Σαλόνι στο στυλ της “Προβηγκίας”: τρυφερότητα στο εσωτερικό

Η επαρχία της Προβηγκίας βρίσκεται στη νότια Γαλλία, από όπου πηγάζει αυτή η υπέροχη κατεύθυνση του εσωτερικού σχεδιασμού. Είναι ένα υπέροχο στυλ που προωθεί μια άνετη διαμονή στο σπίτι σας και συνδυάζει τον αγροτικό ρομαντισμό με τις σύγχρονες τάσεις..

Χαρακτηριστικά στυλ

Το αρχικό γαλλικό στυλ της Προβηγκίας εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη επαρχία, η οποία βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Γαλλίας. Αυτή η περιοχή με ένα μοναδικό μικροκλίμα έχει επαινεθεί από πολλούς διάσημους καλλιτέχνες..

Τοπικά τοπία γεμίζουν με έντονα χρώματα όλο το χρόνο, τα οποία θα φέρουν μια ατμόσφαιρα άνεσης και ζεστασιάς σε κάθε σαλόνι. Αυτό το στυλ είναι καθολικό, κατάλληλο για κάθε δωμάτιο, ανεξάρτητα από το μέγεθος και το σχήμα του..

Η Προβηγκία στο εσωτερικό του σπιτιού δημιουργεί μια μοναδική εικόνα ενός ευρωπαϊκού χωριού, μαγευτική με ανομοιόμορφους σοβάδες τοίχους, φθαρμένα έπιπλα και ζεστούς τόνους στο σκηνικό. Τις περισσότερες φορές, το στυλ της Προβηγκίας χρησιμοποιείται όταν διακοσμεί υπνοδωμάτια και σαλόνια..

Το μοντέρνο στυλ της Προβηγκίας φέρνει το πνεύμα της γαλήνιας ζωής στην επαρχία. Κάθε άτομο που μπαίνει στην αίθουσα θα έχει την εντύπωση ότι μεταφέρεται σε μια ζεστή αγροικία στις ακτές της Μεσογείου.

Σε γενικές γραμμές, ένα τέτοιο εσωτερικό μπορεί να περιγραφεί ως γεμάτο αέρα με μια αισθητή σκιά της αρχαιότητας.. Αυτή η κατεύθυνση συνεπάγεται τη χρήση φυσικών υλικών, έναν μετρημένο τρόπο ζωής σε αρμονία με τη φύση.. Επαγγελματική κάρτα στυλ Προβηγκίας – ελαιόδεντρα, λεβάντα και ηλιοτρόπια.

Κατά τη διακόσμηση μιας αίθουσας, αξίζει να λάβετε υπόψη τα κύρια χαρακτηριστικά που είναι εγγενή σε αυτό το στυλ:

  • η παρουσία τζακιού είναι ευπρόσδεκτη.
  • ξύλινο έπιπλο;
  • διακόσμηση και διακόσμηση του σαλονιού αποκλειστικά από φυσικά υλικά φινιρίσματος.
  • απλότητα του περιβάλλοντος.
  • ουδέτερες αποχρώσεις του χρώματος.

Υπάρχει μια ειδική απαίτηση για φυσικά υλικά, γιατί χάρη σε αυτά, μπορείτε να δώσετε έμφαση στα χαρακτηριστικά του στυλ. Μπορεί να είναι φυσικές πέτρες, τούβλα, ξύλο ή σίδερο.

Ένα χαρακτηριστικό του σαλονιού σε διακόσμηση Προβηγκίας είναι η παρουσία μεγάλων μεγάλων παραθύρων, κουρτινωμένο με ανοιχτόχρωμες κουρτίνες ή απλούς καμβάδες. Για να μεταφέρουν την απλότητα και το χρώμα εμφάνισης στο εσωτερικό, πίνακες με παλιά πλαίσια κρέμονται στους τοίχους και οι ίδιοι οι τοίχοι μπορούν να επικολληθούν με ταπετσαρία με μεγάλα λουλούδια..

