Βέλτιστο βάθος για μια ντουλάπα

Χαρακτηριστικά και οφέλη

Το πιο απαιτητικό έπιπλο σήμερα είναι μια ντουλάπα. Ένα καλό ντουλάπι ή μια ενσωματωμένη ντουλάπα είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη δημιουργία ενός βολικού συστήματος αποθήκευσης. Το κύριο πλεονέκτημα μιας ντουλάπας σε σύγκριση με μια συνηθισμένη ντουλάπα είναι η δυνατότητα εξοικονόμησης πολύτιμων τετραγωνικών μέτρων, ακόμη και εκατοστών, για την ορθολογική τοποθέτηση του μέγιστου αριθμού αντικειμένων σε μια μικρή περιοχή.

Ο σχεδιασμός οποιουδήποτε μοντέλου ντουλαπιού αποτελείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

  1. γάστρα από πλευρικούς και οπίσθιους τοίχους, οροφή και δάπεδο.
  2. συστήματα διαμερισμάτων από άνω και κάτω οδηγούς, μηχανισμούς κυλίνδρων, κατακόρυφα και οριζόντια προφίλ και πόρτες.
  3. εσωτερική πλήρωση.

9 φωτογραφίες

Διαστάσεις (επεξεργασία)

Όταν αγοράζετε μια ντουλάπα, πρέπει να σκεφτείτε τις διαστάσεις της, τον αριθμό των θυρών και την εσωτερική διανομή. Εάν το μήκος και το ύψος της δομής εξαρτώνται κυρίως από το μέγεθος του δωματίου ή της θέσης, τότε ο σχεδιασμός του βάθους πρέπει να εξεταστεί πιο προσεκτικά..

9 φωτογραφίες

Βάθος

Το μέγιστο και ελάχιστο βάθος της γάστρας είναι ουσιαστικά απεριόριστο και εξαρτάται από διάφορα σημεία, για παράδειγμα, από το είδος της πλήρωσης που θα χρησιμοποιηθεί. Όταν σχεδιάζετε την εσωτερική μπάρα για ρούχα, πρέπει να βασίζεστε σε βάθος ντουλαπιού τουλάχιστον 55-60 cm, δεδομένου ότι ο συρόμενος μηχανισμός διαρκεί περίπου 8-10 cm χώρο..

Βάθος μικρότερο από 50 εκατοστά θα οδηγήσει στην ανίχνευση των μανικιών από γούνινα παλτό και κάτω μπουφάν έξω από την ντουλάπα, ζημιά στα κουμπιά στα μανίκια των μπουφάν λόγω πτώσης στα κενά του συρόμενου συστήματος και στην ανάγκη συνεχούς βάλτε τα ρούχα στο βάθος της ντουλάπας με το χέρι. Επομένως, για ελεύθερη κίνηση των θυρών, εάν το επιτρέπει ο χώρος, είναι καλύτερο να σχεδιάσετε το βάθος της ντουλάπας στις κρεμάστρες 70-80 cm.

Το μέγιστο βάθος διαμερίσματος μπορεί να είναι διαφορετικό, έως 90-100 εκ. Αλλά πριν παραγγείλετε ένα τέτοιο βάθος, πρέπει να σκεφτείτε την ευκολία να βρείτε πράγματα στα βάθη των ραφιών ενός τέτοιου ντουλαπιού, ειδικά στο ημιώροφο τμήμα του. Θα πρέπει να προσεγγίσετε πράγματα σε ράφια βάθους 1 μέτρου, εξισορροπώντας το ρίσκο σε μια σκάλα.

Κατά την τοποθέτηση βάθους 80 cm, πρέπει να καταλάβετε αν θα είναι το βέλτιστο, επειδή δεν θα υπάρξει παραγγελία στα μισά άδεια ράφια. Το βάθος εργασίας της δομής, εκτός των οδηγών, θα είναι 70 cm και το τυπικό βάθος πλήρωσης με τη μορφή καλαθιού, κρεμάστρα-παντελονιού, γραβάτας και ράφι παπουτσιών είναι 500 mm, ως αποτέλεσμα, 20-25 cm χώρου δεν θα χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά.

