Σχεδιασμός γωνιακών κουζινών διαφορετικών μεγεθών με ψυγείο

Ο σχεδιασμός γωνιακών κουζινών διαφορετικών μεγεθών με ψυγείο βοηθά στην οργάνωση της διάταξης των επίπλων όσο πιο εργονομικά γίνεται, δημιουργώντας ένα προσεγμένο και άνετο εσωτερικό. Είναι κατάλληλο τόσο για μικρά όσο και για ευρύχωρα δωμάτια..

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Έτοιμα γωνιακά σετ κουζίνας διατίθενται σε πολλά καταστήματα επίπλων. Αυτό δείχνει ότι αυτή η μέθοδος σχεδιασμού είναι σε ζήτηση και έχει τα δικά της πλεονεκτήματα. Τέτοια έπιπλα ντουλαπιού μπορούν επίσης να παραγγελθούν κατά την κρίση σας.. Τα πλεονεκτήματα των γωνιακών σετ κουζίνας με ενσωματωμένο ψυγείο είναι τα εξής:

  • ορθολογική χρήση κάθε ελεύθερου μετρητή χώρου, ακόμα και στη γωνία του δωματίου.
  • εύκολη πρόσβαση σε όλα τα έπιπλα, οικιακές συσκευές και σκεύη κουζίνας.
  • οικονομία ελεύθερου χώρου, μια ανοιχτή ελεύθερη ζώνη παραμένει στο κέντρο του δωματίου.
  • τη δυνατότητα προσθήκης νέων μονάδων και οικιακών συσκευών ·
  • αποτελεσματική χωροθέτηση κουζίνας, διαίρεση σε χώρο για μαγείρεμα, αποθήκευση τροφίμων και πιάτων, τραπεζαρία.
  • με έπιπλα υψηλής ποιότητας και αρμόδιο εσωτερικό σχεδιασμό, εντυπωσιακή θέα στον χώρο της κουζίνας.

Αλλά μην ξεχνάτε τα μειονεκτήματα των γωνιακών σετ κουζίνας:

  • συρτάρια και πόρτες στις γειτονικές πλευρές θα παρεμβαίνουν μεταξύ τους όταν ανοίγουν.
  • κάτω από το νεροχύτη, εγκατεστημένο στη γωνία, χρησιμοποιείται λίγος ελεύθερος χώρος.
  • η πρόσβαση στο χώρο κάτω από το νεροχύτη γίνεται πιο δύσκολη.
  • σε μια μικρή κουζίνα, η μονοκόμματη θέα του γωνιακού σετ θα φαίνεται πολύ δυσκίνητη.

Χαρακτηριστικά σχεδιασμού με ελάχιστο αποτύπωμα

Αλλά όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να λυθούν εύκολα εάν προγραμματίσετε προσεκτικά όλες τις αποχρώσεις του εσωτερικού και αγοράσετε κατάλληλα έπιπλα και μεγάλες οικιακές συσκευές. Μερικές μικρές οικογένειες που χτίστηκαν κατά τη Σοβιετική εποχή είχαν ένα ρεκόρ μικρής κουζίνας – 4 τετρ. Μ. Αυτό είναι ακόμη λιγότερο από το πρότυπο "Χρουστσόφ", για το οποίο ο ελάχιστος δείκτης ήταν 5,5 τετρ. Μ. Αλλά ακόμη και για τέτοια μικροσκοπικά δωμάτια, μπορείτε να σχεδιάσετε έναν πλήρη χώρο εργασίας με θερμοσίφωνα, ψυγείο και νεροχύτη. Θα υπάρχει χώρος για ντουλάπια, συρτάρια και τραπέζι φαγητού. Το πιο σημαντικό πράγμα σε τέτοιες μικροσκοπικές κουζίνες είναι να χρησιμοποιείτε το ύψος του δωματίου στο μέγιστο, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,4 μ. Ακόμη και σύμφωνα με τη σοβιετική GOST. Λόγω του ύψους μπορεί να αντισταθμιστεί η έλλειψη χώρου. Τα κρεμαστά ντουλάπια και τα ράφια πολλαπλών επιπέδων βοηθούν ιδιαίτερα σε αυτό..

