Διάταξη “Χρουστσόφ”: κομψές και πρακτικές επιλογές

Διάταξη

Οι “Χρουστσόφ” παραμένουν μια αρκετά κοινή επιλογή στέγασης στη Ρωσία. Τέτοια διαμερίσματα έχουν διαφορετικό μέγεθος και διάταξη. Εάν πρόκειται να κάνετε επισκευές στο “Χρουστσόφ”, θέλετε να ενημερώσετε τη διακόσμηση, να αλλάξετε έπιπλα ή να προσθέσετε μοντέρνα στοιχεία στον συνηθισμένο σχεδιασμό, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου διαμερίσματος. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τη διάταξη του “Χρουστσόφ” και πώς να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τον χώρο σε αυτό..

Χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά

Πενταώροφα κτίρια της δεκαετίας του ’60, κατά κανόνα, έχουν περιορισμένο υλικό, στενά κλίτη, χαμηλές οροφές και συνδυασμένο μπάνιο. Βασικά, οι “Χρουστσόφ” είναι διαμερίσματα ενός δωματίου και δύο δωματίων. Περιστασιακά, τα σπίτια χτίστηκαν με μια πιο διάσημη διάταξη χώρου διαβίωσης-θα μπορούσε να είναι διαμέρισμα τριών ή τεσσάρων δωματίων.

Τώρα πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε “Χρουστσόφ” ή τα αγοράζουν ως σχετικά φθηνά σπίτια.

Μερικές φορές κάνουν αναδιαμόρφωση σε διαμερίσματα και μερικές φορές είναι βολικό να εξοπλίσει το χώρο μόνο με τη βοήθεια καλλυντικών επισκευών και τη σωστή διάταξη των επίπλων.

Εάν έχετε προγραμματίσει επισκευές στο “Χρουστσόφ”, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου χώρου διαβίωσης, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του:

 • τα σπίτια από τούβλα σας επιτρέπουν να διατηρείτε μια άνετη θερμοκρασία στα διαμερίσματα ακόμη και σε ζεστά καλοκαίρια, καθώς οι τοίχοι σιγά σιγά ζεσταίνονται. Τα σπίτια από πάνελ είναι λιγότερο άνετα, οπότε τώρα τα κλιματιστικά είναι συχνά εγκατεστημένα σε αυτά.
 • σχεδόν όλα τα “Χρουστσόφ” είναι εξοπλισμένα με καλό σύστημα θέρμανσης και διατηρούνται ζεστά το χειμώνα. Οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν ίσως τα πρώτα κτίρια αυτού του είδους – έχουν πολύ λεπτούς τοίχους μεταξύ των δωματίων.

 • Τα σοβιετικά πενταόροφα κτίρια έχουν συνήθως καλή ηχομόνωση.
 • ορισμένα διαμερίσματα διαθέτουν μπαλκόνια με μεντεσέ. Δεδομένου του γεγονότος ότι τα σπίτια είναι αρκετά παλιά, τέτοια στοιχεία μπορεί να είναι σε κακή κατάσταση. Ωστόσο, εάν κάνετε επισκευές εκεί, η παρουσία ενός μπαλκονιού θα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα στη διάταξη του διαμερίσματος. Στο έδαφός του, μπορείτε να χαλαρώσετε το καλοκαίρι, να φυτέψετε λουλούδια ή απλά να αποθηκεύσετε πράγματα που δεν ταιριάζουν στα δωμάτια. Στα ευρύχωρα “Χρουστσόφ” μπορείτε να βρείτε τόσο μπαλκόνι όσο και χαγιάτι.

Περιγραφή

Οι επιτυχημένες επιλογές για τη διάταξη του διαμερίσματος εξαρτώνται από το είδος του “Χρουστσόφ” που έχετε. Τα σπίτια διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τα υλικά και τον αριθμό των ορόφων, ενώ τα διαμερίσματα έχουν διαφορετικό αριθμό δωματίων και βίντεο. Υπάρχουν πολλές επιλογές για το “Χρουστσόφ”: Τα διαμερίσματα 2 και 4 δωματίων έχουν εντελώς διαφορετική διάταξη.

Τις περισσότερες φορές πρόκειται για πενταόροφα κτίρια, αν και υπάρχουν και υψηλότερα κτίρια – αυτός ο παράγοντας πρακτικά δεν επηρεάζει την εσωτερική διακόσμηση του διαμερίσματος. Αν θέλετε να κάνετε ανάπλαση, σκεφτείτε το, ότι τα τούβλα “Χρουστσόφ” είναι πολύ βολικά για αυτούς τους σκοπούς και στα κτίρια πάνελ θα είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν.

