Μείγματα για την τοποθέτηση φούρνων από τούβλα: τύποι και χαρακτηριστικά

Μείγματα για την τοποθέτηση φούρνων από τούβλα: τύποι και χαρακτηριστικά

Τα μείγματα για τοιχοποιία σόμπων και τζακιών έχουν σχεδιαστεί όχι μόνο για να συγκρατούν τα δομικά στοιχεία μαζί, αλλά και για να εξασφαλίζουν τη στεγανότητα της δομής. Η σύνθεση υψηλής ποιότητας εγγυάται μεγάλη διάρκεια ζωής της σόμπας ή του τζακιού.

Ιδιαιτερότητες

Για την κατασκευή δομών σόμπας και τζακιού, χρησιμοποιούνται μόνο πυρίμαχα τούβλα ή φυσική πέτρα. Για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της δομής, επιτρέπει τη χρήση ειδικού μείγματος για την τοιχοποιία των κλιβάνων, το οποίο έχει αντοχή στη θερμότητα και αυξημένη αντοχή. Επιπλέον, τέτοια μείγματα χαρακτηρίζονται από μέση πλαστικότητα, απουσία τοξινών και δυσάρεστες οσμές όταν θερμαίνονται. Η ιδιαιτερότητά τους είναι ότι γεμίζουν όλο τον χώρο μεταξύ των στοιχείων χωρίς να σχηματίζουν κενά. Αυτό εξασφαλίζει τη στεγανότητα της σόμπας – ο αέρας που διαταράσσει το βύθισμα δεν εισέρχεται σε αυτό, το διοξείδιο του άνθρακα και οι τοξίνες που απελευθερώνονται κατά την καύση δεν βγαίνουν.

Παρόμοιες συνθέσεις μπορούν να αγοραστούν έτοιμες ή να αναμειχθούν με τα χέρια σας.. Στην πρώτη περίπτωση, μιλάμε για ξηρά μίγματα που αποτελούνται από τα απαραίτητα συστατικά στη σωστή ποσότητα. Πριν τα χρησιμοποιήσετε, αρκεί να τα γεμίσετε με νερό και να τα αναμίξετε με μίξερ ή ειδικό ακροφύσιο σε τρυπάνι μέχρι να γίνει ομοιογενής σύσταση. Η αυτοπαρασκευή του διαλύματος περιλαμβάνει την αγορά των απαραίτητων συστατικών και την ανάμειξή τους στις προβλεπόμενες αναλογίες. Τα χειροποίητα μείγματα είναι συχνά κατώτερα από τα έτοιμα όσον αφορά τις ποιότητές τους, καθώς δεν είναι πάντα δυνατό να υπολογιστεί σωστά η απαιτούμενη αναλογία προϊόντων, να βρεθεί το σωστό συστατικό.

Όσον αφορά τα μείγματα κλιβάνων, οι επαγγελματίες απευθύνονται σε όρους όπως πυρίμαχο, ανθεκτικό στη θερμότητα και ανθεκτικό στη θερμότητα. Παρά την ομοιότητα, αυτές οι έννοιες έχουν διαφορετική σημασιολογία, η οποία πρέπει να γίνει κατανοητή πριν από την ανάμειξη του μείγματος..

Μια σύνθεση που μπορεί να αντέξει τη θέρμανση σε υψηλή θερμοκρασία και ταυτόχρονα διατηρεί τη φέρουσα ικανότητά της ονομάζεται ανθεκτική στη θερμότητα.. Όταν κρυώσει, ένα τέτοιο μείγμα διατηρεί τα χημικά και δομικά χαρακτηριστικά του και δεν παραμορφώνεται. Η ανθεκτική στη θερμότητα έκδοση διακρίνεται από τα μηχανικά και φυσικά χαρακτηριστικά της. Εν ολίγοις, μπορεί να αντέξει υψηλότερες θερμοκρασίες και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μηχανισμών.

