Πλακάκι τζάκι

Μπορεί να φαίνεται ότι όταν το τζάκι είναι πλακάκι, η θερμική του ικανότητα θα μειωθεί. Αλλά συμβαίνει το αντίθετο, με τα πλακάκια να βλέπουν κοντά στο τζάκι, η μεταφορά θερμότητας γίνεται υψηλότερη και το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται το τζάκι θα ζεσταθεί γρηγορότερα. Αλλά δεν αρκεί μόνο να αγοράζετε πλακάκια, είναι απαραίτητο να τηρείτε ορισμένους κανόνες κατά τη διάρκεια της εργασίας επένδυσης..

Χαρακτηριστικά χρήσης για επένδυση

Η ιδιαιτερότητα κάθε κεραμιδιού για την αντιμετώπιση του τζακιού είναι ότι πρέπει να έχει αντοχή σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν επιλέγετε έναν συγκεκριμένο τύπο πλακιδίων, πρέπει να δώσετε προσοχή στη συμμόρφωσή του με τις παραμέτρους:

 • πρέπει να αναφέρεται η δυνατότητα χρήσης αυτού του πλακιδίου σε υψηλές θερμοκρασίες.
 • τα πλακάκια πρέπει να είναι αρκετά ισχυρά, πάχους τουλάχιστον 8 mm. Εάν το κεραμίδι είναι πιο λεπτό, θα σπάσει απλώς την πρώτη φορά που το τζάκι θερμαίνεται.
 • η δομή των πλακιδίων πρέπει να είναι χαμηλού πορώδους.

Δεν πληρούν όλα τα πλακάκια που αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις απαιτήσεις, οπότε η επιλογή δεν θα είναι πολύ εκτεταμένη:

 • πλακάκια από τερακότα?
 • μαγιολική;
 • πλακάκια?

 • πορσελάνινα κεραμικά?
 • κλίνκερ (προορίζεται μόνο για τζάκια και σόμπες).

Ποικιλίες

Όλα τα αναφερόμενα πλακάκια τζακιού, καθώς και άλλες επιλογές, έχουν διαφορετική δομή, κατασκευάζονται με διαφορετικούς τρόπους και έχουν διαφορετικό κόστος..

 • Το Majolica είναι ένα πιεσμένο κεραμίδι με διακοσμητικό σχέδιο σε γυάλινη επιφάνεια.
 • Η τερακότα είναι περίπου η ίδια, μόνο που αυτό το κεραμίδι δεν έχει λούστρο ή διακοσμητικό μοτίβο. Το κόστος τέτοιων πλακιδίων ανά τεμάχιο είναι από 100 έως 1000 ρούβλια.
 • Το Κλίνκερ είναι το ίδιο κεραμικό πλακίδιο, αλλά πιο περίπλοκο σε δομή και ελαφρώς παχύτερο. Μια τέτοια επένδυση θα είναι ακριβότερη από τις δύο προηγούμενες επιλογές..
 • Τα κεραμίδια είναι κεραμικά πλακίδια με ένα σχέδιο που εφαρμόζεται σε αυτά. Είναι ακριβό.
 • Η πορσελάνινη πέτρα είναι μια μοντέρνα επένδυση, η απόδοση της οποίας μοιάζει με φυσική πέτρα όσο το δυνατόν περισσότερο..

Αντιθερμικό

Τα ανθεκτικά στη θερμότητα κεραμίδια βασίζονται σε ειδικό πηλό, ο οποίος περιέχει ειδικά μέταλλα (αργιλοπυριτικά). Τα χημικά συστατικά αυτού του ορυκτού, όπως το νάτριο, το καολίνη, το μαγνήσιο και άλλα οξείδια μετάλλων, καθορίζουν τις επιλογές χρώματος του προϊόντος..

Τα πλακάκια διατίθενται σε διαφορετικά σχέδια, οπότε είναι δυνατό να τα επιλέξετε με ένα απλό μοτίβο, για παράδειγμα, για ένα λουτρό και ένα που θα ταιριάζει αρμονικά στο στυλ ενός συγκεκριμένου δωματίου..

