Χαρακτηριστικά κόλλας δύο συστατικών

Κατά την εκτέλεση εργασιών κατασκευής και επισκευής, καθώς και για οικιακούς σκοπούς, συχνά απαιτείται συγκολλητική σύνθεση αυξημένης αντοχής. Πρόκειται για κόλλα δύο συστατικών με βάση πολυμερές, η ικανότητα στερέωσης της οποίας οφείλεται στις ιδιαιτερότητες των χημικών αντιδράσεων μεταξύ των δύο συστατικών αυτής της σύνθεσης..

Ιδιαιτερότητες

Η κόλλα δύο συστατικών είναι μια σύνθεση από ενώσεις πολυεστέρα και ένα σκληρυντικό, τα οποία αναμιγνύονται στις απαιτούμενες αναλογίες πριν από τη χρήση. Και τα δύο συστατικά είναι πολυμερή, αλλά αποδεικνύω την ικανότητά τους να στερεώνουν αξιόπιστα τα στοιχεία μόνο όταν αναμειγνύονται σε μια δεδομένη αναλογία. Τυπικά, αυτό είναι 9: 1.

Μετά την προσθήκη στο πολυμερές συστατικό, το μίγμα αναμιγνύεται καλά χρησιμοποιώντας ένα μίξερ κατασκευής μέχρι να γίνει λείο, μετά το οποίο πρέπει να χρησιμοποιηθεί αμέσως.

Αυτή η κόλλα χαρακτηρίζεται από βελτιωμένη πρόσφυση σε διάφορα υποστρώματα. Είναι κατάλληλο για στερέωση παρκέ, αλλά και πλαστικοποιημένο, παρκέ μπλοκ, σανίδες παρκέ και ψηφιδωτά, και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία τοποθέτησης θερμών δαπέδων, επένδυσης οριζόντιων και κάθετων υποστρωμάτων..

Η απουσία νερού (που προκαλεί παραμόρφωση του ξύλινου δαπέδου) και διαλυτών καθιστά την κόλλα δύο συστατικών ασφαλή για όλους τους τύπους παρκέ και δάπεδα. Επιπλέον, η σύνθεση είναι ελαστική, επομένως δεν υπάρχει καμία ζημιά στο παρκέ κατά την αλλαγή της γεωμετρίας του κατά τη διάρκεια των “αλμάτων” σε επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας..

Η αρχή λειτουργίας της σύνθεσης βασίζεται στις αντιδράσεις που συμβαίνουν κατά την ανάμειξη των συστατικών της κόλλας. Αυτό, με τη σειρά του, καθορίζει την ελαστικότητα της σύνθεσης, την απουσία συρρίκνωσης και συντομευμένο χρόνο πήξης της κόλλας. Η πλήρης ξήρανση πραγματοποιείται εντός 24-48 ωρών μετά την εφαρμογή. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, μπορείτε να προχωρήσετε σε περαιτέρω κατασκευαστικές εργασίες, εάν υπάρχουν..

Η κόλλα δεν φοβάται την υγρασία (δεν απορροφά, δεν καταρρέει, δεν χάνει τα χαρακτηριστικά της όταν έρχεται σε επαφή με το νερό), είναι διηλεκτρικό. Η κόλλα παράγεται σε πλαστικό κουβά (εδώ περιέχεται το γαλάκτωμα) και μια πλαστική σακούλα που περιλαμβάνεται μαζί με σκληρυντικό σε μορφή σκόνης ή υγρού.

Προβολές

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύνθεσης, η κόλλα δύο συστατικών είναι των ακόλουθων τύπων:

Πολυουρεθάνη

Η σύνθεση βασίζεται σε πολυουρεθάνη, η οποία παρέχει τη βελτιωμένη ελαστικότητά της (έως 30-40%). Εκτός από την ελαστικότητα, επιδεικνύει φιλικότητα προς το περιβάλλον (σήμερα μπορείτε να βρείτε υποαλλεργική τροποποίηση στην πώληση), δεν εκπέμπει δυσάρεστη οσμή κατά τη διαδικασία εφαρμογής και στεγνώματος. Ελαστικό και μη συρρικνωμένο, κατάλληλο για όλους τους τύπους ξύλου.

