Οι αποχρώσεις της κατασκευής σκαλοπατιών για τη σοφίτα

Οι αποχρώσεις της κατασκευής σκαλοπατιών για τη σοφίτα

Πολλοί άνθρωποι θέλουν να ζήσουν σε ένα ζεστό εξοχικό με σοφίτα ή σοφίτα. Κατά το σχεδιασμό και την κατασκευή τέτοιων κατοικιών, τίθεται το ερώτημα για μια βολική και ασφαλή ανάβαση στον δεύτερο όροφο. Ως εκ τούτου, αξίζει να εξεταστούν λεπτομερέστερα οι αποχρώσεις της κατασκευής σκαλοπατιών για τη σοφίτα..

Ιδιαιτερότητες

Μια σκάλα σοφίτας είναι απαραίτητη όχι μόνο σε ένα σπίτι με σοφίτα, θα απαιτείται ακόμη και αν η σοφίτα δεν χρησιμοποιείται για στέγαση – για πρόσβαση στην οροφή, εργασίες επισκευής και τοποθέτηση επικοινωνιών. Υπάρχουν πολλοί τύποι και σχέδια, αλλά το κυριότερο είναι ότι παρέχει μια βολική κάθοδο και ανάβαση και είναι ασφαλές..

Μία από τις πιο απλές επιλογές είναι μια σοφίτα που βρίσκεται έξω από το σπίτι.. Είναι βασικό να το φτιάξετε, αλλά σε κρύο καιρό δεν θα είναι πολύ άνετο να ανεβείτε στη σοφίτα και το άνοιγμα της σοφίτας που βλέπει στο δρόμο θα επιτρέψει να περάσει κρύος αέρας, γεγονός που γενικά θα αυξήσει τις απώλειες θερμότητας μέσα στο κτίριο κατοικιών. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να επιλέξετε αμέσως ένα έργο σκαλοπατιών στη σοφίτα από το εσωτερικό.

Ο χώρος στη σοφίτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να χρησιμεύσει ως πλήρες σαλόνι, εργαστήριο, αποθήκη. Ανάλογα με τον σκοπό του, αξίζει να επιλέξετε τον τύπο της σκάλας της σοφίτας. Εάν απαιτείται πρόσβαση στη σοφίτα αρκετές φορές ανά εποχή, τότε μπορείτε να περάσετε με το απλούστερο πτυσσόμενο μοντέλο από ξύλο ή αλουμίνιο, και αν υπάρχει ένα υπνοδωμάτιο ή ένα φυτώριο στην κορυφή, τότε σίγουρα θα πρέπει να φτιάξετε ένα συμπαγές και άνετο δομή με καταπακτή και κάγκελα.

Το έργο να φτιάξετε μια σκάλα για μια σοφίτα με τα χέρια σας για έναν έμπειρο τεχνίτη δεν είναι πολύ δύσκολο, το κυριότερο είναι να επιλέξετε εκ των προτέρων τον τύπο, το σχήμα, τη θέση του και να δημιουργήσετε εκ των προτέρων σχέδια με διαστάσεις. Οι απλούστερες αναδιπλούμενες εκδόσεις κατασκευάζονται σε μία ημέρα, πιο σύνθετα μοντέλα με χειρολισθήρες και δύο ανοίγματα μπορούν να κατασκευαστούν σε 2-3 ημέρες. Τις περισσότερες φορές, η είσοδος στη σοφίτα γίνεται στο διάδρομο, στη βεράντα, αλλά μπορεί να χτιστεί σε οποιονδήποτε άλλο χώρο διαβίωσης..