Χρώματα και εκτυπώσεις

Βρίσκεται στην ακτή της Μεσογείου, η επαρχία της Προβηγκίας είναι λουσμένη με ήλιο όλο το καλοκαίρι. Η εσωτερική διακόσμηση χρησιμοποιεί τα ίδια χρώματα που μπορείτε να βρείτε περπατώντας στους τοπικούς κήπους και χωράφια – σιωπηλοί τόνοι, χρώματα που κάηκαν στον ήλιο, φυσικό ξύλο και πέτρινα πλακάκια στη διακόσμηση.

Ο κύριος κανόνας που πρέπει να ληφθεί υπόψη για να σχεδιάσετε ένα τέτοιο δωμάτιο είναι να χρησιμοποιήσετε παστέλ αποχρώσεις. Αυτό το αποτέλεσμα είναι εύκολο να επιτευχθεί εάν προσθέσετε μια σταγόνα λευκού χρώματος στην πλούσια χρωστική ουσία..

Αυτή η κατεύθυνση στυλ θα προσελκύσει τους λάτρεις των ανοιχτών χρωμάτων. Αλλά το καθαρό λευκό σε αυτή την περίπτωση αντικαθίσταται από το χρώμα της κρέμας ή του ψημένου γάλακτος. Οι χρωματικές πινελιές δεν πρέπει να είναι πολύ προφανείς, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ομαλές μεταβάσεις, π.χ. μπεζ σε ελιά ή τιρκουάζ σε wenge.

Τα κορυφαία χρώματα σε πολλούς εσωτερικούς χώρους είναι η ώχρα και η τερακότα. Αλλά είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η Προβηγκία στερείται φωτεινών χρωμάτων, υπάρχει μια θέση για πράσινο και μπλε σε αυτό. Παλαιωμένο ξύλο, σκοτεινές δοκοί οροφής χρησιμοποιούνται συχνά για τη δημιουργία χρωματικών τόνων..

Συνιστάται επίσης η χρήση των ακόλουθων αποχρώσεων:

  • Ανοιχτό κίτρινο και πορτοκαλί, που σχετίζονται με τα εσπεριδοειδή.
  • Ανοιχτό ροζ, σαν πέταλα λουλουδιών.
  • Μπλε και γαλάζιο, απορρόφησε τη φρεσκάδα του θαλασσινού αερίου.
  • Πασχαλιά, θυμίζει φυτείες λεβάντας.

Για να δημιουργήσετε μια πιστευτή εικόνα, δεν πρέπει να υπάρχει μόνο η οπτική γραμμή, αλλά και η αίσθηση της μυρωδιάς των ηλιόλουστων πεδίων, της λεβάντας και του αρώματος των λουλουδιών. Μόνο τότε το εσωτερικό θα είναι πλήρες..

Διακόσμηση τοίχου, δαπέδου και οροφής

Ένα μικρό σαλόνι σε στιλ Προβηγκίας δεν θα απαιτήσει δαπανηρές επισκευές. Οι Γάλλοι αρχικά χρησιμοποιούσαν για εσωτερική διακόσμηση μόνο γύψο και επίστρωση με χρωστική ουσία, η οποία γρήγορα έσβησε στον ήλιο..

Για να δημιουργήσετε ένα vintage αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διακοσμητικό γύψο, η ανάγλυφη υφή του οποίου θα κρύψει την ανομοιομορφία των τοίχων.. Οι σχεδιαστές συμβουλεύουν να εφαρμόσουν την επίδραση της γήρανσης στο προκύπτον κάλυμμα τοίχου.. Σε ορισμένα σημεία, μπορείτε να δείτε πέτρα ή πλινθοδομή.

Η κλασική επιλογή είναι να διακοσμήσετε τους τοίχους με σανίδες, οι οποίες είναι στερεωμένες κάθετα στην ίδια την οροφή. Είναι καλυμμένα με χρωστική ουσία σε σιωπηλούς τόνους. Το αρχικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με ένα ελαφρύ τονωτικό βερνίκι, μέσω του οποίου το μοτίβο ξύλου θα είναι ορατό.

