Μαλακό πάτωμα για παιδικά δωμάτια

Τα μικρά παιδιά χρειάζονται ειδικές συνθήκες για την ύπαρξή τους. Δεν είναι μόνο άνετα ρούχα και παπούτσια, ένα άνετο κρεβάτι ή μια καρέκλα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αξίζει να προβληματιστείτε με τη διάταξη των δαπέδων στο παιδικό δωμάτιο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ανάγκες που είναι εγγενείς στα μωρά..

Χαρακτηριστικά και οφέλη

Το σπίτι δεν είναι μια στατική δημιουργία · μπορεί και πρέπει να προσαρμοστεί για την ευκολία όλων των κατοίκων του. Επομένως, όταν ένα μωρό εμφανίζεται στην οικογένεια, είναι απολύτως φυσιολογικό το βρεφικό δωμάτιο να ανακαινιστεί πριν από τη γέννησή του, λαμβάνοντας υπόψη την άνεση και την ασφάλειά του. Συγκεκριμένα, το πάτωμα στο φυτώριο θα πρέπει να είναι διαφορετικό από αυτό που υπάρχει στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού..

Από περίπου 6 μηνών, όταν το μωρό αρχίζει να σέρνεται και έως επτά ετών, θα περάσει τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του στο πάτωμα. Η ποιότητα του δαπέδου, καθώς και η εμφάνιση και η υφή του, θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το παιδί μπορεί να αλληλεπιδράσει με τον κόσμο γύρω του. Τα κριτήρια για την τακτοποίηση των δαπέδων στο δωμάτιο του παιδιού εξαρτώνται από τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του σε μια συγκεκριμένη ηλικία, την ιδιοσυγκρασία και αναγκαστικά από τα ενδιαφέροντά του.

Πρώτα απ ‘όλα, ένα τέτοιο κριτήριο όπως η άνεση του καλύμματος δαπέδου είναι σημαντικό, δηλαδή η ζεστασιά και η απαλότητά του. Οι γονείς που παίζουν με μωρά στο πάτωμα το μισούν επίσης αν το δάπεδο είναι κρύο και σκληρό. Τα παιδιά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απρόσβλητα από τη δυσφορία στο πάτωμα, αλλά μπορούν εύκολα να κρυώσουν αν σέρνονται σε δροσερές σανίδες παρκέ ή λινέλαιο.

Το επόμενο σημαντικό κριτήριο είναι η καθαριότητα. Όλοι οι γονείς καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι τα παιδιά δεν μπορούν παρά να απορρίψουν, έτσι αυτός ο παράγοντας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή μιας επένδυσης δαπέδου, ώστε να μην περιπλέκεται η ζωή λόγω μικροπράξεων στο μέλλον..

Η ανθεκτικότητα είναι πολύ σημαντική: ένα παιδί, παίζοντας στο πάτωμα, σίγουρα θα αφήσει γρατζουνιές, μάρκες, βαθουλώματα.

Εάν υπάρχουν χώροι διαμονής κάτω από το δωμάτιο του παιδιού, η ηχομόνωση έχει μεγάλη σημασία, επειδή ο ήχος μεταδίδεται μεταξύ των ορόφων. Επομένως, η επένδυση δαπέδου στο φυτώριο πρέπει να είναι ηχοαπορροφητική..

Υλικά (επεξεργασία)

Η παραδοσιακή επιλογή για δάπεδα σε παιδικά υπνοδωμάτια και αίθουσες παιχνιδιών είναι χαλί ή χαλί..

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι αρκετά μαλακό και αφράτο, η επιφάνειά του παρέχει απτική άνεση στο άγγιγμα και επίσης βοηθά στην πρόληψη τραυματισμών εάν το παιδί σκοντάψει και πέσει. Για να μεγιστοποιήσετε αυτό το αποτέλεσμα, αξίζει να αγοράσετε ένα όσο το δυνατόν πιο μαλακό χαλί..

