Υλικά για ποδιές στην κουζίνα

Η ποδιά είναι τόσο απαραίτητη στην κουζίνα όσο ένας φούρνος με κατσαρόλες. Και αν κάποιος σεφ μπορεί να κάνει χωρίς κουρέλι, τότε θα είναι δύσκολο χωρίς ποδιά κουζίνας. Μετά από όλα, όχι μόνο η ευκολία, η πρακτικότητα και η λειτουργικότητα της περιοχής της κουζίνας εξαρτώνται από αυτόν, αλλά και η ομορφιά και η αισθητική της..

8 φωτογραφίες

Λειτουργίες και δυνατότητες

Μια ποδιά στην κουζίνα είναι συνήθως το μέρος του εσωτερικού που υποστηρίζει το στιλ, τον χαρακτήρα και τη διάθεση που έχει οριστεί για το δωμάτιο ή λειτουργεί ως κύρια προφορά. Σε κάθε περίπτωση, έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί μια εργασιακή και ταυτόχρονα ζεστή ατμόσφαιρα στην κουζίνα, εναρμονιζόμενη επιτυχώς με όλα τα συστατικά μέρη της – από τον πάγκο μέχρι τα μέτωπα του ντουλαπιού..

Η κύρια λειτουργία του backsplash της κουζίνας είναι να προστατεύει τα πιο βρώμικα μέρη του τοίχου, τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στη ζέστη και τις πιτσιλιές μαγειρέματος τροφίμων, πλένονται πιάτα και σε μονάδες κουζίνας εργασίας (πίσω από την εστία, πίσω από το νεροχύτη και πάνω από τον πάγκο) Το Επομένως, το υλικό από το οποίο είναι τοποθετημένο πρέπει απαραίτητα να καθαρίζεται εύκολα, να αντέχει ήρεμα απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, να έχει αυξημένη αντοχή και αντοχή στην υγρασία και ελάχιστη ευφλεκτότητα. Και δεδομένου ότι τα κύρια προϊόντα στην κουζίνα εξακολουθούν να είναι τα προϊόντα, η ποδιά που έρχεται σε επαφή μαζί τους, θέλοντας ή όχι, πρέπει επίσης να είναι φιλική προς το περιβάλλον – έτσι ώστε να μην βλάπτει νόστιμα και υγιεινά τρόφιμα με τοξικούς καπνούς.

Λοιπόν, τα σημαντικά χαρακτηριστικά μιας προστατευτικής οθόνης κουζίνας θεωρούνται η ανθεκτικότητα της επίστρωσης, η ανθεκτικότητα και η υγιεινή, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία υλικών από τα οποία μπορεί να κατασκευαστεί: από έναν βαμμένο ή κεραμοσκεπή τοίχο έως χαλκό ή γυάλινο φύλλο σε όλο το μήκος της επιφάνειας εργασίας..

Πρωταρχικές απαιτήσεις

Όταν σημειώνετε μια θέση για μια ποδιά στον τοίχο της κουζίνας, αξίζει να λάβετε υπόψη όχι μόνο τις παραμέτρους του δωματίου και τα επιλεγμένα έπιπλα, αλλά και τις διαστάσεις του ίδιου του σεφ. Με ένα τυπικό ύψος 65 εκατοστών της προστατευτικής οθόνης, το οποίο παρέχεται πίσω από την ηλεκτρική σόμπα, θα είναι δύσκολο για μια μικροσκοπική οικοδέσποινα να φτάσει στα ντουλάπια ή τις κουκούλες που κρέμονται σε αυτό το μέρος, και ως εκ τούτου, όταν τακτοποιεί την κουζίνα της, είναι καλύτερο για να συντομεύσετε μια τέτοια ποδιά στα 48-50 εκατοστά. Ωστόσο, εάν έχει τοποθετηθεί σόμπα αερίου στην κουζίνα, το ύψος της οθόνης πίσω από αυτήν πρέπει απαραίτητα να είναι 75-80 εκατοστά. Και το πλάτος μπορεί να μείνει ως συνήθως – 50-60 εκατοστά. Or φέρτε το στο μέγεθος που προβλέπεται από το σχέδιο σχεδιασμού.

