Alpine slide: σχεδιασμός τοπίου εξοχικής κατοικίας

Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διακοσμήσετε ένα εξοχικό σπίτι, καθιστώντας το μοναδικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σγουρά κομμένους θάμνους, σπάνια φυτά, μονοπάτια αρχικά στρωμένα με πέτρα, παρτέρια με ποικιλία χρωματικών συνδυασμών. Όλα αυτά ήταν από καιρό γνωστά στους έμπειρους κατοίκους του καλοκαιριού. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχει μια αδιάσπαστη έκδοση του σχεδιασμού τοπίου του εξοχικού σπιτιού – μια αλπική διαφάνεια.

Ιδιαιτερότητες

Μια αλπική τσουλήθρα ή βραχόκηπος είναι μια σύνθεση τοπίου που αναδημιουργεί ένα ορεινό τοπίο. Στο κέντρο του, σε ένα ορισμένο ύψος, υπάρχει μια πέτρα ή αρκετές πέτρες, και στις πλαγιές υπάρχουν εξέδρες (βεράντες) με ειδικά επιλεγμένα φυτά και λουλούδια, κυρίως από τα βουνά των Άλπεων. Αυτό το είδος αντικειμένου μπορεί να γίνει το “αστέρι” τόσο ενός μεγάλου κήπου όσο και μιας μικρής προαστιακής περιοχής. Η βάση αυτού του στοιχείου είναι ο συνδυασμός λίθων με φυτά βουνού..

Ο βραχόκηπος σήμερα είναι ο κύριος ανταγωνιστής γλυπτών γύψου και κρεβατιών κήπου, rabatok και mixborders, τα οποία δεν θα εκπλήξετε κανέναν για πολύ καιρό. Επί του παρόντος, οι βραχώδεις διαφάνειες είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στους ιδιοκτήτες καλοκαιρινών εξοχικών σπιτιών. Αυτό οφείλεται τόσο στην ομορφιά τους όσο και στην εντυπωσιακή εμφάνισή τους, καθώς και στη δυνατότητα να δημιουργήσετε τη δική σας γωνιά, μοναδική στο σχεδιασμό και την ατμόσφαιρα, η οποία θα ενθουσιάσει το μάτι όλο το χρόνο..

Η κύρια δυσκολία στη δημιουργία ενός ορεινού τοπίου σε ένα εξοχικό σπίτι είναι η ανάγκη τεχνητής αναπαραγωγής της φυσικής φυσικής αμεσότητας. Πράγματι, όπου δημιουργούνται συνθήκες για την ανάπτυξη των φυτών στη θέση των καταγμάτων βράχων, δεν υπάρχει συμμετρία, και για να το επαναλάβετε στον κήπο σας, χρειάζεστε αξιοσημείωτη φαντασία και ικανότητα, καθώς και την καλλιτεχνική γεύση του συγγραφέα της σύνθεσης.

Ταυτόχρονα, ο βραχόκηπος δεν πρέπει να ξεφεύγει πολύ από το γενικό τοπίο, αλλά αντίθετα, θα πρέπει να ταιριάζει αρμονικά σε αυτό.

Μερικές φορές μια αλπική διαφάνεια ονομάζεται λανθασμένα rockery., αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το Rockery είναι μια κατασκευή από πέτρα, μπάζα και άλλα υλικά (από την αγγλική λέξη rock – stone). Υπάρχουν δύο κύριες διαφορές μεταξύ του rock garden και του rockery. Πρώτον, ένας βραχόκηπος είναι μια απομίμηση ενός ορεινού τοπίου, ενώ ένας βράχος μπορεί να βρίσκεται τόσο σε μια επίπεδη επιφάνεια όσο και σε μια κεκλιμένη – σε όποιον δημιουργεί ένας κύριος του σχεδιασμού τοπίου. Δεύτερον, οποιαδήποτε φυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε πετρώματα, όχι μόνο σε αλπικά φυτά (και στα ιαπωνικά πετρώματα θα πρέπει να υπάρχουν μόνο πέτρες γενικά), κάτι που είναι βολικό σε κλιματολογικές συνθήκες εκτός από τις ορεινές..

Πού να εντοπίσετε?

Όταν επιλέγετε το καλύτερο μέρος για να τοποθετήσετε μια αλπική διαφάνεια, πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένες προϋποθέσεις.

 • Φυσική ανακούφιση. Εάν η τοποθεσία έχει πλαγιές ή μικρές χαράδρες, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να εξοπλίσετε έναν βραχόκηπο, αποφεύγοντας την άσκοπη σπατάλη χρόνου και προσπάθειας.
 • Ο βραχόκηπος πρέπει να είναι ορατός από οποιαδήποτε γωνιά της ντάκας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκεται σε ανοιχτό μέρος που δεν εμποδίζεται από δέντρα. Η απουσία δέντρων θα βοηθήσει στην αποφυγή της ανάγκης καθαρισμού του λόφου από τα πεσμένα φύλλα το φθινόπωρο..
 • Πολύ ήλιος, καθώς τα αλπικά φυτά αγαπούν το φως. Συνιστάται ο ήλιος να φωτίζει το αντικείμενο το πρωί. Όσο περισσότερη σκιά πέσει στη διαφάνεια, τόσο περισσότερο θα στεγνώσει μετά από βροχή. Αν και αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί – πρέπει να φυτέψετε κοντινά είδη φτέρης.
 • Περιορισμένο νερό και βραχώδες έδαφος. Η υπερβολική υγρασία είναι επιβλαβής για τα αλπικά φυτά.