Δεδομένου ότι τα παραδοσιακά τυποποιημένα διαμερίσματα με μικρή έκταση χτίστηκαν στη χώρα μας, οι εγχώριοι κατασκευαστές επίπλων προσπαθούν να παράγουν ακουστικά τέτοιων διαστάσεων έτσι ώστε να ταιριάζουν σε ένα μικρό διαμέρισμα, επειδή υπάρχει ζήτηση για αυτά. Σημάδια όπως "ΜΑΡΙΑ", "ΚΛΗΣΗ", "Ανακοίνωση", "Γιαβίντ", "Forema" άλλα. Πολλοί από τους τοπικούς κατασκευαστές κατασκευάζουν έπιπλα κατά παραγγελία σύμφωνα με τις συγκεκριμένες διαστάσεις.. Ως εκ τούτου, είναι δυνατό να αγοράσετε 2-3 τμήματα δαπέδου και ντουλάπια τοίχου για αυτά με διαστάσεις 40-50 cm, ένα γωνιακό ντουλάπι για νεροχύτη. Μια μικρή κουζίνα σε ένα μικρό διαμέρισμα οικογένειας ή στούντιο μπορεί να εξοπλιστεί με γωνιακό σετ με ψυγείο στην είσοδο. Η μονάδα ψύξης πρέπει να επιλέγεται ως ελάχιστη σε πλάτος και βάθος, αλλά οποιοδήποτε ύψος θα το κάνει. Αυτή η κατηγορία ψυγείων ανήκει "ευρωπαϊκός" (σε αντίθεση με το χαμηλό και το ευρύ "ασιάτης") της ομάδας Α. Αυτό σημαίνει ότι το πλάτος του είναι 45-55 cm, το βάθος είναι 60-65 cm και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 210 cm. Κατασκευαστές που παράγουν συμπαγή μοντέλα μάζας: Gorenje, Deawoo, "Σαράτοφ", "Atlant" άλλα.

Ένα στενό ψυγείο και ένα τμήμα ακουστικών τοποθετούνται στον τοίχο δίπλα στην μπροστινή πόρτα.. Στη συνέχεια έρχεται το γωνιακό ντουλάπι για τον νεροχύτη και στον παρακείμενο τοίχο, μπορείτε ελεύθερα να τοποθετήσετε 2 ακόμη τμήματα με πλάτος 40-50 cm και πίσω τους μια πλάκα. Κρεμαστά τοποθετούνται στα κάτω ντουλάπια σε όλο το μήκος και των δύο τοίχων, αφήνοντας έτσι χώρο για τους πάγκους και πολλά ράφια για την τοποθέτηση πιάτων και άλλων αντικειμένων που χρειάζονται στην κουζίνα. Ο υπόλοιπος χώρος στο κέντρο είναι αρκετός για να φιλοξενήσει ένα μικρό τραπέζι φαγητού για 2 άτομα.

Εσωτερικό στο "Χρουστσόφ"

Μικρές κουζίνες με έκταση έως 7 τετραγωνικά μέτρα. μ. επιτρέψτε τη χρήση γωνιακών ακουστικών για να διαθέσετε ακόμη περισσότερο ελεύθερο χώρο στο κέντρο. Έπιπλα μέσα "Χρουστσόφ" με ένα ψυγείο δίπλα στο παράθυρο μπορεί να ομαδοποιηθεί βολικά ως εξής. Πρώτον, η ίδια η μονάδα ψύξης τοποθετείται μπροστά από το άνοιγμα του παραθύρου. Αυτό, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, πρέπει να επιλεγεί ως το πιο συμπαγές – από την ομάδα Α. Στη συνέχεια έρχεται η σόμπα αερίου, αλλά πρέπει να μείνει ένα κενό 10-15 cm μεταξύ αυτού και του ψυγείου.

Μετά τη σόμπα, τοποθετείται ένα κάτω τμήμα, στη συνέχεια ο γωνιακός νεροχύτης και η συνέχεια του ακουστικού στον παρακείμενο τοίχο. Όλα τα ντουλάπια από κάτω, μαζί με το νεροχύτη, μπορούν να συνδυαστούν με έναν κοινό πάγκο εργασίας. Αυτό θα δώσει στην κουζίνα μια μοναδική αρμονική εμφάνιση.. Από πάνω, όλα συμπληρώνονται με ντουλάπια τοίχου και το μικρό κενό μεταξύ του ψυγείου και της σόμπας μπορεί επίσης να γεμίσει με ένα στενό τμήμα – παρόμοια μικρά διαμερίσματα μπορούν να βρεθούν σε καταστήματα επίπλων. Ο υπόλοιπος χώρος θα χωρέσει ένα μικρό τραπέζι φαγητού και 2-3 καρέκλες. Το μόνο μειονέκτημα αυτής της διάταξης είναι ότι το ψυγείο θα εμποδίσει εν μέρει το παράθυρο..

