Τζάκι με θέρμανση νερού

Συσκευή και αρχή λειτουργίας

Ένα τζάκι με θέρμανση νερού μπορεί ταυτόχρονα να ζεστάνει πολλά δωμάτια σε ένα σπίτι με έκταση περίπου 100 m2 και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμεύει επίσης για θέρμανση δαπέδων και μαγείρεμα φαγητού στο σπίτι. Συνήθως είναι ένα τζάκι που συνδέεται με σωλήνες με δεξαμενή διαστολής και κύκλωμα διανομής νερού για οικιακή θέρμανση για την παροχή ζεστού νερού σε αυτό. Τα καυσαέρια από την καύση καυσίμου στο τζάκι θερμαίνουν τη δεξαμενή και το νερό σε αυτήν στους 90 ° C. Το ζεστό νερό εισέρχεται στα θερμαντικά σώματα, θερμαίνοντας το δωμάτιο.

Ένα άλλο όνομα για αυτόν τον τύπο συσκευής είναι τζάκι με μπουφάν νερού, αφού δομικά το νερό μπορεί να θερμανθεί περνώντας μέσα από ένα πηνίο που βρίσκεται σε ένα μπουφάν από δύο μεταλλικά φύλλα πίσω από τον τοίχο της εστίας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα κύρια πλεονεκτήματα ενός τζακιού με θέρμανση νερού

 • αυξημένη επιφάνεια των χώρων θέρμανσης. Λόγω ενός καλά σχεδιασμένου κυκλώματος θέρμανσης νερού, τέτοιες συσκευές σας επιτρέπουν να μονώσετε πολλά δωμάτια ή ολόκληρο εξοχικό σπίτι ταυτόχρονα. Ακόμη και φούρνοι αυτού του τύπου έχουν αναπτυχθεί για πολυκατοικίες..

 • πολυλειτουργικότητα. Εκτός από την αισθητική και την άμεση εργασία θέρμανσης του δωματίου, ένα τζάκι νερού μπορεί να ζεστάνει την εστία και έτσι να χρησιμεύσει για μαγείρεμα στο σπίτι. Μπορεί επίσης να είναι πηγή «ζεστών δαπέδων» στο σπίτι..

 • χαμηλό κόστος καυσίμου. Το κύριο καύσιμο που χρησιμοποιείται σε αυτά τα τζάκια είναι ξύλο ή τύρφη. Το σύστημα τζακιού είναι εντελώς αυτόνομο και δεν απαιτεί επιπλέον δαπάνες ηλεκτρικής ή οποιασδήποτε άλλης ενέργειας..

 • όμορφη εμφάνιση και δυνατότητα χρήσης οποιωνδήποτε υλικών που αντιμετωπίζουν. Όποιο και αν είναι το φινίρισμα του τζακιού σας – τούβλο, κεραμίδι ή πέτρα – θα προσελκύσει θαυμαστές ματιές από τους επισκέπτες.

9 φωτογραφίες

 • συμπαγές μέγεθος του τζακιού καθιστώντας το κατάλληλο για διαμέρισμα.

μειονεκτήματα

Παρά τον εντυπωσιακό κατάλογο πλεονεκτημάτων, τα τζάκια με θέρμανση νερού έχουν πολλά μειονεκτήματα:

 • χαμηλή απόδοση θέρμανσης νερού. Σίγουρα δεν θα είναι ζεστό στο σπίτι από ένα τέτοιο τζάκι. Όσο πιο εκτεταμένο δίκτυο θέρμανσης έχει εγκατασταθεί στο σπίτι, τόσο χαμηλότερη θα είναι η θερμοκρασία του νερού στα θερμαντικά σώματα. Από αυτή την άποψη, δεν συνιστάται η εγκατάσταση τζακιών με θέρμανση νερού σε περιοχές με κρύο κλίμα. Είναι βέλτιστο να χρησιμοποιείτε τη θερμότητα από ένα τέτοιο τζάκι μαζί με ηλεκτρική θέρμανση χώρου.

 • χαμηλό βαθμό αυτοματισμού συστήματος. Εσείς οι ίδιοι πρέπει να τοποθετήσετε καυσόξυλα ή τύρφη στο τζάκι και επίσης να παρακολουθήσετε την έγκαιρη παροχή μιας νέας μερίδας καυσίμου. Επίσης σε αυτά τα τζάκια υπάρχει αργή ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού που παρέχεται στα θερμαντικά σώματα..