Οι σχεδιαστές τοπίου συνιστούν την τοποθέτηση βραχόκηπων στις ανατολικές ή δυτικές πλαγιές., γιατί τα φυτά του βουνού αισθάνονται καλύτερα εκεί. Μπορείτε να τοποθετήσετε τη διαφάνεια στη βόρεια πλαγιά, αλλά στη συνέχεια πρέπει να χρησιμοποιήσετε καλλιέργειες που αγαπούν τη σκιά και αντέχουν στην υγρασία. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ χρωμάτων και λίθων. Μπορείτε να τοποθετήσετε έναν βραχόκηπο κοντά στο σπίτι, αλλά όχι πολύ κοντά στον τοίχο λόγω της πιθανότητας να λιώσει το χιόνι από την οροφή ή στο κέντρο της τοποθεσίας. Είναι ανέφικτο να τοποθετήσετε μια διαφάνεια στο φόντο ενός φράχτη. Απαιτείται διαφορετικό υπόβαθρο, για παράδειγμα, με τη μορφή αντιστάθμισης. Επίσης, δεν αξίζει να δημιουργήσετε έναν βραχόκηπο δίπλα σε μεγάλα δέντρα, αφού το δέντρο θα το καταπιέσει με το μέγεθός του.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να τοποθετήσετε τη διαφάνεια δίπλα σε θερμοκήπια και κρεβάτια κήπου. Δεν θα φαίνεται αισθητικά ευχάριστο, δεν θα ταιριάζει στο τοπίο. Ο βραχόκηπος είναι διατεταγμένος σε εκείνο το μέρος του οικοπέδου, το οποίο προορίζεται για αναψυχή, όπου οι ιδιοκτήτες μπορούν να απολαύσουν την ελκυστική θέα του και να αναρρώσουν δίπλα του..

Ένας τακτοποιημένος χλοοτάπητας μπορεί να συμπληρώσει το προσκήνιο ενός βραχόκηπου.. Θα χρησιμεύσει επίσης ως πλαίσιο εάν βρίσκεται γύρω από τη διαφάνεια. Ένας ανθισμένος κήπος με τα ίδια φυτά ή ένα μικρό βραχώδες ανάχωμα μπορεί να γίνει μια όμορφη συνέχεια της τσουλήθρας. Είναι αποτελεσματικό όταν μια λίμνη είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου, μέσα στην οποία ένας μικρός καταρράκτης ή στάλα ρέει από την πλαγιά.

Είναι αλήθεια ότι για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί πολύ περισσότερη προσπάθεια και χρήματα από ό, τι για μια συνηθισμένη διαφάνεια, αλλά το αποτέλεσμα θα δικαιολογήσει όλα τα κόστη.

Παρασκευή

Πριν ξεκινήσετε να κάνετε κάτι στην τοποθεσία, πρέπει να φανταστείτε έναν μελλοντικό βραχόκηπο, ανεξάρτητα από το αν σχεδιάζετε μια υψηλή τσουλήθρα με έναν καταρράκτη ή έναν μικρό βραχώδη κήπο. Για να αποφύγετε κοινά λάθη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα προγράμματα για αρχάριους. Για να φτιάξετε ένα έργο διαφάνειας μόνοι σας, πρέπει να κάνετε ένα σχέδιο, να σχεδιάσετε ένα πρόχειρο σχέδιο.

Πρέπει να λάβει υπόψη:

 • θέση στην τοποθεσία, τοποθέτηση άλλων αντικειμένων κοντά στη διαφάνεια.
 • σχήμα;
 • το μέγεθος;
 • την παρουσία μιας δεξαμενής, τον τύπο και τα όριά της ·
 • η διάταξη των λίθων, το μέγεθος, το σχήμα, η φυλή τους.
 • φύτεμα.

Ως αρχικό στάδιο εργασίας, πρέπει να προετοιμάσετε μια τοποθεσία διαστάσεων 1,5×2,5 m. Όλα τα ζιζάνια αφαιρούνται στην επιλεγμένη περιοχή: για παράδειγμα, bindweed, σπέρνετε γαϊδουράγκαθο. Το πιο κατάλληλο για τη διευθέτηση μιας διαφάνειας είναι το αμμώδες έδαφος. Εάν το έδαφος είναι πηλό, δεν απαιτείται αποστράγγιση, αλλά εάν το έδαφος είναι υπερβολικά υγρό, τότε η αποστράγγιση των υπόγειων υδάτων είναι απαραίτητη..

Για να γίνει αυτό, πρέπει να σκάψετε μια τρύπα με βάθος 30 cm (ανάλογα με το προγραμματισμένο ύψος του μελλοντικού βραχόκηπου). Όσο πιο αξιόπιστη είναι η αποστράγγιση, τόσο πιο ανθεκτική θα είναι η διαφάνεια. Τα πρώτα 10 εκατοστά πρέπει να καλύπτονται με πελεκητό τούβλο ή χαλίκι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διογκωμένο πηλό για το σκοπό αυτό. Τα επόμενα 5 εκατοστά είναι ένα στρώμα χονδρής άμμου που πρέπει να ισοπεδωθεί. Κάθε στρώση πρέπει να ποτίζεται με νερό. Στη συνέχεια, η γη που ξεθάφτηκε νωρίτερα χύνεται και συμπιέζεται σφιχτά σε όλη την περίμετρο του μελλοντικού βραχόκηπου.

Προκειμένου να αποφευχθεί η εντατική ανάπτυξη των ζιζανίων, συνιστάται να περάσετε το χώμα από ένα πλέγμα κόσκινου πριν κοιμηθείτε.. Η τοποθέτηση λίθων ξεκινά μόνο αφού έχει εγκατασταθεί το χώμα, δηλαδή μετά από 14-20 ημέρες. Υπάρχουν αρκετές βεράντες στον βραχόκηπο, συνήθως ο αριθμός τους κυμαίνεται από 3 έως 5. Κάθε επίπεδο είναι τοποθετημένο κατά μήκος της περιμέτρου με μεγάλες πέτρες, μετά τις οποίες τα κενά γεμίζουν με χώμα, το οποίο συμπιέζεται. Στη συνέχεια, προχωρήστε στο σχεδιασμό της επόμενης βεράντας. Σε περίπτωση που η γη υποχωρήσει, είναι απαραίτητο να γεμίσετε τα κενά που προκύπτουν με ένα υπόστρωμα. Εάν προβλέπονται μονοπάτια στον βραχόκηπο, διαμορφώνονται ταυτόχρονα.

