Κανόνες για κόλληση ταπετσαρίας βινυλίου σε μη υφασμένη βάση

Τώρα η κατασκευαστική αγορά προσφέρει τεράστια ποσότητα υλικών για επισκευή. Η τεχνολογία ταπετσαρίας εξελίσσεται κάθε χρόνο. Βινύλιο και μη υφασμένα ανθεκτικά και όμορφα επιχρίσματα έχουν αντικαταστήσει τους καμβάδες από χαρτί. Ο σύγχρονος καταναλωτής προτιμά συχνά την μη υφασμένη ταπετσαρία βινυλίου λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων της. Εξετάστε τα χαρακτηριστικά της επισκευής με τη χρήση τους.

Πώς να κολλήσετε?

Όταν αγοράζετε καμβάδες, ένα από τα πρώτα ερωτήματα που προκύπτουν σε αυτή την περίπτωση είναι ποια κόλλα να επιλέξετε για να εργαστείτε μαζί τους. Ένα τεράστιο πλεονέκτημα τώρα είναι ότι σε οποιοδήποτε κατάστημα μπορείτε να βρείτε εξειδικευμένες συνθέσεις για διάφορους τύπους καμβάδων: μη υφασμένα, βινύλια, χαρτιά, υαλοβάμβακα και ακόμη και καθολικά. Ο πωλητής θα σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στην επιλογή.

Αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου η απαραίτητη κόλλα δεν είναι διαθέσιμη ή η τιμή είναι απρόσιτη για τον προϋπολογισμό σας, τότε πρέπει να επιλέξετε μια αξιόλογη αντικατάσταση για αυτό..

Η ταπετσαρία βινυλίου σε μη υφασμένη βάση είναι αρκετά βαριά, οπότε η κόλλα σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και εξειδικευμένη.

Το κύριο συστατικό των συγκολλητικών είναι πλέον τροποποιημένο άμυλο. Εκτός από αυτό, προστίθενται διάφορα πρόσθετα που επηρεάζουν τις ιδιότητες της κόλλας. Αυτά μπορεί να είναι αντιμυκητιασικά πρόσθετα που προστατεύουν τους τοίχους από μούχλα και βιολογική μόλυνση. Επίσης, μεθυλοκυτταρίνη προστίθεται σε σκευάσματα βαριάς επικάλυψης για βελτίωση των ιδιοτήτων ολίσθησης..

Η ταπετσαρία βινυλίου με βάση την κυτταρίνη μπορεί να κολληθεί με κόλλα βινυλίου και μη υφασμένη. Στην πρώτη περίπτωση, η σύνθεση προορίζεται για διάφορους τύπους επιχρισμάτων πολυβινυλοχλωριδίου. Το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι η σύνθεση κάνει τους τοίχους αδιαπέραστους από τον αέρα και αυτό μειώνει την περιβαλλοντική φιλικότητα του δωματίου.

Και πρέπει να θυμάστε ότι όταν εργάζεστε με μη υφασμένη ταπετσαρία, η κόλλα εφαρμόζεται πάντα στον τοίχο.

Είναι επίσης σκόπιμο να επιλέξετε μη υφασμένη κόλλα. Είναι ιδανικό για τέτοιου είδους επιφάνειες, επιτρέπει στους τοίχους να αναπνέουν και βοηθά στην πρόσφυση σε όλους τους τύπους υποστρωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορείτε να φοβάστε την εμφάνιση λεκέδων στους καμβάδες. Το μη υφασμένο ύφασμα τείνει να φαίνεται μέσα από το χρώμα, αλλά η κόλλα είναι ειδικά σχεδιασμένη για να μην δίνει χρώμα.

Για δωμάτια με υψηλή υγρασία, μπορείτε να επιλέξετε κόλλα PVA. Θα μπορεί να κρατήσει πυκνή και βαριά ταπετσαρία στους τοίχους. Αλλά ένα σημαντικό μειονέκτημα ενός τέτοιου προϊόντος είναι η πολυπλοκότητα της αποσυναρμολόγησης της ταπετσαρίας. Όταν κάνετε την επόμενη επισκευή, θα είναι σχεδόν αδύνατο και πολύ χρονοβόρο να αφαιρέσετε τους καμβάδες από τους τοίχους χωρίς να διαταράξετε το στρώμα του τραχού φινιρίσματος..

