Ενέματα για κεραμίδια: οι λεπτότητες της επιλογής και της χρήσης

Ενέματα για κεραμίδια: οι λεπτότητες της επιλογής και της χρήσης

Αφού ολοκληρώσετε την τοποθέτηση των πλακιδίων στο πάτωμα ή στους τοίχους, είναι επιτακτική ανάγκη να γεμίσετε τις αρθρώσεις με αρμόστοκο. Αυτό το στάδιο εργασίας πρέπει να προσεγγιστεί με κάθε ευθύνη, διαφορετικά η επίστρωση θα χάσει τη στεγανότητά της με την πάροδο του χρόνου και τα χρώματα θα γίνουν θολά και βρώμικα και αντί να ευχαριστήσουν το μάτι, το φινίρισμα θα χαλάσει μόνο τη διάθεση.

Τι είναι ο αρμόστοκος, τι είναι και πώς χρησιμοποιείται; Οι απαντήσεις σε αυτές και άλλες ερωτήσεις βρίσκονται στο άρθρο μας..

Ιδιαιτερότητες

Ο αρμόστοκος χρησιμοποιείται για φινίρισμα έργων χρησιμοποιώντας πλακάκια. Η επιφάνεια μετά την όψη, κατά κανόνα, αφήνεται μόνη της για 24 ώρες, έτσι ώστε η κόλλα να στεγνώσει τελείως και μετά από μια μέρα οι αρμοί γεμίζουν με αρμόστοκο.

Ο κύριος σκοπός του ενέματος είναι η προστασία των τοίχων από τις δυσμενείς επιπτώσεις της υγρασίας και της ρύπανσης, καθώς και η βελτίωση της συνολικής αισθητικής εμφάνισης του φινιρίσματος. Με τη βοήθεια του ενέματος, κρύβεται η λάθος γεωμετρία και άλλα ελαττώματα στην τοιχοποιία.

Τα μείγματα αρμολόγησης διατίθενται σε δύο τύπους:

 • Ξηρός – συνήθως αυτές είναι οι πιο απλές συνθέσεις με βάση το τσιμέντο με την προσθήκη ορυκτών συστατικών. Για εργασία, διαλύονται σε νερό ή υγρό λάτεξ στις αναλογίες που αναγράφονται στη συσκευασία..
 • Υγρό – μείγματα που λαμβάνονται από ρητίνες. Μπορούν να είναι έτοιμα προς χρήση ή μπορούν να μεταφερθούν στην απαιτούμενη κατάσταση με ειδικά σκληρυντικά..

  Τα κύρια χαρακτηριστικά απόδοσης όλων των τύπων ενέματος περιλαμβάνουν:

  • Αδιάβροχο. Η σύνθεση είναι υδατοαπωθητική, σχηματίζει μια στερεή ουσία, αποκλείοντας τη βαθιά διείσδυση και την κατακράτηση υγρασίας.
  • Ευρεία παλέτα αποχρώσεων. Η ποικιλία κορυφαίων κατασκευαστών αρμόστοκων περιλαμβάνει μια ποικιλία χρωμάτων από λευκό έως μαύρο (μπλε, πράσινο, κόκκινο, ροζ, γαλάζιο και άλλα).
  • Πλαστική ύλη. Κατά τη λειτουργία, το μείγμα δεν απλώνεται και οι επεξεργασμένες ραφές παραμένουν ομοιόμορφες.
  • Ανθεκτικότητα χρώματος. Ο αρμόστοκος είναι ανθεκτικός στο ηλιακό φως, με την πάροδο του χρόνου δεν ξεθωριάζει και δεν αλλάζει τη σκιά του, διατηρώντας παράλληλα τη φωτεινότητα και τον κορεσμό των χρωμάτων.
  • Απαλή επιφάνεια. Το μείγμα σχηματίζει μια σταθερή και ομοιόμορφη επιφάνεια χωρίς χτυπήματα και άλλες ανωμαλίες. Αυτό βελτιώνει την ποιότητα της επικάλυψης και τη συνολική αισθητική εμφάνιση του δωματίου..
  • Ανθεκτικό στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Ο αρμόστοκος δεν αλλάζει τις ιδιότητές του όταν εκτίθεται σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μη θερμαινόμενα δωμάτια.

  Σε τι χρησιμεύει?

  Η χρήση ενέματος εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς. Πρώτον, είναι η στεγανοποίηση της επιφάνειας και η προστασία της από την εμφάνιση δυσάρεστων μυκήτων, η εξάπλωση μούχλας και βρύου, που έχουν την πιο καταστροφική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα, προκαλώντας αλλεργίες, άσθμα και άλλες επικίνδυνες ασθένειες. Αυτοί οι μικροοργανισμοί απελευθερώνουν σπόρια στο δωμάτιο, οπότε αν «εγκατασταθούν» στο διαμέρισμα, δεν θα είναι τόσο εύκολο να τα ξεφορτωθούμε. Να γιατί είναι καλύτερα να ληφθούν προληπτικά μέτρα και να χρησιμοποιηθούν ειδικά μείγματα για την επεξεργασία ραφών.

  Η χρήση ενέματος συμβάλλει στην ενίσχυση της πρόσφυσης μεταξύ διακοσμητικών στοιχείων, την πρόσθετη στερέωσή τους στην επιφάνεια, παρατείνει τη ζωή των πλακιδίων, καθιστά την επίστρωση ανθεκτική, ανθεκτική στις κρούσεις και ανθεκτική στη φθορά. Ο αρμόστοκος εμποδίζει τα μπάζα, τη σκόνη και τα έντομα να μπουν ανάμεσα στα κεραμίδια.