Είναι καλύτερα να προστατεύετε τη διασταύρωση της επιφάνειας εργασίας και της ποδιάς της κουζίνας με ένα ειδικό στεγανωτικό και να χτίζετε έναν πλίνθο, χωρίς να ξεχνάτε μερικά εκατοστά, πάνω στο οποίο η ποδιά πρέπει να πέσει κάτω από τον πάγκο και τα πάνω και τα κάτω ντουλάπια. Αυτό θα αποφύγει τη διαρροή νερού πίσω από τα πεζοδρόμια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα τους επιτρέψει να διογκωθούν και την εμφάνιση μύκητα εκεί..

Το ιδανικό backsplash για την κουζίνα – μια ομαλή και χωρίς εμφανή σημάδια σύνδεσης, μια προστατευτική οθόνη που ταιριάζει ακριβώς με το ύφος του χώρου της κουζίνας και τα γούστα των ιδιοκτητών.

Συμβουλές για σχεδιαστές

Όταν επιλέγετε ποδιά κουζίνας, οι σχεδιαστές σας συμβουλεύουν να περπατήσετε πρώτα στα καταστήματα και να δώσετε προσοχή σε όλες τις επιλογές για τα υλικά από τα οποία μπορείτε να το φτιάξετε – αυτό θα διευκολύνει να αποφασίσετε ποιος από όλους τους τύπους είναι ο καλύτερος για την κουζίνα σας και τα δύο όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα εξωτερικά δεδομένα.

Εάν η κύρια έμφαση της κουζίνας σας είναι ένα ακουστικό, τότε μια ουδέτερη ποδιά από υλικά με διακριτική υφή είναι πιο κατάλληλη για αυτό. Και αν θέλετε να διακοσμήσετε τον χώρο της κουζίνας με έναν εντυπωσιακό τοίχο, τότε παραγγείλετε ένα διαφανές γυάλινο πάνελ με αντίθεση φωτογραφικής εκτύπωσης.

Η καθολική οθόνη κουζίνας είναι κατασκευασμένη από λεία ματ κεραμικά πλακίδια ή πάνελ MDF σε αντίστοιχο λευκό χρώμα. Το πιο παραδοσιακό είναι φτιαγμένο από μονόχρωμο μωσαϊκό με ένθετα φωτεινού χρώματος και το πιο ασυνήθιστο είναι κατασκευασμένο από ένα συμπαγές πέτρινο στρώμα ή έναν πίνακα καθρέφτη..

Οι έμπειροι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων υπενθυμίζουν ότι μια ελκυστική πολύχρωμη ποδιά σίγουρα προσελκύει μεγαλύτερη προσοχή, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να διατηρείται πάντα καθαρή και σίγουρα να υποστηρίζεται από την κατάλληλη συνοδεία – κουρτίνες, γείσα, αξεσουάρ ή μοτίβο τοίχων κουζίνας.

Υλικά (επεξεργασία)

Τα είδη υλικών για την κατασκευή προστατευτικών ποδιών είναι εντυπωσιακά στην ποικιλομορφία τους. Αλλά για να επιλέξετε τα σωστά που θα διακοσμήσουν την κουζίνα σας και δεν θα μειώσουν τα πλεονεκτήματά της, είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε υλικού, να αξιολογήσετε τα πλεονεκτήματα και τα πιθανά μειονεκτήματα της χρήσης του και επίσης να λάβετε υπόψη τα χαρακτηριστικά εγκατάστασης και ο βαθμός πολυπλοκότητας της απαραίτητης φροντίδας για μια συγκεκριμένη επιφάνεια. Οι καλύτεροι σύμβουλοι εδώ είναι κριτικές εκείνων που έχουν ήδη αποφασίσει για την επιλογή του υλικού και μπορούν πραγματικά να αποδείξουν τα πλεονεκτήματά του.

Πάνελ MDF

Ο πιο συμβιβαστικός ως προς το κόστος και την ποιότητα είναι μια ποδιά κουζίνας κατασκευασμένη από πάνελ MDF. Οι σανίδες ινών είναι προσιτές σε πολλούς, οπτικά ελκυστικές και, κυρίως, εύκολες στην εγκατάσταση και τη συντήρηση. Αλλά τα πλεονεκτήματα αυτού του υλικού είναι λίγα..

Μεταξύ των προφανών συν:

 • δίνοντας στο προστατευτικό πάνελ MDF τις απαραίτητες υφές και αποχρώσεις,
 • τη δυνατότητα προσομοίωσης διαφόρων επιφανειών και τύπων τελειωμάτων,
 • διαθεσιμότητα εφαρμογής οποιωνδήποτε εικόνων χρησιμοποιώντας εκτύπωση φωτογραφιών,
 • ευκολία εγκατάστασης και ευκολία στη μετέπειτα συντήρηση.

