Τύποι κοπτικών γυψοσανίδων και επισκόπηση κατασκευαστών

Τύποι κοπτικών γυψοσανίδων και επισκόπηση κατασκευαστών

Το γυψοσανίδα είναι ένα πολύ δημοφιλές δομικό υλικό. Με αυτό, μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε εργασία: ευθυγραμμίστε έναν τοίχο ή κάντε ένα εσωτερικό διαμέρισμα. Συχνά, χρησιμοποιώντας φύλλα γυψοσανίδας, σχηματίζονται διάφορες καμάρες ή κατασκευές με αυξημένη πολυπλοκότητα..

Κατά την ανέγερση τέτοιων κατασκευών, είναι συχνά απαραίτητο να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των αρμών μεταξύ γυψοσανίδων. Για να αποφευχθεί η προσεκτική τοποθέτηση κάθε τέτοιας άρθρωσης, του εδάφους, της ενίσχυσης και της πλήρωσης, οι ειδικοί καταφεύγουν όλο και περισσότερο στην προκαταρκτική προετοιμασία του γυψοσανίδας – στην άλεσή του.

Αυτή η διαδικασία επιτρέπει όχι μόνο την ακριβή κοπή φύλλων υλικού, αλλά και τη δημιουργία μιας ποικιλίας οπών στη γυψοσανίδα, καθώς και την κοπή αυλακώσεων σύνθετης γεωμετρίας.

Υλικά χαρακτηριστικά

Το γυψοσανίδα είναι ένα ορθογώνιο φύλλο μικρού πάχους. Αποτελείται από ένα στρώμα γύψου, το οποίο καλύπτεται και από τις δύο πλευρές με κατασκευαστικό χαρτί – χαρτόνι. Λόγω του γεγονότος ότι το υλικό είναι απλό και εύκολο στη χρήση, είναι πολύ πιθανό να το εγκαταστήσετε μόνοι σας – απλά πρέπει να αποθηκεύσετε τα απαραίτητα εργαλεία εκ των προτέρων.

Το γυψοσανίδα στη σύνθεσή του δεν περιέχει επιβλαβείς ουσίες και χημικά, επομένως είναι απολύτως ασφαλές για την υγεία. Το προϊόν μπορεί να χρησιμεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μόνο σε εκείνους τους χώρους όπου η υγρασία δεν είναι υψηλή, διαφορετικά θα απλώς επιδεινωθεί.

Οι γυψοσανίδες διαφέρουν ως προς το χρώμα και το μέγεθος. Το πάχος του είναι διαφορετικό: 8, 12,5, 16,5 κ.λπ.., και το χρώμα είναι γκρι ή μπλε. Υπάρχουν όμως τύποι όπως GKLV (γυψοσανίδες ανθεκτικές στην υγρασία), GKLO (υλικό με αυξημένη αντοχή στη φωτιά), GKLOV (γυψοσανίδα ανθεκτικό στη φωτιά και την υγρασία).

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η άλεση γυψοσανίδας, όπως κάθε άλλη διαδικασία κατασκευής, έχει τα πλεονεκτήματά της:

 • Εξοικονόμηση χρόνου. Η χρήση της εξεταζόμενης τεχνολογικής διαδικασίας μειώνει το κόστος του χρόνου εργασίας κατά την κατασκευή κουτιών και γωνιών. Χωρίς εξαίρεση, όλα γίνονται σημαντικά γρήγορα. Επιπλέον, δεν υπάρχει τρόπος να χαλάσετε το υλικό εάν ακολουθήσετε όλες τις συμβουλές..
 • Μείωση του αριθμού των ανοιχτών άκρων. Αυτό καθιστά τη δομή τακτοποιημένη και επίσης απλοποιεί σημαντικά την εργασία: δεν υπάρχει ανάγκη για στόκο και λείανση. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να διορθώσετε τα πάντα εκτός από τις πτυχώσεις, γεγονός που μειώνει δραματικά το κόστος και εξοικονομεί χρόνο..
 • Δυνατότητα σχηματισμού συστημάτων χωρίς ανέγερση πλαισίου. Εάν το κιβώτιο ή η προεξοχή άνθρακα δεν είναι φορτίο, τότε δεν μπορείτε να αυξήσετε το προφίλ παρόμοιων εξαρτημάτων. Οι ίδιοι έχουν καλή σκληρότητα και θα αντέξουν πολλά χρόνια χωρίς παραμόρφωση..

Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου, ίσως, είναι μόνο το γεγονός ότι για εργασία θα πρέπει να αγοράσετε μια φρέζα. Ωστόσο, εάν δεν κάνετε συχνά εργασίες επισκευής στο σπίτι σας, είναι ευκολότερο να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο που νοικιάζεται από ένα κατάστημα ή από φίλους..

Το κόστος συντήρησης είναι χαμηλό, επομένως θα εξοικονομήσετε σημαντικά κεφάλαια.

Απαιτήσεις

Για να σχηματίσετε μια αυλάκωση, θα χρειαστείτε μια ειδική συσκευή – έναν ηλεκτρικό κοπτήρα. Δεν συνιστάται η αγορά ακριβού επαγγελματικού εξοπλισμού σε περίπτωση που ο ειδικός δεν αγαπά με κανέναν τρόπο την τακτική επεξεργασία γυψοσανίδας και το χρειάζεται για τις ατομικές του ανάγκες. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να περιοριστείτε σε μια οικονομική άποψη – οι συνθήκες για το φρεζάρισμα δεν είναι τόσο απαιτητικές.

Η άλεση πρέπει να γίνεται μόνο σε λείο και σκληρό επίπεδο., αποκλείοντας ένα ελαφρύ κρεμάρισμα του φύλλου. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τη χρήση πάγκων εργασίας (συχνά σκόπιμα, χωρίς τη βοήθεια άλλων κενών για αυτούς τους σκοπούς).

Ωστόσο, μπορείτε να το κάνετε χωρίς να εκτελέσετε τη διαδικασία σε ένα ομαλό επίπεδο δαπέδου ή σε μια στοίβα σεντονιών..

Κόφτης σχήματος V που χρησιμοποιείται για την επιλογή της απαιτούμενης αυλάκωσης, θεωρείται καμπυλόγραμμη συσκευή. Για το λόγο αυτό, για να λάβετε ευθείες κατευθύνσεις κάμψης, δεν μπορείτε να περιοριστείτε με κανέναν τρόπο χωρίς τη χρήση εξειδικευμένων ελαστικών βιασύνης ή διαφορετικών προτύπων..

Κατασκευάζονται, κατά κανόνα, από απορρίμματα, το πιο συνηθισμένο από αυτά είναι το κόντρα πλακέ. Για να κάνετε μια ευθεία κοπή, το πρότυπο στερεώνεται σε γυψοσανίδα, μετά το οποίο ο ηλεκτρικός κόπτης οδηγείται κατά μήκος του περιγράμματος του.

Κατασκευαστές

Μεταξύ των δημοφιλών κατασκευαστών ηλεκτρικών συσκευών για την επεξεργασία γυψοσανίδας, χρησιμοποιούνται κόφτες των ακόλουθων εμπορικών σημάτων:

 • Bosch – αυτός ο τύπος προϊόντος έχει μεγάλη ζήτηση, καθώς έχει μεγάλες τεχνικές δυνατότητες.
 • “Αγκυρα” – ο εξοπλισμός αυτής της μάρκας είναι κατασκευασμένος από ισχυρό υλικό υψηλής ποιότητας, περιέχει συγκόλληση από σκληρό κράμα, είναι ανθεκτικό και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

 • “Σφαίρα” – η μάρκα είναι γνωστή για την κυκλοφορία μιας ανθεκτικής συσκευής σχεδιασμένης για επεξεργασία σκληρού ή μαλακού ξύλου.
 • Σεκίρα – για την παραγωγή συσκευών αυτής της μάρκας, χρησιμοποιούνται σκληρά κράματα, χάλυβας υψηλής ταχύτητας – αυτό το καθιστά ισχυρό, άνετο στην εργασία.

