Σόμπα-τζάκι για θέρμανση

Τα τζάκια σας επιτρέπουν όχι μόνο να δημιουργήσετε μια ζεστή ατμόσφαιρα, αλλά και να θερμάνετε το δωμάτιο με υψηλή ποιότητα. Σήμερα στην αγορά μπορείτε να βρείτε όχι μόνο κλασικές κατασκευές από τούβλα, αλλά και μεταλλικά προϊόντα. Τέτοια συστήματα είναι απόλυτα προσαρμόσιμα σε οποιοδήποτε δωμάτιο όπου δεν είναι δυνατό να χτιστεί ένα τζάκι από πέτρα. Αλλά κάθε ένας από αυτούς τους τύπους έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, επομένως είναι σκόπιμο να τα αξιολογήσετε πριν από την αγορά..

7 φωτογραφίες

Τι είναι

Η σόμπα τζακιού είναι ένας συγκεκριμένος συνδυασμός παραδοσιακής σόμπας και τζακιού με ανοιχτό χώρο. Ο κύριος σκοπός τέτοιων δομών είναι να θερμάνουν το σπίτι και όχι να δημιουργήσουν ένα αισθητικό σχέδιο με τη μορφή μιας φλεγόμενης φωτιάς. Οι εστίες τζακιού συνδυάζουν ταυτόχρονα αυτές τις δύο λειτουργίες, επιτρέποντάς σας να τις χρησιμοποιήσετε για να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες σας.

Χαρακτηριστικά της συσκευής

Η σόμπα τζακιού είναι ένα είδος υβριδίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλό συντελεστή μεταφοράς θερμότητας μέσω των τοίχων της δομής.. Μπορείτε να καταλάβετε πώς η σόμπα διαφέρει από το τζάκι συγκρίνοντας πολλά χαρακτηριστικά:

  1. Συσσώρευση θερμότητας. Το τζάκι θερμαίνει το δωμάτιο καίγοντας απευθείας το καύσιμο. Αυτό μεταδίδεται κυρίως μέσω μιας ανοιχτής εστίας. Η σόμπα τζακιού διακρίνεται από την ικανότητα συσσώρευσης θερμότητας, η οποία οφείλεται στη δομή των ίδιων των τοίχων..
  2. Σχεδιασμός φούρνου. Τα τζάκια της σόμπας είναι συχνά εξοπλισμένα με μεγάλα ανοίγματα, τα οποία προστατεύονται από ειδικό πυρίμαχο γυαλί. Τα ανάλογα τους μπορούν να εκτελεστούν με ανοιχτές εστίες, το οποίο είναι κλασικό σχέδιο..

Πλεονεκτήματα

Τα τζάκια αυτού του τύπου είναι μια εναλλακτική πηγή θέρμανσης, η οποία έχει οδηγήσει στην τεράστια δημοτικότητά τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για εξοχική κατοικία όσο και για ένα συνηθισμένο διαμέρισμα. Ορισμένα μοντέλα είναι εγκατεστημένα σε εξωτερικούς χώρους – στον κήπο, συνδυάζοντάς τα με το σχεδιασμό τοπίου.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων των σόμπων τζακιού, υπάρχουν αρκετές κύριες παράμετροι:

  1. Σχετικά μικρό μέγεθος και εύκολη εγκατάσταση. Μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν σε κάθε γωνιά του δωματίου προετοιμάζοντας μια τρύπα καμινάδας για αυτό..
  2. Ποικιλία σχεδίων. Αυτές οι σόμπες είναι κατάλληλες για σχεδόν οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο και η δυνατότητα εξωτερικού φινιρίσματος δίνει ακόμη περισσότερες δυνατότητες διακόσμησης..
  3. Χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και δυνατότητα χρήσης πολλών τύπων καυσίμων (άνθρακας, ξύλο κλπ.).

Αν και τέτοιες εστίες έχουν πολλά πλεονεκτήματα, θα πρέπει να επισημανθούν μερικές ακόμη αρνητικές πτυχές. Το σημαντικότερο μειονέκτημα θεωρείται η άνιση κατανομή θερμότητας, καθώς και η σχετικά μικρή διάρκεια ζωής. Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση τζακιών μόνο σε συνδυασμό με άλλα συστήματα θέρμανσης και όχι τη χρήση τους ως τις κύριες πηγές θέρμανσης.

