Κατοικίες πλαισίου σε ξυλοπόδαρα

Η επιλογή του τύπου της θεμελίωσης και των δομικών υλικών για την κατασκευή ενός σπιτιού είναι καθοριστικός παράγοντας για τη στιβαρότητα, την ασφάλεια, τη μακροπρόθεσμη και όλες τις εποχές λειτουργίας του. Ένα σκελετό σε πασσάλους, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, παρά το σχετικά χαμηλό κόστος μιας τέτοιας κατασκευής, χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό σταθερότητας κατά την κατασκευή ακόμη και σε αδύναμα εδάφη, φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα τεχνολογικά πρότυπα και εάν οι ειδικοί έχουν ορισμένα εμπειρία και δεξιότητες.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα σπίτια πλαισίου σε ξυλοπόδαρα έχουν τόσο θετική όσο και αρνητική πλευρά.. Ας ξεκινήσουμε με τα υπέρ.

 1. Ασφάλεια. Το θεμέλιο σωρού στερεώνει καλά το χώμα, εξασφαλίζοντας το απαραβίαστο του θεμελίου σε κορεσμένα από νερό και αδύναμα εδάφη.

 2. Δύναμη. Το θεμέλιο σωρού, σε αντίθεση με το σκυρόδεμα, δεν φοβάται τη χαμηλωμένη θερμοκρασία, δεν σπάει όταν αυξομειώνεται.

 3. Αποτελεσματικότητα εγκατάστασης. Η διάταξη των στηριγμάτων για ένα σπίτι 6 × 8 μέτρα, μαζί με τα σημάδια και τα λουριά, διαρκεί 1-2 ημέρες.

 4. Μεγάλος χρόνος υπηρεσίας. Οι σωροί με επίστρωση ψευδάργυρου είναι ανθεκτικοί στη σκουριά. Ένα σπίτι -πλαίσιο σε μια δομή σωρού θα διαρκέσει 70 χρόνια και δεν θα απαιτήσει επισκευή θεμελίωσης.

 5. Αυτή είναι μια φθηνή βασική επιλογή. σε σύγκριση με άλλους τύπους θεμελίων.

 6. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα να το φτιάξετε μόνοι σας. Για τη χώρα και τη νοοτροπία μας, όπου ο καθένας θέλει να συμμετέχει στην κατασκευή του σπιτιού του, αυτό είναι ένα έργο προτεραιότητας. Επιπλέον, καθιστά δυνατή την εξοικονόμηση πολλών στους μισθούς των εργαζομένων..

Υπάρχουν επίσης μειονεκτήματα.

 1. Κακή θερμομόνωση. Τα θεμέλια που βασίζονται σε σωρούς θαμμένους στο έδαφος απαιτούν πρόσθετη μόνωση.

 2. Οι μεταλλικοί σωροί είναι ευαίσθητοι στον σχηματισμό σκουριάς. Λόγω της ηλεκτροχημικής διάβρωσης, ο χάλυβας οξειδώνεται και υποβαθμίζεται γρήγορα. Το πρόβλημα λύνεται με τη χρήση αντισκωριακού ψεκασμού.

 3. Ιδιαιτερότητα δομικών στοιχείων. Όταν χτίζετε σπίτια σε ξυλοπόδαρα, είναι αδύνατο να σχεδιάσετε ένα υπόγειο ή ένα μηδενικό επίπεδο. Για την επέκταση του χρήσιμου χώρου, τα πλαίσια πλαισιώνουν συχνά ένα πατάρι ή πλήρους κλίμακας δεύτερο όροφο..

Εργα

Η κατασκευή ενός σπιτιού σε ξυλοπόδαρα σύμφωνα με τη λύση σχεδιασμού είναι:

 • εξοικονόμηση οικοδομικών υλικών.

 • εξοικονόμηση χρόνου?

 • έλεγχος σε όλα τα στάδια της εργασίας, ασφάλιση από πιθανά λάθη.

Αλλά το κύριο πράγμα είναι ότι το έργο είναι ένα έγγραφο που σας επιτρέπει να λάβετε άδεια για οικοδομικές εργασίες, να νομιμοποιήσετε τη δομή, έχει την ιδιότητα ενός επίσημου εγγράφου κατά την αποδοχή οικοδομικών εργασιών.

Τα μεμονωμένα σχέδια δεν είναι πάντα αποδεκτά για λόγους κόστους. Ως αποτέλεσμα, οι τυπικές σχεδιαστικές λύσεις έχουν μεγάλη ζήτηση..