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη χρήση χαλιού σε παιδότοπους είναι το γεγονός ότι λειτουργεί καλά ως ηχομονωτικό υλικό. Αυτό θα βοηθήσει στην εξάλειψη των αναπόφευκτων θορύβων που δημιουργούν τα παιδιά που αγαπούν να παίζουν, να πατάνε και να αναπηδούν στο δωμάτιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν το δωμάτιο του παιδιού βρίσκεται στον τελευταίο όροφο. Τα χαλιά από νάιλον, πολυεστέρα, πολυπροπυλένιο έχουν αποδειχθεί καλά. παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στη φθορά και αντοχή στη βαφή. Αποφύγετε χαλιά από μαλλί ή χαλιά μακρού σωρού που είναι δύσκολο να καθαριστούν.

Το μειονέκτημα του χαλιού για τη διευθέτηση των παιδικών δωματίων είναι το γεγονός ότι τα παιδιά σκουπίζουν πολλά και το χαλί, όπως γνωρίζετε, είναι δύσκολο να διατηρηθεί καθαρό. Λερώνεται εύκολα και συγκρατεί τη βρωμιά. Αυτό σημαίνει ότι συνιστάται να αποφεύγετε τα ανοιχτόχρωμα χαλιά στο φυτώριο. Ταυτόχρονα, οι ίνες χαλιών τείνουν να προσελκύουν και να συγκρατούν τη βρωμιά και τη σκόνη, και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του αέρα στο δωμάτιο..

Το δάπεδο από φελλό είναι μια μάλλον μοναδική επιλογή για ένα παιδικό δωμάτιο, καθώς μπορεί να προσφέρει πολλές από τις ανέσεις ενός χαλιού, χωρίς τα περισσότερα μειονεκτήματά του. Όταν τοποθετηθεί, το δάπεδο από φελλό δείχνει να είναι μαλακό και ελαστικό κάτω από τα πόδια και μπορεί να γίνει ακόμα πιο μαλακό με την τοποθέτηση σε δύο στρώσεις. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η επιφάνεια του φελλού μοιάζει με σκληρό ξύλο.

Ο φελλός είναι μια μαλακή ινοσανίδα που έρχεται σε σανίδες και μικρά κεραμίδια. Είναι πρακτικά μια εναλλακτική λύση στα ξύλινα πατώματα. Αυτός ο τύπος δαπέδου είναι μαλακός, ήσυχος και υποαλλεργικός. Όντας μαλακό στη φύση, είναι κοντά στο κόστος του χαλιού.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα χαλιά, τα δάπεδα από φελλό είναι αντιμικροβιακά και το υλικό θα απωθήσει φυσικά την ανάπτυξη μούχλας και άλλων μικροοργανισμών. Είναι επίσης αντιστατικά και διώχνουν τη βρωμιά και τη σκόνη, κάνοντας το δωμάτιο καθαρό και υγιές. Τα πλακάκια δαπέδου από φελλό είναι συγκρίσιμα με το παρκέ, αλλά έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα της μόνωσης από τη θερμοκρασία και τον θόρυβο. Όταν το δάπεδο από φελλό είναι σωστά τοποθετημένο και αγκυροβολημένο, το καθιστά σχεδόν αδιαπέραστο από λεκέδες και η συντήρηση συνήθως αποτελείται από περιστασιακό υγρό καθάρισμα ή σκούπα. Μετά από πολύ καιρό, το δάπεδο από φελλό δεν θα τρίξει ή θα στεγνώσει. Δεδομένου ότι η επιφάνεια του φελλού αντιμετωπίζεται με υδατοαπωθητικό βερνίκι, ένα τέτοιο δάπεδο δεν φοβάται την υγρασία (ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγεται για χρήση σε παιδικά βερνίκια που περιέχουν σωματίδια κεραμικών τσιπς).