Προβολές

Όλοι οι τύποι σκαλοπατιών στη σοφίτα μπορούν να χωριστούν κατά προσέγγιση σε φορητές και σταθερές. Οι φορητές επιλογές είναι συνηθισμένες σκάλες που είναι προσαρτημένες στη σοφίτα και χρησιμοποιούνται για τον προορισμό τους. Το να κατεβαίνεις και να ανεβαίνεις συνεχώς δεν θα φέρει μεγάλη ευκολία, ειδικά για παιδιά ή ηλικιωμένους, και είναι επίσης μη ασφαλείς. Το πλεονέκτημά τους έγκειται στο γεγονός ότι κατασκευάζονται εύκολα, δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο δωμάτιο, αν δεν είναι σε ζήτηση, τότε μπορούν απλά να αφαιρεθούν σε οποιονδήποτε ελεύθερο χώρο..

Οι φορητές σκάλες χρησιμοποιούνται συχνότερα ως προσωρινές (κατά την κατασκευή ή την ανακαίνιση), στο μέλλον είναι καλύτερο να κατασκευαστεί μια πιο αξιόπιστη και βολική επιλογή.

Η πτυσσόμενη δομή είναι συνήθως κατασκευασμένη από αλουμίνιο, καθώς είναι ανθεκτική και ελαφριά. Στο κάτω μέρος υπάρχουν δοκοί στήριξης για σταθερότητα, το πλάτος μπορεί να φτάσει τα 65 εκ. Το βήμα των βημάτων είναι συνήθως 10-20 εκ., Μπορεί να υπάρχουν ένα ή περισσότερα τμήματα. Το μακρύτερο είναι το μοντέλο 4 τμημάτων, αλλά αυτό το ύψος συνήθως δεν απαιτείται, για ύψος δαπέδου 2,5-3 m, δύο τμήματα είναι αρκετά.

Μια πτυσσόμενη σκάλα σοφίτας, σύμφωνα με τον μηχανισμό αποσυναρμολόγησής της, μπορεί να είναι:

 • αναιρέσιμος;
 • ψαλιδίζω;
 • μοχλός;
 • πτυσσόμενος.

Η συρόμενη σκάλα από σοφίτα αλουμινίου είναι καλή επειδή μπορεί εύκολα να επεκταθεί στο επιθυμητό μήκος και να στερεωθεί με ασφάλεια και όταν διπλωθεί καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο, μπορεί να ακουμπήσει στον τοίχο ή να τοποθετηθεί στη σοφίτα. Όλα αυτά τα σχέδια μπορούν εύκολα να βρεθούν σε καταστήματα υλικού, οπότε δεν χρειάζεται καν να κάνετε τίποτα μόνοι σας..

Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε μια σπιτική σκάλα με ένα πτυσσόμενο μέρος. Μπορεί να τοποθετηθεί σε πόρτα οροφής ή σε καταπακτή, στη συνέχεια να διπλώνεται εύκολα και να ξεδιπλώνεται. Μπορεί να υπάρχουν 2-3 τμήματα, στην ξεδιπλωμένη κατάσταση αποδεικνύεται άκαμπτο και ακίνητο. Σκληρό ξύλο χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση του πλαισίου και των βαθμίδων του και μεταλλικά μέρη για τον μηχανισμό στερέωσης και αναδίπλωσης. Με ικανό σχεδιασμό και ακριβή εργασία, μια τέτοια δομή μπορεί να είναι αυτόματη, πολύ βολική και απολύτως ασφαλής..

  Μια ενδιαφέρουσα επιλογή για συμπαγείς κατασκευές που είναι προσαρτημένες από το εσωτερικό στη σοφίτα, είναι οι σκάλες ψαλιδιού. Συνήθως είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από μέταλλο και όταν ανοίγουν τα πτερύγια στη σοφίτα, είναι τοποθετημένα σαν ακορντεόν ή συλλέκτης ρεύματος τραμ. Το πλαίσιο είναι πολύ ελαφρύ, βιδώνεται εύκολα στην ξύλινη καταπακτή. Το μειονέκτημα είναι ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα εντατικής χρήσης, τα μεταλλικά μέρη αρχίζουν να τρίζουν. Επομένως, δεν πρέπει να ξεχνάμε να τα λιπαίνουμε περιοδικά..