Η επιλογή γίνεται σύμφωνα με μια σειρά παραμέτρων:

 • τύπος αντικειμένου.

 • τιμή;

 • υλικό (κατασκευή τοίχων)?

 • πλάνο;

 • αριθμός ορόφων.

Έτσι, υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για έργα πλαισίων σε ξυλοπόδαρα: από μικρά φθηνά έως σπίτια για μια μεγάλη οικογένεια. Τις περισσότερες φορές είναι μονόχωρες.

Τα κτίρια κατοικιών μπορούν να επιλεγούν με σοφίτα, βεράντα, μπαλκόνι, γκαράζ, πιθανώς με δεύτερο φως, πισίνα ή σάουνα.

Τύποι πασσάλων

Ο βασικός σκοπός των πασσάλων είναι να αναλάβουν τον όγκο του βάρους από τη δομή και να το μεταδώσουν στο έδαφος.. Είναι μακριές ράβδοι κατασκευασμένες από διαφορετικά υλικά που είναι τοποθετημένες στο έδαφος..

Σε συνδυασμό με το χώμα, οι σωροί χωρίζονται σε ράφια, τα οποία κατευθύνουν το φορτίο απευθείας στο πετρώδες έδαφος ή κρεμαστά δείγματα, τα οποία μπορούν να διασκορπίσουν το βάρος της δομής..

Σύμφωνα με την τεχνολογία εμβάπτισης, οι σωροί χωρίζονται επίσης σε διάφορους τύπους..

 • Σφυρήλατος – μια ιδιαίτερα καθιερωμένη τεχνολογία και η πιο κοινή στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει οδήγηση πασσάλων με τη χρήση τεχνολογίας γεώτρησης πρωτοπόρων. Αυτοί οι σωροί οδηγούνται στο έδαφος χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό – πνευματικά σφυριά. Το πρώτο βήμα είναι ο υπολογισμός του επιπέδου εμβάπτισης του ράφι σωρού, ισχύος κρούσης και κατανάλωσης χρόνου. Στη συνέχεια τοποθετείται κάθετα στο έδαφος και βαθύτερα στο έδαφος με χτυπήματα..

 • Στύλοι οδήγησης, που παράγονται στην επιχείρηση ή στο εργοτάξιο και τοποθετούνται στο έδαφος, εγκαθίστανται χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία παρόμοια με αυτή των στύλων. Η διαφορά είναι ότι το πηγάδι γεμίζει με κονίαμα από σκυρόδεμα παράλληλα με τη δημιουργία του. Αφού γεμίσει η εσοχή, τοποθετείται ένα πλαίσιο ενισχυτικής ράβδου σε αυτό. Το κύριο πλεονέκτημα αυτών των πασσάλων είναι η υψηλή ταχύτητα παραγωγής τους..

 • Κατάδυτος με βίδωμα διακρίνονται από τον τύπο του άκρου (συγκολλημένο και χυτό) και μεμονωμένα χαρακτηριστικά σχεδιασμού για χρήση σε διάφορα εδάφη.

 • Βαριέμαι, τοποθετημένα απευθείας στο έδαφος σε ένα προκατασκευασμένο πηγάδι, δημιουργούνται με διάτρηση ενός βαθύ φρεατίου στην απαιτούμενη θέση, εγκατάσταση ενός πλαισίου από ενισχυτικές ράβδους σε αυτό και περαιτέρω πλήρωση της προκύπτουσας δομής με διάλυμα σκυροδέματος.

 • Δονείται – χρησιμοποιώντας την ιδιαιτερότητα του εδάφους για να αλλάξουν τη δική τους δομή όταν εκτίθενται σε κραδασμούς. Αυτή η μέθοδος συνδυάζει τεχνολογία κραδασμών, κραδασμών και εσοχών. Ο σωρός επηρεάζεται ταυτόχρονα από 3 δυνάμεις.

 • Πατημένο – μέθοδος που αναπτύχθηκε για την εγκατάσταση πασσάλων κοντά σε λειτουργικά αντικείμενα. Αυτό εξαλείφει την επίδραση των κραδασμών στα θεμέλιά τους. Εφαρμόζεται σε μέρη όπου η ανακίνηση της γης μπορεί να σπάσει τη στιβαρότητα των θεμελίων άλλων δομών. Η τεχνική εγκατάστασης τέτοιων πασσάλων περιλαμβάνει την τεχνολογία πίεσης στο έδαφος μέσω εξειδικευμένου εξοπλισμού, ενώ η επίδραση των μηχανικών κραδασμών στο έδαφος εξομαλύνεται.