Ωστόσο, υπάρχουν και μειονεκτήματα του δαπέδου από φελλό: ο φελλός είναι πολύ μαλακός, πράγμα που σημαίνει ότι ένα τέτοιο δάπεδο μπορεί να καταστραφεί σχετικά εύκολα. Εάν υπάρχουν κατοικίδια στο σπίτι, ειδικά μεγάλα σκυλιά, τα άκοπα νύχια τους μπορούν να γδάρουν και να διαβρώσουν την επιφάνεια του δαπέδου από φελλό. Τα αιχμηρά πόδια των σκληρών πλαστικών επίπλων των παιδιών μπορούν επίσης να προκαλέσουν κοψίματα, σκισίματα και ρωγμές στο υλικό. Λόγω της υφής του δαπέδου από φελλό, τέτοια ζημιά δεν είναι πολύ αισθητή σε αυτό, επιπλέον, το πρόβλημα μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει με τη χρήση πλακιδίων φελλού, επειδή καθένα από αυτά μπορεί να αντικατασταθεί εάν είναι απαραίτητο..

Το ελαστικό δάπεδο χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στα παιδικά δωμάτια. Τα πλεονεκτήματά του: πολύ μαλακό, ογκώδες και ηχοαπορροφητικό, ενώ μπορεί να προστατεύσει το παιδί από κρούσεις κατά την πτώση.

Τα ελαστικά δάπεδα είναι πολύ ανθεκτικά και μπορούν να αντέξουν ζημιές από κοψίματα, σκισίματα, γρατζουνιές και ρωγμές πολύ καλύτερα από τα μαλακά αντίστοιχα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τέτοιες επικαλύψεις καθαρίζονται εύκολα, τα καθιστούν πολύ δημοφιλή για χρήση σε παιδικά δωμάτια. Το καουτσούκ δάπεδο αποτρέπει επίσης την ολίσθηση των ποδιών των παιδιών, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσης.

Με λαστιχένιο υπόστρωμα, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κόλλα για να στερεώσετε το δάπεδο στο πάτωμα όπως τα περισσότερα άλλα υλικά. Το φυσικό βάρος του υλικού και η δομή του διατηρεί το επίχρισμα στη θέση του.

Ένα από τα προβλήματα αυτής της επίστρωσης είναι η μυρωδιά της, η οποία μπορεί να είναι ενοχλητική για ορισμένα παιδιά. Δεδομένου ότι το ελαστικό δάπεδο για τα παιδικά δωμάτια είναι κατασκευασμένο από φυσικό καουτσούκ, η μυρωδιά αναφέρεται επίσης ως μυρωδιές φυσικής προέλευσης, ωστόσο, αυτός ο παράγοντας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή ενός τέτοιου δαπέδου..

Μια καινοτομία μεταξύ των επενδύσεων δαπέδου για παιδικό ατσάλι είναι τα σχετικά πρόσφατα εμπορικά διαθέσιμα μαλακά δάπεδα από αφρό οξικού βινυλεστέρα (EVA). Το δεύτερο όνομα για μια τέτοια επίστρωση είναι evaplast. Αυτό το υλικό είναι κατασκευασμένο με τεχνολογία αφρισμού, ενώ είναι κορεσμένο με εκατομμύρια μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα. Έχει μαλακή υφή επιφάνειας, καλυμμένη με πατενταρισμένη αντιβακτηριακή μεμβράνη, είναι πυρίμαχη και αδιάβροχη (και ως εκ τούτου δεν απορροφά τη βρωμιά).

Τα επιπλέον πλεονεκτήματα του δαπέδου EVA περιλαμβάνουν τις υψηλές ηχομονωτικές και θερμομονωτικές του ιδιότητες, οι οποίες είναι συγκρίσιμες με τις καλύτερες μονωτικές αντίστοιχες. Έχει ιδιότητες απορρόφησης κραδασμών, επιτρέπει στα παιδιά να πέφτουν και να πέφτουν με ασφάλεια, ενώ τα πόδια τους δεν γλιστρούν ή τρίβονται. Επίσης, το μαλακό σπονδυλωτό δάπεδο έχει ιδιότητες μασάζ. Προστατεύει από το κρύο και την υγρασία, δεν συσσωρεύει στατικό ηλεκτρισμό και καθαρίζεται εύκολα.