  Ένας τύπος αναδιπλούμενης είναι μια τηλεσκοπική σκάλα σοφίτας. Αποτελείται από πολλούς σωλήνες αλουμινίου που διπλώνονται ένας σε έναν. Όταν διπλωθεί, καταλαμβάνει λίγο χώρο και μπορεί να συνδεθεί εύκολα στη σοφίτα. Για να το επεκτείνετε, παρέχεται μια ειδική λαβή. Αλλά τέτοια μοντέλα δεν είναι πολύ δημοφιλή..

  Μια πολύ κοινή επιλογή είναι οι μονολιθικές σκάλες, δηλαδή δεν είναι πτυσσόμενες και δεν είναι φορητές. Παρόλο που τέτοιες κατασκευές ανύψωσης καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο, είναι ισχυρές, δεν χρειάζονται κινούμενα μέρη και μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από μια δεκαετία. Μπορούν να είναι κατασκευασμένα από ξύλο υψηλής ποιότητας, εξοπλισμένα με κιγκλιδώματα και ο χώρος κάτω από τις σκάλες μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέγιστο όφελος..

  Μονολιθική σκάλα μονής κλίμακας – η ευκολότερη κατασκευή, Ωστόσο, μπορεί να ανέβει πολύ απότομα, κάτι που θα ήταν ενοχλητικό με την τακτική χρήση. Ο πιο βολικός σχεδιασμός μπορεί να είναι με δύο ανοίγματα που βρίσκονται κάθετα ή παράλληλα μεταξύ τους. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι θα καταλάβει τον μέγιστο χώρο. Για να εξοικονομήσουν χώρο, πολλοί τεχνίτες στήνουν μια σπειροειδή σκάλα σε ένα μικρό δωμάτιο..

  Οι μονολιθικές σκάλες στη σοφίτα ή στη σοφίτα με μία ή δύο πτήσεις είναι ξύλινες, αλλά υπάρχουν και μοντέλα με μεταλλικό σκελετό με ξύλινα σκαλοπάτια. Τις περισσότερες φορές γίνονται σε ένα απομονωμένο, πιο αζήτητο μέρος στο δωμάτιο. Μια καλή λύση θα ήταν να τα τοποθετήσετε στον τοίχο ή στη γωνία του δωματίου..

  Υλικά (επεξεργασία)

  Η σκάλα της σοφίτας μπορεί να είναι μεταλλική ή ξύλινη. Για συρόμενες και πτυσσόμενες δομές, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε μέταλλο, το οποίο θα φθείρεται λιγότερο με συνεχή τριβή εξαρτημάτων.

  Τις περισσότερες φορές, επιλέγεται αλουμίνιο, το οποίο είναι ελαφρύ, ανθεκτικό και δεν διαβρώνεται..

  Τα εξαρτήματα σκάλας περιλαμβάνουν μεντεσέδες, μπουλόνια, ελατήρια, τα οποία μπορούν να κατασκευαστούν από ανοξείδωτο χάλυβα.

  Μια σταθερή και μονολιθική σκάλα στη σοφίτα είναι καλύτερα κατασκευασμένη από ξύλο. Είναι εύκολο να επεξεργαστεί και να στερεώσει. Συνήθως επιλέγονται σκληρά ξύλα: βελανιδιά, οξιά, πεύκο. Το υλικό πρέπει να στεγνώσει καλά, να υποστεί επεξεργασία με βερνίκι και αντισηπτικό. Για το πλαίσιο και τα βήματα, λαμβάνονται ράβδοι με πάχος τουλάχιστον 2 cm.

  Εξαρτήματα

  Κατά την εγκατάσταση μιας ξύλινης μονολιθικής σκάλας, χρειάζεστε μόνο συνηθισμένα καρφιά για να στερεώσετε τα μέρη. Για συρόμενες ή ανακλινόμενες επιλογές οροφής, απαιτούνται πιο εξελιγμένα αξεσουάρ. Για να ανοίξετε την καταπακτή της σοφίτας, χρειάζεστε μεταλλικές γωνίες και λωρίδες, μεντεσέδες, μεντεσέδες, μπουλόνια ή βίδες. Ο αριθμός των τμημάτων επιλέγεται ανάλογα με το μήκος της σκάλας και τον αριθμό των τμημάτων.

