Το πάχος του αυτοεπιπεδούμενου δαπέδου: οι λεπτότητες της πλήρωσης

Σήμερα, τα αυτοεπιπεδούμενα δάπεδα κερδίζουν μεγάλη δημοτικότητα. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία τέτοιων επιστρώσεων στην κατασκευαστική αγορά. Αλλά δεν γνωρίζουν όλοι ποιο από αυτά να επιλέξουν, ποια κατανάλωση του μείγματος απαιτείται, τι πάχος δαπέδου χρειάζεται και πώς να εξοικονομήσετε χρήματα σε αυτό το θέμα. Έχοντας μάθει για τις σωστές τεχνολογίες και τις περιπλοκές της έκχυσης του, μπορείτε να φτιάξετε μια επίστρωση υψηλής ποιότητας χωρίς να ξοδέψετε ολόκληρο τον προϋπολογισμό σας..

Προβολές

Για να επιλέξετε τη σωστή κάλυψη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είναι και για τι είδους δωμάτιο προορίζονται. Ένας βοηθός πωλήσεων δεν μπορεί πάντα να σας βοηθήσει να λάβετε τη σωστή απόφαση, οπότε ας ρίξουμε μια ματιά στους τύπους αυτοεπιπεδούμενων δαπέδων και σε τι προορίζονται:

 • Πολυμερές υπάρχουν εποξικό, μεθακρυλικό μεθύλιο, πολυουρεθάνη. Τα πολυμερή δάπεδα είναι ευέλικτα δάπεδα με εξαιρετικές μηχανικές και διακοσμητικές ιδιότητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το εύρος της εφαρμογής τους είναι πολύ μεγάλο. Έχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά αυτοεπιπεδώματος. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οικιστικές, βιομηχανικές και αστικές κατασκευές: σε γκαράζ, αποθήκες, χώρους στάθμευσης, περίπτερα αγορών, σε ιατρικές και βιομηχανίες τροφίμων, σε κτίρια και διαμερίσματα κατοικιών, αθλητικές εγκαταστάσεις. Το πάχος ενός τέτοιου δαπέδου μπορεί να είναι από 2 έως 40 mm..

Τα μεθυκρυλικά δάπεδα ονομάζονται επίσης βιομηχανικά δάπεδα. Αυτή η επίστρωση είναι κατάλληλη για δωμάτια με υψηλή μηχανική καταπόνηση. Τις περισσότερες φορές, ένα τέτοιο μείγμα χρησιμοποιείται για δάπεδα σε βιομηχανικά εργαστήρια, χώρους στάθμευσης, γκαράζ, αποθήκες, καθώς είναι ανθεκτικό σε ακραίες θερμοκρασίες, κραδασμούς, μηχανικές καταπονήσεις, νερό και επιθετικές επιδράσεις. Το πάχος της επίστρωσης είναι συνήθως 4-6mm.

Ο τομέας εφαρμογής των δαπέδων πολυουρεθάνης είναι αρκετά ευρύς – η βιομηχανία τροφίμων (γαλακτοκομεία, αρτοποιεία, εργαστήρια επεξεργασίας κρέατος, ζυθοποιίες, αποθήκες), η χημική βιομηχανία, δημόσιοι χώροι, χώροι στάθμευσης. Ένα τέτοιο δάπεδο χύνεται με πάχος 5 mm.

Τα εποξειδικά δάπεδα ταξινομούνται ως πολυμερείς συνθέσεις, αλλά δεν διαφέρουν από αυτά ως προς την ευελιξία και το εύρος εφαρμογής τους. Χρησιμοποιούνται επίσης σε βιομηχανικές και οικιστικές κατασκευές. Το βέλτιστο στρώμα αυτής της επίστρωσης είναι 2,5 mm.