  Το Fugue συμβάλλει στη δημιουργία ενός κομψού εσωτερικού, σας επιτρέπει να εφαρμόσετε ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές λύσεις. Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας ενέματα, μπορείτε να δημιουργήσετε μια οπτικά ομοιόμορφη επίστρωση ή, αντίθετα, χρησιμοποιώντας αντίθεση, μπορείτε να κάνετε την επιφάνεια πρωτότυπη και ασυνήθιστη. Με ένα καλά επιλεγμένο κονίαμα, ακόμη και το πιο συνηθισμένο υλικό φινιρίσματος αποκτά διακοσμητικότητα και στιλ.

  Λειτουργική αρχή

  Ανεξάρτητα από τη σύνθεση που προτιμάτε, η αρχή λειτουργίας των αρμόστοκων είναι απλή: κατά την πλήρωση των αρμών μεταξύ κεραμικών πλακιδίων, το μείγμα κολλά στις άκρες και σκληραίνει, σχηματίζοντας ένα στερεό διαχωριστικό μεταξύ των στοιχείων επένδυσης. Αυτή η μεμβράνη είναι εξαιρετικά αδιάβροχη, ανθεκτική στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και τις ακτίνες UV, και είναι σκληρή και ανθεκτική σε κραδασμούς..

  Η σύνθεση είναι υψηλής ποιότητας, επομένως δεν συρρικνώνεται καθώς σκληραίνει, έτσι αποφεύγεται η εμφάνιση ρωγμών και σχισμών.

  Η επίδραση της χρήσης ενέματος είναι παρόμοια με την αρχή της δράσης των στεγανωτικών και των παρεμβυσμάτων.. Τόσο αυτοί όσο και άλλοι επιδιώκουν τον ίδιο στόχο – δημιουργούν απομόνωση του κύριου πεδίου από τα εξωτερικά στοιχεία.. Το ενεργό συστατικό των σύγχρονων στεγανωτικών είναι η άμμος, λόγω της οποίας μπορούν να δημιουργήσουν μια ελαστική ένωση, πανομοιότυπη με την ένωση από το μίγμα αρμόστοκου. αλλά Τα στεγανοποιητικά και οι σφραγίδες φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και πρέπει να αντικατασταθούν. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί χρησιμοποιώντας ένα μείγμα ενέματος..

  Όπως και άλλα μίγματα κτιρίων, παράγονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του GOST και πωλούνται σε σωλήνες.

  Τύποι επιφάνειας

  Υπάρχουν διάφοροι τύποι επιφανειών, οι εργασίες με τις οποίες έχουν τα δικά τους ειδικά χαρακτηριστικά, ως εκ τούτου, επιβάλλονται ειδικές απαιτήσεις στην αρμολόγηση..

  Για παράδειγμα, ο τυπικός αρμόστοκος είναι κατάλληλος για κεραμοσκεπή, αλλά αν χρησιμοποιείτε τούβλο για διακόσμηση, τότε από μόνο του φαίνεται μάλλον ασυνήθιστο και ο αρμόστοκος χρειάζεται εδώ για να δώσει στην επιφάνεια μια κομψή και περιποιημένη εμφάνιση. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιήστε ειδικά σκευάσματα με λεπτά κλάσματα.. Τέτοια μείγματα θα βελτιώσουν την επίστρωση και ταυτόχρονα θα διατηρήσουν την υφή του τούβλου..

  Εάν μια τεχνητή πέτρα λειτουργεί ως υλικό επένδυσης, τρίψτε πολύ προσεκτικά και χρησιμοποιήστε πολύ λίγο μείγμα. Θυμηθείτε ότι το επίπεδο της πέτρας ή του τούβλου πρέπει σίγουρα να είναι υψηλότερο από την επιφάνεια της ραφής. Όσο για το φως, εδώ αξίζει να προτιμάτε το αρμόστοκο ένα τόνο πιο σκούρο από το υλικό που αντιμετωπίζει – αυτό θα τονίσει τις ραφές.

  Εάν εργάζεστε για την αντιμετώπιση ενός τζακιού ή σόμπας, τότε η κύρια απαίτηση για κάθε σύνθεση είναι η αντοχή στη φωτιά. Ο αρμόστοκος πρέπει να είναι σε θέση να αντέξει τυχόν υψηλές θερμοκρασίες.

  Για μια επιφάνεια γύψου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εκτελέσετε εργασίες μόνο εάν το πλακίδιο είναι κολλημένο σταθερά. Εάν τουλάχιστον ένα μέρος παρουσιάζει κινητικότητα, πρέπει να το κολλήσετε ξανά και μόνο στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε ενέματα.

  Ποικιλίες μειγμάτων

  Όλες οι υπάρχουσες αρμολογήσεις χωρίζονται σε τρεις ομάδες – τσιμέντο, συνθετικά και στεγανοποίηση. Ας σταθούμε σε κάθε τύπο μείγματος με περισσότερες λεπτομέρειες.

  Τσιμέντο

  Όπως υποδηλώνει το όνομα, το κύριο συστατικό της σύνθεσης είναι το τσιμέντο, σύμφωνα με αυτήν την αρχή, τα μείγματα μπορούν να χωριστούν σε τσιμέντο και τσιμέντο-άμμο. Τα πρώτα αποτελούνται μόνο από τσιμέντο και διάφορα πρόσθετα ορυκτών, αραιώνονται με νερό ή υγρό λατέξ. Τέτοιες ενώσεις χρησιμοποιούνται ευρέως για το φινίρισμα στενών αρμών κάτω των 4 mm..