  Βάση

  Ως παράδειγμα κατασκευής μιας άνετης και ασφαλούς σκάλας στη σοφίτα, μπορείτε να εξετάσετε τη συσκευή ενός πτυσσόμενου μοντέλου τριών τμημάτων, το οποίο διπλώνει προς τα πάνω στην καταπακτή οροφής. Μπορεί να χτιστεί ανεξάρτητα σχεδόν σε κάθε εξοχική κατοικία με ξύλινες οροφές ύψους έως 280 cm.

  Γίνεται βήμα προς βήμα σε διάφορα στάδια..

  • Πρώτα πρέπει να φτιάξετε μια σοφίτα. Το άνοιγμα της οροφής μπορεί να έχει οποιοδήποτε μέγεθος, για παράδειγμα, 80×70 εκ. Η ίδια η καταπακτή πρέπει να ανοίγει εύκολα και να αντέχει στη δομή μιας διπλωμένης σκάλας. Για την κατασκευή του, λαμβάνονται ράβδοι 5×5 cm και κόντρα πλακέ πάχους 1 cm. Οι ράβδοι κομμένες στο μέγεθος του ανοίγματος συνδέονται με κόλλα και βίδες αυτοεπιπεδώματος. Για ακαμψία, μπορείτε να ενισχύσετε το πλαίσιο με μεταλλικές γωνίες. Στη συνέχεια, το κόντρα πλακέ καρφώνεται σε αυτό χρησιμοποιώντας λεπτά καρφιά..
  • Στη συνέχεια, πρέπει να εγκαταστήσετε την καταπακτή στην οροφή με μεντεσέδες έτσι ώστε να ανοίγει και να κλείνει εύκολα και ομαλά. Σε αυτό το στάδιο, είναι σημαντικό να επιλέξετε και να εγκαταστήσετε σωστά τον μηχανισμό άρθρωσης. Θα πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος στη σοφίτα για μια καταπακτή που διπλώνεται προς τα πίσω. Εάν το δωμάτιο κάτω από τη στέγη είναι κρύο, τότε αξίζει να μονώσετε επιπλέον τη σοφίτα με τοποθέτηση κάποιου είδους μόνωσης μεταξύ των στρωμάτων κόντρα πλακέ, καλύψτε τις άκρες με λαστιχένια σφράγιση έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά.

  • Μετά από αυτό, πρέπει να φτιάξετε την ίδια τη σκάλα. Για αυτό, λαμβάνεται ένας πίνακας 2×10 cm, κόβονται τμήματα του απαιτούμενου μήκους. Τα σκαλοπάτια πρέπει να στερεώνονται όχι σε ορθή γωνία, αλλά σε κλίση σύμφωνα με τη γωνία κλίσης της ίδιας της σκάλας, δηλαδή, στην ξεδιπλωμένη κατάσταση πρέπει να βρίσκονται οριζόντια.
  • Επιπλέον, τα τμήματα στερεώνονται με μεταλλικούς μεντεσέδες με τέτοιο τρόπο ώστε ολόκληρη η δομή να μπορεί εύκολα να απομακρυνθεί και να διπλωθεί. Η συναρμολογημένη σκάλα τριών τμημάτων είναι προσαρτημένη στην καταπακτή χρησιμοποιώντας μεταλλικές γωνίες.
  • Στη συνέχεια, μπορείτε να συνδέσετε μια βολική λαβή, μάνδαλα ή κλειδαριές στην πόρτα της σοφίτας.

