Σχεδιασμός δαπέδου διαδρόμου

Σχεδιασμός δαπέδου διαδρόμου

Δεν είναι μυστικό ότι η είσοδος είναι ίσως το πιο ευάλωτο μέρος στο σπίτι όσον αφορά την καθαριότητα. Κάθε μέρα, η επένδυση δαπέδου του διαδρόμου εκτίθεται σε μηχανική καταπόνηση, σκόνη και βρωμιά του δρόμου, υγρασία βροχής ή χιονιού. Επομένως, η επιλογή της επίστρωσης και ο σχεδιασμός της πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή..

Ιδιαιτερότητες

Για να είναι εύκολο να διατηρήσετε το πάτωμα στο διάδρομο καθαρό, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τα σωστά υλικά για τη διακόσμησή του, λαμβάνοντας υπόψη τα προσωπικά γούστα των ιδιοκτητών και τον τρόπο ζωής τους..

Κατά την επιλογή, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη τον προϋπολογισμό που καθορίστηκε για την επισκευή και τη διακόσμηση αυτού του δωματίου..

Για να φαίνεται ο διάδρομος σαν ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο έργο, ο σχεδιασμός του δαπέδου δεν πρέπει να “μαλώνει” με το υπόλοιπο φινίρισμα: όλα τα υλικά πρέπει να συνδυάζονται μεταξύ τους σε χρώμα και υφή. Πριν αγοράσετε, πρέπει να σκεφτείτε κάθε μικρό πράγμα..

Ιδέες για διαφορετικές διατάξεις

Ανάλογα με την περιοχή και το ποσό που έχετε, θα πρέπει να επιλέξετε μια επένδυση δαπέδου:

 • Εάν πρόκειται να γίνουν επισκευές σε ένα μικρό στενό διάδρομο, η παρουσία εγκάρσιων λωρίδων ή διαγωνίων διευρύνει οπτικά το δωμάτιο. Το μοτίβο ψαροκόκαλο φαίνεται καλό. Επίσης, σε ένα στενό διάδρομο, μπορείτε να φτιάξετε ένα απλό πάτωμα ή με ένα μικρό μοτίβο..
 • Αν μιλάμε για ένα μεγάλο, ευρύχωρο διάδρομο ή γωνιακό διάδρομο, μπορείτε να χωρίσετε το δωμάτιο με ένα κάλυμμα. Για παράδειγμα, το μπροστινό μέρος του διαδρόμου είναι συχνά διακοσμημένο με κεραμικά πλακίδια και σε μια πιο απομακρυσμένη περιοχή, μπορείτε να τοποθετήσετε παρκέ ή πλαστικοποιημένο με κεντρικό μοτίβο..
 • Σχεδόν κάθε στολίδι είναι κατάλληλο για ένα τετράγωνο δωμάτιο. Λωρίδες προς οποιαδήποτε κατεύθυνση θα φαίνονται καλά εδώ, καθώς και ένα κεντρικό μοτίβο..
 • Σε μια μικρή περιοχή, ένα μικρό, σπάνια επαναλαμβανόμενο μοτίβο θα φανεί καλό. Για ένα μεγαλύτερο δωμάτιο, μπορείτε να επιλέξετε ένα μεγαλύτερο μοτίβο.

Τι είναι καλύτερο για ύπνο?

Τώρα στα σύγχρονα καταστήματα υπάρχει μια τεράστια ποικιλία διαφορετικών υλικών που, ερχόμενοι εκεί, πολλά χάνονται μπροστά σε έναν τόσο πλούτο επιλογών. Οι επιλογές που χρησιμοποιούνται καλύτερα για το φινίρισμα του δαπέδου στο διάδρομο:

 • Η πιο δημοσιονομική επιλογή είναι μουσαμάς. Συχνά χρησιμοποιείται σε χώρους οικονομικής θέσης. Είναι ένα πρακτικό και φθηνό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δωμάτια οποιουδήποτε μεγέθους. Εάν ο διάδρομός σας έχει τυπικές διαστάσεις, μπορείτε να επιλέξετε μια κατάλληλη επιλογή πλάτους στο κατάστημα..