Εποξυ-πολυουρεθάνη

Εκτός από πολυουρεθάνη, περιέχει εποξειδική ρητίνη, η οποία μειώνει την ελαστικότητα του μείγματος στο 15-20%. Χαρακτηρίζεται από δυσάρεστη οσμή και απελευθέρωση τοξινών κατά την εφαρμογή και το στέγνωμα, επομένως η εργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε καλά αεριζόμενους χώρους.

Κατάλληλο για μικρές σανίδες παρκέ πλάτους έως 15 cm από βιώσιμο ξύλο, καθώς και συνδετήρες κόντρα πλακέ (για παράδειγμα, κάτω από ένα ζεστό δάπεδο). Στην τελευταία περίπτωση, μπορείτε να αρνηθείτε να στερεώσετε με βίδες αυτοεπιπεδώματος λόγω των βελτιωμένων χαρακτηριστικών αντοχής της κόλλας..

Η θιξοτροπική σύνθεση με την προσθήκη εποξειδικών ρητινών είναι επίσης κατάλληλη για εργασίες αντιμετώπισης – στερέωση πλακιδίων και ψηφιδωτών.

Ακρυλικό

Τροποποιημένη διάσπαρτη σύνθεση δύο συστατικών με περιεκτικότητα σε υγρό που δεν υπερβαίνει το 30%. Αποτελείται από έναν ενεργοποιητή που εφαρμόζεται απευθείας στην επιφάνεια και μια κόλλα που εφαρμόζεται πάνω από τον ενεργοποιητή.

Η ακρυλική κόλλα δύο συστατικών δεν είναι κατάλληλη για χρήση σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας και αρνητικών θερμοκρασιών. Επομένως, δεν συνιστάται για εξωτερική χρήση..

Κόλλα για πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC)

Χαρακτηρίζεται από μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και, κατά κανόνα, χρησιμοποιείται σε εργοστασιακές συνθήκες (παράγεται ειδική έκδοση του – ZM, εφαρμόζεται με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού), κατά την επισκευή και την ενίσχυση μηχανικών κατασκευών.

Εποξειδικό

Καθολική πολυλειτουργική διαφανής κόλλα, κατάλληλη για συγκόλληση μικρών εξαρτημάτων, ηλεκτρονικών στοιχείων.

Πεδίο εφαρμογής

Η κόλλα δύο συστατικών είναι κατάλληλη για περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί βελτιωμένη πρόσφυση διαφόρων επιφανειών-ξύλο και σκυρόδεμα, μέταλλα, δέρμα, γυαλί κ.λπ. ταιριάζει.

Αυτή η κόλλα έχει αυξημένη αντοχή όταν προστίθεται σκόνη μετάλλου σε αυτήν.. Όσον αφορά τις ποιότητές του, αρχίζει να μοιάζει με “ψυχρή συγκόλληση”. Όταν προστίθεται στη σύνθεση του υαλοβάμβακα, τα χαρακτηριστικά αντοχής και η αντίσταση στους κραδασμούς αυξάνονται επίσης σημαντικά. Αυτό επιτρέπει τη χρήση κόλλας εποξειδικής πολυουρεθάνης και για την επισκευή μηχανισμών και μηχανημάτων. Είναι κατάλληλο για αλουμίνιο, χυτοσίδηρο, σίδηρο, αλλά δεν μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε γαλβανισμένες και χάλκινες επιφάνειες.

