Laminate με ή χωρίς λοξότμητο: ποιο είναι καλύτερο;

Το laminate είναι ένα από τα πιο ευέλικτα και αξιόπιστα καλύμματα δαπέδου που χρησιμοποιούνται ευρέως. Πριν αγοράσετε μια τέτοια επίστρωση, πρέπει πρώτα να αποφασίσετε: να αγοράσετε προϊόντα με ή χωρίς λοξοτομή. Αλλά για να κάνετε τη σωστή επιλογή, πρέπει να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά και των δύο επιλογών και τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά τους..

Τι είναι λοξοτομή?

Τα ξύλινα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των επικαλύψεων δαπέδου, τείνουν να στεγνώνουν με την πάροδο του χρόνου, γι ‘αυτό μπορεί να εμφανιστούν κενά μεταξύ μεμονωμένων σανίδων laminate ή παρκέ. Όταν ένα τέτοιο κάλυμμα δαπέδου αποκλίνει σε μεμονωμένα στοιχεία, τα κενά μπορεί να είναι πολύ εμφανή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για σανίδες με ευθείες πλευρές. Προηγουμένως, οι σανίδες ήταν πολύ κοντά, αλλά τώρα άρχισαν να σχηματίζουν ρωγμές. Μια λοξοτομή είναι μια κίνηση που σας επιτρέπει να κάνετε τα μελλοντικά κενά λιγότερο αισθητά..

Η συρρίκνωση γίνεται συχνά από τους κατασκευαστές κατά τη δημιουργία φυσικού δαπέδου, όπως παρκέ και πολυστρωματικού υλικού.. Η λοξοτομή σας επιτρέπει όχι μόνο να σας σώσει από εμφανή κενά, αλλά και να απαλλαγείτε από ορισμένα οπτικά ελαττώματα, που θα μπορούσαν να προκύψουν κατά την επεξεργασία των πάνελ. Η λοξοτομή μειώνει τον κίνδυνο θραύσης εάν οι γωνίες του προϊόντος είναι φορτωμένες. Μια κομμένη γωνία σε ένα laminate χωρίς λοξοτομή θα είναι πιο ορατή από ό, τι στο αντίθετο μοντέλο.

Μια λοξοτομή είναι ένα στοιχείο που αλλάζει και μεταμορφώνει σημαντικά την εμφάνιση της επικάλυψης. Θα το κάνει να μοιάζει περισσότερο με φυσικά ξύλινα. Εάν οι σανίδες ταιριάζουν σφιχτά μεταξύ τους και δεν έχουν παρατυπίες και παραμορφώσεις, αλλά, αντίθετα, είναι πολύ ευθείες και λείες, τότε αυτό μοιάζει σαφώς με ψεύτικο ξύλο. Αυτό θα ενισχύσει τον τεχνητό χαρακτήρα του δαπέδου. Και η λοξοτομή κάνει κάθε σανίδα ακαταμάχητη με τον δικό της τρόπο και την εξατομικεύει. Αυτό σημαίνει ότι ένα τέτοιο διακοσμητικό και λειτουργικό στοιχείο βοηθά στην προσομοίωση ενός καλύμματος σανίδων..

Η λοξοτομή καθιστά ανεπαίσθητη τη χαλάρωση των κλειδαριών και άλλων συνδέσεων του laminate, επομένως, παρατείνει τη διάρκεια ζωής του και κάνει την εμφάνιση πιο κομψή. Επιπλέον, σας επιτρέπει να εξομαλύνετε τις ανομοιότητες στο πάτωμα ή άλλες παραμορφώσεις. Μερικοί πιστεύουν ότι ένα τέτοιο διακοσμητικό στοιχείο είναι ακόμη ικανό να κάνει ένα δωμάτιο πιο ευρύχωρο, αυξάνοντας οπτικά την περιοχή του. Η λοξότμηση διπλής όψης κάνει το δωμάτιο μεγαλύτερο εάν τα πηχάκια είναι τοποθετημένα κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του δωματίου.

Η επιλογή τεσσάρων όψεων είναι σε θέση να κάνει το δωμάτιο οπτικά ευρύτερο.