Οι στενοί διάδρομοι καθιστούν αδύνατη τη χρήση μιας ντουλάπας με βάθος μεγαλύτερο από 60 cm. Ένα τέτοιο προϊόν θα εμποδίσει το πέρασμα. Βάθος μικρότερο από 40-45 εκατοστά είναι ανέφικτο, πλην του συρόμενου μηχανισμού, το χρήσιμο βάθος των ραφιών θα παραμείνει μόνο 30-35 εκατοστά. Μια συρόμενη ντουλάπα με μικρό βάθος θα χάσει την αποτελεσματικότητά της.

Σχεδιάζοντας λογικά τον χώρο, οι σχεδιαστές προσφέρουν σχέδια ντουλαπιών με μεταβλητό βάθος. Μοντέλο με βαθιά ντουλάπα, μεταβατικό τμήμα για πιάτα και ρηχό τμήμα για βιβλία, εξοικονομώντας χώρο, διατηρεί τη λειτουργικότητά του.

7 φωτογραφίες

Υψος

Αυτή η παράμετρος επιλέγεται με βάση το ύψος της οροφής και το μήκος του πίνακα μοριοσανίδων, το οποίο είναι συνήθως 278 cm. Τις περισσότερες φορές, περιορίζονται σε ύψος 270 cm. Εάν χρειάζεστε ένα ντουλάπι με ύψος πάνω από 270 cm και πολύ περισσότερο από 300 εκατοστά, τότε μπορείτε να φτιάξετε μια ημιώροφο με το δικό σας σύστημα οδηγών και θυρών διαμερίσματος.

Εάν δεν έχει εγκατασταθεί ένα επιπλέον συρόμενο σύστημα, περιορίζονται σε πόρτες σε όλο το ύψος, έως 400 cm, υπό την προϋπόθεση ότι η πόρτα είναι σπασμένη σε θραύσματα από διαφορετικά υλικά. Οι πλευρές θα γίνουν κάτω από το ταβάνι με έναν σύνδεσμο.

Μήκος

Το μήκος καθορίζει τον αριθμό και το πλάτος των θυρών. Τα μήκη του ντουλαπιού μπορεί να είναι οποιοδήποτε, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν προβλήματα κατά την εγκατάσταση του προϊόντος. Το βέλτιστο πλάτος πόρτας είναι 70-90 cm, αλλά μπορούν να γίνουν στενότερα ή ευρύτερα. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εμφανιστούν στροφές πολύ ευρείας, άνω του 1 μέτρου. Οι στενές πόρτες είναι αρκετά ελαφριές και ασταθείς και ενδέχεται να πέσουν έξω από την κάτω ράγα.

Πλήρωση

Είναι καλύτερο να διανείμετε τον εσωτερικό χώρο με βάση τον αριθμό και το μέγεθος των θυρών. Κάθε πόρτα παρέχει βολική πρόσβαση σε ξεχωριστό τμήμα, στο οποίο ο όγκος του ντουλαπιού οριοθετείται με τη βοήθεια χωρισμάτων. Οι κατασκευαστές προσφέρουν πλάτος πόρτας από 500 mm έως 800 mm ως στάνταρ. Ο χώρος μέσα στο ντουλάπι παραδοσιακά χωρίζεται σε τρεις ζώνες:

  1. πάνω, για την αποθήκευση εποχιακών ρούχων και αντικειμένων που δεν χρειάζονται αυτή τη στιγμή.
  2. μεσαίο, για τοποθέτηση ρούχων, λινών, γραβάτων, παντελονιών και συρταριών για μικρά πράγματα και άλλα πράγματα σε κρεμάστρες.
  3. κάτω, για την αποθήκευση παπουτσιών.

Είναι απαραίτητο να σκεφτείτε από ποια πλευρά και σε ποιο ύψος είναι καλύτερο να τοποθετήσετε τις μπάρες για εξωτερικά ρούχα στις κρεμάστρες. Εάν το διαμέρισμα βρίσκεται στο διάδρομο, τότε είναι πιο βολικό να στερεώσετε τη μπάρα πιο κοντά στην έξοδο, εάν το προϊόν θα σταθεί στο υπνοδωμάτιο, η μπάρα μπορεί να τοποθετηθεί στο κέντρο.

Για μπουφάν, πουκάμισα και παντελόνια διπλωμένα στη μέση, ύψος 1100 mm είναι αρκετό. Σε ύψος 1400 mm, μπορούν να κρεμαστούν παλτά και αδιάβροχα κανονικού μήκους. Εάν υπάρχουν φορέματα μέχρι το πάτωμα, τότε είναι καλύτερο να τα κρεμάσετε σε ύψος 1700 mm. Μερικές φορές η ράβδος τοποθετείται σε ύψος 1800 mm και τοποθετείται ένα αφαιρούμενο ράφι από κάτω σε απόσταση 400 mm από το δάπεδο. Βάζουν παπούτσια στο κάτω μέρος και, αν είναι απαραίτητο, αφαιρούν το ράφι..