Το πυρίμαχο είναι μια ανθεκτική στη θερμότητα ή ανθεκτική στη θερμότητα σύνθεση που αντέχει, εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, την επίδραση των επιθετικών συστατικών που περιέχονται στα καυσαέρια, χωρίς απώλεια αντοχής.

Προβολές

Οι συνθέσεις αργίλου είναι έτοιμες και αραιώνονται από μόνες τους. Τα ξηρά σκευάσματα, με τη σειρά τους, χωρίζονται σε απλά και βελτιωμένα. Οι πρώτες επιλογές περιέχουν μόνο άργιλο και άμμο καθαρισμένο από ακαθαρσίες και χρησιμοποιούνται για αδρανή που δεν παρουσιάζουν απότομα άλματα θερμοκρασίας. Για να αυξηθεί η αντοχή, μερικές φορές προστίθεται τσιμέντο στο έτοιμο απλό μείγμα. Οι απλές συνθέσεις πηλού είναι προσιτές. Η θερμική τους αντίσταση είναι περίπου +1100 μοίρες, η πυριτότητα είναι 100% (διαλύεται μόνο σε φθόριο-αντιμόνιο και υδροφθορικό οξύ). Μια τέτοια σύνθεση δεν χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση εξωτερικών τζακιών και σόμπων σάουνας, αφού ξινίζει σε υψηλή υγρασία. Όταν χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς χώρους με κανονικά επίπεδα υγρασίας, αυτό το χαρακτηριστικό αποτελεί πλεονέκτημα – εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να ταξινομήσετε τον φούρνο.

Τα βελτιωμένα ανάλογα περιλαμβάνουν, εκτός από άργιλο και άμμο, πλαστικοποιητές, παρέχοντας έτσι αυξημένη αντοχή, ελαστικότητα και διαθλαστικότητα του διαλύματος. Είναι κατάλληλο για αρμούς που εκτίθενται σε ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τζάκια εξωτερικού χώρου. Τέτοια μείγματα είναι πιο πλαστικά, γεγονός που σας επιτρέπει να σχηματίσετε ένα λεπτό στρώμα και επίσης να έχετε μια ιδιότητα συγκράτησης νερού, ώστε να μπορείτε να αρνηθείτε να προ-μουλιάσετε τα τούβλα..

Ανάλογα με τον τόπο χρήσης, οι συνθέσεις είναι τσιμέντο, πηλός και ασβέστη. Το τσιμέντο είναι αμμώδες τσιμέντο, με την προσθήκη πηλού, μια σύνθεση που χρησιμοποιείται για την έκχυση της βάσης των κλιβάνων. Το τμήμα του κλιβάνου, καθώς και οι επιφάνειες που εκτίθενται σε υψηλή θέρμανση, ανεγείρονται χρησιμοποιώντας μίγματα αργίλου (ή πηλό-σαμότ), η όψη γίνεται με συνθέσεις που περιέχουν ασβέστη. Επιπλέον, υπάρχουν ευπροσάρμοστα προϊόντα εκτός ράφι..

Η βάση του κλιβάνου δεν θερμαίνεται, επομένως ένα μείγμα τσιμέντου-ασβέστη είναι κατάλληλο για την έκχυσή του, το οποίο μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες 200-250 μοίρες. Χρησιμοποιείται ένα ανθεκτικό στη θερμότητα μίγμα για το τμήμα του κλιβάνου και τα στοιχεία που βρίσκονται σε άμεση επαφή με μια ανοιχτή φλόγα και εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες. Είναι επίσης μια επισκευή, αφού η σύνθεση χρησιμοποιείται για την επισκευή δομών και μηχανισμών που εκτίθενται σε επιδράσεις υψηλής θερμοκρασίας..

