Τι είναι καλύτερο – τζάκι ή σόμπα;

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να φαίνονται πιο άνετα και να μυρίζουν πιο ωραία από τα καμένα κούτσουρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, πριν από κάθε ιδιοκτήτη ενός ιδιωτικού σπιτιού, τίθεται το ερώτημα επιλογής: τζάκι ή σόμπα; Και οι δύο επιλογές έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Επομένως, αξίζει να τα συγκρίνετε μεταξύ τους και να λάβετε τη σωστή απόφαση..

Αισθητική

Ας ξεκινήσουμε να συγκρίνουμε το τζάκι και τη σόμπα από αισθητική άποψη. Ο αυθεντικός σχεδιασμός ενός πραγματικού πέτρινου τζακιού είναι ασύγκριτος με οτιδήποτε άλλο. Μωσαϊκά πλακάκια, πλινθοδομή, τακτοποιημένη πέτρα, μαρμάρινη επένδυση όλα θα γίνουν το επίκεντρο κάθε χώρου διαβίωσης. Οι φλόγες που χορεύουν, η απίστευτη εμφάνιση του πέτρινου θόλου, η μυρωδιά του ξύλου που καίει στο τζάκι το καθιστούν εξαιρετικά δημοφιλές στους ιδιοκτήτες σπιτιού..

Από την άλλη πλευρά, παρόλο που οι σόμπες ξύλου μπορούν να κατασκευαστούν σε διαφορετικά στυλ: από μοντέρνα λεία και γυαλιστερά έως παραδοσιακά παλιά ρωσικά, δεν είναι τόσο εύκολο να τα χωρέσετε στο συνολικό εσωτερικό. Λόγω του γεγονότος ότι όλες οι ξυλόσομπες είναι απαραίτητα εξοπλισμένες με γυάλινες πόρτες, δεν θα μπορείτε να απολαύσετε τη θέα μιας ζωντανής φωτιάς.

Ασφάλεια

Οποιοσδήποτε σχεδιασμός με εστιακή συσκευή μπορεί να αντιμετωπίσει φυσικά ζητήματα ασφάλειας. Σε αντίθεση με τα καύσιμα αερίου, τα υποπροϊόντα και το κρεόσωτο από την καύση ξύλου μπορούν να συσσωρευτούν στην καμινάδα και να δημιουργήσουν σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς. Οι πιστοποιημένες αυτόνομες σόμπες προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη διαδικασία καύσης από τα ανοιχτά τζάκια. Και δεν είναι τόσο ευαίσθητα στη συσσώρευση κρεοσώτου όσο τα τζάκια ανοικτής καύσης..

Οι σπίθες είναι μια άλλη επικίνδυνη προϋπόθεση για μια πυρκαγιά. Μπορούν εύκολα να πετάξουν έξω από τζάκια και να προκαλέσουν τραυματισμό ή υλικές ζημιές. Φυσικά, η εγκατάσταση οθονών και θυρών στα τζάκια μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση πυρασφάλειας. Αλλά από την άλλη πλευρά, οι φούρνοι είναι ήδη προεγκατεστημένοι με αυτούς τους προστατευτικούς μηχανισμούς και δεν χρειάζεται να καταβάλλετε επιπλέον προσπάθεια..

Επίσης, ένα τζάκι ανοιχτού τύπου μπορεί να αποτελέσει πιθανό πρόβλημα ασφάλειας για παιδιά και κατοικίδια ζώα. Οι ξυλόσομπες είναι και πάλι ασφαλέστερες από αυτή την άποψη. Αν και υπάρχει πιθανότητα εγκαυμάτων σε περίπτωση άμεσης επαφής με το φούρνο ή την πόρτα.

Επιλέξτε ανά λειτουργία

Δεν είναι μυστικό ότι το ξύλο είναι γενικά το λιγότερο ακριβό καύσιμο μεταξύ φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα. Ωστόσο, τα τζάκια που καίνε ξύλο δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη θέρμανση των δωματίων. Η θερμική τους απόδοση είναι περίπου 10%. Το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας απλώς βγαίνει από την καμινάδα. Από την άλλη πλευρά, οι ξυλόσομπες μπορούν να παρέχουν 3 φορές τη θερμότητα από το 1/3 του ξύλου, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο αποδοτικές και παρέχουν περισσότερη θερμότητα από τα ανοιχτά τζάκια. Όσον αφορά την απόδοση θέρμανσης, οι ξυλόσομπες επωφελούνται.