Τα πάνελ τοίχου που ταιριάζουν με το χρώμα του γύψου, τα οποία καλύπτουν το κάτω μέρος του τοίχου σε ύψος περίπου ενός μέτρου, θα σας βοηθήσουν να προσθέσετε διάθεση στο εσωτερικό..

Τα κουφώματα των παραθύρων πρέπει να είναι σύμφωνα με το περιβάλλον. Είναι βαμμένα λευκά ή στην ίδια απόχρωση με τα δοκάρια της οροφής..

Στο στυλ της Προβηγκίας, δίνεται μεγάλη προσοχή στα παράθυρα. Πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα ώστε το δωμάτιο να φωτίζεται από τις ακτίνες του ήλιου.. Οι συμβατικές μεταλλικές πλαστικές κατασκευές μπορεί να είναι ασυμβίβαστες με το εσωτερικό, οπότε είναι καλύτερο να τοποθετήσετε πλαίσια που μιμούνται τη φυσική υφή του ξύλου.

Για την οροφή, εκτός από την παραδοσιακή επίστρωση λευκής βαφής, χρησιμοποιούνται σανίδες και επένδυση. Πρέπει να καλύπτονται με μπογιά, τις περισσότερες φορές με κρεμώδη απόχρωση..

Για να μετατρέψετε ένα συνηθισμένο διαμέρισμα σε εξοχικό σπίτι, μπορείτε να τοποθετήσετε διακοσμητικά δοκάρια. Θα πρέπει να γερνούν αποτελεσματικά, σαν να σκουραίνουν από καιρό σε καιρό. Για να γίνει το εσωτερικό πιο ελαφρύ και πιο χαρούμενο, τα δοκάρια βάφονται για να ταιριάζουν με την οροφή..

Τα σπίτια στις γαλλικές επαρχίες ήταν χτισμένα από πέτρα, οι τοίχοι ήταν συχνά καλυμμένοι με ώχρα, η οποία πήρε μια κοκκινωπή απόχρωση κάτω από τον καυτό ήλιο. Λόγω των ψυχρών ανέμων που πνέουν κατά μήκος της παραλίας το χειμώνα, οι κατασκευαστές έχουν στήσει αίθρια στρωμένα με πλακόστρωτα ή κεραμίδια..

Πλακάκια από τερακότα ή κεραμικά από πορσελάνη με ματ επιφάνεια μπορούν να τοποθετηθούν στο πάτωμα στο σαλόνι. Εάν χρησιμοποιούνται πλακάκια από τερακότα, τότε τα τσιπ προϊόντα είναι κατάλληλα για πλήρες αποτέλεσμα..

Το ξύλινο παρκέ είναι τοποθετημένο σε ένα “κατάστρωμα”, το οποίο είναι κλασικό στο σχεδιασμό του δαπέδου, ή χρησιμοποιείται πλαστικοποιημένο υλικό με υφή φυσικού ξύλου. Μπορείτε να επιλέξετε ένα ελαφρύ κάλυμμα δαπέδου, να βάψετε το ξύλο με ελαφρύ βερνίκι ή παστέλ χρώμα.

Για να προσθέσετε μια πιο επίσημη ατμόσφαιρα, μπορείτε να βάλετε μια σανίδα παρκέ καλυμμένη με λεκέ από βελανιδιά.

Επιλέγουμε έπιπλα

Για να τονίσετε το στυλ της Προβηγκίας στο εσωτερικό, πρέπει πρώτα απ ‘όλα να δώσετε προσοχή στα έπιπλα, τα οποία παίζουν το ρόλο της διακόσμησης στο σαλόνι. Για το σκοπό αυτό, είναι κατάλληλες οι παλιές καρέκλες με σκαλισμένα πόδια και ξεχαρβαλωμένα καλύμματα, κομοδίνα, νυχτερινά τραπέζια, μπουφέδες με χρώμα ξεφλούδισμα, καθώς και παλιοί πολυέλαιοι, ακόμη και σφυρήλατα προεπαναστατικά κρεβάτια. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να προσθέσετε μια πολύ ευπαρουσίαστη εμφάνιση σε αυτά και να τονίσετε την επαρχιακότητα του φινιρίσματος..

