Πώς να αφαιρέσετε τις περσίδες;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι περσίδων: ύφασμα, αλουμίνιο, ρολά, αλλά ανεξάρτητα από τον τύπο, όλα πρέπει να αφαιρούνται και να καθαρίζονται περιοδικά. Δεδομένου ότι όλα είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά, η συχνότητα του πλυσίματός τους είναι διαφορετική. Αλλά σε κάθε περίπτωση, για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν από το παράθυρο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κάποιες δυσκολίες στις νοικοκυρές..

Αποσυναρμολόγηση για πλύσιμο ή καθαρισμό

Η αφαίρεση των περσίδων δεν είναι δύσκολη εάν κάνετε αυτή τη δουλειά με ακρίβεια και ακρίβεια..

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος και προσπάθεια για να αφαιρέσετε τις κάθετες περσίδες:

 1. Τακτοποιήστε τις λαμέλες ομοιόμορφα κατά μήκος της μαρκίζας και ξεδιπλώστε σε μια σειρά.
 2. Ξεβιδώστε το κάλυμμα από τις πλευρές. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να το σηκώσετε, να το εκτρέψετε και να το αφαιρέσετε με μια απότομη κίνηση..
 3. Βγάλτε προσεκτικά την αλυσίδα που συνδέει τους καμβάδες.
 4. Αφαιρέστε τα βάρη από τα κάτω διαμερίσματα lamella.
 5. Ξεχωρίστε και διπλώστε τους καμβάδες έναν έναν.

Η αφαίρεση προϊόντων αλουμινίου και πλαστικού συμβαίνει με παρόμοιο τρόπο και κατά την αποσυναρμολόγηση ξύλινων κατασκευών, οι σφιγκτήρες αφαιρούνται και από τις δύο πλευρές εκ των προτέρων. Κατά την αφαίρεση της κουρτίνας, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το γείσο από την οροφή πιέζοντας τη γλωττίδα μανδάλωσης και κρατώντας το. Είναι πολύ σημαντικό να αφαιρέσετε τα βύσματα από τα άκρα των συνδετήρων λωρίδας έτσι ώστε αυτά τα μέρη να μην σκουριάζουν κατά το πλύσιμο..

Πριν αφαιρέσετε τις οριζόντιες περσίδες από τα παράθυρα, πρέπει να τις σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα και να τις σκουπίσετε με ένα στεγνό πανί. Για την αποσυναρμολόγηση, θα χρειαστείτε ένα κατσαβίδι, πολλά μπουλόνια και βίδες με αυτοκόλλητη τομή. Μπορείτε να αφαιρέσετε τις κουρτίνες μόνο όταν το παράθυρο είναι κλειστό.. Δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την αποσυναρμολόγηση των οριζόντιων περσίδων εάν ακολουθήσετε την παρακάτω ακολουθία:

 1. Βεβαιωθείτε ότι αφαιρέσατε το κουτί (εάν υπάρχει διακοσμητικό κάλυμμα), ανασηκώνοντας τους συνδετήρες με ένα κατσαβίδι.
 2. Σηκώστε τις σανίδες, κρατώντας τις με το ένα χέρι, μέχρι τις γλωττίδες στο επάνω περίγραμμα.
 3. Βρείτε τις αγκύλες των αγκύλων (καρτέλες στις άκρες) και αφαιρέστε τις από τις βάσεις – κινείστε προς το μέρος σας και προς τα δεξιά.
 4. Τραβήξτε απαλά τα πηχάκια προς το μέρος σας και αποσυνδέστε τα..
 5. Είναι δυνατόν να αφαιρέσετε τις κουρτίνες στις βάσεις από πλαίσια ή τοίχους. Τα στηρίγματα συνήθως εγκαθίστανται σε μεταλλικές γωνίες. Αφαιρούνται με κατσαβίδι ή εξάγωνο..

