Τσιμέντο Πόρτλαντ: ποικιλίες, ιδιότητες και εφαρμογές

Τσιμέντο Πόρτλαντ: ποικιλίες, ιδιότητες και εφαρμογές

Για την κατασκευή σκυροδέματος, χρησιμοποιούνται ανόργανα συνδετικά, τα οποία, όταν αναμιγνύονται με νερό, σχηματίζουν ένα διάλυμα πάστας που αποκτά δύναμη καθώς σκληραίνει. Το τσιμέντο Portland είναι ένας τύπος τέτοιου συνδετικού..

Χαρακτηριστικά και κατασκευή

Το τσιμέντο Πόρτλαντ αναφέρεται συχνά όταν πρόκειται για την ανάγκη μιας λύσης που να είναι ανθεκτική και ανθεκτική στις αρνητικές επιπτώσεις του περιβάλλοντος. Το τσιμέντο Portland είναι ένα είδος συνδετικού για κονιάματα από σκυρόδεμα.

Είναι ένα ξηρό μείγμα που αραιώνεται με νερό. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το προϊόν σταθεροποιείται όταν αλληλεπιδρά με τον αέρα.

Το τσιμέντο Portland βασίζεται σε ψιλοτριμμένο κλίνκερ, καθώς και γύψο, το οποίο επιταχύνει τη δέσμευση του μείγματος. Ανάλογα με τον τύπο και τη μάρκα του προϊόντος, ο τύπος του μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένα πρόσθετα και ακαθαρσίες.

Το μείγμα εφευρέθηκε το 1824 από έναν Αμερικανό τοιχοποιό και οφείλει το όνομά του στην εξωτερική ομοιότητα με τον ασβεστόλιθο του Πόρτλαντ, ο οποίος εξορύχθηκε σε μια από τις αγγλικές κομητείες..

Για να επιτευχθεί αυτή η σύνθεση, χρησιμοποιούνται ανθρακικά πετρώματα (ασβεστόλιθος, κιμωλία, αλουμίνα και διοξείδιο του πυριτίου), καθώς και μάρλι (μείγμα ανθρακικών πετρωμάτων και πηλού, μεταβατικός βράχος από ασβεστόλιθο σε πηλό). Η διαδικασία παραγωγής ξεκινά με προσεκτική άλεση των πρώτων υλών και ανάμειξή τους σε ορισμένες αναλογίες. Το επόμενο στάδιο είναι η καύση πρώτων υλών σε κλιβάνους σε θερμοκρασία 1300-1400 ° C. Το Reflow έχει ως αποτέλεσμα ένα υλικό που ονομάζεται κλίνκερ..

Το κλίνκερ αλέθεται ξανά και αναμειγνύεται με γύψο. Εάν είναι απαραίτητο, προστίθενται άλλα στοιχεία για να αυξηθεί η απόδοση του τελικού προϊόντος. Αυτό το μείγμα υπόκειται σε ποιοτικό έλεγχο και, εάν πληροί τα αποδεκτά πρότυπα, λαμβάνει πιστοποιητικό συμμόρφωσης..

Υπάρχουν πολλές επιλογές για την καύση πρώτων υλών:

 • Βρεγμένος. Πρώτα, τα συστατικά συνθλίβονται, στη συνέχεια ο πηλός εμποτίζεται έως ότου η περιεκτικότητα σε υγρασία φτάσει το 70%. Μετά από αυτό, αναμιγνύεται με ασβεστόλιθο σε μύλους..
 • Ξηρός. Η διαδικασία λείανσης και ξήρανσης του μείγματος λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα, γεγονός που μειώνει το κόστος εργασίας και παραγωγής. Ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας σε μύλους, λαμβάνονται πρώτες ύλες σε σκόνη.
 • Σε συνδυασμό. Με αυτήν την τεχνολογία, συνδυάζονται 2 τύποι παραγωγής – ξηρό και υγρό. Ο κορεσμός υγρασίας των πρώτων υλών αυξάνεται στο 14%, μετά τον οποίο τα προϊόντα θρυμματίζονται και στεγνώνουν σε ειδικούς μύλους.

Σύνθεση και ιδιότητες

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το τσιμέντο Portland αποτελείται από κλίνκερ. Στη φύση, οι έτοιμοι κόκκοι είναι αρκετά σπάνιοι, επομένως, τα τσιπ κλίνκερ λαμβάνονται με μια τεχνητή μέθοδο με ανάμιξη και ψήσιμο μίξεων άνθρακα και αργίλου.

