Vedvärme: en riktig trend eller en modefluga?

Vi vet inte nödvändigtvis det, men Frankrike är ett av de europeiska länder där uppvärmning av biomassa (vedstockar och pellets) är den mest populära. Konsumtionen av ved för uppvärmning är också bland de tre bästa i Europa, strax bakom Italien.

Enligt MSIReports-institutet såldes mindre än 400 000 vedeldade värmare 2005 i Frankrike, medan 2017 såldes mer än 500 000. Denna popularitet, som inte har exploderat, har aldrig förnekats, men vet en långsam men konstant utveckling i nästan 20 år.

Vanorna inom detta område förändras dock och vi ser populariteten hos produkter som fortfarande var okända för allmänheten för bara 15 år sedan. Detta är fallet med pelletsvärmare (pannor och spisar) vars försäljning har ökat betydligt, mer än 20% i genomsnitt sedan 2015 enligt en Observ’ER -rapport..

Samtidigt är mycket klassiska träuppvärmningsmetoder i vårt land i kraftig nedgång, till exempel fallet med stängda eldstäder och skär..

Biomassavärmningsområdet är för närvarande mycket fokuserat på pellets, av skäl som vi kommer att diskutera..

vedspis, vilken typ av uppvärmning förbrukar minst, vardagsrum med en röd vägg, keramiska klinkergolv

Vilka är fördelarna med vedvärme ?

6% av fransmännen värmer sig med ved eller dess derivat, en siffra som kan verka låg, men som inte är förvånande i ett land där gasuppvärmning har främjats allmänt av de offentliga myndigheterna.

Om mentaliteten förändras, i ett sammanhang som är så gynnsamt för fossila bränslen, är det ingen slump: vedvärme har mycket tydliga fördelar jämfört med sina konkurrenter.

Bränslebesparingar

Eftersom uppvärmning utgör cirka 68% av energiräkningen för franska hushåll, förstår vi att ett mycket billigt bränsle har starka argument.

Trä, vare sig det är stockar eller pellets, är för närvarande det billigaste bränslet på marknaden. Elektricitet har ökat från 24 till 34% på 20 år, gas fortsätter att fluktuera och eldningsolja är för dyr.

Med lika isolering kräver bostadsutrymmet en kostnad på:

  • 6 € för trä.
  • 12 € för gas.
  • 15 € för eldningsolja.
  • 16 € för el.

Om du vill spara pengar, installera en pelletspanna byte av gaspanna kan avsevärt minska dina månadskostnader när utrustningen betalar sig själv.

Estetik

Vedvärme återvinner gradvis sin plats i mitten av våra hem, som ett estetiskt element som aktivt deltar i atmosfären och stilen i ett interiör.

Det finns för närvarande många stilar och mönster för vedeldade värmare, vilket gör att de kan komplettera mycket olika stämningar..

En traditionell spis passar till exempel perfekt in i en skandinavisk eller klassisk inredning, medan en modern spis kan öka minimalismen i en mycket modern öppen spis..

Hur som helst erbjuder vedeldning en atmosfär och ett skådespel som absolut tilltalar alla. Om du väljer trävärme kommer den estetiska aspekten inte att förtrolla dig.

Den ekologiska aspekten

Om det låter konstigt är trä ett miljövänligt bränsle. Faktum är att stockarna nästan alltid kommer från ansvarsfullt skötta skogar och pellets tas från avfallet från skogsindustrin..

Tack vare dessa bränslen kan vi stödja en grön industri och återanvända avfall.

Om den koldioxid som produceras vid förbränning av virke existerar, produceras den i mycket reducerade mängder jämfört med andra sektorer.

Slutligen är vedvärme en av de gröna uppvärmningsmetoderna, präglad av energiomställningsinitiativ och därför av offentliga myndigheter..

grön gräsmatta med vacker utsikt, moln i ljusblått och vitt, vindkraftverk installerade på en stor gräsmatta

Vedvärme: vilka möjligheter

Du förstår att vedvärme kan använda två typer av bränsle: stockar och pellets. De två möjligheterna har olika argument som kommer att tilltala olika profiler.

Veduppvärmning

Den mest traditionella lösningen är att bränna ved av ved. Detta enkla system, som är relativt välkänt, erbjuder mycket estetisk förbränning, enkelt underhåll och enkel förvaring.

Å andra sidan är timmerapparater billigare än sina pellets motsvarigheter.

Nackdelarna är ett pris per kW något högre, en begränsad effektivitet och en lägre autonomi än pellets..

Vedvärmare har varit mer inriktade på dem som vill ha en traditionell hjälmvärmare.

trä stockar som ligger på gården, stora träd på baksidan

Granulatlösningen

Pelletsvärmare har upplevt en enorm tillväxt de senaste åren. Det måste sägas att deras fördelar är många: priset per kW är mycket lågt, tändningen av elden är mycket lätt och effektiviteten kan överstiga 90%.

Å andra sidan erbjuder pellets inte en lika estetisk förbränning som stockar, de kan kräva frekvent laddning och framför allt måste ett lagringsutrymme skapas för att hålla dem torra..

Träpelletsvärmare, vilken typ av uppvärmning förbrukar minst

Extra eller total uppvärmning ?

För att göra rätt val för ditt hem och din livsstil är det absolut nödvändigt att överväga skillnaderna mellan biomassakaminer och biomassapannor. Genom att jämföra dessa två system kan du bättre förstå rollen som din trävärme..

Kokkärlen: Perfekt som komplement

Spisar är för närvarande den mest populära vedvärmen i Frankrike, enligt en Observ’ER -studie, med nästan 300 000 enheter sålda 2018.

Kaminen är en utrustning som tar liten plats och kan installeras i husets gemensamma rum, vanligtvis vardagsrummet..

Dessa värmare är mycket estetiska, vilket gör att de kan äga rum i boendet utan att behöva flyttas till pannrummet.

Kaminer, oavsett om de är vedeldade eller pelletsdrivna, kan i allmänhet inte vara uppvärmningsmetoder som ger komfortvärme för ett stort hus på flera våningar. De är reserverade för uppvärmning av ett visst golv eller till och med 2 eller 3 rum.

Å andra sidan kan dessa spisar i allmänhet inte värma upp ditt sanitära vatten och kan inte utrustas med en automatisk laddningslösning..

Pannor, helhetslösningen

Biomassapannor är i allmänhet massiva och oattraktiva eftersom de skärs för prestanda, inte stil. De installeras alltså i ett pannrum, bort från vardagsrummen.

Effektiviteten hos dessa värmeenheter är mycket hög, vilket gör det möjligt att producera tappvarmvatten och att cirkulera värmevattnet i alla radiatorer i huset.

Det är verkligen ett komplett värmesystem som direkt kan ersätta en gas- eller oljepanna.

Oftast med pellets kan dessa pannor associeras med ett automatiskt pelletspåfyllningssystem, för att göra ditt liv enklare..