Πλεκτά χαλιά με κορδόνι

Πλεκτά χαλιά με κορδόνι

Η χειροποίητη εσωτερική διακόσμηση είναι πολύ δημοφιλής. Ένα χαλί καλωδίου θα φέρει άνεση και πρωτοτυπία στο σπίτι σας. Η λυγαριά μπορεί να αγοραστεί στο κατάστημα ή να φτιαχτεί μόνος σας. Τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του προϊόντος εγγυώνται χρόνια υπηρεσίας.

Στρογγυλό, οβάλ ή ορθογώνιο χαλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προορίζεται ή ως διακοσμητικό στοιχείο.

Χαρακτηριστικά εφαρμογής

Ένα ογκώδες, ανοιχτόχρωμο χαλί στο διάδρομο ή ένα μεγάλο προϊόν στον τοίχο θα συμπληρώσει τέλεια το εσωτερικό. Η αρχική εμφάνιση δεν είναι η μόνη διαφορά μεταξύ ενός πλεκτού χαλιού και ενός κανονικού..

Υπάρχουν μια σειρά άλλων διακριτικών χαρακτηριστικών:

 • Το περπάτημα σε χαλί διεγείρει σημεία στα πόδια λόγω του αποτελέσματος μασάζ.
 • Το κορδόνι δεν φοβάται την υγρασία. Το προϊόν μπορεί να τοποθετηθεί ακόμη και στο μπάνιο.
 • Ένα τέτοιο χαλί δεν θα γίνει συλλέκτης σκόνης. Μπορεί να καθαρίζεται τακτικά με ένα υγρό πανί.

Παρά το γεγονός ότι η υγρασία δεν προκαλεί μεγάλη ζημιά στο προϊόν, πρέπει ακόμα να στεγνώσει. Αυτό θα αποτρέψει το χαλί να αναπτύξει κτύπημα ή να σαπίσει τη γραμμή. Για να ενισχυθεί το ορθοπεδικό αποτέλεσμα, συνιστάται να στρώσετε ένα χαλί στην κουζίνα, το υπνοδωμάτιο ή το σαλόνι. Το μασάζ κατά τις δουλειές του σπιτιού θα προσθέσει σφρίγος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα τέτοιο χαλί είναι επίσης χρήσιμο για παιδιά. Ενδιαφέρουσα ανακούφιση και μεγάλη ποικιλία χρωμάτων θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια υπέροχη παιδική χαρά για το παιδί σας. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα αναπτυχθούν απτικές αισθήσεις και λεπτές κινητικές δεξιότητες. Η ικανότητα του καλωδίου να μην συλλέγει σκόνη θα εξαλείψει την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων.

Το δημοφιλές shabby chic στιλ χαλιού μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο διάδρομο. Μια ενδιαφέρουσα επιλογή είναι να καλύψετε ολόκληρο το διάδρομο με ένα ψάθινο προϊόν..

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του χαλιού είναι η ευελιξία σχεδιασμού του. Ταιριάζει απόλυτα στο εσωτερικό κάθε σπιτιού.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στο ψάθινο. Με τα πλεονεκτήματα, όλα είναι πολύ σαφή και υπάρχουν αρκετά από αυτά..

Υπάρχουν επίσης μειονεκτήματα που δεν σχετίζονται με τις ιδιότητες του προϊόντος, αλλά με το υλικό και την ικανότητα του κατασκευαστή:

 • Το υλικό ύφανσης είναι λιγότερο άμεσα διαθέσιμο από το συμβατικό νήμα. Δεν είναι πάντα εύκολο να βρείτε το χρώμα που θέλετε. Το κόστος του καλωδίου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη σύνθεση.
 • Οι πρώτες δουλειές μπορεί να διαρκέσουν πολύ. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη εμπειρίας.

Πώς να επιλέξετε ένα καλώδιο?