Κολλητό laminate

Το λοξόστρωτο δάπεδο laminate διακρίνεται κυρίως από την παρουσία ενός ελάχιστου λοξότμητου κόψιμου στην άκρη. Έτσι, όταν στοιβάζετε παρακείμενα στοιχεία, δημιουργείται ένα φυσικό κενό μεταξύ τους, όπως μεταξύ φυσικών παραμορφωμένων σανίδων. Το λοξόστρωτο δάπεδο laminate διακρίνεται για το μεγάλο πάχος του. Έτσι, το συνηθισμένο μοντέλο έχει πάχος 8-9 mm και τα προϊόντα με λοξοτομή σε πάχος υπερβαίνουν τα 10 mm. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λοξότμητων δαπέδων laminate.

  • Μοντέλα με φέσι σχήματος V. Έχουν ευθεία λοξότμηση, το οποίο καθιστά δυνατή τη δημιουργία μιας μικρής αυλάκωσης σχήματος V στην άρθρωση. Το βάθος ενός τέτοιου χάσματος είναι ασήμαντο και είναι μικρότερο από 3 mm..
  • Μοντέλα με U-chamfer. Σε αυτή την περίπτωση, η λοξοτομή είναι πιο στρογγυλεμένη και η διαχωριστική γραμμή μεταξύ δύο παρακείμενων σανίδων έχει το ίδιο σχήμα. Έτσι, το χάσμα γίνεται πιο αόρατο, αλλά ταυτόχρονα πολύ φυσικό. Το μέγεθός του δεν υπερβαίνει τα 2 mm. Κατά κανόνα, η λοξοτομή είναι διπλής όψης, δηλαδή χρησιμοποιούνται δύο αντίθετες πλευρές κάθε σανίδας..
  • Λαμιναρισμένη σανίδα με λοξότμηση σε όλη την περίμετρο, δηλαδή τετράπλευρη. Τέτοια μοντέλα είναι πιο ακριβά και ασυνήθιστα. Ένα χαρακτηριστικό της λοξοτομής στο πολυστρωματικό υλικό είναι ότι δεν καλύπτει το κενό μεταξύ των παρακείμενων στοιχείων, αλλά, αντίθετα, το κάνει πιο αισθητό και φυσικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα τέτοιο δάπεδο φαίνεται πιο ακριβό και πολυτελές. Αλλά είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε ένα φυσικό, σανίδι.

Η λοξοτομή καλύπτεται συχνότερα με βερνίκι ή ειδική μεμβράνη. Έτσι, φαίνεται πιο κομψό και η διάρκεια ζωής του παρατείνεται..

Το λοξόστρωτο laminate τοποθετείται μόνο εάν το δωμάτιο έχει κανονικό επίπεδο υγρασίας, διαφορετικά η επίστρωση θα αλλάξει την εμφάνισή της προς το χειρότερο.

Laminate χωρίς λοξότμηση

Αυτό το δάπεδο είναι τέλειο αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα ομοιόμορφο, ομαλό κάλυμμα δαπέδου με συνεκτική δομή. Είναι λείο και πολύ ευχάριστο στην αφή και είναι ευέλικτο. Τέτοιες επικαλύψεις μπορούν να μιμηθούν όχι μόνο το ξύλο, αλλά και άλλα υλικά όπως πέτρα, μάρμαρο, γρανίτη και πολλά άλλα. Αυτά είναι πιο ενδιαφέροντα στην εμφάνιση προϊόντων, στη δημιουργία των οποίων η έμφαση δεν δίνεται στην προσέγγιση φυσικού ξύλου, αλλά στη διακόσμηση ενός τέτοιου laminate..

Είναι πολύ συνηθισμένο να βρίσκετε ελαφρύ laminate χωρίς λοξότμηση, το οποίο χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση για το παρκέ. Είναι ιδανικό για κλασικούς εσωτερικούς χώρους. Το τυπικό laminate βρίσκεται συχνότερα σε καφέ, μπεζ και κρεμ αποχρώσεις. Τέτοια μοντέλα είναι καθολικά και κατάλληλα για οποιοδήποτε εσωτερικό στυλ..

Οποιοδήποτε laminate, μετά την τοποθέτησή του, τείνει να διασκορπιστεί λίγο με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, στις αρθρώσεις, οι ραφές γίνονται αισθητές. Αλλά οι υποδοχές είναι πολύ στενές, σε ορισμένες περιπτώσεις η απόσταση μεταξύ τους δεν υπερβαίνει το μισό χιλιοστό. Εξωτερικά, μπορεί να είναι αόρατα, αλλά ένα τέτοιο ελάττωμα μπορεί να επηρεάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υλικού: υγρασία, σκόνη και βρωμιά μπορούν να εισχωρήσουν στις ρωγμές.