Προετοιμασία των τοίχων

Το πρώτο βήμα στην ταπετσαρία ενός διαμερίσματος είναι η προετοιμασία των τοίχων. Πρώτα πρέπει να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα των προηγούμενων επιστρώσεων. Οτιδήποτε δεν ξεκολλάει πρέπει να το ξύνουμε με μια σπάτουλα. Στη συνέχεια, πρέπει να τοποθετήσετε όλες τις κατεστραμμένες περιοχές και να τις καλύψετε με ένα στρώμα αστάρι για καλύτερη πρόσφυση της ταπετσαρίας στον τοίχο..

Αν κάνετε επισκευές σε νέο κτίριο, τότε η κόλληση ταπετσαρίας σε πλάκα από σκυρόδεμα ή τοίχο από τούβλα, φυσικά, είναι αδύνατη. Πρώτα, εφαρμόζεται ένα τραχύ στρώμα στόκου για την εξάλειψη των μεγάλων παρατυπιών, στη συνέχεια ασταρώνεται και στη συνέχεια τοποθετείται το στρώμα φινιρίσματος. Δίνει ιδιαίτερη ομαλότητα και ανοιχτόχρωμο χρώμα στους τοίχους. Πρέπει επίσης να προετοιμαστεί. Αυτό θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, να εξοικονομήσει κόλλα, καθώς δεν θα απορροφηθεί έντονα στη βάση του τοίχου..

Παρακαλώ σημειώστε: εάν έχετε ισοπεδώσει τους τοίχους με γυψοσανίδα ή σας έχουν απομείνει σκούρες κηλίδες από προηγούμενες θεραπείες, πρέπει να καλύπτονται με ένα λεπτό στόκο πριν από την κόλληση. Αυτό θα σας σώσει από την εμφάνιση λεκέδων σε καμβάδες με μη υφασμένη βάση..

Εάν η επιλογή σας έπεσε σε σκούρα ταπετσαρία με μεγάλη ανακούφιση, τότε οι ανώμαλοι τοίχοι δεν χρειάζεται επιπλέον επεξεργασία. Οι καμβάδες θα κρύψουν μικρά ελαττώματα. Αλλά στην περίπτωση που η ταπετσαρία είναι ελαφριά και έχει μια κομψή λεπτή υφή και ξεχειλίζει, είναι καλύτερα να επιλύσετε επιπλέον όλες τις παρατυπίες, διαφορετικά θα εμφανιστούν καθαρά μετά την επισκευή.

Σήμανση καμβάδων

Αυτό είναι ένα εξίσου σημαντικό στάδιο στη διακόσμηση των χώρων. Η ταχύτητα και η οικονομία της εργασίας σας εξαρτώνται από το πώς το κάνετε..

Αρχικά, ελέγξτε όλους τους αριθμούς παρτίδας των ρολών με την ταπετσαρία. Πρέπει να είναι τα ίδια, το χρώμα και το μοτίβο πρέπει να ταιριάζουν. Η μη υφασμένη ταπετσαρία βινυλίου είναι βαρύτερη και παχύτερη από άλλες ταπετσαρίες. Θα πρέπει να κολληθούν από άκρη σε άκρη, λαμβάνοντας υπόψη αυτό κατά την κοπή καμβάδων.. Μια άλλη διαφορά μεταξύ τους, για παράδειγμα, από επικαλύψεις με βάση το χαρτί, είναι ότι η μη υφασμένη επένδυση δεν τεντώνεται μετά την επικόλληση. Μετά την ξήρανση, οι αρμοί θα παραμείνουν λείοι χωρίς κενά και σχισμές.

Από τα εργαλεία κοπής, χρειάζεστε ψαλίδι, αιχμηρό μαχαίρι χαρτικής, μολύβι κατασκευής, τετράγωνο και μακρύ χάρακα. Τα ρολά μπορούν να τυλιχθούν απευθείας στο πάτωμα, φροντίζοντας να είναι καθαρό.

Συνιστάται, μετά τη μέτρηση του απαιτούμενου ύψους των τοίχων, να προσδιοριστεί το υψηλότερο ύψος (μπορεί να υπάρχουν παρατυπίες) και να μετρηθούν οι καμβάδες κατά μήκος του, προσθέτοντας 10 εκατοστά στο επίδομα.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η παρουσία ενός σχεδίου. Εάν επιλέξατε συνηθισμένη ταπετσαρία για σοβάτισμα, τότε όλα είναι απλά εδώ – μη διστάσετε να κόψετε τα ρολά σε λωρίδες του ίδιου μήκους στη σειρά. Αλλά στην περίπτωση που η επιλογή έπεσε σε ζεστή ανάγλυφη ταπετσαρία με μεταξοτυπία ή αφρώδεις ανάγλυφους καμβάδες με μεγάλο μοτίβο, πρέπει να προσαρμόσετε το μοτίβο.

