Konstnären och regissören Agnès Varda har avlidit

Regissören Agnès Varda, en pionjär inom franska New Wave med en karriär på sex decennier, dog torsdagen den 29 mars vid 90 års ålder av cancer. Ett meddelande bekräftat av familjen till AFP: “Regissören och konstnären Agnès Varda dog i sitt hem natten till torsdagen den 29 mars av cancer. Hon var omgiven av sin familj och vänner ”.

Den mångkunniga regissören Agnès Varda har avlidit i en ålder av 90 år

Regissören Agnès Varda, länge gift med Jacques Demy, dog den 29 mars av cancer

Belgisk av födelse, Agnès Varda föddes 1928 i staden Ixelles och bosatte sig sedan i Frankrike där hon gick på flera parisiska konstskolor som Beaux Art och Louverskolan. Hon började sin karriär som regissör 1955 med inspelningen av filmen “La Pointe Courte” spelad av Philippe Noiret. Hon tryckte sedan ut sin stil, som några år senare betraktades som New Wave, sedan populariserad av Jean-Luc Godard och François Truffaut. Hon fortsatte 1962 med “Cléo de 5 à 7”, hennes första stora framgång som följde otåligheten hos en sångare inför väntan på hennes medicinska resultat..

Agnès Varda ansågs vara pionjären inom den nya våggenren

Foto av regissören Agnès Varda, pionjär för 60 -talets nya vågor, som dog vid 90 års ålder

Efter vistelser i Los Angeles blir hennes stil mer engagerad och lyfter teman som feminism eller rasdiskriminering i USA med en dokumentär om Black Panthers gjord i slutet av 1960 -talet. Hon vann sedan ett Golden Lion. På filmfestivalen i Venedig för hennes film “Sans Toit Ni Loi” med Sandrine Bonnaire i huvudrollen 1985, och släppte sedan 1987 den kontroversiella långfilmen “Kung-fu Master” med Jane Birkin. Ett år senare släppte hon dokumentären “Jane B. by Agnès V”, fortfarande med Jane Birkin. Ett av hans senaste projekt hittills var “Faces Villages” som släpptes 2017, en dokumentär om landsbygden i Frankrike producerad tillsammans med artisten JR. “Varda par Agnès” följer, som presenterades i Berlin i februari förra året. Bland sina många utmärkelser fick hon Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 2015..

Agnès Varda har utmärkt sig under hela sin 60-åriga karriär

Film- och dokumentärregissören Agnès Varda dog den 29 mars 2019

Agnès Varda var gift med Jacques Demy från 1962 till 1990 och bildade en legendarisk duo av fransk film. De kommer att ha en son, Mathieu, som blev filmskapare och halvbror till Rosalie, född 1958 från förhållandet mellan Agnès Varda och regissören Antoine Bourseiller.

“Hon gjorde detta yrke lika viktigt för kvinnor som män och har alltid varit i rättvisa slagsmål”. Claude lelouch

Agnès Varda, som dog vid 90 års ålder, var banbrytande chef för den nya vågstilen inför Godard och Truffaut