Φινίρισμα στόκος Knauf: σύνθεση και τεχνικά χαρακτηριστικά

Φινίρισμα στόκος Knauf: σύνθεση και τεχνικά χαρακτηριστικά

Ο στόκος Knauf είναι ένα από τα πιο κοινά υλικά φινιρίσματος σήμερα. Και υπάρχουν εξηγήσεις για αυτό: είναι εύκολο στη χρήση, δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες για να λειτουργήσει και κάνει εξαιρετική δουλειά για την ισοπέδωση οποιωνδήποτε επιφανειών..

Ιδιαιτερότητες

Ο στόκος έχει μια αρκετά ευρεία επιλογή και διαφέρει στην κοκκοποίηση του-υπάρχει ένας χονδροειδής, μεσαίος και λεπτόκοκκος στόκος. Όλα αυτά τα είδη έχουν ένα καθήκον – να ισοπεδώσουν την επιφάνεια. Αλλά η επιλογή αυτού ή εκείνου του τύπου στόκου θα εξαρτηθεί από το είδος της ποιότητας της επιφάνειας που απαιτείται. Για να αποκτήσετε μια τέλεια επιφάνεια ή κοντά σε αυτήν, χρησιμοποιήστε ένα στόκο λεπτού κόκκου. Από εδώ πήρε το όνομά του – φινίρισμα.

Αφού επεξεργαστείτε την επιφάνεια με ένα τέτοιο στόκο, μπορείτε να κάνετε τα πάντα με αυτό: αστάρι, βαφή, κόλλα ταπετσαρίας, κάλυψη με τυχόν διακοσμητικές επικαλύψεις ή δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα – αφήστε την επιφάνεια όπως είναι.

Υπάρχει τώρα μια τεράστια επιλογή στόκου φινιρίσματος στην αγορά, που διαφέρει σε ποιότητα και τιμή. Τις ηγετικές θέσεις σε όλη τη διαφορετικότητά τους καταλαμβάνει ο στόκος της γερμανικής μάρκας “Knauf”. Έχει πολλά πλεονεκτήματα και τα δικά του χαρακτηριστικά..

Ο στόκος φινιρίσματος “Knauf” βασίζεται σε υλικό γύψου ή τσιμέντου σε συνδυασμό με διάφορα πρόσθετα πολυμερών. Στην πώληση, παρουσιάζεται σε βολική μορφή συσκευασίας από 5 έως 25 κιλά. Έχει ευχάριστο χρώμα, κοντά στο λευκό ή το γκρι, και χρησιμοποιείται τόσο για εξωτερική όσο και για εσωτερική εργασία σε εσωτερικούς χώρους.

Διαθέτει τις ακόλουθες ευεργετικές ιδιότητες:

 • αντοχή σε υψηλή υγρασία.
 • είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό.

 • δεν απαιτεί μεγάλο πάχος στη χρήση του, πράγμα που μιλά για την οικονομία του.
 • εφαρμόζεται σε προηγουμένως επιχρισμένες επιφάνειες, καλύπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την τραχύτητα και τις παρατυπίες του ·
 • λειτουργεί τέλεια με γυψοσανίδα, σφραγίζοντας τις ραφές μεταξύ φύλλων και σας επιτρέπει επίσης να ισοπεδώσετε τοπικά τους τοίχους σε σημεία ανισοτιμίας.
 • μετά την ξήρανση, έχει αρκετά υψηλή αντοχή και δεν σπάει – οι υψηλές συγκολλητικές ιδιότητες αυτού του στόκου δεν θα του επιτρέψουν να απομακρυνθεί από την επιφάνεια.
 • η διάρκεια ζωής είναι 12 μήνες.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι το γεγονός ότι ο στόκος μπορεί να είναι ανοιχτός μόνο για μια ημέρα. Μετά από αυτό, δεν συνιστάται η χρήση του..

Προβολές

Υπάρχουν ορισμένες διαφορές στο παλτό φινιρίσματος. Στη σύνθεσή του, θα διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τον τύπο του επιφανειακού υλικού στο οποίο θα βρίσκεται: σκυρόδεμα, τσιμεντοκονία, ίνες γύψου, γυψοσανίδα ή τούβλο.

Ο στόκος φινιρίσματος χωρίζεται σε τέσσερις κύριους τύπους:

 • Τσιμέντο. Για παράδειγμα, Knauf Multy-Finish. Έρχεται σε γκρι και λευκό. Κατάλληλο για επιφάνειες όπως τσιμεντοκονία και σκυρόδεμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γεμίσει ρωγμές και τρύπες στην εξωτερική πρόσοψη και εσωτερικές εργασίες με υψηλή υγρασία.
 • Γύψος. Η ποικιλία γύψου γύψου είναι πολύ εκτεταμένη. Δεν έχει νόημα να σταθούμε σε καθένα ξεχωριστά, αλλά πρέπει να δοθεί ένα παράδειγμα μεμονωμένων εμπορικών σημάτων, για παράδειγμα, το Knauf Uniflott.

