Πλακάκια για τη σόμπα: τύποι και σχεδιασμός

Τα κεραμίδια μπορούν να είναι μια εξαιρετική διακόσμηση για σόμπα ή τζάκι σε ιδιωτικό σπίτι: οι μοντέρνες επιλογές σχεδίασης επιτρέπουν σε αυτά τα διακοσμητικά πλακάκια να ταιριάζουν σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο. Εάν σκέφτεστε μια ενδιαφέρουσα διακόσμηση, θα πρέπει σίγουρα να λάβετε υπόψη τα πλακάκια – η ποικιλία των μοντέλων θα σας εκπλήξει. Επιπλέον, μπορείτε ακόμη και να φτιάξετε τέτοια κοσμήματα με τα χέρια σας. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε λεπτομερείς περιγραφές διαφορετικών πλακιδίων και μοντέρνες εσωτερικές λύσεις..

Τι είναι?

Τα κεραμίδια είναι τα παραδοσιακά διακοσμητικά κεραμίδια από πηλό που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση σόμπων. Η αρχαία τέχνη επέτρεψε τη δημιουργία μοναδικών χρωματισμένων πλακιδίων με μια ειδική τεχνολογία που σας επιτρέπει να κατανέμετε ομοιόμορφα τη θερμότητα της σόμπας και να επιβραδύνετε το ρυθμό ψύξης της. Τις περισσότερες φορές, τα κεραμίδια είναι βαμμένα και ανάγλυφα, ωστόσο, μπορείτε να βρείτε λεία μοντέλα μόνο με ζωγραφική ή μονόχρωμα μοντέλα με ανάγλυφο.

Μια σόμπα δωματίου σε ένα μοντέρνο σπίτι, επενδεδυμένη με πλακάκια, μπορεί να φαίνεται κομψή και ενδιαφέρουσα. Ένας παρόμοιος φούρνος ονομάζεται επίσης ολλανδικός. Τώρα οι κατασκευαστές προσφέρουν πλακάκια με τα πιο ασυνήθιστα σχέδια: μπορείτε να επιλέξετε μοντέλα με παραδοσιακό μοτίβο ή μοντέρνα στυλιζαρισμένα προϊόντα..

Τα κεραμίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ολόκληρη τη σόμπα ή να τα συνδυάσουν με συνηθισμένα κεραμικά πλακίδια και τούβλα.. Η χρήση πλακιδίων στη διακόσμηση έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Μια τέτοια διακόσμηση θα δώσει στη σόμπα ή το τζάκι σας μια όμορφη, ξεχωριστή εμφάνιση και θα διαφοροποιήσει το εσωτερικό. Εάν σας φαίνεται ότι η διακόσμηση στο σπίτι είναι πολύ απλή και βαρετή, τα διακοσμητικά πλακάκια θα σας βοηθήσουν να το διαφοροποιήσετε σημαντικά..
 • Συνήθως είναι η σόμπα που είναι το σημασιολογικό κέντρο του δωματίου. Σε ένα σχέδιο εσωτερικής διακόσμησης, το σημασιολογικό κέντρο πρέπει να ξεχωρίζει αμέσως και να προσελκύει την προσοχή. Αυτό το αποτέλεσμα θα επιτρέψουν να επιτευχθούν τα φωτεινά πλακάκια..
 • Τα περισσότερα από αυτά τα πλακάκια είναι επικαλυμμένα με γυαλιστερά σμάλτα ή βερνίκια. Αυτή είναι μια πολύ ανθεκτική επίστρωση που θα διαρκέσει πολύ..
 • Η γυαλιστερή επιφάνεια των πλακιδίων θα διευκολύνει τον καθαρισμό του δωματίου: σε τέτοια πλακάκια, η σκόνη πρακτικά δεν συσσωρεύεται, σε αντίθεση με το τούβλο, την τεχνητή πέτρα ή τα ματ κεραμικά πλακίδια.
 • Τα πλακάκια κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνολογία, χάρη στην οποία διατηρούν τη θερμότητα του φούρνου περισσότερο..

