Χαλιά στον τοίχο

Χαλιά στον τοίχο

Η νέα εποχή κατέστησε δυνατή την αναζήτηση του δικού τους στυλ και σχεδιαστικών λύσεων για τον χώρο του σπιτιού τους. Ο συνδυασμός μιας ποικιλίας υλικών για εσωτερική διακόσμηση, καθώς και όμορφα επιλεγμένα εσωτερικά αντικείμενα θα αντικατοπτρίζουν τον εσωτερικό κόσμο του ιδιοκτήτη τους..

Ένα από τα σημαντικά εσωτερικά στοιχεία για τη διακόσμηση τοίχων είναι ένα χαλί. Αυτή η φαινομενικά ξεχασμένη τεχνική είναι και πάλι σχετική με τη λύση της διακόσμησης του σπιτιού και αυτό δεν είναι τυχαίο.

Εάν μόλις πρόσφατα αφαιρέθηκαν από τους τοίχους, ήταν μόνο λόγω της μονότονης εμφάνισής τους. Η τρέχουσα βιομηχανία παράγει χαλιά διαφόρων υφών και σχημάτων, γεγονός που καθιστά δυνατή τη χρήση τους όχι μόνο ως στοιχείο διακόσμησης δαπέδου, αλλά και ως διακόσμηση τοίχων..

Χαρακτηριστικά και οφέλη

Δεν είναι πάντα εύκολο να αποφασίσετε για τα υλικά φινιρίσματος, επειδή οι επισκευές δεν γίνονται για σύντομο χρονικό διάστημα. Για να κάνετε τη σωστή και ενημερωμένη επιλογή, αξίζει να μελετήσετε καλά τη γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων.. Τα κύρια χαρακτηριστικά του χαλιού ως στοιχείο διακόσμησης τοίχων:

 • Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του χαλιού τοίχου θα σας βοηθήσουν να φέρετε μια αίσθηση ζεστασιάς και άνεσης στο χώρο του δωματίου..
 • Η αντίθεση των υφών μεταξύ της κύριας διακόσμησης του τοίχου και του χαλιού θα βοηθήσει στην οπτική ανάδειξη μιας συγκεκριμένης περιοχής χώρου..
 • Η τοποθεσία στον τοίχο καθιστά δυνατή τη δημιουργία ηχομόνωσης στο δωμάτιο.
 • Το σχέδιο μπορεί να συνδυαστεί με στοιχεία άλλων εσωτερικών στοιχείων.

Γιατί κρεμάστε?

Με την επιφύλαξη εργασιών επισκευής υψηλής ποιότητας, ως αποτέλεσμα, έχετε τέλεια επίπεδους τοίχους με το επιθυμητό φινίρισμα υλικού. Ανακύπτει το ερώτημα: γιατί να κρύψουμε αυτή την ομορφιά? Ο καθένας πρέπει να καθορίσει την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μόνος του, λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες πτυχές:

 • Προηγουμένως, τα χαλιά είχαν μια λειτουργία κατάστασης – πιστεύεται ότι όσο πιο ακριβό είναι το προϊόν στον τοίχο, τόσο πιο πλούσιος είναι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού. Αυτό αναφέρεται στις εποχές που το χαλί ήταν ένα πραγματικό έργο τέχνης και όταν κατασκευάζονταν μόνο με τεχνικό τρόπο..
 • Στη σοβιετική εποχή, τα χαλιά στον τοίχο ήταν κρεμασμένα μόνο για να ζεσταθούν, κυρίως ήταν κρεμασμένα κοντά στον ύπνο. Αυτό έδωσε εμπιστοσύνη ότι οι κρύοι τοίχοι δεν θα συμβάλουν στη νοσηρότητα..

 • Σήμερα, μπορεί να συγκριθεί με έναν πίνακα και εδώ το κόστος του δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το αν ταιριάζει στη γενική ιδέα του εσωτερικού του δωματίου.
 • Πολλοί σκεπτικιστές πιστεύουν ότι ένα χνουδωτό προϊόν στο κεφάλι του κρεβατιού μπορεί να συσσωρεύσει σκόνη και να προκαλέσει αλλεργικά φάρμακα. Αυτό ανήκει στο παρελθόν, επειδή οι σύγχρονες ηλεκτρικές σκούπες και τα προϊόντα καθαρισμού θα αντιμετωπίσουν κάθε ρύπανση. Επιπλέον, ορισμένα προϊόντα έχουν αντιστατικές ιδιότητες που θα εμποδίσουν τη γρήγορη συσσώρευση σκόνης..