Το ανθεκτικό στη θερμότητα διάλυμα μπορεί να θερμανθεί έως και 1300 μοίρες, ενώ γίνεται ισχυρότερο. Αυτό οφείλεται στη σύνθεσή του, η οποία περιλαμβάνει πηλό και υλικό πλήρωσης πυρίμαχου. Το υλικό έχει υψηλότερη τιμή σε σύγκριση με την τιμή του κονιάματος αργίλου. Εάν είναι απαραίτητο, για την αύξηση της αντοχής του κλιβάνου, χρησιμοποιείται μίγμα τσιμέντου-σαμότας. Διαθέτει δείκτες αντοχής χαρακτηριστικούς για ανάλογο τσιμέντου-ασβέστη και υψηλή αντοχή στη θερμότητα, τυπική για τροποποίηση αργίλου-χαμότ. Οι δείκτες πυριτότητας θεωρούνται επαρκείς για τον κλίβανο.

Το μείγμα ασβέστη περιέχει ζύμη ασβέστη (αγοράζεται στο κατάστημα, έχει έτοιμη μορφή) ή ασβέστη βραστό ασβέστη με τη μορφή σβώλων. Το τελευταίο θα πρέπει να διασπαστεί και να σβήσει πριν από τη χρήση. Εάν παραμείνει ακόμη και μια μικρή ποσότητα κόκκων ασβέστη, όταν θερμανθούν, θα βλάψουν την ακεραιότητα των ραφών. Μια τέτοια σύνθεση έχει χαμηλότερη αντοχή στη θερμότητα σε σύγκριση με τα ανάλογα αργίλου – περίπου 450-500 μοίρες, αντέχει στην επίδραση των καυσαερίων. Το μείγμα είναι μη υγροσκοπικό και επομένως κατάλληλο για εξωτερική χρήση. Κατά κανόνα, το ασβεστοκονίαμα χρησιμοποιείται όταν τοποθετείτε το τμήμα της καμινάδας που προεξέχει πάνω από την οροφή. Η προσθήκη γύψου σε αυτό επιτρέπει στο μείγμα να σταθεροποιηθεί γρηγορότερα. Το τσιμέντο χρησιμοποιείται για την αύξηση της αντοχής..

Το πλεονέκτημα των έτοιμων μιγμάτων δεν είναι μόνο η ευκολία ανάμιξης και η ακρίβεια (προσαρμογή σε γραμμάρια περιεχομένου συστατικών), αλλά και η δυνατότητα επιλογής ενός προϊόντος για κάθε τύπο εργασίας – αυτό επιτρέπει στα χαρακτηριστικά του μίγματος να εκδηλωθούν πλήρως και για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της αντοχής των κατασκευών κλιβάνου. Οι περισσότεροι κατασκευαστές μοιράζονται συνθέσεις για δομές που χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και επίσης προσφέρουν ξεχωριστές τροποποιήσεις για μονάδες μπάνιου που χρησιμοποιούνται σε αυξημένες θερμοκρασίες και υγρασία..

Εκτός από τα τοιχοποιία και τα γύψινα μείγματα, διακρίνονται και ανάλογα για την έκχυση της βάσης και τις εργασίες επισκευής, την τοποθέτηση εστίας και κόλλας για κεραμίδια, μίγματα αρμόστοκων. Σας επιτρέπουν να δώσετε στην τελική σόμπα μια πιο αισθητική εμφάνιση, να κρύψετε μικρά ελαττώματα στις ραφές τοιχοποιίας. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ειδικό πυρίμαχο κονίαμα. Κατά κανόνα, πωλείται σε συσκευές που λειτουργούν με βάση ένα πιστόλι κόλλας ή αφρό πολυουρεθάνης και είναι ένας κύλινδρος με λεπτό σωλήνα από τον οποίο προέρχεται ένα ημι-υγρό μείγμα.

Επισκόπηση προϊόντων δημοφιλών εμπορικών σημάτων

Το μείγμα πρέπει να αγοραστεί από γνωστούς κατασκευαστές, έχοντας προηγουμένως ζητήσει πιστοποιητικά συμμόρφωσης από τον πωλητή. Υπάρχουν αρκετές μάρκες μεταξύ των κατασκευαστών που εμπιστεύονται ειδικούς..

