Διακόσμηση της κουζίνας με πλακάκια και ταπετσαρία

Η κουζίνα είναι εκεί όπου πολλοί από εμάς περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας τρώγοντας, συζητώντας με την οικογένειά μας, βλέποντας τηλεόραση και διαβάζοντας εφημερίδα. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό αυτό το δωμάτιο να φαίνεται ζεστό και όμορφο – έτσι ώστε να θέλετε να επιστρέψετε εκεί..

Εάν αποφασίσετε να ξεκινήσετε τη διακόσμηση της κουζίνας σας με πλακάκια και ταπετσαρίες, τότε λάβετε υπόψη ότι αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Μετά από όλα, η ταπετσαρία και τα πλακάκια πρέπει να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και εισροή νερού, διαφορετικά θα γίνουν πολύ γρήγορα άχρηστα. Πώς ακριβώς και τι είναι καλύτερο να επιλέξετε – θα μάθετε από αυτό το άρθρο..

Ταπετσαρία

Η ταπετσαρία για την κουζίνα έχει γίνει συνηθισμένο πράγμα. Μετά από όλα, τώρα υπάρχουν τόσες πολλές κατάλληλες επιλογές στην αγορά που μπορείτε να επιλέξετε όποια σας αρέσει. Αρκεί να είναι ανθεκτικό στην υγρασία, να μην λεκιάζει και να ταιριάζει με το χρώμα των επίπλων.

Τι τύποι ταπετσαριών είναι?

 • Χαρτί. Η ευκολότερη και φθηνότερη επιλογή. Δεν θα λειτουργήσει η κόλληση της περιοχής μαγειρέματος μαζί τους, γιατί γρήγορα θα καταστούν άχρηστες, αλλά στην τραπεζαρία θα διαρκέσουν αρκετά. Τώρα είναι αρκετά δημοφιλές να κολλάτε τοιχογραφίες από χαρτί πάνω από το τραπέζι της κουζίνας, ευτυχώς, στα καταστήματα μπορείτε να τις βρείτε για κάθε γούστο.
 • Μη υφασμένα. Από κάθε άποψη, καλύτερα από τα χάρτινα – είναι πιο δυνατά, αεροστεγή (ο μύκητας δεν ξεκινά), μπορούν να πλυθούν και να ξαναβαφτούν. Αυτές οι ταπετσαρίες είναι, φυσικά, πολύ πιο κατάλληλες για την κουζίνα. Επιπλέον, λόγω του ότι μπορούν να ξαναβαφτούν, μπορείτε εύκολα να αλλάξετε τα έπιπλα στην κουζίνα χωρίς να προσπαθήσετε να τα ταιριάξετε με το χρώμα των τοίχων..
 • Βινύλι. Αυτή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Είναι ανθεκτικά, καθαρίζονται εύκολα και κρύβουν τυχόν παρατυπίες, αλλά επιτρέπουν στον αέρα να περάσει, επομένως, πριν από την κόλληση, πρέπει να επεξεργαστείτε την επιφάνεια με αντιμυκητιακή επίστρωση. Η ταπετσαρία βινυλίου συλλέγει επίσης σκόνη, αλλά ένα υγρό πανί μπορεί εύκολα να το χειριστεί αυτό..
 • Fiberνα γυαλιού. Μια σχετικά νέα εμφάνιση, η οποία, εκτός από τη δύναμη, έχει ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα – ανθεκτικότητα. Αυτές οι ταπετσαρίες θα σας εξυπηρετήσουν 20-30 χρόνια, καθαρίζονται εύκολα και μπορείτε να τις βάψετε ξανά έως και είκοσι φορές. Οι ταπετσαρίες είναι κατάλληλες μόνο για επίπεδους τοίχους και είναι ακριβότερες από όλα τα παραπάνω.
 • Υπάρχουν αρκετοί ακόμη τύποι ταπετσαριών – μπαμπού, υγρό, ταπετσαρία φωτογραφιών. Αλλά είναι απολύτως κατάλληλα για την περιοχή όπου γευματίζετε, καθώς όλα είναι πολύ εύκολα λερωμένα και δεν συνιστάται να τα πλένετε..