Μάρμαρο

Υπάρχουν όμως πολλά άλλα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διακόσμηση εσωτερικών τζακιών. Για παράδειγμα, έχουν μάθει ήδη να διακοσμούν με μάρμαρο όχι μόνο τις προσόψεις των κτιρίων. Είναι πλέον ένα σημαντικό στοιχείο σε πολλούς εσωτερικούς χώρους. Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα αυτού είναι να διακοσμήσετε ένα τζάκι δωματίου με μαρμάρινες πλάκες, και αυτό είναι πραγματικά μια πραγματική τάση της εποχής μας..

Επιλογές μαρμάρινης διακόσμησης

Το σχήμα των μαρμάρινων διακοσμητικών στοιχείων μπορεί να είναι διαφορετικό, εκτός από τα συνηθισμένα κεραμίδια, αυτό το υλικό χρησιμοποιείται σε στήλες, σε αγάλματα, σε εναέριες γωνίες. Και υπάρχουν επιλογές για τη χρήση πλήρως τελειωμένων μαρμάρινων πύλων, έτοιμων για εγκατάσταση και επιδιόρθωση.

Εξυαλωμένος άνθραξ

Τα κεραμίδια κλίνκερ τζακιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για τούβλα. Εξωτερικά, αυτά τα δύο υλικά είναι πολύ παρόμοια, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Πρώτα απ ‘όλα, τα κεραμίδια κλίνκερ είναι πολύ πιο λεπτά από τα τούβλα που αντιμετωπίζουν και διαφέρουν στο σύνολο των τεχνικών χαρακτηριστικών. Τα σωστά επιλεγμένα πλακάκια αποτελούν εγγύηση ότι το τζάκι θα λειτουργεί με αυξημένη απόδοση, η οποία εξαρτάται άμεσα από τη θερμική αγωγιμότητα και τη θερμική ικανότητα της επιλεγμένης επένδυσης..

Τερρακότα

Τα κεραμίδια από τερακότα χρησιμοποιούνται ευρέως ως υλικό επένδυσης. Και αυτό δεν είναι μόνο τζάκι ή σόμπα, οι προσόψεις των κτιρίων και οι φράχτες φαίνονται υπέροχες με μια τέτοια διακόσμηση. Οι πλάκες από τερακότα έχουν εξαιρετικές τεχνικές ιδιότητες και είναι οπτικά ελκυστικές, επομένως είναι ιδανικές ως επένδυση, για παράδειγμα, μπάρμπεκιου, μπάρμπεκιου ή λουτρού..

Τα κεραμίδια από τερακότα είναι φυσικός λευκός άργιλος καολίνης χωρίς πρόσθετα. Το κεραμίδι λαμβάνεται μετά από μακρά (περισσότερο από 48 ώρες) ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 1100C).

Πλακάκια

Από όλες τις επιλογές για την αντιμετώπιση των τζακιών, η καλύτερη είναι η χρήση πλακιδίων. Είναι πρωταθλητής μεταξύ όλων των κεραμικών όσον αφορά την ποιότητα του φινιρίσματος και ένα υλικό που πληροί όλες τις απαραίτητες παραμέτρους σε αυτή την περίπτωση. Αλλά ορισμένοι κανόνες και δεξιότητες για την τοποθέτηση τέτοιων επενδύσεων σίγουρα υπάρχουν και πρέπει να τηρούνται..

Αυτή η διαδικασία είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό. Η τιμή της επένδυσης από πλακάκια είναι μάλλον μεγάλη και επομένως είναι λογικό να κάνετε τα πάντα μόνοι σας, τότε πολύ λιγότερα χρήματα θα δαπανηθούν για ολόκληρη τη δομή. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μια προειδοποίηση – εξακολουθεί να συνιστάται η τοποθέτηση σε τέσσερα χέρια, επειδή οι εργασίες τοποθέτησης τούβλων και πλακιδίων πρέπει να εκτελούνται παράλληλα.