Το τελικό κλίνκερ αναμειγνύεται με γύψο, το περιεχόμενο του οποίου στη σύνθεση δεν υπερβαίνει το 5%. Εισάγεται προκειμένου να διασφαλιστεί η κινητικότητα του διαλύματος για 45 λεπτά, η οποία είναι απαραίτητη κατά τη διαμόρφωση προϊόντων ή την εκτέλεση ορισμένων τύπων εργασιών..

Η σύνθεση και το ποσοστό των συστατικών του μείγματος ρυθμίζεται από το GOST 10178 85 “Τσιμέντο Portland και σκωρία τσιμέντο Portland”. Είναι η τήρηση των κρατικών απαιτήσεων κατά την παραγωγή που εγγυάται υψηλά τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του προϊόντος..

Στη συσκευασία του, πρέπει να υπάρχει ένδειξη παραγωγής σύμφωνα με το GOST. Ελλείψει του τελευταίου, σημαίνει ότι το τσιμέντο Portland κατασκευάζεται σύμφωνα με την TU (τεχνικές συνθήκες), πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιότητές του διαφέρουν από αυτές που υιοθετήθηκαν.

Για να δοθεί στο τσιμέντο Portland ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, εισάγονται στη σύνθεση ορυκτά πρόσθετα, το περιεχόμενο των οποίων δεν υπερβαίνει το 20-25%.

Τα πιο δημοφιλή είναι τα ακόλουθα:

 • Αργιλικό άλας αυξάνει τον χρόνο πήξης του τσιμέντου, αλλά έχει δείκτες χαμηλής αντοχής (πιθανή περιεκτικότητα σε τσιμέντο Πόρτλαντ – όχι περισσότερο από 15%).
 • Αλουμοφερίτης έχει τις ίδιες ιδιότητες με το προηγούμενο πρόσθετο, αλλά η περιεκτικότητά του στο τελικό προϊόν μειώνεται στο 10-18%.
 • Belit έχει στυπτικό αποτέλεσμα, βοηθά στην αύξηση του χρόνου σκλήρυνσης, ωστόσο, το υπερβολικό περιεχόμενο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα χαρακτηριστικά αντοχής της σύνθεσης (το επιτρεπόμενο περιεχόμενο δεν υπερβαίνει το 15-37%).
 • Alit χρησιμοποιείται ευρέως (το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 60%) σε συνθέσεις υψηλής ποιότητας, αφού παρέχει τη γρήγορη σκλήρυνσή τους.

Οι ιδιότητες του τσιμέντου Portland καθορίζονται από τη σύνθεσή του. Τα βασικά κριτήρια βάσει των οποίων αξιολογείται η ποιότητα του προϊόντος είναι τα ακόλουθα:

 • Περίοδος ρύθμισης. Η ρύθμιση του μείγματος, με την επιφύλαξη των τεχνικών απαιτήσεων της αραίωσής του, πρέπει να γίνει μετά από 40-45 λεπτά. Ορυκτολογική σύνθεση, λεπτότητα λείανσης και θερμοκρασία στην οποία εκτελούνται οι εργασίες – αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν κυρίως την ταχύτητα πήξης του προϊόντος..
 • Ζήτηση νερού. Αυτός ο όρος αναφέρεται στην ποσότητα νερού που απαιτείται για να ληφθεί ένα παχύ, κατάλληλο για λειτουργία της πάστας τσιμέντου. Συνήθως η υγρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25% του μίγματος. Προκειμένου να μειωθεί η απαιτούμενη ποσότητα νερού, χρησιμοποιούνται πολτός θειώδους ζυμομύκητα ή πλαστικοποιητές.
 • Διαχωρισμός νερού. Αυτός ο όρος υποδηλώνει τη συμπίεση νερού στο τελικό διάλυμα, η εμφάνιση του οποίου οφείλεται στην καθίζηση βαρύτερων σωματιδίων τσιμέντου. Τα μεταλλικά συμπληρώματα επιτρέπουν τη μείωση αυτού του δείκτη..

