Οι αποχρώσεις και τα χαρακτηριστικά της στεγανοποίησης ραφών γυψοσανίδας

Οι αποχρώσεις και τα χαρακτηριστικά της στεγανοποίησης ραφών γυψοσανίδας

Το γυψοσανίδα είναι ένα δημοφιλές εύκαμπτο υλικό που χρησιμοποιείται συχνότερα για την ισοπέδωση διαφόρων επιφανειών. Αυτά μπορεί να είναι ανώμαλοι τοίχοι, δάπεδα ή οροφές. Η εγκατάσταση τέτοιων στοιχείων είναι αρκετά απλή, ωστόσο, μετά την ολοκλήρωσή της, κατά κανόνα, παραμένουν μη ελκυστικές ραφές μεταξύ του γυψοσανίδας. Σήμερα θα μιλήσουμε για τα χαρακτηριστικά και τις αποχρώσεις της στεγανοποίησης αρμών μεταξύ φύλλων γυψοσανίδας.

Η ανάγκη σφράγισης ρωγμών

Τις περισσότερες φορές, για την τοποθέτηση σανίδων γυψοσανίδας, είναι προεγκατεστημένο ένα αξιόπιστο και ισχυρό πλαίσιο από μέταλλο ή ξύλο. Ακόμα κι αν αυτός ο σχεδιασμός είναι τέλεια κατασκευασμένος και υπάρχει επαρκής αριθμός απαραίτητων προφίλ σε αυτό, οι ραφές μεταξύ των γυψοσανίδων θα είναι ακόμα αισθητές. Το μέγεθός τους εξαρτάται άμεσα από την κατάσταση των άκρων του υλικού επένδυσης και τη δυνατότητα αλλαγής των διαστάσεων γυψοσανίδων σε συνθήκες ακραίων θερμοκρασιών.

Εάν δεν σφραγίσετε τις ραφές που σχηματίζονται μεταξύ των πάνελ, τότε η επιφάνεια της δομής γυψοσανίδας μπορεί να γίνει άνιση ή να φαίνεται – και οι δύο επιλογές είναι ανεπιθύμητες. Επιπλέον, μια επίστρωση που έχει εμφανείς συνδέσεις φαίνεται ατημέλητη..

Κατά κανόνα, οι ραφές μεταξύ των πάνελ σχηματίζονται εάν η θήκη δεν είναι αρκετά άκαμπτη ή δεν υπάρχουν πολλά προφίλ στο σχέδιο. Για παράδειγμα, κάτω από το βάρος των πάνελ γυψοσανίδας, τα μεταλλικά πλαίσια μπορούν να παραμορφωθούν. Εξαιτίας αυτού, οι άκρες των πλακών αρχίζουν να προεξέχουν άνισα..

Επίσης, μπορεί να σχηματιστούν άσχημες ραφές μεταξύ των πάνελ λόγω της απώλειας των γραμμικών διαστάσεων της δομής. Τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν συχνότερα λόγω αλλαγών θερμοκρασίας. Σε αυτή την περίπτωση, οι ελάχιστες μετατοπίσεις φύλλων μπορεί να οδηγήσουν σε ρωγμές του υλικού. Χωρίς σφράγιση των ραφών, το υλικό επένδυσης θα γίνει γρήγορα άχρηστο, καθώς οι άκρες του θα εκτεθούν απευθείας σε εξωτερικούς παράγοντες – απορροφούν υγρασία ή στεγνώνουν.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι χωρίς να τελειώσουν οι αρμοί, θα εμφανιστούν άσχημοι λεκέδες στην επιφάνεια του βαμμένου γυαλιού γυψοσανίδας ή επικόλλησης ταπετσαρίας. Με την πάροδο του χρόνου, τα υλικά φινιρίσματος μπορεί να αποκολληθούν εντελώς από μια τέτοια βάση..

Τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί?

Οι αρμοί μεταξύ γυψοσανίδων μπορούν να σφραγιστούν με διαφορετικά υλικά.

Ας εξετάσουμε λεπτομερώς τα πιο συνηθισμένα από αυτά..

Χαρτοταινία

Αυτό το υλικό πωλείται σε ρολά. Το μήκος της ταινίας είναι συχνότερα 50, 76 ή 153 m, το πλάτος είναι 52 mm. Τέτοια υλικά είναι κατασκευασμένα από ειδικό χαρτί με αυξημένη αντοχή.. Είναι ενισχυμένο με υαλοβάμβακα τόσο στη διαμήκη όσο και στην εγκάρσια κατεύθυνση. Κατά κανόνα, η επιφάνεια της ταινίας χαρτιού χαρακτηρίζεται από τραχιά υφή, η οποία παρέχει καλύτερη και πιο αξιόπιστη πρόσφυση στο στόκο στο γύψο..

Η χαρτοταινία έχει ένα ειδικό ένθετο με πίεση που βρίσκεται στο κέντρο. Χάρη σε αυτό το στοιχείο, είναι πολύ εύκολο και βολικό να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο υλικό. Επιπλέον, η χαρτοταινία είναι ιδανική για τη στεγανοποίηση γωνιών μιας δομής. Αυτό το υλικό δεν υπόκειται σε τέντωμα και σύνθλιψη, σε αντίθεση με την απλή ταινία κάλυψης.