Μποροβίτσι

Κάτω από αυτό το εμπορικό σήμα μπορείτε να βρείτε πυρίμαχο μίγμα τοιχοποιίας για τον κλίβανο, καθώς και κονίαμα για καμινάδες. Οι επαγγελματίες κατασκευαστές σόμπων συχνά προσθέτουν πολτό αργίλου σε αυτές τις συνθέσεις, ο οποίος είναι αραιωμένος σε ημι-υγρή κατάσταση, γεγονός που αυξάνει την πρόσφυση του μείγματος..

Scanex

Εγχώρια εταιρεία που παράγει μείγματα για κεραμικά τούβλα με το σήμα TERM SA, τούβλα πυρίμαχου – TERM TK. Τα τελευταία είναι τοιχοποιία, καθώς έχουν πυρίμαχη ιδιότητα λόγω της αργιλικοπυριτικής σύνθεσης. Η έκδοση για κεραμικά τούβλα είναι τσιμεντο-αμμώδης, επομένως είναι κατάλληλη μόνο για την κατασκευή των εξωτερικών τοίχων των δομών. Τέλος, ο ίδιος κατασκευαστής προσφέρει μείγμα TERM AL, το οποίο είναι γύψος για εξωτερικούς τοίχους..

“Πλιτωνίτης”

Προϊόν γερμανικής-ρωσικής παραγωγής. Πωλείται σε πολλές τροποποιήσεις.

Από τα πιο δημοφιλή προϊόντα, αξίζει να σημειωθούν οι ακόλουθες συνθέσεις:

  • «Θερμική τοιχοποιία». Αυτά είναι προϊόντα που χρησιμοποιούνται για εξωτερικούς τοίχους από σόμπες, τζάκια. Διαφέρει στην οικονομία του υλικού.
  • Πυρίμαχος. Το υλικό προορίζεται για τούβλα ανθεκτικά στη θερμότητα.
  • “Ζεστή κόλλα”. Κόλλα για επένδυση του φούρνου, για παράδειγμα με κεραμικά πλακίδια.

“Βετονιτ”

Τα προϊόντα αυτής της μάρκας παράγονται σε τρεις εκδόσεις: για καμινάδες – σειρά SVL. για θαλάμους καύσης, καθώς και επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με ανοιχτή φωτιά, οι συνθέσεις ΤΜ είναι κατάλληλες. η εκτέλεση χύτευσης στοιχείων που εκτίθενται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες (1200-1300 μοίρες), επιτρέπει τη σύνθεση της τηλεόρασης.

“Τερρακότα”

Ένας άλλος Ρώσος κατασκευαστής που έχει λάβει πολλές θετικές κριτικές πελατών. Παράγει μείγματα που βασίζονται σε πηλό σαμότ και καολίνη, χάρη στα οποία το τελικό προϊόν μπορεί να αντέξει τη θέρμανση έως και 1300 μοίρες. Διαφέρει στην πλαστικότητα, γεγονός που καθορίζει την ευκολία χρήσης.

RATH

Αυστριακή εταιρεία που ειδικεύεται στην παραγωγή ανθεκτικών στη θερμότητα μειγμάτων πυρίμαχων κλιβάνων. Η υψηλή τιμή, σύμφωνα με τους αγοραστές, δικαιολογείται από την υψηλή ποιότητα των προϊόντων, την ευκολία εφαρμογής (σας επιτρέπει να βάλετε λεπτές ραφές) και το γρήγορο στέγνωμα.

Σόμπα “Makarovs”. Είναι ένας από τους κορυφαίους Ρώσους κατασκευαστές, τα προϊόντα του οποίου είναι πολύ γνωστά εκτός της χώρας. Τα μείγματα αυτής της μάρκας χρησιμοποιούνται ευρέως από επαγγελματίες κατασκευαστές σόμπων, γεγονός που δείχνει την υψηλή ποιότητά τους. Ταυτόχρονα, λόγω της ευκολίας αραίωσης και ελαστικότητας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα που δεν έχουν επαγγελματικές κατασκευαστικές ικανότητες. Η βάση της σύνθεσης – ποικιλίες μπλε και κόκκινου πηλού Καμβρίας.