Είναι καλό αν το μοτίβο επαναληφθεί και το μέγεθος μετατόπισης υποδεικνύεται στα ρολά. Εάν η ανάγλυφη ταπετσαρία έχει μεγάλο ποικίλο μοτίβο (για παράδειγμα, λουλούδια διαφορετικών μεγεθών), τότε είναι καλύτερο να προσαρμόσετε κάθε καμβά αφού επικολλήσετε τον προηγούμενο στη θέση του για μεγαλύτερη ακρίβεια.

Το χαρτί Photowall είναι πιο δύσκολο να κολλήσει λόγω του γεγονότος ότι οι καμβάδες είναι συμπαγείς και μπορεί να είναι αρκετά μεγάλες, αλλά έχετε μια μοναδική εικόνα με πολύ ρεαλιστικές εικόνες.

Παρασκευή κόλλας

Συνήθως, η σύγχρονη κόλλα ταπετσαρίας πωλείται σε κουτιά ή σφραγισμένες σακούλες 200-500 γραμμαρίων. Στο εσωτερικό – ένα κονιοποιημένο μείγμα, ανθεκτικό στις μεταβολές της θερμοκρασίας κατά τη μακροχρόνια αποθήκευση. Η διάρκεια ζωής είναι έως 4 χρόνια σε κλειστή συσκευασία και 10 ημέρες σε αραιωμένη κατάσταση..

Για να προετοιμάσετε την κόλλα, χρειάζεστε ένα δοχείο, σπάτουλα ή μίξερ. Ρίξτε τη σκόνη σε ένα κουβά και προσθέστε τη σωστή ποσότητα μη κρύου νερού. Ο κατασκευαστής υποδεικνύει πάντα τις αναλογίες στη συσκευασία. Βασικά, η σύνθεση αναδεύεται για λίγα λεπτά, μετά αφήνεται να παραμείνει για 5-10 λεπτά και αναδεύεται ξανά.

Το κύριο πράγμα είναι ότι το μείγμα είναι μέτρια παχύ και ομοιόμορφο σε συνοχή. Για οικονομικές μάρκες κόλλας, οι αγοραστές συχνά σημειώνουν μεγάλο αριθμό σβώλων..

Πώς να κολλήσετε σωστά?

Δεν είναι τόσο δύσκολο να κολλήσετε ταπετσαρία βινυλίου σε μη υφασμένη βάση με τα χέρια σας, αλλά είναι καλύτερο να πάρετε έναν βοηθό. Οι καμβάδες είναι τεράστιοι, συχνά φαρδιοί – μήκους ενός μέτρου και δεν είναι πολύ βολικό να τους κρατάτε μόνοι σας.

Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το υπόστρωμα είναι καλά προετοιμασμένο. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το ερώτημα εάν είναι ρεαλιστικό να κολλήσετε ταπετσαρία βινυλίου σε ασβέστη. Εάν το στρώμα του είναι αρκετά λεπτό και υψηλής ποιότητας, δεν σπάει ή θρυμματίζεται πουθενά, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε. Εκμεταλλεύομαι αστάρι βαθιάς διείσδυσης. Η κόλλα θα κρατήσει τους καμβάδες σε μια τέτοια βάση. Αλλά αν εξακολουθεί να υπάρχει ζημιά και το στρώμα του ασβεστώματος είναι αρκετά μεγάλο, είναι καλύτερο να το ξεπλύνετε και να στοκάρετε ξανά τους τοίχους.

Η ταπετσαρία με μοτίβο πρέπει να είναι προεγκατεστημένη. Παρόλο που, για να μην ασχοληθείτε ξεχωριστά με την επιλογή μοτίβων, μπορείτε να τα τυλίξετε από το ρολό αμέσως μόλις επικολλήσετε. Το κύριο πράγμα είναι να λάβετε υπόψη το επιπλέον απαιτούμενο μήκος κατά την αγορά.