Η απουσία νερού και διαλυτών στη σύνθεση, καθώς και η αντοχή στην τριβή, η θιξοτροπία (χωρίς συρρίκνωση των ραφών) το καθιστούν βέλτιστο για την κόλληση ξύλινων δαπέδων, ειδικότερα, την τοποθέτηση παρκέ, μαζικές παρκέτες και ψηφιδωτά παρκέ. Σας επιτρέπει επίσης να συνδέσετε με ασφάλεια κόντρα πλακέ σε σκυρόδεμα και άλλες επιφάνειες χωρίς τη χρήση συνδετήρων (καρφιά, βίδες).

Οι συνθέσεις δύο συστατικών αντέχουν καλά την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία, επομένως χρησιμοποιούνται κατά την οργάνωση ενός συστήματος θερμού δαπέδου. Υπάρχει επίσης μια ποικιλία ενώσεων πολυουρεθάνης δύο συστατικών που χρησιμοποιούνται ως στεγανωτικά. Με τη βοήθειά τους, είναι δυνατόν να εξαλειφθούν μικρές ραφές. Η αναλογία γαλακτώματος και σκληρυντικού σε ένα τέτοιο προϊόν είναι 1: 1.

Λόγω της αντοχής του δεσμού, το οποίο εγγυάται τη χρήση κόλλας δύο συστατικών, Χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση πλακιδίων και ψηφιδωτών, συμπεριλαμβανομένων βαρέων κεραμικών πλακιδίων. Η τοποθέτηση πλακιδίων μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο σε οριζόντια όσο και σε κάθετα βάση. Η κόλλα πλακιδίων έχει συνήθως ελαφρώς υψηλότερο ιξώδες..

Η αντοχή και οι συγκολλητικές ιδιότητες των ενώσεων δύο συστατικών είναι τόσο υψηλές που χρησιμοποιούνται για τη συγκόλληση πέτρας, φυσικής ή τεχνητής. Όπως γνωρίζετε, αυτό το υλικό διακρίνεται από το μεγάλο βάρος και την πορώδη επιφάνεια του. Ωστόσο, το προϊόν δύο συστατικών είναι ακόμη κατάλληλο για συγκόλληση μαρμάρου, γρανίτη.

Τα σπασμένα γυάλινα αντικείμενα μπορούν εύκολα να επιστρέψουν στο προηγούμενο σχήμα χάρη στην εποξειδική κόλλα. Αυτή η σύνθεση είναι διαφανής, επομένως τα ίχνη επισκευής θα παραμείνουν απαρατήρητα..

Τέλος, οι ενώσεις δύο συστατικών, λόγω της αντοχής τους, της αντοχής στην υγρασία και της ασφάλειας, χρησιμοποιούνται στην επισκευή παπουτσιών.. Σε υποδηματοποιούς, χρησιμοποιούνται κυρίως για κόλληση σόλας, τακουνιών και άλλων στοιχείων. Μια τέτοια κόλλα είναι επίσης κατάλληλη για την επισκευή δερμάτινων και σουέτ αξεσουάρ..

Παρά το ευρύ πεδίο εφαρμογής της κόλλας δύο συστατικών, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους με υψηλή υγρασία (σε τέτοιους χώρους, κατ ‘αρχήν, η τοποθέτηση παρκέ είναι παράλογο). Εάν υπάρχει πιθανότητα τριχοειδούς αύξησης της υγρασίας, τότε αυτό το συγκολλητικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο υπό την προϋπόθεση υψηλής ποιότητας φράγματος ατμών.

Μην χρησιμοποιείτε την κόλλα σε δωμάτια με υψηλή υγρασία αέρα και σε αρνητικές θερμοκρασίες. Από αυτή την άποψη, δεν συνιστάται να εργάζεστε σε δωμάτια όπου δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμη παράθυρα και πόρτες, καθώς και σε αρνητικές θερμοκρασίες έξω από το παράθυρο (είναι δυνατά απότομα “άλματα” κατά τον αερισμό).

Κατασκευαστές

Μεταξύ των πιο διάσημων εμπορικών σημάτων σύνθεσης δύο συστατικών, υπάρχουν τα Uzin MK 92 S. Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, δεν είναι κατώτερο από την έκδοση του “Poxipol”, χαρακτηριστικό του οποίου είναι τα εκπληκτικά ποσοστά πρόσφυσης – πιάνει ακόμη και κάτω από το νερό.