Ιδιαιτερότητες

Παρά το γεγονός ότι τα διακοσμητικά παραδοσιακά πλακάκια κατασκευάζονταν στο χέρι, τώρα τα περισσότερα από αυτά κατασκευάζονται από μηχανές και τα χειροποίητα μοντέλα μπορούν να αγοραστούν μόνο σε επιλεγμένα εργαστήρια σε σχετικά υψηλές τιμές. Ωστόσο, τα κεραμίδια διαφέρουν από τα συνηθισμένα πλακάκια.. Έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά:

 • Τα κεραμίδια είναι μικρότερα από τα τυπικά πλακίδια. Παραδοσιακά, τα κεραμίδια ήταν περίπου 2/3 μικρότερα και ελαφρώς επιμήκη. Σήμερα, πολλά μοντέλα κατασκευάζονται στο μέγεθος του 1/4 των συνηθισμένων κεραμικών πλακιδίων, έτσι ώστε αυτά τα προϊόντα να μπορούν να συνδυαστούν εύκολα κατά τη διακόσμηση. Ωστόσο, υπάρχουν κεραμίδια διαφόρων σχημάτων και μεγεθών που διπλώνονται σε μωσαϊκό..
 • Τα πλακάκια έχουν συνήθως ανακούφιση. Συχνά βρίσκεται στο ίδιο ανάγλυφο πλαίσιο στο κεραμίδι. Αυτή η διακόσμηση δίνει την εντύπωση μιας μικρής εικόνας σε κάθε κεραμίδι..
 • Τα κεραμίδια είναι ένα εντυπωσιακό διακοσμητικό στοιχείο. Σε μοντέρνα σύνολα, οι πολύχρωμες βαμμένες επιλογές συχνά συνδυάζονται με πιο συγκρατημένα προϊόντα, ώστε να μην υπερφορτώνεται ο σχεδιασμός της σόμπας. Αλλά αν διακοσμείτε ένα δωμάτιο σε παραδοσιακό ρωσικό στιλ, μπορεί να είναι κατάλληλα και ελκυστικά στοιχεία σε όλη την επιφάνεια..

Κενό αέρος

Όλα τα παραδοσιακά κεραμίδια έχουν ένα κομμάτι – μια κατάθλιψη στο πίσω μέρος, που θυμίζει ένα ορθογώνιο μπολ, κατασκευασμένο από την ίδια κεραμική. Τέτοιες εσοχές σε κάθε κεραμίδι σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε ένα κενό αέρα μεταξύ του ίδιου του φούρνου και της εξωτερικής επιφάνειας του κεραμιδιού.. Λόγω της συσσώρευσης αέρα, ένας τέτοιος φούρνος θα παραμείνει ζεστός περισσότερο και θα εκπέμπει θερμότητα.. Επιπλέον, ο αέρας επιτρέπει την πιο ομοιόμορφη θέρμανση..

Τα περισσότερα μοντέρνα κεραμίδια έχουν επίσης παρόμοιο τιμόνι και αν επιλέξετε επένδυση για σόμπα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τέτοια προϊόντα..

Προβολές

Τα κεραμίδια σόμπας είναι πολύ διαφορετικά: με απλό μοτίβο ή πολύπλοκο βάψιμο, στρογγυλά ή ορθογώνια. Εάν πρόκειται να διακοσμήσετε την εστία σας με αυτά, αξίζει, πρώτα απ ‘όλα, να αποφασίσετε για το επιθυμητό σχέδιο. Εξετάστε τις ακόλουθες επιλογές για παραδοσιακή ζωγραφική:

 • Τα παραδοσιακά ρωσικά πλακάκια περιέχουν κυρίως λουλουδάτα και λουλουδάτα στολίδια. Σήμερα, τα προϊόντα ζωγραφισμένα κάτω από το Khokhloma είναι δημοφιλή, αν και ένα τέτοιο σχέδιο χρωμάτων ήταν πιο χαρακτηριστικό για ξύλινα σκεύη. Το Khokhloma μπορεί να χωρέσει με επιτυχία στο ρωσικό στυλ στο εσωτερικό και μπορεί επίσης να γίνει μια ενδιαφέρουσα προφορά σε ένα εκλεκτικό και ακόμη και μοντέρνο εσωτερικό. Εάν συνδυάσετε τέτοια πλακάκια για ένα τζάκι με στοιχεία υψηλής τεχνολογίας, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πολύ ασυνήθιστο σχέδιο..
 • Για τη ρωσική σόμπα, τα κεραμίδια με διακόσμηση Gzhel ήταν χαρακτηριστικά – αυτά είναι λευκά ανάγλυφα κεραμίδια με απλά μπλε στολίδια. Μια τέτοια επένδυση θα φαίνεται επίσης υπέροχη σε σχεδόν οποιοδήποτε τύπο εσωτερικού χώρου. Επιπλέον, είναι το Gzhel, λόγω του εξαιρετικού λακωνικού σχεδιασμού του, που ταιριάζει απόλυτα ακόμη και στο κλασικό στιλ και το μπαρόκ. Τα θέματα που απεικονίζονται στις εικόνες τέτοιων προϊόντων είναι πολύ διαφορετικά: μπορεί να είναι όχι μόνο λουλούδια, αλλά και πουλιά, σπίτια, τοπία και εικόνες ανθρώπων. Το Gzhel χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με συνηθισμένα πλακάκια – γωνιακά πλακάκια μπορεί να είναι κατάλληλα για αυτό..