Πώς να το κάνετε μόνοι σας?

Όταν αναμιγνύετε μόνοι σας ένα διάλυμα για το φούρνο, πρέπει να θυμάστε ότι κάθε μέρος του απαιτεί μια ειδική σύνθεση. Για παράδειγμα, το υπόγειο τμήμα μπορεί να εκτελεστεί χρησιμοποιώντας συμβατικό τσιμεντοκονίαμα. Ωστόσο, οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με ανοιχτή φλόγα και εκτίθενται σε θερμότητα πρέπει να περιέχουν πηλό. Το μείγμα για τη βάση αναμιγνύεται από τσιμέντο και άμμο, σε αναλογία 1: 3. Επιτρέπεται επίσης η προσθήκη λεπτόκοκκης θρυμματισμένης πέτρας στο διάλυμα. Θα πρέπει να αραιωθεί με νερό σε μια συνοχή που μοιάζει με υγρή γη. Είναι καλύτερα να πάρετε άμμο βουνού για τη σύνθεση. Τραχύς, αυτοί οι κόκκοι παρέχουν καλύτερη πρόσφυση από την άμμο ποταμού γυαλισμένη με κύματα.

Το διάλυμα συλλαμβάνεται σε μισή ώρα, συμβαίνει πλήρης στερεοποίηση σε μια ημέρα, μετά την οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση.

Η τοιχοποιία εκτελείται με πυρωμένο πηλό, γεμάτο με νερό και ζυμώνεται μέχρι τη συνοχή της παχιάς ξινή κρέμα. Μπορείτε να αυξήσετε τη δύναμη των αρμών τοιχοποιίας προσθέτοντας τσιμέντο στο διάλυμα και να επιταχύνετε το στέγνωμα προσθέτοντας ασβέστη. Κατά την προσθήκη τσιμέντου, λαμβάνονται 2 μέρη πηλού, 1 μέρος άμμου και ένα τρίτο τσιμέντου. Το τσιμέντο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του συνολικού όγκου του μείγματος. Το Fireclay είναι ένας πυρίμαχος πυρίμαχος πηλός υψηλής αλουμίνας, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης ενώσεις του ορυκτού γρανάτη και κιχώριο. Το Chamotte βρίσκεται στην πώληση με την ονομασία “κονίαμα”. Είναι σημαντικό ο πηλός να έχει μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αυτός ο δείκτης μπορεί να καθοριστεί ως εξής: μια μπάλα ή λουκάνικο πρέπει να τυλιχτεί από τον πηλό, μετά από το οποίο πρέπει να συμπιεστεί ή να τεντωθεί. Εάν εμφανιστούν ρωγμές στην επιφάνεια, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολλή άμμος σε αυτήν – η περιεκτικότητα σε λίπος τέτοιων πρώτων υλών είναι χαμηλή και δεν είναι κατάλληλη για προσθήκη στο μείγμα.

Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε την τυλιγμένη μπάλα ανάμεσα σε δύο μικρές σανίδες, οι οποίες πρέπει να πιέζονται αργά. Η βέλτιστη σύνθεση είναι αυτή στην οποία εμφανίζονται ρωγμές στην μπάλα μόνο αφού έχει συμπιεστεί κατά ένα τρίτο. Εάν αυτά τα φαινόμενα εμφανίζονται νωρίτερα, τότε η περιεκτικότητα σε λίπος του πηλού δεν είναι αρκετή. Εάν δεν παρατηρηθεί ρωγμή για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε ο πηλός είναι πολύ υγρός. Στην περίπτωση χρήσης πρώτων υλών με λεπτές ή υπερβολικά λιπαρές ουσίες, οι ραφές ραγίζουν και κρεμώνται άνισα, επομένως δεν είναι κατάλληλο για χρήση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πολύ λιπαρές πρώτες ύλες μπορούν να διορθωθούν προσθέτοντας άμμο σε αυτό.