Πλακάκια

Υπάρχουν πολλοί τύποι πλακιδίων, αλλά δεν είναι όλα κατάλληλα για τζάκι. Χρειαζόμαστε τέτοιες επιλογές όταν τα κεραμίδια δεν θα καταστούν άχρηστα από τη συνεχή διαδικασία θέρμανσης / ψύξης.

Τα συμβατικά κονιάματα αργίλου και τσιμέντου για επένδυση κεραμικού τζακιού δεν είναι κατάλληλα, θα χρειαστούν ειδικά μείγματα κόλλας εδώ.

Μαγιολική

Η Majolica ανήκει στα παλιά τζάμια που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των σόμπων. Το κεραμίδι οφείλει το όνομά του σε ένα ισπανικό νησί που ονομάζεται Mayorsky. Εκεί εφευρέθηκε. Αυτό ήταν το μέρος από όπου οι έμποροι ασχολούνταν εδώ και καιρό με τη μεταφορά πλακιδίων, πιάτων και άλλων προϊόντων βαμμένων με λούστρο κασσίτερου-μολύβδου. Οι φήμες για την ύπαρξη τέτοιων κεραμικών ήρθαν στην Ευρώπη και τη Ρωσία πολύ αργότερα..

Στο επίκεντρο μιας τέτοιας τεχνικής όπως η majolica είναι η χειρωνακτική εργασία ταλαντούχων καλλιτεχνών που ασχολούνται με τη ζωγραφική. Για το λόγο αυτό, στην αρχαιότητα, τα τζάκια με μαγιόλικα μπορούσαν να τα αντέξουν μόνο οι πλουσιότεροι άνθρωποι, και ακόμη και σήμερα αυτή η ευχαρίστηση δεν είναι φθηνή..

Γύψος

Η διακόσμηση σόμπας ή τζακιού με μείγμα γύψου είναι μια μάλλον πρωτότυπη λύση και είναι επωφελής για πολλούς θετικούς λόγους:

 • τη δυνατότητα δημιουργίας ενός μοναδικού σχεδιασμού.
 • είναι μια μέθοδος επένδυσης χαμηλού κόστους.
 • μπορείτε να κάνετε τα πάντα με τα χέρια σας.
 • ο σχεδιασμός θα αποδειχθεί φωτεινός και μοναδικός, επειδή θα εξαρτηθεί μόνο από τη φαντασία σας.
 • θα πρέπει να εργαστείτε με διαθέσιμα υλικά που δεν είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν.
 • ένα τέτοιο φινίρισμα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, επειδή δεν περιέχει επιβλαβείς ουσίες.
 • ένα τζάκι με γύψο θα εξασφαλίσει ανθεκτικότητα, χάρη στην αντοχή όλων των στοιχείων σε υψηλές θερμοκρασίες και πολλές άλλες αρνητικές επιδράσεις.

Το μείγμα γύψου για την αντιμετώπιση ενός τζακιού χρησιμοποιώντας γύψο είναι μια εξαιρετική επιλογή, επειδή είναι μια ευκαιρία να σχεδιάσετε οποιαδήποτε διακόσμηση μπορεί να δημιουργήσει η φαντασία σας.

Γρανίτης

Ένα πλακάκι γρανίτη είναι ένα μείγμα χαλαζιακής άμμου, πηλού διαφόρων τύπων και ψίχουλα (μάρμαρο και γρανίτη). Μεταλλικά άλατα και οξείδια χρησιμοποιούνται ως βαφές και φιλικές προς το περιβάλλον ουσίες ως επικαλύψεις..

Όσον αφορά τη δομή, τα πλακάκια γρανίτη είναι αρκετά πυκνά και μη πορώδη, αντέχουν τόσο σε υψηλές θερμοκρασίες όσο και σε χαμηλές.