Μια μακριά ντουλάπα μπορεί να φιλοξενήσει πολλά διαμερίσματα με μπαρ σε διαφορετικά ύψη. Για αποθήκευση κάτω από την οροφή, είναι πολύ βολικό να χρησιμοποιήσετε έναν παντογράφο, ο οποίος είναι ένας μηχανισμός με μια μακριά λαβή προσαρτημένη στο πίσω μέρος ή στα πλευρικά τοιχώματα του τμήματος. Οι ακριβοί παντογράφοι είναι εξοπλισμένοι με πίνακα ελέγχου. Ένα ρηχό ντουλάπι φιλοξενεί μια τελική ράβδο με έναν μηχανισμό εξαγωγής που βρίσκεται κάθετα στην πόρτα.

Στο διάδρομο, πάνω από τα εξωτερικά ρούχα, πρέπει να κανονίσετε ράφια για καπέλα. Για την αποθήκευση μεγάλων αντικειμένων, για παράδειγμα, ένα τεχνητό δέντρο ή σκι, στην κορυφή, μπορούν να κατασκευαστούν ράφια ύψους 400 mm.

Ο χώρος των 900 mm μπορεί να χωριστεί σε δύο τμήματα των 450 mm. Τα ύψη των ραφιών κυμαίνονται από 300 mm έως 500 mm. Τα συρτάρια από λινό πρέπει να κατασκευάζονται με βάθος 200 mm έως 400 mm, κατανοώντας ότι όσο πιο βαθιά είναι το συρτάρι, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να το βγάλουμε όταν είναι γεμάτο. Για αεριζόμενο χώρο αποθήκευσης και γρήγορη εύρεση μικρών αντικειμένων ντουλάπας και λινών αντί για συρτάρια, είναι πιο βολικό να χρησιμοποιείτε πτυσσόμενα καλάθια.

Είναι καλή ιδέα να παρέχετε κόγχες για βαλίτσες, σκαλοπάτι και ενσωματωμένη σιδερώστρα. Είναι επιτακτικό να δώσετε ένα μικρό περιθώριο σε μέγεθος, έτσι ώστε οποιοδήποτε αντικείμενο να μπορεί να ληφθεί εύκολα.

Ξεχωριστά, αξίζει να σταθούμε στην επιλογή πλήρωσης της ντουλάπας, η οποία περιέχει μια δύσκολα προσβάσιμη βαθιά γωνιακή ζώνη. Ένας καλός τρόπος για την σωστή αποθήκευση και πρόσβαση σε αυτό είναι η εγκατάσταση πολλαπλών ράβδων κρεμάστρας στο κέντρο του γωνιακού χώρου. Υπάρχουν επιλογές για τοποθέτηση στη γωνία του συστήματος ραφιών.

Σχέδιο

Η εσωτερική πλήρωση θα προσθέσει σίγουρα ευκολία και λειτουργικότητα. Μην ξεχνάτε ότι η συρόμενη ντουλάπα είναι επίσης μια εσωτερική διακόσμηση, επομένως είναι σημαντικό ο σχεδιασμός της να ταιριάζει καλά στη λύση στυλ οποιουδήποτε δωματίου, να αντικατοπτρίζει τη γεύση του ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Η αίθουσα εισόδου είναι το δωμάτιο από το οποίο ξεκινά η γνωριμία με ολόκληρο το διαμέρισμα, επομένως η εμφάνιση του ντουλαπιού και η τάξη στο διάδρομο μπορούν να χαρακτηρίσουν τις συνήθειες των ιδιοκτητών του σπιτιού. Σε έναν ευρύχωρο διάδρομο, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε την πιο ευρύχωρη ντουλάπα που μπορεί να φιλοξενήσει τα αντικείμενα όλων των μελών της οικογένειας, τότε σε άλλα δωμάτια μπορεί να μην απαιτείται ντουλάπα.

