Vad ska man göra med lavendel? Den kompletta guiden för att njuta av dess fördelar

Lavendel är en blommande växt i myntfamiljen som lätt kan identifieras med sin söta, blommiga doft. Hon antas ha sitt ursprung i Medelhavet, Mellanöstern och Indien, med en historia som går tillbaka till 2500 f.Kr. J-C. I antiken användes lavendel som en helig ört. Dessutom användes det ofta för att fräscha upp och ge en lätt doft till en mängd olika personliga föremål som till exempel kläder och till och med delar av kroppen som hår. Dessutom används växten i fråga också för sina medicinska och terapeutiska fördelar. Har du dina egna medicinska problem och vill inte riskera de otäcka biverkningarna som många receptfria och receptbelagda läkemedel ger? Så det är en översikt över de potentiella hälsofördelarna med att använda lavendel. I den här artikeln kommer vi att presentera de flesta av dess fördelar och hur du kan dra nytta av dem dagligen. Ett enkelt svar på frågan: Vad ska man göra med lavendel ?

I dag är lavendel mer än bara en doftväxt

en sked full av torkad lavendel på ett lavendelträbord

Fördelarna med lavendel

Förbättrad sömn

Om du har problem med att sova, prova att hälla några droppar eterisk lavendelolja på kudden innan du går och lägger dig på natten. Försök dock aldrig att svälja lavendelolja eller annan eterisk olja, eftersom det kan vara skadligt för din hälsa..

Kan hjälpa till med hudfläckar

En mängd eteriska oljor kan användas för dermatologiska ändamål, inklusive lavendel. Faktum är att om du har akne, eksem eller hudinflammation kan applicering av lavendelolja på drabbade områden spela en roll vid behandling av fläckar och lindring av inflammation. För personer med känslig hud, späd den eteriska oljan i vatten eller en bärolja.

Lavendels antioxidantaktivitet kan också hjälpa till vid sårläkning. Var noga med att kontakta din hudläkare innan du lägger lavendel till din hudvård, för att se till att den inte interagerar med någon av de mediciner du tar för närvarande..

Några droppar lavendelolja lugnar nervsystemet

hur man applicerar eteriska oljor fördelarna med lavendel en droppe på handleden

Kan hjälpa till att förhindra håravfall

Även om forskningen fortfarande är preliminär har en djurstudie visat att applicering av lavendelolja på ryggarna på möss en gång om dagen i fyra veckor kommer att stimulera hårväxt. Kliniska prövningar på människor behövs, men den här studien kan vara halmen som bryter kamelns rygg för att lägga lavendel till din hemlagade hårmask.

Det ger dig en naturlig glöd

Antioxidanterna i lavendel är kända för att bekämpa fria radikaler som kan påskynda åldrandet. Så att tillsätta 1-2 droppar lavendelolja till din favorit ansiktslotion eller grädde kommer att ge din hud en boost av antioxidantkraft före sömnen (och lägga till en lugnande aromaterapi i din nattliga rutin).

För att bekämpa svår matsmältning

Utan tvekan har du redan sett lavendelte i stormarknadens livsmedelsgångar. Ofta berömt för sina lugnande egenskaper, det skulle också ha en fördelaktig effekt på matsmältningsbesvär. Kräkningar, tarmgas, illamående, buksmärtor och svullnad – använd lavendel för att lindra dem. En studie visade faktiskt att symtomen på illamående och kräkningar förbättras hos 82,6% av de personer som utsätts för en aromaterapibehandling baserad på eterisk lavendelolja. Ett resultat som är överlägset ingefäraens eteriska olja, vars effekt mot illamående är 65,2%.

För att minska stress och ångest

Lavendel är också upphöjd på en piedestal för sina anti-stress och avkopplande egenskaper. Specialister tillskriver till och med ångestdämpande egenskaper som liknar de hos kemiska läkemedel. För att främja hjärnaktivitet antas doften av lavendel stimulera kognitiva förmågor, samtidigt som det har en fin effekt på humör och produktivitet. Växten sägs också ha en gynnsam effekt på sömnkvaliteten, liksom på de fysiska symtomen som uppstår av stress och ångest som illamående, huvudvärk, hjärtklappning etc..