  Τα μείγματα του δεύτερου τύπου, εκτός από τσιμέντο και ακαθαρσίες, περιέχουν άμμο, το οποίο τους δίνει ιδιαίτερη αντοχή κατά το στέγνωμα. Το μείγμα χρησιμοποιείται για ευρείες αρθρώσεις, το ακριβές μέγεθος των οποίων εξαρτάται από το βαθμό κοκκοποίησης της άμμου στη σύνθεση του αρμόστοκου. Έτσι, εάν οι κόκκοι άμμου είναι μεγάλοι, η σύνθεση χρησιμοποιείται για αρμολόγηση μεγάλων αρμών και εάν είναι απαραίτητο να επεξεργαστείτε περισσότερες ραφές μικρότερες από 4-5 mm, τότε αξίζει να προτιμάτε το αρμόστοκο με λεπτά σωματίδια άμμου.

  Μη χρησιμοποιείτε ενέματα άμμου-τσιμέντου κατά την επεξεργασία των άκρων μαρμάρινων και υαλοπινάκων. Η άμμος είναι ένα ισχυρό λειαντικό και μπορεί να καταστρέψει την εμφάνιση των τελειωμάτων.

  Η τσιμεντοκονίαση γίνεται συνήθως σε λευκές ή γκρι αποχρώσεις. Διακρίνονται από μια αρκετά χαμηλή τιμή και χαμηλή κατανάλωση. Έτσι, ένας όγκος 25 κιλών θα κοστίσει στον καταναλωτή 700-1200 ρούβλια (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2017) και αυτό το ποσό είναι αρκετό για να επεξεργαστεί 100 τ. m επένδυση.

  Τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα του ενέματος τσιμέντου θεωρούνται επίσης ως ευκολία χρήσης – είναι εύκολο να προετοιμαστούν και, εάν είναι απαραίτητο, είναι εύκολο να αφαιρεθούν ακόμη και μια δεκαετία μετά την επισκευή..

  Παρά την αφθονία των θετικών ιδιοτήτων, τα μίγματα τσιμέντου έχουν επίσης μειονεκτήματα..

  Ανάμεσα τους:

  • Τάση για ρωγμές. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εμφανιστούν ρωγμές στην επιφάνεια της ραφής, υγρασία, βρωμιά, συντρίμμια και παθογόνα να εισχωρήσουν σε αυτά, όλα αυτά οδηγούν σε παραβίαση της αντοχής και της ακεραιότητας της επικάλυψης.
  • Χαμηλή υγροσκοπικότητα – όπως κάθε άλλο τσιμεντοκονία, το ενέματα επιτρέπει την υγρασία να περάσει. Οι κατασκευαστές προσπαθούν να εξουδετερώσουν αυτήν την ιδιότητα με τη βοήθεια υγρού λατέξ, αλλά κανένας στην αγορά δεν έχει ακόμη καταφέρει να δημιουργήσει μια εντελώς υδατοαπωθητική σύνθεση. Αργά ή γρήγορα, το νερό διεισδύει στη βάση, αλλά τα καλά μείγματα χάνουν τις καταναλωτικές τους ιδιότητες 5-10 χρόνια νωρίτερα από τα απλά σκευάσματα χωρίς μεταλλικά πρόσθετα.
  • Οι τσιμεντοκονίες δεν είναι κατάλληλες για χρήση σε περιβάλλοντα όπου η επικάλυψη εκτίθεται σε επιθετικές εξωτερικές επιδράσεις – στις ποδιές κουζίνας, στους χώρους εργασίας καταστημάτων εστίασης και καταστημάτων, όπου συχνά απορρυπαντικά, οξέα ή αίμα πέφτουν στους τοίχους.

  Τα μειονεκτήματα οδήγησαν στο πεδίο εφαρμογής του αρμόστοκου με βάση ένα τσιμεντένιο στοιχείο – είναι ιδανικά για ανακαίνιση σπιτιού και διακόσμηση διαδρόμων, διαδρόμων, μπαλκονιών και λότζια.

  Συνθετικός

  Οι συνθετικοί ενέματα κατασκευάζονται με βάση διαφορετικούς τύπους ρητινών με την προσθήκη ορυκτών συστατικών, χρωστικών και σκληρυντικού. Τα πλεονεκτήματα τέτοιων συνθέσεων περιλαμβάνουν την αντοχή τους στην υγρασία και τις επιδράσεις των διαλυμάτων όξινης βάσης..

  Ανάλογα με τη βασική ουσία στη σύνθεση, υπάρχουν διάφοροι τύποι συνθετικού ενέματος:

  Εποξειδικό

  Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει μείγματα δύο συστατικών χημικώς θεραπεύσιμης ρητίνης με την προσθήκη χρωματισμένης λεπτής άμμου.

  Ένα τέτοιο ενέματα στεγνώνει γρήγορα και μετατρέπεται σε πυκνή υγροσκοπική μάζα. Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για τη διακόσμηση μπάνιων, ντους, λουτρών και πισινών – εν ολίγοις, όλες οι “υγρές” περιοχές στις εγκαταστάσεις, το αντιμυκητιακό συστατικό της φούγκας αποτρέπει την εμφάνιση μούχλας και μούχλας.

   Τα πλεονεκτήματα των εποξειδικών μειγμάτων ενέματος περιλαμβάνουν:

   • υψηλή ελαστικότητα, αδιάβροχη.
   • όταν στερεοποιηθούν, δεν απορροφούν βρωμιά και σκόνη.
   • ανθεκτικό σε απορρυπαντικά και λειαντικά.
   • το μείγμα είναι ανθεκτικό στον παγετό, ανθεκτικό σε ακραίες θερμοκρασίες, αντέχει t από -20 έως +100 βαθμούς Κελσίου.
   • έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής – έως 50 χρόνια.
   • μην ξεθωριάζουν με την πάροδο του χρόνου και μην σπάσετε.
   • έχουν μια ευρεία παλέτα χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων φωτεινών τροποποιήσεων, μεταλλικών και χαμαιλέοντων.

