδιο στυλ..

Κατά τη διακόσμηση της κουζίνας με ψηφιδωτά, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ποδιά της κουζίνας. – αυτό είναι ένα ανοιχτό τμήμα του τοίχου μεταξύ του πάγκου και των ντουλαπιών τοίχου, επομένως, τα προϊόντα των καπνών κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος εγκαθίστανται σε αυτήν την επιφάνεια. Για την απόκρυψη ιχνών λιπαρών και άλλων ιζημάτων, χρησιμοποιούνται κεραμικά ψηφιδωτά πλακίδια με τέντωμα χρωμάτων, με κλίσεις γκριζωπό-καφέ μεταβάσεων χρώματος.

Το μπάνιο χαρακτηρίζεται από ψηφιδωτά πλακάκια με τη δημιουργία πολύχρωμων σχεδίων και σχεδίων που ενισχύουν τη διάθεση. Μπορείτε να δημιουργήσετε συνθέσεις σε διάφορα θέματα ή μπορείτε απλά να διαφοροποιήσετε τα χρώματα. Με περιορισμένα κεφάλαια, δεδομένου ότι τα ψηφιδωτά πλακάκια είναι πιο ακριβά από τα συνηθισμένα πλακάκια, μπορείτε να διακοσμήσετε μόνο έναν τοίχο στο μπάνιο με μωσαϊκά, που είναι η λεγόμενη προφορά δωματίου – αυτός είναι ο τοίχος στον οποίο πέφτει συχνά το μάτι όταν βρίσκεστε στο δωμάτιο. Οι υπόλοιποι τοίχοι μπορούν να αντιμετωπιστούν με συνηθισμένα κεραμικά πλακίδια, αλλά το κύριο τονωτικό χρώματος πρέπει να είναι σε αρμονία με το κυρίαρχο χρώμα μωσαϊκού..

Συνηθισμένα θραύσματα γυαλιού και σμάλτου χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση δωματίων με υψηλή υγρασία, προσόψεις κτιρίων, καφετέριες και εστιατόρια. Τα πέτρινα ψηφιδωτά χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων και γραφείων. Το κεραμικό χρησιμοποιείται για τους ίδιους σκοπούς με τα κεραμικά πλακίδια: για την κάλυψη δαπέδων και τοίχων, σε μπάνια και σε προσόψεις κτιρίων.

    Είναι πιο άνετο να εκτελείτε εργασίες μωσαϊκού όταν τα θραύσματα τοποθετούνται εκ των προτέρων σε ένα είδος μήτρας με μέγεθος 300 επί 300 mm. Ονομάζονται tessera. Έχουν επένδυση από χαρτί ή πολυουρεθάνη, το οποίο είναι πιο βολικό από το να τα κολλήσετε απευθείας στον τοίχο. Σε αυτή την περίπτωση, η κόλληση συμβαίνει με μεγαλύτερη ακρίβεια..

    Η διακόσμηση οποιουδήποτε εσωτερικού χώρου διακοσμημένου με ψηφιδωτά φαίνεται το πιο εξελιγμένο σε σύγκριση με απλά κεραμικά πλακίδια και πάνελ τοίχου. Το μωσαϊκό χρησιμοποιείται τόσο από μόνο του με τη μορφή επενδύσεων τοίχων και δαπέδων, όσο και σε συνδυασμό με άλλα υλικά φινιρίσματος, αρμονικά συνδυασμένα με αυτά. Η χρήση του δεν είναι μόνο ένα είδος μέτρησης της ευημερίας και της επιτυχίας του ιδιοκτήτη, αλλά δείχνει και τις αισθητικές του προτιμήσεις, οι οποίες έχουν εκφραστεί εδώ και πολλά χρόνια σε μια γενική ανασκόπηση..

    Ως εκ τούτου, η ενσάρκωση των φαντασιώσεων που τοποθετούνται σε κεραμίδια πρέπει να προσεγγιστεί υπεύθυνα, προσελκύοντας επαγγελματίες.

    Για χαρακτηριστικά τύπων ψηφιδωτών και συμβουλές για την επιλογή του, δείτε το παρακάτω βίντεο.