Είναι καλύτερο να εξοπλίσετε τη διαφάνεια το φθινόπωρο, καθώς η φυσική συρρίκνωση θα συμβεί το χειμώνα. Είναι επίσης καλό να αντιμετωπίζετε το έδαφος με παρασκευάσματα για τον έλεγχο των ζιζανίων – αργότερα θα είναι πολύ πιο εύκολο να φροντίσετε τα φυτά. Υπάρχει η άποψη ότι η καλύτερη λύση για τη διακόσμηση ενός βραχώδους κήπου θα ήταν αυτή που πραγματοποιείται χωρίς καμία οικοδομική εργασία..

Έτσι, παραμένει δυνατό να γίνουν ανώδυνες προσαρμογές στο σχέδιο εάν είναι απαραίτητο..

Φυτά

Για να επιλέξετε τους τύπους χλωρίδας για τη διευθέτηση ενός βραχόκηπου, θα απαιτηθούν πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες. Παραλλαγές θάμνων, λουλουδιών επιλέγονται ανάλογα με τον τύπο της διαφάνειας. Εάν είναι βραχώδες, βρίσκεται σε ένα ηλιόλουστο μέρος, τότε χρειάζονται καλλιέργειες που αγαπούν το φως, ανθεκτικές στην ξηρασία. Προκειμένου να δημιουργηθεί μια κλασική αλπική διαφάνεια, απαιτούνται τόσο χαμηλά είδη όσο και πολυετή φυτά – βότανα και λουλούδια. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλοι οι τύποι φυτών “συνεννοημένοι” με πέτρες και είναι κατάλληλοι για τοποθέτηση σε διαφάνεια..

Όταν επιλέγετε τον δικό σας συνδυασμό καλλιεργειών για φύτευση στις βεράντες ενός βραχόκηπου, είναι προτιμότερο να προτιμάτε εκείνα που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

 • όμορφη εμφάνιση?
 • χαμηλές ποικιλίες θάμνων και δέντρων.
 • ανυπολόγιστη φροντίδα.
 • θερμοφιλικότητα.

Χαλιά, μικρές βολβώδεις, ροζέτες, κονδυλώδεις ομάδες φυτών είναι οι πλέον κατάλληλες για αυτούς τους σκοπούς. Η βάση για το σχεδιασμό της διαφάνειας είναι μικρά δέντρα, κυρίως κωνοφόρα, όπως πεύκο, thuja, κυπαρίσσι, αρκεύθου. Αν μιλάμε για ανθισμένους θάμνους, τότε τα βατόμουρα, τα βατόμουρα, τα αμύγδαλα, η σκούπα, το ροδόδεντρο είναι ιδανικά για τη διακόσμηση ενός βραχόκηπου..

Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς έναν βραχόκηπο στον οποίο δεν υπάρχουν λουλούδια.. Πολυετή φυτά με όμορφα λουλούδια θα κάνουν κάθε κήπο μοναδικό και κομψό. Δεδομένων των κλιματικών χαρακτηριστικών της Ρωσίας, δεν πρέπει να περιοριστεί κανείς μόνο στα αλπικά φυτά των Άλπεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παρουσία καλλιεργειών που ζουν στο δάσος, στη στέπα ή ακόμα και στην ακτή της θάλασσας θα είναι κατάλληλη σε έναν βραχώδη λόφο. Υπάρχει ακόμη και μια μεξικάνικη εκδοχή ενός βραχόκηπου με κάκτους. Το αλπικό edelweiss και το υποβρύχιο phlox, το Καρπάθιο κουδούνι και το σαξιφράζ και πολλά άλλα είδη φυτών μπορούν να διακοσμήσουν τον βραχόκηπο..

Οι καλλιέργειες χαμηλής καλλιέργειας και εδαφοκάλυψης φυτεύονται κατά μήκος των άκρων και σε ορισμένες περιοχές του βραχόκηπου: πριμούρες, φτέρες, βερνίκια, λεβάντα, κουδούνια.

Όσον αφορά τα φυλλοβόλα φυτά, υπάρχουν κάποιες δυσκολίες μαζί τους. Το κύριο πράγμα είναι να αποφύγετε τη φύτευση φυλλοβόλων ειδών, επειδή αυτό μπορεί να δημιουργήσει περιττά προβλήματα με την πτήση γύρω και την επακόλουθη συγκομιδή των φύλλων. Επιπλέον, τα πεσμένα φύλλα όχι μόνο χαλούν την αισθητική εμφάνιση της διαφάνειας, αλλά μπορούν επίσης να βλάψουν άλλα φυτά. Επομένως, όταν επιλέγετε φυλλοβόλες καλλιέργειες για τη διακόσμηση ενός βραχόκηπου, είναι προτιμότερο να δώσετε προσοχή σε αειθαλείς εκπροσώπους αυτού του τύπου, όπως ο Iberis, ο Dryad ή ο cotoneaster..