Μην σπρώχνετε απότομα τους συνδετήρες εάν δεν υποχωρήσουν, καθώς ορισμένα μέρη είναι μάλλον εύθραυστα. Κάνοντας τη δουλειά με ακρίβεια και σωστό τρόπο, θα είναι αρκετά εύκολο να διαχωρίσετε το σύστημα ρύθμισης από τους βραχίονες στερέωσης. Εάν η αποσυναρμολόγηση αποτύχει, μπορείτε να προσπαθήσετε να αποσυνδέσετε το σύστημα από το πλαίσιο χωρίς να το αποσυνδέσετε από τα στηρίγματα. Για αυτό, υπάρχει μια μέθοδος στερέωσης των κουρτινών στο πλαίσιο (με / χωρίς πρόσθετες γωνίες για στερέωση). Εάν υπάρχουν τέτοιες γωνίες, τότε αξίζει να προσπαθήσετε να τις αποσυνδέσετε από το πλαίσιο – συνήθως στερεώνονται στο πλαίσιο με εξάγωνες βίδες. Για να το κάνετε αυτό, χρειάζεστε ένα κλειδί για να ξεβιδώσετε αυτά τα μπουλόνια. Οι περσίδες μπορούν να αφαιρεθούν από το παράθυρο μόλις διαχωριστούν οι γωνίες.

Φροντίστε να εξοικειωθείτε προσεκτικά με τους μηχανισμούς στηρίγματος πριν αφαιρέσετε τις περσίδες. Συνήθως στερεώνονται με ένα γαλλικό κλειδί, στρίβοντας δεξιόστροφα. Για να αφαιρέσετε το σύστημα, θα πρέπει να στρίψετε προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Τα ρολά είναι ένας απλός σχεδιασμός και επομένως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες με αυτά.. Μπορείτε να τα αφαιρέσετε και να τα κρεμάσετε χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού είναι στερεωμένα χωρίς πλαίσια διάτρησης ή τοίχους. Εάν υπάρχουν συνδετήρες, τότε είναι εύκολο να καταλάβετε πώς τις κρατούν οι κουρτίνες και πώς να τις αφαιρέσετε: πρέπει να αποσυνδέσετε είτε τον άξονα με τον σταθερό καμβά, είτε ολόκληρη τη δομή με ένα διακοσμητικό κουτί.

Εάν είναι αδύνατο να αποσυναρμολογήσετε τη δομή, τότε είναι απαραίτητο να ξεβιδώσετε τις βίδες από τις κάτω, μετακινώντας τις πάνω, έτσι ώστε το σύστημα στερέωσης να μην παραμορφωθεί.

Οι περσίδες με Velcro ή ειδικά άγκιστρα είναι πιο εύκολο να αποκολληθούν.

Με οποιοδήποτε σύστημα στερέωσης, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε πώς αφαιρέθηκαν οι περσίδες, καθώς θα πρέπει να κρεμαστούν με την αντίστροφη σειρά. Σε πλαστικά παράθυρα και σοφίτα, οι περσίδες είναι προσαρτημένες σε ειδικά κλιπ χρησιμοποιώντας κλειδιά πρίζας, τα οποία αναφέρθηκαν παραπάνω. Αυτό το πλήκτρο γυρίζει επίσης δεξιόστροφα για να διορθώσει το φίλτρο..

Κατά την αφαίρεση τέτοιων κουρτινών, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το κλειδί συγκράτησης, γυρίζοντάς το προς την αντίθετη κατεύθυνση – αριστερόστροφα.

Πώς να πλένετε?

Οι οριζόντιες περσίδες από αλουμίνιο σκουπίζονται με ένα υγρό σφουγγάρι απευθείας στο παράθυρο ή πλένονται στο μπάνιο κάτω από το ντους. Τα Lamellas μπορούν να κρεμαστούν σε ράβδους ρούχων ή να κολληθούν σε πλακάκια σε βεντούζες για ευκολία. Στη συνέχεια, θα πρέπει να επεξεργαστείτε την επιφάνεια της μιας πλευράς με ένα απορρυπαντικό από ένα μπουκάλι ψεκασμού, να ξεπλύνετε τη βρωμιά με ένα δοχείο νερού, να το αναποδογυρίσετε και να επαναλάβετε τη λειτουργία. Οι λαμέλες είναι ελαφρώς κυρτές, οπότε το νερό πρέπει να καθοδηγείται υπό γωνία για βέλτιστο καθαρισμό. Εάν υπάρχει λίπος ή ένα παχύ στρώμα σκόνης στην επιφάνεια, τότε οι σανίδες πρέπει να αφεθούν να μουλιάσουν για μικρό χρονικό διάστημα..