Επιλογή

Η επιλογή ενός τζακιού νερού πρέπει να προσεγγιστεί λαμβάνοντας υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες:

 • όγκος φούρνου. Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος του κλιβάνου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος των προϊόντων καύσης. Ο μεγάλος όγκος της εστίας παρέχει αυξημένη ισχύ στο τζάκι με σύστημα θέρμανσης νερού. Αλλά η κατανάλωση καύσιμων υλικών θα αυξηθεί επίσης, κάτι που δεν δικαιολογείται πάντα για εγκατάσταση σε μικρούς χώρους.

 • θερμαινόμενη περιοχή χώρου. Τα τζάκια με σύστημα θέρμανσης νερού δεν αντιμετωπίζουν αρκετά αποτελεσματικά το άμεσο έργο σε μεγάλα δωμάτια. Τα ευρύχωρα σπίτια πρέπει να εφοδιάζονται με θερμότητα σύμφωνα με ένα συνδυασμένο σχήμα – έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ή έναν λέβητα αερίου συν μια σόμπα με θέρμανση νερού.

 • διαστάσεις δωματίου. Στο διαμέρισμα, μια μικρογραφία της συσκευής θα είναι πιο κατάλληλη και στο σαλόνι του εξοχικού σπιτιού είναι σκόπιμο να τοποθετήσετε ένα τεράστιο τζάκι με κλειστό ή ανοιχτό λέβητα.

9 φωτογραφίες

Τύποι τζακιού

Είναι επίσης σημαντικό να αποφασίσετε για τον τύπο του σχεδιασμού τζακιού. Τα τζάκια με θέρμανση νερού είναι ανοιχτά και κλειστά..

Κατά την εγκατάσταση του συστήματος ανοιχτού τύπου η δεξαμενή νερού είναι εγκατεστημένη στο υψηλότερο σημείο του κυκλώματος (συνήθως στη σοφίτα). Το νερό θερμαίνεται σε μια ανοιχτή εστία όταν διέρχεται από το πηνίο. Από τη δεξαμενή, το νερό εισέρχεται στα θερμαντικά στοιχεία υπό τη δράση της βαρύτητας.

Κλειστού τύπου τζάκια η θέρμανση νερού διαφέρει από την ανοιχτή εγκατάσταση αντλίας κυκλοφορίας για την κίνηση υγρού κατά μήκος του κυκλώματος θέρμανσης νερού. Αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα: πρώτον, ένα τέτοιο τζάκι μπορεί να θερμάνει μια μεγάλη περιοχή του δωματίου. Δεύτερον, αποκλείεται η πιθανότητα υπερθέρμανσης των στοιχείων του τζακιού και θέρμανσης λόγω της παρουσίας βαλβίδων ασφαλείας στο σύστημα.

Εγκατάσταση σόμπας θέρμανσης

Πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση ενός τζακιού με θέρμανση νερού με τα χέρια σας, θα πρέπει να σκεφτείτε τα ακόλουθα σημεία:

Πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση ενός τζακιού με θέρμανση νερού με τα χέρια σας, θα πρέπει να σκεφτείτε τα ακόλουθα σημεία:

 • τζάκι τοποθεσία. Δεδομένου ότι ο σχεδιασμός του τζακιού συνεπάγεται μια ανοιχτή εστία, είναι ανεπιθύμητο να το εγκαταστήσετε απέναντι από παράθυρα ή πόρτες για να αποφύγετε τα ρεύματα. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όταν το τζάκι είναι σε λειτουργία, ο πίσω τοίχος του θερμαίνεται έντονα.
 • επιλογή υλικού και διαστάσεων του κλιβάνου. Ένα μεταλλικό ένθετο τζακιού μπορεί να είναι χάλυβα ή χυτοσίδηρος. Ένα τζάκι από χυτοσίδηρο σάς επιτρέπει να διατηρείτε τη θερμότητα στο τζάκι περισσότερο, αλλά έχει μεγαλύτερο βάρος σε σύγκριση με το ατσάλινο. Η κατασκευή από χαλύβδινο φύλλο είναι πιο συμπαγής και ελαφριά.
 • υπολογισμός του μεγέθους και του βάθους της οπής καύσης. Για αποτελεσματική λειτουργία του τζακιού, η περιοχή του παραθύρου της εστίας πρέπει να είναι 1/70 της περιοχής του δωματίου στο οποίο βρίσκεται. Το βάθος της εστίας δεν πρέπει να είναι μικρό, διαφορετικά ο καπνός από την καύση ξύλου θα γεμίσει το δωμάτιο και δεν θα πάει για τη θέρμανση του νερού. Σε μια εστία που είναι πολύ βαθιά, η απόδοσή της μειώνεται.