Εάν θέλετε η αλπική διαφάνεια να αρχίσει να ευχαριστεί το μάτι στις αρχές της άνοιξης και να ανθίζει όλους τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι αργά το φθινόπωρο, πρέπει να συμπεριλάβετε στο σχεδιασμό της βολβοειδή είδη: χιονοσταλίδες, κρόκους (κανονικά και αργά), τουλίπες, κόκκινα ξύλα, Pushkinia, κρόκος. Ένα εκφραστικό υπόβαθρο για τα φυτά με σύντομη περίοδο ανθοφορίας θα δημιουργηθεί από τους μακράς ανθοφορίας “αδελφούς” τους: για παράδειγμα, παπαρούνα του Ατλαντικού ή κουδουνάκι.

Επιλέγοντας πέτρες

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες βραχώδη κήπων και όλοι έχουν ένα κοινό: είναι ένα τεχνητά δημιουργημένο μίνι αντίγραφο ενός ορεινού τοπίου. Το πέτρινο ανάχωμα μιμείται ένα οροπέδιο, που συγχωνεύεται σε μια σειρά από βεράντες, και πάνω από αυτές βρίσκονται πέτρες σχεδιασμένες να αντιπροσωπεύουν ορεινούς βράχους. Είναι καλύτερο να εξοπλίσετε έναν βραχόκηπο με φυσικές πέτρες που σχετίζονται με βράχους: βασάλτη, ψαμμίτη, ασβεστόλιθο, γρανίτη και άλλους ανθεκτικούς και χαμηλά πορώδεις βράχους. Είναι ανεπιθύμητο να δουλεύετε με κέλυφος, τούφ, δολομίτη. Δεδομένου ότι αυτά τα πετρώματα είναι πορώδη, απορροφούν γρήγορα υγρασία, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε γρήγορη καταστροφή..

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ποια θα είναι η εμφάνιση του βραχώδους κήπου.. Είναι καλύτερο να σκεφτείτε αυτήν τη στιγμή στο στάδιο της εκπόνησης ενός έργου. Εκτός από την τοποθεσία, ο βραχόκηπος πρέπει να είναι σε αρμονία με το στιλ και με το σπίτι. Εάν το σπίτι είναι κατασκευασμένο από ξύλο, τότε το σχήμα της διαφάνειας πρέπει να είναι πιο μαλακό. Ένα σπίτι υψηλής τεχνολογίας θα σας επιτρέψει να παίξετε με το σχήμα – για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε γεωμετρικά σχήματα όπως κύβους, πρίσματα, μπάλες στη διακόσμηση. Μια αλπική διαφάνεια θα φαίνεται πιο εξαίσια εάν υπάρχει ένα φωτεινό κυρίαρχο στοιχείο. Μπορεί να είναι μια μεγάλη αρχική πέτρα, ένα ενδιαφέρον δέντρο, ένα ρεύμα ή ένα ασυνήθιστο λουλούδι..

Θα πρέπει να είναι σαφώς ορατό από οποιαδήποτε πλευρά, καθώς χάρη σε αυτό το σχέδιο φαίνεται πλήρες και το τοπίο μοιάζει με ένα ενιαίο σύνολο..

Μια παραλλαγή είναι επίσης δυνατή όταν η κύρια προφορά που προσελκύει την προσοχή στον εαυτό της δεν βρίσκεται στον βραχόκηπο. Έτσι, εάν τα λουλούδια σχεδιάζονται να φυτευτούν φωτεινά, τότε είναι καλύτερο να πάρετε πέτρες σε ουδέτερους τόνους, ώστε να χρησιμεύσουν ως φόντο. Εάν τα φυτά είναι εκφραστικά, τότε είναι λογικό να επιλέξετε ενδιαφέρουσες, φωτεινές πέτρες. Στην περίπτωση συνδυασμού λίθων διαφορετικών ειδών, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο βραχόκηπος να μοιάζει με σωρό από τυχαία πεταμένες πέτρες, οπότε είναι προτιμότερο να παίρνετε δείγματα παρόμοια στο χρώμα και το σχήμα.

Τις περισσότερες φορές, οι ακόλουθοι βράχοι χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της διαφάνειας:

 • λευκό-πράσινο χαλαζία?
 • μαρμάρινα τσιπ λευκού χρώματος.
 • γάλα χαλαζία?
 • απολιθωμένο ξύλο χαλαζίτη.
 • τόσο πράσινο όσο και κόκκινο ίασπι?
 • χαλαζία “ουράνιο τόξο”?
 • αμμόπετρα.

Εάν ο ασβεστόλιθος χρησιμοποιείται για τη θεμελίωση του βραχόκηπου, είναι δυνατή μια αλκαλική αντίδραση στο έδαφος μεταξύ των λίθων. Αυτό το χώμα δεν είναι κατάλληλο για ορισμένα είδη φυτών και χρειάζεται οξίνιση. Μπορείτε να οξινίσετε το έδαφος, για παράδειγμα, με βρύα σφάγνου ή κομπόστ φύλλων. Για να δημιουργήσετε έναν μικρό βραχόκηπο σε μέγεθος περίπου 2,5×1,5 m, χρειάζεστε περίπου 2 τόνους μεγάλες, βαριές πέτρες. Κάθε πέτρα ξεχωριστά πρέπει να ζυγίζει τουλάχιστον 12 κιλά. Αυτό είναι απαραίτητο για τη σταθερότητα της δομής. Σε ορισμένες διαφάνειες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και ογκόλιθοι βάρους 100 κιλών.

Το χρώμα των λίθων και το σχήμα τους είναι εξαιρετικά σημαντικά.. Πολύ στρογγυλή ή, αντίθετα, οξεία γωνία δεν θα λειτουργήσει. Όσον αφορά τις πέτρες διαφορετικών χρωμάτων, φαίνονται αναλογικά μόνο σε βραχόκηπους συγκεκριμένου τύπου. Στην κλασική μέθοδο διακόσμησης ενός βραχώδους κήπου, θεωρείται ότι χρησιμοποιούνται πέτρες διαφορετικών μεγεθών της ίδιας φυλής. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι τοποθετημένο κατά μήκος της περιμέτρου της διαφάνειας, πιο συχνά στο κάτω μέρος – είναι κατάλληλα για πλαισίωση. Για καλύτερη πρόσφυση στο έδαφος, σκάβονται στο έδαφος κατά περίπου 60%.