Επιπλέον, από μηχανική καταπόνηση, οι άκρες μπορεί να φθαρούν και στη συνέχεια να εμφανιστούν ακόμη και μάρκες..

Πώς να επιλέξετε?

Όταν επιλέγετε ένα laminate με ή χωρίς λοξότμηση, είναι σημαντικό να δώσετε προσοχή στην κατηγορία του. Τα πιο αξιόπιστα είναι προϊόντα της 31ης, 32ης, 33ης κατηγορίας. Είναι πολύ ανθεκτικά στην τριβή, οπότε ίχνη μηχανικής καταπόνησης δεν θα είναι ορατά πάνω τους. Επιπλέον, είναι πολύ ισχυρά και εύκαμπτα και έχουν επίσης αξιόπιστα μάνδαλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τέτοια προϊόντα παράγονται συχνά χωρίς λοξοτομή. Αυτό οδηγεί στο γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, με την κατάλληλη φροντίδα, τα κενά δεν εμφανίζονται καθόλου με την πάροδο του χρόνου, και ως εκ τούτου η λοξοτομή χάνει τη λειτουργικότητά της..

Επιπλέον, ένα ειδικό υπόστρωμα μπορεί να χρησιμεύσει ως λοξοτομή. Κάνει το δάπεδο πιο ανθεκτικό και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ρωγμών και ρωγμών. Το λοξόστρωτο laminate μπορεί να τοποθετηθεί ανά πάσα στιγμή και απολύτως σε οποιοδήποτε δωμάτιο, εκτός εάν είναι πολύ υγρό..

Έτσι, μοντέλα μη ιδανικά σωστού σχήματος τοποθετούνται καλύτερα σε σαλόνια, όπως σαλόνι, υπνοδωμάτιο, παιδικό σταθμό.

Τα μοντέλα χωρίς λοξοτομή τοποθετούνται καλύτερα σε δωμάτια όπως τουαλέτα, μπάνιο, διάδρομο. Είναι πολύ ευπροσάρμοστο και ανθεκτικό στην υγρασία και τη βρωμιά και είναι πολύ πιο εύκολο στη φροντίδα. Έτσι, η κύρια διαφορά του είναι ότι είναι πιο πρακτικό. Αλλά λοξότμητο laminate μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες θερμοκρασίας. Η αντίθετη επιλογή έχει πολλές συνθήκες στυλ. Έτσι, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τοποθετηθούν απλά επίπεδα μοντέλα εάν βρίσκονται σε δωμάτιο με υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρώτον, πρέπει να μεταφερθούν στο δωμάτιο όπου θα τοποθετηθούν στη συνέχεια και να περιμένουν περίπου 12-36 ώρες έτσι ώστε η επικάλυψη να εγκλιματιστεί και να μην παραμορφωθεί..

Μειονεκτήματα του λοξότμητου laminate: μύθοι και πραγματικότητα

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το λοξόστρωτο laminate δεν είναι πολύ πρακτικό στη χρήση. Έτσι, υπάρχει μια άποψη ότι μικρά κενά θα μαζέψουν όλη τη βρωμιά και τη σκόνη. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτές οι υποδοχές είναι τόσο μικρές που είναι πρακτικά αόρατες και η σκόνη δεν εισχωρεί μέσα τους. Επιπλέον, ειδικοί παράγοντες που απωθούν τη βρωμιά θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα..

Επίσης, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το νερό θα φτάσει εκεί, και ως εκ τούτου, ένα έλασμα με λοξότμηση θα είναι παρόμοιο σε λειτουργικότητα με ένα επίστρωμα χωρίς αυτό. Αλλά το λοξό μοντέλο εμποτισμένο με υδατοαπωθητική ένωση είναι πιο ανθεκτικό και αξιόπιστο, από τα μοντέλα χωρίς αυτό. Ορισμένοι αγοραστές επισημαίνουν επίσης ότι το λοξότμητο laminate δεν είναι πολύ πρακτικό καθώς το στεγνό καθάρισμα είναι δύσκολο. Δηλαδή, η φροντίδα είναι πιο δύσκολη από ό, τι για το συνηθισμένο λείο και ομοιόμορφο laminate..