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το λινέλαιο του πλάτους που χρειάζεστε, μπορείτε να ζητήσετε από τους υπαλλήλους του καταστήματος να κόψουν τα επιπλέον εκατοστά κατά την αγορά. Εάν το δωμάτιο είναι άνισο, θα πρέπει να κόψετε μόνοι σας το κάλυμμα στη θέση του. Πριν από την κοπή, είναι απαραίτητο να αφήσετε το υλικό να ξαπλώσει και να ισιώσει.

 • Μια άλλη επιλογή για δάπεδα είναι χαλί. Αυτό, όπως το λινέλαιο, πωλείται με το μέτρο και έχει διαφορετικά πλάτη. Εάν δεν σκοπεύετε να το διορθώσετε με σοβατεπί, θα πρέπει να επεξεργαστείτε την επικάλυψη σε ολόκληρη την περίμετρο με ένα overlock έτσι ώστε να μην “θρυμματιστεί”.

Αυτή η υπηρεσία μπορεί επίσης να παραγγελθεί από το κατάστημα κατά την αγορά.

 • Εάν έχετε ιδιωτικό σπίτι ή απλά πολύ ανώμαλα πατώματα, μπορείτε να τα ισοπεδώσετε χρησιμοποιώντας αυτοεπιπεδούμενο πάτωμα. Αυτό είναι ένα ειδικό κτιριακό μείγμα που εφαρμόζεται σε οριζόντια επιφάνεια και κατανέμεται ομοιόμορφα σε ολόκληρη την περιοχή..

 • Μια πολύ καλή επιλογή για όσους προτιμούν φυσικά υλικά για να διακοσμήσουν το χώρο διαμονής τους είναι παρκέ σανίδα. Αυτός ο τύπος φινιρίσματος έχει πολλά πλεονεκτήματα, για τα οποία θα μιλήσουμε λίγο αργότερα, αλλά προς το παρόν, ας πούμε ότι αυτό το υλικό φαίνεται υπέροχο σε οποιοδήποτε δωμάτιο σε οποιαδήποτε περιοχή. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε παλέτα χρωμάτων και μοτίβο.

 • Μια καλή επιλογή για επισκευές προϋπολογισμού είναι φυλλωτός. Η επιλογή του δεν είναι λιγότερο πλούσια από την επιλογή παρκέ, αλλά ταυτόχρονα το κόστος είναι πολύ μικρότερο. Ταιριάζει επίσης με άλλα υλικά. Συχνά συνδυάζεται με κεραμικά πλακίδια, για παράδειγμα.

 • Υπάρχουν ειδικοί τύποι ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΔΑΠΕΔΟΥ, που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και δεν φοβάται μηχανικές και άλλες βλάβες. Σήμερα, οι σχεδιαστές προσφέρουν διάφορες επιλογές για πλακάκια που μιμούνται μάρμαρο, γρανίτη και άλλα φυσικά υλικά. Το εύρος των τιμών για αυτόν τον τύπο κάλυψης είναι αρκετά ευρύ, οπότε αν το επιθυμείτε, μπορείτε να επιλέξετε μια οικονομική επιλογή ή μια πιο ακριβή..

 • Ένα άλλο παράδειγμα φυσικού υλικού είναι μάρμαρο. Το ίδιο το υλικό είναι πολύ βαρύ, οπότε λίγοι άνθρωποι αποφασίζουν να το χρησιμοποιήσουν για ένα διαμέρισμα. Απαιτεί επίσης κλίμακα. Επομένως, αυτός ο τύπος διακόσμησης βρίσκεται συχνότερα σε ελίτ αρχοντικά, κτίρια γραφείων και άλλους δημόσιους χώρους..