Οι πόρτες του διαμερίσματος στο διάδρομο πρέπει να είναι διακοσμημένες με καθρέφτες πλήρους μήκους. Οι καθρέφτες φαίνονται υπέροχοι σε ένα μεγάλο δωμάτιο και επεκτείνουν οπτικά το χώρο ενός μικρού στενού διαδρόμου. Μικροί λαμπτήρες που βρίσκονται στο πάνω μέρος παρέχουν επιπλέον φωτισμό και προσθέτουν δραματικότητα στο σχεδιασμό των συρόμενων θυρών.

Εάν έχει προγραμματιστεί να εγκαταστήσετε ένα ντουλάπι στο σαλόνι, θα πρέπει να γίνει ένα βασικό έπιπλο. Για την πρόσοψη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μη τυποποιημένα υλικά με ποικιλία γυαλιστερών, καθρεφτών και κυματοειδών επιφανειών, σε συνδυασμό με υψηλής τεχνολογίας, μινιμαλισμό και μοντέρνα στυλ. Μπορείτε να διακοσμήσετε τις πόρτες με βιτρό παράθυρα και εντυπωσιακή ταπετσαρία.

Ο εξοπλισμός ραδιοφώνου και τηλεόρασης μπορεί να βρίσκεται πίσω από διακοσμητικές πόρτες ή σε μερικώς ανοιχτά ράφια. Επιτρέπεται η τοποθέτηση πλαισίων φωτογραφιών, ειδωλίων και βιβλίων σε ανοιχτά ράφια. Στο εσωτερικό μπορεί να κρύβεται ένα χρηματοκιβώτιο με έγγραφα, ένα μπαρ με ποτά και ένα ενσωματωμένο μικρό ψυγείο.

Όταν συνδυάζετε πολλά δωμάτια σε ένα διαμέρισμα στούντιο, μια μακρά σύγχρονη ντουλάπα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα εξαιρετικό διαχωριστικό ζωνών που λύνει το πρόβλημα της τοποθέτησης ενός συστήματος αποθήκευσης σε μια μικρή περιοχή.

Μια ενδιαφέρουσα λύση στο σαλόνι, χωρίς αμφιβολία, θα είναι μια δομή με διάταξη ακτίνας της πρόσοψης. Τα ντουλάπια που χρησιμοποιούν μια ποικιλία μη τυποποιημένων κυρτών και κοίλων θυρών, παρά το υψηλό κόστος, είναι δημοφιλή και απαιτούν την επιλογή των κατάλληλων επίπλων στο σαλόνι..

Στο υπνοδωμάτιο, όπου το εσωτερικό υποτίθεται ότι χρησιμεύει ως ένα ήσυχο υπόλοιπο, η ντουλάπα δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με την επίπλωση. Για τη διακόσμηση της πόρτας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φιλικά προς το περιβάλλον υλικά: δέρμα, μπαμπού ή μπαστούνι. Η επιφάνεια της πρόσοψης μπορεί να είναι μονόχρωμη γυαλιστερή ή ματ. Υπάρχουν έργα που περιλαμβάνουν τοποθέτηση σε ολόκληρο τον τοίχο και πλήρη χρωματική σύντηξη με τη διακόσμηση του υπνοδωματίου.

Οι συρόμενες πόρτες πρέπει να κρύβουν το πλήρως λειτουργικό περιεχόμενο του εσωτερικού. Κατά την οργάνωση του εσωτερικού χώρου, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ευρύχωρα ράφια για την αποθήκευση προσφοράς κλινοσκεπασμάτων, μαξιλαριών και κουβερτών. Διαθέστε χώρο αποθήκευσης για το σίδερο και τη σιδερώστρα σας.

Ο φωτισμός LED πάνω από τις πόρτες και ο φωτισμός περιγράμματος στο τέλος των ράφια όχι μόνο θα προσθέσουν άνεση και πρακτικότητα στην ντουλάπα, αλλά θα προσθέσουν επίσης ένα επιπλέον στοιχείο άνεσης στο σχεδιασμό της κρεβατοκάμαρας.

Μια συρόμενη ντουλάπα σε παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι κατασκευασμένη από υλικά υψηλής ποιότητας, φιλικά προς το περιβάλλον που δεν εκπέμπουν επιβλαβείς ουσίες. Είναι καλύτερο να παρέχετε ένα καλό ευρύχωρο μοντέλο που θα εξυπηρετεί το παιδί για πολλά χρόνια. Εάν είναι αδύνατο να τοποθετήσετε άλλα έπιπλα, ένα μικρό πτυσσόμενο τραπέζι εργασίας μπορεί να παρασχεθεί πίσω από τις πόρτες..

