Εσωτερικές πόρτες-καμάρες: χαρακτηριστικά σχεδιασμού

Εσωτερικές πόρτες-καμάρες: χαρακτηριστικά σχεδιασμού

Οι πόρτες είναι ένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό που συμπληρώνει τέλεια ένα μοντέρνο εσωτερικό. Σήμερα, πολλοί προσπαθούν να κάνουν ένα σπίτι όχι μόνο πρακτικό, αλλά και όμορφο με τη βοήθεια τέτοιων δομών. Η σύγχρονη αγορά παρουσιάζει πολλές ποικιλίες φύλλων πόρτας, μεταξύ των οποίων πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις τοξωτές τροποποιήσεις. Οι δομές αυτού του τύπου διακρίνονται από το αρχικό τους σχήμα, το οποίο δίνει ένα ιδιαίτερο κέφι στο δωμάτιο..

Ιδιαιτερότητες

Οι τοξωτές εσωτερικές πόρτες είναι ένα μοναδικό σχέδιο που έχει ανεπιτήδευτο σχήμα. Ένα χαρακτηριστικό αυτού του προϊόντος είναι η παρουσία μιας καμάρας, η οποία βρίσκεται στην κορυφή του ανοίγματος.

Τέτοια προϊόντα συχνά συμπληρώνονται με όμορφα διακοσμητικά στολίδια και διακοσμητικά ένθετα. Αυτό σας επιτρέπει να δώσετε στον καμβά ένα όμορφο και μοναδικό σχήμα που θα ταιριάζει σε οποιοδήποτε μοντέρνο εσωτερικό..

Οι τοξωτές πόρτες έχουν αρκετά σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα παρόμοια προϊόντα:

 1. Οπτική επέκταση του ανοίγματος. Αυτό σας επιτρέπει να κάνετε το δωμάτιο πιο ευρύχωρο. Σε αυτή την περίπτωση, η διαστολή εκτελείται όχι μόνο σε ύψος, αλλά και σε πλάτος.
 2. Μοναδικός σχεδιασμός. Συχνά, οι εσωτερικές καμάρες κατασκευάζονται σε ένα όμορφα σχεδιασμένο στυλ. Έτσι, γίνονται ένα είδος διακοσμητικής περιοχής στο δωμάτιο, δίνοντάς του άνεση και ζεστασιά..

Αλλά η χρήση τέτοιων συστημάτων δεν είναι πάντα δικαιολογημένη.. Οι εσωτερικές θολωτές πόρτες έχουν αρκετά σημαντικά μειονεκτήματα:

 1. Διαστάσεις. Πολλοί τύποι καμβάδων κατασκευάζονται με μη τυποποιημένα μεγέθη. Αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την παρουσία της ίδιας της καμάρας. Επομένως, δεν είναι πάντα δυνατό να εγκαταστήσετε μια πόρτα στο σπίτι. Εάν αυτό είναι ένα επιλύσιμο έργο, τότε είναι πολύ πιο περίπλοκο από την εγκατάσταση ορθογώνιων κατασκευών..
 2. Υψηλή τιμή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι καμβάδες έχουν πολύπλοκο σχήμα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κατασκευή ενός τόξου είναι αρκετά δύσκολη, αφού αυτό απαιτεί δεξιότητες και ειδικό εργαλείο..
 3. Μεγάλο βάρος. Αυτό οφείλεται επίσης στα χαρακτηριστικά σχεδιασμού. Επομένως, η εγκατάσταση τέτοιων κατασκευών είναι δυνατή μόνο σε ανοίγματα τοίχων από ανθεκτικό υλικό (τούβλο, σκυρόδεμα κλπ.). Ένας τοίχος γυψοσανίδας δεν θα αντέξει αυτό το προϊόν, γεγονός που περιορίζει τη χρήση τους σε εσωτερικούς χώρους.

Τύποι καμάρες

Το χαρακτηριστικό σχεδιασμού τέτοιων προϊόντων είναι η προσθήκη ενός τυπικού φύλλου με αψίδα. Αυτό το στοιχείο είναι ένα μικρό στοιχείο που μοιάζει με θραύσματα κύκλων. Ανάλογα με την εμφάνιση, οι καμάρες μπορούν να χωριστούν σε διάφορους τύπους:

 • Κλασσικός. Το πιο κοινό σχέδιο, το οποίο είναι ημικύκλιο. Σε αυτό, η διάμετρος είναι ίση με το μήκος του πλάτους της πόρτας και η ακτίνα είναι η μισή.
 • Ρωμαΐζων. Εξωτερικά, η αψίδα θυμίζει κάπως ορθογώνιο. Το διακριτικό του χαρακτηριστικό είναι η παρουσία επάνω στρογγυλεμένων γωνιών. Σε αυτή την περίπτωση, η ακτίνα στρογγυλοποίησης μπορεί να είναι διαφορετική. Τέτοιες καμάρες αντέχουν τέλεια σε φορτία, επομένως είναι εγκατεστημένες σε πολύ μεγάλα ανοίγματα..

