Υγρή ταπετσαρία: ποια είναι η κατανάλωση ανά τετραγωνικό μέτρο;

Η επένδυση τοίχου με ταπετσαρία παρέχει κατανάλωση υλικού. Ενώ τα τελειώματα roll-to-roll είναι αρκετά εύκολο να υπολογιστούν, τα υλικά με βάση τη σκόνη ή τα έτοιμα μίγματα είναι πιο δύσκολο να υπολογιστούν λόγω πολλών παραγόντων. Φυσικά, στον κόσμο της σύγχρονης τεχνολογίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική ηλεκτρονική αριθμομηχανή, αλλά οι δείκτες της είναι κατά προσέγγιση και δεν μιλούν πάντα σωστά..

Για να καταλάβετε ποια είναι η κατανάλωση υγρών ταπετσαριών ανά 1 τετραγωνικό μέτρο. m, πρέπει να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά του υλικού και τις λεπτότητες της επένδυσης.

Τι είναι αυτό?

Η υγρή ταπετσαρία είναι ένα μοναδικό υλικό φινιρίσματος με τρισδιάστατη υφή επιφάνειας, το οποίο πωλείται σε συσκευασμένη μορφή με βάση ένα ξηρό ή ακατέργαστο μείγμα. Το δεύτερο όνομα της επένδυσης είναι “υγρή ταπετσαρία”. Η μέθοδος εφαρμογής μάζας σαν ξινή κρέμα μοιάζει με επένδυση τοίχου με διακοσμητικό γύψο, αν και η υγρή ταπετσαρία δεν τους ανήκει, καθώς δεν περιέχει άμμο και γύψο.

Ανάλογα με το βαθμό πυκνότητας εφαρμόζονται με ρολό κατασκευής, πλαστική σπάτουλα ή ειδικό πιστόλι. Το τελικό μείγμα δεν χρειάζεται να προσαρμόσει τη συνοχή, ζεστό νερό προστίθεται σε ξηρές ίνες που μοιάζουν με πριονίδι με εμποτισμό κόλλας και εμποτίζεται για το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.

Συνήθως η διαδικασία διόγκωσης της μάζας διαρκεί περίπου 12 ώρες..

Αυτό το υλικό είναι εξαιρετική ηχομόνωση: αυτή η επένδυση είναι η πιο πυκνή σε σύγκριση με τα αντίστοιχά της. Επιπλέον, η υγρή ταπετσαρία, η οποία μπορεί να είναι χρωματισμένη ή λευκή (για βαφή), κάνει τους τοίχους ζεστούς, κάτι που είναι ιδιαίτερα αισθητό στην κρύα εποχή. Η μοναδικότητα του υλικού είναι η δυνατότητα συνδυασμού μεμονωμένων αποχρώσεων μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης των αρχικών προσθέτων, μεταξύ των οποίων τα μαρμάρινα τσιπς, το μαργαριτάρι και το κοπάδι μαρμαρυγίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Εάν είναι επιθυμητό, ​​τα συστατικά προστίθενται στη μάζα, μεταβάλλοντας τον βαθμό συγκέντρωσης.

Σας επιτρέπουν να προσθέσετε μια ιδιαίτερη εμφάνιση στην υφή της επικάλυψης..

Από τι εξαρτάται?

Ο υπολογισμός της ποσότητας υλικού θα επιτρέψει:

  • εξαλείψτε την έλλειψη υλικού.
  • πληρούν τον προγραμματισμένο προϋπολογισμό ·
  • επιλέξτε ποιοτικό τύπο υλικού, λαμβάνοντας υπόψη τις δικές σας προτιμήσεις.

Ο υπολογισμός του ποσού της προβλεπόμενης περιοχής επένδυσης πραγματοποιείται εκ των προτέρων. Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη:

  • τεχνική εφαρμογής (συχνά το υλικό εφαρμόζεται δύο φορές: ένα στρώμα φόντου, στη συνέχεια ένα στρώμα σχεδίασης).
  • πυκνότητα στρώματος (από 3 έως 6 mm).
  • οι δεξιότητες του πλοιάρχου (η ομοιομορφία του στρώματος επένδυσης έχει μεγάλη σημασία).
  • εμπειρία: συχνά οι νεοεισερχόμενοι καταναλώνουν περισσότερες πρώτες ύλες.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η προετοιμασία των τοίχων: η ταπετσαρία θεωρείται ένα αρκετά ανεπιτήδευτο υλικό στο έργο, με το οποίο μπορείτε να ισοπεδώσετε μικρές ρωγμές, λάκκους, να εξομαλύνετε εξογκώματα. Ο τύπος της επιφάνειας έχει σημασία: σε έναν λείο, λειασμένο τοίχο, είναι πιο δύσκολο να ελεγχθεί η ομοιομορφία του στρώματος επένδυσης. Εάν η βάση είναι πολύ άνιση, η κατανάλωση υλικού ανά τετραγωνικό μέτρο θα είναι μεγαλύτερη. Σε αυτήν την περίπτωση μην βασίζεστε σε ιδιότητες υλικού για να ισοπεδώσετε την επιφάνεια: είναι σημαντικό να επεξεργαστείτε τον τοίχο με στόκο και μετά ασταρώστε όλες τις επιφάνειες που πρόκειται να υποβληθούν σε επεξεργασία για μέγιστη πρόσφυση στην ταπετσαρία.