Η επιλογή του υλικού εξαρτάται όχι μόνο από τις προσωπικές σας προτιμήσεις, αλλά και από το είδος του χαλιού που θέλετε. Οι λάτρεις των φυσικών προϊόντων προτιμούν βαμβακερό κορδόνι.

Χαρακτηριστικά τέτοιου υλικού:

 • Υψηλή κατανάλωση σχοινιού κατά το πλέξιμο.
 • Η τιμή ενός βαμβακερού κορδονιού είναι υψηλότερη από μια συνθετική.
 • Το τελικό προϊόν αποδεικνύεται αρκετά σκληρό.
 • Είναι δύσκολο να εργαστείτε με ένα τέτοιο κορδόνι, δεν συνιστάται για αρχάριους..

Η τελευταία ιδιότητα οφείλεται στη χαμηλή ελαστικότητα του βαμβακερού κορδονιού. Ένα βαρύ και άκαμπτο προϊόν ταιριάζει καλά στο πάτωμα και δεν παραμορφώνεται κατά τη λειτουργία. Η χρωματική γκάμα των φυσικών υλικών περιορίζεται σε φυσικούς τόνους.

Συνιστάται η κατασκευή προϊόντων για παιδιά από ένα τέτοιο κορδόνι..

Υπάρχουν δύο τύποι συνθετικών κορδονιών: πολυπροπυλένιο και πολυεστέρας. Ο πρώτος τύπος δεν είναι πολύ κατάλληλος για την κατασκευή χαλιών. Το υλικό τρίζει δυσάρεστα κατά τη λειτουργία και έχει αφύσικη λάμψη. Η χρήση καλωδίου πολυεστέρα είναι πολύ πιο συνηθισμένη. Πολυεστέρας μαλακός και ευχάριστος στην αφή.

Χαρακτηριστικά του καλωδίου πολυεστέρα:

 • Είναι ελαστικό και ελαστικό.
 • Το τελικό προϊόν δεν παραμορφώνεται με παρατεταμένη και εντατική χρήση.
 • Διαφέρει σε λαμπρότητα και ενδιαφέρουσα ανακούφιση.
 • Οι ίνες πολυεστέρα δεν ξεθωριάζουν στον ήλιο, δεν συλλέγουν σκόνη. Ο στατικός ηλεκτρισμός επίσης δεν σχηματίζεται σε αυτό..

Ένα τέτοιο συνθετικό κορδόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ύφανση ενός υπέροχου προϊόντος. Η υφή εξαρτάται από το επιλεγμένο μοτίβο. Το υλικό δίνει ελεύθερη φαντασία χάρη σε μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων. Είναι εύκολο και ευχάριστο να δουλεύεις με το υλικό, ακόμη και ένας πλοίαρχος χωρίς μεγάλη εμπειρία μπορεί να το χειριστεί αυτό..

Υπάρχουν δύο τύποι κορδονιών: με και χωρίς πυρήνα. Πολλοί έμπειροι πλεκτοβιομηχανίες συνιστούν τη χρήση της πρώτης επιλογής για την υφαντική κουβέρτα. Αυτό το υλικό είναι ένα λεπτό πλεγμένο κορδόνι. Διατηρεί τέλεια το σχήμα του.

Ένα καλώδιο χωρίς πυρήνα θα κάνει το κόλπο στην αρχή. Το τελικό προϊόν θα είναι λιγότερο ογκώδες και θα διατηρήσει το σχήμα του χειρότερα.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος κατά την επιλογή ενός καλωδίου είναι η διάμετρος. Η πιο δημοφιλής επιλογή είναι 5 mm. Υπάρχουν κατασκευαστές που πωλούν κορδόνια με διάμετρο 4,5 mm. Αυτά τα είδη είναι λίγο φθηνότερα. Στο τελικό προϊόν, η διαφορά των 0,5 mm είναι αόρατη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε καλώδιο σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Οι έμπειροι πλεκτοβιομηχανίες χαλιών συνιστούν τη χρήση υλικού από έναν κατασκευαστή σε ένα προϊόν..

