Πώς να τοποθετήσετε πλακάκια στην κουζίνα

Περνάμε πολύ χρόνο στην κουζίνα, και όχι μόνο ετοιμάζουμε φαγητό, αλλά τρώμε γεύματα και επικοινωνούμε με την οικογένεια και τους φίλους μας. Ως εκ τούτου, επιβάλλονται αυξημένες απαιτήσεις σε αυτό το δωμάτιο. Θα πρέπει να είναι τόσο όμορφο όσο και πρακτικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα πλακάκια είναι ιδανικά για επένδυση τοίχων στην κουζίνα..

7 φωτογραφίες

Υλικά χαρακτηριστικά

Επιλέγοντας αυτό το υλικό για τοποθέτηση στην κουζίνα, θα έχετε όχι μόνο ένα όμορφο φινίρισμα, αλλά και μια επιφάνεια που ανταποκρίνεται τέλεια σε όλες τις επιθετικές απαιτήσεις. Δεν φοβάται ούτε τις υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή της εστίας, ούτε την υψηλή υγρασία από τους ατμούς. Το κεραμίδι καθαρίζεται καλά από λίπη και αιθάλη, ανέχεται εύκολα τη χρήση χημικών απορρυπαντικών. Τα πλακάκια είναι επίσης ανθεκτικά στο ηλιακό φως. Είναι ανθεκτικό και έχει πολλά διαφορετικά χρώματα και υφές, σας επιτρέπει να φτιάξετε μοναδικά πάνελ από αυτό..

Κύριοι τύποι

Υπάρχουν πολλοί τύποι πλακιδίων.

Πρώτον, διαφέρει στα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο.

 1. Κεραμικό πλακάκι. Είναι κατασκευασμένο από μείγμα αργίλου και άμμου, με την προσθήκη ορυκτών, καλυμμένο με λούστρο στην κορυφή. Χρησιμοποιείται κυρίως για τοποθέτηση σε τοίχους.
 2. Πορσελάνινα είδη από πέτρα. Επικάλυψη πατώματος. Ισχυρό, ανθεκτικό σε τριβές και κρούσεις.
 3. Γυάλινα πλακάκια. Είναι κατασκευασμένο από γυαλί · φύλλα και αποξηραμένα λουλούδια είναι συνήθως ενσωματωμένα μέσα σε αυτό. Αρκετά από αυτά τα πλακάκια θα μπορούν να διακοσμήσουν το εσωτερικό, ειδικά αν ο φωτισμός είναι σωστά οργανωμένος..
 4. Αυτοκόλλητα πλακίδια PVC. Μοντέρνο υλικό βινυλίου. Είναι κατασκευασμένο με πέτρινα τσιπ, γεγονός που το καθιστά ανθεκτικό και το τοποθετεί ένα βήμα πάνω από το λινέλαιο.

7 φωτογραφίες

Τα κεραμικά πλακίδια, με τη σειρά τους, έχουν πολλές ποικιλίες..

 • Ορθογώνιος. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται για το φινίρισμα μιας ποδιάς.
 • τετράγωνο. Επίσης δημοφιλές. Διατίθεται σε διάφορα μεγέθη.
 • Κάτω από το τούβλο. Ταιριάζει σε φυγή, μιμείται εντελώς έναν τοίχο επενδεδυμένο με τούβλα. Ιδανικό για κουζίνα σε στιλ σοφίτας.
 • Fεύτικο διαμάντι. Ένα κεραμίδι που έχει ασυνήθιστη υφή. Ιδανικό για διακόσμηση τοίχων στο μπαρ. Λόγω της υφής του, δεν είναι κατάλληλο για ποδιά, καθώς είναι δύσκολο να το πλύνεις.
 • Κάτω απότο δέρμα. Το δέρμα των ερπετών θα προσθέσει αίγλη στο εσωτερικό της κουζίνας σας.
 • Κάτω από το ύφασμα. Οι σύγχρονες τεχνολογίες βοήθησαν στη μεταφορά της υφής των διαφόρων υφασμάτων, τα οποία, εάν τοποθετηθούν σωστά, δεν διακρίνονται σχεδόν από τα υπολείμματα υφάσματος..
 • Επιμεταλλωμένο. Μιμείται χρυσό, ορείχαλκο, χαλκό και άλλα μέταλλα. Θα ταιριάζει απόλυτα στο στυλ υψηλής τεχνολογίας, δίνοντας έμφαση στη δυνατότητα κατασκευής του.