Παράγουν επίσης μαλακά δάπεδα με χαλί και μίμηση πράσινου γρασιδιού (αλλά αυτός ο τύπος κατασκευάζεται με χρήση PVC).

Τα μειονεκτήματα των μαλακών δαπέδων περιλαμβάνουν το γεγονός ότι δεν συνιστάται να περπατάτε με παπούτσια σε αυτήν την επίστρωση, χάνει τη φωτεινότητα του χρώματος με συχνό υγρό καθαρισμό και έχει σημαντικό κόστος..

Ποικιλίες

Τα χαλιά μωρών διατίθενται σε διάφορα στυλ και χρώματα, όπως χαλιά παζλ από αφρώδες μωρό, πτυσσόμενα χαλιά και χαλιά παιχνιδιού. Τα αρθρωτά χαλιά αφρού είναι ιδανικά για παιδικό υπνοδωμάτιο, καθώς και για αίθουσα παιχνιδιών ή χώρο μελέτης. Τα πατάκια για μωρά συναρμολογούνται γρήγορα, δεν απορροφώνται και είναι ελαφριά. Μπορούν να κυληθούν για όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και να παραμεριστούν όταν τελειώσει..

Ο σχεδιασμός του μαλακού δαπέδου μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός. Τα κύρια χρώματα των ανιχνευτικών στρώσεων είναι μπλε, κίτρινο, κόκκινο, ροζ και πράσινο. Υπάρχουν επιλογές που μιμούνται τα χρώματα του φυσικού ξύλου. Όλα τα είδη εικόνων μπορούν να εφαρμοστούν στην επιφάνειά τους, από εικόνες ζώων, δέντρων, φρούτων και τελειώνοντας με ολόκληρους γεωγραφικούς χάρτες..

Υπάρχουν κουβέρτες με αντανακλαστικά ένθετα, εκπαιδευτικά χαλιά – παζλ ή χαλιά παιχνιδιού “ρωσικό αλφάβητο”, τα οποία προσθέτουν συναρπαστικά παιχνίδια στη διαδικασία εκμάθησης και μάθησης, εμπνέοντας το μυαλό των παιδιών να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους. Όταν το παιδί μεγαλώσει, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα πιο απλά σχέδια χαλιών – ένα παζλ με κάτι πιο περίπλοκο, επειδή μπορείτε να μάθετε να συναρμολογείτε συλλαβές και λέξεις από τα ένθετα στα μαλακά πλακάκια δαπέδου. Το παιδί πραγματοποιεί τέτοιες ασκήσεις ακριβώς στο πάτωμα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων των δακτύλων και επιμονή. Έτσι, τα πατάκια μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν την επιθυμία να μάθουν, να αναπτύξουν την αντίληψη του χρώματος και τη χωρική σκέψη..

Διαστάσεις (επεξεργασία)

Τα χαλιά μπορούν να αγοραστούν είτε ως μεμονωμένα χαλιά και δρομείς χαλιών, είτε ως κοπή από ρολό χαλιού. Πρόσφατα, μια νέα τάση εμφανίστηκε στην αγορά – αρθρωτό χαλί σε πλακάκια, αυτή η επιλογή είναι πιο βολική κατά την τοποθέτηση και την αντικατάσταση κατεστραμμένων περιοχών.

Όταν χρησιμοποιείτε δάπεδο από φελλό για φυτώριο, η βέλτιστη επιλογή είναι τα πλακάκια φελλού μεγέθους παρκέ τοποθετημένα σε κόλλα. Αν και υπάρχει επίσης ένα πλακάκι από φελλό “κάστρο” προς πώληση.

Η λαστιχένια επένδυση δαπέδου για το φυτώριο παράγεται με τη μορφή ρολού δαπέδου, αρθρωτών πλακιδίων-τετραγώνων διαστάσεων 50 επί 50 cm, με μικρές «κλειδαριές» κατά μήκος των άκρων ή απλά πλακάκια.