Για συγκόλληση βαρέων επιφανειών (μέταλλο, τιτάνιο, σκυρόδεμα), η κατασκευαστική αγορά προσφέρει τη σύνθεση “Universal 302”. Ένα σημαντικό σημείο – αυτό το προϊόν δεν είναι κατάλληλο για επιφάνειες με βάση ψευδάργυρο, χαλκό, πολυολεφίνες, κυτταρίνη.

Για ελαφρύ μέταλλο, καθώς και πλαστικά, ξύλινα υποστρώματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την καθολική κόλλα “Interbond”. Ένα από τα συστατικά της σύνθεσης παράγεται με τη μορφή ιξώδους πάστας, το δεύτερο έχει μορφή απελευθέρωσης αερολύματος. Κάθε ένα από τα εξαρτήματα εφαρμόζεται σε μία από τις επιφάνειες που πρόκειται να κολληθούν, μετά την οποία εφαρμόζονται μεταξύ τους.

Το προϊόν “Akfix 705” χαρακτηρίζεται επίσης από ενδιαφέρουσα συνέπεια.. Η μοναδικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι η κόλλα δεν ρέει προς τα κάτω, και ως εκ τούτου είναι πολύ βολικό για τη στερέωση επένδυσης και άλλων υλικών σε οριζόντιες επιφάνειες. Κατάλληλο για πλαστικές και ξύλινες, δερμάτινες και ελαστικές επικαλύψεις.

Οι κόλλες Loctite δύο συστατικών αντιπροσωπεύονται από σκευάσματα σιωνακρυλικού, τα οποία είναι απολύτως ασφαλή από περιβαλλοντική άποψη. Η γκάμα περιλαμβάνει ειδικές ενώσεις για καλλυντικές επισκευές, στερέωση προϊόντων από καουτσούκ, μόνωση ηλεκτρικών καλωδίων.

Η κόλλα 3Μ έχει αυξημένη αντοχή και βελτιωμένη πρόσφυση, αντοχή σε υψηλές θερμοκρασιακές επιδράσεις και δονήσεις. Λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών του, βρίσκει εφαρμογή σε βιομηχανικές συνθήκες, αν και, εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για οικιακές ανάγκες..

Για μεταλλικές επιφάνειες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόλλα πολυουρεθάνης 2 συστατικών Scotchkote, το οποίο είναι ικανό να σκληρύνει ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της σύνθεσης είναι επίσης το αντιδιαβρωτικό αποτέλεσμα που παρέχει..

Όταν επιλέγετε μια συγκεκριμένη σύνθεση, πρέπει να λάβετε υπόψη τον τύπο εργασίας (εάν είναι απαραίτητο να κολλήσετε 2 μέρη, να εγκαταστήσετε ένα σύστημα δαπέδου, όψεις ή άλλους τύπους εργασίας), καθώς και τους τύπους υλικών που πρόκειται να κολληθούν, ομοιογένεια ή διαφορετική υφή.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Η συγκόλληση παρκέ σε ένα στρώμα δύο συστατικών δεν είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία. Συνήθως, οι οδηγίες που επισυνάπτονται στο προϊόν εξηγούν με αρκετή λεπτομέρεια την ακολουθία των εργασιών..

Η ειδική προετοιμασία επιφάνειας μπορεί να αποτρέψει τη μείωση της πρόσφυσης κόλλας. Τα υποστρώματα πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά. Εάν υπάρχουν ρωγμές και παρατυπίες σε αυτές, θα πρέπει να εξαλειφθούν..

Για να βελτιωθεί η πρόσφυση του υλικού, είναι δυνατό να προ-εφαρμοστεί σε 2 στρώσεις μιας σύνθεσης αστάρι. Στο τελευταίο θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να στεγνώσει εντελώς, μετά από το οποίο μπορείτε να αρχίσετε να στερεώνετε το παρκέ.

