De fem planeringsreglerna du behöver veta

Inredning innebär många utmaningar, för det är inte något du gör varje dag. Så det här är en process som lärs när du går igenom själva projektet. Det finns dock några planeringsregler som kan hjälpa dig att uppnå detta utan att offra för mycket ansträngning eller budget. Se nedan de 5 gyllene reglerna att följa för att organisera ditt utrymme bra och enkelt.

  1. Välj en kontaktpunkt

Underskatta inte kraften i en kontaktpunkt i ett rum! Ibland är denna punkt ganska uppenbar och finns redan i rummet, till exempel ett stort fönster eller en öppen spis. Medan du i andra fall kan behöva skapa den på egen hand och få en iögonfallande accent till rummet, som en stor TV eller ett virvar av konst på väggen. Det finns olika sätt att göra detta, men det som är viktigt här är att ha denna typ av mittpunkt i utrymmet..

Vardagsrummet väl inrett enligt layoutreglerna – hitta balans med hjälp av en kontaktpunkt

Designregler för vardagsrummet, idé hur man organiserar en central punkt för fokus på rummet

2. Skjut inte möblerna mot väggarna.

Rummets storlek föreslår vanligtvis vad som är rätt utrymme att lämna mellan väggar och möbler. Men även i ett litet utrymme är det bättre att låta rummet andas och lämna några centimeter mellan möbelns baksida och väggarna. Trots populär tro kan detta lilla utrymme göra ett rum visuellt större. Naturligtvis, om du har ett större utrymme, tveka inte att organisera möblerna så att olika aktivitetszoner skapas i rummet och flyttar möbler bort från väggarna.

Du behöver inte sticka dina möbler mot väggarna – en stor designregel i vardagsrummet

Stort designutrymme, vardagsrum med två soffor, två svarta fåtöljer, rektangulär vit matta

3. Hitta rätt balans i layouten

Balans är alltid viktigt i inredning och inredning. Ett misstag att undvika är att försumma den proportionella balansen mellan de olika möblerna själva och mellan möblerna och rummets plan. Till exempel ett överdimensionerat soffbord kombinerat med en liten soffa, en säng som tar upp hela rummet från ände till ände, ett matbord som inte lämnar utrymme att röra sig. I dessa fall känns rummet obekvämt och obalanserat. Balans avser förhållandet mellan möblerna och det utrymme du möblerar. Så välj unika och vackra möbler som fungerar bra med hela utrymmet och upptar det på bästa möjliga sätt.

Original soffbord i ett vardagsrum med en balanserad design – följ layoutreglerna för en proportionell återgivning

Eldstad och tv på väggen, drivbord soffbord, vintage läderfåtölj, layoutregler att följa

4. Att sätta ihop allt

När det gäller förvaring av möbler och tillbehör är det bäst att i förväg bestämma om det behövs nya föremål. Använd en planerare för att bygga din plan online. Gammaldags grafpapper fungerar också bra för att ditt projekt ska bli framgångsrikt. Det är viktigt att skissa ut den önskade layoutplanen för att inte behöva ångra senare. Detta är det enda säkra sättet att veta om saker och ting kan ordnas som du vill att de ska. När du har fixat ditt projekt mäter du allt igen för att se till att allt är i rätt proportioner. Gör det en tredje gång innan du beställer dina möbler.

Enkelhet i svartvitt – layoutidé testad med ett virtuellt projekt

Svartvitt vardagsrum med transparent öppen spis, idé vit hörnsoffa, glas soffbord

5. Tillbehör väl genom att ta beräknade risker

Gillar du inte att ta risker normalt? Kanske för stora beslut föredrar du tradition, möbler som verkar klassiska och tidlösa. Detta är en bra strategi, men ibland har utrymmet du designar inte tillräckligt med färg och kan se lite för vanligt ut. Nu är det dags att ta tillvara bra genom att ta risker. Börja med små detaljer, med tillbehör som en skål eller en originalvas för att dekorera bordet. Var inte rädd för att välja det du gillar mest för ett tillbehör, även om det verkar vara ur linje för dig. Om du redan är i accessoriseringsfasen är det dags att fatta några djärva beslut, uppdatera designelement och få en personlig touch till inredningen.

Den viktigaste regeln att följa är att välja möbler och tillbehör som du gillar

Soffbord i trä i vardagsrum, bedårande vinterdekor med jätte tallkottar, vit och blå matta, målning på väggen