Hur förbereder du din bil för långa sommarresor?

Sommarlovsperioden är här och så är det dags att säkra din resa! Att resa med ditt eget fordon erbjuder vissa privilegier, till exempel att ta längre eller oftare pauser, njuta av bilens komfort, etc. Men som alla bra saker kräver det en viss ansträngning från din sida innan du ger dig iväg. Detta är en noggrann kontroll av din bil.

Res i ditt eget fordons komfort

strålkastare glödlampa halvljusbil på vägen

Saker att tänka på innan en lång resa

Här är listan över de viktigaste sakerna att kontrollera innan du går:

 • Först och främst måste du kontrollera om första hjälpen -kitet, släckaren, varningstriangeln finns i bilen. Om resan är tillräckligt lång, kom ihåg att ta med reserver av olika vätskor och bränsle.
 • Glöm inte de nödvändiga dokumenten – dina identitetspapper och passagerarnas, den tekniska dokumentationen för fordonet.
 • Kontrollera däcktrycket med hänsyn till sommartemperaturer. Blås upp dem om det behövs.
 • Testa också alla bilens system: bromsning, start och laddning, motorkylning, luftkonditionering. Se till att ingen röd lampa tänds när bilmotorn startas.
 • Vid långa resor på okända platser är det mycket viktigt att kontrollera att strålkastarna fungerar som de ska! Kom ihåg att kontrollera och rengöra varje huvudprojektor. Glöm inte att testa blinkers, halvljus, helljus och dimljus, förstås. Om du märker ett svagt, blinkande eller flimrande ljus är det dags att byta lampan / lamporna.

bilstrålkastarlampa på natten

Men om du efter byte av glödlampor och rengöring av strålkastarna märker att strålkastarna är mindre effektiva och ljuset inte är lika starkt som tidigare, är det bättre att byta ut dem. I slutet av dagen måste din säkerhet garanteras! Om strålkastarkåpan efter rengöring förblir gul eller ogenomskinlig är detta ytterligare ett tecken på att du bör byta strålkastare !

Om du märker att din främsta rampljuset måste ändras, besök gärna Dapartos webbplats! Här kan du hitta, jämföra och beställa reservdelar till ditt fordon..

När delen har kommit kan du fortsätta med att byta ut den genom att följa stegen:

 • Ta bort gallret.
 • Skruva sedan loss de två skruvarna och det nedre fästet
 • Ta bort optiken
 • Sätt ihop den nya optiken
 • Kontrollera sedan att lamporna fungerar som de ska
 • Justera halvljusets höjd när det är mörkt eller genom att parkera bilen på en mörk plats, 10 meter från motsatt vägg. Observera att bilen måste placeras på en plan yta. Placera justeraren i läge “0”. Vid 10 meter bör strålens höjd vara 12 cm mindre än fyrens höjd. Justera vid behov höjden genom att skruva och skruva loss justeringsskruven som sitter på optiken. Självklart kan du ringa in en professionell om du inte är säker på att justeringen är bra utförd. !

Glöm inte att även kolla dimljusen

helljus halvljus dimljus vägbanan dimma

Njut av de vackra landskapen

strålkastarlampa strålkastare bil sol ett väg e berg i höst

helljus halvljus på vägen