Αντιμετωπίζοντας το τζάκι με πλακάκια

Αντιμετωπίζοντας το τζάκι με πλακάκια

Το τζάκι στο σπίτι είναι σύμβολο άνεσης και ζεστασιάς. Τώρα είναι για κάθε γούστο και πορτοφόλι, μπορείτε να τα αγοράσετε χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, με μια ποικιλία από ποικιλίες, οι φούρνοι που φτιάχνετε μόνοι σας είναι αρκετά δημοφιλείς. Η δημιουργία της δικής σας μοναδικής εστίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, πρέπει να λάβετε υπόψη πολλές λεπτομέρειες και ένα από τα πιο σημαντικά είναι πώς να το διακοσμήσετε καλύτερα. Η καθολική και πιο βολική απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι η τοποθέτηση πλακιδίων στο τζάκι.

Τα πρώτα βήματα

Ακόμα και πριν ξεκινήσετε την κατασκευή ενός τζακιού, πρέπει να σκεφτείτε τα πάντα. Πρέπει να καταλάβετε τι είδους εστία θα χωρέσει στο εσωτερικό, να υπολογίσετε τις διαστάσεις και τις αναλογίες, να κάνετε ένα σχέδιο σχεδίου μόνοι σας ή να επικοινωνήσετε με την εταιρεία που τις αναπτύσσει. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή ενοχλητικών ανακριβειών και λαθών. Με τη βοήθεια του σχολαστικού σχεδιασμού, θα αποδειχθεί ότι θα αποτρέψετε ελαττώματα και λάθη στη διαδικασία δημιουργίας τζακιού, έτσι ώστε να ευχαριστήσει για πολλά χρόνια και να μην χρειάζεται συνεχή επισκευή.

Απαιτούμενα ακίνητα

Ας σταθούμε στη σκηνή της επιλογής ενός κεραμιδιού. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε αμέσως ότι:

 1. Ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες.
 2. Μπορεί να αυξήσει την απόδοση του τζακιού εκπέμποντας καλά θερμότητα.
 3. Ανθεκτικό στη φθορά. Κανείς δεν θέλει να βλέπει συνεχώς πώς το κεραμίδι, το οποίο υποτίθεται ότι θα χαρούσε για πολλά χρόνια, γρατσουνίζεται ή ξεφλουδίζεται, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά ισχυρό και ότι οι γρατζουνιές δεν είναι τρομακτικές για αυτό.
 4. Κατασκευασμένο από υλικό με χαμηλό πορώδες, καθώς το υψηλό πορώδες μειώνει την αντοχή.
 5. Δεν απορροφά πολύ υγρασία. Με υψηλό συντελεστή απορρόφησης υγρασίας, το υλικό γίνεται πιο εύθραυστο και καταστρέφεται εύκολα.
 6. Φιλικα προς το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Όταν θερμαίνεται, το υλικό που αντιμετωπίζει μπορεί να εκπέμπει ουσίες επιβλαβείς για την υγεία, επομένως, είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι η σύνθεση είναι ασφαλής..
 7. Και, φυσικά, φαίνεται καλό..

14 φωτογραφίες

Για να διασφαλίσετε εν μέρει τη συμμόρφωση με όλες τις παραμέτρους, πρέπει απλώς να δώσετε προσοχή στις ακόλουθες ιδιότητες:

 1. Το ίδιο μέγεθος. Για να το προσδιορίσετε αυτό, πρέπει να συνδέσετε τα υλικά επένδυσης μεταξύ τους και να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν και ταιριάζουν σφιχτά. Η ανομοιομορφία μπορεί να προκαλέσει ψευδή ψευδή και αυτό θα μειώσει την ποιότητα του φινιρίσματος..
 2. Το ίδιο πάχος όλων των στοιχείων.
 3. Το χρώμα όλων των στοιχείων πρέπει να είναι το ίδιο.
 4. Δεν πρέπει να υπάρχουν ρωγμές ή τσιπς. Η παρουσία τους θα υποδηλώνει ευθραυστότητα και ότι το υλικό μπορεί να σκάσει κατά την πρώτη θέρμανση.

7 φωτογραφίες

Σημαντική σημειογραφία

Εκτός από την οπτική ανάλυση, οι ετικέτες συσκευασίας μπορούν επίσης να βοηθήσουν πολύ:

 • Το γράμμα “Τ” είναι αντοχή στη θερμότητα.

 • Οι αριθμοί 1 και 2 στο φόντο της πυρκαγιάς υποδεικνύουν τον αριθμό των εγκαυμάτων. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι αριθμοί, τόσο το καλύτερο.