Lavendel för att bli av med insekter

I trädgården och hemma på andra håll används lavendel ofta som ett insektsmedel. För medan dess härliga doft kittlar mänsklig doft, skulle mygg, kalvar och flugor till exempel jagas bort. Flera användningsområden resulterar – påsar med lavendel i omklädningsrummet för att bevara kläder, krukor och lavendelplantager för att skydda vissa områden från invasion av insekter. Slutligen används extrakt av lavendelolja ofta på huden för att undvika myggbett..

Det är ingen slump att många kosmetiska märken använder lavendel i sina produkter

lavendel honung läppbalsam hur man gör lavendel diy kosmetika med lavendel

När ska man skörda lavendel

Om du börjar odla lavendel, kom ihåg att det tar cirka tre år för växterna att nå sin fulla mognad och ge dig den bästa skörden. Du kan välja några under det första året eller två, men att lämna plantorna ensamma gör att de kan växa och utvecklas mer..

Den bästa tiden att skörda lavendel är tidigt på morgonen, om du väljer dem för aromatisk användning. De flesta blommorna bör fortfarande vara slutna knoppar. På morgonen är den tid på dagen då oljorna i blommorna är mest koncentrerade och intensiva.

Du kan odla lavendel på balkongen, som i det här exemplet

DIY med lavendel hur man odlar lavendel på balkongen

Doftoljor försvinner genom hela värmen på dagen, varför skörd på morgonen är viktigt om du vill ha en stark doft. Om du planerar att använda blommorna som dekoration kan du vänta på att de öppnas mer. Öppna blommor kan användas färska i arrangemang eller kan torkas för senare användning.

När du plockar lavendel ska du använda beskärningssax eller vass beskärningssax istället för att bryta stjälkarna för hand. Detta ger dig rena snitt utan att skada stjälkarna. Klipp stjälkarna lågt men lämna några uppsättningar löv vid plantens bas.

Buntset med lavendelstammar med snöre eller gummiband för att hålla dem organiserade och städade. Vid torkning kan du hänga dessa buketter på varma och torra platser, samtidigt som du undviker direkt solljus. När knopparna och blommorna är helt torra kan de lätt skakas eller gnidas av stjälkarna för förvaring.

Du kanske har märkt att lavendelolja har nämnts flera gånger tidigare. Andra biprodukter – som vatten eller lavendeltvål används också ofta i kosmetika för sina fördelaktiga egenskaper. När du har samlat lite ogräs eller bara köpt några blad kan du skapa de produkter som nämns hemma.

Lavendelbunden i trådar kan torka ut och förvaras länge

fördelarna med lavendel ett gäng lavendel på en tallrik bunden med en tråd

Vad ska man göra med lavendel

När du köper eller skördar ogräs kan du använda den för många ändamål. Här är de mest populära användningarna av lavendel:

Lavendel matlagning recept

Tillsätt en halv tesked torkad lavendel till din favoritsockerblandning eller gör en hemlagad färsk lavendelglass. Kasta hackade lavendelblommor med smör för en välsmakande garnering.

Matt deodorizer

När lavendeln är torr, krossa den och tillsätt den till bakpulver, strö sedan över den på mattan. När du dammsuger luktar hela huset av lavendel och det kommer också att uppdatera din dammsugare.

Pot pourri

Kasta torkade lavendelblommor med färsk timjan, rosmarin- eller myntablad, mald koriander och malade kryddnejlika för en aromatisk potpourri.

Badväska

Lägg 2 matskedar lavendel och 2 matskedar havregryn i en musslinpåse eller ostduk, och bind det under badkranen så att vattnet rinner igenom. Gnid påsen mot huden när du badar. Eller tillsätt 1 kilo bakpulver, 7 till 10 droppar eterisk lavendelolja och en handfull färska lavendelblommor till ett varmt bad.

Du kan också använda lavendel som en perfekt dekoration för ditt hem.

Makroner kan också göras med lavendel

macarnos med lavendelkräm hur man lagar mat med lavendelaktivitet att göra hemma

Det kan ingå i vissa drycker, som denna limonad eller din favoritcocktail

vad man ska göra med lavendelblommor islemonad på ett rustikt bord med fyra glas

Och det här är vad badpåsar med lavendel för samman

påse med lavendel hur man gör med tyg och tråd och sax på bordet

Vi presenterar fortfarande några recept för viktiga lavendelbaserade produkter.

Hur man gör lavendelvatten

Använd detta lavendelvatten som en tonic för din hud och till och med som en dimma.