Οι πέτρες στις βαθμίδες της διαφάνειας πρέπει να είναι τοποθετημένες έτσι ώστε οι άκρες τους, προσβάσιμες στο μάτι, να φαίνονται αψεγάδιαστες. Οι πέτρες με ελαττώματα τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να κρύβουν ελαττώματα. Πρέπει να υπάρχουν διαστήματα μεταξύ των ογκόλιθων, τα οποία στη συνέχεια γεμίζουν με φυτά και λουλούδια. Είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε πέτρες, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και το βάρος τους, όσο το δυνατόν πιο φυσικά, προσπαθώντας να αναδημιουργήσετε τη φυσική τυχαιότητα.

Ο απαιτούμενος αριθμός επιπέδων της διαφάνειας είναι τοποθετημένος με πέτρες. Για να διακοσμήσετε την κορυφή, επιλέγονται οι πιο ενδιαφέρουσες πέτρες σε μέγεθος και σχήμα. Το αναβαθμισμένο σχήμα θα σας επιτρέψει να κατευθύνετε τη ροή του νερού από τη διαφάνεια προς τη σωστή κατεύθυνση και να αποτρέψετε τη διάβρωση του εδάφους, καθώς και να σπάσετε την τσουλήθρα σε περιοχές κατάλληλες για την ανάπτυξη διαφόρων τύπων φυτών.

Εάν το έργο του βραχόκηπου προβλέπει ρέμα ή καταρράκτη, τότε ένας σωλήνας ή σωλήνας πρέπει να στερεωθεί και να καλυφθεί στην κορυφή, και στους πρόποδες ή στην ίδια τη δεξαμενή – μια αντλία που θα ρυθμίσει την πίεση του παρεχόμενου νερού.

Μοτίβα προσγείωσης

Κατά τη φύτευση φυτών για έναν βραχόκηπο, είναι σημαντικό να εκτελέσετε όλες τις εργασίες με μια συγκεκριμένη σειρά σε αυστηρή συμφωνία με το σχέδιο. Στη συνέχεια, η οργάνωση ενός βραχώδους κήπου με τα χέρια σας δεν θα πάρει πολύ χρόνο και προσπάθεια. Πιστεύεται ότι με ένα καλά μελετημένο σχέδιο, είναι δυνατό να φτιάξετε μια αλπική διαφάνεια σε μία μόνο ημέρα. Πρώτα πρέπει να επιλέξετε τα πράσινα στοιχεία του συστήματος. Τα αλπικά πολυετή φυτά χρησιμοποιούνται συχνότερα ως βάση: για παράδειγμα, φλέβα, λεβάντα, γεράνι και άλλα, τα οποία αυξάνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, σχηματίζοντας ένα πράσινο κάλυμμα.

Φαίνεται εξαιρετικά γραφικό..

Για να επιτευχθεί ένα οπτικό αποτέλεσμα, θα είναι σωστό να φυτέψετε φυτά με διαφορετικές περιόδους ανθοφορίας σε ένα λόφο, τακτοποιώντας τα σε ομάδες που έχουν σχήμα κοντά στο στρογγυλό. Στη συνέχεια, ο βραχόκηπος θα ευχαριστήσει τους ιδιοκτήτες από νωρίς την άνοιξη έως αργά το φθινόπωρο. Είναι καλύτερα να συνδυάσετε τη βλάστηση έτσι ώστε να ομαδοποιούνται αμυδρά και χαμηλά δείγματα χλωρίδας και τα πιο εντυπωσιακά φυτά να βρίσκονται ξεχωριστά, προσελκύοντας την προσοχή. Σε μια τσουλήθρα με πολλές βεράντες, η φύτευση φυτών πραγματοποιείται σε επίπεδα.

 • Τα πιο ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά φυτεύονται στην ανώτερη βαθμίδα του βραχόκηπου. Εδώ εισέρχεται το περισσότερο ηλιακό φως και η υγρασία από το έδαφος εξατμίζεται γρήγορα. Για το σκοπό αυτό, οι εκπρόσωποι της χλωρίδας εδάφους είναι πιο κατάλληλοι..

 • Το μεσαίο τμήμα της διαφάνειας είναι καλύτερα διακοσμημένο με φυτά που αγαπούν τόσο τον ήλιο όσο και την υγρασία και ανέχονται εύκολα τη σκιά. Στις βεράντες του βραχόκηπου, η υγρασία του εδάφους είναι υψηλότερη, οπότε η επιλογή των ειδών που είναι κατάλληλα για τη διακόσμηση αυτού του μέρους της σύνθεσης είναι πολύ ευρύτερη. Φυτεύονται φυτά στους πρόποδες που ανέχονται εύκολα τη σκιά και αγαπούν το χώμα κορεσμένο με υγρασία.
 • Νάνοι (κωνοφόρα και φυλλοβόλα) και θάμνοι πρέπει να φυτευτούν πρώτα, παίρνοντας τις μεγαλύτερες εκτάσεις κάτω από αυτά. Είναι ανέφικτο να τα τοποθετήσετε στη «σόλα» του βραχόκηπου. Το καλύτερο μέρος για να φυτέψετε όρθια νάνα στη σύνθεση είναι κοντά σε μεγάλες πέτρες τοποθετημένες στις άκρες του λόφου σε κάποια απόσταση μεταξύ τους. Μετά τους θάμνους, φυτεύονται ποώδη είδη και ολοκληρώνονται τα φυτά εδαφοκάλυψης..

Είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη η διάρκεια της ανθοφορίας των φυτών, οι κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή, η συμβατότητα των φυτών μεταξύ τους. Εάν οργανώνετε σωστά ετήσια και πολυετή φυτά στην περιοχή του βραχόκηπου, τότε θα φαίνεται ελκυστικό όλη την ώρα, ενώ ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να συμπληρώνει ετησίως τη σύνθεση με νέα είδη.

Υπάρχουν επτά τύποι βραχόκηπων:

 • βράχος – μια επιφάνεια με φυσικές συστροφές.
 • μια πλαγιά βουνού στην οποία βρίσκονται κωνοφόρα και ογκόλιθοι σημαντικών μεγεθών ·
 • Τσεχικός πλάστης, το κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η τοιχοποιία σε στρώσεις.

 • μια δασική χαράδρα στην οποία ρέει μια πηγή ή ένας τεχνητός καταρράκτης.
 • πλαγιά με βεράντες.
 • βραχώδης τοίχος – ένας χαμηλός λόφος με τυχαία πεταμένες πέτρες.
 • ένα φαράγγι με ομάδες ασύμμετρα τοποθετημένων λίθων.
 • αλπικό γκαζόν φυτεμένο με άγριες καλλιέργειες που αναπτύσσονται κυρίως στα βουνά.

Κάθε τύπος έχει τις δικές του συστάσεις σχετικά με φυτά κατάλληλα για φύτευση..

Εγγραφή

Μπορεί να φαίνεται ότι η θέση των βραχόκηπων είναι επιτρεπτή μόνο σε καλά φωτισμένους χώρους, αλλά αυτό δεν ισχύει. Εάν επιλέξετε τα σωστά λουλούδια και θάμνους, τότε είναι πολύ πιθανό να εξοπλίσετε τη διαφάνεια στη σκιά. Στη συνέχεια, η σύνθεση θα μιμηθεί όχι τα υψίπεδα, αλλά την περιοχή του ορεινού δάσους. Οποιοδήποτε έδαφος είναι κατάλληλο για έναν σκιερό κήπο: απαλό, φαράγγι, πεζούλι και κλιμακωτό. Κάθε ένα από αυτά μπορεί να χτυπηθεί όμορφα δημιουργώντας μια ζεστή γωνιά στον ιστότοπο. Μπορείτε να διακοσμήσετε έναν τέτοιο βραχόκηπο με μεγάλες πέτρες, φυσικό παρασυρόμενο ξύλο. Μπορείτε να κανονίσετε ένα μονοπάτι από θρυμματισμένη πέτρα, χαλίκι ή φλοιό από σάπια φύλλα.

Παρέχεται μια ευρύτερη επιλογή φυτών για τη διακόσμηση ενός σκιερού βραχώδους κήπου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όχι μόνο αλπικές ορεινές καλλιέργειες, αλλά και καλλιεργημένες σε παραδοσιακά παρτέρια, όπως πασχαλιά, ορτανσία, βατόμουρο, viburnum. Το Phlox, οι παιώνιες, η μέντα, το πριμούρι, το καθημερινό ανέχονται επίσης τη μερική σκίαση. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να το παρακάνετε με πολυετή κρεβάτια. Πρώτον, είναι πολύ πιο χαλαρά και μεγαλύτερα από τους «ομολόγους» τους στο βουνό, και δεύτερον, αναπτύσσονται πολύ ενεργά, καλύπτοντας πέτρες και είδη φυτών εδαφοκάλυψης. Ως αποτέλεσμα, η σύνθεση παύει να φαίνεται τακτοποιημένη και χάνει την ελκυστική της εμφάνιση..

Σε περίπτωση διατήρησης ισορροπίας ανάμεσα σε είδη χλωρίδας βουνού και παρτέρι, ένας σκιερός κήπος μπορεί να διακοσμήσει τον χώρο, ενώ είναι εύκολο να το φροντίσει κανείς, αφού τα φυτά που το γεμίζουν είναι λιγότερο ιδιότροπα και απαιτητικά από τις θερμόφιλες καλλιέργειες που αναπτύσσονται στον ήλιο.

Σημαντική έμφαση

Προκειμένου ο βραχόκηπος να ευχαριστήσει τους ιδιοκτήτες όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να τοποθετήσετε φωτισμό γύρω του. Στη συνέχεια, με την έναρξη της βραδιάς, θα φαίνεται ακόμα πιο θεαματικό. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ηλιακούς φανούς για αυτούς τους σκοπούς, καθώς η εγκατάστασή τους δεν απαιτεί τοποθέτηση καλωδίων ή ηλεκτρικό ρεύμα. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, η μπαταρία φορτίζεται και τη νύχτα φωτίζει την περιοχή. Μπορείτε να κανονίσετε πηγές φωτός περιμετρικά του βραχόκηπου ή να φωτίσετε τις βεράντες. Σε αυτή την περίπτωση, μόνο η φαντασία του ιδιοκτήτη του κήπου μπορεί να χρησιμεύσει ως περιοριστής..

Εάν μια λίμνη είναι δίπλα στη διαφάνεια, τότε ένα ή περισσότερα αδιάβροχα μοντέλα μπαταριών μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτήν, ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα της λίμνης..