Ο πηλός πρέπει να κοσκινίζεται καλά, αφαιρώντας τις ακαθαρσίες. Για τον καθαρισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο έμπειρων κατασκευαστών σόμπας – ο πηλός χύνεται στο πάνω μέρος της κεκλιμένης επιφάνειας σε ένα ομοιόμορφο στρώμα όχι μεγαλύτερο από 30 εκ. Το νερό χύνεται προς τα κάτω έτσι ώστε να μην φτάνει στον πηλό. Στη συνέχεια δημιουργούνται κύματα με σπάτουλα ή χέρια, τα οποία πλένουν τον πηλό. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η καθαρή πρώτη ύλη παραμένει στο υγρό, το οποίο στη συνέχεια διαχωρίζεται από το νερό και φιλτράρεται μέσω κόσκινου. Το επόμενο βήμα είναι να μουλιάσετε την προκύπτουσα πρώτη ύλη σε καθαρό νερό για 24 ώρες. Μετά τον καθορισμένο χρόνο, η σύνθεση αναδεύεται ξανά, εάν είναι απαραίτητο, ρίξτε σε νερό.

Μετά από αυτό, πρέπει να πάρετε βάζα πέντε λίτρων, δύο από τα οποία είναι πλήρως γεμάτα με εκλεπτυσμένο πηλό. Το τρίτο βάζο πρέπει να γεμίσει μόνο το ένα τρίτο με πηλό, γεμίζοντας το υπόλοιπο με άμμο. Το επόμενο βάζο πρέπει να περιέχει ακόμη λιγότερο πηλό – το ένα τέταρτο του, και τα υπόλοιπα μέρη είναι επίσης καλυμμένα με άμμο. Το τελευταίο βάζο πρέπει να περιέχει μόνο άμμο.

Το επόμενο βήμα είναι να αναμίξετε τα ξηρά συστατικά από όλα τα δοχεία και να τα γεμίσετε με νερό.. Είναι πιο βολικό να ζυμώνετε τη σύνθεση με τα χέρια σας. Σε συνέπεια, πρέπει να μοιάζει με ξινή κρέμα και να μην κολλάει στα χέρια σας. Οι επαγγελματίες τεχνίτες συνήθως ελέγχουν τη δύναμη της σύνθεσης τυλίγοντας μια μπάλα με διάμετρο περίπου 5 mm από αυτήν. Στη συνέχεια, η μπάλα στεγνώνει εντελώς (περίπου 10 ημέρες), μετά την οποία ρίχνεται από ύψος 1 μ. Εάν η μπάλα δεν θρυμματιστεί ή παραμορφωθεί, τότε η σύνθεση θεωρείται ισχυρή και υψηλής ποιότητας.

Εάν δεν υπάρχει χρόνος να περιμένετε μέχρι να στεγνώσει η πήλινη μπάλα, τότε μπορείτε να στερεώσετε δύο τούβλα με το προετοιμασμένο κονίαμα. Μετά από αυτό, πρέπει να περιμένετε 5 λεπτά και να σηκώσετε τα τούβλα από το πάνω μέρος – το κάτω τούβλο δεν πρέπει να πέσει ή να “σέρνεται”. Ένα μείγμα υψηλής ποιότητας αντέχει σε πολλές τέτοιες ανυψώσεις.

Ο κλίβανος συνήθως ασβεστοποιείται χρησιμοποιώντας ένα μείγμα με βάση ασβέστη και νερό και προστίθεται επίσης γύψος ή τσιμέντο για να αυξηθούν τα χαρακτηριστικά αντοχής του στρώματος. Ο ασβέστης κοσκινίζεται προηγουμένως, διασπώντας τους σβώλους. Στη συνέχεια, όλα τα ξηρά συστατικά αναμιγνύονται καλά και γεμίζονται με ζεστό νερό. Το προκύπτον διάλυμα στη συνοχή του πρέπει να μοιάζει με παχιά ξινή κρέμα. Όταν υποτίθεται ότι απαιτείται ισχυρή θέρμανση των επιχρισμένων επιφανειών ή χρήση σύνθεσης με επένδυση από το εσωτερικό του κλιβάνου, τότε τοποθετείται κόλλα πυριτίου, η οποία παρέχει αντοχή στη θερμότητα. Αυτό το συμπλήρωμα αγοράζεται συνήθως σε εξειδικευμένο κατάστημα – είναι περισσότερο γνωστό ως υγρό γυαλί. Στο τελικό διάλυμα, η περιεκτικότητά του πρέπει να είναι μικρότερη από 20%.

