Χαρακτηριστικά της επιλογής θερμοκηπίων για εξοχικές κατοικίες

Χαρακτηριστικά της επιλογής θερμοκηπίων για εξοχικές κατοικίες

Για την καλλιέργεια σπορόφυτων, πρώιμων λαχανικών και χόρτων στο δυσμενές κλίμα της κεντρικής Ρωσίας, οι κάτοικοι του καλοκαιριού χρησιμοποιούν διάφορους τύπους δομών καταφυγίου. Μικρά κτίρια ύψους και πλάτους έως 1,3 μέτρα – μέσα σε ένα συνηθισμένο κρεβάτι για 2 σειρές αγγουριών, ονομάζονται θερμοκήπια.

Καθορίστε το σκοπό

Αρχικά, αξίζει να προσδιορίσετε τα κύρια χαρακτηριστικά ενός θερμοκηπίου και τις διαφορές του από ένα θερμοκήπιο. Τα κεφαλαία κτίρια, που ονομάζονται θερμοκήπια, φτάνουν σε ύψος μεγαλύτερο από 2,5 μέτρα και σε τέτοιο πλάτος ώστε τα γεωργικά μηχανήματα να μπορούν να κινούνται μεταξύ των σειρών. Είναι το μέγεθος των θερμοκηπίων που διαφέρει από τα θερμοκήπια στην πρώτη θέση. Συνήθως, τα θερμοκήπια στήνονται πρώτα σε νεοεμφανιζόμενα οικόπεδα κήπου: το κόστος είναι μικρό, η συσκευή δεν χρειάζεται πολύ χρόνο.

Εκτός από το μέγεθος, τα θερμοκήπια και τα θερμοκήπια διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το κυρίαρχο σύνολο καλλιεργειών που καλλιεργούνται σε αυτά.. Η διαίρεση είναι υπό όρους, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα φυτά που είναι εντελώς ακατάλληλα για καλλιέργεια σε θερμοκήπιο..

Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να φυτέψετε σπορόφυτα ντομάτας σε θερμοκήπιο σε μόνιμο μέρος, το ύψος του οποίου μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα. Το ύψος αυτής της δομής είναι σπάνια ακόμη και 1,3 μέτρα..

Σε ένα μικρό κτίριο, είναι δυνατή η καλλιέργεια μόνο ποικιλιών ντομάτας χαμηλής ανάπτυξης κατάλληλων για ανοιχτό έδαφος. Αλλά τέτοιες ποικιλίες αγαπούν τον καθαρό αέρα και δεν ανέχονται υψηλή υγρασία, επομένως δεν χρειάζονται σταθερά θερμοκήπια, αλλά φορητά. Εγκαθίστανται στον κήπο σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και σε καλό καιρό μπορούν να αποσυναρμολογηθούν πλήρως ή εν μέρει. Για να αποκτήσουν πλούσια συγκομιδή ντομάτας στο υπαίθριο πεδίο, οι κηπουροί χρησιμοποιούν συχνά θερμοκήπια από συρμάτινα τόξα και μεμβράνη κάλυψης. Λόγω του μικρού όγκου τους, δημιουργείται γρήγορα ένα άνετο μικροκλίμα για εντατική ανάπτυξη και ανάπτυξη των φυτών..

Η περίοδος χρήσης των θερμοκηπίων είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή των θερμοκηπίων, ιδιαίτερα των θερμαινόμενων.. Τα θερμοκήπια στο τέλος της θερινής περιόδου συνήθως αποσυναρμολογούνται και εγκαθίστανται μετά την απόψυξη και ξήρανση του εδάφους την άνοιξη. Τα θερμαινόμενα θερμοκήπια λειτουργούν όλο το χρόνο, η χρήση μη θερμαινόμενων δομών ξεκινά πολύ νωρίτερα από τα θερμοκήπια, δεν αποσυναρμολογούνται για το χειμώνα και αν αποσυναρμολογούνται, τότε εν μέρει (για παράδειγμα, η ταινία αφαιρείται).