Υπάρχει μια γενική οδηγία βήμα προς βήμα για την κόλληση ταπετσαρίας:

 • Σημειώνουμε την κάθετη γραμμή από όπου θα ξεκινήσουμε την εργασία. Συνήθως κολλημένο από το παράθυρο. Η γραμμή τραβιέται χρησιμοποιώντας ένα επίπεδο και έναν χάρακα..
 • Για ευκολία, μπορείτε να κάνετε σημάδια στο πλάτος των καμβάδων. Αυτό θα διευκολύνει την εφαρμογή της κόλλας..
 • Είναι απαραίτητο να αλείψετε με τη σύνθεση τους τοίχους, όχι τους καμβάδες, σε πλάτος ελαφρώς μεγαλύτερο από το μέγεθος του ρολού.
 • Ένα επιλεγμένο κομμάτι εφαρμόζεται στο κάθετο και χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί ή έναν ειδικό κύλινδρο από τη μέση έως τις άκρες, εξομαλύνετε τον καμβά από φυσαλίδες και ελαττώματα.
 • Τα υπολείμματα από κάτω και από πάνω πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως με ένα μαχαίρι.
 • Ο επόμενος καμβάς είναι στερεωμένος με τον προηγούμενο. Ακόμα κι αν δεν το διαχειριστήκατε πολύ προσεκτικά, υπάρχει χρόνος και ευκαιρία να το μετακινήσετε λόγω της σύνθεσης της κόλλας..

 • Οι αρμοί επεξεργάζονται για καλύτερη πρόσφυση και αόρατο των ραφών με ελαστική σπάτουλα.
 • Η περίσσεια κόλλας πρέπει να αφαιρεθεί αμέσως με ένα καθαρό, στεγνό πανί. Διαφορετικά, τότε μπορεί να εμφανιστεί και να χαλάσει την εμφάνιση της επικάλυψης..
 • Η κόλληση ταπετσαρίας βινυλίου σε μη υφασμένο ύφασμα στις γωνίες δεν είναι εύκολη. Λόγω του πάχους των καμβάδων, είναι αδύνατο να κολλήσετε τους καμβάδες από άκρη σε άκρη. Συνήθως συνιστάται να κολλήσετε τη μία λωρίδα με 5-7 εκ. Με θέα τον άλλο τοίχο.Κάντε κάθετες σημάνσεις με επίπεδο στο δεύτερο τοίχο. Και ήδη από αυτό είναι το αυτοκόλλητο του δεύτερου καμβά με επικάλυψη. Στη συνέχεια, μια κάθετη γραμμή σημειώνεται και κόβεται με ένα κοφτερό μαχαίρι. Το υπόλοιπο υλικό αφαιρείται. Οι ραφές πρέπει να κολληθούν προσεκτικά, να πιεστούν και να αφαιρεθούν τα υπολείμματα της σύνθεσης..
 • Οι πρίζες και οι διακόπτες συνήθως αποσυναρμολογούνται πριν από την επικόλληση, προ-εκτονώνοντας το δωμάτιο. Στη συνέχεια, κόβονται γραμμές σε σχήμα σταυρού στους καμβάδες, το υλικό διπλώνεται προς τα μέσα. Και μετά το στέγνωμα, όλα επιστρέφουν στη θέση τους.
 • Για μπαταρίες, η ταπετσαρία βινυλίου τυλίγεται, κατά κανόνα, σε βάθος 20 cm. Θα πρέπει να πιεστούν με μια ελαστική σπάτουλα ή έναν μικρό κύλινδρο.

Οι κανόνες για επικόλληση με επικαλύψεις βινυλίου για την οροφή είναι οι ίδιοι με τους τοίχους.. Ξεκινήστε να κολλάτε επίσης από το παράθυρο, σημειώνοντας μια γραμμή παράλληλη στον τοίχο. Είναι πιο βολικό να ξετυλίξετε τα ρολά ακριβώς κατά τη διαδικασία για να εξοικονομήσετε χρόνο και να μην χρησιμοποιήσετε τη βοήθεια ενός δεύτερου ατόμου.

Οι σχεδιαστές προσφέρουν τώρα μια μη τυπική προσέγγιση στους τοίχους ταπετσαρίας. Αντί για κάθετη διάταξη καμβάδων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οριζόντια. Αυτό θα δώσει ένα νέο εφέ σχεδιασμού, για παράδειγμα, εάν η ταπετσαρία είναι ριγέ ή με έντονο μονόπλευρο μοτίβο..

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι πόσο καιρό η ταπετσαρία στεγνώνει μετά την κόλληση. Ο ελάχιστος χρόνος υποδεικνύεται ως ημέρες μετά την επικόλληση. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 48 ώρες για οποιαδήποτε εργασία. Στη συνέχεια, μπορείτε να εγκαταστήσετε τις σανίδες και να επιστρέψετε τις πρίζες και τους διακόπτες. Αλλά η εργασία για την εγκατάσταση κλιματιστικών, τεντωμένων οροφών και, κατ ‘αρχήν, η διαβίωση σε ένα δωμάτιο είναι δυνατή μια εβδομάδα μετά την εργασία με ταπετσαρία σε μη υφασμένη βάση. Επειδή οι αλλαγές στην υγρασία και τις θερμοκρασίες μπορούν να επιμηκύνουν τη διαδικασία ξήρανσης και η επίστρωση θα πέσει από τους τοίχους.