Εάν ένα τζάκι χτίζεται σε ένα σπίτι ή εξοχικό σπίτι και προορίζεται για τη θέρμανση μιας μεγάλης περιοχής, τότε πριν το ανεγείρετε, είναι απαραίτητο να χτίσετε ένα θεμέλιο. Το βάθος της θεμελίωσης είναι περίπου 60 εκ. Συνήθως αποτελείται από ένα στρώμα θρυμματισμένης πέτρας, ένα στρώμα στεγανοποίησης και ξυλότυπου, γεμάτο με τσιμεντοκονία. Μετά το σχηματισμό και την ξήρανση του θεμελίου, χτίζεται η βάση από τούβλα του τζακιού.

Για μικρά δωμάτια ή διαμερίσματα, υπάρχουν συμπαγείς εκδόσεις τζακιών. Δεν εγκαθίστανται σε θεμέλιο, αλλά σε ανθεκτικό στη θερμότητα φύλλο επικάλυψης. Αυτή η λειτουργία μπορεί να εκτελεστεί από οθόνες από τούβλα ή χάλυβα τοποθετημένες στον τοίχο και στο πάτωμα..

Σύνδεση κυκλώματος νερού

Μπορείτε να συνδέσετε το τζάκι με τη θέρμανση που είναι ήδη διαθέσιμη στο σπίτι. Σωλήνες για παροχή και αφαίρεση νερού, καθώς και καμινάδα συνδέονται με το τζάκι. Εάν είναι απαραίτητο να θερμάνετε το δάπεδο για μια ιδιωτική κατοικία, εγκαθίστανται πρόσθετοι σωλήνες για την κυκλοφορία του νερού στο λέβητα.

Κατά τη σύνδεση του κυκλώματος νερού, πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα σημαντικά σημεία:

Κατά τη σύνδεση του κυκλώματος νερού, πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα σημαντικά σημεία:

 • εγκατάσταση σε επίπεδη επιφάνεια. Εάν δεν είναι δυνατό να ισοπεδώσετε το πάτωμα στο οποίο θα σταθεί το τζάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρυθμιζόμενα πόδια. Η ανομοιόμορφη εγκατάσταση συνεπάγεται κίνδυνο κατά τη λειτουργία και σημαντική μείωση της απόδοσης του τζακιού.
 • υποχρεωτικός έλεγχος για διαρροές μετά την πλήρωση του συστήματος με νερό. Πρώτα ελέγξτε όλους τους αρμούς σωλήνων χωρίς πίεση. Στη συνέχεια, ενεργοποιώντας την αντλία κυκλοφορίας, αποκλείστε για άλλη μια φορά διαρροές και διαρροές σε σωλήνες και αρμούς. Είναι επίσης απαραίτητο να διασφαλιστεί η στεγανότητα της καμινάδας καλύπτοντας τις αρθρώσεις με στεγανωτικό ανθεκτικό στη θερμότητα.
 • τον έλεγχο της λειτουργίας του τζακιού και τη θέρμανση του νερού. Μην φοβάστε τη μυρωδιά από το τζάκι κατά την πρώτη ανάφλεξη – θα εξαφανιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι απαραίτητο να ελέγξετε την ορθότητα του αυτοματισμού: πόσο ακριβής είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού στα θερμαντικά σώματα, είναι δυνατή η προσαρμογή του ρυθμού παροχής του.

Εκμετάλλευση

Ένα τζάκι με θέρμανση νερού απαιτεί προσοχή κατά τη λειτουργία και έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Ένα τζάκι με θέρμανση νερού απαιτεί προσοχή κατά τη λειτουργία και έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • είναι απαραίτητο να ελέγχετε περιοδικά τη στάθμη του νερού στην υδραυλική δεξαμενή σε περίπτωση ανοιχτής εγκατάστασης. Το νερό από ένα τέτοιο σύστημα εξατμίζεται γρήγορα και εάν το επίπεδο του πέσει κάτω από το κρίσιμο σημείο, το σύστημα θέρμανσης μπορεί να αποτύχει.
 • το χειμώνα, συνιστάται η αποστράγγιση του νερού από το σύστημα εάν το τζάκι δεν θα χρησιμοποιηθεί. Το παγωμένο νερό διαστέλλεται και μπορεί να προκαλέσει έκρηξη σωλήνων.
 • Οι κριτικές πελατών υποδεικνύουν μια αργή αλλαγή στη θερμοκρασία του νερού που παρέχεται στα θερμαντικά σώματα θέρμανσης. Κατά συνέπεια, μειώνοντας ή αυξάνοντας τη θερμοκρασία θέρμανσης στον αισθητήρα, θα αισθανθείτε το αποτέλεσμα μόνο μετά από λίγο. Αυτό οφείλεται στα θερμοφυσικά χαρακτηριστικά του νερού..