7 φωτογραφίες

 • Με κρύσταλλα. Μια εξαιρετική επιλογή για αποκλειστικό σχεδιασμό είναι ένα κεραμίδι με μια καλλιτεχνική ζωγραφική ένθετη με κρύσταλλα. Προσθέστε λάμψη και κομψότητα στην κουζίνα σας.
 • Μωσαϊκό – μικρά πλακάκια, που θα σας επιτρέψουν να δημιουργήσετε ένα μοναδικό πάνελ στην κουζίνα σας.
 • Πλακάκι φωτογραφιών. Θα δώσει μια μοντέρνα εμφάνιση σε κάθε εσωτερικό χώρο. Ζωντανά χρώματα και ρεαλιστικοί πίνακες προσδίδουν πρωτοτυπία στο σχέδιο.
 • Πλακάκια σε σχήμα, συνήθως μικρά. Με τη βοήθεια του, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ενδιαφέρουσα επίστρωση που θα διακοσμήσει τον τοίχο της κουζίνας σας. Μπορεί να είναι τραπεζοειδές, στρογγυλό ή πολυγωνικό. Η τοποθέτησή του δεν είναι εύκολη, οπότε είναι καλύτερο να αναθέσετε αυτό το έργο σε έναν επαγγελματία πλοίαρχο. Επίσης, τα κεραμικά πλακίδια έχουν αρκετές επιλογές για ψήσιμο και τζάμια..
 • Μονόχωρα πλακάκια χωρίς τζάμια (κλίνκερ). Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται ως κάλυμμα δαπέδου, τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν σχέδια.
 • Πλακάκια με διπλά τζάμια. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Τα πλακίδια χυτεύονται, ψήνονται, στη συνέχεια γυαλίζονται και ψήνονται ξανά. Αυτό το κεραμίδι χρησιμοποιείται συνήθως μόνο για επένδυση τοίχων, καθώς είναι αρκετά εύθραυστο..
 • Πλακάκια μονής καύσης με τζάμια. Πρόκειται για μια σύγχρονη τεχνολογία που επιτρέπει στα πλακάκια να πυροδοτούνται μία φορά μαζί με το λούστρο. Αυτή η μέθοδος κάνει τα κεραμίδια πιο δυνατά, γεγονός που τους επιτρέπει να τοποθετηθούν στο πάτωμα..

7 φωτογραφίες

Όλα τα κεραμικά πλακίδια έχουν ματ ή γυαλιστερό φινίρισμα. Ο καθένας θα μπορεί να επιλέξει κάτι για το εσωτερικό του.

Επιλογές στυλ

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τοποθετήσετε πλακάκια στην κουζίνα.. Όλα έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά..

 1. Κλασική έκδοση. Αυτή η μέθοδος εγκατάστασης είναι η απλούστερη και πιο οικονομική. Πρακτικά δεν χρειάζεται να το κόψετε. Χρησιμοποιούνται τετράγωνα ή ορθογώνια κεραμίδια, τα οποία είναι στρωμένα σε οριζόντιες σειρές παράλληλα με το δάπεδο. Για να κάνετε τον τοίχο να φαίνεται ασυνήθιστος, μπορείτε να κολλήσετε περιγράμματα, να τοποθετήσετε πάνελ, να χρησιμοποιήσετε άλλα διακοσμητικά στοιχεία.
 2. Διαγώνια τοποθέτηση. Για αυτή τη μέθοδο, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τα κεραμίδια διαγώνια. Μόνο τετράγωνα πλακάκια θα λειτουργήσουν εδώ. Η διαγώνια μέθοδος εγκατάστασης φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τις συνηθισμένες οριζόντιες σειρές, αλλά αυτό αυξάνει την κατανάλωση υλικού, καθώς πρέπει να κόψετε τις άκρες στο τέλος της ζώνης εγκατάστασης. Αυτό το γεγονός πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του απαιτούμενου αριθμού πλακιδίων..
 3. Μικτός. Πολύ ενδιαφέρουσες συνθέσεις μπορούν να δημιουργηθούν εφαρμόζοντας διαφορετικούς τύπους στρώσεων στον τοίχο. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, η κατανάλωση πλακιδίων θα αυξηθεί, αλλά αν θέλετε να κολλήσετε τα πλακάκια με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε μια ασυνήθιστη, μοναδική εμφάνιση των τοίχων στην κουζίνα..
 4. Τρεχάλα. Με αυτόν τον τρόπο, συνήθως τοποθετούνται πλακάκια που μιμούνται τούβλο ή πέτρα. Αλλά μπορείτε να κάνετε το ίδιο με κανονικά ορθογώνια ή τετράγωνα πλακάκια..