   • Αντοχή στον παγετό – την ικανότητα του προϊόντος να αντέχει έναν ορισμένο αριθμό κύκλων ψύξης και απόψυξης χωρίς να χάνει τα χαρακτηριστικά απόδοσης του.

   Για να αυξηθεί η αντοχή στον παγετό, στη σύνθεση προστίθεται νάτριο που απορροφάται ή ξεπλένεται..

   • Αντοχή στη διάβρωση. Αυτό το χαρακτηριστικό σχετίζεται με την λεπτότητα της λείανσης του μείγματος και τον βαθμό πορώδους του τελικού σκυροδέματος..
   • Διάχυση θερμότητας. Αυτό αναφέρεται στην ικανότητα του σκυροδέματος να παράγει θερμότητα κατά τη διαδικασία σκλήρυνσης. Η σύνθεση που απελευθερώνει γρήγορα θερμότητα βελτιστοποιείται προσθέτοντας ενεργά ορυκτά συστατικά σε αυτήν.

   Προδιαγραφές

   Το τσιμέντο Portland έχει υψηλότερα χαρακτηριστικά αντοχής σε σύγκριση με άλλα είδη τσιμέντου, γεγονός που οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της σύνθεσης. Αυτά ή εκείνα τα πρόσθετα μπορούν να εισέλθουν σε αντιδράσεις, αλλάζοντας τις τεχνικές ιδιότητες του υλικού. Το τελευταίο συνδέεται με τη μηχανική του αντίσταση και τις λειτουργικές του δυνατότητες..

   Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ένα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι υψηλότερης προτεραιότητας. Για παράδειγμα, το ισχυρό, αλλά πολύ αργό σκλήρυνση του τσιμέντου Portland μπορεί να αυξήσει τον χρόνο κατασκευής. Μια ανθεκτική στον παγετό, αλλά διαβρωτική σύνθεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την επίλυση ενός στενού εύρους εργασιών..

   Σήμερα, οι κατασκευαστές προσπαθούν να δημιουργήσουν καθολικές συνθέσεις στις οποίες οι ιδιότητες που είναι πιο σημαντικές για το τσιμέντο εκδηλώνονται εξίσου έντονα..

   Ταυτόχρονα, υπάρχουν εξειδικευμένα σκευάσματα με ειδικό σκοπό. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ποζολανικό τσιμέντο Πόρτλαντ, το οποίο έχει μέγιστη αντοχή στη διάβρωση και αντοχή στην υγρασία, αλλά μάλλον δείκτες χαμηλής αντοχής στα αρχικά στάδια της εργασίας (τις πρώτες ημέρες της ρύθμισης).

   Τεχνικός

   Μεταξύ των τεχνικών χαρακτηριστικών πρέπει να επισημανθούν:

   • Ειδικό βάρος προϊόν – 1100 kg / m³ για μίγματα χύδην, 1600 kg / m³ για συμπυκνωμένα.
   • Λεπτότητα λείανσης ο μέσος όρος είναι 40 μικρά (καθορίζεται από την ικανότητα του μείγματος να περάσει από ένα κόσκινο Νο. 008), το οποίο παρέχει την απαραίτητη αντοχή τσιμέντου και χρόνο σκλήρυνσης και επηρεάζει επίσης την απόδοσή του.
   • Κατανάλωση νερού, η βέλτιστη περιεκτικότητα σε υγρό στη σύνθεση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25-28%, καθώς αυτός ο δείκτης επηρεάζει την αντοχή της σύνθεσης (με περίσσεια, η ζύμη από σκυρόδεμα ξεφλουδίζει, με έλλειψη, εμφανίζονται ρωγμές στο τελικό προϊόν).

   • Πυκνότητα εξαρτάται από τη μάρκα και την παρουσία ορισμένων προσθέτων στη σύνθεση. Σε χαλαρή κατάσταση, το μείγμα έχει πυκνότητα 1,1 t / m³, σε συμπιεσμένη κατάσταση – 1,5-1,7 t / m³.
   • Ρύθμιση ώρας μετά την ανάμιξη με νερό δεν υπερβαίνει τα 40-45 λεπτά, η περαιτέρω σκλήρυνση εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της σύνθεσης και τις περιβαλλοντικές συνθήκες (η διαδικασία επιβραδύνεται το χειμώνα), αλλά δεν υπερβαίνει τις 10-12 ώρες (μετρήθηκε χρησιμοποιώντας μια συσκευή Vic).
   • Αλλαγή όγκου όταν στερεοποιηθεί, σημαίνει μείωση του όγκου του σώματος τσιμέντου κατά 0,5-1 mm / m σε ανοιχτό αέρα και διόγκωσή του σε 0,5 mm / m σε νερό. Ένα σημαντικό σημείο είναι η ομοιομορφία των αλλαγών σε ολόκληρο τον όγκο του διαλύματος..