Σε κουζίνες με εμβαδόν 7-8 τ. μ. μπορείτε να οργανώσετε ένα εσωτερικό με ένα ψυγείο στη γωνία. Αυτό θα σας επιτρέψει να μην μπλοκάρετε το παράθυρο, πιο φυσικό φως θα διεισδύσει στο δωμάτιο. Αλλά επειδή η παροχή νερού και αποχέτευσης στα διαμερίσματα βρίσκονται συνήθως στη γωνία της κουζίνας, θα απαιτηθούν πρόσθετες σωληνώσεις, ο νεροχύτης θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο μέρος.

Μεγάλη κουζίνα

Στις κουζίνες των κτιρίων κατοικιών που έχουν αντικατασταθεί "Χρουστσόφ", και σε πολλά σύγχρονα σπίτια η μέση επιφάνεια είναι 12 τ. μ. Σας επιτρέπει να τοποθετήσετε αρκετά χαμηλότερα τμήματα με μια τεράστια επιφάνεια τραπεζιού, με μεγάλο ψυγείο, σόμπα 4 καυστήρων και ακόμη και πλυντήριο ρούχων. Για ευκολία πρόσβασης και για να μην πραγματοποιείτε επιπλέον επικοινωνίες, είναι καλύτερα να αφήσετε έναν νεροχύτη με έναν νεροχύτη και ένα ντουλάπι κάτω από αυτό στη γωνία.

Υπάρχουν αρκετές θέσεις για την επιτυχή τοποθέτηση του ψυγείου: στην πόρτα, δίπλα στη σόμπα ή ανάμεσα σε μονάδες κουζίνας. Όλα εξαρτώνται από τις προτιμήσεις των ιδιοκτητών, αλλά αξίζει να θυμόμαστε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί κοντά στη σόμπα ή στα θερμαντικά σώματα. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να βλάψουν το ψυγείο.. Αν και αυτό δεν ισχύει για τις σύγχρονες εστίες, οι οποίες πρακτικά δεν εκπέμπουν θερμότητα στο εξωτερικό περιβάλλον.

Πριν παραγγείλετε ένα σετ κουζίνας σε σχήμα L, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα λεπτομερές σχέδιο με διαστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις μελλοντικές μονάδες και τις ενσωματωμένες συσκευές. Οι παρακείμενοι τοίχοι, στους οποίους θα γειτνιάζουν τα έπιπλα, πρέπει να ευθυγραμμιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο, διαφορετικά μπορεί να προκύψουν προβλήματα εγκατάστασης. Για μεγαλύτερη σαφήνεια, αξίζει να σχεδιάσετε ένα σκίτσο σε χαρτί και να λάβετε υπόψη τις διαστάσεις με ένα μικρό περιθώριο, έτσι ώστε η γραμματοσειρά να ταιριάζει σε περιορισμένο χώρο.

Σημαντικές αποχρώσεις

Μαζί με τον υπολογισμό όλων των μεγεθών, αξίζει να λάβετε υπόψη τη θέση των πριζών, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ψυγείο, την ηλεκτρική ή την εστία και άλλες συσκευές κουζίνας. Εάν είναι απαραίτητο, πραγματοποιήστε επιπλέον καλωδίωση. Είναι καλύτερα να κάνετε πρίζες με περιθώριο, στο μέλλον αυτό μπορεί να σας φανεί χρήσιμο, για παράδειγμα, εάν εγκαταστήσετε ένα τακτοποιημένο ράφι με τηλεόραση ή φούρνο μικροκυμάτων πάνω από την επιτραπέζια επιφάνεια.

Πριν επιλέξετε ένα τέτοιο ακουστικό, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε δύο τύπους γωνιακών βάθρων. Μπορεί να είναι είτε λοξότμητο είτε ορθογώνιο. Ο πρώτος τύπος είναι καλός επειδή είναι εξαιρετικά απλός στο σχεδιασμό, δεν απαιτεί πολύπλοκη εγκατάσταση. Μια απλή πόρτα είναι πιο συχνά κρεμασμένη σε λοξότμητο ντουλάπι. Εάν είναι εγκατεστημένο κάτω από το νεροχύτη, τότε έχετε βολική πρόσβαση στο σιφόνι νεροχύτη, τους σωλήνες νερού, τους εύκαμπτους σωλήνες από το πλυντήριο. Αλλά αυτός ο τύπος ντουλαπιών καταλαμβάνει λίγο ελεύθερο χώρο στην κουζίνα..