Η επιλογή της μάρκας εξαρτάται από την επιφάνεια του γυψοσανίδας, το μέγεθος του μηχανήματος ή το κόστος. Επιπλέον, πρέπει να είναι κατάλληλο για την τεχνική διαδικασία..

Κύριοι τύποι

Ένας δίσκος φρέζας με έναν ισχυρό κόφτη χρειάζεται για να σχηματίσει ευθύγραμμα αυλάκια και να πριονίσει το ίδιο το γυψοσανίδα. Τα πλεονεκτήματά του είναι η ταχύτητα και η καθαριότητα. Αλλά για τη δημιουργία αυλακώσεων πιο πολύπλοκου σχήματος, αυτό το εργαλείο δεν θα λειτουργήσει..

Ο δρομολογητής εκτελεί άλεση της γυψοσανίδας. Συχνά χρησιμοποιείται για να κόψει πιο πολύπλοκες αυλακώσεις και να δημιουργήσει μια ποικιλία σχημάτων οπών: στρογγυλή, οβάλ και άλλες. Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιεί κόφτη Festool.

Η άλεση φύλλων γυψοσανίδας καθιστά δυνατή τη ζωή στις πιο ασυνήθιστες ιδέες σχεδιασμού που δεν θα μπορούσαν ποτέ να υλοποιηθούν με ένα μαχαίρι. Μόνο η άλεση καθιστά δυνατή την απόκτηση ενός άψογα ομαλού περιγράμματος, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε επιλογές όπου πολλά στοιχεία ενώνονται σε ένα επίπεδο.

Για κάθε εφαρμογή χρησιμοποιούνται ειδικοί κόφτες. Οι ακόλουθες ποικιλίες χρησιμοποιούνται συχνά:

 • ευθεία – κάνει αυλακώσεις και οπές υπό γωνία 90 μοιρών.
 • ακροφύσιο άκρου – χρησιμοποιείται μόνο όταν απαιτείται λοξότμηση ·

 • Σε σχήμα Τ – σας επιτρέπει να δημιουργήσετε εξαιρετικά μεγάλες τρύπες.
 • Σε σχήμα U – σχηματίζει τις αυλακώσεις ενός ημικυκλικού σχήματος.
 • Σε σχήμα V – χρησιμοποιείται για πριόνισμα τριγωνικών αυλακώσεων.

Κατά κανόνα, ένα τέτοιο σύνολο κοπτικών θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε κάθε εξειδικευμένο ειδικό που χρειάζεται συχνά να χρησιμοποιεί τέτοια ακροφύσια για την επεξεργασία φύλλων γυψοσανίδας. Ένας σπιτικός τεχνίτης για την επεξεργασία γυψοσανίδων θα έχει τον κύριο κόπτη V.

Ο κόφτης Festool V μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μιας μεγάλης ποικιλίας προϊόντων γυψοσανίδας, οι πλευρές θα ενώνονται σε ορθή γωνία.

Αυτή η δυνατότητα σάς επιτρέπει να δημιουργείτε ευθείες γωνιακές επιφάνειες με ελάχιστες ραφές.. Κατά την επιλογή, πρέπει να δώσετε προσοχή στο μέγεθος: πρέπει να ταιριάζει στο δρομολογητή. Αυτό είναι συχνά 32 mm σε διάμετρο.. Αλλά για να αλέσετε τη γυψοσανίδα, πρέπει να ξέρετε πώς να τη χρησιμοποιήσετε και επίσης να αγοράσετε έναν καλό μύλο.