 • Τα ολλανδικά πλακάκια έχουν επίσης ένα λευκό και μπλε χρώμα.. Ταυτόχρονα, τέτοια πλακάκια διακρίνονται από πολύπλοκη ζωγραφική – απεικονίζουν όχι μόνο ανεπιτήδευτα στολίδια, αλλά ολόκληρες σκηνές από την καθημερινή ζωή, ζωγραφισμένες με ένα λεπτό πινέλο. Τέτοια πλακάκια είναι απολύτως λεία, έτσι ώστε τίποτα να μην αποσπά την προσοχή του θεατή από τη ζωγραφική. Πολύ συχνά, τα ολλανδικά πλακάκια απεικονίζουν τη θάλασσα και πλοία, κατοικίδια ζώα, αγρότες στη δουλειά ή ιππότες. Τέτοια πλακάκια ταιριάζουν απόλυτα στους εσωτερικούς χώρους σε σκανδιναβικό στιλ..
 • Τα κεραμίδια με ιταλική διακόσμηση είναι γυαλισμένα πολύ επιλεκτικά – Συχνά, ανεπεξέργαστες περιοχές κόκκινου πηλού αφήνονται επίτηδες επάνω τους. Διαφορετικά, η γκάμα χρωμάτων είναι κυρίως ζεστή – χαρακτηριστικές είναι οι ελιές, κίτρινες, κόκκινες και έντονες μπλε αποχρώσεις. Τα σχέδια στα ιταλικά πλακάκια είναι συνήθως πολύ μινιμαλιστικά: συχνά υπάρχει απλά ένα μεγάλο λουλούδι στο κέντρο. Ωστόσο, μπορείτε να βρείτε πιο ασυνήθιστες επιλογές – για παράδειγμα, εικόνες κλαδιών με φρούτα ή πορτρέτα ανθρώπων με εθνικές φορεσιές..

 • Πλακάκια με αγγλικό σχέδιο κατάλληλο για κλασικό και νεοκλασικό στιλ. Αυτά είναι μάλλον συγκρατημένα πλακάκια – το κύριο χρώμα είναι λευκό και ο πίνακας μπορεί να περιλαμβάνει καφέ, τερακότα και μπλε. Τις περισσότερες φορές αυτά είναι ομαλά μοντέλα, αλλά μερικές φορές μπορείτε να βρείτε προϊόντα με μια μικρή ανακούφιση. Αυτά τα κεραμίδια χρησιμοποιούνται συχνότερα για την απεικόνιση αγροτικών τοπίων..
 • Πλακάκια με ανατολίτικο σχεδιασμό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επένδυση σόμπας από χυτοσίδηρο. Ο χρωματικός συνδυασμός είναι συγκρατημένος και κυρίως σκοτεινός: το σμαράγδι, το μπλε και το καφέ χρησιμοποιούνται ενεργά. Ταυτόχρονα, τέτοια προϊόντα διακρίνονται από περίπλοκα ανάγλυφα και απροσδόκητα οικόπεδα. Πολύ συχνά απεικονίζονται σκηνές πολέμου και κυνηγιού και μπορείτε επίσης να βρείτε διάφορα προϊόντα με μυθικά πλάσματα. Τέτοια ασυνήθιστα κεραμίδια μπορούν να γίνουν ένα ασυνήθιστο διακοσμητικό στοιχείο σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο..

Σχέδιο

Τώρα τα κεραμίδια χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση σόμπων σε ιδιωτικά σπίτια ή στη χώρα, καθώς και διακοσμητικά ηλεκτρικά τζάκια σε διαμερίσματα. Είναι πολύ σημαντικό τα πλακάκια να ταιριάζουν αρμονικά στο σχεδιασμό ολόκληρου του δωματίου. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι εάν δημιουργείτε ένα νέο σπίτι και σκέφτεστε ολόκληρο το σχέδιο σχεδιασμού. Εάν έχετε ήδη τελειώσει και επιπλώσει το δωμάτιο και, στη συνέχεια, αποφασίσετε να καλύψετε το τζάκι με πλακάκια, θα είναι πιο δύσκολο να επιλέξετε τις κατάλληλες επιλογές..