Τα ανοιχτά χρώματα των επίπλων και η φθορά, που υποδηλώνει μια “συμπαγή ηλικία”, για τη διευθέτηση ενός σαλονιού θα είναι χρήσιμη. Εάν δεν έχετε έπιπλα αντίκες, μην απελπίζεστε, γιατί στα καταστήματα επίπλων μπορείτε πάντα να βρείτε μοντέλα ημι-αντίκες. Η επιφάνεια τέτοιων επίπλων αντιμετωπίζεται με τεχνητή γήρανση, δημιουργώντας έτσι μια άθλια αντίκα..

Τα παλιά άλμπουμ με φωτογραφίες, πλαίσια που πλαισιώνουν τοπία και καθρέφτες θα είναι μια εξαιρετική προσθήκη στα έπιπλα στο σαλόνι. Παλιά κιβώτια, καλάθια και ψάθινα έπιπλα ταιριάζουν αρμονικά στο στυλ της Προβηγκίας.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το σαλόνι ως τραπεζαρία, όπου συναντούν επισκέπτες, οργανώνουν συγκεντρώσεις πάνω από ένα φλιτζάνι τσάι..

Ένα μεγάλο στρογγυλό τραπέζι με κεντημένο ή καρό τραπεζομάντιλο θα πάρει μια από τις κεντρικές θέσεις στο δωμάτιο. Οι καρέκλες μπορούν ακόμη και να είναι μεταλλικές, αλλά ημι-αντίκες. Σε αυτή την περίπτωση, καλύπτονται με χρώμα και στη συνέχεια πλένονται σε ξεχωριστές περιοχές. Διακοσμητικά μαξιλάρια με γραβάτες τοποθετούνται στα καθίσματα.

Το τραπεζάκι του καφέ πρέπει επίσης να αντιστοιχεί στη γενική ιδέα. Ένα απλό ξύλινο είναι πιο κατάλληλο, καθώς το γυαλί είναι απίθανο να αντιστοιχεί στο επιλεγμένο θέμα. Το ξύλο μπορεί να χρωματιστεί και να βαφτεί. Αυτά τα έπιπλα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως βάση τηλεόρασης.

Οι μικροί καναπέδες συνδέονται περισσότερο με ένα εξοχικό σπίτι παρά με ευρύχωρες γωνιές επίπλων.. Πρέπει να επιλέξετε ένα κλασικό μοντέλο ταπετσαρίας επίπλων με υψηλή θέση καθίσματος και μπράτσα.

Κάλυμμα καναπέ – λευκό ή διακοσμημένο με floral print. Μοντέλα με σκαλισμένα πόδια και αποτέλεσμα γήρανσης είναι επίσης αποδεκτά. Μπορείτε να βάλετε μερικές καρέκλες κοντά, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς σε σχήμα ή χρώμα. Αλλά πρέπει να κολλήσετε σε όλες τις ίδιες σιωπηλές αποχρώσεις..

Εκτός από τα κλασικά επικαλυμμένα έπιπλα, αξίζει επίσης να εξεταστούν επιλογές τυπικές για τις νότιες χώρες. Πρώτα απ ‘όλα, πρόκειται για καναπέδες με βαμμένο μέταλλο ή σφυρήλατο πλαίσιο, πάνω από τους οποίους τοποθετούνται στρώμα και μαξιλάρια.

Επίσης ένα μοντέλο με ψάθινη πλάτη θα προσθέσει μια ιδιαίτερη γεύση στο εσωτερικό, μοιάζει με τρεις καρέκλες ενωμένες μεταξύ τους.

Στοιχεία διακόσμησης

Απλώς συνέβη το εσωτερικό της επαρχίας να χαρακτηρίζεται από αφθονία ηλιακού φωτός. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν ακόμα δεν γνώριζαν τίποτα για την ηλεκτρική ενέργεια, τα σπίτια στην Προβηγκία ήταν φωτεινά και άνετα. Αυτό είναι δυνατό μόνο λόγω της παρουσίας μεγάλων παραθύρων και θυρών στο σπίτι, που αφήνουν αρκετό ηλιακό φως..