 • Πρόσφατα, αυτός ο τύπος φινιρίσματος έγινε όλο και πιο δημοφιλής, όπως π.χ. “ζεστό πάτωμα”. Είναι ιδιαίτερα σχετικό σε ιδιωτικές κατοικίες με αυτόνομη θέρμανση, καθώς και όπου υπάρχουν μικρά παιδιά. Εκτός από το γεγονός ότι ένα τέτοιο δάπεδο πραγματικά χρησιμεύει ως η κύρια ή πρόσθετη πηγή θερμότητας, είναι πολύ βολικό να το χρησιμοποιήσετε για το στέγνωμα παπουτσιών. Για να εξοικονομήσετε ενέργεια, μπορείτε να φτιάξετε ένα ζεστό δάπεδο όχι σε ολόκληρο το διάδρομο, αλλά μόνο σε μια μικρή περιοχή κοντά στο κατώφλι.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε υλικού

Μετά από μια σύντομη επισκόπηση των κύριων τύπων υλικών φινιρίσματος για το διάδρομο, θα σταθούμε λεπτομερέστερα σε κάθε μία από τις αναφερόμενες επιλογές..

Μουσαμάς

Ένα από τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματά του είναι η τιμή. Σε σύγκριση με πολλές άλλες επιστρώσεις, το κόστος του λινέλαιο φαίνεται να είναι πιο δημοκρατικό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο κατάλληλο για επισκευές προϋπολογισμού..

Επιπλέον, ο μοντέρνος σχεδιασμός δεν παύει ποτέ να ευχαριστεί τους καταναλωτές με την ποικιλομορφία του..

Είναι πολύ μαλακό και ηχοαπορροφητικό υλικό.. Είναι αρκετά ανθεκτικό στα δάκρυα και ανθεκτικό στην τριβή, μη εύφλεκτο, επομένως πυρίμαχο. Είναι εύκολο να το φροντίσετε – με υγρό καθαρισμό, πρακτικά δεν υπάρχουν λεκέδες νερού σε αυτό. Μεταξύ των μειονεκτημάτων είναι η χημική του προέλευση. Επιπλέον, ίχνη επίπλων, τακουνιών και άλλων αιχμηρών αντικειμένων παραμένουν σε αυτό..

Αυτοεπιπεδούμενο πάτωμα

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής έναντι άλλων τύπων φινιρίσματος είναι η απόλυτη αντοχή στο νερό. Επιπλέον, συχνά ένα τέτοιο πάτωμα είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης – απολύτως οποιοδήποτε σχέδιο μπορεί να απεικονιστεί σε αυτό..

Ένα άλλο αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα αυτού του υλικού είναι το εξαιρετική σκληρότητα. Μπορείτε να χορέψετε με ασφάλεια και να μετακινήσετε έπιπλα – δεν υπάρχουν ίχνη σε αυτό. Και το σχέδιο δεν θα χάσει τη φωτεινότητά του ακόμη και μετά από αρκετές δεκαετίες..

Ωστόσο, αυτό το δάπεδο δεν είναι επίσης τέλειο. Το υψηλό κόστος του το καθιστά μακριά από πολλούς. Η σύνθεσή του επίσης δεν είναι τέλεια – το μείγμα αποτελείται από χημικά στοιχεία. Ένα άλλο μεγάλο μειονέκτημα του αυτοεπιπεδούμενου δαπέδου είναι ότι είναι άβολο για το ανθρώπινο σώμα – η επίστρωση είναι κρύα στο άγγιγμα, οπότε μπορείτε να το μετακινηθείτε μόνο με παπούτσια.

Μάρμαρο

Όπως το αυτοεπιπεδούμενο δάπεδο, το μάρμαρο είναι ένα αρκετά σκληρό και ανθεκτικό υλικό. Επίσης, δεν φοβάται την υγρασία, τις γρατζουνιές και επίσης δεν χάνει χρώμα για δεκαετίες. Σε αντίθεση με το πρώτο, είναι φυσικής προέλευσης..

Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν επίσης υψηλό κόστος, πολυπλοκότητα στην επεξεργασία – η εργασία με μάρμαρο απαιτεί ειδικά εργαλεία και επαγγελματικές δεξιότητες. Αυτή η πέτρα θεωρείται μαλακή, επομένως ένα βαρύ αντικείμενο μπορεί να βλάψει την ακεραιότητα της πλάκας δαπέδου εάν πέσει. Επιπλέον, το μάρμαρο φοβάται τις ουσίες που περιέχουν οξύ – αφήνουν σκούρες κηλίδες πάνω του..