7 φωτογραφίες

Απαιτούμενα εργαλεία και προετοιμασία επιφάνειας

Πριν από την τοποθέτηση των πλακιδίων, είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσετε μια σειρά προπαρασκευαστικών εργασιών..

Αρχικά, θα καθορίσουμε το εργαλείο που χρειάζεστε για να τοποθετήσετε τα πλακάκια με τα χέρια σας:

 • μεταλλικός χάρακας?
 • επίπεδο κτιρίου?
 • μολύβι;
 • ελαστικό σφυρί?
 • σπάτουλα με δόντια?
 • μια μικρή σπάτουλα με ίσια άκρη.
 • κόπτης πλακιδίων?
 • φάρους για τη ρύθμιση του ίδιου χάσματος μεταξύ πλακιδίων.

7 φωτογραφίες

Επιφάνεια ισοπέδωσης

Αρχικά, είναι απαραίτητο να ισοπεδωθεί η επιφάνεια στην οποία θα τοποθετηθούν τα κεραμίδια. Αυτό είναι απαραίτητο για να στρώσει το κεραμίδι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα, χωρίς χτυπήματα και βύθιση.

Πριν από την ισοπέδωση, είναι απαραίτητο να ασταρώσετε τον τοίχο, περιμένετε μέχρι να στεγνώσει η σύνθεση, στη συνέχεια σκουπίστε όλες τις παρατυπίες με στόκο και εφαρμόστε ένα τελικό στρώμα γύψου. Όταν όλα έχουν ρυθμιστεί καλά, ξαναγυρίστε ξανά. Είναι πολύ σημαντικό να ευθυγραμμίσετε τις γωνίες, ειδικά αν βρίσκονται σε ανοιχτά διαστήματα του τοίχου, καθώς η ανομοιομορφία των γωνιών θα οδηγήσει στο γεγονός ότι τα κεραμίδια θα πρέπει να κοπούν υπό γωνία και με φόντο ακόμη και σειρές του χώρου μεταξύ πλακιδίων αυτό θα είναι πολύ αισθητό.

Σήμανση

Αφού ο τοίχος γίνει τελείως επίπεδος, είναι απαραίτητο να σημειώσετε για την τοποθέτηση των πλακιδίων..

Εάν απλώνετε μόνο μια ποδιά, τότε αρχικά τραβήξτε μια οριζόντια γραμμή που σηματοδοτεί το κάτω μέρος της τοιχοποιίας σας. Ελέγχουμε αυτήν τη γραμμή με επίπεδο κτιρίου. Αυτό πρέπει να γίνει καθώς το πάτωμα και η οροφή μπορεί να απέχουν πολύ από το οριζόντιο. Στη συνέχεια, απλώνουμε το κεραμίδι στην κάτω γωνία και σχεδιάζουμε μια γραμμή από πάνω και στο πλάι.

Εάν το κεραμίδι ταιριάζει σε ολόκληρο τον τοίχο, τότε πρέπει να ξεκινήσετε από την κάτω γωνία. Κολλάμε ένα κεραμίδι σε αυτό και στη συνέχεια τραβάμε γραμμές από αυτό, καθώς και όταν τοποθετούμε μια ποδιά.

11 φωτογραφίες

Παρασκευή κόλλας

Για να προετοιμάσετε κόλλα, πρέπει να αγοράσετε ένα έτοιμο μείγμα σε οποιοδήποτε κατάστημα υλικού. Η σύνθεσή του δεν διαφέρει, οπότε δεν μπορείτε να κολλήσετε πολύ στις διαφημισμένες μάρκες, αλλά να αγοράσετε μια πιο δημοσιονομική επιλογή.

Αρχικά, ρίξτε νερό. Πόσο, πρέπει να διαβάσετε τις οδηγίες, αλλά συνήθως είναι 6-8 λίτρα ανά σακούλα 25 κιλών. Από την ποιότητα του διαλύματος που προκύπτει, είναι εύκολο να προσδιοριστεί πόσο νερό χρειάζεται. Πολύ υγρό διάλυμα δεν θα κρατήσει το κεραμίδι και πολύ παχύ θα είναι δύσκολο να αναμειχθεί και να μην κολλήσει στην επιφάνεια.

