Μέθοδοι και κανόνες για τη μόνωση δαπέδου

Προς το παρόν, όταν επιλέγετε επενδύσεις δαπέδων για διαμερίσματα στην πόλη ή για εξοχικές κατοικίες, οι σύμβουλοι πωλήσεων σας συμβουλεύουν να αγοράσετε επιπλέον μόνωση. Κάποιος το χρησιμοποιεί σκόπιμα για επένδυση τοίχων και μπαλκόνια.

Χαρακτηριστικά: υπέρ και κατά

Ο κύριος σκοπός της μόνωσης είναι να δημιουργήσει άνεση και άνεση στο δωμάτιο, να διατηρήσει τη θερμότητα ακόμη και σε έντονο παγετό. Κατά συνέπεια, η χρήση μόνωσης εγγυάται σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων στην ηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον, μόνωση δαπέδου συμβάλλει στη δημιουργία ενός ηχοαπορροφητικού στρώματος, χάρη στους οποίους εξωγενείς ήχοι δεν θα διεισδύσουν στο δωμάτιο. Με τη μόνωση δαπέδου, μπορείτε να μειώσετε την απώλεια θερμότητας στο δωμάτιο κατά 20%. Αυτό όχι μόνο εξοικονομεί χρήματα για θέρμανση, αλλά σας επιτρέπει επίσης να αξιολογήσετε όλα τα πλεονεκτήματα του δαπέδου..

Για παράδειγμα, χωρίς υπόστρωμα υψηλής ποιότητας, μια σανίδα παρκέ μπορεί να στεγνώσει, να γίνει άχρηστη, να αρχίσει να τρίζει και στο μέλλον θα είναι απαραίτητο να αποσυναρμολογηθεί το πάτωμα και να τοποθετηθεί νέο οικοδομικό υλικό.

Τα μονωμένα δάπεδα προστατεύονται στις αρθρώσεις και τις γωνίες από χαμηλές θερμοκρασίες, έτσι ώστε να μην σχηματίζεται συμπύκνωση στους τοίχους. Η ταπετσαρία δεν θα βραχεί, οι μύκητες μούχλας δεν θα εμφανιστούν κάτω από αυτήν και το χρώμα δεν θα σπάσει ή θα πέσει. Σε ιδιωτικό σπίτι, χάρη στη μόνωση της σοφίτας και του υπογείου οι μετρήσεις της μέσης θερμοκρασίας μπορούν να σταθεροποιηθούν, κάνουν τα ίδια το χειμώνα και το καλοκαίρι.

Η σωστά εφαρμοζόμενη θερμομόνωση είναι σε θέση να προστατεύσει από έντομα και τρωκτικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το δάπεδο στο σπίτι σας, καθώς τα ποντίκια συχνά εγκαθίστανται κάτω από τις σανίδες δαπέδου. Ρουζάροντας την πλίνθο, βγαίνουν. Οι αρουραίοι και τα ποντίκια μπορούν να ροκανίσουν την ηλεκτρική καλωδίωση, η οποία τελικά θα οδηγήσει σε διακοπή λειτουργίας, αναγκαστικές επισκευές ή ακόμα και φωτιά..

Το μειονέκτημα της μόνωσης δαπέδου είναι υψηλή τιμή. Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν γιατί να μονώσουν ένα εξοχικό σπίτι εάν υπάρχει λέβητας. Οι ειδικοί απαντούν ότι η θερμομόνωση γίνεται μία φορά, δηλαδή είναι μια εφάπαξ δαπάνη και πρέπει να ξοδεύετε συνεχώς για θέρμανση. Δυστυχώς, με τα χρόνια, τα καύσιμα γίνονται μόνο πιο ακριβά, επομένως, από την άποψη της οικονομίας, η μόνωση είναι απαραίτητη.

Το καλύτερο για μόνωση?

Ο εξωθημένος αφρός πολυστερίνης είναι εξαιρετικός για τη δημιουργία ενός ζεστού δαπέδου. Πρώτον, είναι ένα φθηνό δομικό υλικό και δεύτερον, έχει καλές ιδιότητες θερμομόνωσης. Επιπλέον, δεν φοβάται το νερό, το οποίο του επιτρέπει να μονώνει όχι μόνο το εσωτερικό του δωματίου, αλλά και τον εξωτερικό χώρο, συμπεριλαμβανομένου του ιδρύματος. Από τα πλην, μπορεί να σημειωθεί ότι το διογκωμένο πολυστυρόλιο είναι ένα συνθετικό υλικό και υπό την επίδραση υψηλών θερμοκρασιών απελευθερώνει στυρόλιο – μια ουσία που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία όχι μόνο των μικρών παιδιών, αλλά και των ενηλίκων.

Είναι απαράδεκτο να βάζετε φωτιά σε δομικά υλικά, καθώς σε περίπτωση πυρκαγιάς, ο αφρός θα απελευθερώσει φωσγένιο, η εισπνοή των ατμών του οποίου μπορεί να είναι θανατηφόρα. Το Polyfoam δεν συνιστάται για τη μόνωση ξύλινων κατασκευών λόγω των αδιάβροχων ιδιοτήτων του..

Το Penoplex είναι ένας τύπος διογκωμένης πολυστερίνης. Το Penoplex χρησιμοποιείται για την επένδυση των δαπέδων των εξοχικών κατοικιών και των διαμερισμάτων της πόλης. Σε αντίθεση με τον αφρό, αυτό το δομικό υλικό έχει ιδιότητες υψηλής αντοχής: η υγρασία διεισδύει μόνο στο εξωτερικό στρώμα, λόγω του οποίου δεν συμβαίνει παραμόρφωση. Ακόμη και το “υγρό” penoplex είναι σε θέση να κρατήσει τον κρύο αέρα από το δρόμο, έτσι χρησιμοποιείται για τη μόνωση του δαπέδου στη σοφίτα.

