Σιδερένιο τζάκι

Όποιος αποφάσισε για πρώτη φορά να αρχίσει να οργανώνει μια εξοχική κατοικία, πιθανότατα εξέτασε την επιλογή εγκατάστασης τζακιού. Ωστόσο, πολλοί δεν έχουν την τύχη να φτιάξουν έναν φούρνο από τούβλα. Καταλαμβάνει πολύ χώρο, οπότε αν το επιτρέπει η περιοχή του σπιτιού, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια τέτοια δομή. Αλλά αν δεν υπάρχει επιπλέον χώρος, ή το σπίτι είναι χτισμένο σε φτωχό, επιπλέον χώμα και δεν είναι ρεαλιστικό να φτιάξετε μια βάση για τη σόμπα – τι να κάνετε σε αυτή την περίπτωση; Άλλωστε, κάποιος θέλει τόση άνεση, ζεστασιά και ζωντανή φωτιά. Υπάρχει μια διέξοδος – αυτό είναι ένα σιδερένιο τζάκι, το οποίο είναι εύκολο να χτιστεί με τα χέρια σας..

8 φωτογραφίες

Ιδιαιτερότητες

Για την κατασκευή πρωτότυπων κατασκευών, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταλλικά τζάκια, χρειάζονται μεταλλικά φύλλα, χαλκός.

Τα φύλλα στερεώνονται μαζί με ραφές συγκόλλησης ή μεταλλικά πριτσίνια. Το σχήμα των σεντονιών, ο σχεδιασμός τους, το μοτίβο των αρθρώσεων – όλα αυτά παραπέμπουν σε ξεχωριστό θέμα για τη διακόσμηση ενός τζακιού.

Ωστόσο, ο βασικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των σιδερένιων τζακιών είναι το σχήμα των απορροφητήρων και η στερέωση της μονάδας στο ταβάνι..

Ποικιλίες

Κατά τη μακρά ύπαρξη τζακιών, το σχήμα των σχεδίων τους έχει αλλάξει εκατοντάδες φορές. Σήμερα μπορείτε να δείτε τα πιο απίθανα μοντέλα μονάδων θέρμανσης που μπορούν να διακοσμήσουν οποιοδήποτε εσωτερικό..

Ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασης σιδερένιων τζακιών για το σπίτι, διακρίνονται οι ακόλουθες επιλογές: γωνιακά τζάκια. επιτοίχιο και μεντεσέ, κεντρικό και ενσωματωμένο. Ένα κρεμαστό τζάκι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και σε ζήτηση..

Οι συσκευές θέρμανσης διαφέρουν στο σχήμα και το μέγεθος του θαλάμου καύσης ξύλου. Η εστία μπορεί να είναι κωνική, κυλινδρική, παραλληλεπίπεδο και άλλα γεωμετρικά σχήματα..

Επίσης, τα σιδερένια τζάκια σε ξύλο χωρίζονται συμβατικά σε δύο τύπους:

 1. κλειστό – το τζάκι είναι κλειστό με γυαλί ανθεκτικό στη θερμότητα, το οποίο αυξάνει την παραγωγικότητα της συσκευής και δεν υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλειά της.
 2. ανοιχτό – η εστία δεν καλύπτεται από τίποτα.

Τόπος εγκατάστασης

Όπως κάθε συσκευή θέρμανσης, ένα σιδερένιο τζάκι, ακόμα και αν είναι πολύ μικρό, πρέπει να εγκατασταθεί σε ένα αρκετά ευρύχωρο δωμάτιο..

Αυτό το προϊόν χρησιμοποιείται συχνότερα σε εξοχικές κατοικίες, σε προαστιακά κτίρια. Εάν αγοράστηκε ένα μοντέλο βιοκαυσίμων, τότε μπορεί να εγκατασταθεί στο διαμέρισμα χωρίς προβλήματα..

Ένα μεταλλικό τζάκι ζυγίζει πολύ λιγότερο από ένα τούβλο, αλλά το βάρος του εξακολουθεί να υπερβαίνει τα 100 κιλά. Η τοποθέτηση μιας τέτοιας σόμπας σε ξύλινο πάτωμα μπορεί να προκαλέσει κάμψη των σανίδων δαπέδου. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συμβουλεύουν να ενισχύσουν επιπλέον τον τόπο εγκατάστασης της δομής του κλιβάνου..

Επιπλέον, γύρω από το σιδερένιο τζάκι, η μόνωση πυρκαγιάς με τη μορφή κασσίτερου ή αμιάντου δεν θα είναι περιττή..

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Το πιο σημαντικό μειονέκτημα ενός σιδερένιου τζακιού είναι ότι κρυώνει γρήγορα, ως αποτέλεσμα, πρέπει να προσθέτετε πολύ συχνά καύσιμο, ειδικά αν η εστία είναι μικρή. Επίσης, μπορείτε εύκολα να καείτε σε μια τέτοια σόμπα, το σώμα της θερμαίνεται πολύ και πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να μην καείτε..

Τα πλεονεκτήματα μιας μεταλλικής δομής θέρμανσης περιλαμβάνουν το γεγονός ότι μια τέτοια μονάδα μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε κτίριο και δωμάτιο. Επιπλέον, τα πλεονεκτήματα ενός σιδερένιου τζακιού περιλαμβάνουν:

 1. υψηλής απόδοσης;
 2. σχετικά μικρό βάρος?
 3. ευκολία εγκατάστασης.
 4. γρήγορη θέρμανση του δωματίου.