Επιπλέον, πριν από την εγκατάσταση πλαστικοποιημένης μοριοσανίδας (MFC) ή συμβατικής πλάκας κουζίνας από ινοσανίδες, δεν απαιτείται τέλεια ευθυγράμμιση τοίχων..

Μεταξύ των μειονεκτημάτων είναι:

 • σύντομη διάρκεια ζωής (μόνο λίγα χρόνια),
 • αυστηρές απαιτήσεις για τη λειτουργία (δεν αντέχει σε άλματα θερμοκρασίας, άφθονες διαδικασίες νερού και συστηματική επαφή με λειαντικά καθαριστικά, και ως εκ τούτου δεν είναι κατάλληλο για κουζίνα που χρησιμοποιείται εντατικά).

Ταυτόχρονα, η χαμηλή τιμή μιας προστατευτικής οθόνης κουζίνας από MDF αντισταθμίζει εύκολα αυτές τις ιδιότητες και ταυτόχρονα σας επιτρέπει να ενημερώνετε συχνά, φθηνά και αρκετά σταθερά το εσωτερικό..

Πλακάκια και κεραμίδια

Κλασική και μεσαία τιμή ποδιά κουζίνας – με πλακάκια ή κεραμικά πλακίδια. Οι κατασκευαστές συχνά προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από έτοιμα τοπία με πλακάκια σε διάφορες υφές, συνδυασμούς χρωμάτων και στυλ, γεγονός που τους επιτρέπει να ταιριάζουν με σχεδόν οποιοδήποτε σχέδιο δωματίου..

Το κύριο πλεονέκτημα του κεραμιδιού κουζίνας είναι η πρακτικότητα του κυριολεκτικά από κάθε άποψη:

 • δύναμη και διαθεσιμότητα,
 • αντοχή στην υγρασία και άκαυστο,
 • φιλικότητα προς το περιβάλλον και ανθεκτικότητα (διάρκεια ζωής – 15-20 χρόνια),
 • ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και αποχρώσεων,
 • αντοχή σε λειαντικές και χημικές ουσίες,
 • ευκολία φροντίδας και αισθητικής,
 • ασφάλεια και άνεση χρήσης,
 • ομορφιά και λειτουργικότητα.

Υπάρχουν λίγα μειονεκτήματα, αλλά είναι πολύ δικαιολογημένα:

 • την ανάγκη ισοπέδωσης του τοίχου,
 • πολυπλοκότητα τοποθέτησης,
 • την παρουσία ραφών σύνδεσης που απαιτούν τελικά καθαρισμό.

Μωσαϊκό

Το μωσαϊκό είναι πιο ακριβό υλικό για προστατευτική ποδιά από τα πλακάκια, αλλά και πιο μεταβλητό. Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε πολύπλοκα στολίδια, ακόμη και ολόκληρες εικόνες στον τοίχο της κουζίνας από μικρά διάφορα κομμάτια πλακιδίων.

Πλεονεκτήματα ενός ψηφιδωτού πίνακα πάνω από τον πάγκο ή πίσω από τη σόμπα:

 • πολλά σχήματα και υφές ψηφιδωτών πλακιδίων,
 • υψηλή αντοχή σε υψηλές υγρασίες και διακυμάνσεις της θερμοκρασίας,
 • αντοχή σε τριβή και επαφή με χημικά,
 • πλούτος χρωμάτων, αποχρώσεων και χρωμάτων,
 • αρμονία με σχεδόν οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο.

Εκτός από το υψηλό κόστος, τα μειονεκτήματα των ψηφιδωτών σχετίζονται κυρίως με την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης:

 • κατά την εγκατάσταση απαιτεί την ικανότητα του οδηγού,
 • απαιτείται τέλεια ευθυγράμμιση του τοίχου,
 • είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών αρμόστοκων για αρθρώσεις,
 • πολυπλοκότητα της ανοικοδόμησης.

Ανοξείδωτο ατσάλι

Ο ανοξείδωτος χάλυβας χρησιμοποιείται συνήθως για ποδιές σε επαγγελματικές κουζίνες, και πιο πρόσφατα. Παρόλο που οι προστατευτικές σίτες από χαλκό πίσω από τις σόμπες έχουν χρησιμοποιηθεί σε οικιακά έπιπλα εδώ και αιώνες. Η μοντέρνα ποδιά κουζίνας και ο νεροχύτης από ανοξείδωτο ατσάλι σχετίζονται περισσότερο με το στυλ υψηλής τεχνολογίας και είναι κατασκευασμένα από μέταλλο και τα κράματά του – με μοντέρνο ή στυλ Προβηγκίας. Ωστόσο, σε οποιοδήποτε στυλ, μια μεταλλική κουζίνα φαίνεται περισσότερο βιομηχανική παρά σπιτική..