Το Penoplex συνιστάται για υγρά δωμάτια και λόγω του χαμηλού βάρους του, ακόμη και ένα κορίτσι μπορεί να το σηκώσει. Κόβεται με ένα συνηθισμένο κληρικό μαχαίρι. Ο κατασκευαστής εγγυάται 50 χρόνια ζωής. Επιπλέον, το penoplex είναι ουδέτερο σε σχέση με χημικά – αλκάλια, χλώριο, χρώματα, μίγματα σκυροδέματος.

Μεταξύ των μη εύφλεκτων, φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, μπορεί να σημειωθεί ορυκτό μαλλί. Το ορυκτό μαλλί μονώνει όχι μόνο τα δάπεδα από σκυρόδεμα, αλλά και τις ξύλινες κατασκευές, καθώς έχει υψηλή διαπερατότητα ατμών. Το ορυκτό μαλλί “φοβάται” την υγρασία, επομένως δεν συνιστάται η χρήση του σε δωμάτια με υψηλή υγρασία. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της περιόδου λειτουργίας, κυλά προς τα κάτω, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη διατήρηση της θερμότητας. Ο κατασκευαστής κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην αγορά δομικών υλικών. Η Technonikol, η οποία παράγει διάφορες ποικιλίες ορυκτού μαλλιού:

 • “Teploroll”?
 • “Technoblok”?
 • Τεχνοακουστική;
 • “Rocklight”.

Το πριονίδι είναι ένα άλλο φυσικό υλικό. Οι ιδιωτικές κατοικίες έχουν μονωθεί με πριονίδι και ασβέστη για αρκετές δεκαετίες.. Είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, που μερικοί άνθρωποι μπορούν ακόμη και να πάρουν δωρεάν. Δυστυχώς, θα χρειαστεί να τσιμπήσετε με πριονίδι: πρώτα στεγνώστε το, περιποιηθείτε το με ασβέστη και αντιμυκητιασικά φάρμακα και αργότερα προσθέστε γύψο, το οποίο θα δώσει ευεξία.

Ο διογκωμένος πηλός χρησιμοποιείται όταν απαιτείται μαζική μόνωση. Αυτό είναι ένα είδος πηλού που καίγεται, το οποίο αφρίζεται επίσης στο στάδιο της παραγωγής. Πωλείται σε χαμηλή τιμή, αλλά επειδή αυτό το δομικό υλικό δεν μπορεί να αλληλεπιδράσει με την υγρασία, τις περισσότερες φορές λειτουργεί ως πληρωτικό..

Η πολυουρεθάνη χρησιμοποιείται όταν θέλουν να αντικαταστήσουν ελάχιστα διαπερατό από τον αέρα αφρό ή ανθεκτικό σε υγρασία μεταλλικό νερό. Δεδομένου ότι ο αφρός πολυουρεθάνης είναι ανάλογος με το καουτσούκ, είναι επίσης κατάλληλος ως μονωτικό στρώμα. Από τα πλην, σημειώνεται ότι έχει υψηλό κόστος και για την εφαρμογή του δεν απαιτούνται μόνο ειδικές δεξιότητες, αλλά και εμπειρία. Υπό την επίδραση υψηλών θερμοκρασιών ή άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιάς, η πολυουρεθάνη απελευθερώνει επιβλαβείς χημικές ουσίες που είναι επικίνδυνες όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για την ανθρώπινη ζωή..

Λάβετε υπόψη ότι ο δωρονίτης είναι μια μεμβράνη γεωυφάσματος για μόνωση · δεν χρησιμοποιείται ξεχωριστά ως μονωτής θερμότητας. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα δομικά υλικά: στεγανωτική μεμβράνη, υλικό αποστράγγισης και μίγμα άμμου-τσιμέντου.

Το Folgoizol ή το penofol μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μόνωση για το σκυρόδεμα κάτω από την επίστρωση. Είναι κατασκευασμένο από αφρώδες πολυαιθυλένιο και “τυλιγμένο” με ένα στρώμα αλουμινόχαρτου. Ούτε το πολυαιθυλένιο ούτε το αλουμινόχαρτο είναι παχιά δομικά υλικά, επομένως δεν χρησιμοποιούν το penofol ως βάση – μόνο μαζί με άλλα υλικά.

Μια καινοτομία στο κατάστημα του κτιρίου είναι το αφρώδες γυαλί, το οποίο είναι κατασκευασμένο από αφρισμένο λιωμένο γυαλί. Χάρη σε αυτό, το αφρώδες γυαλί είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό, ανθεκτικό στη φωτιά και αδιάβροχο. Παράγεται με τη μορφή κόκκων. Για βιομηχανικούς χώρους, το αφρώδες γυαλί χρησιμοποιείται με τη μορφή πλακών και μπλοκ.

Κριτικές

Κατά την ανάλυση των κριτικών πελατών, δεν βρέθηκε συναίνεση, επειδή μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα θερμομονωτικό στρώμα σε ένα διαμέρισμα και άλλοι σε μια εξοχική κατοικία. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη η θερμική αγωγιμότητα του υλικού: όσο χαμηλότερη είναι, τόσο το καλύτερο. Η χαμηλή θερμική αγωγιμότητα εξασφαλίζει ότι απαιτείται λιγότερο υλικό για να μην φύγει η θερμότητα από το δωμάτιο. Αυτό θα προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση κόστους. Οι αγοραστές δίνουν επίσης προσοχή σε τέτοια ποιότητα όπως η υδροφοβία – αλληλεπίδραση με την υγρασία.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το λάβετε υπόψη όταν εκτελείτε εργασίες σε δωμάτια με υψηλή υγρασία: σε μπάνια, κουζίνες και μπαλκόνια. Εάν η μόνωση πέσει σε επαφή με το νερό, τότε η θερμική αγωγιμότητά της αυξάνεται και η θερμότητα, κατά συνέπεια, δεν διατηρείται.