Πλακάκι κεραμικό πάτωμα

Τα κεραμικά ανήκουν σε φυσικά υλικά, είναι απολύτως υποαλλεργικά και ανθεκτικά στην υγρασία. Διατηρεί τη θερμότητα καλά, έτσι ένα δάπεδο με πλακάκια χρησιμοποιείται συχνά ως επάνω φινίρισμα για ένα ζεστό δάπεδο. Το κεραμίδι καθαρίζεται τέλεια και ανέχεται τέλεια τον καθαρισμό με τη χρήση καθαριστικών.

Ωστόσο, δεν είναι χωρίς τα μειονεκτήματά του. Εάν η επίστρωση έχει γυαλιστερή υφή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ολίσθησης. Εάν η επιφάνεια είναι πολύ τραχιά, η βρωμιά μπορεί να παραμείνει στις κοιλότητες της, η οποία στη συνέχεια είναι δύσκολο να πλυθεί..

Εάν το δάπεδο έχει πλακάκια σε μια μεγάλη περιοχή, τότε θεωρείται ότι το δωμάτιο αποκτά μεγαλύτερη κατάσταση και χάνεται μια ορισμένη άνεση. Ως εκ τούτου, οι σχεδιαστές συχνά συνδυάζουν πλακάκια με άλλους τύπους επικαλύψεων..

Συνδυασμένο πάτωμα

Τα κεραμικά φαίνονται πολύ καλά σε συνδυασμό με ξύλο και υφές κοντά στο ξύλο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι παρκέ ή laminate. Αυτό το δάπεδο δεν έχει πρακτικά κανένα ελάττωμα, εκτός αν σας αρέσουν οι διαφορετικές υφές. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να παραλάβετε υλικά που έχουν παρόμοιο σχεδιασμό..

Φινίρισμα

Κάθε τύπος δαπέδου έχει τη δική του τεχνική φινιρίσματος. Για παράδειγμα, το λινέλαιο ή τα χαλιά τις περισσότερες φορές δεν απαιτούν πρόσθετη προετοιμασία. Αρκεί να μετρήσετε το επιθυμητό μέγεθος και να το βάλετε στη διαθέσιμη επιφάνεια. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι απόλυτα επίπεδο..

Σε περίπτωση δαπέδου laminate ή παρκέ, πρέπει να γίνουν κάποιες προκαταρκτικές προετοιμασίες. Εάν υπάρχουν σημαντικές παρατυπίες στο πάτωμα, πρέπει να διορθωθούν. Και το ίδιο το παρκέ ή το πλαστικοποιημένο χαρτόνι τοποθετείται σε ένα επενδεδυμένο υπόστρωμα.

Πριν τοποθετήσουν το δάπεδο με πλακάκια, μετρούν επίσης το ύψος με ειδικό επίπεδο χάρακα κτιρίου. Διαφορετικά, τα κεραμίδια μπορεί να σπάσουν. Το αυτοεπιπεδούμενο δάπεδο τοποθετείται σε διάφορα στάδια, τηρώντας χρονικά διαστήματα και ειδικές τεχνολογίες.

Όσο για το ζεστό πάτωμα, υπάρχουν αρκετές από τις ποικιλίες του, καθένα από τα οποία απαιτεί ατομική προσέγγιση. Για δάπεδο που θερμαίνεται με νερό, απαιτείται μια προκαταρκτική τσιμεντένια επίστρωση, στην οποία τοποθετείται μια ειδική μεμβράνη. Εάν δεν έχετε ειδικές γνώσεις, είναι καλύτερο να προσκαλέσετε έναν ειδικό.

Η ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση μπορεί να είναι τύπου μετατροπέα ή με υπέρυθρη ακτινοβολία. Δεν χρειάζονται προκαταρκτική τσιμεντοκονία και μπορούν να εγκατασταθούν ανεξάρτητα.

Πώς να τοποθετήσετε και να συνδέσετε μια ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση, δείτε το επόμενο βίντεο.