 • Ένα PEI από 1 έως 5 δείχνει πόσο ανθεκτικό είναι το κεραμίδι. Μπορείτε, φυσικά, να επιλέξετε οποιοδήποτε, αλλά καλύτερο είναι αυτό που είναι λιγότερο επιρρεπές σε γρατζουνιές και γρατζουνιές..

 • Το γράμμα “Ε” και ο αριθμός είναι ο συντελεστής απορρόφησης νερού. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο περισσότερη υγρασία θα επηρεάσει το κεραμίδι..

Επιλογές υλικών

Τα υλικά κατάλληλα ειδικά για σόμπες με επένδυση έχουν αρκετά πλεονεκτήματα για να κρατήσουν το τζάκι ευτυχισμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά η γκάμα τους είναι περιορισμένη. Τα καλύτερα για τέτοιους σκοπούς είναι:

 • Τερρακότα.
 • Μαγιολική.
 • Πλακάκια.
 • Πλακάκια κλίνκερ.
 • Πορσελάνινα είδη από πέτρα.

8 φωτογραφίες

Τερρακότα

Αυτό είναι ένα κεραμίδι από ειδικό είδος πηλού, έχει καθιερωθεί από καιρό ως το πιο βολικό και ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό για τζάκια και για καλό λόγο, η τερακότα έχει τα πιο λειτουργικά πλεονεκτήματα:

 1. Φιλικότητα προς το περιβάλλον. Όταν θερμαίνονται, τα πλακάκια από τερακότα δεν εκπέμπουν μυρωδιές και ουσίες επικίνδυνες για την υγεία.
 2. Καλή θερμική αγωγιμότητα. Ζεσταίνεται και μεταφέρει όλη τη θερμότητα του τζακιού στο δωμάτιο. Διατηρείται ζεστό για πολύ καιρό μετά το σβήσιμο.
 3. Ανυποταξία.
 4. Ευχείριστος. Η τερακότα σχεδόν δεν λερώνεται, η σκόνη είναι αόρατη πάνω της.
 5. Σχετικά φθηνό. Σε σύγκριση με άλλες επιλογές επένδυσης, η τερακότα είναι φθηνή.

8 φωτογραφίες

Μαγιολική

Αυτή είναι μια βελτιωμένη έκδοση πλακιδίων από τερακότα, διαφέρει μόνο στο ότι υπάρχει ένα μοτίβο στην μπροστινή πλευρά. Είναι ανθεκτικό στη θερμότητα και το σχέδιο σε αυτό δεν σπάει, ωστόσο, η δομή της μαγιόλικας είναι πορώδης, επομένως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υγρά δωμάτια..

Πλακάκια

Τα κεραμίδια κεραμιδιών θεωρούνται επίσης ένα είδος τερακότας. Έχει πολλά πλεονεκτήματα και πρακτικά κανένα μειονέκτημα:

 1. Θερμική αντίσταση.
 2. Αντοχή στη φθορά
 3. Τεράστια γκάμα χρωμάτων και στολιδιών.
 4. Φαίνεται υπέροχο σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο.
 5. Φιλικότητα προς το περιβάλλον.
 6. Εκπέμπει καλά ζεστασιά.

11 φωτογραφίες

Εξυαλωμένος άνθραξ

Τα πλακίδια κλίνκερ είναι πολύ δημοφιλή και χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την επένδυση τζακιών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, λόγω των πλεονεκτημάτων τους:

 1. Πολύ χαμηλή απορρόφηση νερού.
 2. Μεγάλη αντοχή στη φθορά.
 3. Αντοχή σε διαφορετικές θερμοκρασίες και πτώσεις τους.
 4. Δύναμη.

Πορσελάνινα είδη από πέτρα

Ακριβώς όπως και οι προηγούμενες επιλογές, τα πορσελάνινα είδη είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση ενός τζακιού λόγω των πλεονεκτημάτων του:

 1. Χαμηλότερη απορρόφηση υγρασίας από όλες τις επιλογές.
 2. Καλή αντοχή σε διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας.
 3. Μεγάλη παλέτα χρωμάτων και υφών. Τα πορσελάνινα σκεύη μπορούν να κατασκευαστούν για σχεδόν οποιοδήποτε υλικό.
 4. Δύναμη.

7 φωτογραφίες

Τι γίνεται με τα κεραμικά?