Για λόγους ασφαλείας, το δομικό υλικό δεν πρέπει να εκπέμπει επιβλαβείς χημικές ουσίες κατά την καύση ή να καίγεται σε λίγα λεπτά. Όσο λιγότερο ζυγίζει το μονωτικό υλικό, τόσο μικρότερο είναι το φορτίο στη βάση από σκυρόδεμα ή ξύλο. Η βαριά μόνωση χρησιμοποιείται συχνότερα έξω και η φωτομόνωση χρησιμοποιείται συχνότερα στο εσωτερικό. Η ευκολία εγκατάστασης και το τελικό κόστος του προϊόντος είναι επίσης σημαντικά.. Συνοψίζοντας, μπορούμε να καταλήξουμε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

 • Οποιαδήποτε μόνωση είναι κατάλληλη για το δάπεδο.
 • Το Minvata, όπως ο διογκωμένος πηλός, καθιζάνει με την πάροδο του χρόνου, αλλάζει η θερμική αγωγιμότητα.
 • Κατά τη μόνωση του δαπέδου, είναι απαραίτητο το θερμομονωτικό στρώμα να έχει υψηλούς δείκτες υδροφοβίας, καθώς η υγρασία θα εξατμίζεται περιοδικά από το υπόγειο ή από τη βάση του σκυροδέματος.
 • Ο διογκωμένος πηλός θεωρείται η καλύτερη επιλογή χύμα..
 • Κοντά σε τζάκια και σόμπες, χρησιμοποιούνται μόνο πυρίμαχα θερμομονωτικά υλικά: ίνες βασάλτη, ορυκτό μαλλί, υαλοβάμβακας, περλίτης, βερμικουλίτης ή γυάλινος πόρος.
 • Η χρήση συνθετικών δομικών υλικών είναι γεμάτη όχι μόνο με ζημιές στην ιδιοκτησία, αλλά και με βλάβες στην υγεία και τη ζωή των νοικοκυριών..

Προπαρασκευαστικές εργασίες

Πριν τοποθετήσετε τη μόνωση στο πάτωμα, είναι απαραίτητο να ολοκληρώσετε όλες τις προηγούμενες εργασίες: εφαρμόστε γύψο ή στερεώστε τα κούτσουρα, επεξεργαστείτε με αντισηπτικό ή βάψτε τα πηχάκια. Αυτά τα βήματα θα διαφέρουν σε διαφορετικά δωμάτια και ανάλογα με το υπόστρωμα. Η βάση καθαρίζεται · στα περισσότερα έργα χρησιμοποιείται σπάτουλα. Εάν είναι επιθυμητό, ​​γίνεται επεξεργασία του δαπέδου διάλυμα κατά των λεκέδων λίπους.

Εάν υπάρχει υψηλή υγρασία στο δωμάτιο, τότε είναι απαραίτητο να στεγνώσετε τη βάση. Εάν μετά από αυτό εμφανιστεί μια λευκή άνθηση, πρέπει να αφαιρεθεί. Επιπλέον, η επιφάνεια επεξεργάζεται με ένα αστάρι.

Η αντιμυκητιασική θεραπεία δεν πρέπει να παραμεληθεί. Ο μύκητας εμφανίζεται συχνότερα σε υγρά, μη αεριζόμενα δωμάτια, μούχλα μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε ξύλινα δοκάρια. Ως μυκητοκτόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όχι μόνο ειδικά μέσα, αλλά και να καταφύγετε σε δημοφιλείς συμβουλές. Οι λαϊκές θεραπείες είναι κατάλληλες για εκείνες τις οικογένειες στις οποίες υπάρχουν μικρά παιδιά ή πάσχουν από αλλεργίες, καθώς χρησιμοποιείται πιο «ήπια» χημεία. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι η αμμωνία, το κιτρικό οξύ, η σόδα, η ουσία του ξιδιού, το αλάτι ή το διάλυμα σαπουνιού.

Παρεμπιπτόντως, όχι μόνο τα πατώματα, αλλά και τα χαλιά απολυμαίνονται με σαπούνι πλυντηρίου..

Θα χρειαστεί να σφραγίσετε όλες τις ρωγμές με ελαστικό υλικό πλήρωσης ή αφρό κατασκευής, να περπατήσετε με στεγανωτικό. Όλη η περίσσεια πρέπει να αφαιρεθεί μετά την ξήρανση με ένα κληρικό μαχαίρι. Αυτό θα εξαλείψει τη ζημιά στο θερμομονωτικό υλικό..

Είναι σημαντικό να υπολογίσετε εκ των προτέρων πόσα δομικά υλικά θα χρειαστούν για την εγκατάσταση θερμομόνωσης. Σε ορισμένα δωμάτια, λόγω δομικών χαρακτηριστικών (κόγχες, προεξοχές), ορισμένα σημεία ενδέχεται να μην είναι μονωμένα. Σε ειδικές περιπτώσεις, οι ειδικοί συνιστούν την ενίσχυση της βάσης.