   Φυσικός

   • Η αντοχή στη διάβρωση επιτυγχάνεται λόγω της εισαγωγής υδροδραστικών υλικών στη σύνθεση, τα οποία εμποδίζουν τη χημική δραστηριότητα των αλάτων, καθώς και την προσθήκη ακαθαρσιών που μειώνουν το πορώδες του σκυροδέματος.
   • Η περίοδος αποθήκευσης δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρείται η αρχική συσκευασία (3-4 στρώσεις, ερμητικά σφραγισμένες χάρτινες σακούλες), αφού μετά από 3 μήνες αποθήκευσης, χάνεται έως και το 20% της δραστηριότητας της σύνθεσης, μετά από ένα χρόνο – έως και 40%. Είναι δυνατή η επιστροφή ενός τέτοιου τσιμέντου στις προηγούμενες ιδιότητές του μόνο με δευτερεύουσα λείανση..
   • Συμπιεσμένη δύναμη. Σύμφωνα με αυτό το χαρακτηριστικό, διακρίνονται 4 κατηγορίες αντοχής – 22,5. 42,5; 42,5; 52.5. Αυτός ο δείκτης σχετίζεται άμεσα με τον ρυθμό ρύθμισης του διαλύματος..

   Μηχανικός

   Οι δείκτες της μηχανικής αντοχής του τσιμέντου Portland είναι τουλάχιστον 42,5 MPa την 28η ημέρα μετά την έκχυση. Ο προσδιορισμός πραγματοποιείται σε εργαστηριακές συνθήκες χρησιμοποιώντας ένα δείγμα ως παράδειγμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που λαμβάνονται, το τσιμέντο φέρει σήμανση (για παράδειγμα, M 500). Ο συντελεστής σε αυτή την περίπτωση υποδεικνύει ποια πίεση μπορεί να αντέξει το δείγμα (μετρημένο σε kg / cm³).

   Όσο υψηλότερος είναι αυτός ο συντελεστής, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι δείκτες αντοχής της σύνθεσης. Τα χαρακτηριστικά αντοχής εξαρτώνται από το βαθμό λείανσης (όσο πιο λεπτό είναι, τόσο πιο ενεργό έχει το διάλυμα), την παρουσία προσθέτων και προσθέτων.

   Οι δείκτες αντοχής, με τη σειρά τους, επηρεάζουν τον βαθμό ρύθμισης του διαλύματος (προσδιορίζεται με τη χρήση βελόνας Vicat).

   Διαφορές από το απλό τσιμέντο

   Το τσιμέντο Πόρτλαντ θεωρείται ο τύπος τσιμέντου που χρησιμοποιείται συχνότερα στην έκχυση σκυροδέματος. Το τελευταίο, με τη σειρά του, χρησιμοποιείται σε μονολιθικές και οπλισμένες κατασκευές από σκυρόδεμα, κατά την κατασκευή αντικειμένων στα οποία παρουσιάζονται αυξημένα χαρακτηριστικά αντοχής..

   Λόγω της παρουσίας κόκκων κλίνκερ και άλλων προσθέτων, το τσιμέντο Portland έχει μεγάλο περιθώριο ασφάλειας, έχει μεγαλύτερη αντοχή στον παγετό, αντοχή σε επιθετικά περιβάλλοντα. το καθιστά το τσιμέντο Πόρτλαντ δημοφιλές υλικό στην κατασκευή εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

   Είναι κατάλληλο για την κατασκευή θεμελίων σε δύσκολα ασταθή εδάφη, οπότε συνιστάται η χρήση μείγματος ανθεκτικού σε θειικά. Μια τέτοια σύνθεση σχεδόν δεν συρρικνώνει τα κτίρια, δεν σχηματίζονται ρωγμές στην επιφάνειά του..