  Ένα άλλο παράδειγμα μιας σοφίτας σκάλας σε ένα ξύλινο σπίτι που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας είναι μια στατική μονολιθική κατασκευή με ένα άνοιγμα. Η θέση για αυτό πρέπει να επιλεγεί στη γωνία του δωματίου, έτσι ώστε η μία πλευρά της σκάλας να στηρίζεται στον τοίχο. Δεδομένου ότι η ανάβαση θα είναι αρκετά απότομη, είναι καλύτερο να εξοπλίσετε τη σκάλα με ξύλινο κιγκλίδωμα. Για το πλαίσιο και τα βήματα, επιλέγονται σανίδες ίντσας πλάτους 10 cm.

  Τα βήματα κόβονται με πλάτος 650 cm, το βήμα μεταξύ τους πρέπει να είναι 10-15 cm, το μήκος θα εξαρτηθεί από το ύψος της οροφής. Για την κουπαστή, μπορείτε να πάρετε γυαλισμένα δοκάρια 5×5 εκ. Η εγκατάσταση πραγματοποιείται σε άγκυρες ή βίδες. Εάν είναι απαραίτητο, μια καταπακτή είναι τοποθετημένη στο άνοιγμα της σοφίτας, ανοίγοντας με μεντεσέδες με μεντεσέδες.

  Τα πλεονεκτήματα αυτού του σχεδιασμού είναι ότι είναι εύκολο στη συναρμολόγηση και εγκατάσταση, έχει ευχάριστη εμφάνιση και μπορεί εύκολα να αποσυναρμολογηθεί κατά την επισκευή..

  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  Δεν συνιστάται η τοποθέτηση ξύλινης σκάλας με ένα τμήμα μεγαλύτερο από 3,5 m, καθώς αυτό υποφέρει από την ακαμψία του, η δομή κινδυνεύει να καταρρεύσει. Σε ένα ιδιωτικό σπίτι με ψηλά ταβάνια, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια μονολιθική έκδοση με 2-3 ανοίγματα. Εάν το ύψος του δαπέδου είναι μεγάλο και υπάρχει λίγος χώρος, τότε υπάρχει μια καλή επιλογή για μια σπειροειδή σκάλα. Αλλά τέτοιες δομές δεν είναι πολύ βολικές, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πτώσης..

  Οι σκάλες στη σοφίτα από το δρόμο μπορούν επίσης να γίνουν στάσιμες, δίπλα στον τοίχο ενός ξύλινου σπιτιού. Αλλά αυτή η επιλογή είναι καλή μόνο για ζεστά κλίματα ή αν χρησιμοποιείται ακανόνιστα. Συχνά τέτοια έργα χρησιμοποιούνται σε σπίτια με σοφίτα για πρόσθετη είσοδο στο πάνω δωμάτιο. Εάν οι δυνατότητες οικοδόμησης μιας σταθερής και όμορφης εσωτερικής δομής δεν επιτρέπονται και πρέπει να χρησιμοποιείτε τακτικά τη σοφίτα, τότε μπορείτε να δημιουργήσετε την πιο απλή προσωρινή έκδοση δρόμου.

  Για ευκολία στη χρήση, τα σκαλοπάτια πρέπει να έχουν ένα σκαλοπάτι όχι μεγαλύτερο από 20 cm, αλλά δεν πρέπει να τοποθετούνται πολύ συχνά. Το βέλτιστο ύψος είναι 19,3 εκατοστά.

  Εάν είναι κατασκευασμένα από ξύλο, τότε το πάχος τους πρέπει να είναι 18-22 mm, διαφορετικά η σκάλα ενέχει κίνδυνο κατάρρευσης. Σε ένα κτίριο ύψους έως 280 cm, ο αριθμός των σκαλοπατιών μιας σκάλας μονής κλίμακας θα είναι 14-15.