Παρακαλώ λάβετε υπόψη ότι μετά από προπαρασκευαστικές εργασίες πρέπει να αφαιρεθεί σκόνη, ξύσματα ξύλου και άλλα συντρίμμια από το πάτωμα. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε κατά την τοποθέτηση της μόνωσης, σωματίδια σκόνης ή πριονιδιού θα παραμείνουν κάτω από αυτό. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τις ιδιότητες θερμομόνωσης του δομικού υλικού, επομένως είναι σημαντικό να εκτελείτε όχι μόνο καθαρισμό με ηλεκτρική σκούπα, αλλά και υγρό καθαρισμό. Θυμηθείτε ότι τα ακόλουθα βήματα εκτελούνται μόνο αφού στεγνώσει το υπόστρωμα..

Τεχνολογία

Η σωστή μόνωση του δαπέδου είναι εγγύηση άνεσης και άνεσης. Εάν αυτή η τεχνολογία δεν παράγεται σύμφωνα με τους κανόνες, τότε η θερμότητα δεν θα παραμείνει στο δωμάτιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, θα ήθελα να σημειώσω το γεγονός ότι η δομή του δαπέδου μοιάζει με πίτα, στην οποία το υπόστρωμα έχει επίσης άλλες ιδιότητες – ηχομόνωση και στεγανοποίηση.

Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε ένα σχέδιο για την τοποθέτηση μόνωσης σε ένα ιδιωτικό σπίτι, αλλά εάν είναι επιθυμητό, ​​αυτές οι μέθοδοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε ένα διαμέρισμα πόλης. Το απαιτούμενο στρώμα, κλάσμα, αναλογίες – όλα αυτά θα εξαρτηθούν από το υλικό και από το δωμάτιο στο οποίο εκτελείται η εργασία. Είναι δυνατή η μόνωση του πρώτου ορόφου μιας ιδιωτικής κατοικίας με κορμούς και χωρίς άνοιγμα. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να ισοπεδώσετε τη βάση του υποδαπέδου..

Υλικό

Όταν ένα δάπεδο από σκυρόδεμα είναι μονωμένο, συχνά το πάχος του μονωτικού στρώματος εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες. Σε περιοχές με ζεστό κλίμα, αυτός ο δείκτης πρέπει να είναι ίσος με 75 mm κατά μέσο όρο, με κρύο κλίμα – να υπερβαίνει τα 100 mm. Υπό την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια είναι ήδη προετοιμασμένη και οι ρωγμές είναι γεμάτες με τσιμέντο, τοποθετείται το στρώμα στεγανοποίησης. Τα σύγχρονα δομικά υλικά δεν έχουν μόνο υδροφοβικότητα, αλλά και ιδιότητες φραγμού ατμών. Αυτό εξοικονομεί χρήματα και χρόνο. Τα φύλλα θερμομόνωσης τοποθετούνται με επικάλυψη, η επικάλυψη πρέπει να είναι 10-15 cm.

Είναι σημαντικό να κολλήσετε τους αρμούς μετά την εγκατάσταση. Η μεταλλική κολλητική ταινία είναι κατάλληλη για αυτό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε στεγανοποίηση επίστρωσης: ασφαλτική μαστίχα, υγρό καουτσούκ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, καταφεύγουν σε μίγματα πίσσας-πολυμερούς. Εφαρμόστε στεγανοποίηση επίστρωσης είτε με ρολό είτε με πινέλο, ενώ είναι σημαντικό να συλλάβετε και τον τοίχο.

Οι σοβάδες-ζωγράφοι συνιστούν την εφαρμογή τουλάχιστον τριών στρωμάτων, καθένα από τα οποία εφαρμόζεται αφού στεγνώσει το προηγούμενο..

Μετά από αυτό, εγκαθίστανται κούτσουρα, πρέπει να έχουν ίσο ύψος με το πάχος της μόνωσης. Η απόσταση στην οποία είναι απαραίτητη η τοποθέτηση των κορμών εξαρτάται από το πλάτος του δομικού υλικού. να θυμάστε ότι η θερμομόνωση πρέπει να εφαρμόζει καλά, δεν επιτρέπονται κενά. Οι καθυστερήσεις στερεώνονται με βίδες ή πείρους. Όταν χρησιμοποιείτε βίδες με αυτοκόλλητη τομή, η εργασία εκτελείται με κατσαβίδι.

Χάρη στα ειδικά εργαλεία, μπορείτε να ολοκληρώσετε αυτό το στάδιο σε λίγα λεπτά. Επιπλέον, τα κούτσουρα μπορούν να στερεωθούν με αφρό κατασκευής, αλλά είναι σημαντικό η ξύλινη δοκός να επεξεργάζεται με αντισηπτικό.

Στις σχηματισμένες κοιλότητες τοποθετείται θερμομόνωση, για παράδειγμα, ορυκτοβάμβακας. Θυμηθείτε ότι είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τις διαστάσεις του ανοίγματος: η μόνωση δεν πρέπει να προεξέχει στην επιφάνεια. Μια υδρομεμβράνη είναι εγκατεστημένη στην κορυφή με την ανάγλυφη πλευρά προς τη μόνωση. Η μεμβράνη στεγανοποίησης είναι σε θέση να αφαιρέσει την υπερβολική υγρασία, ακόμη και κατά την εξάτμιση.

Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την εγκατάσταση φύλλων κόντρα πλακέ. Αντ ‘αυτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια στοίβα φύλλων. Λάβετε υπόψη ότι η τοποθέτηση πρέπει να γίνεται κάθετα στις δοκούς. Στερεώστε κόντρα πλακέ με βίδες ή καρφιά. Εάν είναι απαραίτητο, η επιφάνεια επεξεργάζεται με μύλο. Απομένει μόνο να κάνουμε το τελικό φινίρισμα: τοποθετήστε ένα δάπεδο από φελλό ή ένα πάτωμα από σανίδες, τοποθετήστε πλακάκια.