Προβολές

Οι σόμπες τζακιού είναι ευέλικτα συστήματα που μπορούν να είναι όχι μόνο τούβλα, αλλά χάλυβας ή χυτοσίδηρος. Αυτό οδήγησε στην εμφάνιση πολλών μοντέλων τέτοιων δομών.. Έτσι, μεταξύ των κλασικών προϊόντων από πέτρα ή τούβλο, μπορεί κανείς να διακρίνει:

  • Σουηδικός φούρνος είναι μια δομή που τοποθετείται σε μια ειδική θέση μεταξύ της κουζίνας και ενός από τα δωμάτια. Σας επιτρέπει να θερμαίνετε ένα δωμάτιο έως 35 τ. Μ.
  • Σουηδικός φούρνος συμπληρωμένο με έναν μικρό καναπέ. Συχνά αυτά τα συστήματα έχουν πολλά κοινά με τα παραδοσιακά σχέδια. Αυτά τα συνδυασμένα στοιχεία δύο σε ένα εκπέμπουν καλά τη θερμότητα και σας επιτρέπουν επίσης να μαγειρεύετε φαγητό. Επίσης, εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε απλά να παρακολουθήσετε την καύση της φωτιάς, μετατρέποντας τη σόμπα σε ένα συνηθισμένο τζάκι..

Ορισμένα μοντέρνα μοντέλα διακρίνονται από το συνδυασμό πολλών υλικών σε ένα προϊόν (τούβλο και μέταλλο). Αυτές οι συνδυασμένες σόμπες είναι υπέροχα διακοσμητικά στοιχεία, επιτρέποντάς σας να δώσετε στο δωμάτιο πρωτοτυπία, απλότητα και άνεση..

Πώς να επιλέξετε

Όταν αγοράζετε σόμπες τζακιού, θα πρέπει να αξιολογήσετε αρκετά από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά τους. Τα κυριότερα είναι η ισχύς και ο τύπος καυσίμου. Πολλά μοντέρνα μοντέλα έχουν σχεδιαστεί για μικρά δωμάτια, αλλά υπάρχουν συστήματα που σας επιτρέπουν να συνδέσετε έναν λέβητα νερού σε αυτά για να θερμάνετε άλλα δωμάτια. Το ξύλο είναι συχνά το τυπικό καύσιμο για αυτές τις σόμπες, αλλά για ορισμένα μοντέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνθρακας και άλλες πηγές καύσης..

Τιμή

Αυτό το χαρακτηριστικό συχνά εξαρτάται από το σχέδιο και το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή της σόμπας τζακιού. Έτσι, εάν σκοπεύετε να χτίσετε μια δομή από τούβλα, τότε πρέπει να διευκρινίσετε το κόστος μιας τέτοιας εργασίας με τον πλοίαρχο του φούρνου, ο οποίος θα υπολογίσει σωστά όλα τα απαραίτητα κόστη.

Όσον αφορά τους έτοιμους μεταλλικούς κλιβάνους, η τιμή τους μπορεί να κυμαίνεται από αρκετές δεκάδες έως αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ρούβλια. Όλα εξαρτώνται από την ποιότητα της απόδοσης, τη λειτουργικότητα και τον ίδιο τον κατασκευαστή.

Πώς μπορείτε να μετατρέψετε μια παλιά σόμπα σε τζάκι

Πολλοί ιδιοκτήτες σόμπων αναρωτιούνται αν μπορεί να μετατραπεί σε τζάκι. Δεν θα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κλασικό σχέδιο, αν και πολλοί απλώς αντικαθιστούν την πόρτα του φούρνου με γυαλί, το οποίο σας επιτρέπει να κοιτάξετε τη φωτιά. Αλλά τέτοια συστήματα δεν είναι καθόλου τζάκια και για να διαμορφωθεί μια τέτοια δομή, θα είναι απαραίτητο να αποσυναρμολογηθεί ολόκληρη η σόμπα. Μετά από αυτό, είναι ήδη δυνατό να χτίσετε μια σόμπα τζακιού στη βάση μιας παλιάς σόμπας χρησιμοποιώντας την προηγουμένως επιλεγμένη τεχνολογία. Για αυτό, χρησιμοποιείται μια ειδική τοιχοποιία..

Φινίρισμα

Η διακόσμηση ενός τζακιού είναι ένα από τα πιο σημαντικά στάδια κατασκευής, επιτρέποντάς σας να τους δώσετε μια μοναδική και όμορφη εμφάνιση. Όσον αφορά τους κλασικούς φούρνους από τούβλα, εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τόσο κεραμικά από πορσελάνη για επένδυση, όσο και ειδικά κεραμίδια, πλακάκια ή γύψο που μπορούν να αντέξουν σημαντικές θερμοκρασίες.