 • Τραπέζιο. Όλα είναι αρκετά απλά εδώ, αφού το σχήμα της αψίδας είναι το καθορισμένο γεωμετρικό σχήμα. Τέτοια σχέδια είναι αρκετά σπάνια, καθώς η παρουσία αιχμηρών γωνιών δεν του δίνει πρωτοτυπία και πολυπλοκότητα..
 • Μοντέρνο. Οι καμάρες αυτού του τύπου έχουν ακτίνα ελαφρώς μεγαλύτερη από το μισό φύλλου μιας πόρτας. Αποδεικνύεται ότι το ημικύκλιο είναι ελαφρώς ευρύτερο από τις πόρτες, γεγονός που το καθιστά μοναδικό..
 • Ελλειψη. Οι τοξωτές κατασκευές αυτού του τύπου μοιάζουν με ημικύκλιο, αλλά εδώ το σχήμα του τόξου σχηματίζεται από δύο κύκλους με διαφορετικές ακτίνες. Τεχνικά, αυτό είναι το μισό σχήμα σαν έλλειψη που έχει κοπεί κατά μήκος του κύριου άξονα..

 • Ημι-αψίδα. Οι καμάρες αυτού του τύπου είναι ασύμμετρες. Εδώ χρησιμοποιούνται αρκετά δομικά στοιχεία. Το ένα μέρος της δομής κατασκευάζεται με τη μορφή πύλης και το άλλο με τη μορφή άλλου, που είχε εξεταστεί προηγουμένως.
 • Γοτθικός. Η ιδιαιτερότητα αυτής της αψίδας είναι ότι το ημικύκλιο δεν συνδέεται ομαλά. Αυτό το σχήμα μοιάζει λίγο με ένα βέλος με τις πλευρές προς τα πάνω..
 • Μαυριτανικός. Το σχήμα της αψίδας έχει σχήμα πετάλου, επομένως βρίσκεται μόνο σε ιδιόμορφα εθνοτικά στυλ..

Ποιες πόρτες θα ταιριάζουν?

Οι τοξωτές εσωτερικές πόρτες λύνουν τέλεια πολλά προβλήματα. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού Αυτές οι κατασκευές μπορούν να χωριστούν σε διάφορες ομάδες:

 1. Μονοκόμματα σχέδια. Οι πόρτες αυτού του τύπου κατασκευάζονται με τη μορφή αψίδας, καθώς το τελευταίο στοιχείο συνδέεται πλήρως με το ορθογώνιο φύλλο. Σε αυτή την περίπτωση, το τελευταίο είναι εγκατεστημένο στο πλαίσιο της πόρτας, το οποίο επαναλαμβάνει το σχήμα του. Τέτοια προϊόντα είναι τα πιο δύσκολα στην εκτέλεση, επομένως είναι αρκετά ακριβά..
 2. Οι πόρτες με ξεχωριστό τόξο αποτελούνται από ένα κλασικό ορθογώνιο φύλλο, πάνω από το οποίο είναι τοποθετημένο ένα ξεχωριστό τόξο. Αυτή η επιλογή είναι η πιο κοινή. Ταυτόχρονα, το τοξωτό στοιχείο αντιστοιχεί στο κύριο στυλ της πόρτας..

Για την εγκατάσταση του τελευταίου, χρησιμοποιείται ένα ξεχωριστό κουτί, στο οποίο συχνά μπορεί να βασιστεί το πλαίσιο αψίδας.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού, οι τοξωτές πόρτες μπορούν να είναι σχεδόν οποιουδήποτε τύπου που βρίσκονται σε κλασικές τροποποιήσεις.. Μπορούν να χωριστούν υπό όρους στις ακόλουθες ομάδες:

 • Κούνια. Κλασικά μοντέλα που αντιπροσωπεύονται από μια τεράστια ποικιλία στη σύγχρονη αγορά.
 • Εκκρεμές. Πρόκειται για ένα είδος τροποποιήσεων ταλάντευσης, αλλά μόνο με δυνατότητα ανοίγματος προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Μπορούν να είναι είτε συμπαγείς είτε με ανεξάρτητη τοξωτή πλάκα..
 • Ολίσθηση. Οι πόρτες αυτού του τύπου είναι αρκετά σπάνιες, καθώς είναι μάλλον δύσκολο να τις κατασκευάσουμε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αποτελούν παραλλαγή των προηγούμενων μοντέλων..