Συχνά, αντί για ορυκτοβάμβακα, χρησιμοποιείται σανίδα αφρού πολυστερίνης. Αυτό οφείλεται στην περαιτέρω έκχυση της τσιμεντοκονίας άμμου. Το πολυστυρόλιο έχει καλή υδατοπερατότητα, επομένως χρησιμοποιείται σε δωμάτια με υψηλή υγρασία: σε μπάνια, σε μπαλκόνια και σε κουζίνες.

Οι προπαρασκευαστικές εργασίες δεν διαφέρουν πολύ, αλλά ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι πλάκες διογκωμένης πολυστερίνης έχουν ειδικές προεξοχές – αυλακώσεις. Η εγκατάσταση διευκολύνεται σημαντικά χάρη σε αυτές τις προεξοχές, πρακτικά δεν υπάρχουν ραφές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν σχηματίζονται “κρύες γέφυρες”.

Πρώτον, πρέπει να κολλήσετε την περίμετρο του δωματίου με μια ταινία αποσβεστήρα. Αυτό θα αποφύγει την παραμόρφωση της επίστρωσης και θα βελτιώσει την απόδοση του δαπέδου. Ορισμένα προϊόντα είναι εξοπλισμένα με αυτοκόλλητη βάση, και εάν δεν είναι εκεί, τότε οι συνδετήρες πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας υλικό. Το πολυαιθυλένιο τοποθετείται πάνω από τη θερμομόνωση. να θυμάστε ότι όσο πιο πυκνό είναι, τόσο το καλύτερο. Οι ραφές σύνδεσης είναι κολλημένες με ταινία. Η μεμβράνη πολυαιθυλενίου θα αποτρέψει την είσοδο υγρού στρώματος μέσα στη μόνωση.

Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσετε το μεταλλικό πλέγμα και να ρίξετε το σκυρόδεμα.. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε μεταλλικούς φάρους. Η ομοιόμορφη ροή συνεχώς πρέπει να ελέγχεται από το επίπεδο του κτιρίου. Κατά κανόνα, η τσιμεντοκονία στεγνώνει εντελώς σε 30 ημέρες · για ακεραιότητα, το δάπεδο καλύπτεται με σελοφάν. Ένα τέτοιο μέτρο θα εξαλείψει την πιθανότητα ρωγμών στην επιφάνεια, αλλά παρ ‘όλα αυτά, επιπλέον, η βάση πρέπει να υγραίνεται περιοδικά με νερό..

Μετά από αυτό, μπορείτε να εγκαταστήσετε τα θερμαντικά στοιχεία. Παρεμπιπτόντως, σε σπίτια πάνελ, απαγορεύεται η εγκατάσταση δαπέδου που θερμαίνεται με νερό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σύνδεση πραγματοποιείται στο σύστημα κεντρικής θέρμανσης και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κοινή ιδιοκτησία. Με κάποια εμπειρία και ειδικό εξοπλισμό, είναι δυνατή η εφαρμογή θερμομόνωσης με ψεκασμό. Μετά την ξήρανση, η μόνωση αποκτά διευρυμένη εμφάνιση, δεν σχηματίζονται ραφές.

Ο ψεκασμός πραγματοποιείται σε υστερήσεις, θυμηθείτε να βρέχετε περιοδικά τη βάση από σκυρόδεμα για καλύτερη στερέωση. Σε αντίθεση με το σκυρόδεμα, ο αφρός στεγνώνει σε 24 ώρες, μετά την οποία κόντρα πλακέ, σανίδα, ινοσανίδες ή γυψοσανίδες μπορούν να τοποθετηθούν στα κούτσουρα.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο αφρός πολυουρεθάνης αρχίζει να κιτρινίζει και να στεγνώνει υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας, επομένως, θα πρέπει να αποκλειστεί η παρατεταμένη επαφή με το άμεσο ηλιακό φως.

Σε ορισμένα δωμάτια, καταφεύγουν στη χρήση διογκωμένου πηλού ως θερμομόνωσης.. Συνολικά, υπάρχουν τρεις τρόποι τοποθέτησης αυτού του δομικού υλικού:

 • ξηρός. Ο διογκωμένος πηλός γεμίζει ανάμεσα στα κούτσουρα. Είναι πρώτα απαραίτητο να τοποθετήσετε ένα στρώμα στεγανοποίησης. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε διογκωμένο πηλό διαφορετικών κλασμάτων, αναμειγνύοντας πριν την πλήρωση.
 • βρεγμένος. Με την υγρή μέθοδο, ο διογκωμένος πηλός αναμιγνύεται με μια τσιμεντένια επίστρωση, ενώ όχι μόνο ισοπεδώνει την επιφάνεια του δαπέδου, αλλά και επιτυγχάνει το γρηγορότερο δυνατό στέγνωμα. Ο διογκωμένος πηλός ως ελαφρύ δομικό υλικό πρακτικά δεν επηρεάζει την επικάλυψη. Ως μείον, μπορεί να σημειωθεί ότι η απώλεια θερμότητας θα είναι μεγαλύτερη από ό, τι με την ξηρή μέθοδο.
 • σε συνδυασμό.

Σε μια εξοχική κατοικία, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο έδαφος. Λίγοι άνθρωποι θα εκπλαγούν από το γεγονός ότι στην κρύα εποχή, ο παγετός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ίδρυμα. Για τη μόνωση του εδάφους, ο εξωθημένος αφρός πολυστερίνης αγοράζεται συχνότερα, καθώς αλληλεπιδρά καλά με την υγρασία και έχει αυξημένη αντοχή στη φθορά. Επιπλέον, οι ειδικοί συμβουλεύουν να γεμίσετε τη δομή με άμμο, χωρίς να ξεχνάτε τις οπές αποστράγγισης.