Οι σύγχρονες τεχνολογίες κτιρίων καθιστούν δυνατή την αύξηση των ανοιγμάτων παραθύρων και θυρών, λόγω των οποίων θα υπάρχει αρκετό φως ημέρας στο σπίτι για φυσικό φως της ημέρας.

Το βράδυ, καθώς και τη νύχτα, ο φωτισμός του δωματίου θα αντιμετωπιστεί με φωτιστικά. Για αυτούς τους σκοπούς, εντάξει κατάλληλο για μεγάλους πολυελαίους από σφυρήλατο σίδερο, διάφορες απλίκες, αμπαζούρ, φωτιστικά τοίχου και δαπέδου, κατασκευασμένα με τον παλιό τρόπο.

Όσο περισσότερα λουλούδια στους πολυελαίους και τα αμπαζούρ, τόσο πιο φωτεινά θα μεταφέρουν τη γεύση της Προβηγκίας. Επιπλέον, το χρώμα των αμπαζούρ πρέπει να μεταδίδει απαλό παστέλ φως, το οποίο θα συμβάλει σε μια χαλαρή, χαλαρή ατμόσφαιρα..

Το σχήμα των λαμπτήρων τοίχου μπορεί να γίνει με τη μορφή περίπλοκων μονογραμμάτων και καντηλιών.

Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς το στυλ της Προβηγκίας χωρίς τζάκι, το οποίο έχει μια ξεχωριστή θέση στο εσωτερικό. Επιπλέον, το τζάκι είναι το μέρος όπου η οικογένεια συγκεντρώνεται τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια, δίνει στους ιδιοκτήτες του μια ζεστή και αξέχαστη ατμόσφαιρα, μπορείτε να χαλαρώσετε γύρω από αυτό μετά από μια δύσκολη μέρα.

Κατά κανόνα, το τζάκι βρίσκεται σε μια τεράστια πύλη. Ένα ειδικό ράφι είναι προσαρτημένο πάνω από το τζάκι, το οποίο μπορεί να διακοσμηθεί με διάφορα βάζα, κηροπήγια, πορτρέτα με φωτογραφίες, ειδώλια και άλλα πράγματα και μπιχλιμπίδια που ζεσταίνουν την ψυχή. Τα τζάκια φαίνονται ιδιαίτερα κομψά όταν επεξεργάζονται με φυσική πέτρα, πυρίμαχα τούβλα ανθεκτικά στη θερμότητα ή μάρμαρο.

Ένα μικρό τέχνασμα: εάν η τοιχοποιία του τζακιού τελειώσει με τραχύ ασβέστη και σφυρηλατημένα μεταλλικά στοιχεία, τότε αυτό θα του δώσει απλότητα στην Προβηγκία. Μια πολύ γνωστή λύση σχεδιασμού είναι η θέση των κορμών δίπλα στο τζάκι σε μια ειδική μεταλλική δεξαμενή στη μία πλευρά και τα ράφια για το πόκερ και τα φτυάρια στην άλλη..

Για να δώσετε έμφαση στο στυλ της Προβηγκίας στο εσωτερικό και να δώσετε στο δωμάτιο μια ξεχωριστή γεύση, πρέπει να θυμάστε τα υφάσματα. Τα υφάσματα με τα οποία είναι κορεσμένη η διακόσμηση του δωματίου μπορούν να κατασκευαστούν από χοντρό βαμβάκι, λινό, chintz και σατέν.. Χρησιμοποιούνται για το ράψιμο κουρτινών, μαξιλαριών για πολυθρόνες και καναπέδες, κάπες και καλύμματα καρέκλας, χαρτοπετσέτες και τραπεζομάντιλα.