Εξετάστε τις πιο κοινές επιλογές διάταξης για τον Χρουστσόφ:

 • είναι πολύ δημοφιλή διαμερίσματα ενός δωματίου Είναι η πιο οικονομική επιλογή στέγασης για μικρές οικογένειες και άτομα που ζουν μόνα τους. Τις περισσότερες φορές, τέτοια τυπικά διαμερίσματα έχουν μια μικρή κουζίνα 6-7 τ.μ., ένα δωμάτιο 19-20 μ., Μια στενή αίθουσα εισόδου και ένα συνδυασμένο μπάνιο: η συνολική επιφάνεια είναι περίπου 31 τ.μ. Κατά κανόνα, η κουζίνα και το δωμάτιο έχει έναν παρακείμενο τοίχο και το μπάνιο βρίσκεται στα δεξιά της εισόδου του διαμερίσματος.

Δεδομένου ότι ο χώρος ενός τέτοιου “Χρουστσόφ” είναι εξαιρετικά περιορισμένος, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα λακωνικό και λειτουργικό εσωτερικό.

 • δύο δωματίων “Χρουστσόφ” 42 τ.μ έχουν διαφορετικούς τύπους διατάξεων. Μερικές φορές υπάρχει μια κουζίνα στο κέντρο, και στα πλάγια υπάρχουν δύο περίπου πανομοιότυπα δωμάτια. Σε άλλες περιπτώσεις, η κουζίνα βρίσκεται στα δεξιά και στα αριστερά υπάρχουν δύο δωμάτια που βρίσκονται το ένα μετά το άλλο και ένα μπαλκόνι. Για οικογένειες, η πρώτη επιλογή θεωρείται η πιο βολική, καθώς ένα δωμάτιο με τα πόδια μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις εάν πρόκειται για υπνοδωμάτιο ή παιδικό σταθμό. Πιο συχνά κάνουν ένα σαλόνι.

 • διαμερίσματα τριών δωματίων συχνά έχουν έκταση 48 τ.μ. Πρόκειται για αρκετά ευρύχωρες κατοικίες με μπαλκόνι, οι οποίες διαθέτουν επίσης αποθήκη κοντά σε ένα από τα δωμάτια, ξεχωριστό μπάνιο και τουαλέτα. Η κουζίνα, ο διάδρομος και το μπάνιο είναι ακόμα μικρά και ο μεγαλύτερος χώρος διατίθεται για τρία περίπου ίσα δωμάτια. Τέτοια διαμερίσματα είναι άνετα για οικογένειες με παιδιά.

 • διαμερίσματα τεσσάρων δωματίων είναι σπάνια – πρόκειται για σπίτια με βελτιωμένη διάταξη 58 τετραγωνικών μέτρων. Τα στενά κλίτη, οι μικροσκοπικές κουζίνες και τα σχετικά μικρά δωμάτια είναι επίσης διακριτικά χαρακτηριστικά αυτών των διαμερισμάτων. Ωστόσο, για τις μεγάλες οικογένειες, ο διαχωρισμός ολόκληρης της περιοχής σε τέσσερα δωμάτια θα είναι βολικός: με αυτόν τον τρόπο κάθε μέλος της οικογένειας θα έχει τον δικό του προσωπικό χώρο. Πολύ συχνά βρίσκεται στο “Χρουστσόφ” με παρόμοια διάταξη που βρίσκεται η χαγιάτι και το μπαλκόνι, το οποίο είναι ένα απόλυτο πλεονέκτημα.

Η οριοθέτηση του χώρου στο διαμέρισμά σας θα πρέπει να εξαρτάται από το συνολικό πλάνο, καθώς και από τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Είναι καλύτερο όταν κάθε ενοικιαστής έχει έναν ξεχωριστό χώρο στο σπίτι – αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και στο ίδιο δωμάτιο. Επίσης, η χάραξη του χώρου διαβίωσης θα εξαρτηθεί από τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι σας..

Πώς να οριοθετήσετε καλύτερα το χώρο?

Στο “Χρουστσόφ” είναι πολύ πιθανό να διακοσμήσετε το χώρο άνετα και λειτουργικά, έτσι ώστε το μικρό πλάνο να μην σας ενοχλεί. Το κύριο πράγμα είναι να επιλέξετε το σωστό σχέδιο σχεδιασμού για το διαμέρισμα.. Για την εμφάνιση, η διακόσμηση και ο φωτισμός θα παίξουν σημαντικό ρόλο, αλλά για πρακτικούς σκοπούς πρέπει να αγοράσετε άνετα έπιπλα και να τα τοποθετήσετε σωστά.