Κτίριο

Κατά κανόνα, είναι το μπάνιο και το μπαλκόνι που είναι μονωμένα σε σπίτια από πάνελ. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείται ένα ηλεκτρικό σύστημα θέρμανσης μαζί με το θερμομονωτικό στρώμα. Δεδομένου ότι τα κεραμικά πλακίδια ή πλακάκια τοποθετούνται συχνά στο μπάνιο – κρύα δομικά υλικά που πρέπει να θερμαίνονται ακόμη και το καλοκαίρι, τότε δεν μπορεί κανείς να κάνει χωρίς ζεστό πάτωμα.

Θα πρέπει πρώτα να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση του καλωδιακού συστήματος κάτω από το μπάνιο ή κάτω από τα έπιπλα είναι άχρηστη, πράγμα που σημαίνει ότι πριν αγοράσετε ένα προϊόν, είναι σημαντικό να κάνετε τις σωστές μετρήσεις. Η μόνωση τοποθετείται στην καθαρισμένη επιφάνεια. Για το μπάνιο, είναι κατάλληλο το penofol, το foil-insol ή οποιαδήποτε άλλη επιλογή που έχει ένα στρώμα φύλλου. Είναι σημαντικό σε αυτή την περίπτωση το φύλλο αλουμινίου που αντανακλά τη θερμότητα να βρίσκεται στην κορυφή.

Η θέση του θερμοστάτη επιλέγεται και επισημαίνεται στον τοίχο. Ένα μεταλλικό πλέγμα ή τυχόν οδηγοί τοποθετούνται πάνω από τη μόνωση, στην οποία το καλώδιο θα συνδεθεί εύκολα. Η εγκατάσταση πραγματοποιείται σύμφωνα με το σχήμα “φίδι” ή “σαλιγκάρι”.

Θυμηθείτε ότι το σύρμα δεν μπορεί να παραμορφωθεί και να κοπεί, διαφορετικά το προϊόν θα αποτύχει, πιθανόν ακόμη και πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, το καλωδιακό σύστημα θέρμανσης είναι συνδεδεμένο. Το προϊόν πρέπει να τροφοδοτείται από πίνακα πίνακα. Ο αισθητήρας είναι τοποθετημένος σε αυλάκωση. Ελέγχεται η λειτουργικότητα, μετά την οποία χύνεται η τσιμεντοκονία άμμου. Περαιτέρω ενεργοποίηση του συστήματος θέρμανσης είναι δυνατή μόνο αφού στεγνώσει το τσιμέντο, διαφορετικά το πάτωμα θα σπάσει. Η επένδυση είναι τοποθετημένη απευθείας στην τσιμεντοκονία. Με τη σωστή σύνδεση, το ζεστό δάπεδο θα διαρκέσει περισσότερο από μία δεκαετία.

Η εγκατάσταση πατάκια θέρμανσης είναι ευκολότερη. Κατά τη μόνωση μιας χαγιάτι ή μπαλκονιού, οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση υπέρυθρης ενδοδαπέδιας θέρμανσης, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη να γεμίσετε την επίστρωση. Πρώτον, το μπαλκόνι πρέπει να είναι υαλοπίνακα και οι τοίχοι με την οροφή πρέπει να είναι μονωμένοι – μόνο σε αυτή την περίπτωση θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ένα απτό αποτέλεσμα. Η υάλωση γίνεται με πλαστικό προφίλ πέντε θαλάμων. Εάν χρησιμοποιείτε δομές αλουμινίου, τότε το κρύο θα παραμείνει μέσα στη χαγιάτι. Η γυάλινη μονάδα τριών θαλάμων καθυστερεί τη διείσδυση του παγετού. Οι τοίχοι και οι οροφές είναι συνήθως επικαλυμμένες με αφρό ή ορυκτοβάμβακα. Δυστυχώς, δεν θα λειτουργήσει η μεταφορά των μπαταριών στο μπαλκόνι, αυτό απαγορεύεται από το νόμο.

Το υπόστρωμα τοποθετείται στην ισοπεδωμένη και απολυμασμένη βάση. Όταν επιλέγετε ένα στρώμα θερμομόνωσης, είναι σημαντικό να βασιστείτε στη σύσταση του κατασκευαστή. Η μεμβράνη τοποθετείται πάνω από τη μόνωση. Μπορείτε να το κόψετε μόνο με ειδική σκίαση. Απαγορεύεται αυστηρά η επικάλυψη της μεμβράνης, οι αρμοί δεν πρέπει να είναι ευρύτεροι από 3,5 cm.

Προηγουμένως, πρέπει να συνδεθεί ένα καλώδιο στο προϊόν και να εγκατασταθεί ένας θερμοστάτης. Η θερμοκρασία θα ρυθμιστεί απευθείας μέσω αυτού. Όταν χρησιμοποιείτε πλαστικοποιημένο ή ξύλινο χαρτόνι ως επένδυση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι σε αυξημένες θερμοκρασίες εμφανίζεται παραμόρφωση και φθορά της βάσης. Ο δείκτης θερμοκρασίας δεν πρέπει να είναι υψηλότερος από 28 μοίρες.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί κατά την εγκατάσταση λινέλαιο ή πλακιδίων, αλλά κατά την τοποθέτηση πλακιδίων, μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε ένα μεταλλικό πλέγμα. Χάρη σε αυτό, επιτυγχάνεται υψηλής ποιότητας στερέωση των πλακιδίων. Σε αυτή την περίπτωση, η κόλλα πρέπει να είναι ειδική, που προορίζεται για ζεστά δάπεδα..