 • Ορυκτό. Τα ορυκτά δάπεδα χρησιμοποιούνται σε δωμάτια με μέτρια υγρασία, που χρησιμοποιούνται για την τελική ισοπέδωση μιας πολύ καμπύλης επιφάνειας, για τη διάταξη θερμαινόμενων δαπέδων. Κατά συνέπεια, αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται καλύτερα στην κατασκευή κατοικιών. Βασικά, οι ορυκτές συνθέσεις χρησιμοποιούνται ως βάση ή μεσαίο στρώμα λόγω της φθηνότητας των υλικών, για παράδειγμα, κάτω από πλακάκια και πλωτά δάπεδα. Τα ορυκτά δάπεδα διατίθενται σε διάφορα πάχη.

 • Ακρυλικό τσιμέντο. Οι επικαλύψεις ακρυλικού τσιμέντου είναι ένα βιομηχανικό κλασικό μείγμα, το οποίο χύνεται σε χώρους όπου το φορτίο τριβής αυξάνεται. Τέτοιοι χώροι περιλαμβάνουν αποθήκες, βιομηχανίες “υγρών”, υπηρεσίες αυτοκινήτων, γκαράζ. Πάχος ακρυλικού τσιμέντου – από 10 έως 20 mm.

 • Αυτοεπιπεδούμενο τσιμέντο-πολυμερές. Η αυτοεπιπεδούμενη σύνθεση τσιμέντου-πολυμερούς χρησιμοποιείται για εργασίες επισκευής σε επιφάνειες μαγνησίτη, κεραμικής και ξύλου. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος επικάλυψης που χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Το πάχος της επίστρωσης μπορεί να είναι έως 5 cm.

 • Αντιβακτηριακό. Οι αντιβακτηριακές επικαλύψεις σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων, τα εστιατόρια, τα νηπιαγωγεία και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις. Χρησιμοποιούνται επίσης σε δωμάτια με υψηλή υγρασία..

Ανάλογα με το πάχος της επίστρωσης, χωρίζονται σε:

 1. Λεπτό στρώμα – το πάχος είναι μικρότερο από 1 mm.
 2. Κονιάματα με μεσαίο στρώμα – πάχους έως 5 mm.
 3. Επικαλύψεις πολύ γεμάτες – πάχους έως 8 mm.

Βάση

Κάθε επίστρωση έχει τη δική της μοναδική σύνθεση, λόγω αυτού, σχηματίζονται τα χαρακτηριστικά του μείγματος. Το εποξειδικό μείγμα περιέχει ρητίνη, η οποία χαρακτηρίζεται από αντοχή και ανθεκτικότητα. Αυτή η επίστρωση είναι διαφόρων τύπων:

 • λεπτό στρώμα – το πάχος της πλήρωσης είναι έως 1 mm.
 • χύμα – πάχος μεγαλύτερο από 1 mm.
 • γεμάτο χαλαζία – το πάχος είναι μεγαλύτερο από 1 mm, αλλά η κύρια διαφορά του είναι ένα στρώμα χαλαζιακής άμμου.

Τα δάπεδα μεθακρυλικού μεθυλίου είναι κατασκευασμένα από εύκαμπτα μεθυκρυλικά πολυμερή και συμπολυμερή με την προσθήκη χαλαζιακής άμμου και πληρωτικού. Μια τέτοια σύνθεση στεγνώνει μέσα σε 15 λεπτά, μπορεί να επισκευαστεί εύκολα χωρίς να σπάσει τη στεγανότητα. Είναι μια σύνθεση λεπτής στιβάδας με πάχος 2,5 mm έως 4 cm.

Το μίγμα πολυουρεθάνης αποτελείται από ουρεθάνη, η οποία σχηματίζεται από την αντίδραση μεταξύ πολυόλης και ισοκυανικού. Χάρη σε αυτήν την αντίδραση, έχει υψηλή χημική και θερμική αντίσταση.. Διακρίνω:

 • δάπεδα πολυουρεθάνης?
 • δάπεδα από πολυουρεθάνη-τσιμέντο.