Ingredienser : 

 • 2 koppar destillerat vatten
 • 3/4 dl torkade lavendelblommor eller 1 dl färska blommor
 • 1/4 kopp trollhassel eller vodka
 • 70 droppar eterisk olja av lavendel

Förberedelse:

 1. Förbered först ett lavendelte genom att koka vattnet och hälla det över lavendelblommorna. Låt lavendeln branta – du vill att den ska branta i 20 till 30 minuter.
 2. Förbered sedan toniken – lägg trollhassel eller vodka i burken eller flaskan, tillsätt sedan eterisk olja. När lavendelteet är kallt, sila det i flaskan.
 3. Kombinera lavendelte med lavendelinfuserad trollhassel eller vodka. Sätt på locket och skaka väl för att blanda ingredienserna.
 4. Låt svalna helt före användning. Speciellt om du använder den i ansiktet eller på kroppen. Du kan förvara den i kylen i upp till sex månader.
 5. Kom ihåg att skaka väl före varje användning och njut av det !

Med sina lugnande effekter är lavendelvatten perfekt för din kvällsritual

hur man gör lavendel vattenspray i tallrik med lavendelblommor på träbord

Hur man gör lavendeltvål

Gör detta recept med en gettvål som är skonsam och läkande. Dessutom är kombinationen med lavendel inte bara lätt att uppnå, utan den har många positiva fördelar..

Ingredienser : 

 • 180 g gettvål
 • 150 droppar eterisk olja av lavendel
 • 2 msk torkade lavendelblommor

Förberedelse:

 1. Fyll en liten kastrull halvvägs med vatten. Lägg en stor metallskål ovanpå.
 2. Sätt på medelvärme och koka upp.
 3. Skär tvålen i små bitar och lägg den i en skål.
 4. Låt tvålen smälta långsamt (inte snabbt) till flytande tillstånd.
 5. Ta av från värmen, tillsätt oljan och blommorna.
 6. Rör om och häll i formen.
 7. Låt sitta i ungefär en timme för att stelna.
 8. Ta bort från formen.

Perfekt för alla hudtyper men speciellt för lättirriterad eller aknehårig hud

lavendeltvålar lagda på en rutig bordsduk vuxen kreativ fritid

En handledning om hur man gör lavendel rumsspray, ansikts tonic och infunderad olja, som fungerar som bas för andra produkter

en kvinna i lavendelfälten gör med lavendelvit klänning och stor hatt

när man ska skörda lavendel odlar två kvinnor med hattar på fältet lavendel

lavendelkvist en lila fjäril strö på en lavendelblomma av örter

kvist lavendel och andra kryddor och örter som persilja timjan dill och vita rosor

lavendel eterisk olja och en kruka med lavendel vattenbaserad grädde

lavendelbaserade kosmetika tvålar, parfymer och salter vad man ska göra med lavendel

lavendeltvål på en bänk hur man gör vad man ska göra med lavendelblommor

En annan idé om hur du förvarar dina lavendelbadsalter

badsalter med lavendelblommor i krukor hemaktivitet

hemgjord kroppskräm med lavendel och honung

fördelarna med lavendel och hur man införlivar den i vårt dagliga liv två ihoprullade handdukar bakom lavendelprodukter

lavendel wellness isolerade

dekoration med en lavendelkvist på skrivbordet med en bok bredvid

en bipinnar på en lavendelblomma samlar DIY -pollen med lavendel

en lavendelkeramikblomkruka på köksbänken lavendeldeco

Som ingrediens eller bara för dekoration går lavendel med färska drycker

lavendelcocktail med citronsaft och vodka i en tallrik hemaktivitet

lavendelkakor med vit choklad och björnbär hur man lagar mat

en blomvas full av ett gäng lavendel lavendeldeko för hemmet hur man gör

vad ska man göra med lavendelcitron och lavendelkakor drizzled med vit choklad

ett vitt bord med några lavendelblommor, en kaffekopp och en anteckningsbok

Några droppar lavendelolja i diffusorn och du kommer att få aromaterapi hemma

en lampa för eteriska oljor mot stressbehandling med lavendelolja

lavendel badsalter med en bukett lavendel bredvid hemlagat lavendelvatten

ursprungliga lavendelpåsar från torkad lavendel blandat med badsaltbevarande idé

lavendelbjörn på ett bord med träfat fulla av oliver

lavendelbukett vad man ska göra med lavendelidéer och tips

när man ska samla lavendel för att packa in ett lavendelfältlandskap under solnedgången