   Η διαφορά μεταξύ τσιμέντου και τσιμέντου Portland είναι κάπως λανθασμένη, καθώς το τελευταίο είναι ένα είδος τσιμέντου. Με άλλα λόγια, το τσιμέντο είναι ένα γενικό όνομα, το τσιμέντο Portland είναι ένα είδος τσιμέντου με ένα ορισμένο σύνολο αντοχής..

   Είναι πιο λογικό να γίνονται οι διακρίσεις με βάση τη δύναμη της μάρκας των τσιμέντων. Για παράδειγμα, Το τσιμέντο Portland M 400 είναι κατώτερο στην αντοχή του από το τσιμέντο M 600. Από μόνο του, το τσιμέντο Portland δεν διακρίνεται σχεδόν καθόλου από το τσιμέντο (όσον αφορά τη μέθοδο εγκατάστασης, την τεχνολογία ρύθμισης, τα χαρακτηριστικά χρήσης), η διαφορά σε ορισμένα διακριτικά χαρακτηριστικά οφείλεται στην παρουσία προσθέτων.

   Προβολές

   Όλοι οι τύποι τσιμέντου χωρίζονται σε μη πρόσθετο και πρόσθετο. Πρόσθετη σύνθεση δεν περιέχει μεταλλικά πρόσθετα εκτός από γύψο. Αυτός κατάλληλο για υπόγεια, υπόγεια και υποβρύχια αντικείμενα μονολιθικής φύσης, καθώς και προκατασκευασμένες κατασκευές από σκυρόδεμα και οπλισμένο σκυρόδεμα, τα οποία λειτουργούν απουσία επιθετικού περιβάλλοντος.

   Η παρουσία ορυκτών προσθέτων βελτιώνει τις τεχνικές ιδιότητες του τσιμέντου Πόρτλαντ, λόγω του οποίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιθετικές συνθήκες, με παρατεταμένη επαφή της δομής με νερό. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων προσθέτων ορυκτής προέλευσης είναι: σκωρία υψικαμίνου, ενεργά πρόσθετα ορυκτών και φυσικά ενεργά πρόσθετα ορυκτών.

   Λόγω της εισαγωγής ενός ή άλλου πρόσθετου, δείκτες όπως η αντοχή στο νερό, η αντοχή στη διάβρωση βελτιώνονται, αλλά η παρουσία τους συμβάλλει στη μείωση της αντοχής στον παγετό.

   Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύνθεσης, διακρίνονται οι ακόλουθοι τύποι τσιμέντου Portland:

   • Γρήγορο στέγνωμα. Το μείγμα σκληραίνει ήδη τις πρώτες 3 ημέρες της έκχυσης χάρη στις σκωρίες και τα ειδικά μέταλλα που περιλαμβάνονται στη σύνθεση. Είναι σημαντικό ο βαθμός άλεσης του μείγματος να είναι ελάχιστος. Παράγεται στις μάρκες M400 και M500. Η χρήση αυτής της σύνθεσης επιτρέπει τη μείωση του χρόνου συγκράτησης του μείγματος στον ξυλότυπο και την αύξηση του ρυθμού των κατασκευαστικών εργασιών..

   Χρησιμοποιείται κυρίως για προκατασκευασμένα και οπλισμένα σκυρόδεμα αντικείμενα.

   • Κανονική σκλήρυνση. Δεν περιέχει ειδικά πρόσθετα, δεν είναι τόσο επιλεκτικό για το βαθμό άλεσης του μείγματος. Παράγεται σύμφωνα με το GOST 31108-2003.

   • Υδροφόβος η παραλλαγή χαρακτηρίζεται από την ικανότητα να μην απορροφά υγρασία και μειωμένο χρόνο πήξης. Παρόμοιες ιδιότητες παρέχονται από το mylonfta, ασιδόλες που περιλαμβάνονται στο διάλυμα. Βρίσκει εφαρμογή στην κατασκευή αντικειμένων που λειτουργούν σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, καθώς και βρίσκονται σε πλημμυρισμένες περιοχές.
   • Πλαστικοποιημένο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του προϊόντος είναι η παρουσία πλαστικοποιητών σε αυτό, τα οποία παρέχουν την απαραίτητη κινητικότητα, μείωση της απορρόφησης νερού και αντοχή στη θερμότητα. Οι πλαστικοποιητές τοποθετούνται κατά την άλεση του μείγματος, λόγω του οποίου φαίνεται να τυλίγουν τα σωματίδια του τσιμέντου, εμποδίζοντάς τα να κολλήσουν μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα είναι μια κινητή, εύχρηστη σύνθεση, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή αρχιτεκτονικών κατασκευών με πολύπλοκα σχήματα..