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, η λειτουργικότητα των ραφιών θα αλλάξει, τα σχολικά εγχειρίδια και τα τετράδια θα τοποθετηθούν αντί για παιχνίδια. Στη συνέχεια, το φυτώριο θα φαίνεται ευρύχωρο και τακτοποιημένο. Για διακόσμηση, συνιστάται η χρήση υλικών σε όμορφο χρώμα χρησιμοποιώντας προσόψεις φωτογραφιών διαφόρων θεμάτων ή πολύχρωμα βιτρό.

9 φωτογραφίες

Πώς να επιλέξετε

Μια μεγάλη γκάμα μοντέλων προσφέρεται σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό να αποφασίσετε για το υλικό από το οποίο θα πρέπει να κατασκευαστεί το ντουλάπι. Τα μοντέρνα σχέδια είναι κατασκευασμένα από φυσικά υλικά, μοριοσανίδες και MDF.

Οι μοριοσανίδες, που χρησιμοποιούνται συχνά στην παραγωγή επίπλων, λαμβάνονται με θερμή πίεση τσιπς ξύλου με συνδετικά ρητίνης φορμαλδεhyδης. Το υλικό είναι οικονομικό, ανθεκτικό και κατάλληλο για μακροχρόνια χρήση. Η μοριοσανίδα είναι καλυμμένη με πολυστρωματική μεμβράνη με υφές που μιμούνται διαφορετικούς τύπους φυσικού ξύλου.

Το μειονέκτημα της πλαστικοποιημένης μοριοσανίδας είναι η αδυναμία χρήσης της για την κατασκευή καμπυλωτών επιφανειών. Συνήθως η πλαστικοποιημένη μοριοσανίδα χρησιμοποιείται για την κατασκευή καλής ποιότητας και προσιτών τιμών για κλασικά μοντέλα επίπλων..

Το MDF είναι ένα υλικό που λαμβάνεται με ξηρή πίεση σε υψηλή θερμοκρασία λεπτών ξύλων με τη χρήση συνδετικών ρητινών ουρίας. Η ποιότητα και η φιλικότητα προς το περιβάλλον του MDF είναι συγκρίσιμα με αυτά του ξύλου. Το MDF χαρακτηρίζεται από ευελιξία στην εργασία, η οποία σας επιτρέπει να δημιουργήσετε τα πιο πρωτότυπα μοντέλα ντουλαπιών.

Πριν αγοράσετε, πρέπει να καθορίσετε τον τόπο εγκατάστασης και να κάνετε ένα κατά προσέγγιση σχέδιο του δωματίου με ακριβείς μετρήσεις και τη θέση του ντουλαπιού σε σχέση με άλλα έπιπλα. Είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τη θέση των πριζών, το πλάτος του περβάζι παραθύρου, τους σωλήνες ή τις μπαταρίες. Εάν υπάρχει πόρτα κοντά, δώστε προσοχή στη δυνατότητα ελεύθερης λειτουργίας της πόρτας.

Ενδιαφέρουσες λύσεις στην εσωτερική διακόσμηση

Οι σχεδιαστές επίπλων προσφέρουν πολλές ασυνήθιστες λύσεις σχεδιασμού για ντουλάπες. Για παράδειγμα, μοντέλα με συνδυασμένες προσόψεις, στα οποία μία από τις πόρτες είναι κατασκευασμένη από καθρέφτη γυαλί και η άλλη είναι κατασκευασμένη από MDF. Μοντέλα με συνδυασμό πολλών υλικών: μπαμπού, λαμπερό πλαστικό, φωτογραφίες ενσωματώνουν τις πιο τολμηρές ιδέες του καλλιτέχνη και εναρμονίζονται καλά με το μη τυποποιημένο εσωτερικό.

Τα σχέδια των εκλεκτών μοντέλων συρόμενων ντουλαπιών, κατά παραγγελία ή έτοιμα, είναι κατασκευασμένα μόνο από φυσικό ξύλο: πεύκο, βελανιδιά και τέφρα. Τα ντουλάπια με έως και πέντε πόρτες διακρίνονται από υψηλής ποιότητας εξαρτήματα και καλά μελετημένη εσωτερική πλήρωση. Το αρθρωτό σύστημα σάς επιτρέπει να συνδυάζετε και να ανταλλάσσετε ενότητες κατά την κρίση του ιδιοκτήτη.

7 φωτογραφίες