Μια ατσάλινη ή μεταλλική προστατευτική οθόνη έχει πολλά αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα:

 • δύναμη,
 • αντοχή,
 • ελαφρύ,
 • ευκολία εγκατάστασης,
 • αντανακλαστικό αποτέλεσμα,
 • ποικιλία διαθέσιμων σχημάτων,
 • συνδυασμός με άλλα υλικά φινιρίσματος.

Ταυτόχρονα, μια ποδιά κουζίνας από χάλυβα ή μέταλλο μπορεί να διαβρωθεί αν χρησιμοποιηθεί ακατάλληλα, και ως εκ τούτου απαιτεί συνεχή προσεκτική φροντίδα της επιφάνειάς της..

Ποτήρι

Το γυαλί για ποδιά κουζίνας δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά όσο τα κεραμίδια, αλλά έχει μια πλούσια ποικιλία υφών και χρωμάτων. Οποιαδήποτε φωτογραφική εικόνα μπορεί να τοποθετηθεί πίσω από το γυάλινο πλαίσιο της προστατευτικής οθόνης, η οποία θα γίνει ένα είδος "το κεράσι στην τούρτα" όταν δημιουργείτε ένα μοναδικό εσωτερικό.

Πλεονεκτήματα μιας γυάλινης ποδιάς:

 • πρακτικότητα,
 • λειτουργικότητα,
 • υψηλή αντοχή στο νερό,
 • αντοχή στις έντονες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας,
 • ασυλία σε χημικές επιθέσεις,
 • μεγάλη ποικιλία επιδόσεων,
 • ευκολία εγκατάστασης και ευκολία συντήρησης.

Μεταξύ των μειονεκτημάτων:

 • υψηλό κόστος γυάλινης ποδιάς,
 • οι ξηρές σταγόνες νερού και λίπους είναι πολύ αισθητές πριν από τη συγκομιδή,
 • ακόμη και το σκληρυμένο γυαλί γρατζουνίζεται ή ραγίζει με την πάροδο του χρόνου,
 • μια σπασμένη γυάλινη ποδιά δεν μπορεί να επισκευαστεί, πρέπει να αντικατασταθεί εντελώς.

Μια φυσική πέτρα

Η φυσική πέτρα για επένδυση κουζίνας είναι μια ακριβή απόλαυση που απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα, κατάλληλο εσωτερικό και, φυσικά, επιφάνειες εργασίας και πάγκους εργασίας, επίσης κατασκευασμένες από πέτρα. Τις περισσότερες φορές, μια μαρμάρινη ποδιά βρίσκεται στο σχεδιασμό της κουζίνας, αν και πρόσφατα οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο άλλους τύπους φυσικής πέτρας (όνυχα, γρανίτης, βασάλτης).

Τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα αυτού του φιλικού προς το περιβάλλον φυσικού υλικού δύσκολα απαιτούν συζήτηση, αν και αξίζει ακόμη να σημειωθεί η υψηλή αντίσταση στη φωτιά και η απίστευτη αντοχή του. Και το σημαντικό βάρος της πέτρινης ποδιάς και το λιγότερο σημαντικό κόστος της ισοπεδώνονται πλήρως από την ομορφιά, την πολυπλοκότητα και την αρχοντιά της..

Fεύτικο διαμάντι

Η τεχνητή πέτρα για μια ποδιά κουζίνας είναι λιγότερο ακριβή, ελαφρύτερη σε βάρος και πολύ πιο εύκολη στην επεξεργασία και την εγκατάσταση. Επιπλέον, είναι πιο βολικό να ενσωματώσετε ακόμη και τις πιο περίπλοκες ιδέες σχεδιασμού για την οργάνωση ενός χώρου εργασίας από διακοσμητική πέτρα, ειδικά λόγω ενός ευρέος φάσματος αποχρώσεων, σύνθεσης και υφής. Ένα χαρακτηριστικό της χρήσης μιας ποδιάς από τεχνητή πέτρα, κατασκευασμένη, για παράδειγμα, μαρμάρινη, είναι η δυνατότητα γρήγορης και εύκολης αποκατάστασής της και μια πολυτελής εμφάνιση, η οποία είναι εύκολο να συγχέεται με τη φυσική πέτρα..