Η τεχνολογία πλήρωσης του δαπέδου με μίγμα πολυμερούς απαιτεί συμμόρφωση με τα ακόλουθα βήματα:

 1. Προετοιμασία της επιφάνειας εργασίας. Αυτό το στάδιο συνεπάγεται καθαρισμό από συντρίμμια, λίπη, βρωμιά. Και επίσης είναι απαραίτητο να ισοπεδώσετε το δάπεδο από την τραχύτητα.
 2. Υλικό παραγεμίσματος. Ένα σημαντικό βήμα που βελτιώνει την πρόσφυση των στρωμάτων.
 3. Εφαρμογή και διακόσμηση βασικού παλτό. Η σύνθεση πολυμερούς εφαρμόζεται σε επίπεδη επιφάνεια με το απαιτούμενο στρώμα. Περιμένετε περίπου 10 λεπτά για να ισιώσετε την επιφάνεια. Η διαδικασία ξήρανσης διαρκεί περίπου 5-8 ώρες. Το τελευταίο διακοσμητικό στρώμα εφαρμόζεται μόνο 5 ημέρες μετά την πλήρη ξήρανση..

Το πάχος της επικάλυψης με βάση πολυμερές πρέπει να είναι μεταξύ 2,5 και 5 mm.

Η επίστρωση ακρυλικού τσιμέντου περιέχει υψηλής ποιότητας τσιμέντο, πολυακρυλικά συμπολυμερή και ειδικό πληρωτικό. Αυτό το μείγμα ουσιών εγγυάται ανθεκτικότητα και αντοχή στην υγρασία. Το ελάχιστο πάχος είναι 10 mm και το μέγιστο πάχος είναι 20 mm. Όταν γεμίζετε με μια τέτοια σύνθεση, μπορείτε να ξεχάσετε τη στεγανοποίηση..

Η τεχνολογία για την εγκατάσταση ενός τέτοιου δαπέδου έχει ως εξής:

 1. Προετοιμασία του υποδαπέδου. Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τις προεξοχές και να γεμίσετε τα κενά. Αφαιρέστε όλα τα μικρά υπολείμματα με μια ηλεκτρική σκούπα.
 2. Επιφανειακό αστάρι για αυξημένη πρόσφυση.
 3. Εφαρμογή και ισοπέδωση του κονιάματος με σπάτουλα. Είναι σημαντικό να λειτουργεί γρήγορα καθώς το μίγμα θα πολυμεριστεί μέσα σε 20 λεπτά..
 4. Για να απελευθερωθεί η περίσσεια αέρα, το μείγμα τυλίγεται με έναν κύλινδρο βελόνας.
 5. Μετά από μερικές ώρες, η επιφάνεια καλύπτεται με ένα στρώμα φινιρίσματος (βερνίκι, ρητίνη).

Το ορυκτό επίχρισμα αποτελείται από άμμο, τσιμέντο, διογκωμένο πηλό σκυρόδεμα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για θερμομόνωση κάτω από την ορυκτή σύνθεση του διογκωμένου πολυστυρολίου. Στη συνέχεια, ένα τέτοιο δάπεδο θα απαιτήσει επίστρωση. Διανέμω:

 • Βάση στρώματος – πάχος 10 έως 80 mm, στεγνώνει για περίπου 12 ώρες.
 • Μεσαίο στρώμα – πάχος από 7 έως 30 mm, χρόνος στεγνώματος – περίπου 4 ώρες.
 • Στρώμα φινιρίσματος – 3-10 mm, στεγνώνει σε 4 ώρες.

Η αυτοεπιπεδούμενη σύνθεση τσιμέντου-πολυμερούς έχει καλή πρόσφυση στο βασικό στρώμα. Αυτός είναι ένας από τους τύπους επικάλυψης σκυροδέματος, ο οποίος περιλαμβάνει μείγματα τσιμέντου, χαλαζιακή άμμο, πρόσθετα χρωστικών και πολυμερών. Το βέλτιστο πάχος μπορεί να είναι έως 5 εκ. Μπορεί να έχει ματ και γυαλιστερή επιφάνεια..