Αφού αναμίξετε την κόλλα για πρώτη φορά, περιμένετε 5-10 λεπτά και μετά ανακατέψτε ξανά την κόλλα. Αυτό πρέπει να γίνει, γιατί οι στυπτικές ουσίες, όταν έρχονται σε επαφή με το νερό, σταθεροποιούνται γρήγορα, ανακατεύοντας ξανά το διάλυμα, θα σπάσετε τη δομή και θα είναι σε βέλτιστη κατάσταση για περίπου 20 λεπτά..

Όταν η κόλλα σκληρύνει, δεν μπορείτε να προσθέσετε νερό, μπορείτε μόνο να την ανακατέψετε.

7 φωτογραφίες

Στυλ

Θυμηθείτε ότι κατά την τοποθέτηση πλακιδίων, είναι απαραίτητο να τηρείτε αυστηρά το οριζόντιο και κάθετο, καθώς και να τηρείτε αυστηρά το μοτίβο του χώρου μεταξύ πλακιδίων.

Στρώνουμε το πρώτο στρώμα πλακιδίων, παρατηρώντας πλήρως το οριζόντιο, αν το πάτωμά σας είναι άνισο, κόβουμε τα κεραμίδια, τότε αυτή η διαφορά μπορεί να κλείσει με έναν πλίνθο.

Τα πλακάκια τοποθετούνται ως εξής.

Εφαρμόστε ένα στρώμα στον τοίχο σε μια περιοχή μεγαλύτερη από το μέγεθος του κεραμιδιού χρησιμοποιώντας μια σκαλιστή σπάτουλα. Με μια μικρή σπάτουλα, εφαρμόστε λίγο κονίαμα στο κεραμίδι. Τηρούμε αυστηρά τις επισημασμένες γραμμές σήμανσης. Ελέγχουμε ότι όλα τα πλακίδια βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο χρησιμοποιώντας το επίπεδο του κτιρίου και εάν παραβιαστεί αυτή η κατάσταση, διορθώνουμε την κατάσταση με ένα λαστιχένιο σφυρί

Τείχη

Εάν επιλέξετε πλακάκια τοίχου, μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε υλικό με οποιαδήποτε υφή. Δεν είναι απαραίτητο τα πλακίδια να είναι ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία. Πρέπει να το επιλέξετε για το εσωτερικό. Το κεραμίδι πρέπει να είναι σε αρμονία με τις κουρτίνες και το υπόλοιπο εσωτερικό του δωματίου..

Για να κολλήσετε τα κεραμίδια, όπως έχουμε ήδη πει, πρέπει να κολλήσετε τα κεραμίδια από την κάτω γωνία, ανεβαίνοντας για να φτάσετε στην κορυφή.

Η τοποθέτηση πρέπει να είναι τακτοποιημένη, επειδή, ειδικά σε χαμηλό φως, όλα τα ελαττώματα γίνονται ορατά. Επομένως, εάν αμφιβάλλετε ότι μπορείτε να κολλήσετε τέλεια τα κεραμίδια, καλέστε ειδικούς.

Ποδιά

Αντίθετα, επιβάλλονται αυξημένες απαιτήσεις στην ποδιά. Εδώ, τα κεραμίδια πρέπει να αντέχουν τόσο τις υψηλές θερμοκρασίες όσο και τις αλλαγές στην υγρασία. Ευτυχώς, τα μοντέρνα κεραμίδια θα αντιμετωπίσουν τέλεια αυτές τις αποχρώσεις. Ο σχεδιασμός εδώ μπορεί να ποικίλει. Μια ποδιά πλακιδίων μπορεί να είναι ταυτόχρονα η κεντρική προφορά της κουζίνας και να εξομαλύνει τη φωτεινότητα του εσωτερικού. Οι επιλογές μπορεί να είναι από βραστό λευκό – κλασικά στο σχεδιασμό, μέχρι ψηφιδωτά διαφορετικών χρωμάτων, πλακίδια φωτογραφιών. Απλώστε όμορφα την ποδιά με τετράγωνα πλακάκια μεσαίου μεγέθους και σκουπίστε τις ραφές με μια σύνθεση που έχει χρώμα σε αντίθεση με τον βασικό τόνο του κεραμιδιού.

Πάτωμα

Για το πάτωμα, πρέπει να επιλέξετε κεραμικά πλακίδια, χωρίς γυαλί και ψημένα μία φορά. Ένα τέτοιο κεραμίδι είναι πολύ ισχυρότερο και θα αντέξει τις λειτουργίες που του έχουν ανατεθεί. Η πορσελάνινη πέτρα είναι επίσης μια ιδανική επένδυση δαπέδου. Θα αντέξει τέλεια ακόμη και το περπάτημα σε γόβες στιλέτο.