Προβολές

Ανάλογα με τη λειτουργική τους χρήση, μπορούν να χωριστούν υπό όρους στους ακόλουθους τύπους:

 • Επιτοίχιο πάνελ χαλιού, ελαφρύ και σχετικά μικρό σε μέγεθος. Αντιθέτως, φοράει διακοσμητικό ρόλο, ως διακόσμηση ενός συγκεκριμένου μέρους του δωματίου.
 • Θερμαινόμενο χαλί για τοίχο με θέα σε σκάλα ή δρόμο. Σε τέτοιες συνθήκες, ένα αξιόπιστο ζεστό “στρώμα” που διατηρεί τη θερμότητα στο δωμάτιό σας είναι απλώς απαραίτητο..
 • Ένα ηλεκτρικό χαλί μπορεί να είναι κατάλληλο για ανάρτηση σε τοίχο εκτός εποχής, όταν η κεντρική θέρμανση δεν έχει ενεργοποιηθεί. Θα λειτουργήσει ως θερμάστρα δίπλα στο κρεβάτι ή στο χώρο εργασίας σας..

Οι τοίχοι μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με το μέγεθος:

 • Το μικρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πίνακας ζωγραφικής, θα φαίνεται υπέροχο στο σαλόνι, στο διάδρομο, στην κουζίνα, δηλαδή σε εκείνα τα δωμάτια όπου δεν χρειάζεται να μονώσετε μια μεγάλη περιοχή.
 • Το μεσαίο μέγεθος θα είναι καλό για ένα υπνοδωμάτιο, καθισμένο στο κεφάλι του κρεβατιού.
 • Ένα μεγάλο μπορεί να γίνει διακόσμηση αίθουσας ή δωματίου, όπου οι διαστάσεις του θα είναι κατάλληλες..

Χρησιμοποιώντας ορισμένα υλικά για το φινίρισμα του δωματίου, αξίζει επίσης να λάβετε υπόψη αυτά από τα οποία είναι κατασκευασμένο το χαλί:

 • Τα μάλλινα υφάσματα είναι ένα από τα πιο ακριβά αντικείμενα. Αυτό οφείλεται στο κόστος των πρώτων υλών, καθώς και στη μέθοδο κατασκευής τους (η χειρωνακτική εργασία θα κοστίσει πολλές φορές περισσότερο).
 • Ένα επιτοίχιο βελούδινο χαλί μπορεί να γίνει μία από τις πιο φωτεινές πινελιές ενός δωματίου. Έχοντας απαλή βελούδινη υφή, θα ζεστάνει τους άλλους.
 • Τα γιούτα θα σας βοηθήσουν να νιώσετε την ενότητα με τη φύση, θα ταιριάζουν καλά στον οικολογικό σχεδιασμό του δωματίου. Η τραχιά επιφάνειά τους μπορεί να έρθει σε αντίθεση με το πιο μαλακό φινίρισμα του τοίχου, αναδεικνύοντας ένα συγκεκριμένο τμήμα του..

 • Από τα δέρματα των ζώων μπορεί να γίνει στοιχείο του “κυνηγετικού καταλύματος”. Τα ζωολογικά χρώματα μπορούν να δώσουν έναν ξεχωριστό τόνο σε ολόκληρο το δωμάτιο.
 • Κατασκευασμένο από μετάξι με κεντημένο μοτίβο, θα είναι μια ιδανική διακόσμηση για ένα κομψό εσωτερικό και διακοσμημένο σε πλαίσιο ή σε μπαγκέτα θα μπορεί να ανταγωνιστεί με πραγματικούς πίνακες.
 • Ο σωρός έχει ένα πλεονέκτημα εάν χρειάζεστε ηχομόνωση και θερμομόνωση για το δωμάτιο. Αξίζει επίσης να λάβετε υπόψη ότι πρέπει να φροντίζετε ένα τέτοιο χαλί αρκετά συχνά για να μην το φράξετε με σκόνη..
 • Το χωρίς χνούδι είναι πιο ομαλό από το αντίστοιχο χωρίς χνούδι. Είναι πολύ πιο εύκολο να το φροντίσεις και δεν συσσωρεύει τόσο επιβλαβή σκόνη..

Χρώματα και εκτυπώσεις

Για μια ενδιαφέρουσα και αποτελεσματική διακόσμηση του δωματίου, μπορείτε να επιλέξετε το πιο απίστευτο χαλί στον τοίχο.. Οι πιο συνηθισμένες επιλογές χρωμάτων για το σχεδιασμό προϊόντων τοίχου:

 • Οι λάτρεις των μεγάλων γατών μπορούν να διακοσμήσουν τον τοίχο του δωματίου με ένα χαλί που απεικονίζει μια τίγρη. Κοιτάζοντας μια τέτοια εικόνα, μπορείτε να ταξιδέψετε νοερά στη ζούγκλα, γεμάτη περιπέτειες και κινδύνους..
 • Χαλιά-πίνακες, που απεικονίζουν σκηνές οποιουδήποτε σχεδίου, θα ταιριάζουν στο πολυτελές εσωτερικό του υπνοδωματίου.
 • Οι εικόνες με τη φύση θα δώσουν σε ένα βαρετό δωμάτιο φωτεινά χρώματα και θα δημιουργήσουν την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε μια γραφική γωνιά.