Από πλακάκια γρανίτη, μπορείτε να κάνετε μια μίμηση όλων των παραπάνω επιλογών επίστρωσης, καθώς και φυσικής πέτρας. Τα πλακάκια γρανίτη δεν αλλάζουν χρώμα ακόμη και από το άμεσο ηλιακό φως.

Τα πλακάκια γρανίτη έχουν πάχος από 9 έως 12 mm και είναι προσαρτημένα με κόλλα θερμής τήξης. Για να χρησιμοποιήσετε τζάκι με πλακάκια γρανίτη έξω, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε κόλλα ανθεκτική στον παγετό αντί για κόλλα θερμής τήξης..

Σαμοτνάγια

Τα κεραμίδια πυρίμαχου κάδου ονομάζονται επίσης ανθεκτικά στα οξέα και είναι κατάλληλα ως επένδυση, τόσο για τη σόμπα όσο και για το τζάκι. Το κεραμίδι ανέχεται τέλεια τόσο τη θερμότητα όσο και το κρύο. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό φινίρισμα, τα κεραμίδια μπορεί να είναι διαφορετικών μεγεθών και σύμφωνα με τις συνθήκες χρήσης τους..

Στη διαδικασία παραγωγής, τα κεραμίδια από πυρίμακα δοκιμάζονται για αντοχή με ζεστή επιφάνεια και παγετό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καθημερινή ζωή και στην παραγωγή.

Το κεραμίδι αποτελείται από πυρίμαχους αργίλους με την προσθήκη πέτρινου αλευριού. Η πυροδότηση προϋποθέτει 1300C, το τελικό κεραμίδι είναι πορώδες, έχει αυξημένη αντοχή, είναι ανθεκτικό σε οξύ, φωτιά, αλκάλια, διαλύτες και άλλες ουσίες.

Σχέδιο

Ένα τζάκι δωματίου όχι μόνο ζεσταίνει το δωμάτιο, είναι επίσης μια κομψή διακόσμηση. Το σχήμα και η διακόσμησή του επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το συνολικό στυλ του δωματίου, οπότε ο σχεδιασμός ενός τζακιού ενός δωματίου είναι ένα σημαντικό θέμα..

Μπορείτε να κάνετε ένα τζάκι πιο ελκυστικό με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τα υλικά φινιρίσματος που χρησιμοποιούνται για αυτούς τους σκοπούς (φυσικά και τεχνητά).

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να διακοσμήσετε ένα τζάκι είναι να χρησιμοποιήσετε πλακάκια τοίχου. Το υλικό πρέπει να μεταφέρει καλά τη θερμότητα.

Αυτή η μέθοδος διακόσμησης ενός τζακιού έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • το υλικό είναι διαθέσιμο σε διαφορετικές αποχρώσεις και υφή.
 • Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι τρομερές.
 • δεν υπάρχουν προβλήματα με τη συντήρηση των πλακιδίων.
 • είναι δυνατές διάφορες άλλες επιλογές, εκτός από μια επιλεγμένη σύνθεση.
 • τα πλακάκια είναι εύκολο να τοποθετηθούν.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είναι καλύτερο να επιλέξετε μικρά πλακάκια για την αντιμετώπιση του τζακιού, οπότε η πιθανότητα να σπάσει θα είναι πολύ χαμηλότερη..

Υπό gzhel

Στη Ρωσία, το γεγονός ότι η σόμπα μπορεί να κοπεί και ταυτόχρονα να διακοσμηθεί με κεραμίδια μαθεύτηκε τον 16ο αιώνα. Ταυτόχρονα, η αποτελεσματικότητα του κλιβάνου και οι προφυλάξεις ασφαλείας αυξήθηκαν και ολόκληρο το δωμάτιο στο οποίο βρισκόταν πήρε μια εντελώς διαφορετική εμφάνιση.

Οι τεχνίτες έμαθαν να διακοσμούν σόμπες και τζάκια με πρωτότυπα στολίδια και για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα πλακάκια (με ανάγλυφο και επίπεδο) θεωρούνταν μοντέρνα στους Ρώσους.