Αλλά για μια τέτοια επίστρωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική σκούπα ή ένα υγρό πανί..

Πιστεύεται ότι σε υγρά δωμάτια, τα μοντέλα με λοξοτομή είναι απολύτως αδύνατο να τοποθετηθούν. Δεν είναι όμως έτσι. Υπάρχουν ειδικές λαμέλες, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από πολύ ανθεκτικά υλικά με υψηλή περιεκτικότητα σε ρητίνη και στερεώνονται με αξιόπιστες κλειδαριές. Έτσι, η λοξοτομή προστατεύεται πλήρως, το νερό δεν διεισδύει στην επίστρωση και κάτω από αυτήν. Επιπλέον, πολλοί κατασκευαστές παρουσιάζουν μοντέλα που έχουν ήδη υποστεί προεπεξεργασία με υδατοαπωθητικά μέσα..

Ένας άλλος μύθος είναι ότι, δεδομένου ότι τα λοξότμητα μοντέλα έχουν ανώμαλες άκρες, όταν εφαρμόζονται φυσικοί και μηχανικοί παράγοντες σε αυτά τα στοιχεία των ελασμάτων, αυξάνεται η πιθανότητα ρωγμών και τσιπς. Έτσι, αυτά τα μοντέλα είναι πιο εύθραυστα. Αλλά αυτό δεν είναι απολύτως αληθές, αφού η λοξοτομή χρησιμοποιείται μόνο εάν το έλασμα είναι ισχυρό και το πάχος του είναι μεγαλύτερο από 10 mm. Έτσι, το βάθος της λοξοτομής είναι εξαιρετικά μικρό σε σύγκριση με το πάχος ολόκληρου του προϊόντος και συνεπώς ο αντίκτυπος σε αυτό το σημείο δεν θα επηρεάσει τις εξωτερικές ιδιότητες του φύλλου..

Υπάρχουν προϊόντα με λοξότμητη λοξότμηση, η οποία διακρίνεται από τη δύναμη όλων των άκρων της σανίδας. Σε τέτοιους χώρους, τα υλικά πιέζονται πολύ έντονα κατά την κατασκευή του laminate και έτσι γίνεται πιο πυκνό. Το τελευταίο στάδιο στη δημιουργία του είναι ένας ειδικός προστατευτικός εμποτισμός. Έτσι, εάν χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες τεχνολογίες υψηλής ποιότητας για την κατασκευή ενός τέτοιου μοντέλου, τότε μπορούν να ξεπεράσουν τα μοντέλα χωρίς τέτοιο διακοσμητικό σχέδιο. Αλλά εάν οι λαμέλες δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με προστατευτική επίστρωση και είναι βαμμένες μόνο με απλή βαφή ή βερνίκι, τότε οι αδιάβροχες και προστατευτικές τους ιδιότητες μειώνονται σημαντικά..

Έτσι, η διάρκεια ζωής αυτού του προϊόντος μειώνεται επίσης..

Ένας άλλος μύθος είναι ότι τα σκασμένα μοντέλα είναι πολύ πιο δύσκολο να τοποθετηθούν και να ενωθούν. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Έχουν τους ίδιους συνδετήρες και κλειδαριές με τα κλασικά μοντέλα lamella. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούν εύκολα και γρήγορα να τοποθετηθούν στο σπίτι μόνοι τους χωρίς περιττή προσπάθεια και εξωτερική βοήθεια. Πρέπει να σημειωθεί ότι το λοξότμητο laminate είναι ακριβότερο από τα μοντέλα χωρίς λοξότμηση. Οι πιο πρόσφατες επιλογές είναι αρκετά οικονομικές και ταιριάζουν σε οποιοδήποτε πορτοφόλι..

Αν πρόκειται να στρώσετε το laminate σας σε μια έτοιμη, ισοπεδωμένη βάση, δεν έχει σημασία ποιο φινίρισμα προτιμάτε. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε όχι από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά από την εμφάνιση ενός τέτοιου προϊόντος και από τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το στυλ του εσωτερικού στο οποίο είναι κατασκευασμένο το δωμάτιο. Στη συνέχεια, η λοξοτομή θα χρησιμεύσει μόνο ως διακοσμητικό στοιχείο..

Θα μάθετε περισσότερα για το λοξότμητο laminate στο παρακάτω βίντεο..