   • Αρμολόγηση. Έχει την ικανότητα να βουλώνει, δηλαδή να προστατεύει τα πηγάδια από τις επιπτώσεις των υπόγειων υδάτων. Χρησιμοποιείται ευρέως στις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς είναι ανεξάρτητο από πίεση και θερμοκρασία και συγκρατεί αξιόπιστα χορδές σε πηγάδια ακόμη και στα αρχικά στάδια στερεοποίησης. Υπάρχει ένας άλλος τύπος αυτού του τύπου τσιμέντου – το ελαφρύ τσιμέντο Portland, το οποίο έχει «ελαφριά» πρόσθετα στη σύνθεσή του..
   • Επέκταση. Τέτοια μίγματα μπορούν να έχουν διαφορετικές συνθέσεις, αλλά όλα αυτά ενώνονται με την ικανότητα αύξησης του όγκου κατά την ανάμιξη του διαλύματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ξεκινά μια χημική αντίδραση μεταξύ των κύριων και πρόσθετων συστατικών, γεγονός που δίνει αύξηση του όγκου.

   Κατά κανόνα, τέτοιες συνθέσεις χρησιμοποιούνται για την πλήρωση αρμών και ρωγμών σε επιφάνειες εκτεθειμένες σε υψηλή υγρασία..

   • Ανθεκτικό σε θειικά άλατα. Ένα τέτοιο σκυρόδεμα αντιστέκεται στα αποτελέσματα των θειικών νερών, τα οποία προκαλούν διάβρωση. Κατά κανόνα, το ανθεκτικό στον παγετό τσιμέντο M300,400 είναι ανθεκτικό σε θειικά άλατα, μερικές φορές-M 500.

   Χρησιμοποιείται για τη δημιουργία σωρών και άλλων τύπων θεμελίων σε ελώδη και όξινα εδάφη.

   • Τσιμέντο σκωρίας Πόρτλαντ. Το προϊόν περιέχει σκωρίες υψικαμίνου, γεγονός που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε σωματίδια μετάλλων σε αυτό. Το μείγμα χρησιμοποιείται για τη λήψη σκυροδέματος ανθεκτικού στη θερμότητα, καθώς και στην κατασκευή αντικειμένων υπόγεια, νερού, σε ύψος. Έχει χαμηλή αντοχή στον παγετό.

   • Σκωρία-αλκαλική η σύνθεση διακρίνεται από υψηλότερα χαρακτηριστικά, σε σύγκριση με το τσιμέντο Πόρτλαντ. Είναι ανθεκτικό σε επιθετικά μέσα, ακραίες θερμοκρασίες, υψηλή αντοχή στον παγετό και χαμηλή απορρόφηση υγρασίας. Τέτοιες ικανότητες επιτυγχάνονται λόγω της συμπερίληψης σκωρίας και αλκαλίων, μερικές φορές πηλού.
   • Λευκό τσιμέντο Πόρτλαντ. Το πεδίο εφαρμογής του μείγματος είναι το φινίρισμα και το αρχιτεκτονικό έργο, λειτουργεί επίσης ως βάση για χρωματιστά τσιμέντα. Μια χιονισμένη απόχρωση λαμβάνεται λόγω της παραγωγής του προϊόντος από καθαρούς ασβεστόλιθους και λευκούς αργίλους, καθώς και με πρόσθετη ψύξη του κλίνκερ με νερό.

   • Μαγνησιανή – σύνθεση βασισμένη σε οξείδια μαγνησίου (θερμαινόμενη σε θερμοκρασία 800C) και υδατικό διάλυμα χλωριούχου μαγνησίου 30%. Χάρη στα συστατικά που περιλαμβάνονται σε αυτό και τις ιδιαιτερότητες της τεχνολογίας παραγωγής, είναι δυνατό να αποκτηθεί μια ισχυρή λευκή μάζα που είναι εύκολη στην επεξεργασία (εύκολα γυαλισμένη, μη ευαίσθητη σε μούχλα, μούχλα).