Ανάλογα με τα υλικά εκτέλεσης, οι σωροί είναι:

 • w \ b;

 • ξύλινος;

 • σκυρόδεμα;

 • μέταλλο;

 • σύνθετος.

Σύμφωνα με τη διαμόρφωση του τμήματος και του σχεδιασμού, οι σωροί είναι:

 • σωληνοειδής;

 • τετράγωνο;

 • ορθογώνιος;

 • πολυγωνικό?

 • με και χωρίς διεύρυνση ·

 • πολλαπλών τεμαχίων και στερεό?

 • w \ b πρισματικός τύπος.

 • κωνικός;

 • στερεό τμήμα?

 • κοίλος;

 • βίδα;

 • στήλες σωρών.

Η χρήση οποιασδήποτε μορφής σωρού επιλέγεται σύμφωνα με το έδαφος και την τεκμηρίωση του έργου.

Είναι κυρίως ορθογώνια και τετράγωνα.. Επιπλέον, μερικές φορές υπάρχει μια κυλινδρική κοιλότητα στο εσωτερικό τους. Η βασική τους διαφορά είναι ότι το μήκος ενός μονολιθικού σωρού είναι αμετάβλητο..

Αυτός ο τύπος πασσάλων διακρίνεται από την ικανότητα συναρμολόγησης ενός μακρού σωρού από αρκετούς μικρούς σωρούς. Είναι στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα μπλοκ που συνδέονται μεταξύ τους..

Χαρακτηριστικά υπολογισμού

Η ικανότητα να αντέχει το φορτίο επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από χαρακτηριστικά όπως το πλάνο των πασσάλων, η διάμετρος του σώματος και οι λεπίδες. Όλα αυτά μπορούν να υπολογιστούν με βάση τη μάζα του κτιρίου, τις διαστάσεις του, τον αριθμό των ορόφων, τον τύπο των υλικών για τη στέγη και ούτω καθεξής..

Για ένα μέσο σπίτι 150 m2, το ειδικό βάρος θα είναι περίπου 350 kg / m2. Κάθε σωρός έχει σχεδιαστεί για περίπου 5 τόνους φορτίου, επομένως, για την υλοποίηση αυτού του έργου, ο κατά προσέγγιση αριθμός είναι 20 τεμάχια..

Κατασκευή θεμελίωσης σωρού

Ένα συμβατικό θεμέλιο με βίδες για ένα πλαίσιο κατασκευάζεται σύμφωνα με έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο.

Σήμανση

Οι θέσεις των πασσάλων σημειώνονται στην τοποθεσία. Αυτές είναι σίγουρα οι γωνίες του κτιρίου, τα χωρίσματα και οι φέροντες τοίχοι..

Βίδωμα σε σωρούς

Οι σωροί βιδώνονται είτε χειροκίνητα είτε μέσω ειδικού εξοπλισμού. Σε αυτή την περίπτωση, η καθετότητα της εισόδου του σωρού στο έδαφος και το βάθος πρέπει να διατηρούνται υπό έλεγχο..

Οι σωροί τοποθετούνται σίγουρα σε περιοχές όπου το κτίριο έχει το μεγαλύτερο φορτίο στο έδαφος: στις γωνίες και στη διασταύρωση φέροντων τοίχων. Όταν η απόσταση μεταξύ των πυλώνων ξεπεράσει τα 3 μέτρα, τότε τοποθετούνται ενδιάμεσοι πυλώνες στη μέση.

Το συνιστώμενο βήμα (μέγιστη απόσταση) για πασσάλους που οδηγούνται στο έδαφος με βίδωμα είναι 1,5-2,5 μέτρα.

Οριζόντια ευθυγράμμιση

Το κύριο πράγμα δεν είναι να ευθυγραμμίσετε τους στύλους ξεβιδώνοντας τους εν μέρει από το έδαφος. Αυτό μειώνει την ικανότητα να αντέχει το φορτίο αρκετές φορές.. Για οριζόντια ευθυγράμμιση, οι θέσεις σωρού αρχειοθετούνται απλά.

Εγκατάσταση κεφαλών

Οι χαλύβδινες πλατφόρμες είναι τοποθετημένες σε κοντούς σωρούς με ηλεκτρικές κεφαλές συγκόλλησης. Εφαρμόζονται ως στήριγμα ιμάντα.

