Climbing Star Jasmine – växten du måste ha!

Vem vill inte ha en vacker sommardekoration för sin trädgård eller sitt hus?! Om du håller på att ta reda på hur du kan fräscha upp och piffa upp din eldstad, läs vår artikel för att lära dig lite mer om Climbing Star Jasmine. Denna lättväxande växt kännetecknas av en magnifik doft, mycket vackra blommor och blad som kvarstår även under vintern. Du kommer älska det !

Klätterstjärnan jasmin blommar i vitt

jasmin klätterstjärna odling hem trädgårdsarbete tips växter

Viktig information om klättrande stjärna jasmin

Klätterstjärnasmin eller falsk jasmin (Trachelospermum jasminoides) har sitt namn till jasmin (Jasminum), eftersom deras vita och doftande blommor är väldigt lika. De två växterna är dock väldigt olika och bör inte förväxlas. Stjärnasmin är inte lika fin som äkta jasmin, den är mer härdig och kan odlas i nästan alla regioner i Frankrike. Det är en klätterväxt som vi kan använda för att dekorera vår trädgård eller vårt hus.

 • Hans stjälkar kan nå en längd på 10 meter
 • Hans ark oval – från 3 till 12 mm

De gröna bladen av jasmin på sommaren

stjärna jasmin klättra gröna blad och vita blommor av jasmin

 • De blommor jasmin är mestadels vita och visas i slutet av maj eller början av juni.

De mjuka och vita blommorna

stjärna jasmin klättrar på de vita bladen av falsk jasmin

 • De frukt representerar folliklar som innehåller små korn.

De små folliklarna av jasmin

blommande jasmin frukterna av klättrande jasmin som är folliklar

De olika typerna av jasmin

Klätterstjärnans jasmin är en växt som har många sorter som skiljer sig från varandra i färg, motstånd, blomning, användbarhet etc. Vi kommer nu att ge dig den information du behöver om de mest populära och föredragna typerna. Vi kommer också att presentera deras fördelar och nackdelar så att du kan välja den som passar dig bäst..

 • Trachelospermum asiaticum: även kallad “asiatisk jasmin”, denna art av stjärna jasmin har små, gula blommor

Den fina och trevliga färgen på asiatisk jasmin

klätterstjärna jasmin Asiatiska arter med små och gula blommor

 • Trachelospermum jasminoides ‘Tricolor’: det är en annan variant av denna växt som kännetecknas av bladens röda färg som kvarstår även på sommaren när andra arter antar den gröna färgen.

En mängd olika färger

trachelospermum jasminoide stjärnklättring jasmin med röda blad

 • Trachelospermum jasminoides ‘Variegata’: dess blommor är vita och gröna på sommaren och röda på vintern

Intressanta brokiga blad i grönt och vitt

klätterstjärna jasmine trachelospermum jasminoide med gröna och vita blad

Röda blad under vintern

trachelospermum jasminoide klätterstjärnasmin som har röda blad under vintern

 • Sambac jasmin – alla typer av klättrande jasmin är mycket doftande, men vi måste erkänna att sambac jasmine är mästare i denna kategori. Och det är inte allt! Dess torkade blommor används för att göra Jasmine te. Dessutom är detta nationell blomma från Indonesien och Filippinerna.

Skönheten i vita jasminblommor

stjärna jasmin står vita jasminblommor

Det berömda jasminteet

jasminblomma sambac jasminte

 •  Jasmin officinal eller vit jasmin – det här är den hårdaste varianten och därför den enklaste att odla. Den representerar en klättrande buske vars lövlöv är halvgröna. Sambac jasmin och detta är de enda typerna av jasmin vars blommor är ätlig.

ihållande jasmin officinal jasmin med vita blommor och gröna blad

 • Solanum jasminoides eller falsk jasmin nattskugga – denna art representerar också en buske, men bladen är helt vintergröna. Det är mycket motståndskraftigt mot temperaturförändringar och var inte rädd för frost.
 • Gardenia jasminoide eller Cape jasmine – det är fortfarande en jasmin av busktyp, men dess specificitet är att den är att föredra för inomhuskultur. Dess vita, doftande och isolerade blommor (och inte i kluster som i de andra varianterna) gör det lätt att känna igen.

En variant av plantering inomhus

sommar jasmin cape jasmin i en kruka med vita blommor

 • Trachelospermum jasminoides eller falsk jasmin – det är en typ av klättrande jasmin som är idealisk för dekoration av spaljéer och väggar. Men man måste vara försiktig eftersom den måste skyddas från frysning.