 • Το προϊόν με τη μορφή εικονιδίου στον τοίχο θα γίνει χώρος πνευματικής τροφής για άτομα με θρησκευτικές πεποιθήσεις. Φυσικά, ένα τέτοιο χαλί δεν προορίζεται για περπάτημα..
 • Ένα αρκετά δημοφιλές ζωικό χρώμα – με ελάφια – είναι κατάλληλο για τη διακόσμηση ενός δωματίου με τζάκι ή σαλόνι όπου θα είναι ευχάριστο να περνάτε τα βράδια.
 • Τα χαλιά από την εποχή της ΕΣΣΔ θα ταιριάζουν στο ρετρό σχέδιο του δωματίου, υπό την προϋπόθεση της παρουσίας άλλων στοιχείων εκείνης της εποχής.
 • Επιτοίχια με την εικόνα των ζώων μπορεί να συμπληρώσει το εσωτερικό ενός δωματίου που περιέχει επίσης κατοικίδια ζώα.

Όταν επιλέγετε ένα αντίγραφο με μια εικόνα, αξίζει να λάβετε υπόψη τον γενικό προσανατολισμό αυτού του δωματίου, καθώς και την αρμονία και τη συμβατότητα με τα έπιπλα και άλλα στοιχεία της πλήρωσης του..

Οι ρομαντικοί άνθρωποι που αγαπούν τα ταξίδια και τη φύση θα λατρέψουν ένα χαλί με τοπίο που απεικονίζει τον τύπο του εδάφους που προτιμούν.

Ένα κεντημένο αντίγραφο για διακόσμηση τοίχων επιλέγεται από λάτρεις της χειροποίητης δημιουργικότητας και πραγματικούς γνώστες της τέχνης. Μπορεί να είναι είτε ένα ανεξάρτητο στοιχείο είτε να επαναλάβει το μοτίβο ενός χαλιού δαπέδου, ταπετσαρίας επίπλων κ.λπ..

Επιλογή για διαφορετικά δωμάτια

Διαφορετικά ταπετσαρίες τοίχου είναι κατάλληλα για διαφορετικά δωμάτια. Ένα μοντέλο μεσαίου μεγέθους είναι κατάλληλο για το σαλόνι, σε αρμονία με τον τόνο του δωματίου, απαλό και ήρεμο. Ανάλογα με τη στιλιστική κατεύθυνση, επιλέξτε το σχήμα και το υλικό.

Σχεδόν κάθε χαλί είναι κατάλληλο για την κρεβατοκάμαρα, το κυριότερο είναι ότι το χρώμα του συμβάλλει στη χαλάρωση και την ξεκούραση. Τα επιθετικά και πολύ φωτεινά χρώματα είναι ακατάλληλα για ένα τέτοιο δωμάτιο..

Το παιδικό δωμάτιο μπορεί να συμπληρωθεί με ένα μαλακό χαλί τοίχου σε πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, μπλε, μοβ. Προσπαθήστε να αποφύγετε την επικράτηση των αποχρώσεων του κόκκινου και του μπλε στα παιδιά, αυτό μπορεί να μην έχει την καλύτερη επίδραση στη γενική κατάσταση των παιδιών.

Τα καλύμματα σε διάφορα στυλ και τεχνικές μπορούν να γίνουν μια νικηφόρα προφορά ενός δωματίου. Ένα φυσικό αντίκες μάλλινο χαλί, φτιαγμένο από τα χέρια εξειδικευμένων τεχνιτών, θα γίνει ένα πραγματικό αριστούργημα σε ένα δωμάτιο. Είναι κρίμα να ποδοπατήσετε ένα τέτοιο άτομο με τα πόδια του, καταλαμβάνει πραγματικά τον κεντρικό τοίχο ενός πλούσια επιπλωμένου δωματίου σύμφωνα με την κατάταξή του..

Ένα χαλί εθνοτικού τύπου θα είναι κατάλληλο σε ένα δωμάτιο, η επίπλωση του οποίου είναι κατασκευασμένη κυρίως από φυσικά υλικά και δεν είναι γεμάτη με έπιπλα.