Η βάση του είναι γύψος υψηλής αντοχής αναμεμειγμένος με πρόσθετα πολυεστέρα. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη στεγανοποίηση αρμών γυψοσανίδας. Λόγω των χαρακτηριστικών αντοχής του κατά την εκτέλεση εργασιών, δεν απαιτεί ενισχυτική ταινία (serpyanka).

Το Knauf Fugen Gydro διακρίνεται για την υψηλή αντοχή στην υγρασία. Επομένως, όπως και το GKLV, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπάνια. Υπάρχουν επίσης καθολικοί στόκοι γύψου για διάφορους τύπους εργασιών..

 • Πολυμερές. Αυτός ο τύπος μπορεί να αποδοθεί στο στόκο Knauf Polymer Finish – είναι ένα ξηρό λευκό μείγμα που βασίζεται σε μια πολυμερή συνδετική ουσία. Λόγω της υψηλής πρόσφυσής του, δεν φοβάται τις ρωγμές και λόγω της παρουσίας μικροϊνών, μια τέτοια σύνθεση δεν συρρικνώνεται..
 • Έτοιμα μείγματα. Το κύριο χαρακτηριστικό του τελικού στόκου είναι ότι δεν χρειάζεται να αραιωθεί. Αυτό είναι ένα έτοιμο μείγμα, το οποίο βασίζεται σε βινύλιο. Έχει διακριτό λευκό χρώμα. Χρησιμοποιείται για επίπεδες επιφάνειες μαζί με προηγούμενες συνθέσεις. Αυτό περιλαμβάνει τις μάρκες ζυμαρικών Knauf Rotband Pasta και Polimer Finish. Διατίθεται σε δοχεία των 18 κιλών.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο στόκος φινιρίσματος χαρακτηρίζεται από χαμηλό πάχος εφαρμογής. Ωστόσο, αυτό το πάχος μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ίδια την επιφάνεια και τον τύπο του στόκου..

Κατανάλωση

Η κατανάλωση στόκου ανά 1 m2 θα προκληθεί από τις οδηγίες. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αυτοί οι αριθμοί είναι διαφορετικοί. Ο κατασκευαστής καθορίζει τις τιμές που ισχύουν για την ιδανική επιφάνεια τοίχου. Στην πράξη, η εικόνα μπορεί να είναι κάπως διαφορετική. Φυσικά, πριν ξεκινήσετε τους υπολογισμούς, πρέπει να αποφασίσετε για τον τύπο της επιφάνειας και τον τύπο του μείγματος στόκου..

Ιδανικά, ο στόκος γύψου θα απαιτήσει περίπου 0,8 κιλά ανά 1 τετραγωνικό μέτρο. m επιφάνεια. Αυτός ο αριθμός θα αλλάξει ανάλογα με την επιφάνεια. Για παράδειγμα, αν είναι ένα τούβλο με πολλές ραφές και βαθουλώματα, τότε θαρραλέα πρέπει να προσθέσετε το ίδιο ποσό σε αυτό το σχήμα. Στην περίπτωση που η επιφάνεια είναι γυψοσανίδας, τότε μπορείτε να εστιάσετε σε αυτό.

Εάν εφαρμόσουμε ένα έτοιμο στόκο βινυλίου σε αυτό το παράδειγμα, τότε εδώ είναι ήδη απαραίτητο να ξεκινήσουμε όχι από 0,8 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά από τον αριθμό των 1,2 κιλών. Όλα τα άλλα είναι τα ίδια και είναι αποδεκτά για κάθε τύπο στόκου.

Πώς να εφαρμόσει?

Πριν από την εφαρμογή του στόκου, πρέπει να φροντίσετε την επιφάνεια. Υπάρχει ένας απλός κανόνας: όσο πιο ομαλό είναι, τόσο το καλύτερο. Αυτό θα παίξει τεράστιο ρόλο τόσο από οικονομική όσο και από τεχνική άποψη..

Πριν ξεκινήσετε την εργασία, είναι επιτακτική η επεξεργασία της επιφάνειας με ένα μείγμα αστάρι – θα παρέχει καλύτερη πρόσφυση (πρόσφυση) του στόκου. Στη συνέχεια, πρέπει να επιλέξετε μια σπάτουλα. Όσο πιο λεία είναι η επιφάνεια, τόσο ευρύτερη είναι η σπάτουλα – αυτό θα συντομεύσει τον χρόνο εργασίας. Για γωνίες και δύσκολες περιοχές, χρησιμοποιήστε μια μικρότερη σπάτουλα.

Η όλη διαδικασία συνήθως λαμβάνει χώρα σε δύο στάδια. Στην πρώτη, οι μεγαλύτερες ρωγμές και βαθουλώματα κλείνουν, και στη δεύτερη, ολόκληρη η επιφάνεια είναι στόκος.

Πρέπει να έχετε δύο σπάτουλες στα χέρια σας. Πρέπει να μαζέψετε όσο το δυνατόν περισσότερο την παρασκευασμένη λύση με ένα από αυτά και να το κρατήσετε μπροστά σας. Η δεύτερη πρέπει να λειτουργεί, καταναλώνοντας το μείγμα από την πρώτη σπάτουλα. Σε αυτή τη θέση, δεν χρειάζεται να λυγίζετε κάθε φορά στο δοχείο για το διάλυμα. Κατά την εφαρμογή, κρατήστε τη σπάτουλα εργασίας υπό γωνία 45-60 μοίρες σε σχέση με τον τοίχο.