Πλακάκι

Τα κεραμικά πλακίδια είναι η πιο αξιόπιστη και οικονομική επιλογή για ανακαίνιση. Δοκιμασμένος στο χρόνο, δεν απέτυχε ποτέ. Το κεραμικό αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, καθαρίζεται εύκολα και έρχεται σε διάφορα σχήματα για να ταιριάζει σχεδόν σε κάθε δωμάτιο.

Τις περισσότερες φορές στο σχεδιασμό της κουζίνας, τα κεραμίδια χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση του χώρου εργασίας ή, τη λεγόμενη “ποδιά”. Είναι λογικό να τοποθετείτε τα πλακάκια ακριβώς εκεί που μαγειρεύετε περισσότερο, γιατί όποια και αν είναι η ταπετσαρία που πλένεται, τα πλακάκια είναι ακόμα λιγότερο ευαίσθητα στη βρωμιά, το νερό και τις υψηλές θερμοκρασίες..

Μεγέθη και σχήματα πλακιδίων:

 • Τετράγωνο. Ξεκινώντας από ένα πολύ μικρό μέγεθος 10×10, τελειώνοντας με 60×60, και σε ορισμένα καταστήματα μπορείτε να βρείτε περισσότερα, ωστόσο, πολύ σπάνια.
 • Ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Αυτά είναι 25×40, 31×50 και ούτω καθεξής. Σε πολλές εταιρείες, μπορείτε να βρείτε μεγέθη για κάθε γούστο. Αυτό το κεραμίδι χρησιμοποιείται συχνότερα για διακόσμηση ποδιάς..
 • Πλακάκι σαν τούβλο με το όνομα “γουρούνι”. Έχει λοξότμητες άκρες, κατά κανόνα, γυαλιστερό, μονόχρωμο. Τυπικό μέγεθος: 7,5×45 εκατοστά.
 • Μωσαϊκό. Όσο μικρότερο είναι το μωσαϊκό, τόσο πιο μη πρακτικό είναι για την κουζίνα, καθώς η βρωμιά θα φράξει στις ρωγμές και δεν είναι πολύ βολικό να τα καθαρίσετε. Υπάρχει επίσης απομίμηση ψηφιδωτού σε πλακάκια διαφορετικών μεγεθών. Μπορεί να φαίνεται φρέσκο ​​και ενδιαφέρον, να διακοσμήσει το εσωτερικό.
 • Διακοσμητικό πάνελ. Η κουζίνα δεν έχει μονόχρωμους τοίχους για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ιδιοκτήτες προτιμούν να αραιώνουν τα χρώματα με κεραμικά με σχέδια. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι είδη σκεύη κουζίνας, τρόφιμα, λουλούδια ή μούρα..

Υπάρχει επίσης μια διαίρεση στην εμφάνιση – είναι μια γυαλιστερή και ματ επιφάνεια. Η διαφορά είναι ότι το γυαλιστερό καλύπτεται με ένα στρώμα γυαλιού από πάνω και φαίνεται πιο λαμπερό, ενώ το ματ δεν καλύπτεται με τίποτα και το χρώμα του είναι πιο σιωπηλό..

Μια γυαλιστερή επιφάνεια είναι πιο κατάλληλη για τοίχους κουζίνας. Δεδομένου ότι είναι πιο εύκολο να πλυθεί και, λόγω του πιο κυρτού σχήματος του, δεν επιτρέπει τη συσσώρευση λίπους. Επιπλέον, η γυαλιστερή του επιφάνεια λειτουργεί σχεδόν σαν καθρέφτης και μεγεθύνει οπτικά το δωμάτιο..