  Η βέλτιστη γωνία κλίσης μιας πτυσσόμενης ή μονής κλίμακας σκάλας είναι 60-75 μοίρες. Εάν είναι λιγότερο, τότε η απότομη άνοδος είναι πολύ μεγάλη, γίνεται άβολη και επικίνδυνη για χρήση. Εάν η κλίση είναι μεγαλύτερη, τότε η δομή θα καταλάβει πολύ χώρο στο δωμάτιο. Σε γενικές γραμμές, υπολογίζεται ότι για μια άνετη ανάβαση, το συνολικό μήκος ανοίγματος σε ένα τέτοιο μοντέλο θα πρέπει να είναι 35 cm περισσότερο από το ύψος από το δάπεδο μέχρι την οροφή.

  Ο υπολογισμός δείχνει ότι το βέλτιστο μήκος των βημάτων πρέπει να είναι τουλάχιστον 65 cm, τότε μπορείτε να μετακινηθείτε ελεύθερα κατά μήκος του. Αλλά αν το επιτρέπει ο χώρος, μπορείτε να αυξήσετε αυτήν την τιμή. Μια ξύλινη σκάλα πτυσσόμενη ή με ένα άνοιγμα πρέπει να μπορεί να αντέξει 150 κιλά. Τα βήματα πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 20 cm, τότε θα είναι βολικό να τα πατήσετε.

  Είναι δυνατό να αγοράσετε έτοιμους μηχανισμούς αναδίπλωσης για σκάλες σοφίτας. Αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να λάβετε σωστά υπόψη τα μεγέθη τους, έτσι ώστε να ταιριάζουν σε διπλωμένη μορφή στο άνοιγμα της οροφής, στερεωμένα με ασφάλεια στην καταπακτή και όταν ξεδιπλώνονται είναι μόνο το ύψος του δωματίου.

  Εάν αποφασίσετε να κάνετε μια τέτοια άνοδο στη σοφίτα εντελώς ανεξάρτητα, τότε αξίζει να δημιουργήσετε ένα λεπτομερές σχέδιο με διαστάσεις, υπολογίζοντας το πιθανό φορτίο, κάνοντας μια εκτίμηση που περιλαμβάνει δομικά υλικά για το πλαίσιο, τα βήματα και τα κάγκελα, τα αξεσουάρ και τους συνδετήρες, μόνωση για την καταπακτή.

  Σε αντίθεση με τις κουπαστές, είναι καλύτερα να μην κάνετε βήματα από λείο γυαλισμένο ξύλο.. Σε αυτή την περίπτωση, η επιφάνεια θα είναι πολύ ολισθηρή και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πτώσης, ειδικά με μεγάλη απότομη ή βιδωτή έκδοση. Εάν το ξύλο είναι ακόμα πολύ λείο, είναι καλύτερο να παρέχετε τα βήματα με αντιολισθητικά αυτοκόλλητα..

  Επιτυχημένα παραδείγματα και επιλογές

  Η ψαλιδωτή σκάλα στη σοφίτα είναι εύκολη στην εγκατάσταση και σχετικά φθηνή. Αλλά δεν είναι τόσο άνετο όταν σηκώνετε και η θέα δεν είναι πολύ ελκυστική..

  Μια πτυσσόμενη ξύλινη σκάλα προσαρτημένη στην καταπακτή φαίνεται όμορφη. Όπως μπορείτε να δείτε, ο μηχανισμός είναι εξοπλισμένος με ειδική λαβή, επομένως δεν απαιτούνται σκαλοπάτια ή σκαμπό..

  Μια όμορφη έκδοση μιας μονολιθικής δομής από ξύλο με πρωτότυπα βήματα μπορεί να γίνει και να συναρμολογηθεί με τα χέρια σας.

  Μια όμορφη πτυσσόμενη δομή με μια καταπακτή είναι μια πολύ απλή συσκευή. Η εγκατάσταση είναι γρήγορη και εύκολη.

  Η μονολιθική ξύλινη σκάλα με κιγκλιδώματα χαρακτηρίζεται από πρακτικότητα και ευκολία. Για την εγκατάστασή του, θα απαιτηθούν ελάχιστα υλικά και συνδετήρες..

  Οδηγίες για την κατασκευή σκαλοπατιών στη σοφίτα με τα χέρια σας στο επόμενο βίντεο.