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη: το μέγεθος και η διάταξη του δωματίου, ο χρωματικός συνδυασμός του φινιρίσματος, το υλικό των επίπλων και των αξεσουάρ..

Μερικές φορές τα ιδιωτικά σπίτια έχουν πολλά δωμάτια και μερικές φορές είναι ανοιχτοί χώροι χωρίς φυσικά όρια, χωρισμένα μόνο οπτικά. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το μέγεθος του δωματίου στο οποίο βρίσκεται η σόμπα ή το τζάκι σας είναι πολύ σημαντικό.. Εάν το δωμάτιο είναι μικρό, συνιστάται να επιλέξετε κυρίως ελαφριά κεραμίδια που διαφέρουν ελαφρώς στον τόνο..

Εάν το δωμάτιο είναι ευρύχωρο, μπορείτε επίσης να επιλέξετε σκοτεινές και φωτεινές επιλογές ή να παίξετε σε αντιθέσεις, συνδυάζοντας αρκετές κορεσμένες αποχρώσεις.

Όποια διακόσμηση και αν κάνετε στο σπίτι, το δωμάτιο ή το διαμέρισμά σας, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η διακόσμηση είναι η βάση του εσωτερικού σας σχεδιασμού και η σόμπα είναι η πιο εξέχουσα λεπτομέρεια. Σε περίπτωση που έχετε επιλέξει ένα απλό φινίρισμα, για παράδειγμα, βάψιμο τοίχων ή τοιχοποιία, σχεδόν όλα τα πλακάκια θα μοιάζουν οργανικά με επένδυση σόμπας λόγω της παρουσίας ζωγραφικής. Εάν έχετε φωτεινή ενδιαφέρουσα ταπετσαρία, τα πλακάκια πρέπει να έρχονται σε αντίθεση με αυτά και να ξεχωρίζουν στο φόντο τους..

Μιλώντας για διαφορετικά υλικά, τα διακοσμητικά κεραμικά πλακίδια καλυμμένα με γυαλιστερό γάνωμα είναι τέλεια για σχεδόν οποιαδήποτε άλλη υφή. Στο εσωτερικό, μαζί με αυτά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη ποικιλία από φυσικό, βαμμένο ή βερνικωμένο ξύλο, τούβλο και πέτρα, μεταλλικές επικαλύψεις, γυαλί, υφάσματα και πλαστικό. Ωστόσο, δεν πρέπει να συνδυάσετε όλα αυτά τα υλικά ταυτόχρονα, ειδικά αν έχετε μικρό χώρο. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε δύο ή τρία υλικά ως κύριες επιλογές..

εκτός, Λάβετε υπόψη ότι εάν επιλέξετε πολύχρωμα, αισθητά πλακάκια, δεν πρέπει να τα συνδυάσετε με βιτρό ή σκαλιστό ξύλο. Τα έπιπλα και η διακόσμηση πρέπει να είναι αρκετά διακριτικά για να μην ανταγωνίζονται τη διακόσμηση της σόμπας, αλλά μόνο να το τονίζουν..

Εάν έχετε ένα αρκετά μοντέρνο εσωτερικό και δεν είστε σίγουροι ότι η σόμπα με πλακάκια ταιριάζει αρμονικά σε αυτό, ίσως αξίζει να υποστηρίξετε την υπερβολική διακόσμηση με άλλες παρόμοιες διακοσμήσεις στο εσωτερικό..

Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε πολλά πλακάκια σε ένα παράθυρο ή σε μια κουζίνα. Αυτό θα φέρει ένα μόνο σύνολο σε ολόκληρο το δωμάτιο. Επιπλέον, μπορείτε να διαφοροποιήσετε το εσωτερικό με άλλα αξεσουάρ, για παράδειγμα, τοποθετήστε κεραμικά βάζα σε ανοιχτά ράφια ή σκεύη για να ταιριάζουν με το χρώμα των διακοσμητικών πλακιδίων σας στη σόμπα..

