Ny robot lär sig spela Jenga

Forskare vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) har utvecklat en robot som kan spela Jenga -spelet. Men hur kan en robot lära sig att spela Jenga? Tekniken kombinerar vision och fingerfärdighet för att noggrant extrahera block utan att välta tornet. I spelet som kallas “Jenga” staplas 54 rektangulära block i 18 lager med tre block vardera. Blocken i varje lager är orienterade vinkelrätt mot blocken nedan. Syftet med spelet är att noggrant extrahera ett block och placera det ovanpå tornet, och på så sätt bygga en ny nivå, utan att välta hela strukturen..

Roboten, som beskrivs i artikeln av Jack Guy av CNN, är utrustad med en flexibel klämklämma, kraftavkännande manschett och extern kamera, som låter dig se och känna tornet och dess individuella block. När roboten försiktigt trycker mot ett block, tar en dator hänsyn till den visuella och taktila informationen från kameran och armbandet. Den jämför dessa mätningar med de rörelser som roboten har gjort tidigare. Den undersöker också resultaten av dessa rörelser – särskilt om ett block i en viss konfiguration och tryckt med en viss kraft framgångsrikt har extraherats eller inte..

Framtiden är redan här – roboten lär sig spela Jenga

Nyheter för roboten lär sig spela Jenga, hur det går, foto av robot som spelar Jenga

I realtid lär sig roboten huruvida den ska fortsätta trycka eller flytta till ett nytt block för att förhindra att tornet faller. “Till skillnad från rent kognitiva uppgifter eller spel som schack eller Go, kräver Jenga också behärskning av fysiska färdigheter.” Detta berättar Alberto Rodriguez, biträdande professor vid MIT i USA. ”För att ett spel ska bli framgångsrikt krävs det interaktiv uppfattning och manipulation. Du måste röra tornet noggrant för att veta hur och när du ska flytta block, säger Rodriguez.

Spelet är mycket interaktivt och kräver precision och omedelbara beslut

Hur rädd en robot lär sig att spela Jenga, barn och dess färgade tegel, hand av”Det är för svårt att fejka. Roboten måste därför lära sig i realtid och genom att interagera med det riktiga Jenga -tornet. Den största utmaningen är att lära av ett relativt litet antal experiment genom att utnyttja sunt förnuft om objekt och fysikens lagar ”, förklarar han. Det taktila inlärningssystem som forskarna utvecklat kan användas i andra applikationer än Jengas spel.

Användningen av denna typ av robot kan gå mycket längre än Jenga -spelet

Idé för framtiden

Särskilt för uppgifter som kräver noggrann fysisk interaktion, inklusive separering av återvinningsbara föremål från deponi och montering av konsumentprodukter. Till exempel, i en mobiltelefons samlingslinje, nästan vid varje steg, känner tätheten eller ser tråden kommer från kraft och beröring snarare än syn. Inlärningsmönster för dessa åtgärder är viktiga för denna typ av teknik.

Tjej som ser en robot och rör vid hennes “hand” – vad blir framtiden för artificiell intelligens

Vacker tjej ser en robot som ser söt ut för henne, roboten lär sig spela Jenga, robot med blommekrans

Nyfiken på hur deras inställning till maskininlärning jämfört med riktiga mänskliga spelare, genomförde några informella försök med flera volontärer. “Vi såg hur många block en människa kunde extrahera innan tornet föll och skillnaden var inte så stor”, säger Miguel Oller, medlem i forskargruppen..

Jengas spel kan vara mycket intressant när du har nödvändig strategi och precision.

Barn som leker Jenga, robot lär sig att spela Jenga, vad är framtiden för

Men vi måste fortfarande gå utöver om forskarna vill ställa sin robot konkurrenskraftigt mot en mänsklig spelare. Förutom fysiska interaktioner kräver Jenga en strategi, som att extrahera det exakta blocket som kommer att göra det svårt för en motståndare att ta bort nästa block. För tillfället är laget mindre intresserat av att utveckla en robot Jenga -mästare och mer fokuserat på att tillämpa robotens nya färdigheter på andra tillämpningsområden..

I videon nedan kan du se roboten spela

“>