Στην αρχή, μόνο οι ευγενείς μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να διακοσμήσουν μια σόμπα ή τζάκι με τον Gzhel, αλλά πολύ γρήγορα μια τέτοια επένδυση άρχισε να θεωρείται ρωσική παράδοση.

Κάτω από την πέτρα

Ένα τζάκι είναι, κατά κανόνα, ένα μέρος στο σπίτι, αγαπημένο σε όλους, και είναι μαζί του που τα νοικοκυριά μαζεύονται στον ελεύθερο χρόνο τους για να κουβεντιάσουν. Θα είναι διπλά ευχάριστο να καθίσετε δίπλα στο τζάκι με ένα όμορφο φινίρισμα, και ακριβώς ένα τέτοιο φινίρισμα από πέτρινα πλακάκια ανήκει σε αυτό. Οι διακοσμητικές πέτρες είναι ανθεκτικές, αξιόπιστες, ανθεκτικές και όμορφες.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες καθιστούν δυνατή την κατασκευή πλακιδίων από κάθε είδους διακοσμητική πέτρα και θα είναι όσο το δυνατόν πιο παρόμοια με τη φυσική ομόλογό τους. Από τι είναι κατασκευασμένα τα πέτρινα πλακάκια:

 • από άμμο?
 • τσιμέντο;
 • πληρωτικά (διογκωμένη άργιλος άμμος και περλίτης).
 • γύψος;
 • φυσικές χρωστικές.

Η τεχνολογία κατασκευής είναι αρκετά απλή: απλά πρέπει να ρίξετε το προετοιμασμένο μείγμα σε ένα ειδικό καλούπι με ανάγλυφα και να περιμένετε μέχρι να κατακαθίσει.

Είναι σημαντικό τα πλακίδια με βάση το τσιμέντο να είναι ανθεκτικά στην υγρασία, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για καθαρό γύψο..

Κάτω από το τούβλο

Το φινίρισμα επένδυσης προβλέπει την προκαταρκτική τοποθέτηση πυρίμαχων τούβλων. Αυτό το υλικό είναι φωτεινό σε χρώμα και λείο στην αφή, εκτός από αυτό θα διατηρείται πολύ καλά ζεστό στο δωμάτιο..

Στην κατασκευή του τζακιού, υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις με την κατασκευή της σόμπας, αλλά είναι ασήμαντες. Η σόμπα, όπως και το τζάκι, είναι κατασκευασμένη από πυρίμαχα τούβλα (ονομάζεται επίσης ειδική σόμπα) και τα κεραμίδια με επένδυση από τούβλα θα είναι μια εξαιρετική επιλογή για φινίρισμα. Ένα τέτοιο τζάκι θα αποδειχθεί όχι μόνο ένα χρήσιμο πράγμα στο σπίτι, αλλά και πολύ όμορφο. Αλλά μπορείτε να το κάνετε ως φινίρισμα και απλά σοβάτισμα και επακόλουθο ασβέστωμα.

Καθρεφτισμένο

Τα κεραμίδια καθρέφτη φαίνονται πολύ ασυνήθιστα ως διακόσμηση τζακιού. Αυτό το φινίρισμα είναι ιδανικό για ένα μοντέρνο εσωτερικό υψηλής τεχνολογίας, καθώς και για μινιμαλισμό. Για την τοποθέτησή του, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια ανθεκτική στη θερμότητα ενισχυμένη κόλλα ειδικά σχεδιασμένη για επιφάνειες με επένδυση που θα εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Η θερμική αντίσταση μιας τέτοιας κόλλας είναι ίση με 400C και πρέπει να εφαρμόζεται τόσο στην επιφάνεια του τζακιού όσο και στο ίδιο το κεραμίδι.