Τα κεραμίδια στυλιζαρισμένα σαν ξύλο θεωρούνται κλασικά για να τοποθετηθούν στο πάτωμα, αλλά άλλα σχέδια είναι αρκετά κατάλληλα.

Η τοποθέτηση πλακιδίων στο πάτωμα ξεκινά από τη γωνία, σημειώστε την παράλληλη σχέση με τον τοίχο.

Είναι επίσης πολύ δημοφιλές να τοποθετείτε πλακάκια στο πάτωμα διαγώνια. Αυτό θα βοηθήσει στην οπτική επέκταση του δωματίου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μοτίβο ψαροκόκαλο, ειδικά αν μοιάζει με ξύλο. Αυτό θα κάνει το δάπεδο να μοιάζει ακόμα περισσότερο με παρκέ..

Το χρώμα του καλύμματος δαπέδου μπορεί να είναι το ίδιο χρώμα με το κεραμίδι κουζίνας ή μπορεί να έρθει σε πλήρη αντίθεση με αυτό. Αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο σχεδιασμό μιας κουζίνας διακοσμημένης σε ασπρόμαυρο..

Επαγγελματικές συμβουλές: σημαντικές αποχρώσεις

Είναι πολύ σημαντικό το κάλυμμα πλακιδίων, όπου κι αν βρίσκεται, να διαρκέσει για πολλά χρόνια. Επομένως, κατά την τοποθέτησή του, αξίζει να αξιοποιήσετε την εμπειρία των πλοιάρχων της τέχνης τους..

 • Για να αποφύγετε την πτώση των πλακιδίων, είναι απαραίτητο να επεξεργαστείτε την επιφάνεια με χώμα. Εάν πριν από αυτό υπήρχε βαφή στον τοίχο, πρέπει να καθαριστεί εντελώς ή να γίνουν εγκοπές, για καλύτερη πρόσφυση στον τοίχο.
 • Εάν οι τοίχοι και οι γωνίες είναι άνισες, μπορείτε να τις ισοπεδώσετε με ένα φύλλο γυψοσανίδας. Το αποτέλεσμα είναι μια γωνία 90 ° σε όλο το ύψος του τοίχου και μια τέλεια ομοιόμορφη επιφάνεια για εύκολη τοποθέτηση πλακιδίων. Όταν επιλέγετε μια κόλλα, σημειώστε ότι χρειάζεστε μια σύνθεση που σας επιτρέπει να κολλήσετε τα πλακάκια σε γυψοσανίδα.
 • Εάν τοποθετείτε πλακάκια στο πάτωμα, σχεδιάστε κάθετες σειρές χρησιμοποιώντας φάρους πλακιδίων για να μάθετε την ακρίβεια του σχεδίου εγκατάστασης..
 • Χρησιμοποιήστε μια λαστιχένια σπάτουλα για την αρμολόγηση των αρμών. Θα είναι σε θέση να φέρει εύκολα τη σύνθεση στις υποδοχές μεταξύ πλακιδίων. Αφαιρέστε το υπερβολικό διάλυμα ενέματος με ένα υγρό σφουγγάρι.
 • Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πλακάκια στο πάτωμα, χρησιμοποιήστε πλακάκια βινυλίου. Είναι μια αυτοκόλλητη μεμβράνη επικαλυμμένη με βινύλιο σχεδιασμένη για επενδύσεις δαπέδων. Θα διαρκέσει περισσότερο από το λινέλαιο, αντέχει απόλυτα στην τριβή.

Παραδείγματα σχεδίασης

Κλασικοί λευκοί τοίχοι – μια εξαιρετική επιλογή για την κουζίνα. Το βαρετό σχέδιο μπορεί να διορθωθεί από την υφή του τούβλου.

7 φωτογραφίες

Ποδιά πλακιδίων με εκτύπωση φωτογραφιών θα κάνει μια φωτεινή προφορά στο εσωτερικό της κουζίνας.

Mosηφιδωτό στην κουζίνα σε ελληνικό στιλ – μοντέρνο και εκλεπτυσμένο..

Οι σύγχρονοι σχεδιαστές προτείνουν τη μεταφορά της κουζίνας στο διάδρομο, εάν το επιτρέπει ο χώρος. Τα πλακάκια στο πάτωμα σε ένα τέτοιο δωμάτιο είναι απλά αναντικατάστατα.