Αλλά τα θερμοκήπια έχουν τα πλεονεκτήματά τους: το έδαφος θερμαίνεται γρηγορότερα σε αυτά και δημιουργείται το απαραίτητο μικροκλίμα για την ταχεία ανάπτυξη των φυτών. Η υγρασία και η θερμοκρασία στα θερμοκήπια ήδη νωρίς την άνοιξη με καλό καιρό γίνονται ιδανικά για την καλλιέργεια χόρτων, κολοκυθιών και αγγουριών.

Τα θερμοκήπια χρησιμοποιούνται συχνότερα για καλλιέργεια σπορόφυτων και πρώιμο πράσινο.. Φυτεύσεις αγγουριού, κολοκυθάκια, σκουός και πιπεριές αισθάνονται επίσης άνετα σε αυτά. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των dacha πρέπει να αποφασίσουν για ποιες καλλιέργειες είναι πιο αποτελεσματικό να χρησιμοποιούν θερμοκήπια. Οι ακόλουθοι υποκειμενικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή: η κλιματική ζώνη διαμονής, το σύνολο των επιθυμητών λαχανικών και βοτάνων, οι προσωπικές απαιτήσεις για παραγωγικότητα, οι οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας.

Προβολές

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των θερμοκηπίων για τους κηπουρούς είναι η γρήγορη και χαμηλού κόστους συσκευή τους από μόνοι τους. Η βάση είναι φτιαγμένη σε επίπεδη περιοχή σανίδων με τη μορφή ορθογωνίου με δεδομένο μήκος και πλάτος. Το πλαίσιο στη συνέχεια προσαρτάται σε αυτή τη βάση. Το πλαίσιο μπορεί να είναι κατασκευασμένο από ξύλινα μπλοκ διαφόρων σχημάτων (τετράγωνα με μία κλίση ή αέτωμα, τοξωτά από λυγισμένα μέταλλα ή συνθετικούς σωλήνες). Αυτοί οι τύποι δομών καλύπτονται συνήθως με ένα κάλυμμα μεμβράνης..

Υπάρχουν επίσης θερμοκήπια με βάση θαμμένη στο έδαφος.. Σε αυτή την περίπτωση, στη θέση του θερμοκηπίου, σκάβεται ένα χαντάκι βάθους έως και μισού μέτρου και τοποθετούνται ανοίγματα ή αφαιρούμενα πλαίσια στην κορυφή. Αυτά τα πλαίσια είναι κατασκευασμένα από ξύλο ή προφίλ από ελαφρύ μέταλλο με τη μορφή οριζόντιας ή με μικρή κλίση των στρωμένων παραθύρων.

Τα σύγχρονα εργοστασιακά θερμοκήπια είναι συχνά εξοπλισμένα με ανοιγόμενους αεραγωγούς και ακόμη και ολόκληρα κουφώματα. Τέτοιες συσκευές, που λειτουργούν από τη θερμοκρασία, είναι το κλειδί για τη διατήρηση των εγκαταστάσεων από την υπερθέρμανση κατά την απουσία των ιδιοκτητών στη χώρα..

Η φαντασίωση του ιδιοκτήτη του dacha περιορίζεται συχνά από τη διαθεσιμότητα αυτοσχέδιου υλικού. Εάν το επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες, τότε μπορείτε να αγοράσετε μερικά έτοιμα μέρη του μελλοντικού θερμοκηπίου ή ακόμα και ένα εντελώς εργοστασιακό προϊόν που πληροί τις δικές σας απαιτήσεις για υλικό, βέλτιστο μέγεθος και λειτουργικότητα. Αλλά δεν είναι πάντα δυνατό να βρεθεί μια τέτοια ιδανική δομή, έτσι οι περισσότεροι κηπουροί αρχίζουν να χτίζουν τη δική τους εκδοχή ενός προστατευμένου κρεβατιού κήπου.

Υλικά (επεξεργασία)

Ένα μικρό ή μεγάλο θερμοκήπιο αποτελείται από:

 • λόγοι?
 • πλαίσιο;
 • καλύμματα.