Μια καλή ιδέα για την περιοχή δίπλα στην τσουλήθρα είναι ένας πάγκος στη σκιά.. Μπορεί να διακοσμηθεί όπως σας αρέσει: φτιαγμένο από ένα μόνο κομμάτι ξύλου ή αγοράστε ψάθινο κήπο. Είναι επίσης σκόπιμο να διακοσμήσετε τον πάγκο με διακοσμητικά μαξιλάρια, να τοποθετήσετε μια πρόσθετη πηγή φωτισμού, ώστε να μπορείτε να καθίσετε με ένα βιβλίο το βράδυ. Μπορείτε να προχωρήσετε περαιτέρω χτίζοντας μια πλατφόρμα δίπλα στον βραχόκηπο, στην οποία θα τοποθετηθούν ξαπλώστρες και ένα τραπέζι, και φτιάξτε κιόσκι. Εάν έχετε χώρο, μπορείτε ακόμη και να κανονίσετε καναπέδες και να οργανώσετε ένα καθιστικό. Όλα εξαρτώνται από την επιθυμία του ιδιοκτήτη και το μέγεθος του οικοπέδου. Το κύριο πράγμα είναι ότι ο βραχόκηπος και η περιοχή δίπλα του είναι αρμονικά σε μέγεθος, χρώμα και στυλ, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον.

Εάν το μέγεθος του χώρου το επιτρέπει, τότε μπορούν να στηθούν αρκετά παρτέρια δίπλα στον βραχώδη λόφο και τα ίδια φυτά θα αναπτυχθούν σε αυτά, με τα οποία ο λόφος πλαισιώνεται. Αυτό θα προσθέσει επιπλέον διάσταση και κλίμακα στη σύνθεση. Ένα τέτοιο σύνολο θα φανεί ιδιαίτερα καλό σε μια μεγάλη, ευρύχωρη περιοχή..

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι καθένας από τους βραχώδεις κήπους που φτιάξατε μόνοι σας είναι μοναδικός. Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πραγματικό «διαμάντι» στο οικόπεδο του κήπου σας. Επιπλέον, όλη η οικογένεια μπορεί να κάνει τη διακόσμηση της διαφάνειας. Έτσι, εκτός από το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, θα λάβετε πολλά θετικά συναισθήματα από κοινή δημιουργική εργασία..

Τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας θα μπορούν να συνεισφέρουν στη διαρρύθμιση του βραχόκηπου και οι γονείς θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να είναι με τα παιδιά τους.

Ντεκόρ

Για ορισμένους ιδιοκτήτες, δεν αρκεί μόνο η δημιουργία ενός βραχόκηπου στο οικόπεδο του κήπου, αλλά είναι σημαντικό να το κάνουμε πραγματικά μοναδικό. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες διακόσμησης. Η πιο αποτελεσματική λύση είναι, φυσικά, η διάταξη ενός υδάτινου σώματος. Είναι πιο δύσκολο να το φτιάξεις, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο. Υπάρχει μια ποικιλία επιλογών: μπορείτε να τοποθετήσετε μια λίμνη στους πρόποδες της τσουλήθρας ή μπορείτε να οργανώσετε έναν καταρράκτη, ο οποίος θα ρέει από την κορυφή ενός ρέματος ή ενός ρέματος..

Το σιντριβάνι φαίνεται όμορφο, χτυπάει από το κέντρο του βραχόκηπου. Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και μέσω ενός μικρού καταρράκτη κάθε ώρα ρέει από 1 κυβικό μέτρο. m νερού, και όταν ανεβαίνει σε ύψος 0,5 έως 1,5 m, αυτό απαιτεί πίεση 1,5-3 m. Είναι αδύνατο να τοποθετηθεί μια δεξαμενή πίεσης ικανή να το προσφέρει αυτό στο σχεδιασμό του βραχόκηπου, επομένως, σε αυτό κατάσταση, απαιτείται ειδική υποβρύχια αντλία για τεχνητά δημιουργημένες δεξαμενές, η οποία, δυστυχώς, δεν είναι φθηνή. Εάν δεν υπάρχει ευκαιρία να ξοδέψετε πολλά χρήματα για το σχεδιασμό της διαφάνειας ή δεν υπάρχει χώρος για έναν βραχόκηπο μεγάλης κλίμακας, τότε μπορείτε να προσπαθήσετε να το φτιάξετε από απορρίμματα. Σε οποιοδήποτε σπίτι υπάρχει κάτι που είναι κατάλληλο για τη συσκευή μιας μικρής αλπικής διαφάνειας σε ένα προσωπικό οικόπεδο. Μικρές πέτρες, θραύσματα από σπασμένα κεραμικά πιάτα και τα ίδια τα πιάτα, μπάζα – όλα θα μπουν στην επιχείρηση. Ακόμα κι αν υπάρχει μόνο μια παλιά λεκάνη ή ένα παλιό φθαρμένο μπάνιο για μωρά, με ορισμένες εφαρμοζόμενες δυνάμεις και παρουσία φαντασίας, μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικό αριστούργημα.

Ως εναλλακτική λύση στα φυσικά υλικά, μπορείτε να πάρετε παλιά περιττά ελαστικά από ελαστικά αυτοκινήτων και αργότερα να τα χρησιμοποιήσετε ως βάση για έναν βραχόκηπο. Για μια μικρή διαφάνεια, αρκεί ένα μεγάλο ελαστικό και πολλά κομμάτια σε μια σειρά μπορούν να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να “σηκώσετε” το έδαφος και να δημιουργήσετε μια βάση για μελλοντική σύνθεση. Τα ελαστικά μπορεί να είναι ορατά ως μέρος της σύνθεσης ή κρυμμένα στο χώμα. Για όσους ξέρουν πώς και αγαπούν να κάνουν κεντήματα, η διακόσμηση της αλπικής διαφάνειας δεν θα αποτελεί πρόβλημα. Πέτρες από δίσκους αυγών και πελαργούς papier -mâché, καλικάντζαρα κήπου από άδεια πλαστικά μπουκάλια και κατσαρόλες μακραμέ – οτιδήποτε μπορεί να είναι μια καλή προσθήκη στη συνολική σύνθεση, προσδίδοντάς του ακόμη περισσότερη ατομικότητα. Έχοντας σκεφτεί τη γενική ιδέα, μπορείτε να διακοσμήσετε ολόκληρη την περιοχή του κήπου στο ίδιο στυλ..