Τα χρώματα των υφασμάτων πρέπει να είναι ανοιχτά, μεγάλα λουλούδια και διάφορα σχέδια να αφθονούν πάνω τους., χωρίς το οποίο το στυλ της Προβηγκίας δεν μπορεί να φανταστεί. Κατά τη διακόσμηση της οροφής και των τοίχων, εάν δεν χρησιμοποιείτε ταπετσαρία, συνιστάται η εφαρμογή χρώματος σε λευκό, ανοιχτό τυρκουάζ, μπεζ, λιλά, τερακότα και ανοιχτό γκρι. Ενθαρρύνεται η παρουσία χύτευσης από στόκο και διακοσμητικών πάνελ..

Οι τοίχοι του σαλονιού πρέπει να είναι διακοσμημένοι σε μεγάλες ποσότητες με βαμμένα πιάτα και πιατάκια.. Μεγάλα ρολόγια τοίχου, μάσκες και διάφορα ξύλινα, πορσελάνινα και κεραμικά ειδώλια ταιριάζουν απόλυτα στο εσωτερικό της Προβηγκίας..

Τα φρέσκα λουλούδια θα είναι ένα αμετάβλητο χαρακτηριστικό της διακόσμησης., που πρέπει να υπάρχει συνεχώς στο σπίτι και να χαίρεται με φρέσκα αρώματα και ομορφιά. Μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε: σε τραπέζι, ράφια, συρταριέρα, βάσεις, καθώς και στα περβάζια παραθύρων.

Δαντέλα, κέντημα, μοτίβα λουλουδιών – όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά εγγενή στο ρουστίκ στυλ ή χώρα. Στο σαλόνι, πρέπει σίγουρα να υπάρχουν χαριτωμένα μικροπράγματα στυλιζαρισμένα για χειροτεχνία.. Αλλά τα υφάσματα δεν πρέπει να είναι πολύ φωτεινά, τα σιωπηρά χρώματα είναι πιο κατάλληλα..

Είναι σημαντικό η ταπετσαρία των καναπέδων να συνδυάζεται με αμπαζούρ, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα. Μπορείτε να επιλέξετε μια συγκεκριμένη εκτύπωση, για παράδειγμα, κεντήματα με τριαντάφυλλα και να χρησιμοποιήσετε μόνο αυτό.

Οι κουρτίνες πρέπει να είναι ανοιχτές και ανοιχτόχρωμες. Τα λινά υφάσματα με λαμπρέκι θα φαίνονται υπέροχα. Μπορείτε να επισυνάψετε ρολά που θα χρησιμεύσουν ως διακοσμητική λειτουργία. Μπορούν να είναι παλαιωμένα ή βαμμένα ξύλα, αλλά πρέπει να ξεχωρίζουν στο φόντο των τοίχων..

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ημιδιαφανείς κουρτίνες που θα μεταδίδουν καλά το φως. Ένα αποτελεσματικό στοιχείο θα είναι τα άγκιστρα κουρτινών διακοσμημένα με τόξα ή κέντημα. Στο σαλόνι είναι επιτακτική η μέριμνα για την παρουσία ενός χαλιού με παραδοσιακό ανατολίτικο στολίδι. Είναι επίσης κατάλληλα ριγέ χαλιά, τα οποία δίνουν μια ισχυρή σχέση με μια εξοχική κατοικία..

Όμορφα παραδείγματα

Το σαλόνι στυλ Προβηγκίας σίγουρα θα γεμίσει το δωμάτιο με τρυφερότητα. Το πιο προτιμώμενο χρώμα είναι το μπεζ, καθώς είναι αρκετά ήρεμο..

Φροντίστε να κολλήσετε τη λεπτή ταπετσαρία. Μπορούν να έχουν τόσο λουλουδάτα όσο και άλλα στολίδια..

Το στυλ της Προβηγκίας χαρακτηρίζεται επίσης από ένα λεπτό μπλε χρώμα. Επιπλέον, αυτό το χρώμα είναι κατάλληλο ειδικά για το σαλόνι..

Για τις δυνατότητες της Γαλλικής Προβηγκίας στο εσωτερικό και το σχεδιασμό, δείτε το παρακάτω βίντεο.