Η συσσώρευση υγρασίας στο υπέρυθρο ζεστό δάπεδο είναι απαράδεκτη. Πριν το εγκαταστήσετε, είναι απαραίτητο να απαλλαγείτε από τη συμπύκνωση στο μπαλκόνι. Μερικοί άνθρωποι δεν αποσυναρμολογούν την παλιά βάση και τοποθετούν το ηλεκτρικό σύστημα θέρμανσης, αλλά εάν το δάπεδο έχει σημαντικές διαφορές, τότε δεν μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματική θέρμανση..

Το κύριο πλεονέκτημα του συστήματος υπέρυθρης θέρμανσης είναι η εύκολη εγκατάστασή του. Η εγκατάσταση σύμφωνα με τις οδηγίες μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε άτομο, οπότε δεν χρειάζεται να καλέσετε ειδικούς.

Τυπικά λάθη

Είναι πολύ σημαντικό να εκπονήσετε ένα σχέδιο εκ των προτέρων, το οποίο θα αντικατοπτρίζει όλα τα μεγέθη και τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, όπως προεξοχές, κόγχες, μπλοκ παραθύρων και εσωτερικές πόρτες. Χάρη σε αυτό, η απαιτούμενη ποσότητα υλικού μπορεί να υπολογιστεί εκ των προτέρων. Το κύριο λάθος κατά την εγκατάσταση μονωτικών δομικών υλικών θεωρείται η παρουσία ρωγμών. Η εμφάνισή τους σχετίζεται με λανθασμένη επιλογή του πλάτους και του πάχους του προϊόντος. Χάρη στις “κρύες γέφυρες”, η θερμότητα δεν διατηρείται, αλλά εξατμίζεται, επομένως, οι ειδικοί συστήνουν ανεπιφύλακτα τις πλάκες να στοιβάζονται σφιχτά η μία πάνω στην άλλη, αποκλείοντας την εμφάνιση ραφών.

Κατά την τοποθέτηση του θερμομονωτικού στρώματος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιέζετε το προϊόν, να αλλάζετε το πάχος του, καθώς αυτό επηρεάζει αρνητικά τη θερμική αγωγιμότητα. Παρεμπιπτόντως, ο εξωθημένος αφρός πολυουρεθάνης και το ορυκτό μαλλί καθιζάνουν φυσικά κατά τη διάρκεια της λειτουργίας..

Παρακαλώ λάβετε υπόψη ότι ακόμη και τοπική συμπίεση του δομικού υλικού δεν πρέπει να είναι. Αυτό μπορεί να συμβεί με λάθος βάθος οπής ή με λάθος συνδετήρες. Εναλλακτικά, μπορεί να προταθεί θερμομόνωση Isover, η οποία τοποθετείται χωρίς συνδετήρες, ενώ ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαδικασία εγκατάστασης, αφού το υλικό είναι ελαφρύ.

Οι πείροι δεν πρέπει να βυθίζονται στη βάση – αυτό θα βλάψει το στρώμα θερμομόνωσης. Ταυτόχρονα, η προεξοχή της κεφαλής του συνδετήρα πάνω από την επιφάνεια δεν επιτρέπεται – αυτό τελικά θα οδηγήσει σε πρήξιμο..

Είναι σημαντικό να κόψετε τη μόνωση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν η κοπή εκτελείται λανθασμένα, αυξάνεται η πιθανότητα απώλειας θερμότητας. Τα δικαιώματα τοποθέτησης δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 mm: με αυτόν τον τρόπο το υλικό θα ταιριάζει άνετα στη βάση. Η πλήρης εξάλειψη των δικαιωμάτων είναι απαράδεκτη, ωστόσο, εάν το παρακάνετε όταν κόβετε μαζί τους, τότε η μόνωση θα παραμορφωθεί, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση του στρώματος αέρα μεταξύ της βάσης και του προϊόντος.

Συχνά δημιουργούνται δυσκολίες κατά την τοποθέτηση σε επιφάνειες που δεν είναι ευθυγραμμισμένες και δεν καθαρίζονται από συντρίμμια και σκόνη. Εάν παραμελήσετε την αντιμυκητιασική θεραπεία, μπορείτε να βλάψετε την υγεία όχι μόνο των μελών του νοικοκυριού, αλλά και των επισκεπτών..

Με τιποτα δεν επιτρέπεται η χρήση πρώτων οικοδομικών υλικών. Δυστυχώς, πολύ συχνά κατά την κατασκευή ενός σπιτιού, η μόνωση αγοράζεται εκ των προτέρων και αποθηκεύεται στο ύπαιθρο για αρκετούς μήνες. Οι βροχοπτώσεις (βροχή, χιόνι) απορροφώνται στο ορυκτοβάμβακα. Είναι σημαντικό να στεγνώσετε τη θερμομόνωση πριν από την εγκατάσταση, διαφορετικά τα ξύλινα τεμάχια θα σαπίσουν και το μεταλλικό προφίλ θα σκουριάσει. Σύμφωνα με τη σύσταση του κατασκευαστή, η μόνωση πρέπει να τοποθετηθεί με ανακλαστική επιφάνεια προς το διάκενο αέρα. Συχνά, ένας άπειρος εγκαταστάτης κάνει το αντίθετο και η μόνωση δεν λειτουργεί σωστά. Είναι επίσης σημαντικό να παρατηρήσετε το μέγεθος του διακένου αέρα, το οποίο κατά μέσο όρο πρέπει να είναι ίσο με 15 mm.