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι πάρα πολλές λεπτομέρειες μπορούν να μετατρέψουν έναν βραχόκηπο σε ένα συνηθισμένο παρτέρι και να μπορούν να σταματήσουν εγκαίρως, διατηρώντας την ισορροπία φυσικού και τεχνητού.

Πώς να φροντίσετε?

Η φροντίδα για έναν βραχόκηπο περιλαμβάνει την τήρηση απλών κανόνων – βοτάνισμα, καθαρισμό αποξηραμένων ταξιανθιών και περιοδικό (αλλά όχι συχνό) πότισμα. Για να προστατέψετε τον βραχόκηπο από τον παγετό, τα πιο εύθραυστα φυτά για το χειμώνα πρέπει να καλύπτονται με κλαδιά ερυθρελάτης, ξύσματα ή λινάτσα, και για τα υπόλοιπα υπάρχει αρκετή κάλυψη χιονιού. Όταν χιονίζει, απλά πρέπει να διατηρήσετε ένα στρώμα χιονιού στη διαφάνεια. Αυτό θα βοηθήσει τη δομή να επιβιώσει το χειμώνα. Η πλήρωση του εδάφους που ξεβράστηκε κατά την άρδευση και η ενίσχυση των ογκόλιθων πραγματοποιείται όπως απαιτείται τον πρώτο χρόνο μετά το σχεδιασμό της διαφάνειας. Το χώμα πρέπει να χυθεί προσεκτικά, να στερεωθεί σφιχτά.

Πρέπει να φροντίζετε τα φυτά με τον ίδιο τρόπο όπως για τα συνηθισμένα λουλούδια και θάμνους κήπου: νερό εγκαίρως, αφαιρέστε τα κατεστραμμένα φύλλα και τα αποξηραμένα άνθη, εάν είναι απαραίτητο, επεξεργαστείτε με παράγοντες ελέγχου παρασίτων. Αυτά τα φυτά που δεν μπορούν να θεραπευτούν πρέπει να αφαιρεθούν, αντικαθιστώντας επίσης το χώμα στην περιοχή όπου αναπτύχθηκαν. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της συνολικής εμφάνισης και κατάστασης του τοπίου. Το πότισμα πρέπει να γίνεται από λάστιχο υπό χαμηλή πίεση ή από ποτιστήρι με σπρέι, προσέχοντας να μην διαβρωθεί το χώμα. Το νερό πρέπει να απορροφηθεί στο έδαφος και να μην ξεφύγει. Η λίπανση πραγματοποιείται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν..

Για να προετοιμαστεί για το χειμώνα, η τσουλήθρα λιπαίνεται επίσης με λιπάσματα φωσφορικών και ποτάσας..

Τα περισσότερα από τα φυτά πρέπει να πολτοποιηθούν με θρυμματισμένη πέτρα ή χαλίκι. Ο σάπκος δεν πρέπει να διαφέρει σε τόνο από τις πέτρες στο λόφο. Είναι καλύτερα να φυτέψετε επιθετικούς εκπροσώπους της χλωρίδας αμέσως σε δοχεία – γλάστρες ή δοχεία.

Εάν χρησιμοποιούνται φυλλοβόλοι θάμνοι στο σχεδιασμό του βραχόκηπου, τότε έχουν τους δικούς τους κανόνες φροντίδας:

 • Η μεταμόσχευσή τους πραγματοποιείται είτε νωρίς την άνοιξη (πριν από την έναρξη της στιγμής που ανοίγουν τα μπουμπούκια), είτε στο τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου (αφού η ετήσια ανάπτυξη λιγνιστεί).
 • Οι σπόροι των περισσότερων ειδών θάμνων φυτρώνουν μετά από ψυχρή διαστρωμάτωση..
 • Ο απλούστερος φυτικός πολλαπλασιασμός είναι η οριζόντια στρώση. Μια τομή στο φλοιό στη θέση του λαγούμι θα βοηθήσει στην ριζοβολία..
 • Ο μεγαλύτερος αριθμός θάμνων πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα. Τα καλύτερα είναι τα κέρδη του τρέχοντος έτους.
 • Νωρίς την άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι καλύτερες εποχές για υγειονομικό κλάδεμα και σχηματισμό στεφάνης.

Εάν ένα γκαζόν είναι τοποθετημένο γύρω από έναν βραχώδη λόφο, τότε η καλύτερη επιλογή για να το φροντίσετε θα ήταν να εγκαταστήσετε μια ταινία συγκράτησης. Είναι καλύτερα να καλύψετε την περίμετρο του αντικειμένου με χαλίκι, τοποθετώντας πυκνό πολυαιθυλένιο κάτω από το χαλίκι.

Έτσι, ο βραχόκηπος θα προστατευθεί από την υπερβολική ανάπτυξη από ζιζάνια..

Όμορφα παραδείγματα

Παρακάτω είναι εικόνες των αρχικών ιδεών διαφόρων επιλογών για αλπικές διαφάνειες, δίνονται σύντομες περιγραφές τους.

10 φωτογραφίες

Μικρός και απλός βραχόκηπος.

Ο αυθεντικός βραχόκηπος με έναν καταρράκτη θα διακοσμήσει την τοποθεσία.

Αλπική διαφάνεια με καταρράκτη. Πέτρες ποταμού που χρησιμοποιούνται στη διακόσμηση.

Τσεχικός πλάστης σε ένα τοπίο κήπου.

Θα μάθετε περισσότερα για το πώς να δημιουργήσετε μια όμορφη αλπική διαφάνεια στο παρακάτω βίντεο..