Μια συνταγή με ποτήρι νερό μπορεί να μοιάζει με αυτό: 3 μέρη πηλού και άμμου συνδυάζονται με 1 μέρος ποτήρι νερού και την ίδια ποσότητα σκόνης δοντιών.

Η παραδοσιακή συνταγή για γύψο είναι 1 μέρος ασβέστη, 2 μέρη άμμου και ένα δέκατο αμίαντο. Μπορείτε να πάρετε μια πιο ανθεκτική σύνθεση λαμβάνοντας την ίδια ποσότητα άμμου και τσιμέντου (μαζί αποτελούν 1 μέρος), προσθέστε 2 μέρη άμμου και το ένα δέκατο αμιάντου. Εάν είναι απαραίτητο, η ακόλουθη σύνθεση προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση του κλιβάνου με κεραμίδια: 1 μέρος μίγματος πηλού-τσιμέντου (αποτελείται από ίση ποσότητα πηλού και τσιμέντου), 2 μέρη άμμου. Μερικές φορές προστίθεται επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο παρέχει αύξηση των χαρακτηριστικών αντοχής και αποτρέπει το σπάσιμο των ραφών.

Ορισμένοι πλοίαρχοι αρνούνται να προσθέσουν πηλό στο διάλυμα, αναμειγνύοντας μια σύνθεση τσιμέντου, αλατιού και άμμου. Τα συστατικά λαμβάνονται σε ίσους όγκους. Ωστόσο, για αυτό το μείγμα, τα κεραμίδια πρέπει να εμποτιστούν με νερό για περίπου 2 ώρες νωρίτερα. Για να ενισχυθεί η πρόσφυση και να αποφευχθεί το ξεφλούδισμα των πλακιδίων, η εμβάθυνση των αρμών τοιχοποιίας επιτρέπει.

Οδηγίες χρήσης

Τα έτοιμα διαλύματα πρέπει να χύνονται με τον όγκο νερού που καθορίζεται από τον κατασκευαστή και να αναμιγνύονται με μίξερ ή να χρησιμοποιούν εξάρτημα τρυπανιού. Η ανάμειξη με εργαλεία είναι υποχρεωτική καθώς είναι δύσκολο να γίνει με το χέρι, κάτι που απαιτεί περισσότερο νερό για να προστεθεί στη σύνθεση. Αυτό, με τη σειρά του, συμβάλλει στην αλλαγή των χαρακτηριστικών του μείγματος. Η ποσότητα παρασκευής του μείγματος πρέπει να αντιστοιχεί στην ποσότητα εργασίας που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μία ώρα, επομένως είναι καλύτερο να το προετοιμάσετε σε μικρές μερίδες. Είναι απαράδεκτο να προσθέτουμε νερό ή άλλα διαλύματα στο στερεοποιημένο μείγμα για την εκ νέου ζύμωσή του.

Τα ξηρά συστατικά χύνονται σε ζεστό νερό, αναμειγνύονται καλά, μετά από το οποίο η σύνθεση πρέπει να αφεθεί να “ξεκουραστεί” για μια ώρα. Σε συνέπεια, θα πρέπει να πάρετε ένα μείγμα που μοιάζει με παχιά ξινή κρέμα. Εάν σπάσει, προσθέστε νερό. Εάν, όταν χτυπάτε τη σύνθεση με μια σπάτουλα, ένα ίχνος της παραμένει στην επιφάνεια, τότε υπάρχει πολύ υγρό – όταν ρίχνετε το διάλυμα με μια σπάτουλα στο πλάι, θα πρέπει να διατηρεί το σχήμα του καλά και να μην σχίζεται.