Για παράδειγμα, αν σας αρέσει να συγκεντρώνετε επισκέπτες, θα πρέπει να σκεφτείτε μια ευρύχωρη τραπεζαρία, αν εργάζεστε στο σπίτι, πρέπει να διαθέσετε χώρο για ένα γραφείο και αν φυτεύετε φυτά εσωτερικού χώρου, πρέπει να επιλέξετε το πιο ελαφρύ δωμάτιο για αυτούς..

Φινίρισμα

Η διακόσμηση του διαμερίσματος είναι το πρώτο πράγμα που τραβάει τα βλέμματα σας. Με το σωστό φινίρισμα, ακόμη και ένα τυπικό διαμέρισμα “Χρουστσόφ” μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα μοντέρνο και κομψό διαμέρισμα με διακριτικό σχεδιασμό. Πρώτα απ ‘όλα, η διακόσμηση των τοίχων είναι σημαντική.. Εάν σχεδιάζετε επισκευές καλλυντικών στο “Χρουστσόφ” σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένες σημαντικές αποχρώσεις:

 • για να κάνετε τον χώρο του διαμερίσματος οπτικά ελαφρύτερο και πιο ευρύχωρο, θα πρέπει να προτιμήσετε τα παστέλ χρώματα. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σκούρες αποχρώσεις χρωμάτων, είναι καλύτερο να φτιάξετε σκοτεινούς τοίχους στο διάδρομο, στο μπάνιο και στο χαγιάτι.

 • τώρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν την ταπετσαρία και καταφεύγουν στο βάψιμο των τοίχων. Αυτές οι επιλογές μπορεί να φαίνονται πολύ κομψές. Εάν οι τοίχοι σας είναι απόλυτα επίπεδες και λείοι, μπορείτε απλά να τους καλύψετε με ένα λεπτό στρώμα χρώματος – αυτό δεν είναι δύσκολο να το κάνετε ακόμη και μόνοι σας. Εάν υπάρχουν ελαττώματα στους τοίχους, μπορείτε να το κρύψετε επιλέγοντας μια χρώση με υφή. Σε αυτή την περίπτωση, το χρώμα μπορεί να εφαρμοστεί με λεπτό ξεσκόνισμα ή ανακούφιση, τα οποία θα δώσουν στο εσωτερικό μια ιδιαίτερη γεύση.

 • αν θέλετε να κολλήσετε ταπετσαρία στο διαμέρισμά σας, είναι καλύτερο να επιλέξετε λακωνικά μοντέλα. Απλές επιλογές ή καμβάδες με μικρό μοτίβο είναι κατάλληλες. Τώρα μπορείτε να βρείτε ταπετσαρία με λωρίδες, μικρά λουλούδια ή καλύμματα με λεπτές λουλουδένιες και αφηρημένες εκτυπώσεις. Είναι καλύτερα να αρνηθείτε χαρτί photowall και ταπετσαρίες με μεγάλες εικόνες, καθώς θα περιορίσουν οπτικά το χώρο.

Επιπλα

Τα έπιπλα στο εσωτερικό σχέδιο του “Χρουστσόφ” έχουν επίσης μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με την επιλογή των εσωτερικών αντικειμένων εάν έχετε ένα μικρό ενάμισι διαμέρισμα ή μια μεγάλη οικογένεια. Προκειμένου το σχέδιο να φαίνεται αρμονικό και τα έπιπλα να είναι βολικά στη χρήση, προσπαθήστε να λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα σημεία:

 • τώρα τα γωνιακά ντουλάπια είναι πολύ δημοφιλή. Αυτή είναι μια εξαιρετική λύση για ένα μικρό διάδρομο, ένα μικρό υπνοδωμάτιο ή χαγιάτι. Συχνά δεν χρησιμοποιούμε το χώρο στις γωνίες με κανέναν τρόπο, ωστόσο, αν τοποθετήσετε το κατάλληλο ντουλάπι εκεί, θα είναι αρκετά βαθύ και ευρύχωρο, αλλά δεν θα επηρεάσει το πέρασμα.

Τώρα μπορείτε να βρείτε παρόμοια μοντέλα με πόρτες για ρούχα ή ντουλάπες με ανοιχτά ράφια για βιβλία και πιάτα..

 • ο ημιώροφος μπορεί επίσης να είναι μια καλή επιλογή για την αποθήκευση πραγμάτων. Συχνά τοποθετείται στο διάδρομο, στο χαγιάτι ή στην ντουλάπα, αλλά μπορείτε να το κρεμάσετε σε ένα από τα δωμάτια. Δεδομένων των χαμηλών οροφών στο “Χρουστσόφ”, είναι καλύτερο να επιλέξετε μακριά και χαμηλά κουτιά.