Υπάρχει ένας άλλος τρόπος: μπορείτε να εφαρμόσετε το στόκο σε ολόκληρο τον τοίχο ταυτόχρονα με χτυπήματα σημείου και μόνο στη συνέχεια να το ισιώσετε. Αυτό είναι θέμα γεύσης και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ίδια την επιφάνεια. Εάν είναι επίπεδη και κοντά στο τέλειο, τότε η δεύτερη μέθοδος είναι τέλεια. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όχι μια σπάτουλα, αλλά έναν κανόνα με μήκος 1 έως 2 μέτρα. Η εξοικονόμηση χρόνου και κόστους είναι εμφανής. Κατά την εφαρμογή είναι απαραίτητο να ελέγχετε το πάχος του στρώματος. Αυτός είναι ένας από τους υποχρεωτικούς κανόνες που θα βοηθήσουν στην αποφυγή προβλημάτων με ρωγμές και αποκόλληση στο μέλλον..

Το πάχος του στόκου φινιρίσματος μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του. Αλλά συνήθως για μια έκδοση γύψου είναι από 1 έως 4 mm, και για μια έκδοση τσιμέντου μπορεί να είναι 2-6 mm. Αυτή η τιμή βρίσκεται στη συσκευασία του προϊόντος. Το κυριότερο είναι να μην το ξεπεράσετε. Με ένα παχύ στρώμα, ο στόκος θα στεγνώσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη μελλοντική ρωγμή και παραμόρφωση του στρώματος στο σύνολό του..

Εκτός από την ισοπέδωση του επιπέδου των επιφανειών των τοίχων και των οροφών, ο στόκος μπορεί να εφαρμοστεί έτσι ώστε να ληφθεί ένα αρχικό ανάγλυφο σχέδιο.

Για να γίνει αυτό, το διάλυμα πρέπει να φέρεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει με μια παχιά μάζα τυροπήγματος. Η ετοιμότητα του διαλύματος μπορεί να ελεγχθεί εύκολα – για αυτό, ένα διάλυμα 100-150 g πρέπει να εφαρμοστεί στη σπάτουλα και να γείρει κάθετα. Εάν το διάλυμα δεν παραμορφωθεί και δεν γλιστρήσει, τότε είναι έτοιμο.

Στη συνέχεια, πρέπει να το εφαρμόσετε σε μικρές μερίδες, έτσι ώστε να έχετε την επιθυμητή υφή. Για να γίνει αυτό, η σπάτουλα πρέπει να εφαρμοστεί επίπεδη στην περιοχή του στόκου, πιέζοντας ελαφρά και ανασηκώνοντας το κάτω μέρος της. Δουλεύοντας με αυτόν τον τρόπο σε διαφορετικές κατευθύνσεις και με διαφορετικές εντάσεις, μπορεί να επιτευχθεί μια βραχώδης επιφάνεια. Αφού στεγνώσει ο στόκος, πρέπει να σκουπιστεί λίγο από τα υπερβολικά προεξέχοντα μέρη του “βράχου”. Αυτό μπορεί να γίνει με συνηθισμένο γυαλόχαρτο ή ένα υγρό σκληρό σφουγγάρι..

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να δώσετε στην επιφάνεια μιας συγκεκριμένης υφής χρησιμοποιώντας κυλίνδρους, πολυαιθυλένιο και άλλα εργαλεία..

Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, είναι απαραίτητο να ξεπλύνετε όλα τα εργαλεία και τα δοχεία από κάτω από το διάλυμα σε ζεστό νερό.

Κριτικές

Στο Διαδίκτυο, καθώς και στις σελίδες των περιοδικών εκδόσεων αφιερωμένων στην κατασκευή και την επισκευή, μπορείτε να βρείτε έναν τεράστιο αριθμό θετικών κριτικών για το στόκο Knauf. Και αυτό είναι κατανοητό, επειδή η εταιρεία είναι η πιο δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η γερμανική εταιρεία είναι κατασκευαστής υλικών φινιρίσματος για πάνω από 80 χρόνια..

Μεταξύ των κριτικών, μπορούν να εντοπιστούν οι ακόλουθες δηλώσεις των πλοιάρχων:

 • ευκολία στη χρήση;
 • εύκολο στην εφαρμογή?

 • δεν έχει σβώλους?
 • Ο χρόνος για την προετοιμασία του διαλύματος διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα.
 • έχει υψηλή πρόσφυση.
 • δεν χάνει τις ιδιότητές του για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που δικαιολογείται 100%.

Όλες οι κριτικές ειδικών μπορούν να συνοψιστούν σε ένα πράγμα: Τα προϊόντα Knauf είναι εξαιρετικής ποιότητας που πληρούν όλες τις δηλωμένες απαιτήσεις του κατασκευαστή..

Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ισοπέδωσης των τοίχων με στόκους Knauf, δείτε το επόμενο βίντεο.