Ο καθαρισμός θα επιταχυνθεί με τη χρήση ατμοκαθαριστή. Το άνω (μη αφαιρούμενο) γείσο και η κάτω λωρίδα οριζόντιων περσίδων δεν πρέπει να διαβρέχονται, καθώς είναι κατασκευασμένα από σίδηρο και υπόκεινται σε διάβρωση, επομένως, μετά το πλύσιμο, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε προσεκτικά την υγρασία που έχει πέσει πάνω τους..

Τα όρθια υφάσματα πρέπει να πλένονται περίπου δύο φορές το χρόνο για να διατηρούνται καθαρά.. Τέτοιες κουρτίνες πρέπει να πλένονται ως εξής: τραβήξτε την αλυσίδα με βάρη από όλους τους καμβάδες από κάτω, αφαιρέστε όλα τα πηχάκια από τις μαρκίζες. Στη συνέχεια, βάλτε ένα μπάνιο και απολαύστε ζεστό νερό με σκόνη ή χρησιμοποιήστε ατμοκαθαριστή. Το ύφασμα μπορεί να τρίβεται ελαφρά με μια βούρτσα και απορρυπαντικό. Αντί για ξηρή σκόνη πλυσίματος, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τζελ για να μην καταστρέψετε το ύφασμα..

Ένα προϊόν αφαίρεσης λεκέδων θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε τους λεκέδες, ένα ανοιχτόχρωμο ύφασμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με λευκαντικό. Μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά αμμωνίας όταν πλένετε λευκές κουρτίνες, καθώς προκαλούν κίτρινους λεκέδες.

Όταν καθαρίζετε τις διάτρητες πλάκες με ένα ρεύμα νερού από το ντους, ξεπλύνετε τον αφρό από όλες τις λωρίδες. Όταν στεγνώνετε το ύφασμα, μην το στύβετε και το στρίβετε. Πριν εγκαταστήσετε κάθετες κουρτίνες μετά το πλύσιμο, πρέπει να τους αφήσετε να στεγνώσουν εντελώς.. Τοποθετήστε τα πάνω από τη μπανιέρα έτσι ώστε το νερό να αποστραγγίζεται σταδιακά από τις σανίδες. Διαφορετικά, η σκόνη θα αρχίσει να κολλάει σε αυτά, αντίστοιχα, ολόκληρο το αποτέλεσμα του πλυσίματος θα μειωθεί στο μηδέν..

Όταν πλένετε στο πλυντήριο, χρησιμοποιήστε μόνο τη χειροκίνητη λειτουργία, χωρίς περιστροφή και με ήπια απορρυπαντικά. Η θερμοκρασία πρέπει να ρυθμιστεί στους 35 βαθμούς ή λιγότερο. Οι λαμέλες πρέπει να τοποθετηθούν σε κάλυμμα ή μαξιλαροθήκη και να δένονται. Όταν υπάρχουν πολλά ρολά, τότε πρέπει να το πλύνετε αρκετές φορές.. Μην τα πλένετε πολύ συχνά στο μηχάνημα, καθώς το ύφασμα μπορεί να γίνει πιο μαλακό – είναι προτιμότερο να πλένετε τέτοια προϊόντα με το χέρι.

Υλικά όπως το ξύλο δεν ανέχονται την υπερβολική υγρασία, οπότε είναι καλύτερο να τα σκουπίζετε απλά με ένα υγρό πανί και να τα σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Τα ξύλινα πηχάκια δεν πρέπει να πλένονται με καθαρό νερό, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση. Μην τα τοποθετείτε σε πολύ υγρά δωμάτια για τον ίδιο λόγο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σφουγγάρι μελαμίνης για επίμονες βρωμιές.