 • ένα πτυσσόμενο τραπέζι φαγητού είναι μια ιδανική λύση για μια μικρή κουζίνα στο Χρουστσόφ. Εάν επιθυμείτε, μπορεί να συναρμολογηθεί και να γίνει πολύ συμπαγές εάν έχετε μια μικρή οικογένεια και εάν προσκαλείτε επισκέπτες, μπορεί να επεκταθεί. Μερικές φορές το τραπέζι τοποθετείται όχι στην κουζίνα, αλλά στο δωμάτιο με τα πόδια.

 • Οι ενσωματωμένες οικιακές συσκευές θα σας βοηθήσουν επίσης να κάνετε το εσωτερικό σας όσο πιο λακωνικό, μοντέρνο και λειτουργικό γίνεται. Για μια μικρή οικογένεια, μπορείτε να επιλέξετε ένα μικρότερο ψυγείο ενσωματωμένο στην ντουλάπα, μια ενσωματωμένη μικρή σόμπα και έναν φούρνο.

 • για την αποθήκευση αντικειμένων, μπορείτε να παραλάβετε ψηλά ντουλάπια στο ταβάνι. Αυτό ισχύει για μονάδες κουζίνας και ντουλάπες. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μια μικροσκοπική πτυσσόμενη σκάλα για εύκολη πρόσβαση από τα πάνω ράφια..

Φωτισμός

Ο σωστός φωτισμός σε ένα μικρό διαμέρισμα θα σας επιτρέψει να τοποθετήσετε τονισμούς και να χωρίσετε το χώρο σε ζώνες. Ας εξετάσουμε τις πιο επιτυχημένες επιλογές φωτισμού στο “Χρουστσόφ”:

 • μια πηγή φωτός είναι αρκετή για το διάδρομο – μπορεί να είναι ένας αρκετά φωτεινός πολυέλαιος.

 • το μπάνιο στο “Χρουστσόφ” είναι συνήθως μικρό, οπότε, επίσης, μπορείτε να περιοριστείτε σε μία λάμπα. Είναι καλό αν θα βρίσκεται κοντά σε τραπέζι με καθρέφτη – ο φωτεινότερος φωτισμός κοντά στον καθρέφτη είναι σημαντικός.

 • για την κουζίνα, οι σχεδιαστές προτείνουν να επιλέξετε δύο πηγές φωτός – την κύρια και την πρόσθετη. Ένας ελαφρύς πολυέλαιος πρέπει να τοποθετηθεί στο κέντρο και επιπλέον λαμπτήρες πρέπει να τοποθετηθούν πάνω από το σετ κουζίνας για την ευκολία του μαγειρέματος.

 • Τα δωμάτια μπορούν να έχουν μία ή περισσότερες πηγές φωτός. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θέλετε να διαθέσετε πολλές ζώνες σε ένα δωμάτιο..

Εάν δεν χρειάζεται να οριοθετήσετε την περιοχή, ένας φωτεινός πολυέλαιος είναι εντάξει..

Επιτυχημένες επιλογές ανάπλασης

Πολλοί προσπαθούν τώρα να κάνουν την ανάπλαση στο “Χρουστσόφ”. Πριν ξεκινήσετε μια τέτοια εργασία, πρέπει να εξοικειωθείτε με το σχέδιο του σπιτιού και να μάθετε τι είδους φέροντες τοίχους έχετε. Τις περισσότερες φορές το κάνουν τις ακόλουθες επιλογές αναδιαμόρφωσης:

 • από ένα διαμέρισμα ενός δωματίου, μπορείτε να φτιάξετε ένα στούντιο εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με μια μικρή κουζίνα. Αυτή η επιλογή είναι κατάλληλη για ένα άτομο.
 • Εάν έχετε ένα δωμάτιο στο διαμέρισμα δύο δωματίων σας, μπορείτε να το συνδυάσετε με το δεύτερο και να δημιουργήσετε ένα ευρύχωρο διαμέρισμα ενός δωματίου.

 • Σε διαμερίσματα τριών και τεσσάρων δωματίων, τα δωμάτια συνδυάζονται επίσης συχνά.
 • αντίθετα, για να χωρίσετε το χώρο μέσα στο δωμάτιο, μπορείτε να φτιάξετε μια αψίδα, μια στήλη ή έναν επιπλέον τοίχο – αυτό είναι σημαντικό για μεγάλες οικογένειες σε μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια.

Όλα για τα χαρακτηριστικά της αναδιαμόρφωσης "Χρουστσόφ" δείτε το επόμενο βίντεο.