Το ορθογώνιο ντουλάπι γωνιών εξοικονομεί χώρο όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά ο σχεδιασμός της πόρτας είναι πιο περίπλοκος γι ‘αυτό. Τις περισσότερες φορές, χρησιμοποιούνται δύο φύλλα στις γειτονικές πλευρές, τα οποία διπλώνουν όταν ανοίγουν. Με αυτήν την επιλογή, συρτάρια και ράφια για την αποθήκευση πιάτων μπορούν να εγκατασταθούν στο εσωτερικό..

Το ύψος των κρεμαστών ντουλαπιών μπορεί να είναι διαφορετικό, αλλά θα πρέπει να επιλέγεται έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για την περιοχή εργασίας πάνω από την επιφάνεια του τραπεζιού. Η βέλτιστη απόσταση μεταξύ αυτού και του κάτω μέρους των κρεμαστών ντουλαπιών είναι 40-60 cm. Αλλά θα πρέπει επίσης να αφήσετε έναν κενό χώρο στην οροφή, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει ένας αγωγός εξαγωγής στην οπή εξαερισμού της κουζίνας..

Φωτισμός

Μια πολύ σωστή απόφαση στο σχεδιασμό γωνιακών κουζινών θα ήταν η οργάνωση πρόσθετου φωτισμού. Συνήθως γίνεται χρησιμοποιώντας ενσωματωμένους προβολείς πάνω από τον πάγκο. Μικρές λυχνίες LED χαμηλής ισχύος, αλογόνου ή φθορισμού είναι εγκατεστημένες στο κάτω μέρος των κρεμαστών ντουλαπιών. Το πλεονέκτημά τους είναι το έντονο και φιλικό προς τα μάτια φως με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.. Επιπλέον, διαρκούν πολύ περισσότερο από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως..

Τα γωνιακά έπιπλα ντουλαπιών κουζίνας μπορούν να συναρμολογηθούν μόνοι σας, χωρίς τη βοήθεια ειδικών. Οι σύγχρονοι τυποποιημένοι συνδετήρες μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς κανένα πρόβλημα · για εργασία, συνήθως αρκεί να έχετε ένα κατσαβίδι Phillips ή ένα κατσαβίδι και ένα εξάγωνο στο χέρι. Τα κρεμαστά ντουλάπια μπορούν εύκολα να στερεωθούν σε βίδες βύσματος τοίχου.

Χρώμα

Ένα άλλο σημαντικό σημείο που πρέπει να προσέξετε κατά το σχεδιασμό γωνιακών κουζινών είναι αυτό είναι το χρωματικό σχέδιο. Για μικρά δωμάτια, είναι καλύτερο να επιλέξετε λευκές, ανοιχτό μπεζ και γαλάζιες αποχρώσεις. Αυτό το χρώμα επεκτείνει οπτικά το δωμάτιο. Η βαφή επίπλων σε τέτοιους τόνους είναι δυνατή με πλαστικοποίηση. Επιπλέον, οι λείες πλαστικοποιημένες επιφάνειες καθαρίζονται εύκολα. Σε μια ευρύχωρη κουζίνα, μια καλή επιλογή θα ήταν να εγκαταστήσετε ένα σετ στο χρώμα του ξύλου: κεράσι, δρυς γάλακτος, καρυδιά από Μιλάνο, μπορντό. Μπορείτε να επιλέξετε έπιπλα και ψυγείο σε ασημί χρώματα ή να δημιουργήσετε έναν αρμονικό συνδυασμό 2-3 τόνων, ένας από τους οποίους θα είναι κυρίαρχος. Αυτό θα αποδειχθεί μια καλή λύση για τον προγραμματισμό μιας κουζίνας για το σπίτι σας..

Με σωστά προγραμματισμένη τοποθέτηση όλων των αντικειμένων ενός σετ γωνίας και συσκευών μεγάλου μεγέθους σε μια κουζίνα 12 τ. μ. υπάρχει ακόμα πολύ ελεύθερος χώρος στον οποίο μπορείτε να βάλετε ένα αρκετά μεγάλο τραπέζι φαγητού και είδη διακόσμησης, για παράδειγμα, μια βιβλιοθήκη με γλάστρες ή ράφια με αναμνηστικά.