Γεροδεμένος

Πριν από την κατασκευή της δομής του πλαισίου, απαιτείται η ολοκλήρωση του ιμάντα. Η κάτω ράγα συνδέει τους μεμονωμένους πασσάλους σε ένα πλήρες σύστημα, κατανέμοντας αναλογικά το φορτίο σε ολόκληρη τη βάση, οπότε είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό υλικό.

Η σχάρα των πασσάλων ενός σπιτιού πλαισίου είναι συνήθως κατασκευασμένη από κωνοφόρο ξύλο (ερυθρελάτη, πεύκο, κέδρο) με περιεκτικότητα σε υγρασία άνω του 20%, η οποία τοποθετείται στο κεφάλι στην άκρη και είναι επίσης ραμμένη μαζί.

Γιατί βελόνες:

 • για τα κωνοφόρα, η υψηλή ρητίνη είναι χαρακτηριστική, η οποία μειώνει τον κίνδυνο αποσύνθεσης, αυξάνει την αντοχή στην υγρασία.

 • αυτό το υλικό είναι λιγότερο παραμορφωμένο, δεν σπάει.

 • κοστίζει λιγότερο από άλλες ξυλεία.

Εξετάστε τους τύπους υλικών για λουρί.

 • Δοκοί. Κατά το δέσιμο της βάσης ενός σπιτιού, συνήθως εφαρμόζεται μια δοκός 150 × 150 και 100 × 150 mm..

 • Δύο τεράστιες σανίδες με ένα κομμάτι ξυλείας. Η δοκός είναι διατεταγμένη μεταξύ 2 σανίδων για να σχηματίσει ένα είδος εσοχής για τους τοίχους..

 • Κάτω λουρί της βάσης από σφυρήλατες σανίδες. Κατά το λουρί οι σανίδες τοποθετούνται στην άκρη.

 • Σπάνια εφαρμόζεται ένας συμπαγής πίνακας. Αποκλειστικά για ελαφριά μονοόροφα και μη οικιστικά κτίρια. Το κύριο πράγμα είναι ότι χρησιμοποιούνται υλικά καλής ποιότητας..

Στην οικοδομική επιχείρηση, επιβάλλονται συγκεκριμένες απαιτήσεις και πρότυπα σε όλα, και ο ιμάντας δεν αποτελεί εξαίρεση..

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων του σπιτιού και να αποφευχθεί η καταστροφή της δομής εκ των προτέρων, είναι απαραίτητο αυτό το στοιχείο να πληροί επακριβώς ορισμένες προϋποθέσεις..

 • Για τον ιμάντα στο κάτω μέρος, χρησιμοποιείται μια αποκλειστικά νέα, υψηλής ποιότητας και ευθεία μπάρα. Όλα τα δομικά μέρη πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος όταν είναι σανίδες. Το μέγεθός τους είναι 38 × 140 ή 38 × 100 mm, και όταν είναι ξύλο, το μέγεθός του είναι 120 × 120 ή 150 × 150 mm.

 • Για τέτοιες εργασίες, συνιστάται η χρήση κωνοφόρων ξύλων (οι λόγοι δίνονται παραπάνω).

 • Όλα τα ξύλινα υλικά πρέπει να προετοιμαστούν εκ των προτέρων, έτσι ώστε ο χρόνος λειτουργίας τους να είναι εξαιρετικά μεγάλος. Η προετοιμασία περιλαμβάνει την επεξεργασία ξύλου με ενώσεις που αποτρέπουν τη σήψη, την εμφάνιση εντόμων, προστατεύει το υλικό από την υγρασία κ.ο.κ..

 • Οι σωροί των σπιτιών πρέπει να είναι εξαιρετικά ισχυροί.

 • Ο κορμός που χρησιμοποιείται για τη σχάρα πρέπει να είναι ίσιος. Αυτό έχει σημασία κατά την κατασκευή ενός σκελετού.

 • Πρέπει να ελεγχθεί ότι η πλεξούδα ακολουθεί ακριβώς το περίγραμμα της κατασκευασμένης βάσης. Διαφορετικά, εμφανίζονται κοιλότητες όπου συλλέγεται υγρασία και αυτό συμβάλλει στην πρόωρη αποσύνθεση του ξύλου..