En bra dekorationsidé

stöd för star jasmine jasminen som klättrar på en vägg

 • Jasminum nudiflorum eller vinterjasmin– detta är en annan sort av jasmin som kännetecknas av gula och små blommor. Det kräver inte mycket vård eftersom det inte kräver regelbunden vattning, men å andra sidan har det ingen doft.
 • Jasminum grandiflorum eller spansk jasmin – det är en av de mest kända arterna av jasmin. Vi föredrar det för sitt ganska lång blomning (från sommar till tidig vinter). Dessutom är den torktålig.

utomhusjasmin vinterjasmin som inte fruktar frost

Plantera klätterstjärnans jasmin

 • När ?

Den perfekta tiden att plantera jasmin är april och maj.

 • Eller ?

Du måste välja en solig exponering och skyddad från vinden. Avståndet mellan de andra växterna och jasminen bör vara mellan 1,50 och 2 meter. Marken ska vara väldränerad och rik – du kan lägga till kompost. Du måste ge stöd – plantera jasmin nära en vägg eller spaljé som den kan fästa vid och klättra. Du kan lägga till en ram för att göra det lättare att fästa.

stjärna jasmin rostning stjärna jasmin planterad nära en vägg

 • Hur? ”Eller” Vad ?

Du måste förbereda ett hål på 30 meter. Om du vill, lägg grus i botten för att säkerställa korrekt dränering. Installera växten i hålet och fyll den med planteringsjord. Slutligen kan du tampa lätt och vattna väl.

gräva i en trädgård med en spade

Hur man tar hand om jasmin ?

 • Vattning 

När vädret är varmt bör jasmin som planteras i trädgården vattnas efter mörker – dess jord får aldrig vara helt torr. Den i en kruka måste få vatten ännu mer regelbundet, annars kommer torken att ha ett dåligt inflytande på dess blomning. Under vintern kan du vattna den en gång i veckan. När det gäller blötläggning av bladen säkerställer det en ännu starkare doft..

Kom ihåg att vattna regelbundet

stjärna jasmin växer vattna trädgården

 • Skära

På våren kan du nypa plantans ändar med tummen och pekfingernaglarna. På sensommaren, efter blomningen, skär av stjälkarna så att de bara är en tredjedel av deras längd. Ta bort döda eller stuntade stjälkar för att kyla växten. Beskärning bör göras ovanför ett par blad för att generera nya skott på detta sätt. Handskar rekommenderas eftersom stavarna innehåller vit latex som kan orsaka irritation.

jasminskär klippa de gröna bladen på jasminen

 • Skydd mot parasiter

Undersök växten noggrant och regelbundet för mjölkfåglar. Som en förebyggande åtgärd kan du också spraya avkok av garvsyra på växtens delar eller placera nyckelpiga larver som hjälper jasmin mot bladlöss. I extrema fall, om din växt invaderas av skadedjur, kan du skära av de drabbade delarna..

En nyckelpiga som äter bladlöss till frukost

jasmine som doftar en nyckelpiga på jasminblomman

Jasminskärningen

Skärningen från en växt är det mest effektiva sättet att föröka den. Det bästa sättet att skära klätterstjärnasmin är att lägga den i en burk med vatten. Du har tillräckligt med tid att göra det – mellan april och september.

 1. Välj en hälsosam, grön gren som inte har några fläckar eller torra delar.
 2. Skär en 10 cm lång stjälk upp till noden från vilken de andra stjälkarna börjar.
 3. Ta bort blommorna och de nedre bladen från stammen och lämna några överst.
 4. Lägg stammen i en burk med vatten som är lämplig för dess storlek. Det är bättre att använda regnvatten och undvika kranvatten som är rikt på kalk.
 5. Byt vatten varannan vecka.
 6. Tillsätt kol till botten av burken för att hålla vattnet rent.
 7. Om skärningen görs bra börjar rötterna dyka upp efter några veckor..

stjärna jasmin klippa sax för att skära jasmin

stjärnklippt jasminskärning jasminsticklingar läggs i en burk

Jasmine stöter bort myggor !

Varje år, under sommaren, återupptas den outtröttliga kampen mot myggor. Vi ska inte göra misstaget att underskatta dem! Det är bäst att vidta åtgärder i tid. Det finns många olika sätt, till exempel insekticider, genom vilka du kan försöka stöta bort dem. Vi är glada att kunna meddela att klätterstjärnans jasmin som kommer att försköna och parfymera ditt hem eller din trädgård har en annan mycket viktig tillgång – den stöter bort myggor med sin doft som män älskar, men mygg hatar. !

blommande jasmin jasmin stöter bort myggor