Επιπλέον, τα κεραμίδια καθρέφτη χρησιμοποιούνται επίσης για τη διακόσμηση ενός ψεύτικου τζακιού. Η επιφάνεια του καθρέφτη του πίσω τοίχου του θα αντανακλά τη φλόγα των κεριών που τοποθετούνται κατά μήκος της πύλης απομίμησης του ψεύτικου τζακιού, δημιουργώντας έτσι την επίδραση ενός φυσικού τζακιού. Και αν στρώσετε την πύλη του ψεύτικου τζακιού με κεραμίδια καθρέφτη, η αντανάκλαση θα γίνει γραφική.

Πίνακας

Αυτή η μέθοδος τοποθέτησης πλακιδίων στο τζάκι θα το μετατρέψει σε έργο πραγματικής τέχνης. Μπορεί να είναι μια εικόνα που μιμείται ένα δέντρο ή μια πέτρα, ή όμορφα φυτά, φρούτα, πρωτότυπα μοτίβα ή απλά ένα κλωστοϋφαντουργικό μοτίβο, όταν η επιφάνεια του τζακιού δεν διακρίνεται από έναν καμβά ή ύφασμα διαφορετικής υφής..

Οποιοδήποτε κεραμίδι τζακιού είναι ένα ανθεκτικό υλικό, ανθεκτικό στην υγρασία, θα διαρκέσει περισσότερο από δώδεκα χρόνια. Επιπλέον, το υλικό από το οποίο θα κατασκευαστεί το πάνελ είναι ανθεκτικό στη φωτιά και φιλικό προς το περιβάλλον, πράγμα που σημαίνει ότι μια τέτοια επένδυση δεν υπόκειται σε φωτιά και, όταν θερμαίνεται, δεν θα εκπέμπει επιβλαβείς ουσίες..

Η φροντίδα του πίνακα είναι αρκετά απλή – χρησιμοποιώντας ένα κανονικό απορρυπαντικό.

Διαστάσεις κιβωτίου ταχυτήτων

Το πάχος του πλακιδίου τζακιού είναι συνήθως εντός 8 mm, για κλίνκερ και γρανίτη η τιμή αυτή είναι 2 χιλιοστά μικρότερη λόγω της αντοχής αυτών των υλικών.

Όσον αφορά το μέγεθος του ίδιου του κεραμιδιού, οι ειδικοί δεν συνιστούν τη χρήση KP που υπερβαίνει το μέγεθος των 25 * 25 cm. Αυτό οφείλεται στην ταλαιπωρία της εργασίας με μεγάλα μεγέθη: το κεραμίδι θα πρέπει να κόβεται συχνά και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ότι ένα τέτοιο κεραμίδι θα είναι εφικτό βάρος για κόλλα ανθεκτική στη θερμότητα.

Αλλά είναι επίσης άβολο να εργάζεστε με πολύ μικρά πλακάκια και επομένως ένα μέγεθος μικρότερο από 10 * 10 cm δεν είναι επίσης κατάλληλο.

Πώς να το κάνετε μόνοι σας

Για να κάνετε μια πρόσοψη ενός τζακιού σε μια εξοχική κατοικία, σε μια εξοχική κατοικία ή σε ένα ιδιωτικό σπίτι με τα χέρια σας – αυτό σημαίνει, τότε για πολλά χρόνια να θαυμάζετε τους καρπούς της εργασίας σας και να παρέχετε στον εαυτό σας και σε όλα τα νοικοκυριά μια άνετη ξεκούραση Το Αυτό θα απαιτήσει κάποια προετοιμασία..

Όπως λένε οι επαγγελματίες, για να κάνετε μια πρόσοψη ενός τζακιού σημαίνει να εφαρμόσετε ένα τελειωτικό παλτό στην ίδια τη δομή. Η τοποθέτηση πλακιδίων στο τζάκι είναι η πιο κοινή μέθοδος. Ο κύριος κατασκευαστής σόμπων θα αντιμετωπίσει τέλεια αυτό το έργο, αλλά οι τεχνολογίες δεν είναι τόσο περίπλοκες εδώ που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν μόνοι τους..