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές τεχνολογίες και στο μέλλον το υλικό θα συμπεριφέρεται απρόβλεπτα.

Κάντο μόνος σου

Η δημιουργία ενός αριστουργήματος με τα χέρια σας δεν θα προκαλέσει δυσκολίες στις τεχνίτριες χωρίς εμπειρία. Μπορούν να γίνουν με ή χωρίς σχέδιο. Η αισθητική εμφάνιση του προϊόντος εξαρτάται από αυτό..

Για να φτιάξετε ένα χαλί με διάμετρο 1100 mm θα χρειαστείτε:

 • Η κοτσίδα έχει μήκος περίπου 800 μ.
 • Βελονάκι αρ. 5 ή 6.
 • Μοτίβο για χαλί ή χαρτοπετσέτα.

Είναι καλύτερα να αγοράσετε ένα κορδόνι σε αξιόπιστα καταστήματα – κατασκευαστικά ή ράψιμο. Κατά κανόνα, γνωστοί κατασκευαστές εγγυώνται την υψηλή ποιότητα του υλικού. Το πλέξιμο σύμφωνα με το μοτίβο είναι μια αρκετά μακρά και επίπονη εργασία, αλλά θα πάρετε ένα ενδιαφέρον και ανάγλυφο χαλί. Για αρχάριους, συνιστάται η χρήση απλών σχημάτων..

Για να φτιάξετε ένα στρογγυλό προϊόν, χρειάζεστε μόνο ένα μοτίβο χαρτοπετσέτας ή οποιοδήποτε όμορφο μοτίβο. Είναι αυτό το είδος χαλιού που θα προκαλέσει τη λιγότερη ταλαιπωρία..

Οι έμπειρες τεχνίτριες συνιστούν να ξεκινήσετε το δημιουργικό σας ταξίδι με ένα στρογγυλό χαλί..

Ένα οβάλ χαλί πλέκεται σύμφωνα με ένα μεμονωμένο μοτίβο και το μοτίβο για μια χαρτοπετσέτα λαμβάνεται ως βάση. Για να το κάνετε αυτό, συνδέστε μια αλυσίδα βελονιών αλυσίδας με ένα ανυψωτικό. Και στις δύο πλευρές της αλυσίδας, δέστε το διπλό βελονάκι (CCH). Αυτός ο σχεδιασμός αντικαθιστά τον αρχικό δακτύλιο στο μοτίβο για ένα στρογγυλό προϊόν..

Ένα τετράγωνο προϊόν πλέκεται συχνά σύμφωνα με την αρχή του “τετραγώνου της γιαγιάς”. Αποτελείται από πλέξιμο διπλών βελονιών και βρόχων αέρα. Μπορείτε να συνδυάσετε κορδόνια διαφορετικών χρωμάτων για να δημιουργήσετε ένα ενδιαφέρον μοτίβο. Είναι τόσο βολικό να πλέκει όχι μόνο μικρά προϊόντα, αλλά και μεγάλα. Η δεύτερη επιλογή δημιουργείται σύμφωνα με την αρχή “χαλί συνονθύλευμα”. Δέστε πολλά μικρά τετράγωνα κενά και στερεώστε τα μεταξύ τους.

Η τεχνική του βελονάκι ενός χαλιού είναι αρκετά απλή και απλή, αλλά όχι η μόνη. Οι γυναίκες τεχνίτες χρησιμοποιούν 2 ακόμη τεχνολογίες:

Avingφανση στο πλαίσιο

Το πλαίσιο επιλέγεται για το μέγεθος του μελλοντικού χαλιού ή των θραυσμάτων του.