Σε πανταχού παρούσες δομές τόξου, ακόμη και μια βάση λείπει. Τα τόξα είναι κολλημένα στο έδαφος για σταθερότητα και καλύπτονται με μεμβράνη. Σε ζεστό καιρό, το κάλυμμα αφαιρείται και σε κακές καιρικές συνθήκες, επιστρέφεται στη θέση του. Εάν είναι ζεστό και δεν υπάρχουν καυτές ακτίνες του ήλιου, τότε αρκεί να σηκώσετε το φιλμ από τα άκρα για αερισμό. Τα τόξα που αποτελούν το πλαίσιο μπορούν να κατασκευαστούν από χοντρό ατσάλινο σύρμα (πάχους 6 mm), ηλεκτρικούς αγωγούς αλουμινίου, σωλήνες από μέταλλο ή πολυμερές, καθώς και καμπύλες από ράβδους φουντουκιού ή ιτιάς.

Οι βάσεις για σοβαρές κατασκευές είναι κατασκευασμένες από ξύλινες σανίδες, δοκάρια, λεπτούς κορμούς, μεταλλικά προϊόντα (γωνίες, προφίλ). Τα ξύλινα υλικά υποβάλλονται σε επεξεργασία με λάδι ξήρανσης, χρησιμοποιημένο λάδι αυτοκινήτου, στεγανωτικά και αντισηπτικά για την προστασία τους από την υγρασία. Οι μεταλλικές κατασκευές είναι ασταρωμένες και βαμμένες. Όλα αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να παραταθεί η διάρκεια ζωής των δομών..

Το πλαίσιο μπορεί να είναι των ακόλουθων τύπων:

 • πλαίσιο;
 • σήραγγα;
 • μονής κλίσης?
 • αέτωμα;
 • επιτοίχια.

Το πιο συνηθισμένο υλικό για όλους τους τύπους πλαισίων (εκτός από τη σήραγγα) είναι το ξύλο. Ορισμένα εργοστασιακά προϊόντα είναι κατασκευασμένα από χάλυβα ή αλουμίνιο. Τα θερμοκήπια σήραγγας είναι κατασκευασμένα από μεταλλικά ή πολυμερή τόξα (λυγισμένοι σωλήνες).

Τα ξύλινα κουφώματα είναι τα πιο χρονοβόρα στην κατασκευή και έχουν περισσότερες από δώδεκα μορφές σχεδίασης.. Μεταξύ αυτών: τριγωνικά, κεκλιμένα με μία κλίση, επιτοίχια, προσαρτημένα σε θερμοκήπια ή σπίτι, αέτωμα, πλαίσιο. Στη βιομηχανική παραγωγή για εξοχικές κατοικίες, ακόμη και τα ονόματα των δειγμάτων δίνουν μια ιδέα για τις μορφές τους: “πεταλούδα”, “κουτί ψωμιού”, “μετατρέψιμο”.

Η επιλογή του υλικού κάλυψης για τα θερμοκήπια είναι ευρύτερη από ό, τι για τα θερμοκήπια.

 • Γυαλί σε πλαισιωμένους τύπους κατασκευών. Τα κουφώματα σε αυτή την περίπτωση είναι κυρίως ξύλινα.
 • Μεμβράνη πολυαιθυλενίου. Χρησιμοποιείται για επικαλύψεις σήραγγας, καθώς και σε πλαίσια και άλλους τύπους πλαισίων. Αλλά δεν είναι ανθεκτικό, επομένως πρέπει να ενημερώνεται ετησίως, κάτι που είναι μια ενοχλητική επιχείρηση. Η απλή μεμβράνη χρησιμοποιείται καλύτερα για πρωτόγονες συσκευές κάτω από τόξα..
 • Ενισχυμένο φιλμ πολυαιθυλενίου. Ισχυρό υλικό κάλυψης σε σύγκριση με τα συμβατικά φιλμ. Αλλά η τιμή είναι επίσης κατάλληλη.
 • Κυτταρικό πολυανθρακικό. Αυτό το πλαστικό υλικό δύο στρωμάτων με κενό αέρα είναι ανθεκτικό στο χαλάζι και στον άνεμο και διατηρεί τη θερμότητα καλά. Όσον αφορά τη μετάδοση του φωτός, δεν είναι κατώτερο από το γυαλί και το φιλμ. Κατάλληλο για σταθερά θερμοκήπια που δεν χρειάζεται καθάρισμα για το χειμώνα.