Τα αντιβακτηριακά δάπεδα είναι ένα ανθεκτικό σύστημα επικάλυψης που απαλλάσσει από μούχλα, μούχλα και παθογόνους παράγοντες.

Το πάχος του αυτοεπιπεδούμενου δαπέδου εξαρτάται από το φορτίο που θα αντέξει το κάλυμμα δαπέδου. Σε κατοικημένους χώρους, θα είναι 1,5 mm. Αυτό θα είναι αρκετό για να μην θυμάστε την ανακαίνιση για πολλά χρόνια. Αλλά είναι σημαντικό να σκεφτούμε για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί αυτό ή εκείνο το δωμάτιο. Η επιλογή του υλικού και του πάχους του στρώματος εξαρτάται επίσης από αυτό..

Κατά μέσο όρο, για έναν τυπικό χώρο διαβίωσης, το πάχος μπορεί να είναι από 2,5 έως 5 mm.

Ένα υλικό πολυουρεθάνης πάχους 5 mm μπορεί να είναι κατάλληλο για την κουζίνα, καθώς εκεί βαριά αντικείμενα πέφτουν συχνά στο πάτωμα και αυτή η επίστρωση έχει ελαστικές ιδιότητες.

Τα εποξικά είναι ιδανικά για το μπάνιο. Αυτό οφείλεται στην υψηλή αντοχή του στην υγρασία. Το πάχος του στρώματος θα είναι περίπου 1,5-2,5mm.

Οι ενώσεις μεθακρυλικού μεθυλεστέρα είναι κατάλληλες για το διάδρομο και το σαλόνι. Υλικό στρώμα – 3-4 mm.

Αλλά στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, το στρώμα δαπέδου που αυτοεπιπεδώνεται μπορεί να ποικίλει εντός 10-15 cm, καθώς το φορτίο σε αυτά τα δωμάτια είναι πολύ μεγαλύτερο. Επομένως, εξοικονομώντας υλικό, η επικάλυψη θα βγει γρήγορα από το στρώμα..

Για να προσδιορίσετε πόσο μίγμα χρειάζεστε, πρέπει να λάβετε υπόψη το πάχος της επικάλυψης. Για παράδειγμα, εάν η συνολική επιφάνεια των χώρων είναι 50 τ. μέτρα, και το πάχος της επιφάνειας πλήρωσης είναι 2 mm, τότε πρέπει να αγοράσετε περίπου 100 λίτρα υλικού. Εάν το μείγμα είναι πιο πυκνό, τότε 150 λίτρα. Εάν θέλετε να μειώσετε την κατανάλωση, χρησιμοποιήστε πρόσθετα που θα αυξήσουν τον όγκο του υλικού..

Εάν το πάχος του αυτοεπιπεδούμενου δαπέδου είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από την επιτρεπόμενη τιμή, τότε η διάρκεια ζωής του θα μειωθεί σημαντικά..

Συμβουλές από επαγγελματίες κατασκευαστές

Για να αποκτήσετε μια ποιοτική επένδυση δαπέδου με χαμηλό κόστος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες τεχνικές:

 • Για ελαφρώς καμπύλες επιφάνειες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τριβείο για να εξομαλύνετε την τραχύτητα και την ανομοιομορφία. Αυτή η τεχνική θα σας επιτρέψει να εξοικονομήσετε χρήματα για την αγορά οικοδομικού υλικού..
 • Για να μην αγοράσετε αστάρι, μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστείτε μια μικρή ποσότητα από το αυτοεπιπεδούμενο μείγμα δαπέδου και νερό..
 • Με μεγάλες διαφορές, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένες λύσεις για ισοπέδωση αντί για μαζική σύνθεση..

Για λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τον τρόπο τοποθέτησης του αυτοεπιπεδούμενου δαπέδου μόνοι σας, δείτε το παρακάτω βίντεο.