Συνδυασμός υλικών

Η οικογένεια μαζεύεται στην κουζίνα όχι μόνο για να ετοιμάσει ένα πιάτο, αλλά και για να φάει και να χαλαρώσει. Επομένως, δεν είναι πολύ λογικό να διακοσμήσετε ένα δωμάτιο μόνο με πλακάκια ή ταπετσαρία. Δεν θα φαίνεται πολύ όμορφο.

Με πλακάκια και ταπετσαρία, μπορείτε να χωρίσετε την κουζίνα σε ζώνες. Για παράδειγμα, στρώστε πλακάκια σε όλα εκείνα τα μέρη όπου υπάρχει η περισσότερη βρωμιά (για παράδειγμα, ένας νεροχύτης και μια σόμπα) και κολλήστε την ταπετσαρία εκεί που είναι η τραπεζαρία. Θα φαίνεται κομψό και θα κάνει την κουζίνα ζεστή..

Είναι απαραίτητο να μην ξεχνάμε μόνο τον συνδυασμό χρωμάτων, για παράδειγμα, λευκές ή μαύρες ταπετσαρίες, καθώς και ταπετσαρίες με μοτίβο, είναι κατάλληλες για μπεζ πλακάκια. Θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί στη διασταύρωση ταπετσαρίας και πλακιδίων, επειδή αυτή είναι η πιο σημαντική περιοχή και δεν θα μπορείτε να την κάνετε με κάποιο τρόπο – η άνιση άρθρωση θα είναι εντυπωσιακή.

Τοποθέτηση πλακιδίων

Όλα εξαρτώνται από το σχέδιο που έχετε σχεδιάσει και το μέγεθος του κεραμιδιού. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές μέθοδοι στυλ που έχουν αποδειχθεί με την πάροδο του χρόνου..

 • Ο παραδοσιακός τρόπος είναι όταν τα πλακάκια τοποθετούνται σε ίσες σειρές, σχηματίζοντας ένα ενιαίο πλέγμα, ανεξάρτητα από το μέγεθος.
 • Αντισταθμίζεται. Το κεραμίδι τοποθετείται λοξά, αλλάζοντας πλάγια με κάθε νέο κομμάτι.
 • Διαγώνια. Αυτό σημαίνει ότι η κατασκευή των κομματιών προέρχεται από τη γωνία. Τα τετράγωνα πλακάκια είναι τα καλύτερα για αυτήν τη μέθοδο..

Διακόσμηση τοίχου

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε εδώ το συνδυασμό ταπετσαρίας και πλακιδίων. Εάν η κουζίνα είναι μικρή, δεν συνιστάται να κάνετε λαμπερούς τοίχους. Αλλά αν θέλετε κάτι φωτεινό, μπορείτε, για παράδειγμα, να βάψετε έναν τοίχο σε έντονο χρώμα, για το οποίο η ταπετσαρία για ζωγραφική θα σας φανεί πολύ χρήσιμη. Σε αυτή την περίπτωση, τα κεραμίδια και η υπόλοιπη ταπετσαρία πρέπει να αγοράζονται στον ίδιο τόνο, έτσι ώστε η κουζίνα να φαίνεται αρμονική..

Μια άλλη κοινή τεχνική είναι η σχεδίαση οριζόντιας ή κάθετης γραμμής χρησιμοποιώντας πλακάκια διαφορετικού χρώματος ή σχεδίου. Αυτό θα διακοσμήσει το δωμάτιο και αν η γραμμή είναι κάθετη, θα οριοθετήσει επίσης δροσερά το χώρο..

Η λωρίδα πλακιδίων σε μοτίβο σκακιέρας είναι επίσης ένας τρόπος για να διακοσμήσετε μια κουζίνα. Εδώ, η μέθοδος τοποθέτησης δεν είναι πλέον τόσο σημαντική, είναι πολύ πιο σημαντικό να επιλέξετε τα κεραμίδια ανά χρώμα και να τους παρέχετε μια αρμονική γειτονιά με την ταπετσαρία..