Ένα μαλακό σπονδυλωτό δάπεδο, που ονομάζεται επίσης evaplast, παράγεται με τη μορφή πλακών – μονάδων με βαθιές εγκοπές στις άκρες, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται σε παζλ. Το πάχος των πλακών κυμαίνεται από 9 έως 12 mm. Το μέγεθος μπορεί επίσης να είναι πολύ διαφορετικό. Ανάλογα με τον κατασκευαστή, μπορεί να διαφέρει, ξεκινώντας από 25×25 cm και τελειώνοντας με φύλλα μεγέθους 100×100 cm. Τα πιο δημοφιλή είναι τα μαλακά σπονδυλωτά πλακίδια με μέγεθος 30×30 cm, καθώς και μεγάλα πλακάκια 60×60 cm.

Πώς να επιλέξετε

Τα χαλιά είναι συνθετικά και φυσικά. Όχι μόνο το μαλλί ή το μετάξι μπορούν να ονομαστούν φυσικά, αλλά και άλλες ίνες φυσικής προέλευσης, για παράδειγμα, ίνες καρύδας, βαμβάκι, λινό ή γιούτα. Συνθετικά υλικά είναι ο πολυεστέρας, το πολυαμίδιο, το πολυακρυλικό κ.λπ. Τα πλεονεκτήματα των συνθετικών ινών είναι ότι είναι πιο ανθεκτικά, καλύτερα και πιο φωτεινά χρώματα, ευκολότερα στη συντήρηση και σχετικά φθηνά. Τα φυσικά χαλιά είναι αναμφίβολα πιο βιώσιμα.

Για ένα φυτώριο, ένα χαλί με μικρότερο σωρό είναι κατάλληλο, το οποίο είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί καθαρό. Perhapsσως η σύγχρονη έκδοση του χαλιού σε αρθρωτό σχέδιο να είναι πιο βολική. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην τεχνολογία βαφής. Δεν πρέπει να επιλέγετε προϊόντα με τυπωμένη μέθοδο βαφής, τέτοια προϊόντα δεν βάφονται βαθιά στις ίνες και θα χάσουν χρώμα πιο γρήγορα. Όσο πιο πυκνό είναι το χαλί, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει.

Το δάπεδο από φελλό θα πρέπει να επιλέγεται για παιδικό δωμάτιο, λαμβάνοντας υπόψη εάν χρησιμοποιείται χημικό συστατικό όπως ο πλαστικοποιητής στην παραγωγή του. Ο πλαστικοποιητής που συνδέει τους κόκκους φελλού σε ένα ενιαίο σύνολο είναι πηγή τοξικών αναθυμιάσεων και είναι ανεπιθύμητος για το δωμάτιο ενός μικρού παιδιού, επομένως είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή τη στιγμή όταν επιλέγετε και εξετάζετε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά του κατασκευαστή. Η μικρότερη ποσότητα κόλλας υπάρχει στα καλύμματα φελλού που κατασκευάζονται στην Πορτογαλία.

Υπάρχει το λεγόμενο δάπεδο από φελλό “κλειδαριά”, αλλά για παιδικό δωμάτιο είναι προτιμότερο να αγοράσετε δάπεδο από φελλό στρωμένο με κόλλα.

Είναι ανεπιθύμητο να τοποθετήσετε πλάκες φελλού στο παιδικό δωμάτιο με επιφάνεια προστατευμένη από βερνίκι με την προσθήκη κεραμικών τσιπς, για τα οποία το μωρό θα τρίψει από τα γόνατα και τους αγκώνες του. Η βέλτιστη επιλογή είναι πλακάκια φελλού πάχους 6 mm, κατασκευασμένα με κορυφαίες λοξοτμήσεις από φυσικό καπλαμά και έχοντας εργοστασιακή επικάλυψη προ-βερνικιού. Είναι σημαντικό η επίστρωση με το επάνω καπλαμά να αναρρώνει με την πάροδο του χρόνου από μικρές γρατζουνιές και βαθουλώματα, αυτό αξίζει επίσης να ληφθεί υπόψη κατά την επιλογή.