   Υπάρχουν επίσης μειονεκτήματα:

   • σχηματίζουν μια τραχιά επιφάνεια λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε άμμο.
   • είναι δύσκολο να αφαιρεθούν από την επιφάνεια.
   • σκληραίνουν πολύ γρήγορα, επομένως, απαιτούν ορισμένες δεξιότητες εργασίας όταν εφαρμόζονται.
   • έχουν υψηλό κόστος.

   Ο εποξειδικός αρμόστοκος έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και χρησιμοποιείται ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. Ταυτόχρονα, απαιτούν εμπειρία και πολλά – διαφορετικά, μπορείτε να καταστρέψετε τόσο το κεραμίδι όσο και το όχι φθηνό ενέματα..

   Πολυουρεθάνη

   Πρόκειται για πλαστικά μείγματα που παρουσιάζουν εξαιρετικά υψηλά χαρακτηριστικά υδατοαπωθητικότητας. Χρησιμοποιούνται για αρμολόγηση αρμών από 1 έως 6 mm, λειτουργούν καλά σε κινητά υποστρώματα.

   Τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα των συνθέσεων είναι:

   • μην απορροφά τη βρωμιά και τη σκόνη.
   • διεισδύουν εύκολα ακόμη και στις πιο λεπτές ραφές.
   • παγώστε αργά, οπότε σε περίπτωση ανεπιτυχούς εφαρμογής, υπάρχει χρόνος για να διορθώσετε την κατάσταση.
   • αφαιρείται εύκολα από την επιφάνεια του κεραμιδιού.
   • εφαρμόζεται σε μορφή έτοιμη προς χρήση.

   Υπάρχει επίσης ένα μειονέκτημα – το μείγμα καταστρέφεται από τη δράση του χλωρίου, το οποίο, δυστυχώς, είναι ένα απαραίτητο συστατικό του νερού της βρύσης..

   Κόμμι

   Ενώσεις με υψηλή ολκιμότητα, που χρησιμοποιούνται όταν εργάζεστε με ραφές πάχους 2-3 cm. Αυτά τα μείγματα είναι ανθεκτικά στη θερμότητα, σε θλίψη και ανθεκτικά στην κάμψη. Έχουν ανοσία σε αντίξοες εξωτερικές συνθήκες, δεν σπάνε και δεν αλλάζουν χρώμα με την πάροδο του χρόνου. Συχνά χρησιμοποιείται ως επάνω στρώμα αγκύρωσης.

   Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν το υψηλό κόστος της αρμολόγησης.. Εάν η σύνθεση δεν αφαιρεθεί αμέσως από το κεραμίδι, θα δημιουργηθεί μια θολό μεμβράνη στην επιφάνειά της.. Το μείγμα δεν ανέχεται τον καθαρισμό με ατμό, γεγονός που περιορίζει σημαντικά το πεδίο εφαρμογής του.

   Φουράν

   Όπως και οι εποξειδικές ενώσεις, κατασκευάζονται με βάση ρητίνες, μόνο λατέξ ή τσιμέντο Portland χρησιμοποιείται ως πρόσθετο συστατικό, το οποίο παρέχει ελαστικότητα και αυξημένη αντοχή των ραφών.

   Τα πλεονεκτήματα του μείγματος είναι προφανή:

   • ανθεκτικό στην υγρασία?
   • ανθεκτικό σε διαλύματα όξινης βάσης και υπεριώδες φως.
   • σχηματίζει μια σκληρή ραφή.
   • δεν σπάει καθ ‘όλη τη διάρκεια της λειτουργίας.

   Ωστόσο, το μείγμα έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα – μπορεί να αντιδράσει με επιθετικά χημικά διαλύματα, απελευθερώνοντας τοξικές ενώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη τη χρήση ενέματα φουρανίου σε κατοικημένη περιοχή..

   Το μείγμα παράγεται μόνο σε μαύρο χρώμα, είναι δύσκολο να τα βρείτε στην δωρεάν πώληση..

   Στεγανοποίηση

   Κατασκευάζεται σε βάση σιλικόνης. Αυτά περιλαμβάνουν τα προαναφερθέντα στεγανωτικά και σφραγίδες. Τα πλεονεκτήματα τέτοιων ενέματα περιλαμβάνουν αντοχή στην υγρασία και ελαστικότητα. Ωστόσο, το υλικό φθείρεται γρήγορα, επομένως δεν είναι πολύ δημοφιλές στους καταναλωτές..

   Λάβετε υπόψη ότι σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο αρμόστοκος σιλικόνης δεν υπάρχει καθόλου.. Υπάρχει μόνο στεγανωτικό σιλικόνης, αλλά δεν πρέπει να τρίβουν τις ραφές – η σύνθεση χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη στεγανοποίηση των αρμών της επένδυσης με το νεροχύτη και άλλες εγκαταστάσεις υγιεινής. Για φινίρισμα, πρέπει να εφαρμοστεί ένα επιφανειακό στρώμα αρμόστοκου με κατάλληλη σύνθεση..

   Χρώμα

   Η επιλογή της σκιάς ενέματος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση ολόκληρου του δωματίου. Ένα καλά επιλεγμένο μείγμα μπορεί να αναβιώσει ακόμη και τα πιο «ανεπιτήδευτα» και βαρετά πλακάκια..