Τεχνολογία κατασκευής

Παρά το γεγονός ότι στις μέρες μας τα πλακάκια κατασκευάζονται συχνά σε εργοστάσια με μηχανή, αρχικά τα παραδοσιακά διακοσμητικά κεραμίδια για τη σόμπα κατασκευάστηκαν με το χέρι. Επιπλέον, είναι εύκολο να γίνουν με τα χέρια σας – για αυτό χρειάζεστε μόνο πηλό, πλαστελίνη, γύψο και λούστρο, τα οποία πωλούνται σε καταστήματα τέχνης και υπεραγορές για χόμπι και δημιουργικότητα. Το μόνο πρόβλημα είναι η πυροδότηση, καθώς αυτό απαιτεί φούρνο σιγαστήρα με υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, τώρα σχεδόν κάθε πόλη διαθέτει εργαστήρια που παρέχουν την υπηρεσία πυροδότησης προϊόντων..

Η τεχνολογία κατασκευής πλακιδίων έχει ως εξής:

 • Πρώτον, η επιθυμητή επιλογή πρέπει να σμιλευτεί από γλυπτική πλαστελίνη. Είναι αρκετά πυκνό και θα κρατήσει καλά το σχήμα του. Χρησιμοποιήστε τον χάρακα για να κάνετε το κεραμίδι στο μέγεθος που θέλετε..
 • Πρέπει να βρείτε οποιοδήποτε μικρό πλαστικό καλούπι ή σφιχτό κουτί, να ρίξετε γύψο σε αυτό και, στη συνέχεια, να τοποθετήσετε το κεραμίδι σας σε αυτό και να περιμένετε να στεγνώσει..
 • Μετά από αυτό, η πλαστελίνη αφαιρείται από το καλούπι γύψου..
 • Αντί για πλαστελίνη, τοποθετείται πηλός στο καλούπι για να του δώσει το επιθυμητό σχήμα. Με αυτό το καλούπι, μπορείτε να φτιάξετε πολλά από τα ίδια κεραμίδια: απλώς βάλτε τον πηλό στο καλούπι, περιμένετε να στεγνώσει στον αέρα, αφαιρέστε τα κεραμίδια και βάλτε ξανά νέο πηλό στο καλούπι..
 • Θυμηθείτε να σμιλέψετε ένα μαντρί στο πίσω μέρος κάθε κεραμιδιού για να δημιουργήσετε ένα κενό αέρα και να το συνδέσετε στη σόμπα..
 • Τα τελικά προϊόντα πρέπει να καούν.
 • Τα καυτά προϊόντα καλύπτονται με χρωματιστά γάνωμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε χρώμα που ταιριάζει στο εσωτερικό σας.
 • Μετά τη βαφή, τα προϊόντα είναι έτοιμα. Απομένει να τα διπλώσετε με την επιθυμητή σειρά και να γείρετε την πρόσοψη του φούρνου με αυτά..

Όμορφα παραδείγματα στο εσωτερικό

Εάν σκέφτεστε να διακοσμήσετε μια σόμπα χρησιμοποιώντας πλακάκια, είναι σημαντικό να επιλέξετε την πιο κατάλληλη λύση για το εσωτερικό σας.. Εξετάστε τα παρακάτω παραδείγματα διακόσμησης σε πραγματικό κόσμο για να εμπνεύσετε το δικό σας σχέδιο σχεδίασης:

 • Μια παραδοσιακή σόμπα με πάγκο σόμπας σε ρωσικό στιλ μπορεί να συνδυαστεί τέλεια με ξύλο στο εσωτερικό. Πολύ συχνά, φωτεινά πλακάκια χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό ξύλινων σπιτιών από ένα μπαρ. Λόγω της απλότητας του φινιρίσματος του δαπέδου και των τοίχων, η σόμπα, πλήρως επενδεδυμένη με πιασάρικα πλακάκια, φαίνεται ιδιαίτερα κομψή και πρωτότυπη.
 • Για να διακοσμήσετε ένα τζάκι σε νεοκλασικό εσωτερικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομψά και συγκρατημένα αγγλικά πλακάκια. Θα τονίσουν εξαιρετικά την εστία σας και δεν θα διαφωνούν με τα υπόλοιπα εσωτερικά στοιχεία..
 • Για έπιπλα σε στυλ Art Nouveau, τα ανατολίτικα πλακάκια με πολύπλοκα σχέδια μπορεί να είναι εξαιρετικά. Σίγουρα θα γίνουν το αποκορύφωμα ενός τέτοιου εσωτερικού..

Στο παρακάτω βίντεο, δείτε τη διαδικασία διακόσμησης της σόμπας με πλακάκια..