Όταν επιλέγετε μια επένδυση από καουτσούκ για ένα φυτώριο, αξίζει να αποφασίσετε εάν προτιμάται το φυσικό καουτσούκ ή το τεχνητό υλικό. Μην επιλέγετε υλικό κατασκευασμένο με μέθοδο πίεσης, ζεστό ή κρύο. Η επιφάνεια της επίστρωσης πρέπει να είναι απαλλαγμένη από πόρους ή χονδροειδή τραχύτητα. Προσδιορίστε εάν αισθάνεστε άνετα με τη μυρωδιά που μπορεί να προέρχεται από το ελαστικό κάλυμμα και δεν θα προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στο παιδί σας.

Όταν επιλέγετε ένα μαλακό σπονδυλωτό δάπεδο, θα πρέπει να δώσετε προσοχή εάν είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού. Σε πολλές τροποποιήσεις, υπάρχουν μικρά μέρη που αφαιρούνται εύκολα και δεν είναι ασφαλή για τα μικρότερα παιδιά. Τέτοια πατώματα παζλ, τα οποία είναι κατασκευαστές ή παζλ, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα δωμάτια των παιδιών κάτω των 3 ετών. Επιπλέον, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε ένα μαλακό παζλ – ένα χαλί ως προσθήκη στην κύρια επένδυση δαπέδου, για παράδειγμα, σε ένα χαλί και να επιλέξετε, λαμβάνοντας υπόψη αυτό το γεγονός. Κατά την επιλογή, αξίζει επίσης να σκεφτείτε, ίσως είναι καλύτερα να οργανώσετε μέρος του χαλιού με τη μορφή ορθοπεδικού καλύμματος, προκειμένου να αποφευχθούν τα επίπεδα πόδια σε ένα παιδί.

Οι αναθεωρήσεις των μαλακών αρθρωτών επενδύσεων δαπέδου για το νηπιαγωγείο είναι πολύ ομόφωνες και είναι κατηγορηματικά θετικές. Η ευκολία συναρμολόγησης τέτοιων επιχρισμάτων, η δυνατότητα εύκολης αποσυναρμολόγησης και μεταφοράς σε νέο χώρο σας επιτρέπει να αντιμετωπίσετε την εγκατάσταση ενός παζλ – ενός χαλιού, ακόμη και σε ένα άπειρο άτομο στην κατασκευή. Ένα τέτοιο προκατασκευασμένο χαλί μπορεί να ληφθεί για πικνίκ ή στη θάλασσα, χωρίς να ανησυχείτε ότι τα παιδιά θα καθίσουν στο κρύο έδαφος. Σε εξοχικές ή εξοχικές κατοικίες, όπου τα ξύλινα πατώματα συχνά αποτελούν απειλή για τα ανιχνεύσιμα μωρά, ένα παρόμοιο παζλ – ένα χαλί θα είναι επίσης σωτήρια. Η εξαιρετική ανατροφοδότηση έχει επίσης μια διδακτική λειτουργία που εκτελούν τέτοια μαλακά χαλιά..

Συλλογή και εγκατάσταση

Η τοποθέτηση χαλιού σε φυτώριο δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες και ικανότητες, ωστόσο, στην περίπτωση που επιλέγεται η επιλογή μόνωσης δαπέδου με χαλί, πρέπει να γνωρίζετε τις βασικές μεθόδους εγκατάστασής του.

Υπάρχουν τρεις πιο συνηθισμένοι τρόποι:

  • Τοποθέτηση χαλιού σε ταινία (η φθηνότερη επιλογή, αλλά πολύ βραχύβια).
  • Στερέωση της επίστρωσης με ράγες λαβής.
  • Χρησιμοποιώντας κόλλα κατά την τοποθέτηση χαλιού.

Σε όλες τις περιπτώσεις, αξίζει να θυμόμαστε ότι για το παιδικό δωμάτιο πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μη τοξικές κόλλες. Το χαλί δεν πρέπει να τοποθετείται κοντά στους τοίχους, αλλά με κάποια εσοχή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κολλητό χαλί μία μέρα μετά το τέλος της εργασίας..

Η τοποθέτηση ενός δαπέδου από φελλό απαιτεί τη δουλειά ειδικών κατασκευαστών.