Φιλικότητα προς το περιβάλλον

Η καύση ξύλου δεν εκπέμπει περισσότερο CO2 από το ξύλο που αποσυντίθεται φυσικά στο δάσος. Επομένως, οι πιστοποιημένες σόμπες ξυλείας παράγουν πολύ λίγες επιβλαβείς εκπομπές λόγω του κλειστού συστήματος καύσης τους. Σύμφωνα με κριτικές, είναι πιο αποτελεσματικά, ζεσταίνουν καλύτερα και παρέχουν ζεστασιά. Μπορούν επίσης να συμπληρώσουν το τρέχον σύστημα θέρμανσης και να μειώσουν τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας κατά τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες..

Χαρακτηριστικά σχεδίου

Σε αντίθεση με τις σόμπες, τα τζάκια είναι ανοιχτά και κλειστά. Ανοιχτά είναι αυτά που δεν μπορούν να αφεθούν και να φύγουν, γιατί το παραμικρό βύθισμα ή ένας παράγοντας όπως παιδιά ή κατοικίδια μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση της πυρκαγιάς. Τι προειδοποιούν συνεχώς οι κατασκευαστές.

Από πρακτική άποψη, τα ανοιχτά τζάκια έχουν επίσης ορισμένες αποχρώσεις:

  • αδυναμία ελέγχου της διαδικασίας καύσης. Το οξυγόνο τροφοδοτείται συνεχώς σε μια ανοιχτή εστία και η φωτιά βρίσκεται σε έντονο στάδιο καύσης. Έτσι, τα καυσόξυλα καίγονται πολύ γρήγορα, κάτι που είναι αντιοικονομικό..
  • ακόμη και αν το τζάκι είναι τούβλο, η διαδικασία θέρμανσης θα είναι ακόμα αρκετά μεγάλη. Δεδομένου ότι στην αρχή το τούβλο θα απορροφήσει θερμότητα στον εαυτό του και μόνο τότε θα το δώσει στο δωμάτιο.
  • λόγω της έντασης του ανοιχτού τζακιού, υπάρχει πιθανότητα υπερθέρμανσης του δωματίου, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να διακοπεί η παροχή οξυγόνου στον ανοιχτό θάλαμο καύσης.

Κλειστά τζάκια μπορούν να βρεθούν πολύ πιο συχνά. Ένα κλειστό τζάκι είναι ασφαλές, μοντέρνο και πρακτικό. Έχει μακρά λειτουργία καύσης. Είναι επίσης δυνατό να ελέγξουμε την ένταση της καύσης της φλόγας, δηλαδή μπορούμε να μειώσουμε ή να αυξήσουμε την παροχή οξυγόνου στο θάλαμο καύσης και αυτό θα εξοικονομήσει τον πόρο ξύλου. Επιπλέον, από ένα κλειστό τζάκι μπορείτε πάντα να κάνετε ένα ανοιχτό μόνο σηκώνοντας την πόρτα.

Πού να εγκαταστήσετε?

Η φλόγα έχει ισχυρή ενέργεια. Η φωτιά ένωσε τους ανθρώπους από την αρχαιότητα. Όταν εμφανίζεται μια φωτιά στο σπίτι, είτε στο τζάκι είτε στα κεριά, προσελκύει όλη την οικογένεια..

Εάν θέλετε να τοποθετήσετε ένα τζάκι / σόμπα Feng Shui, τότε το καλύτερο μέρος για αυτούς είναι στο σαλόνι. Πρέπει πάντα να καθαρίζονται, δηλαδή χωρίς καμένη στάχτη και με καθαρή καμινάδα. Τα καυσόξυλα πρέπει να φορτώνονται συνεχώς, το τζάκι δεν πρέπει να παραμένει άδειο.

Το τζάκι / σόμπα και η φωτιά που πηγάζει από αυτά είναι στοιχεία της φύσης. Είναι ακατάλληλο όταν τοποθετούνται στο κέντρο της εξουσίας του σπιτιού, δημιουργώντας ένα φαινόμενο «καύσης καρδιάς». Επομένως, πρέπει να εγκατασταθούν κατά μήκος των τοίχων, κυρίως στη νότια πλευρά. Αντίστροφα, ένας καθρέφτης τοποθετημένος πάνω από το τζάκι μπορεί να ενισχύσει τα πλεονεκτήματα και να αποτρέψει τα αρνητικά. Είναι κατάλληλο εάν υπάρχουν φυλλώδη λουλούδια σε μια κατσαρόλα στις πλευρές της δομής θέρμανσης, επειδή το ξύλινο στοιχείο τροφοδοτεί τη φωτιά, η οποία, με τη σειρά της, τροφοδοτεί το στοιχείο της γης..