Εκτός από τα χαρακτηριστικά των τοίχων, είναι σημαντικό να εξεταστεί η μέθοδος παρασκευής της λύσης. Εάν παραβιαστεί η τεχνολογία που αναγράφεται στη συσκευασία, το υλικό αραιώνεται με κρύο ή ζεστό νερό σε λάθος αναλογίες, κακώς αναμειγνύεται, διαφέρει σε μάζα με σβώλους, αυτό θα αλλάξει τον όγκο του υλικού, αντίστοιχα, αλλάζοντας τον ρυθμό υπολογισμού. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ένας παράγοντας όπως η διακόσμηση: εάν οι εικόνες δημιουργούνται με ταπετσαρία, αυτό θα απαιτήσει αύξηση της ποσότητας υλικού.

Αυτό που έχει σημασία είναι το εργαλείο για την εφαρμογή υγρών ταπετσαριών στον τοίχο. Εάν είναι όπλο, η επένδυση θα είναι οικονομική και πιο άνετη. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι δυνατή η εξοικονόμηση από ένα πακέτο σε 1 τετρ. m της κολλημένης περιοχής. Η μηχανική μέθοδος είναι απλή, σας επιτρέπει να επικολλάτε γρηγορότερα.

Χειροκίνητα (χρησιμοποιώντας ρολό ή σπάτουλα) θα διαρκέσει περισσότερο και θα καταναλωθεί περισσότερο υλικό.

Πόσα να πάρετε?

Για να υπολογίσετε σωστά την ποσότητα των απαιτούμενων πρώτων υλών, πρέπει να βασιστείτε στον τύπο του υλικού. Η σκόνη πωλείται συνήθως σε σακούλες 1 κιλού. Ακολουθώντας τη σωστή τεχνική ζύμωσης, ανά 1 τετρ. m επένδυσης δεν πρέπει να αφήνει περισσότερα από 300 γραμμάρια. Αυτό σημαίνει ότι ένα πακέτο ξηρού υλικού είναι αρκετό για 3,3 τετραγωνικά μέτρα. μ. τοίχους. Δηλαδή, υπάρχει ένα περιθώριο για θραύσματα ή ισοπέδωση του επιπέδου του στρώματος.

Αν λάβουμε ως βάση την υγρή ταπετσαρία, 1 κιλό του τελικού μείγματος καλύπτει περίπου το ίδιο: 3-4 τετραγωνικά. m τοίχους. Κάποιοι μιλούν για την οικονομία ενός τέτοιου υλικού και περιγράφουν την κατανάλωση στο μισό, θεωρώντας ότι η μάζα είναι αρκετή για 6-7 τετραγωνικά μέτρα. μ. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι διαφορετική. Μην κάνετε το στρώμα πολύ λεπτό: με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να γυρίσετε τον τοίχο, θα φαίνεται άσχημο, δημιουργώντας κυματισμούς αντί για πλούσια επένδυση. Αξίζει να το λάβουμε υπόψη συχνά οι κατασκευαστές, ανασφαλίζοντας τον εαυτό τους, προσθέτουν 10% περισσότερο υλικό στη συσκευασία. Έτσι αναπαράγουν την έλλειψη πρώτων υλών στη δουλειά τους και προσελκύουν την προσοχή των αγοραστών στα προϊόντα τους..

Παρτίδα ελέγχου

Οι πραγματικές απαιτήσεις υλικού ενδέχεται να διαφέρουν από τους υπολογισμούς που έγιναν. Ο υπολογισμός δεν είναι τόσο σημαντικός για οικονομικές ποικιλίες υγρών ταπετσαριών (με βάση την κυτταρίνη). Ωστόσο, για ταπετσαρίες με ίνες μεταξιού, κάθε πακέτο έχει σημασία, επειδή τέτοιες καπλαμάδες δεν είναι φθηνές. Για αυτή τη διακοσμητική επίστρωση, πραγματοποιείται μια παρτίδα ελέγχου με δοκιμαστική εφαρμογή ταπετσαρίας στην επιφάνεια ενός συγκεκριμένου τοίχου του επιλεγμένου δωματίου σε ένα μέρος που θα καλύπτεται με έπιπλα..