Τεχνολογία οικοδόμησης σπιτιού

Η βάση του κτιρίου είναι ένα φέρον ξύλινο πλαίσιο, στο οποίο είναι τοποθετημένη η επένδυση. Για την τεχνολογία κατασκευής πλαισίου-πλαισίου, χρησιμοποιείται υλικό τοίχου που κατασκευάζεται στο εργοστάσιο.. Πρόκειται για συναρμολογημένα πάνελ με ενδιάμεσο στρώμα θερμομονωτικού υλικού μεταξύ 2 σανίδων OSB. Η τεχνολογία πλαισίου πλαισίου περιλαμβάνει τη χρήση στοιχείων όταν η επένδυση τοίχων πραγματοποιείται ταυτόχρονα με τη θερμομόνωση τους.

Ας εξετάσουμε βήμα προς βήμα τις βασικές φάσεις κατασκευής.

 • Η κατασκευή ενός πλαισίου σε σωρούς βιδών ξεκινά με την κατασκευή του θεμελίου για τη μελλοντική δομή. Το μέγιστο φορτίο μιας ράβδου φτάνει τους 5 τόνους, γεγονός που εγγυάται την ικανότητα της δομής να αντέχει στις δυνάμεις που προσπαθούν να την βγάλουν από την αρχική της κατάσταση, ακόμη και όταν το έδαφος είναι δομικά ασταθές.

 • Δέσιμο της βάσης του σπιτιού. Το πρώτο βήμα είναι να εγκαταστήσετε τον κάτω ιμάντα – κατά μήκος του περιγράμματος της βάσης, εγκαθίσταται μια ράβδος με τμήμα 150 × 150 mm ή 200 × 200 mm. Όλα τα μέρη επεξεργάζονται με αντισηπτικό.

 • Συναρμολόγηση της δομικής βάσης του πλαισίου. Στις γωνίες της βάσης, εγκαθίστανται κάθετα ράφια, συνδέονται με μια ράβδο, στη συνέχεια τοποθετούνται ενδιάμεσα ράφια. Ένας άλλος τρόπος είναι η εγκατάσταση της εγκάρσιας τοποθέτησης των τοίχων και η παράλληλη εγκατάσταση έτοιμων τμημάτων πλαισίου.

 • Στερέωση της επάνω καλωδίωσης. Μια ράβδος του ίδιου τμήματος και του ίδιου υλικού όπως για το κάτω είναι στερεωμένη στην κορυφή του πλαισίου. Οι τοίχοι είναι ενισχυμένοι με διαγώνιους ενισχυτές. Αυτό παρέχει χωρική ακαμψία διάτμησης στο πλευρικό επίπεδο..

 • επένδυση τοίχων. Εγκαταστήστε δομές που περικλείουν τα ανοίγματα των θυρών και των παραθύρων. Ο σκελετός καλύπτεται με εργοστασιακά πάνελ ή χρησιμοποιείται η μέθοδος επένδυσης πάνελ..

 • Επικαλυπτόμενη συσκευή μεταξύ του ορόφου και της σοφίτας. Στο επάνω άκρο των τοίχων, στις μακριές πλευρές του σπιτιού, τοποθετείται μια δέσμη 100 × 100 mm ή 150 × 150 mm (Mauerlat). Παίρνει το φορτίο από το σύστημα δοκών και το κατανέμει αναλογικά στους φέροντες τοίχους..

 • Εγκατάσταση δομών δοκών, τοποθέτηση υλικού στέγης. Για σπίτια από ξύλο σε πασσάλους, κατά κανόνα, οι οροφές με αέτωμα σχεδιάζονται με κλίση 35-45 μοίρες. Όταν η κλίση είναι μεγαλύτερη, η πίεση του ανέμου αυξάνεται, λιγότερο – το χιόνι παραμένει στην οροφή και αυτό είναι ένα περιττό φορτίο.

Με την ολοκλήρωση βασικών δραστηριοτήτων, εγκαθίστανται πόρτες και παράθυρα, μονώνονται τα δάπεδα και τα δάπεδα μεταξύ του ορόφου και της σοφίτας μονώνονται, εισάγονται και εγκαθίστανται δίκτυα μηχανικής και τεχνικής υποστήριξης. Η πρόσοψη είναι τελειωμένη με ένα σύνθετο υλικό με επένδυση, επένδυση, πολυκατοικία, πλαισιώσεις. Η τελική φάση είναι η θερμομόνωση και το φινίρισμα του υπογείου, η εγκατάσταση μιας τυφλής περιοχής. Τα πλαίσια δεν συρρικνώνονται, επομένως, οι εσωτερικές εργασίες φινιρίσματος δεν μπορούν να καθυστερήσουν.