Υβριδική εστία και τζάκι

Αυτό το υβρίδιο ονομάζεται επίσης “σόμπα τζακιού”. Είναι αυτό το σχέδιο που κερδίζει τώρα πρωτοφανή δημοτικότητα. Το κύριο πλεονέκτημά τους έγκειται, φυσικά, στο συνδυασμό των βασικών ιδεών του τζακιού και της σόμπας. Η σόμπα τζακιού διαθέτει μια μεγάλη εστία με κλειστή πόρτα ανθεκτική στη θερμότητα, το γυαλί της οποίας σας επιτρέπει να παρατηρήσετε τη φλόγα. Η παρουσία κυκλωμάτων καπνού εξασφαλίζει τη συσσώρευση θερμότητας ακόμη καλύτερα από αυτήν μιας σόμπας. Το τζάκι του επιτρέπει την τοποθέτηση μεγάλου αριθμού κορμών κάθε φορά. Μια σόμπα τζακιού μπορεί να θερμάνει χώρο περίπου 80 τετραγωνικών μέτρων.

Ένα υβρίδιο σόμπας και τζακιού μπορεί να πλημμυρίσει με διαφορετικούς τρόπους:

  1. Η πρώτη μέθοδος είναι παρόμοια με τη μέθοδο ανοιχτού τζακιού. Τα αέρια πηγαίνουν αμέσως στην οροφή και το ίδιο το πλαίσιο του κλιβάνου δεν θερμαίνεται.
  2. Τα αέρια ακολουθούν και εξέρχονται από ρυθμιζόμενες ροές καπνού.
  3. Λόγω της ευελιξίας του, ένα υβρίδιο σόμπας και τζακιού θεωρείται ο καλύτερος παράγοντας θέρμανσης..

Μέθοδοι εγκατάστασης

Τυπική κατασκευή τζακιού / σόμπας: ένθετο τζακιού που συνδέεται με την καμινάδα με ανοξείδωτο χαλύβδινο σωλήνα τοίχου. Η καμινάδα πρέπει να έχει βάση – αυτή είναι μια παγίδα συμπυκνώματος. οπή επιθεώρησης και σημείο σύνδεσης. Προηγουμένως, ένα απαραίτητο στοιχείο του κλιβάνου ήταν τραχύ, αλλά τώρα ένα τέτοιο σχέδιο δεν βρέθηκε σχεδόν ποτέ. Όταν καίμε ξύλο σε ένθετο τζακιού, τα προϊόντα καύσης αφαιρούνται μέσω της καμινάδας και του λέβητα, ο οποίος τροφοδοτείται από μια ενσωματωμένη κουκούλα. Αμέσως μετά την έναρξη της καύσης καυσόξυλων, η θερμότητα αρχίζει να ρέει στο δωμάτιο μέσω του γυαλιού της εστίας.

Οι κατασκευαστές σόμπων και τζακιών δεν συνιστούν να τα εγκαταστήσετε μόνοι σας. Μπορείτε πάντα να βρείτε μια κατασκευαστική ομάδα, ακόμη και για μια εξοχική κατοικία, η οποία, έχοντας συντονίσει το έργο μαζί σας, θα ασχοληθεί τόσο με την εγκατάσταση δομών θέρμανσης όσο και με το φινίρισμά τους. Με την ευκαιρία, μπορείτε να τελειώσετε τόσο τη σόμπα / το τζάκι όσο και την καμινάδα τους.

Έτσι, η επιλογή ενός θερμαντήρα εξαρτάται από το τι προτιμάτε. Εάν η αισθητική, η ατμόσφαιρα και η αυθεντικότητα είναι τα κύρια κριτήρια σας, τότε η επιλογή θα πέσει στο τζάκι. Εάν θέλετε ένα εξαιρετικά αποδοτικό σύστημα θέρμανσης, τότε είναι καλύτερο να επιλέξετε μια σόμπα με ξύλα..