Ορισμένες υφασμάτινες κουρτίνες δεν συνιστάται να πλένονται επειδή είναι εμποτισμένες με προστατευτικό παράγοντα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εφαρμόσετε ηλεκτρική σκούπα ή καθαρισμό με υπερήχους από ειδικούς..

Έτσι, ανάλογα με το υλικό των περσίδων, χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους καθαρισμού τους:

 • Το αλουμίνιο πλένεται με ζεστό νερό και σαπούνι.
 • Όταν καθαρίζετε χοντρά υφάσματα, χρησιμοποιήστε μουσκεμένο και λεπτό πλύσιμο.
 • Τα ξύλινα πηχάκια σκουπίζονται με ένα υγρό σφουγγάρι.
 • Οι πτυχωτές κουρτίνες εμποτίζονται για λίγο σε ζεστό νερό με ένα μη επιθετικό απορρυπαντικό.
 • Τα ρολά ανέχονται μόνο το στεγνό καθάρισμα.
 • Οι κουρτίνες με σχάρες από υαλοβάμβακα δεν πρέπει ποτέ να πλένονται..

Πώς να εγκαταστήσετε ξανά?

Εάν, κατά την αφαίρεση των κάθετων περσίδων, αφαιρέθηκε επίσης το γείσο, τότε πριν τοποθετήσετε τις κουρτίνες στον τοίχο, συλλέξτε όλα τα πηχάκια στη μία πλευρά. Εξαλείψτε όλα τα χτυπήματα και τις πτυχώσεις και στερεώστε τα με ένα κλιπ χαρτιού (λάστιχο), τότε δεν θα επηρεάσουν την εγκατάσταση της ράβδου κουρτινών. Μπορεί να συνδεθεί εύκολα με δύο κουμπώματα χωρίς να χρειάζεστε επιπλέον εργαλεία.. Το μόνο πράγμα είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο να τοποθετήσετε το γείσο όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα, έτσι ώστε οι συνδετήρες να ταιριάζουν τέλεια στις αυλακώσεις.. Εάν η δομή είναι πολύ μεγάλη, τότε ζητήστε βοήθεια από κάποιον. Εάν τα φύλλα αφαιρέθηκαν χωριστά, τότε σε αυτή την περίπτωση, απλά τοποθετήστε τα ένα προς ένα στις θήκες..

Η διαδικασία εγκατάστασης θα είναι πολύ πιο εύκολη και γρηγορότερη εάν χρησιμοποιήσετε το μηχανισμό για να μετακινήσετε όλους τους δρομείς στη μία πλευρά πριν εγκαταστήσετε τις κουρτίνες. Αφού στερεώσετε όλες τις λαμέλες, συνδέστε τα βάρη πίσω και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια αλυσίδα για να συνδέσετε όλα τα κάτω μέρη. Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, δεν είναι καθόλου δύσκολο να συναρμολογήσετε και να καθαρίσετε τις περσίδες, οπότε είναι σχεδόν αδύνατο να χαλάσετε ή να καταστρέψετε τον ίδιο τον μηχανισμό και τους καμβάδες, με την ακριβή διαδικασία και ακρίβεια..

Μετά το πλύσιμο και το στέγνωμα, οι λαμέλες πρέπει να σκουπιστούν με ένα μαλακό στεγνό πανί (σφουγγάρι) και στις δύο πλευρές. Δεν πρέπει να συναρμολογήσετε αμέσως τη δομή, δηλαδή να εγκαταστήσετε βύσματα και ένα κάλυμμα. Συνιστάται να το κάνετε αυτό σε περίπου μία ημέρα, όταν όλα τα μέρη της δομής είναι εντελώς στεγνά. Η εγκατάσταση είναι απολύτως αντίθετη με τη διαδικασία που περιγράφεται κατά την αφαίρεση: συνδέστε τις λαμαρίνες στα στηρίγματα, γυρίστε τα μάνδαλα δεξιόστροφα.

Θα ήταν επίσης ωραίο να λιπαίνετε τους μηχανισμούς τοποθέτησης και ανύψωσης των λαβών με λάδια ή αυτόματο σπρέι..