   Όταν αγοράζετε ένα μείγμα, μπορείτε να βασιστείτε στις δικές σας προτιμήσεις, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφοροι κανόνες:

   • η αρμολόγηση των ανοιχτών αποχρώσεων αυξάνει οπτικά το χώρο του δωματίου λόγω της επίδρασης του “συνδυασμένου μοτίβου”.
   • Αντίθετα, οι σκούρες ραφές δίνουν έμφαση σε κάθε συγκεκριμένο κεραμίδι στη συνολική επένδυση.
   • εάν υπάρχουν διακοσμητικά στοιχεία στο μοτίβο κεραμιδιών, τότε το έγχρωμο ενέματα πρέπει να συνδυαστεί με αυτά στο χρώμα. Είναι βέλτιστο να πάρετε μια φούγκα μερικές αποχρώσεις πιο σκούρες.
   • για ένα σκούρο κεραμίδι, ο αρμόστοκος επιλέγεται για δύο τόνους πιο σκούρος και για έναν ελαφρύ, αντίθετα, είναι ελαφρύτερος.
   • όταν εργάζεστε με πολύχρωμα πλακάκια, θα πρέπει να προτιμάτε τις διαφανείς αρθρώσεις ή το αρμόστοκο με το εφέ “χαμαιλέοντας”.
   • αν θέλετε να δώσετε στα πλακάκια μέγιστη εκφραστικότητα, μη διστάσετε να τακτοποιήσετε τις ραφές σε μια σκιά αντίθεσης.

   Σήμερα, οι κατασκευαστές παράγουν ένα ευρύ φάσμα αρμόστοκων: μπλε, κίτρινο, γαλάζιο, μπορντό και πορτοκαλί, καθώς και μεταλλικές, μαργαριταρένιες, χρυσές και ασημί αποχρώσεις, μπρούτζινα και λαμπερά ενέματα.. Όχι πολύ καιρό πριν, φώτα μίγματα εμφανίστηκαν στην αγορά που λάμπουν στο σκοτάδι.. Έχουν μεγάλη ζήτηση στους λάτρεις της δημιουργικότητας στο εσωτερικό..

   Όταν πηγαίνετε στο κατάστημα, πάρτε μαζί σας τα πλακάκια που θα χρησιμοποιήσετε για επένδυση. Αυτό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή χρώματος φούγκας..

   Ποιο να διαλέξω?

   Κατανοώντας σαφώς ποια είναι η ιδιαιτερότητα κάθε τύπου ενέματος, είναι εύκολο να προσδιοριστεί ποια σύνθεση είναι κατάλληλη για ένα συγκεκριμένο είδος εργασίας.

   Αν έχουμε να κάνουμε με σχετικά ξηρούς τοίχους του διαδρόμου ή του μπάνιου, τότε ο απλούστερος τσιμεντοκονίας είναι αρκετά. Σε δωμάτια με υψηλή υγρασία, αξίζει να προτιμάτε πιο υγροσκοπικά μίγματα · εδώ αξίζει να επιλέξετε πολυουρεθανική ή λατέξ ενέματα.

   Εάν η επιφάνεια είναι συνεχώς σε επαφή με νερό (δωμάτια σε πισίνες και ντους), θα πρέπει να αγοράσετε μια σύνθεση που εμποδίζει το σχηματισμό μούχλας και μούχλας. Αυτά περιλαμβάνουν εποξειδικό ενέματα, Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πολυουρεθάνη.

   Η επιλογή του μείγματος επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ιδιαιτερότητες της χρήσης της ίδιας της επικάλυψης..

   Εάν το κεραμίδι έχει τοποθετηθεί σε κινούμενη επιφάνεια ή δονούμενη βάση, τότε θα πρέπει να επιλέξετε συνθέσεις με υψηλή πλαστικότητα, για παράδειγμα, φούρα φουράν, πολυουρεθάνη ή λάτεξ..

   Οι ίδιες συνθέσεις θα είναι οι βέλτιστες για μη θερμαινόμενα δωμάτια ή για εργασίες πρόσοψης. Εάν αγοράζετε άλλους τύπους ενέματος, τότε λόγω των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας και της αντίστοιχης θερμικής διαστολής και συστολής, ο αρμόστοκος απλά θα σπάσει..

   Το πλάτος των αρμών είναι ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή του μείγματος:

   • στενές σχισμές 1-3 mm σφραγίζονται καλύτερα με πλαστικά μείγματα χωρίς ορυκτά συστατικά.
   • ραφές έως 6 mm παχύ, είναι προτιμότερο να επεξεργαστείτε με αρμούς με λεπτή άμμο.
   • αν η πίστα έχει πλάτος 1-2 εκατοστά, τότε η σύνθεση πρέπει να είναι πολύ πλαστική, εδώ συνιστάται να αγοράσετε ένα πλαστικοποιημένο μίγμα τσιμέντου με ένα χοντρόκοκκο υλικό πλήρωσης.

   Αξίζει να δοθεί προσοχή στα χαρακτηριστικά του ίδιου του κεραμιδιού, καθώς ο αρμόστοκος όχι μόνο γεμίζει τα κενά μεταξύ των πλακιδίων, αλλά και κολλά τα άκρα του κεραμιδιού:

   • Τα γυαλιστερά πλακάκια απαιτούν μίγματα πολυουρεθάνης και λατέξ. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε μια σύνθεση τσιμέντου μικρού μεγέθους κόκκων, η αρμολόγηση με λειαντικά απαγορεύεται αυστηρά εδώ..
   • Τα γυάλινα πλακάκια ή τα ψηφιδωτά απαιτούν ένα εποξειδικό ενέματα.
   • Ο διακοσμητικός εποξειδικός ενέματος λειτουργεί καλά με αρμούς τσιμέντου-άμμου. Τα υγρά σκευάσματα δεν συνιστώνται εδώ. Αυτό θα προκαλέσει υπερκατανάλωση ενέματος, το οποίο θα είναι αρκετά δύσκολο να καθαριστεί αργότερα..