Επιλογές σχεδίασης

Προκειμένου ο σχεδιασμός του διαδρόμου να μην είναι μόνο όμορφος, αλλά αποτελεσματικός, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά του δωματίου. Με τη βοήθεια του σχεδιασμού δαπέδου, μπορείτε να αλλάξετε οπτικά όχι μόνο τις διαστάσεις του, αλλά και τη φύση του εσωτερικού.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση αυτοεπιπεδούμενων δαπέδων, μπορείτε να δημιουργήσετε ολόκληρους πίνακες και καμβάδες με εφέ 3D..

Εάν θέλετε να σκεφτείτε ένα φανταχτερό μωσαϊκό κατά την είσοδό σας στο σπίτι σας, είναι προτιμότερο να επιλέξετε πορσελάνινα πλακάκια ή γυάλινα πλακάκια για αυτό. Είναι ανθεκτικά στην υγρασία και καθαρίζονται εύκολα.

Θέλετε να αρωματίσετε ένα διακριτικό εσωτερικό διαδρόμου; Διακοσμήστε το πάτωμα με ένα πάνελ. Μπορεί να κατασκευαστεί τόσο από παρκέ όσο και από μάρμαρο, καθώς και από κεραμίδια από πορσελάνη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες λύσεις σχεδιασμού που προσφέρονται σε αφθονία όταν αγοράζετε από ένα κατάστημα ή να βρείτε το δικό σας μοναδικό σχέδιο.

Τι χρώμα να επιλέξετε?

Δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση στο ερώτημα ποια χρωματική επιλογή να προτιμήσετε για το πάτωμα στο διάδρομο. Τα σκούρα χρώματα φαίνονται ακριβά. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι λερώνουν λιγότερο, στην πράξη όλα είναι ακριβώς το αντίθετο..

Για παράδειγμα, σε ένα ελαφρύ έλασμα, η σκόνη και τα μικρά στίγματα είναι λιγότερο ορατά, ενώ σε ένα σκοτεινό, και ειδικά σε ένα μαύρο πάτωμα, θα είναι ορατοί βρώμικοι λεκέδες και σημάδια από παπούτσια και ακόμη και από γυμνά πόδια. Επιπλέον, ένα σκοτεινό πάτωμα μειώνει οπτικά την περιοχή, ενώ ένα ελαφρύ δάπεδο, αντίθετα, το κάνει πιο ευάερο και ευρύχωρο..

Τι να καλύψει?

Εάν έχετε ένα όμορφο αλλά κρύο πάτωμα, δεν χρειάζεται να το καλύψετε παντού. Αρκεί να ρίξετε ένα μικρό χαλί πάνω του. Αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αλλάξετε κάτι στο εσωτερικό του διαδρόμου. Αγοράστε ένα χαλί με αστεία γράμματα και θα σας χαροποιεί κάθε φορά που μπαίνετε στο σπίτι..

Ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του δωματίου, πρέπει επίσης να επιλέξετε το σχήμα του χαλιού ή του χαλιού. Σε στενούς διαδρόμους τύπου βαγονιού, θα ήταν σκόπιμο να τοποθετήσετε χαλί σε όλο το μήκος του δωματίου. Σε έναν τετράγωνο διάδρομο, μπορείτε να βάλετε ένα μικρό στρογγυλό ή οβάλ χαλί.

Δεν συνιστάται να καλύπτετε ολόκληρο το διάδρομο με ένα χνουδωτό χαλί. Είναι καλύτερα να αφήσετε την περιοχή κοντά στο κατώφλι μη καλυμμένη ή να ρίξετε ένα λαστιχένιο χαλί από πάνω. Συλλέγει όλη τη βρωμιά από το δρόμο και καθαρίζεται εύκολα.

Όμορφα παραδείγματα στο εσωτερικό

Για να κάνετε το έργο σας να φαίνεται ολοκληρωμένο, δοκιμάστε να επαναλάβετε τις επενδύσεις δαπέδου στους τοίχους σας. Για παράδειγμα, θραύσματα κεραμιδιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διακόσμηση αψίδας ή ημικύκλου. Αυτό θα χωρίσει το δωμάτιο σε ζώνες. Αυτή η τεχνική είναι κατάλληλη όχι μόνο για ένα ιδιωτικό σπίτι με μεγάλη μπροστινή αίθουσα, αλλά και για ένα διαμέρισμα πόλης με μικρό διάδρομο..