Για τα δικά σας θερμοκήπια, πρέπει να επιλέξετε αυτά τα υλικά που είναι διαθέσιμα στο αγρόκτημα και να πληρούν πλήρως τα σχέδια καλλιέργειας λαχανικών στο δικό σας οικόπεδο. Εάν χτίζετε ελαφριά θερμοκήπια, τότε δεν πρέπει να αποκτήσετε ακριβό υλικό κάλυψης για αυτά. Η αποσυναρμολόγηση ή η αποθήκευσή τους κάπου σε έναν αχυρώνα για το χειμώνα θα βλάψει την επίστρωση..

Για κεφαλαιουχικές συσκευές, είναι καλύτερο να αγοράσετε γυαλί / πολυανθρακικό που μπορεί να αντέξει το φορτίο χιονιού το χειμώνα. Συνήθως τα καλά θερμοκήπια πληρώνουν για τον εαυτό τους μέσα σε 3 εποχές και μετά δίνουν κέρδη μόνο για τουλάχιστον 10 χρόνια..

Διαστάσεις (επεξεργασία)

Τα έτοιμα θερμοκήπια ακόμη και ενός μοντέλου μπορούν να έχουν πολλές τροποποιήσεις με διαφορετικά μεγέθη: ύψος – από 70 έως 140 εκατοστά, πλάτος κατά μέσο όρο – 130 εκατοστά και μήκος – από 1,6 έως 6 μ. Τα πλαίσια για θαμμένες κατασκευές σπάνια ανεβαίνουν πάνω από την επιφάνεια του εδάφους κατά περισσότερο από 50 εκατοστά.

Οι οικιακές συσκευές για προστατευμένο έδαφος έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με αυθαίρετα μεγέθη, τα οποία βασίζονται στις παραμέτρους των κρεβατιών που είναι συνηθισμένες για τα τοπικά πρότυπα. Εξαρτάται από τον τύπο της καλλιέργειας που προγραμματίζεται να καλλιεργηθεί στο θερμοκήπιο και τη γεωργική τεχνολογία καλλιέργειας του (πόσες σειρές στο κρεβάτι, προτεινόμενες αποστάσεις μεταξύ των σειρών, ύψος φυτού, πυκνότητα θάμνων, η επιθυμητή ποσότητα συγκομιδής, μέθοδοι επεξεργασία κρεβατιών και τεχνική άρδευσης).

Τα καταφύγια τύπου σήραγγας είναι διατεταγμένα σε κρεβάτια με πλάτος που δεν υπερβαίνει το 1,5 μ. Και ύψος τόξων έως 1 μ. Λόγοι περιορισμών: οικονομική κατανάλωση υλικού κάλυψης, ευκολία εργασίας με τέτοιο μέγεθος μεμβράνης, σταθερότητα σε ισχυρούς ανέμους. Το τυπικό πλάτος του φιλμ πολυαιθυλενίου σε ρολά είναι συνήθως 3 και 6 μέτρα. Ένας καμβάς έξι μέτρων μπορεί να κοπεί στη μέση και να πάρει δύο σετ υλικού κάλυψης για καταφύγια τόξου από μία αγορά. Το πλάτος 3 μέτρων του καταφυγίου είναι το πιο βολικό και οικονομικό μέγεθος για θερμοκήπια σήραγγας των καθορισμένων παραμέτρων..