   Για εργασίες πρόσοψης και εξωτερική διακόσμηση τοίχων, το μείγμα φουράν είναι το βέλτιστο. Το να το βρείτε στα καταστήματα είναι αρκετά προβληματικό, οπότε αν δεν μπορούσατε να αγοράσετε αυτήν τη σύνθεση, δοκιμάστε τσιμέντο με την προσθήκη μείγματος λατέξ και μυκητοκτόνου, θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής της επικάλυψης.

   Εάν επιλέγετε ενέματα για πλακάκια δαπέδου, επιλέξτε τσιμέντο-άμμο ή εποξειδικό ενέματα.. Παρεμπιπτόντως, εάν διακοσμείτε τζάκι ή σόμπα, μπορείτε να αγοράσετε τα ίδια μείγματα αρμόστοκου. Αλλά η ενδοδαπέδια θέρμανση απαιτεί μια ένωση πολυουρεθάνης..

   Ένα λάθος επιλεγμένο μείγμα αρμολόγησης θα υποβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα της επίστρωσης φινιρίσματος, θα συντομεύσει τη διάρκεια ζωής της επένδυσης και θα οδηγήσει σε επιδείνωση των υγειονομικών και αισθητικών χαρακτηριστικών της..

   Οροι χρήσης

   Η εφαρμογή Fugue είναι μια απλή διαδικασία. Δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες ή μεγάλη εμπειρία. Ωστόσο, χρειάζεστε ακόμα κάποια ικανότητα..

   Προετοιμασία επιφάνειας

   Η αρμολόγηση πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την αντιμετώπιση της επιφάνειας του τοίχου ή του δαπέδου. Αυτό οφείλεται στις ιδιαιτερότητες του υλικού που αντιμετωπίζει. Μια μέρα μετά το καπλαμά, η κόλλα δεν είναι ακόμα στη μέγιστη αντοχή της. Αυτό σας επιτρέπει να αφαιρέσετε γρήγορα και εύκολα όλους τους λεκέδες και τη βρωμιά..

   Μετά από 24 ώρες, η υπολειπόμενη υγρασία του κεραμιδιού εξασφαλίζει αποτελεσματική πρόσφυση του μείγματος στο υλικό. Εάν υπάρχει περισσότερο υγρό, τότε το μίγμα της σπάτουλας θα γίνει υγρό και η ελαστικότητα θα μειωθεί – μια τέτοια σύνθεση σχεδόν δεν κατανέμεται στις ραφές..

   Ταυτοχρονα δεν αξίζει περισσότερο από μια μέρα, καθώς οι ανοιχτές ραφές είναι ευαίσθητες στη βρωμιά, τη σκόνη και τα συντρίμμια, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν τη στερέωση, καθώς και να περιπλέξουν την εφαρμογή οποιωνδήποτε φουγκών.

   Πριν από την εργασία, πρέπει να καθαρίσετε τις ραφές από τα υπολείμματα κόλλας, στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε ένα σφουγγάρι, μια βούρτσα ή ένα πινέλο για να καθαρίσετε τη σκόνη και τα μικρά θραύσματα.

   Παρακαλούμε να σημειώσετε ότι όσο πιο καθαρή είναι η επιφάνεια που πρόκειται να υποβληθεί σε επεξεργασία, τόσο υψηλότερη είναι η ποιότητα του αρμόστοκου, τόσο πιο λείο θα είναι το αρμόστομα και τόσο πιο σταθερά “κολλάει” με άκρες πλακιδίων.

   Εφαρμογή της σύνθεσης

   Για να εφαρμόσετε ενώσεις αρμολόγησης, θα χρειαστείτε εργαλεία κατασκευής:

   • ελαστική σπάτουλα?
   • μυστρίο;
   • κώνος κατασκευής?
   • καλώδιο σύνδεσης.

   Επιπλέον, ένα πανί και ένα υγρό σφουγγάρι είναι χρήσιμα στην εργασία..

   Το ενέματα μπορεί να εφαρμοστεί με διάφορους τρόπους. Ας εξετάσουμε το καθένα από αυτά:

   Με μια σπάτουλα

   Μια μικρή φούγκα μεταφέρεται απευθείας στο εργαλείο και στη συνέχεια με δύναμη, περνώντας από τη ραφή, πιέζεται στη ραφή. Μετά από αυτό, είναι απαραίτητο να καλύψετε ξανά τη ραφή, αλλά ήδη κατά μήκος, αφαιρώντας το περίσσιο μείγμα.

   Αυτή η διαδικασία είναι απλή και αν εισαγάγετε τον σωστό ρυθμό, τότε όλη η εργασία μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα..

   Το ενέματα που πιέζεται με μια σπάτουλα πρέπει να καταλαμβάνει ολόκληρο τον χώρο των αρθρώσεων – η εμφάνιση κενών είναι απαράδεκτη! Διαφορετικά, η φούγκα δεν θα προστατεύσει το κεραμίδι, θα αρχίσει να σπάει και να σκάει..

   Χρησιμοποιώντας τρίφτη

   Η σπάτουλα είναι ειδικά σχεδιασμένη για γρήγορη εφαρμογή του μείγματος στα πλακάκια. Η σύνθεση αραιωμένη σε νερό λαμβάνεται απλά σε τρίφτη και “χύνεται” στο κεραμίδι. Μετά από αυτό, πρέπει να μετακινήσετε το πλωτήρα διαγώνια, καλύπτοντας προσεκτικά κάθε ραφή. Όπως και στην πρώτη περίπτωση, στο τέλος της εργασίας, αξίζει να περπατήσετε μαζί με έναν τρίφτη για να αφαιρέσετε τα αχρησιμοποίητα υπολείμματα του μείγματος.