   Το υλικό χρησιμοποιείται ως τελική επίστρωση, καθώς και για τη δημιουργία σύνθετων δομών ως προς τα σχήματα. Το τσιμέντο σκυρόδεμα Magnesia είναι ουσιαστικά ένας τύπος τεχνητής πέτρας..

   • Χρωματιστό τσιμέντο Πόρτλαντ χρησιμοποιείται επίσης για διακοσμητικές εργασίες. Λαμβάνεται με ανάμιξη λευκής τροποποίησης και χρωστικής. Το τελευταίο μπορεί να είναι κόκκινος μόλυβδος, ώχρα, οξείδιο του χρωμίου. Το κύριο πράγμα είναι ότι οι χρωστικές είναι ανθεκτικές στο φως και τα αλκάλια.

   • Ποζολανικός. Το μείγμα περιέχει χρωματιστό τσιμέντο Portland, γύψο και πρόσθετα ηφαιστειακής ή ιζηματογενούς προέλευσης. Το διάλυμα που προκύπτει έχει αυξημένη αντοχή στο νερό, στερεοποιείται όχι μόνο σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, αλλά και κάτω από το νερό. Αυτό επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί στην οργάνωση υδραυλικών κατασκευών, επένδυση πισινών και άλλων δεξαμενών για την αποθήκευση νερού, επιφανειών (συμπεριλαμβανομένων των κεκλιμένων) σε επαφή με θάλασσα ή χλωριωμένο νερό. Η σκληρυμένη επιφάνεια χαρακτηρίζεται από αντοχή, χημική αδράνεια, απουσία ανθοφορίας.
   • Αργιλιούχος η σύνθεση είναι ένα τσιμέντο γρήγορης σκλήρυνσης και αντοχής που βασίζεται σε κλίνκερ και λιωμένο ασβεστόλιθο. Το τελικό μείγμα περιέχει μεγάλη ποσότητα αργιλικών αργιλίου χαμηλής βασικής περιεκτικότητας.

   Για να διασφαλιστεί η πρόσφυση υψηλής ποιότητας και να καθοριστεί η απαιτούμενη αντοχή, η στερεοποίηση πρέπει να πραγματοποιηθεί σε θερμοκρασία κάτω από 25% C. Διαφορετικά, χάνεται έως και το 50% της αντοχής σκυροδέματος..

   Ένα άλλο χαρακτηριστικό της αλουμίνας είναι το απαράδεκτο να αναμειγνύεται με άλλα τσιμέντα και ασβέστη, συνθέσεις που περιέχουν ακόμη και μικρές ποσότητες αλκαλίων. Το τσιμέντο αλουμίνας Portland είναι κατάλληλο για την κατασκευή διαλυμάτων σκυροδέματος ανθεκτικών στα οξέα, γεμίζοντας βράχους ανθεκτικούς σε οξέα (γρανίτης, μπεσταουνίτης). Ρύθμιση ταχύτητας – περίπου 8 ημέρες.

   Γραμματόσημα

   Ο βαθμός ορίζεται ως η αντοχή ενός δείγματος όταν δοκιμάζεται για κάμψη και συμπίεση. Για την κατασκευή ενός δείγματος, χρησιμοποιούνται τσιμέντο Portland και άμμος, σε αναλογία 1: 3. Από αυτό το διάλυμα κατασκευάζεται ένα δείγμα 4x4x16 cm, το οποίο στερεοποιείται εντός 28 ημερών, η σκλήρυνση συμβαίνει σε συνθήκες υψηλής υγρασίας. Για να επιταχυνθεί η στερεοποίηση, επιτρέπεται η χρήση της τεχνικής του δείγματος στον ατμό..

   Οι πιο συνηθισμένες σήμερα είναι οι μάρκες τσιμέντου Portland M 400, 500, 600:

   • Μ 400 – η πιο απαιτητική μάρκα τσιμέντου. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά (αντοχή, αντοχή στον παγετό) που καθορίζονται σε αυτό είναι κατάλληλα για την κατασκευή των περισσότερων αντικειμένων.
   • Μ 500 -τσιμέντο, το οποίο έχει κάπως μεγάλο περιθώριο ασφάλειας, το οποίο καθιστά δυνατή τη χρήση του στην ανακατασκευή ή αποκατάσταση εγκαταστάσεων μετά από ατύχημα, στη χρήση του για επισκευές δρόμων, κατασκευή στρατιωτικών-τεχνικών εγκαταστάσεων, κατασκευές αμιαντοτσιμέντου.