Επιλογές στυλ:

  • Τεχνική τοποθέτηση ρολών, η οποία πραγματοποιείται ως μόνωση κάτω από το κύριο δάπεδο φελλού.
  • Δάπεδο από φελλό “Castle”, που ονομάζεται επίσης “πλωτό παρκέ”, στο οποίο τοποθετούνται μικρά πάνελ από φελλό, τοποθετημένα “σε ένα κάστρο”, όπως ένα laminate.
  • Στερέωση μονάδων φελλού σε κολλητική βάση, ακολουθούμενη από επίστρωση με δύο ή τρία στρώματα αδιάβροχου βερνικιού (οι εργασίες τοποθέτησης του αυτοκόλλητου δαπέδου πρέπει να ξεκινούν από το κέντρο του δωματίου, σε προσεκτικά ισοπεδωμένη και καθαρισμένη επιφάνεια · το βερνίκι μπορεί να ξεκινήσει όχι νωρίτερα από μια μέρα μετά την κόλληση).

Όλα τα βερνίκια και οι κόλλες που χρησιμοποιούνται στα παιδικά δωμάτια πρέπει να είναι μη τοξικά..

Όταν το ελαστικό κάλυμμα δαπέδου εγκαθίσταται στο παιδικό δωμάτιο, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε την κύρια προϋπόθεση για την απόδοση υψηλής ποιότητας. Αυτό είναι το γεγονός ότι η βάση για μια τέτοια επίστρωση πρέπει να ισοπεδωθεί προσεκτικά. Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει σημασία αν θα είναι τσιμεντένιο δάπεδο ή επίστρωση. Η στερέωση του δαπέδου από το κάλυμμα ρολού πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας πλίνθους σε όλη την περίμετρο του δωματίου. Εκ των προτέρων, το υλικό πρέπει να ισιώσει έτσι ώστε να έχει την ευκαιρία να ξαπλώσει.

Η εγκατάσταση αρθρωτών πλαστικών πλακιδίων είναι απλούστερη και πραγματοποιείται σύμφωνα με την αρχή της στερέωσης παζλ, επειδή στις άκρες τέτοιων πλακιδίων υπάρχουν μικρές “κλειδαριές” για σύνδεση.

Κατά την τοποθέτηση πλακιδίων από ψίχουλα από καουτσούκ, χρησιμοποιείται κόλλα και πρέπει να μείνει ένα μικρό κενό μεταξύ των πλακιδίων, το οποίο στη συνέχεια εξαλείφεται με τη χρήση ειδικού ενέματος.

Το αρθρωτό μαλακό δάπεδο evaplast είναι εύκολο στην εγκατάσταση. Σε περίπτωση που η επίστρωση έχει τοποθετηθεί σε ολόκληρη την επιφάνεια του δαπέδου, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά ομοιόμορφη και, εάν είναι απαραίτητο, να την ισοπεδώσετε χρησιμοποιώντας ειδικά μίγματα κτιρίων. Στη συνέχεια, καλύψτε τη βάση με μια μεμβράνη φράγματος ατμών, στην οποία τοποθετείτε τα φύλλα κόντρα πλακέ.

Το τελευταίο βήμα είναι η άμεση εγκατάσταση της αρθρωτής επίστρωσης, η οποία μπορεί να γίνει είτε στεγνή είτε με κόλλα. Για να γίνει αυτό, οι ενότητες-παζλ πρέπει να σχεδιαστούν, συνδέοντάς τις “από άκρο σε άκρο” (καθοδηγούνται από τα βέλη στις λεπτομέρειες). Το συναρμολογημένο κάλυμμα πρέπει να τεντωθεί λίγο και να στερεωθεί με σανίδες, κάνοντας πίσω από τους τοίχους περίπου 2 cm. Όταν το χαλί δεν καταλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνεια του δαπέδου, δεν πρέπει να στερεωθεί..