Η εργασία γίνεται σε διάφορα στάδια:

 • Μια σειρά καρφιών πρέπει να γεμιστούν στο πλαίσιο στο ίδιο διάστημα. Τραβήξτε το καλώδιο πάνω από τα καρφιά, αυτό είναι το καλώδιο βάσης.
 • Περνάμε μακριές κορδέλες από τη βάση σε μοτίβο σκακιέρας. Πατήστε την επάνω σειρά προς τα κάτω.
 • Έχοντας φτάσει στην κορυφή, πρέπει να δέσετε τους κόμπους και να κόψετε το χαλί.

Weφανση σε πλέγμα

Αυτό το είδος εργασίας είναι πολύ επίπονο και επίπονο. Αρχικά, μια βάση υφαίνεται με τρύπες, οι οποίες στη συνέχεια γεμίζονται με βρόχους από μια δέσμη. Συνδέστε ένα πλέγμα βρόχων αέρα με την απαιτούμενη διάμετρο. Τώρα κάθε κελί είναι δεμένο με ένα διπλό βελονάκι. Η πυκνότητα του μελλοντικού χαλιού εξαρτάται από τον αριθμό των πυλώνων..

Ξεχωριστά, θα πρέπει να λάβετε υπόψη την κατανάλωση υλικών:

 • Ένα μικρό χαλί με τετράγωνα μπαλώματα 55 x 55 cm θα απαιτήσει περίπου 200 m κορδόνι.
 • Ένα στρογγυλό χαλί διαμέτρου περίπου 1 m περιέχει περίπου 600 m κορδόνι και με διάμετρο 1,5 m – 750 m κορδόνι.
 • Για ανάγλυφο ορθογώνιο χαλί 70 x 80 εκ., Θα χρειαστείτε περίπου 600 μέτρα υλικού.

Κατά τον υπολογισμό των αναλωσίμων, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθοι παράγοντες:

 • Στυλ πλεξίματος. Με ένα σφιχτό πλεκτό, η κατανάλωση κορδονιού θα είναι ελαφρώς μικρότερη και με ένα χαλαρό πλεκτό, περισσότερη..
 • Η πολυπλοκότητα του προτύπου. Μεγάλη ποσότητα ανακούφισης αυξάνει την κατανάλωση υλικού. Ένα λείο χαλί, από την άλλη πλευρά, απαιτεί λιγότερο κορδόνι..

Χρήσιμες συμβουλές

Κάθε έμπειρη τεχνίτης έχει τα δικά της μυστικά για τη δημιουργία του τέλειου προϊόντος..

Οι κύριες λέξεις χωρισμού για αρχάριους:

 • Το να μάθετε το μέγεθος του μελλοντικού χαλιού είναι αρκετά απλό. Δέστε ένα δείγμα – ένα κομμάτι του μοτίβου. Μετρήστε το ύψος μιας σειράς του δείγματος και πολλαπλασιάστε με τον αριθμό των σειρών στο μοτίβο. Διπλασιάστε τον αριθμό που προκύπτει και πάρτε τη διάμετρο του τελικού στρογγυλού χαλιού.

 • Προκειμένου να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του χαλιού δαπέδου, επιλέξτε το κόλπο. Ράψτε μια ειδική βάση στο κάτω μέρος του χαλιού. Έτσι, το καλώδιο δεν θα ξεφτίσει από τη συνεχή επαφή με το πάτωμα..

Η φροντίδα του τελικού προϊόντος είναι αρκετά απλή. Τα μικρά αντικείμενα μπορούν να πλυθούν εύκολα σε πλυντήριο ρούχων. Δεν απαιτείται ειδική χημική επεξεργασία για το κορδόνι.

Συνιστάται να πλένετε το χαλί σε νερό έως 30 μοίρες. Στεγνώνει σε ισιωμένη μορφή.

Μπορείτε να μάθετε πώς να πλέκετε ένα χαλί από πολυεστέρα με τα χέρια σας από το παρακάτω βίντεο..