Συμβουλές φροντίδας

Για να διατηρήσετε τις περσίδες σας σε άψογη κατάσταση για όσο το δυνατόν περισσότερο, επιμείνετε μερικές απλές συμβουλές για τη φροντίδα τους:

 1. Οι μεμονωμένες λωρίδες μπορούν να αντικατασταθούν, εάν έχουν ισχυρή μόλυνση, αλλά είναι πολύ αποθαρρυμένο να τα φέρουμε σε τέτοια κατάσταση, καθώς η διαδικασία αντικατάστασης είναι αρκετά δαπανηρή.
 2. Στην κουζίνα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μεταλλικά ή πλαστικά μοντέλα., αφού είναι πιο εύκολο να καθαριστούν, στο γραφείο – κάθετες όψεις, στο φυτώριο – ξύλο σε χρώμα ή πλισέ κουρτίνες με εκτύπωση. Μην κρεμάτε υφασμάτινες κουρτίνες στην κουζίνα, γιατί σε αυτό το μέρος θα έρθουν σε επαφή με το λίπος..
 3. Απαιτείται πλήρης καθαρισμός τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο μήνες., όπως και σε δυσπρόσιτα σημεία η σκόνη και η βρωμιά συσσωρεύονται σε μεγάλες ποσότητες. Σε αυτή την περίπτωση, η διάρκεια ζωής τους θα αυξηθεί, επειδή η βρωμιά συχνά φράζει στους συνδετήρες και τους μηχανισμούς..
 4. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για πλήρη πλύση, μπορείτε να καθαρίσετε τις κουρτίνες χωρίς να χρειαστεί να τις αφαιρέσετε από το παράθυρο. Στη συνέχεια, πρέπει να σκουπιστούν καλά, να κλείσουν καλά και να σκουπιστούν με ένα πανί (σφουγγάρι) εμποτισμένο με σαπουνόνερο, αφήστε για μερικά λεπτά για να διαλυθεί η βρωμιά και στη συνέχεια σκουπίστε με ένα υγρό καθαρό πανί.
 5. Μπορείτε να αερίσετε το δωμάτιο με κλειστά ρολά – το βύθισμα θα απαλλάξει το ύφασμα από τη συσσωρευμένη σκόνη. Η σκόνη από τα πηχάκια αφαιρείται πιο βολικά με μια φαρδιά βούρτσα με μαλακή τρίχα.
 6. Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να πλένετε οριζόντιες κουρτίνες από λιπαρούς λεκέδες. Για να μην χρειάζεται να τα αφαιρείτε και να τα κρεμάτε συνεχώς, μπορείτε απλά να σκουπίζετε τις σανίδες κάθε μέρα με υγρά μαντηλάκια ή να τις σκουπίζετε με τη χαμηλότερη ισχύ. Έτσι, μπορεί να γίνει ένας ενδελεχής καθαρισμός μία φορά κάθε δύο μήνες..
 7. Έχοντας μεγάλα παράθυρα στο διαμέρισμα, ειδικά με ξύλινα ή συνδυασμένα συστήματα, είναι απίθανο να μπορείτε να αντιμετωπίσετε χωρίς βοηθούς κατά την αποσυναρμολόγηση των περσίδων, οπότε βεβαιωθείτε εκ των προτέρων ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποιος κοντά σας που μπορεί να σας βοηθήσει με την αφαίρεσή τους.
 8. Σύνθεση κατά της σκόνης, εύκολο να βρεθεί σε εξειδικευμένα καταστήματα υλικού. Αφού το εφαρμόσετε, οι κουρτίνες θα λερώνονται λιγότερο συχνά και λιγότερο..

Δεν συνιστάται χρησιμοποιήστε περσίδες υφάσματος σε μέρη με υψηλή θερμοκρασία, υγρασία, βρωμιά. Απαγορευμένος επιτρέπουν πτυχώσεις και κάμψεις στον καμβά κατά τη λειτουργία.

Θα μάθετε πώς να αφαιρείτε γρήγορα τις οριζόντιες περσίδες στο επόμενο βίντεο..