   Αυτή η μέθοδος είναι βέλτιστη όταν εργάζεστε με μεγάλους όγκους, καθώς και στην περίπτωση πλακιδίων δαπέδου..

   Προσπαθήστε να περιορίσετε την επιφάνεια εργασίας σε περίπου 1 τετραγωνικό μέτρο, αυτό θα επιτρέψει τον έλεγχο της ποιότητας της εργασίας και της κατανομής του αρμόστοκου στην επιφάνεια..

   Μυστρίο

   Εάν έχετε διακοσμήσει ποτέ ένα κέικ με σύριγγα ψησίματος, τότε έχετε μια πρόχειρη ιδέα για την αρχή της εφαρμογής ενέματος χρησιμοποιώντας κώνο σπάτουλας. Το εργαλείο είναι μια σακούλα μέσα στην οποία τοποθετείται το μείγμα, το οποίο, όταν πιέζεται, βγαίνει από τον κώνο σε ένα λεπτό ομοιόμορφο στρώμα.

   Για να αρμολογήσετε με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να βάλετε τη μύτη του κώνου ακριβώς στη ραφή και, πιέζοντας στους τοίχους, να κινηθείτε απαλά κατά μήκος της ραφής. Λοιπόν, η περίσσεια μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με ένα υγρό πανί ή με το δικό σας δάχτυλο. Ωστόσο, οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν ένα κομμάτι καλωδίου κατάλληλου μεγέθους για αυτό..

   ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

   Με την πάροδο του χρόνου, η αρμολόγηση σε τοίχους και δάπεδα απαιτεί αποκατάσταση, αυτό ισχύει ιδιαίτερα για φθηνά μείγματα και συνθέσεις που εφαρμόστηκαν πριν από αρκετές δεκαετίες.

   Για να ανανεώσετε τις παλιές ραφές, μερικές φορές αρκεί να τις βάψετε απλά.. Για να το κάνετε αυτό, ετοιμάστε χρώμα, μια οδοντόβουρτσα και μια μικρή βούρτσα. Θα χρειαστείτε επίσης χλωρίνη στη δουλειά σας. Καθαρίστε τις ραφές από τη σκόνη, τη βρωμιά και τους λιπαρούς λεκέδες με μια οδοντόβουρτσα, στη συνέχεια εφαρμόστε χλωρίνη αναμεμειγμένη με νερό σε αναλογία 1 προς 1 για 10-15 λεπτά. Μετά τον καθορισμένο χρόνο, ξεπλύνετε την επιφάνεια και εφαρμόστε βαφή με ένα πινέλο Το Αυτή η μέθοδος είναι η απλούστερη, αλλά έχει σχεδιαστεί για όχι περισσότερο από 6 μήνες. Έξι μήνες αργότερα, η διαδικασία πρέπει να επαναληφθεί..

   Εάν χρειάζεστε αποτέλεσμα μεγαλύτερης διάρκειας, θα πρέπει να αφαιρέσετε το παλιό ενέματα και να εφαρμόσετε ένα νέο.. Εφαρμόστε νέο ενέματα με λαστιχένια σπάτουλα.

   Εάν η ποιότητα του ενέματος σας ταιριάζει, αλλά αποφασίσετε να αλλάξετε ελαφρώς το χρώμα των αρμών, τότε αξίζει να εφαρμόσετε ένα λεπτό στρώμα ενέματος, στο οποίο έχει προστεθεί το χρώμα της επιθυμητής σκιάς.

   Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στον τρόπο αφαίρεσης του παλιού ενέματος. Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν ειδικά εργαλεία για αυτό, αλλά αν δεν είναι εκεί, δεν έχει σημασία. Βασικα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μαχαίρι, αρκεί η λεπίδα να μη γρατσουνίσει το κεραμίδι. Αν δεν έχετε ούτε μαχαίρι στο χέρι, χρησιμοποιήστε ένα απλό κατσαβίδι. Επίσης, είναι εξαιρετική στο να διαλέξει την παλιά επίστρωση..

   Αφού αφαιρεθεί ο παλιός ενέματος, οι ραφές πρέπει να καθαρίζονται από υπολείμματα υλικού χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε βούρτσα ή ηλεκτρική σκούπα.

   Οι ειδικοί προτείνουν την ανανέωση του ενέματος κάθε 5 χρόνια για να διατηρείτε τους τοίχους και το δάπεδο σας κομψά και φρέσκα για τα επόμενα χρόνια..

   Κατασκευαστές

   Οι πιο δημοφιλείς εγχώριοι καταναλωτές αρμόζουν από γνωστούς κατασκευαστές όπως Άτλας, Κιίλτο και μερικούς άλλους.

   Ατλας

   Τα προϊόντα της πολωνικής εταιρείας Atlas είναι πολύ ανταγωνιστικά στην αγορά υλικών φινιρίσματος και οικοδομικών μειγμάτων..