 • Πτυσσόμενο. Αυτό περιλαμβάνει επιλογές όπως ένα ακορντεόν. Λάβετε υπόψη ότι τέτοια σχέδια είναι κλασικά ορθογώνια μοντέλα, πάνω από τα οποία έχουν εγκατασταθεί μία ή περισσότερες καμάρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπληρώνονται με ημι-αψίδα.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι τοξωτές πόρτες είναι ένα είδος τυπικών ορθογώνιων τροποποιήσεων. Μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με ένα ή δύο ανοίγματα. Σήμερα, οι τριπλοί καμβάδες γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλείς, οι οποίοι είναι κατάλληλοι για μεγάλες ιδιωτικές κατοικίες με ευρύχωρα δωμάτια..

Μέθοδοι παραγωγής

Η τοξωτή πόρτα έχει πολύπλοκο σχήμα, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο να αποκτηθεί στο σπίτι.. Τέτοιες δομές κατασκευάζονται με διάφορους κύριους τρόπους:

 1. Κοπή από ένα κομμάτι. Μία από τις πιο κοινές επιλογές. Ως βάση χρησιμοποιούνται ένα ή περισσότερα φύλλα, τα οποία είναι ίσα σε μέγεθος με τις διαστάσεις της δομής της αψίδας ή της πόρτας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο, το τεμάχιο εργασίας δίνει το επιθυμητό σχήμα. Αυτή η προσέγγιση είναι θεμελιώδης για την παραγωγή προϊόντων γυαλιού. Το ίδιο κάνουν και με το ξύλο. Για να γίνει αυτό, πολλές σανίδες είναι κολλημένες μεταξύ τους και στη συνέχεια κόβεται ένας καμβάς από την ασπίδα που προκύπτει με ένα παζλ.
 2. Κάμψη. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την κατασκευή ενός τόξου με κάμψη του υλικού. Το ξύλο και το πλαστικό προσφέρονται για παρόμοια επεξεργασία. Για να δοθεί ευελιξία, αυτές οι ουσίες είτε βράζονται είτε θερμαίνονται σε ορισμένες θερμοκρασίες..

Υλικά (επεξεργασία)

Οι ιδιαιτερότητες της τεχνολογίας κατασκευής δεν επιτρέπουν τη χρήση οποιουδήποτε τύπου υλικών για την απόκτηση τοξωτών θυρών.. Σήμερα, τέτοιες δομές κατασκευάζονται από διάφορες ουσίες:

 • Ξύλο. Οι πόρτες από αυτό διακρίνονται με μοναδικό σχεδιασμό και πρακτικότητα. Αρκετά είδη χρησιμοποιούνται ως βάση, μεταξύ των οποίων τα πιο δημοφιλή είναι το πεύκο, η τέφρα και η βελανιδιά. Τα προϊόντα που κατασκευάζονται από αυτά ταιριάζουν απόλυτα σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο, αλλά ταυτόχρονα είναι αρκετά ακριβά..

Για να μειώσουν το κόστος, πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν τώρα παράγωγα υλικά όπως μοριοσανίδες και MDF για αυτό..

 • Ποτήρι. Για να αποκτήσετε φύλλα πόρτας, χρησιμοποιούνται μόνο σκληρυμένες ποικιλίες αυτού του υλικού. Ιδανικό για μπάνια καθώς ανέχονται εύκολα την υγρασία.
 • Πλαστική ύλη. Το πλαστικό σύστημα αψίδας είναι πολύ δημοφιλές σήμερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το υλικό είναι πολύ εύκολο να λυγίσει. Ταυτόχρονα, η ουσία αντιστέκεται πολύ καλά στην υγρασία και φροντίζεται εύκολα. Αλλά ο σχεδιασμός αυτών των θυρών δεν είναι μοναδικός και διαφορετικός. Επομένως, πολλοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν μόνο εάν χρειάζονται μια πρακτική και ανθεκτική λύση..