   • Μ 600. Η σύνθεση έχει αυξημένη αντοχή, γεγονός που καθιστά δυνατή τη χρήση της στην κατασκευή κρίσιμων δομών οπλισμένου σκυροδέματος, δομών μηχανικής.
   • Μ 700 – Τσιμέντο Portland μέγιστης αντοχής, που χρησιμοποιείται για μίγμα σκυροδέματος για την κατασκευή προεντεταμένων δομών. Η χρήση του σε συμβατικές κατασκευές (για παράδειγμα, σε ιδιωτικά νοικοκυριά) είναι παράλογη λόγω του υψηλού κόστους.
   • Μ 900 – τσιμέντο βαρέως τύπου που χρησιμοποιείται μόνο για στρατιωτικές εγκαταστάσεις, για παράδειγμα, για τη δημιουργία αποθηκών.

    Υπάρχουν επίσης “ενδιάμεσες” μάρκες τσιμέντου, για παράδειγμα M 550 (όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους είναι κοντά στο M500, αλλά διαφέρουν σε ελαφρώς υψηλότερη αντοχή).

    Πότε δεν είναι κατάλληλο?

    Λόγω της ποικιλίας των συνθέσεων τσιμέντου Portland, είναι κατάλληλο για σχεδόν κάθε τύπο κτιρίου. Το κύριο πράγμα είναι να προσδιορίσετε σωστά τη σημαντικότερη ιδιότητα του τσιμέντου και να επιλέξετε το κατάλληλο πρόσθετο. Μερικά από αυτά, όταν χρησιμοποιούνται μαζί, εξουδετερώνουν τις ιδιότητες του άλλου. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με την ταυτόχρονη προσθήκη εξαρτημάτων για τη βελτίωση της αντοχής στην υγρασία και της αντοχής στον παγετό. Το πρώτο (αύξηση της αντοχής στην υγρασία) μειώνει σημαντικά την αντοχή στον παγετό της σύνθεσης.

    Με άλλα λόγια, τα τσιμέντα Portland με πρόσθετα δεν είναι κατάλληλα για συνθήκες στις οποίες υπάρχει σημαντική μείωση της θερμοκρασίας λειτουργίας. Σε αυτή την περίπτωση, τα τσιμέντα Portland πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς πρόσθετα. Για υγρά κλίματα, το τυπικό μείγμα τσιμέντων Portland δεν είναι κατάλληλο, είναι προτιμότερο να επιλέξετε σκωρία τσιμέντο Portland.

       Είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη ο σκοπός του υλικού. Έτσι, για την κατασκευή μονολιθικών αντικειμένων και κατασκευών για πολιτικούς σκοπούς (για παράδειγμα, γέφυρες, γραμμές υψηλής τάσης), το τσιμέντο Portland M400 δεν είναι κατάλληλο. Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, επιτρέπεται η χρήση μείγματος με αντοχή μάρκας τουλάχιστον Μ 500.

       Κανένας από τους τύπους τσιμέντου Πόρτλαντ δεν είναι κατάλληλος για χρήση σε ρέοντα νερά, λιμνούλες αλατιού, ρέοντα ποτάμια, νερά με υψηλή περιεκτικότητα σε ορυκτά.

       Ακόμη και η ανθεκτική σε θειικά ποικιλία τσιμέντου Portland, η οποία έχει αυξημένη αντοχή στην υγρασία, χρησιμοποιείται μόνο σε στατικά εύκρατα νερά. Σε άλλες περιπτώσεις (για παράδειγμα, για την οργάνωση φραγμάτων, φραγμάτων και άλλων μηχανικών κατασκευών), χρησιμοποιούνται ειδικοί τύποι τσιμέντου.

       Το πρόθεμα “Portland” υποδηλώνει την παρουσία μεγάλης ποσότητας πυριτικών ασβεστίου στο μείγμα, επομένως δεν συνιστάται για μπλοκ και δομές ειδικού σκοπού. Το ποζολανικό τσιμέντο δεν είναι κατάλληλο για χρήση σε συνθήκες σημαντικής πτώσης της θερμοκρασίας.

       Δείτε πώς αποκτάται το τσιμέντο Πόρτλαντ στο επόμενο βίντεο..