Ξύλο

Παραδόξως, το φυσικό ξύλο χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή πρωτότυπων ποδιών, ανεξάρτητα από το πόσο ακριβό είναι. Ειδικά όταν διακοσμείτε έναν άνετο χώρο κουζίνας σε εξοχικό σπίτι ή σε εξοχικό στιλ, καθώς και σε συνδυασμό με ξύλινα έπιπλα και κατάλληλη διακόσμηση του δωματίου.

Ωστόσο, οι γνωστές ιδιότητες του φυσικού ξύλου περιορίζουν σημαντικά το εύρος της χρήσης του στην κουζίνα – αν είναι κοντά στο νεροχύτη ή κοντά στη σόμπα, τότε πρέπει να βρίσκεται πίσω από γυαλί ή μεταλλική πλάκα. Και για καλύτερη ασφάλεια, μια τέτοια ξύλινη προστατευτική επένδυση αντιμετωπίζεται με όχι λιγότερο προστατευτικές ειδικές μη εύφλεκτες ενώσεις ή ειδικό κερί που απωθεί το λίπος, την αιθάλη, τη βρωμιά και το νερό.

Τούβλο

Μια ποδιά κουζίνας από τούβλα είναι συχνά χτισμένη όχι από πραγματικά τούβλα, αλλά από διακοσμητικές πλάκες από ίνες από τσιμέντο, κατασκευασμένες και ψημένες "κάτω από ένα τούβλο" ή από κεραμικά πλακίδια κατασκευασμένα με παρόμοια κυματοειδή ή ακόμη και επιφάνεια. Σε αντίθεση με το πραγματικό τούβλο, το διακοσμητικό τούβλο είναι πολύ ελαφρύτερο, αλλά και πυρίμαχο, ανθεκτικό σε τριβή, υψηλή υγρασία και μηχανικές βλάβες, ισχυρό, ανθεκτικό και εύκολο στην εγκατάσταση. Ωστόσο, η επιφάνεια μιας ποδιάς από τούβλα είναι μάλλον πορώδης και δεν είναι κατάλληλη για κάθε εσωτερικό χώρο..

Πλαστική ύλη

Μια πλαστική ποδιά για την κουζίνα είναι προσιτή σε τιμή, ευχάριστα μεταβλητή στην κατασκευή, σχετικά ανθεκτική και αρκετά βολική για εγκατάσταση. Ωστόσο, το πλαστικό προστατευτικό οθόνης κουζίνας γρατζουνίζεται πολύ εύκολα ακόμη και με καθαριστικά και είναι εύκολο να παραμορφωθεί με μικρή επαφή με καυτά αντικείμενα. Αλλά το πιο δυσάρεστο είναι ότι μια ποδιά κουζίνας από πολυανθρακικό, ακρυλικό ή σύνθετο υλικό αναφλέγεται γρήγορα όπως το πλαστικό ABS και απελευθερώνει τοξικές ουσίες όταν καίγεται..

Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα μιας πλαστικής ποδιάς στην κουζίνα είναι ότι οι άκρες και οι αρμοί της λερώνονται γρήγορα και καθαρίζονται με δυσκολία και μόνο με ειδικά μέσα. Επιπλέον, η πλαστική οθόνη είναι εντελώς ανέφικτη – σπάει εύκολα ακόμη και από ένα τυχαίο μικρό χτύπημα.

Οι οικονομικές επιλογές για την κατασκευή ποδιάς μπορούν να συνδυαστούν σε μία φράση – "η λαχτάρα για εφευρέσεις είναι πονηρή". Είναι κατασκευασμένα τόσο από ταπετσαρία κολλημένη σε χαρτόνι όσο και από ένα φύλλο μοριοσανίδας, πάνω στο οποίο είναι τεντωμένο ένα αυτοκόλλητο φιλμ, αν και δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για οποιαδήποτε προστατευτική λειτουργία τέτοιων οθονών. Οι ποδιές από παλιοσίδερα είναι κατάλληλες μόνο για την περίοδο επισκευής – έως ότου λάμψουν στη θέση τους με καθαρότητα, ομορφιά και αξιοπιστία, εκείνες που είναι ειδικά σχεδιασμένες για χρήση σε σκληρές συνθήκες αυξημένης ρύπανσης, υψηλής υγρασίας και θερμοκρασιών άλματος που ενυπάρχουν και στις δύο συνηθισμένοι και μη τυπικοί χώροι κουζίνας.