Όταν χρησιμοποιείτε έτοιμα κονιάματα, δεν μπορείτε επιπλέον να μουλιάσετε τα τούβλα, καθώς τα ξηρά μείγματα χαρακτηρίζονται από ικανότητα συγκράτησης νερού, γεγονός που καθιστά δυνατή τη συντόμευση του χρόνου εγκατάστασης του κλιβάνου και τη μείωση του χρόνου στεγνώματος της τοιχοποιίας..

Το κονίαμα εφαρμόζεται με μυστρί πάχους 10-12 mm. Τα ξηρά μίγματα σας επιτρέπουν να σχηματίσετε μια λεπτή ραφή (από 2-4 mm), η οποία σας επιτρέπει να αποφύγετε το σπάσιμο, να εξοικονομήσετε σύνθεση και να έχετε ένα πιο ελκυστικό αποτέλεσμα. Οι εργασίες πρέπει να εκτελούνται σε θερμοκρασίες από +10 έως +35 βαθμούς Κελσίου. Αποθηκεύστε τη σύνθεση αδιάλυτη, σε σφραγισμένη αρχική συσκευασία, σε ξηρό και ζεστό μέρος..

Χρήσιμες συμβουλές από τους επαγγελματίες

Παρά το γεγονός ότι οι κατασκευαστές έτοιμων μιγμάτων υποδεικνύουν την απαιτούμενη ποσότητα νερού, ο όγκος του εξαρτάται επίσης από τη θερμοκρασία δωματίου. Σε αυξημένη θερμοκρασία δωματίου, απαιτείται λίγο περισσότερο νερό και σε χαμηλή θερμοκρασία (εντός του φυσιολογικού εύρους, αλλά όχι χαμηλότερη από +10 μοίρες), λίγο λιγότερο. Οι έμπειροι κατασκευαστές σόμπων προσθέτουν μερικές φορές επιτραπέζιο αλάτι στο πυρίμαχο μείγμα, γεγονός που καθιστά δυνατή την επίτευξη αύξησης της αντοχής της ραφής. Για 10 κιλά ξηρής σύνθεσης, λαμβάνονται 150 γραμμάρια αλάτι. Αντί για αλάτι, μπορεί να προστεθεί 1 κιλό τσιμέντου στον ίδιο όγκο διαλύματος – η ποιότητα M400 θα είναι αρκετή.

Συνιστάται η επιλογή διαφορετικών συνθέσεων για το τζάκι, λόγω της διαφοράς στο σχεδιασμό και τη λειτουργία τους.. Τα στοιχεία του τζακιού θερμαίνονται λιγότερο (στην πραγματικότητα, μόνο το τμήμα του κλιβάνου εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες), επομένως, εδώ δεν απαιτείται αυξημένη αντίσταση στη θερμότητα, αλλά η αντοχή και η αντοχή στην υγρασία είναι σημαντικές. Από αυτή την άποψη, οι ειδικοί συνιστούν την αραίωση ενός ασβεστοκονιάματος για τζάκια και μια σύνθεση από πηλό-χαμότ για την εστία..

3-4 ημέρες μετά την τοποθέτηση του φούρνου χρησιμοποιώντας ξηρά μίγματα, μπορείτε να ξεκινήσετε τη θέρμανση της συσκευής. Αυτό πρέπει να γίνει ενεργά για άλλες 3-4 εβδομάδες, μετά τις οποίες μπορεί να γίνει ο καπλαμάς. Εάν, μετά από δοκιμαστική θέρμανση του φούρνου, σχηματιστεί ανθοφορία στην περιοχή των ραφών (που θεωρείται φυσιολογικό), τότε μπορούν να αφαιρεθούν με ένα υγρό πανί αφού κρυώσει ο φούρνος..

Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας ενός μείγματος για την τοποθέτηση τούβλων, δείτε το επόμενο βίντεο..