Το μοντέρνο στυλ παρέχει την παρουσία χαλιών, σε συνδυασμό με μοντέρνα υλικά, καθιστώντας δυνατή την αναπαραγωγή και τον συνδυασμό διαφορετικών στυλ σε ένα. Το ελαφρύ μινιμαλιστικό θα είναι κατάλληλο σε ένα μικρό δωμάτιο. Ο χρωματισμός του πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απλός, αυτό το καθιστά κατάλληλο για κάθε τύπο δωματίου.

Πώς να επιλέξετε?

Η ποικιλία σχημάτων, στυλ, χρωμάτων και υλικών δίνει ένα ευρύ φάσμα επιλογών κατά την επιλογή ενός χαλιού τοίχου. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη μια σειρά αποχρώσεων που θα σας βοηθήσουν να ζωντανέψετε όλες τις ιδέες του σχεδιασμού σας.. Έτσι, όταν αγοράζετε χαλί τοίχου, λάβετε υπόψη τα ακόλουθα:

 • Για ένα κοινό δωμάτιο, ο καμβάς πρέπει να επιλεγεί λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία αλλεργικών αντιδράσεων στα νοικοκυριά, καθώς και τα επιτρεπόμενα χρώματα.
 • Όταν επιλέγετε μια επένδυση τοίχου για το υπνοδωμάτιό σας, σκεφτείτε αν μπορείτε συχνά να σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα ένα πολύ μεγάλο υπνάκο. Εάν όχι, επιλέξτε ένα λεπτό σωρό που θα σας εξοικονομήσει πολύ ταλαιπωρία..

 • Ένα παιδικό χαλί πρέπει να επιλέγεται από ένα υλικό που δεν ηλεκτρίζεται. Αυτό αποτρέπει την προσέλκυση σκόνης και τη συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού..
 • Εάν θέλετε να διακοσμήσετε τον τοίχο στο παιδικό δωμάτιο, πάρτε έναν καμβά με την εικόνα του αγαπημένου χαρακτήρα του μωρού.
 • Για τους ανθρώπους που αγαπούν τη θερμότητα, μπορείτε να επιλέξετε ένα χαλί θέρμανσης με θέρμανση για τον τοίχο. Στην κρύα εποχή, θα μονώσει τέλεια τον ψυχρό τοίχο κοντά στο κρεβάτι ή την καρέκλα.
 • Το ζεστό χρώμα θα δημιουργήσει μια ηλιόλουστη και καθαρή καιρική ατμόσφαιρα, η οποία βελτιώνει τη διάθεση.

Πώς να κρεμάσετε σωστά?

Για να κρεμάσετε το χαλί στον τοίχο χωρίς να το καρφώσετε στη σανίδα ή απευθείας στον τοίχο, έχουν αναπτυχθεί άλλα συστήματα στερέωσης. Μπορείτε να το στερεώσετε στον τοίχο χρησιμοποιώντας ένα ειδικό γείσο. Για να γίνει αυτό, στη μία πλευρά του συνδέονται ειδικοί δακτύλιοι, για τους οποίους, στην πραγματικότητα, είναι αναρτημένος.

Εάν πρέπει να το συνδέσετε χωρίς δακτυλίους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική κόλλα που θα στερεώσει σταθερά την επίστρωση στον τοίχο. Ορισμένα χαλιά σχεδιάζονται ως ξεχωριστό στοιχείο που υποστηρίζονται σε ένα πλαίσιο, τότε θα είναι εύκολο να το διορθώσετε.

Πώς να φροντίσετε?

Για να μην χάσει την ομορφιά του το χαλί τοίχου, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καθαρισμού: στεγνός, υγρός και χημικός.

Για στεγνό καθάρισμα, χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα, η ισχύς της οποίας θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα.

Όταν χρησιμοποιείτε υγρό καθαρισμό, χρησιμοποιήστε ένα προϊόν που είναι κατάλληλο για τη φροντίδα τέτοιων υλικών. Εάν η ρύπανση δεν μπορεί να εξαλειφθεί στο σπίτι, τότε το στεγνό καθάρισμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της αρχικής όμορφης εμφάνισής του..

Επιλογές εσωτερικού χώρου

Ένα μικρό χαλί τοίχου με μικρά στολίδια, που ηχούν το χαλί στο πάτωμα, φαίνεται πολύ ακριβό και κομψό. Ένα μοτίβο χαλιού τοίχου που επαναλαμβάνει το μοτίβο των ταπετσαρισμένων επίπλων προσθέτει νέες γραμμές στο χώρο. Το φωτεινό και συμμετρικό μοτίβο του χαλιού στο σαλόνι δεν θα σας κάνει να βαρεθείτε με την πιο αγωνιώδη αναμονή..

Πώς να επιλέξετε το σωστό χαλί, δείτε παρακάτω..