   Αυτό το κονίαμα προτιμάται από επαγγελματίες τεχνίτες. Αυτό οφείλεται στα χαρακτηριστικά υψηλής απόδοσης:

   • το μείγμα δεν σπάει με την πάροδο του χρόνου και δεν θρυμματίζεται μετά το στέγνωμα.
   • το διάλυμα είναι πλαστικό, δεν χαράζει τα πλακάκια και γεμίζει εύκολα ακόμη και τους στενότερους αρμούς.
   • το διάλυμα διατηρεί την ελαστικότητά του για 2-3 ώρες – αυτός ο χρόνος είναι αρκετός για να διορθώσει τις ελλείψεις που έγιναν κατά την εφαρμογή.
   • χαρακτηρίζεται από αντοχή σε ακραίες θερμοκρασίες και υγροσκοπικότητα.
   • Ο κατάλογος περιλαμβάνει περισσότερες από 3 ντουζίνες αποχρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των χρωμάτων όπως το χάλκινο και το ασημί.

   Λιτοκόλ

   Αυτή είναι μια ιταλική μάρκα. Οι αρμόστοκοι αυτής της μάρκας χρησιμοποιούνται για αρμούς από 1 έως 15 mm, χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση γυαλιού, ξύλου και μεταλλικών πλακιδίων, καθώς και ψηφιδωτών.

   Το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα του κατασκευαστή είναι η ευρύτερη επιλογή αποχρώσεων. Συνολικά, τα προϊόντα παρουσιάζονται σε 103 αποχρώσεις, μεταξύ των οποίων υπάρχουν ακόμη φωτεινές επιλογές, μεταλλικές και μαργαριταρένιες συνθέσεις. Αυτοί οι σύνδεσμοι είναι 10 φορές ανώτεροι από τους αρμούς τσιμέντου σε τόσο σημαντικούς δείκτες όπως η ελαστικότητα και η αντοχή στο νερό.. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επαγγελματίες προτιμούν τη συγκεκριμένη μάρκα όταν διακοσμούν πισίνες, ντους και σάουνες..

   Ξεχωριστά, αξίζει να σημειωθεί η αντίσταση σε ακραίες θερμοκρασίες. Ο αρμόστοκος δεν χάνει τις λειτουργικές του ιδιότητες σε θερμοκρασίες από -20 έως +110 μοίρες, δεν σπάει ή θρυμματίζεται.

   Ceresit

   Τα μίγματα κτιρίων από τη Γερμανία είναι συνώνυμα της υψηλότερης ποιότητας και αντοχής για πολλές δεκαετίες. Η αρμολόγηση από γερμανική μάρκα δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι ενώσεις αρμολόγησης Ceresit χρησιμοποιούνται για τη σφράγιση των αρμών πλακιδίων, καθώς και πλακιδίων από γυαλί ή πέτρα. Έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην πρόσοψη..

   Τα πλεονεκτήματα της αρμολόγησης της γερμανικής εκμετάλλευσης περιλαμβάνουν:

   • υγροσκοπικότητα
   • φιλικότητα προς το περιβάλλον.
   • υψηλή ταχύτητα στερεοποίησης.
   • αντοχή σε ακραίες θερμοκρασίες.

   Κιίλτο

   Αυτή η φινλανδική εταιρεία παράγει ενέματα για πλακάκια και τούβλα κλίνκερ, και είναι επίσης διάσημη για τα προϊόντα της για τον καθαρισμό και την προστασία πλακιδίων..

   Τα μείγματα αρμόστοκων από αυτόν τον κατασκευαστή διαφέρουν στην ελάχιστη εκπομπή επιβλαβών ουσιών. Χρησιμοποιείται για αρμούς από 1 έως 6 mm με βάθος όχι μεγαλύτερο από 3 mm.

   Τα οφέλη περιλαμβάνουν:

   • ευρεία γκάμα χρωμάτων -32 αποχρώσεις.
   • ευελιξία – χρησιμοποιείται τόσο για εσωτερικές όσο και για εξωτερικές εργασίες φινιρίσματος.
   • στεγνώνει σε 2-3 ώρες.

   • ανοσοποιημένο στο ηλιακό φως.
   • δεν αλλάζει χρώμα και δεν σπάει με την πάροδο του χρόνου.
   • προστατεύει από μούχλα και μούχλα.
   • δίνει μια ομαλή και ομοιόμορφη ραφή.

   Αυτή η σύνθεση χρησιμοποιείται συχνότερα για πλακάκια σχεδιαστών..

   Μαπέι

   Είναι ένας εποξειδικός αρμόστοκος που κατασκευάζεται στην Ιταλία και συχνά αναφέρεται ως «βερνίκι αρμόστοκου». Το υλικό μπορεί να ονομαστεί συμβίωση της μάζας του αρμόστοκου και της κόλλας. Το μείγμα παρασκευάζεται με βάση εποξειδικές ρητίνες με προσθήκη άμμου και πρόσθετων ορυκτών. Χάρη σε αυτήν τη σύνθεση, η φούγκα αποκτά ιδιαίτερη αντίσταση σε επιθετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, επομένως το μείγμα χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε εργασία, σε οποιεσδήποτε συνθήκες θερμοκρασίας και για τυχόν επικαλύψεις..

   Το υλικό σε όλα τα περιβάλλοντα εμφανίζει μόνο τα πιο εξαιρετικά χαρακτηριστικά των καταναλωτών:

   • καλή κατανομή του μείγματος.
   • αδιάβροχο;
   • αντοχή πρόσφυσης στα πλακίδια.

   • αντοχή σε ακραίες θερμοκρασίες και υπεριώδη ακτινοβολία.
   • ομοιομορφία της απόχρωσης κατά το στέγνωμα.
   • υψηλή αντοχή.

   Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό αυτής της μάρκας ενέματος είναι η διαφανής υφή του, λόγω της οποίας η επιφάνεια της άρθρωσης αποκτά μια γυαλιστερή εμφάνιση “βερνικιού”.

   Το παρακάτω βίντεο περιγράφει τις αποχρώσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ενέματα πλακιδίων..