Αυτή η τεχνική θα καταστήσει δυνατή την κατανόηση του ποσού υλικού που χρειάζεται ακόμη και να το αγοράσετε επιπλέον, εάν είναι απαραίτητο, ενώ είναι διαθέσιμο στην ίδια παρτίδα..

Υπολογισμός χωρίς σφάλματα

Για να προσεγγίσουμε υπεύθυνα την επένδυση, αξίζει να αποφασίσουμε πού και σε ποιο βαθμό θα πραγματοποιηθεί η επένδυση. Αυτό θα μπορούσε να είναι:

  • κενός τοίχος?
  • μια συγκεκριμένη λειτουργική περιοχή-έμφαση.
  • επένδυση τοίχου και οροφής.

Στην πρώτη και τη δεύτερη περίπτωση, ο υπολογισμός είναι απλός: πρέπει να πολλαπλασιάσετε το μήκος με το πλάτος και, στη συνέχεια, να συσχετίσετε τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων με την ποσότητα υλικού με ρυθμό 0,3 kg ανά 1 τετραγωνικό μέτρο. μ. Εάν η επένδυση εκτελείται σε όλους τους τοίχους ενός δωματίου, είναι σημαντικό να μετρήσετε τις διαστάσεις των παραθύρων και των θυρών αφαιρώντας τις από την κύρια περιοχή του δωματίου. Για παράδειγμα, εάν σκοπεύετε να καλύψετε ένα δωμάτιο με εμβαδόν 20 τετραγωνικά μείον παράθυρα και πόρτες, ο υπολογισμός θα έχει ως εξής: 0,3×20 = 6 κιλά. Θεωρητικά, με τη σωστή τεχνική για την προετοιμασία υγρών ταπετσαριών, αυτή η ποσότητα θα είναι αρκετή. Ωστόσο, η επιστροφή του υλικού πίσω στην πλάτη, ειδικά αν πρόκειται για έτοιμο μείγμα και ο κύριος είναι αρχάριος, είναι γεμάτος από έλλειψη πρώτων υλών.

Μην ξεχνάτε ότι ο κατασκευαστής υποδεικνύει κατά προσέγγιση δεδομένα..

Είναι λογικό να βεβαιωθείτε ότι μετά την επένδυση έχει απομείνει λίγο υλικό για πιθανή αποσυναρμολόγηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χωρίς την επεξεργασία της αποξηραμένης επιφάνειας με ειδικό ακρυλικό βερνίκι, η επένδυση μπορεί να υποστεί τυχαία μηχανική βλάβη και έκθεση σε υγρασία. Εάν στο μέλλον χρειαστεί να διορθώσετε την κατεστραμμένη περιοχή, το υπόλοιπο θα σας φανεί χρήσιμο: θα έχει την ίδια απόχρωση από την ίδια παρτίδα και παρτίδα.

Και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι το υλικό θα στεγνώσει και θα χαλάσει: αποθηκεύεται τέλεια μετά το στέγνωμα σε κλειστή πλαστική σακούλα και για να λειτουργήσει χρειάζεται μόνο να αραιωθεί με σκέτο νερό.

Είναι απαράδεκτο να αποθηκεύετε ένα υγρό μείγμα: θα αλλοιωθεί.

Μην φοβάστε την περίσσεια μείγματος, μουλιάστε τη μάζα σε μερίδες. Αυτό ισχύει μόνο για τη διακόσμηση, στην οποία το υλικό αραιώνεται ξεχωριστά, προσθέτοντας ειδικά πρόσθετα και μια χρωστική χρωστική πριν αραιωθεί με νερό..

Εάν δεν υπάρχουν αρκετές πρώτες ύλες, είναι δύσκολο να αραιωθεί ακριβώς η ίδια μάζα με τον ίδιο κορεσμό σκιάς..

Κριτικές

Σύμφωνα με τους ειδικούς που εμπλέκονται στην επένδυση τοίχων με υγρή ταπετσαρία, η κατανάλωση ξηρού υλικού και του τελικού υγρού μίγματος είναι κάπως διαφορετική. Εκτιμάται ότι ένας σάκος του δεύτερου τύπου είναι 10-20% περισσότερο από την ίδια ποσότητα υλικού στις ποικιλίες σκόνης. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι εάν χρησιμοποιείτε ειδικό πιστόλι ψεκασμού, 1 κιλό υλικού είναι αρκετό για 2 τετραγωνικά μέτρα. m περισσότερο από όταν εργάζεστε με ρολό. Ταυτόχρονα, οι πλοίαρχοι δίνουν προσοχή στη διαφορά στον υπολογισμό του υλικού, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική αριθμομηχανή και στην πραγματικότητα στην πράξη.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πώς να εφαρμόσετε σωστά υγρή ταπετσαρία στον τοίχο..