Τα σιδερένια τζάκια μπορούν να αντιμετωπιστούν με τούβλα. Αυτό γίνεται για να διατηρείται ζεστό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για τέτοιες εργασίες, δεν χρειάζονται σχέδια. Το τούβλο τοποθετείται με κενό, καθώς όταν θερμαίνεται, ο σιδερένιος φούρνος τείνει να διαστέλλεται.

Όταν χρησιμοποιείτε ξύλο ως κύριο καύσιμο, μπορεί να επιτευχθεί διαφορετικό χρώμα φλόγας σε μεταλλικά τζάκια, κάτι που είναι ιδιαίτερα καλό από αισθητικής άποψης. Η μπλε φλόγα θα παρέχεται από ξύλο ασπέν, δρυς – έντονο κόκκινο.

Τι καύσιμο να χρησιμοποιήσω?

Όπως δείχνει η πρακτική, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από καυσόξυλα (ξηρά). Ιδανικά είδη είναι η βελανιδιά, η ασπέν, η τέφρα. Τέτοια κούτσουρα καίγονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε το χορό των γλωσσών της φλόγας και τη ζεστασιά που πηγάζει από αυτές. Επίσης τα σφαιρίδια είναι κατάλληλα για μεταλλικούς λέβητες – συμπιεσμένα απόβλητα ξυλείας. Φορτώνονται στον κλίβανο στην απαιτούμενη ποσότητα (ανάλογα με το μέγεθος της συσκευής θέρμανσης) και η ένταση της θέρμανσης ελέγχεται χρησιμοποιώντας χειροκίνητη μονάδα ελέγχου.

Πολλή αιθάλη εμφανίζεται από κωνοφόρα, οπότε οι κατασκευαστές σόμπας δεν συνιστούν τη χρήση τους ως καύσιμο. Και τα είδη σημύδας έχουν υψηλή μεταφορά θερμότητας, επομένως, χάρη σε αυτά, μπορείτε να ζεστάνετε γρήγορα το δωμάτιο στην επιθυμητή θερμοκρασία..

Επίσης, ορισμένα μοντέλα μονάδων σιδήρου λειτουργούν με αέριο. Τέτοιες συσκευές είναι ασφαλέστερες, αλλά είναι αδύνατο να τις φτιάξετε με τα χέρια σας..

Προτάσεις ρύθμισης

Η κατασκευή ενός σιδερένιου τζακιού με τα χέρια σας δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά εφικτή. Απαιτεί κάποια εμπειρία, δεξιότητες και λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα σημεία. Το αποτέλεσμα θα είναι προβλέψιμο μόνο όταν ετοιμαστούν τα σχέδια και τηρούνται αυστηρά όλα τα σημεία του.

Πρόοδος

Πρώτα πρέπει να αποφασίσετε για τον τόπο όπου θα σταθεί το προϊόν. Δεν πρέπει να παρεμβαίνει σε κανέναν, οπότε είναι καλύτερο να το εγκαταστήσετε κοντά στον τελικό τοίχο. Ένα κάθισμα παραθύρου δεν είναι κατάλληλο, καθώς μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητα ρεύματα στο δωμάτιο, ειδικά αν τα παράθυρα είναι παλιά με ανεπαρκή στεγανότητα.

 1. Όταν επιλεγεί η τοποθεσία, μπορείτε να προχωρήσετε στους υπολογισμούς. Οι διαστάσεις της δομής εξαρτώνται από την περιοχή του θερμαινόμενου περιβλήματος.
 2. Για την κατασκευή σιδερένιου τζακιού, λαμαρίνα, διάφορα στηρίγματα, συνδετήρες, αγκώνες από ανοξείδωτο χάλυβα απαιτούνται.
 3. Είναι καλύτερα να κάνετε το τζάκι πιο φαρδύ, αλλά όχι πολύ βαθύ. Για να αυξηθεί η μεταφορά θερμότητας, οι τοίχοι του πρέπει να αυξηθούν προς το δωμάτιο.
 4. Η οπή καπνού πρέπει να είναι 8 έως 15 φορές μικρότερη από την περιοχή του κλιβάνου.
 5. Το ύψος του σωλήνα πρέπει να είναι τουλάχιστον τέσσερα μέτρα (ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της δομής της οροφής).
 6. Η μόνωση είναι πολύ σημαντική. Είναι απαραίτητο να μονώσετε τους τοίχους, καθώς και να προστατεύσετε όλες τις αρθρώσεις της καμινάδας.
 7. Σε μια τέτοια συσκευή, δεν θα υπάρχει μεγάλη πρόσφυση, οπότε είναι απαραίτητο να φτιάξετε έναν άξονα αποθήκευσης, όπου θα συσσωρευτεί καπνός και στη συνέχεια να ρέει μέσω του σωλήνα στο δρόμο.
 8. Προϋπόθεση για το εσωτερικό του τζακιού είναι η παρουσία κατωφλίου αερίου. Θα προστατεύσει τη μονάδα από πτώσεις πίεσης και θα αποτρέψει τον σχηματισμό σπινθήρων..
 9. Απαιτείται επίσης μια πρόσθετη σχάρα για την κατάσβεση των σπινθήρων και χρειάζονται επίσης πλαστά εργαλεία..

Φυσικά, είναι αδύνατο να κάνετε τα πάντα με τα χέρια σας και ό, τι και να πει κάποιος, πολλά στοιχεία θα πρέπει να παραγγελθούν από έναν ειδικό, παρέχοντας στον πλοίαρχο σχέδια με τις απαιτούμενες διαστάσεις.

8 φωτογραφίες