Παρά όλα τα πλεονεκτήματα των αναφερόμενων υλικών, δεν είναι καθόλου απαραίτητο να αγοράσετε ένα ειδικό κεραμίδι για τη σόμπα, μπορείτε να το κάνετε με συνηθισμένο κεραμικό. Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μια τέτοια επιλογή δεν μπορεί να εγγυηθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα από αισθητική άποψη. Λόγω της θέρμανσης, ένα λεπτό δίκτυο, παρόμοιο με ρωγμές, μπορεί να το περάσει. Αυτό, φυσικά, δεν θα προκαλέσει καμία ζημιά στην ποιότητα της θέρμανσης και δεν θα χρειαστούν επείγουσες επισκευές, αλλά οπτικά η εμφάνιση του τζακιού θα χαλάσει. Παρ ‘όλα αυτά, εάν προσεγγίσετε προσεκτικά την επιλογή των κεραμικών πλακιδίων, τότε ένα τζάκι με πλακάκια μαζί του θα ευχαριστήσει για πολλά χρόνια..

Ένας από τους υψηλότερης ποιότητας κατασκευαστές τέτοιων πλακιδίων είναι η ρωσική εταιρεία Kerama Marazzi. Το προϊόν αυτής της εταιρείας πληροί όλα τα ρωσικά, αλλά και διεθνή πρότυπα. Η ποικιλία είναι τεράστια: οι θεματικές συλλογές από όλο τον κόσμο εμφανίζονται συνεχώς, το εύρος τιμών είναι πολύ ευρύ, όλα τα προϊόντα παρέχονται σε διαφορετικά χρώματα και σχέδια και, το σημαντικότερο, όλα είναι απολύτως φιλικά προς το περιβάλλον. Χωρίς αμφιβολία, αν επιλέξετε προϊόντα Kerama Marazzi όταν βλέπετε την εστία, δεν θα είναι δύσκολο να επιλέξετε αυτό που χρειάζεστε..

Επένδυση DIY

Παραδόξως, υπάρχουν επίσης εκείνοι που θέλουν όχι μόνο να φτιάξουν ένα τζάκι με τα χέρια τους, αλλά και να μην ψάξουν για το υλικό επένδυσης για αυτό στο κατάστημα, αλλά και να το κάνουν οι ίδιοι. Τέτοιοι άνθρωποι θα χαρούν να ακούσουν ότι είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε μόνοι σας πλακίδια κλίνκερ ή γύψου..

Για κλίνκερ θα χρειαστείτε: καλούπι σιλικόνης, γύψος, άμμος και τσιμέντο. Όλα τα απαραίτητα “συστατικά” αναμειγνύονται και χύνονται στο καλούπι. Μετά από 15 λεπτά, όλα είναι έτοιμα, απλά πρέπει να στεγνώσετε και να καλύψετε με ένα αστάρι, ώστε να μην θρυμματιστεί τίποτα.

Για την κατασκευή πλακιδίων γύψου, θα χρειαστείτε: ένα καλούπι σιλικόνης, γύψο, σβησμένο ασβέστη, νερό. Όλα αναμειγνύονται και χύνονται στο καλούπι, αλλά είναι απαραίτητο να γίνει αυτό γρήγορα, διαφορετικά ο γύψος θα αρχίσει να στερεοποιείται την πιο ατυχής στιγμή. Μετά από 15-20 λεπτά, το υλικό μπορεί να αφαιρεθεί από το καλούπι και να αφεθεί να στεγνώσει περαιτέρω, αυτό πρέπει να γίνει προσεκτικά, επειδή η δομή είναι ακόμα πολύ εύθραυστη.

Falεύτικο τζάκι

Παρά τις ευκαιρίες που προσφέρει τώρα η βιομηχανία τζακιών, υπάρχουν εκείνοι που, για κάποιο λόγο, δεν μπορούν να αποκτήσουν ή να δημιουργήσουν μια πραγματική εστία, αλλά για τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει μια εξαιρετική λύση – ένα ψεύτικο τζάκι. Στην πραγματικότητα, θα είναι απλώς μια πύλη χωρίς πραγματικό firebox. Μπορεί να κατασκευαστεί από εντελώς διαφορετικά υλικά, από τούβλο έως γυψοσανίδα και, το οποίο είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, η επένδυση δεν θα απαιτήσει πολλή δουλειά..

Όταν επιλέγετε ένα υλικό επένδυσης, μπορείτε να καθοδηγηθείτε αποκλειστικά από τις επιθυμίες σας, επειδή δεν χρειάζεται να το εξετάσετε για αντοχή στη θερμότητα ή απορρόφηση υγρασίας. Βασικά, οι πιο βολικές και δημοφιλείς επιλογές φινιρίσματος είναι:

 • Κεραμικό πλακάκι.
 • Fεύτικο διαμάντι.
 • Πλακάκια γύψου που μοιάζουν με τούβλα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνηθισμένη κόλλα πλακιδίων για στερέωση..