Για την καλλιέργεια δενδρυλλίων και σαλατών, γίνονται μικρά θερμοκήπια με τη μορφή τετράγωνου κουτιού ύψους έως και μισού μέτρου. Εκτελούν τη λειτουργία φορητών δομών: τα σπορόφυτα της περιόδου μεταμόσχευσης έχουν φτάσει σε ένα μόνιμο μέρος – το θερμοκήπιο μεταφέρεται σε άλλο κρεβάτι. Οι δομές πλαισίου είναι επίσης ένας τύπος φορητού θερμοκηπίου. Τα μεγέθη τους κυμαίνονται έως 1,2 m σε πλάτος και 2 m σε μήκος. Στα κτίρια με πλαίσιο, η μία πλευρά κατά μήκος είναι συχνά κεκλιμένη και ανακλινόμενη σε μεντεσέδες και τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε η κλίση να βλέπει προς τη νότια (ηλιόλουστη) πλευρά του ορίζοντα.

Ανά τοποθεσία

Για να έχετε μια καλή συγκομιδή, δεν αρκεί να αποφασίσετε για τον τύπο, το μέγεθος και το υλικό των θερμοκηπίων. Είναι σημαντικό να επιλέξετε τη σωστή τοποθεσία στο εξοχικό.

Είναι ανεπιθύμητο να τοποθετήσετε θερμοκήπια στις ακόλουθες θέσεις.

 • Κάτω από οπωροφόρα δέντρα και κοντά σε ψηλά περίπτερα. Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για αυτό: η σκίαση από τον ήλιο και ο μεγάλος κίνδυνος βλάβης στο υλικό κάλυψης και τα δομικά στοιχεία από φρούτα και κλαδιά που πέφτουν από τα κλαδιά..
 • Στο φράχτη, θάμνους και κτίρια που μπορούν να εμποδίσουν τη δομή από την επίδραση του ήλιου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα φυτά πρέπει να δέχονται καλό ηλιακό φως καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Απαιτείται φως για την ποιότητα και τη γεύση των λαχανικών και των βοτάνων.

 • Σε απομακρυσμένο, κεκλιμένο ή χαμηλό σημείο του ιστότοπου. Τα θερμοκήπια πρέπει να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κατοικία (ιδανικά προσαρτημένα σε ένα σπίτι ή άλλα κτίρια στις νότιες πλευρές τους) σε ένα επίπεδο, στεγνό και ψηλό μέρος.
 • Σε μέρη όπου φυσάει συνεχώς ο άνεμος. Αυτά μπορεί να είναι σημεία μεταξύ δύο εξοχικών κατοικιών, λωρίδες φυτεμάτων φρούτων, στις οποίες δημιουργείται τεχνητά ένας άνεμος..

Η βέλτιστη τοποθέτηση κατά μήκος του θερμοκηπίου είναι από ανατολικά προς δυτικά. Θα πρέπει επίσης να τοποθετήσετε οποιαδήποτε κρεβάτια στον ιστότοπο, ανεξάρτητα από την παρουσία δομών κάλυψης σε αυτά. Σε αυτή την περίπτωση, τα φυτά λαμβάνουν μέγιστο φωτισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να σκιάζουν το ένα το άλλο στα κρεβάτια. Τα θερμοκήπια σε εσοχή δημιουργούνται σε ξηρά μέρη όπου τα υπόγεια ύδατα είναι μακριά από την επιφάνεια του εδάφους.

Δημοφιλή μοντέλα

Οι καλοκαιρινοί κάτοικοι που εμπιστεύονται τους έτοιμους τύπους θερμοκηπίων από αξιόπιστους κατασκευαστές περισσότερο από τη δική τους ικανότητα να τα σχεδιάζουν, μπορούμε να προτείνουμε τα παρακάτω δημοφιλή μοντέλα που έχουν καλή βαθμολογία και έχουν λάβει καλές κριτικές από ευγνώμονες αγοραστές (αλλά με ένδειξη ορισμένων ελλείψεων).