Φροντίδα

Τα χαλιά απαιτούν καθημερινό καθαρισμό με ηλεκτρική σκούπα, κατά προτίμηση με φίλτρο νερού. Μην αφήνετε τα χυμένα υγρά ακάθαρτα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μούχλας στο χαλί. Είναι καλύτερα να αφαιρέσετε λεκέδες και κάθε είδους βρωμιά με ειδικά απορρυπαντικά. Συνιστάται τακτικός στεγνός καθαρισμός χαλιών ή επεξεργασία με ηλεκτρική σκούπα.

Το δάπεδο από φελλό καθαρίζεται με ηλεκτρική σκούπα ή πλένεται με σφουγγαρίστρα από μαλακό πανί χρησιμοποιώντας μη λειαντικά απορρυπαντικά. Συνιστάται να στερεώνετε ειδικά προστατευτικά καλύμματα κατασκευασμένα από τεχνικό φελλό ή τσόχα στα πόδια των επίπλων που στέκονται σε δάπεδο από φελλό. Για τις καρέκλες υπολογιστών, πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά προστατευτικά χαλάκια. Περίπου μία φορά κάθε 5 χρόνια, το δάπεδο από φελλό πρέπει να καλύπτεται με ένα νέο στρώμα βερνικιού..

Ένα ελαστικό κάλυμμα δαπέδου σε παιδικό δωμάτιο δεν θα δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα κατά τη λειτουργία του. Μπορεί να πλυθεί με οποιοδήποτε απορρυπαντικό και είναι ανθεκτικό στις γρατζουνιές και ακόμη και στην κοπή.

Το μαλακό αρθρωτό δάπεδο έχει την ιδιότητα να μην συσσωρεύει στατικό ηλεκτρισμό, οπότε η σκόνη σχεδόν δεν κολλάει σε μια τέτοια επίστρωση. Για καθαρισμό, αρκεί να το σκουπίσετε με ένα υγρό πανί και πλυντήριο πιάτων. Σε περίπτωση μεγάλης βρωμιάς, το στρώμα παζλ μπορεί ακόμη και να αποσυναρμολογηθεί και να πλυθεί είτε στο μπάνιο είτε να φορτωθεί στο πλυντήριο πιάτων. Η υγρασία δεν απορροφάται σε ένα τέτοιο χαλί, οπότε το χυμένο υγρό δεν απλώνεται και μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί από την επιφάνειά του. Κατά τον καθαρισμό μιας τέτοιας επίστρωσης, μην χρησιμοποιείτε λειαντικά απορρυπαντικά, καθώς μπορεί να καταστρέψουν την αντιβακτηριακή μεμβράνη στην επιφάνειά της..

Ενδιαφέρουσες λύσεις στην εσωτερική διακόσμηση

Όλα τα δάπεδα των παιδικών δωματίων πρέπει να ταιριάζουν στο συνολικό σχεδιασμό. Στην περίπτωση που η διακόσμηση του φυτώριου έχει σχεδιαστεί σε παραδοσιακό ρομαντικό ύφος, η επένδυση του δαπέδου, φυσικά, δεν πρέπει να είναι έξω από τη γενική γκάμα χρωμάτων. Είναι τέλειοι συνδυασμοί επίπλων σε ανοιχτά χρώματα, παστέλ τοίχους και δάπεδο από φελλό, που μοιάζει με κλασικό παρκέ, είναι δυνατοί. Or, σε ένα τέτοιο φυτώριο, ένα χνουδωτό χαλί στρωμένο σε ένα laminate θα είναι κατάλληλο.

Σε ένα δωμάτιο γεμάτο με έντονα έπιπλα, ένα μαλακό σκελετό κάλυμμα με σχέδια και παζλ θα φαίνεται αρμονικό. Το ελαστικό κάλυμμα δαπέδου θα ομορφύνει το φυτώριο ενός μικρού αθλητή, ειδικά αν συνδυαστεί με χαλί διαφόρων χρωμάτων κατά την εγκατάσταση..

Το πώς θα μοιάζει το δωμάτιο του παιδιού σας και πόσο άνετο και ασφαλές θα είναι σε αυτό, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τους γονείς του..