Για την προστασία και τη διακόσμηση μεταλλικών τζακιών, χρησιμοποιούνται συχνά διαλύματα βαφής και βερνικιού. Αλλά πολλοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν ποιο χρώμα να επιλέξουν. Λάβετε υπόψη ότι ένα τέτοιο υλικό δεν πρέπει μόνο να είναι όμορφο, αλλά και να αντέχει σε πτώσεις υψηλής θερμοκρασίας. Μπορείτε να αγοράσετε ένα κατάλληλο χρώμα σε εξειδικευμένα καταστήματα, όπου ο πωλητής θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για εσάς..

Φροντίδα

Η λειτουργία ενός τζακιού περιλαμβάνει την απελευθέρωση σημαντικής ποσότητας αιθάλης και άλλων χημικών ενώσεων, οι οποίες εναποτίθενται στην επιφάνεια της καμινάδας και των τούβλων. Πριν αφαιρέσετε λιπαρούς λεκέδες, είναι σκόπιμο να αγοράσετε ειδικά προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να τα διαλύσετε..

Επίσης, για να λειτουργήσει η σόμπα για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι απαραίτητο να καθαρίζετε συνεχώς το δοχείο τέφρας από τέφρα και επίσης να χρησιμοποιείτε περιοδικά προληπτικά μέτρα για να αφαιρέσετε τη βρωμιά από την εσωτερική επιφάνεια της καμινάδας. Όλα αυτά τα κεφάλαια είναι συγκεκριμένα και είναι πολύ εύκολο να τα βρείτε σε εξειδικευμένο κατάστημα ή στο Διαδίκτυο..

Επώνυμες συσκευές

Η σύγχρονη αγορά είναι γεμάτη με έναν τεράστιο αριθμό σόμπων τζακιού. Μεταξύ όλης αυτής της ποικιλομορφίας, μπορούν να διακριθούν αρκετοί δημοφιλείς κατασκευαστές και μοντέλα, μεταξύ των οποίων ένα από τα πιο δημοφιλή είναι τα προϊόντα της εταιρείας Broad.. Αξίζει να μιλήσουμε λεπτομερέστερα για τέτοια προϊόντα:

  1. Γιάουζα. Φούρνοι αυτού του τύπου επιτρέπουν όχι μόνο τη θέρμανση του δωματίου, αλλά και το μαγείρεμα φαγητού. Η εστία μπορεί να είναι κατασκευασμένη τόσο από χυτοσίδηρο όσο και από γυάλινα κεραμικά. Η ισχύς του κλιβάνου φτάνει τα 8 kW.
  2. Ρούμπα. Έχει υψηλότερη ισχύ (10 kW), η οποία επιτρέπει τη θέρμανση δωματίων εμβαδού έως 100 τ.μ. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πίσω τοίχος έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε η σόμπα να μπορεί να εγκατασταθεί τόσο στη γωνία όσο και ακριβώς στη μέση του δωματίου..
  3. Edilkamin. Τα προϊόντα αυτού του κατασκευαστή διακρίνονται όχι μόνο από τον μοναδικό σχεδιασμό τους, αλλά και από το υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Υπάρχουν πολλά μοντέλα τέτοιων τζακιών, που επιτρέπουν, με ισχύ 7,2 kW, να θερμαίνουν δωμάτια έως 190 τ.μ..

Ενδιαφέρουσες εσωτερικές λύσεις

Οι σόμπες-τζάκια, ανεξάρτητα από το σχεδιασμό, σας επιτρέπουν να δώσετε μια συγκεκριμένη γοητεία στο δωμάτιο. Ως εκ τούτου, πολλοί σχεδιαστές τα χρησιμοποιούν όταν δημιουργούν εσωτερικούς χώρους. Τέτοια σχέδια συνδυάζονται τέλεια τόσο με το κλασικό στυλ όσο και με το εσωτερικό σε στυλ υψηλής τεχνολογίας ή μοντέρνο..

Για να τονίσουν την ομορφιά του τζακιού, οι ειδικοί τα κόβουν με διάφορους τύπους υλικών. Αλλά πολλοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών σπιτιών κρύβουν τέτοιες κατασκευές μέσα στους τοίχους, αφήνοντας μόνο την εστία. Αυτή η τεχνική επιτρέπει στο τζάκι να συνδυάζεται τέλεια με το εσωτερικό..

7 φωτογραφίες