Φινίρισμα και διακόσμηση

Η διακόσμηση του δωματίου με ταπετσαρία βινυλίου δεν είναι προβληματική. Οι σανίδες οροφής και δαπέδου δεν επικαλύπτονται με ένα μεγάλο στρώμα ταπετσαρίας, όπως συμβαίνει με τους καμβάδες από χαρτί. Λόγω του γεγονότος ότι η μη υφασμένη επένδυση δεν τεντώνεται, το περιθώριο για το σοβατεπί παραμένει ελάχιστο.

Σε ορισμένα στυλ εσωτερικού σχεδιασμού, η χρήση περιγραμμάτων είναι κατάλληλη. Αυτή η μισή ξεχασμένη διακόσμηση των καιρών των γιαγιάδων μας κερδίζει έναν νέο γύρο δημοτικότητας στον σύγχρονο κόσμο. Τώρα το περίγραμμα είναι κατασκευασμένο σε όλα τα είδη μοτίβων και μεγεθών. Τα χάρτινα περιθώρια μπορούν να κολληθούν πάνω από ταπετσαρία βινυλίου. Θα επαναλάβουν την υφή και θα ταιριάζουν καλά ακόμη και στον ίδιο τύπο κόλλας, μόνο σε χαμηλότερη συγκέντρωση..

Για ιδιαίτερα βαριά και παχιά είδη επικαλύψεων, χρησιμοποιείται η μέθοδος επικόλλησης με περίγραμμα άκρου. Η περίσσεια αφαιρείται με ένα κοφτερό μαχαίρι και χάρακα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Εάν διαπιστώσετε ότι η ταπετσαρία φουσκώνει ενώ κολλάτε, μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι:

 • Κακώς κολλημένοι τοίχοι. Εάν χάσατε μια μικρή περιοχή, μπορεί να διογκωθεί. Υπάρχει μια διέξοδος – πρέπει να εγχύσετε κόλλα κάτω από τον καμβά με μια σύριγγα.
 • Πάρα πολύ κόλλα έχει συσσωρευτεί σε ένα μέρος. Πρέπει να διανείμετε και να αποβάλλετε την περίσσεια κόλλας ενώ πιέζετε.
 • Οι παρατυπίες στους τοίχους πρέπει να εξαλειφθούν. Με ρωγμές και λακκούβες, ο αέρας παραμένει κάτω από την ταπετσαρία. Εάν, μετά την ξήρανση, παραμείνει η φυσαλίδα αέρα, τότε μπορείτε να την κόψετε και να απελευθερώσετε την περίσσεια.
 • Πιέσατε άσχημα την ταπετσαρία στον τοίχο. Εάν η κατάσταση δεν διορθωθεί σωστά με λείανση, ξεκολλήστε τον καμβά και επανατοποθετήστε τον..

Σε περίπτωση που οι αρμοί αποκλίνουν, τα συρόμενα πρόσθετα στη συγκολλητική σύνθεση σας επιτρέπουν να μετακινήσετε τους καμβάδες μαζί ή να τους κολλήσετε εκ νέου.

Εφαρμόστε κόλλα ομοιόμορφο στρώμα. Εάν ο τοίχος είναι πορώδης, είναι καλύτερο να εφαρμόσετε ένα προκαταρκτικό στρώμα κόλλας για καλύτερη συγκόλληση. Όταν επιλέγετε μια κόλλα, καθοδηγηθείτε πρώτα απ ‘όλα από τις συστάσεις του κατασκευαστή..

Χρησιμοποιήστε αντιμυκητιασικές και πλενόμενες επικαλύψεις για την ταπετσαρία των τοίχων του μπάνιου σας. Θα διατηρήσουν την αρχική τους εμφάνιση περισσότερο..

Στην κουζίνα, μπορείτε να επιλέξετε βαρύ βινύλιο από καουτσούκ. Είναι εύκολο να καθαριστεί και να καθαριστεί. Αλλά ταυτόχρονα, επιλέξτε κόλλα για ιδιαίτερα βαριούς καμβάδες..

Για ακόμα περισσότερες συμβουλές και κόλπα για το πώς να κολλήσετε σωστά ταπετσαρία βινυλίου με τα χέρια σας, δείτε το επόμενο βίντεο.