Για να χρησιμοποιήσετε έναν κόφτη V, πρέπει να αγοράσετε μια μηχανή φρεζαρίσματος. Ένας τέτοιος εξοπλισμός είναι αρκετά ακριβός, οπότε δεν θα μπορούν όλοι να το αντέξουν οικονομικά. Για να φρεζάρετε γυψοσανίδα μόνοι σας, δεν χρειάζεστε ακριβά εξαρτήματα, μπορείτε να κάνετε τη δουλειά με μια φορητή συσκευή. Οι τιμές για τα εργαλεία χειρός είναι χαμηλές, η συσκευή εκτελεί οποιαδήποτε κοπή γυψοσανίδας, και το πιο σημαντικό, αυτό γρήγορα.

Χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο χειρός, μπορείτε εύκολα να αλλάξετε τη γωνία του κόφτη.

Πριν ξεκινήσετε την εργασία, πρέπει να ρυθμίσετε τον κόφτη έτσι ώστε το ίδιο το ακροφύσιο να μην βλάψει το κάτω στρώμα. Μετά από αυτό, μπορείτε να ξεκινήσετε να εργάζεστε απευθείας με το εργαλείο.. Εάν δεν υποδείξετε το ακριβές σημείο κοπής, κάντε λάθος. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πάρετε ένα άλλο φύλλο γυψοσανίδας και να ξεκινήσετε ξανά αυτήν τη διαδικασία. Για να ξεκινήσετε, πρέπει να επισυνάψετε μια μέτρηση για την αποκοπή και να κρατήσετε το δρομολογητή κατά μήκος των επισημασμένων γραμμών.

Εάν θέλετε μια τέλεια κοπή, αλέστε το πίσω μέρος του φύλλου επίσης, αν είναι δυνατόν. Για να το κάνετε αυτό, αναποδογυρίστε προσεκτικά το φύλλο και προχωρήστε κατά μήκος των σημειωμένων γραμμών με το εργαλείο..

Η τεχνολογία άλεσης σας επιτρέπει να κάνετε οποιοδήποτε σχήμα της δομής, αλλά πρέπει να ακολουθήσετε τους παραπάνω κανόνες – μόνο τότε θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συστάσεις

Εάν αλέθετε χωρίς να συνδέσετε ηλεκτρική σκούπα, αυτό θα οδηγήσει σε ρύπανση του δωματίου..

Είναι καλύτερα να μην εκτελείτε άλεση σε ξύλο, καθώς το ξύλο είναι πιο πυκνό από γυψοσανίδα, οπότε η άκρη θα αποδειχθεί τραχιά και άσχημη.

Για καλή δουλειά, χρειάζεται μόνο να χρησιμοποιείτε κοπτικά υψηλής ποιότητας – φροντίστε αυτό εκ των προτέρων!

Εάν το επιτρέπουν τα οικονομικά, είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα πλήρες σετ κοπτικών για εργασία. Το κιτ σας επιτρέπει να κάνετε την επιθυμητή κοπή και να κόψετε ένα συγκεκριμένο μέρος διαφορετικού σχήματος. Η παρουσία μεγάλου αριθμού συνημμένων θα σας επιτρέψει επίσης να επεξεργαστείτε υλικό σε οποιοδήποτε βαθμό κλίσης..

Αλλά στους αρχάριους τεχνίτες συνιστάται να αγοράζουν φθηνότερους κόφτες, καθώς πρέπει να μάθετε πώς να εργάζεστε με ένα δρομολογητή. Αργότερα, μπορείτε να αγοράσετε νέα, πιο ακριβά κιτ.

Θα πρέπει να αγοράσετε κόφτες σε ειδικά καταστήματα υλικού. Εκεί μπορείτε να βρείτε τους διαφορετικούς τύπους και τις διαφορετικές κατηγορίες τιμών. Το μόνο που απομένει είναι να κάνετε τα πάντα με τα χέρια σας.

Μπορείτε να μάθετε για το πώς γίνεται η άλεση γυψοσανίδας παρακολουθώντας το βίντεο λίγο παρακάτω.