 • Θερμοκήπιο σήραγγας “Snowdrop”. Οι τροποποιήσεις έχουν μήκος από τρία έως οκτώ μέτρα. Τόξα από πλαστικούς σωλήνες που δεν σπάνε ούτε από ζέστη ούτε από κρύο. Το υλικό κάλυψης είναι το agrotex, το οποίο έχει αποδειχθεί καλά στην εσωτερική καλλιέργεια λαχανικών. Η αξία αυτού του υλικού είναι ότι επιτρέπει στο ατμοσφαιρικό νερό και στον καθαρό αέρα να περάσουν, διατηρώντας παράλληλα ένα φυσιολογικό μικροκλίμα στο εσωτερικό του.
 • Θερμοκήπιο “Dayas”. Έχει δομή τόξου και αποτελείται από τμήματα, το οποίο είναι βολικό για την αλλαγή του μήκους της συσκευής. Τα πλαστικά τόξα συγκολλούνται στο υλικό κάλυψης, εξασφαλίζοντας έτσι τη σταθερότητα της δομής. Το μήκος του θερμοκηπίου είναι από 4 μέτρα, το πλάτος είναι 120 cm, το ύψος είναι 70 cm. Σύμφωνα με κριτικές, είναι εύκολο να εγκατασταθεί και να διπλωθεί, αλλά όχι πολύ βολικό για συντήρηση (είναι δύσκολο να ανοίξει, τα τόξα είναι κακής ποιότητας, η δομή απαιτεί στάθμιση).

 • Θερμοκήπιο από κυτταρικό πολυανθρακικό “Lotus”. Έχει ύψος μόλις 80 εκατοστά, πλάτος 90 εκατοστά και μήκος 2,1 μέτρα. Βολικά ανοίγει σύμφωνα με την αρχή του “κάδου ψωμιού”, κατασκευασμένο από πολυανθρακικό. Ανθεκτικό και αξιόπιστο φορητό προϊόν.
 • Θερμοκήπιο “Πεταλούδα”. Το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από ελαφρύ μέταλλο προφίλ, αντί για υλικό κάλυψης – κυτταρικό πολυανθρακικό. Ένα βολικό αναδιπλούμενο σύστημα πλευρικών τοιχωμάτων σε κάθε πλευρά παρέχει εύκολη πρόσβαση στα φυτά. Εύκολο να διπλωθεί και να μεταφερθεί σε οποιαδήποτε θέση. Μήκος – έως 4 m και ύψος – 1,5 m. Από τα μειονεκτήματα – απαιτεί πρόσθετη ενίσχυση από τον άνεμο.

Το κύριο πλεονέκτημα όλων των αναφερόμενων μοντέλων είναι η προσιτή τιμή (από 2000 έως 6000 ρούβλια). Τα υλικά επικάλυψης είναι καλής ποιότητας και το κυτταρικό πολυανθρακικό, με προσεκτική επεξεργασία, μπορεί να διαρκέσει περίπου 10 χρόνια.

Όμορφα παραδείγματα

Όταν οργανώνετε μια οικονομία θερμοκηπίου στη χώρα, δεν πρέπει να ξεχνάτε την αισθητική. Τα θερμοκήπια του εργοστασίου κατασκευάζονται με τις ίδιες αναλογίες, διαστάσεις και δεν χαλούν τη γενική εμφάνιση του χώρου. Η κατάσταση είναι χειρότερη με τα σπιτικά προϊόντα: μερικές φορές η εμφάνισή τους δεν αντέχει σε καμία κριτική: ποιος είναι σε αυτό που είναι πολύ και χωρίς κανόνες. Αλλά συμβαίνει και το αντίστροφο, αν ο ιδιοκτήτης προσεγγίσει διεξοδικά και με ψυχή το θέμα. Για παράδειγμα, μπορούν να αναφερθούν τα ακόλουθα σπιτικά θερμοκήπια..

Πολυανθρακικό θερμοκήπιο με μεταλλικό πλαίσιο προφίλ και ανυψωτική οροφή.

Τμήματα θερμοκηπίου με δικό τους χώμα, σύστημα θέρμανσης, κατασκευασμένα από ξύλο με πολυανθρακικά πλαίσια.

Θερμοκήπιο με κλίση από σωληνωτό πλαίσιο και ενισχυμένο φιλμ.

Για το πώς να φτιάξετε ένα θερμοκήπιο από σωλήνες πολυπροπυλενίου με τα χέρια σας, δείτε το επόμενο βίντεο.