Είναι σημαντικό να προετοιμάσετε σωστά την κόλλα – ένα σκληρυντικό τοποθετείται στη σύνθεση του ιξώδους πολυμερούς, μετά από το οποίο ζυμώνεται ολόκληρο το μείγμα. Μην προσθέτετε νερό, διαλύτες ή άλλα υγρά..

Ορισμένα σκευάσματα δεν χρειάζεται να αναμειχθούν κατά την κόλληση δύο στοιχείων.. Σε αυτή την περίπτωση, εφαρμόζεται ένα γαλάκτωμα στο μισό και ένας σκληρυντής στο δεύτερο μέρος. Η χημική αντίδραση ξεκινά αφού πιεστούν τα μέρη το ένα πάνω στο άλλο..

Η διάρκεια ζωής του δοχείου πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον προσδιορισμό της ποσότητας του μείγματος που πρόκειται να αναμιχθεί. Κατά μέσο όρο, διαρκεί από 45 έως 90 λεπτά (πρέπει να αναζητήσετε περισσότερες λεπτομέρειες στη συσκευασία), οπότε πρέπει να αραιώσετε όσο κόλλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μην επιχειρήσετε να “αναζωογονήσετε” το σκεύασμα πέρα ​​από τη ζωή του στο δοχείο προσθέτοντας διαλύτες, πολυμερές ή νερό. Αυτό θα το κάνει άχρηστο..

Η τελική κόλλα εφαρμόζεται με οδοντωτή σπάτουλα στη βάση εργασίας.. Καλύτερα να το κάνετε αυτό σε μικρά τετράγωνα. Αφού τοποθετηθεί πλήρως το παρκέ σε αυτήν την περιοχή, μπορείτε να αρχίσετε να εφαρμόζετε κόλλα στο επόμενο “τετράγωνο” κ.λπ..

Κατά την τοποθέτηση ξύλινων στοιχείων, πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι επιρρεπείς σε αλλαγές θερμοκρασίας στη γεωμετρία, επομένως, οι σανίδες παρκέ τοποθετούνται με κενό 1-2 mm. Κατά την εγκατάσταση παρκέ, συνιστάται να χτυπάτε τις λαμέλες. Αυτό εξαλείφει τον κίνδυνο κενών από κάτω..

Αυτή η εξαιρετικά ισχυρή και ισχυρή σύνθεση στεγνώνει για 24 ώρες, μετά από αυτό το διάστημα μπορείτε να αρχίσετε να τρίβετε το πάτωμα και να εφαρμόζετε βερνίκια στην επιφάνειά του.

Εάν κολλήσει κόλλα σε ξένες επιφάνειες, αφαιρέστε την αμέσως με ένα πανί και σκουπίστε την επιφάνεια. Μετά τη σκλήρυνση, θα πρέπει να σκουπίσετε τους λεκέδες με διαλύτη.

Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, ξεπλύνετε αμέσως την πληγείσα περιοχή κάτω από τρεχούμενο νερό. Σε περίπτωση αλλεργικών αντιδράσεων, καθώς και επαφής κόλλας στους βλεννογόνους, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό το συντομότερο δυνατό. Η χρήση γαντιών και προστατευτικής μάσκας κατά τη διάρκεια της εργασίας σας επιτρέπει να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις..

Δεν πρέπει να αρνηθείτε τη χρήση κόλλας εποξειδικής πολυουρεθάνης λόγω της περιεκτικότητας σε μη ασφαλή συστατικά σε αυτό. Η τοξικότητα της σύνθεσης δύο συστατικών εκδηλώνεται αποκλειστικά κατά τη στιγμή της εφαρμογής, πλήρως πτητική καθώς στεγνώνει.

Για τα χαρακτηριστικά της κόλλας δύο συστατικών, δείτε το παρακάτω βίντεο.