Το βασικό προφίλ δεν είναι μόνο ένας οδηγός για το κατώτερο στρώμα θερμομόνωσης, αλλά και μια προστασία από τη διείσδυση εντόμων και τρωκτικών. Επιπλέον, παίρνει κάποιο φορτίο, το οποίο έχει ευεργετική επίδραση στους ορόφους του σπιτιού. Η τοποθέτηση πραγματοποιείται μόνο με κλιμακωτό τρόπο, μόνο με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται εξαιρετικοί ρυθμοί κατακράτησης θερμότητας. Οι πλάκες πρέπει να αντισταθμίζονται κατά το ήμισυ από τη διπλανή σειρά. Εάν οι σειρές τοποθετηθούν παράλληλα μεταξύ τους, τότε η απώλεια θερμότητας θα διπλασιαστεί..

Μην ξεχνάτε ότι η μόνωση δαπέδου μοιάζει με ένα “κέικ”, στο οποίο κάθε στρώμα είναι υπεύθυνο για έναν συγκεκριμένο δείκτη. Θέλοντας να εξοικονομήσετε χρήματα εξαλείφοντας ή αντικαθιστώντας οποιοδήποτε στρώμα, μπορείτε να επηρεάσετε σημαντικά τη θερμομόνωση.

Είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι περίοδοι μεταξύ της τοποθέτησης των επόμενων στρωμάτων. Απαιτείται επίσης να τηρείται το καθεστώς θερμοκρασίας. Σε χαμηλούς ρυθμούς (λιγότερο από 5 μοίρες), η διαδικασία ξήρανσης επιβραδύνεται και σε θερμοκρασίες άνω των 30 μοίρες, αυξάνεται. Σε μη θερμαινόμενα δωμάτια το χειμώνα, πρέπει να κάνετε επιπλέον υπόστεγα για να αυξήσετε την απόδοση σε αποδεκτά όρια. Είναι ανεπιθύμητο ο συνδυασμός ορυκτού μαλλιού με διογκωμένο πολυστυρόλιο, καθώς έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και η εγκατάσταση και των δύο έχει πολλές αποχρώσεις.

Παρεμπιπτόντως, ο εξωθημένος αφρός στυρολίου συνιστάται για τη θέρμανση των υπογείων και το ορυκτό μαλλί είναι κατάλληλο για δάπεδα στους επάνω ορόφους..

Οι σοβάδες-ζωγράφοι συνιστούν ανεπιφύλακτα, εκτός από το υλικό, να χρησιμοποιούν λύσεις κόλλας κατά την εγκατάσταση ενός μονωτικού στρώματος. Αυτή η διπλή βάση στήριξης εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια ζωής. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να εξοικονομήσετε χρήματα χρησιμοποιώντας αμφίβολα συγκολλητικά μείγματα ή αλλάζοντας τη συνοχή. Η κόλλα εφαρμόζεται στη μόνωση όχι μόνο σε λωρίδες, αλλά και σε συνεχές στρώμα – εξαρτάται από τους τύπους δομικών υλικών και τη βάση. Λάβετε υπόψη ότι ο λόγος αραίωσης αναφέρεται συνήθως στη συσκευασία. Είναι επίσης απαραίτητο να στεγανοποιηθούν οι ραφές στο στρώμα μόνωσης. Ένας ειδικός αφρός πολυουρεθάνης είναι κατάλληλος για το σκοπό αυτό. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε θα εμφανιστούν “κρύες γέφυρες”, πράγμα που σημαίνει ότι η θερμότητα θα “πετάξει”.

Επιτυχημένα παραδείγματα και επιλογές

Η χαγιάτι είναι πιο συχνά μονωμένη στο διαμέρισμα. Για αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φθηνότερο υλικό – αφρό με ανακλαστικό στρώμα αλουμινόχαρτου. Ένα καλό αποτέλεσμα είναι εγγυημένο, υπό την προϋπόθεση ότι το μπαλκόνι είναι τζάμια με πλαστικό προφίλ και εγκαθίσταται σύστημα υπέρυθρης θέρμανσης στο πάτωμα. Παρεμπιπτόντως, η υπέρυθρη έκδοση του ηλεκτρικού συστήματος θέρμανσης δεν συμβάλλει στη ρωγμή του laminate και επομένως εγκαθίσταται σε κουζίνες.. Είναι σημαντικό το laminate να είναι υψηλότερης κατηγορίας αντοχής στη φθορά. και ήταν κατάλληλο για το σύστημα θέρμανσης.

Κατά την εγκατάσταση ενός μονωτικού στρώματος με τα χέρια σας στον 1ο όροφο ενός ξύλινου σπιτιού, συνιστάται να λάβετε υπόψη τη στεγανότητα ατμού του προϊόντος.

Θυμηθείτε ότι το υπόγειο είναι το πιο υγρό μέρος και η υγρασία, που εξατμίζεται, μπορεί να καταστρέψει τη βάση. Φροντίστε να δώσετε προσοχή σε μια τέτοια παράμετρο όπως η υδροφοβία..

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να σημειώσω το γεγονός ότι είναι κατάλληλες οι σύγχρονες επιλογές θερμομόνωσης όχι μόνο για διαμερίσματα στην πόλη, αλλά και για σπίτια κήπων, ιδιωτικές εξοχικές κατοικίες. Διαφέρουν τόσο στο κόστος όσο και στο μέγεθος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε εύκολα να επιλέξετε μόνωση τόσο για εξωτερική όσο και για εσωτερική διακόσμηση. Σε ένα παλιό σπίτι με πλαίσιο, είναι απαραίτητο να μονώσετε όχι μόνο το δωμάτιο μέσα, αλλά και έξω.

Να γνωρίζετε ότι το βαρύ δομικό υλικό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δομή. Η φωτομόνωση χρησιμοποιείται συχνότερα για εσωτερική διακόσμηση, συμπεριλαμβανομένης της σοφίτας.

Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο μόνωσης του δαπέδου με εξωθημένο αφρό πολυστερίνης, δείτε το επόμενο βίντεο.