Στυλ

Η ποικιλία στυλ των τοξωτών εσωτερικών θυρών είναι αρκετά διαφορετική, γεγονός που τους επιτρέπει να προσαρμόζονται σε κάθε είδους εσωτερικό. Πολλά στυλ πρέπει να τονιστούν ότι τέτοια σχέδια θα ταιριάζουν απόλυτα σε:

 • Μπαρόκ. Διαφέρει στην πολυπλοκότητα και την παρουσία μεγάλου αριθμού νημάτων. Η καλύτερη επιλογή θα ήταν πόρτες από είδη ευγενούς ξύλου, οι οποίες συμπληρώνονται από ένα κομψό σχέδιο..
 • Κλασικό στιλ. Οι καμάρες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος τέτοιων εσωτερικών χώρων. Ταυτόχρονα, τα φύλλα της πόρτας είναι λακωνικά και με ευθείες γραμμές. Το φυσικό ξύλο χρησιμοποιείται επίσης συχνά εδώ..

 • Ανατολικός. Αυτό το στυλ συνδέεται κυρίως με τον εξωτισμό. Εδώ, χρησιμοποιούνται καμάρες τύπου βέλους, που συμπληρώνουν τα φύλλα της πόρτας. Μόνο είδη σκούρου ξύλου χρησιμοποιούνται ως βάση..
 • Shabby chic. Όταν σχεδιάζετε τέτοιες πόρτες, είναι ειδικά παλαιωμένες, πράγμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μια ζεστή και ζεστή ατμόσφαιρα μέσα στο δωμάτιο..

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τοξωτές πόρτες μπορούν να ταιριάζουν με οποιοδήποτε στυλ. Μπορούν να γίνουν απλά κατά παραγγελία ή να διακοσμηθούν ειδικά. Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται από τους σχεδιαστές κατά το σχεδιασμό αποκλειστικών εσωτερικών χώρων..

Πώς να επιλέξετε?

Η επιλογή των τοξωτών κατασκευών περιλαμβάνει την αξιολόγηση πολλών βασικών παραμέτρων:

 • Υλικό. Δεν υπάρχει καμία ενιαία σύσταση εδώ. Η καλύτερη επιλογή θα ήταν ξύλινα προϊόντα. Το πλαστικό είναι κατάλληλο για τη μπαλκονόπορτα στο υπνοδωμάτιο, καθώς διατηρεί τέλεια τη θερμότητα και δεν φοβάται τις αλλαγές θερμοκρασίας.
 • Διαστάσεις. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η τοξωτή κατασκευή μπορεί να μην ταιριάζει σε ένα τυπικό άνοιγμα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η επέκτασή του..
 • Σχέδιο. Αυτό το χαρακτηριστικό εξαρτάται μόνο από τις προσωπικές προτιμήσεις και το βασικό στυλ του δωματίου. Εδώ πρέπει να πληρώσετε όχι μόνο το σχέδιο του καμβά, αλλά και τον τύπο της ίδιας της αψίδας.

Εάν επιλέξετε υλικό για την μπροστινή πόρτα, τότε είναι καλύτερο να μείνετε σε μέταλλο ή πλαστικό. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά είναι ο κατασκευαστής.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τις κριτικές πελατών σχετικά με μια συγκεκριμένη τροποποίηση του φύλλου πόρτας.

Όμορφο εσωτερικό

Η φαινομενικά αέρινη ξύλινη πόρτα με αψίδα με γυάλινα ένθετα θα διακοσμήσει το περίβλημα του διαδρόμου, καθιστώντας το ελαφρύ και ευχάριστο. Η εσωτερική διακόσμηση σε λευκούς τόνους και φυσικό ανοιχτόχρωμο ξύλο δίνει στο εσωτερικό ελαφρότητα και ευχάριστη απλότητα.

Μια σκοτεινή πόρτα με βιτρό και μια δερμάτινη πολυθρόνα Voltaire δίπλα της – τι δεν είναι το γραφείο του ισχυρού ιδιοκτήτη του κάστρου!

Μια άλλη επιλογή για μια αψιδωτή πόρτα από φυσικό ξύλο με υπέροχα σκαλίσματα και θωρακισμένο γυαλί με περίτεχνα καμπυλωτές λαβές. Σε ένα σύνολο με χρυσή ταπετσαρία και φυσικό παρκέ, αυτή η πόρτα κάνει το δωμάτιο πολυτελές και πλούσιο..

Για το πώς να φτιάξετε μια αψιδωτή πόρτα με τα χέρια σας, δείτε το επόμενο βίντεο.