Φυσικά, η χαρτοταινία δεν είναι ιδανικό υλικό. Έχει επίσης τις δικές του αδυναμίες. Αυτές περιλαμβάνουν μια αρκετά επίπονη διαδικασία εγκατάστασης, ειδικά σε σύγκριση με την εγκατάσταση μιας συνηθισμένης σερπιάνκα. Ένα τέτοιο υλικό είναι ευαίσθητο στο σχηματισμό φυσαλίδων αέρα εάν υπάρχει ένα ανεπαρκώς πυκνό στρώμα στόκου στη βάση..

Για να αποφύγετε τέτοιες ελλείψεις, συνιστάται να αγοράσετε διάτρητη ταινία. Είναι πολύ λιγότερο πιθανό να σχηματιστούν φυσαλίδες κάτω από αυτό..

Αυτοκόλλητη serpyanka

Τις περισσότερες φορές, όταν σφραγίζουν ραφές μεταξύ γυψοσανίδας, οι τεχνίτες χρησιμοποιούν ένα σερπεντίνο. Πραγματοποιείται σε ρολά πλάτους 45 και 50 mm, μήκους 20, 45 και 90 μ. Η αυτοκόλλητη serpyanka είναι ιδανική για στεγανοποίηση αρμών μεταξύ πάνελ γυψοσανίδας με αραιωμένη άκρη. Επιπλέον, αυτό το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιδιόρθωση ρωγμών στο υπόστρωμα ή μικρών οπών. Επί του παρόντος, στα καταστήματα μπορείτε να βρείτε πολλές επιλογές για υψηλής ποιότητας και ανθεκτικά serpyanka, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να σκιστούν..

Ένα τέτοιο πλέγμα συμβαίνει:

 • αυτοκόλλητες;
 • όχι αυτοκόλλητο.

Το τελευταίο προϊόν είναι πιο προσιτό, αλλά η εγκατάσταση του είναι επίπονη..

Χρησιμοποιώντας μια αυτοκόλλητη serpyanka, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη μια σημαντική λεπτομέρεια: ένα ήδη αρχισμένο ρολό αυτού του υλικού πρέπει να αποθηκεύεται μόνο σε μια πλαστική σακούλα, έτσι ώστε το κολλητικό στρώμα να μην στεγνώνει και να μην χάνει τις ιδιότητές του.

Στόκος

Αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό που απαιτείται για τη σφράγιση των αρμών γυψοσανίδας. Οι ειδικοί συνιστούν την κάλυψη των αρμών με ένα υψηλής ποιότητας στόκο, το οποίο δεν συρρικνώνεται και δεν σπάει με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, το μείγμα πλήρωσης θα πρέπει να σχηματίζει μια λεία και ανθεκτική επιφάνεια στη βάση γύψου. Τα ιδιόκτητα σκευάσματα που παράγονται από τη μάρκα Knauf πληρούν παρόμοιες απαιτήσεις..

Αλφαβητάρι

Μια τέτοια σύνθεση είναι απαραίτητη για την προστασία του υλικού από μούχλα και μούχλα. Επιπλέον, η γυψοσανίδα καλυμμένη με χώμα δεν φοβάται τόσο την επαφή με την υγρασία. Κατά κανόνα, το αστάρι εφαρμόζεται στη βάση σε 2 στρώσεις.

Γύψος

Ο γύψος χρησιμεύει ως επένδυση, δημιουργώντας μια τέλεια επίπεδη και τακτοποιημένη επιφάνεια. Επιπλέον, το μείγμα γύψου είναι σε θέση να παρέχει γυψοσανίδα με πρόσθετη προστασία και υψηλή πρόσφυση με τις ακόλουθες επικαλύψεις..

Απαιτούμενα εργαλεία

Πριν προχωρήσετε στη στεγανοποίηση αρμών μεταξύ γυψοσανίδας, είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε ορισμένα εργαλεία και συσκευές:

 • Σετ σπάτουλας. Οι ειδικοί συνιστούν την αγορά τριών κύριων οργάνων – φαρδιά, στενά και μεσαία. Το ευρύ προσάρτημα είναι το λιγότερο που θα χρησιμοποιήσετε, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξομαλύνει τις ραφές πολύ εύκολα και γρήγορα..
 • Γεράκι. Αυτό το εργαλείο είναι προαιρετικό, ωστόσο, πολλοί τεχνίτες το χρησιμοποιούν πολύ συχνά. Το Sokol είναι μια ειδική συσκευή για εργασία με μείγμα στόκου. Αποτελείται από μια επίπεδη πλάκα και μια λαβή.
 • Επίπεδο. Οι ειδικοί συνιστούν να επιλέξετε μεταξύ λέιζερ και οργάνου με φυσαλίδες.

 • Μπορείτε να αγοράσετε ή να νοικιάσετε ένα ειδικό μηχάνημα για την πλήρωση τοίχων..
 • Τρυπάνι με εξάρτημα μίξερ.
 • Βούρτσα Primer και Roller.

 • Καθαρό μπαρ.
 • Γυαλόχαρτο.
 • Ειδικό μαχαίρι κατασκευής.

Αγοράστε μόνο υψηλής ποιότητας και αξιόπιστα εργαλεία από γνωστές εταιρείες. Κατά κανόνα, έχουν υψηλή τιμή, αλλά είναι αξιόπιστα και ανθεκτικά, οπότε θα είναι πολύ πιο βολικό και αποτελεσματικό να συνεργαστείτε μαζί τους..

Βήμα-βήμα περιγραφή της διαδικασίας

Εάν έχετε αποθηκεύσει όλα τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία, τότε μπορείτε να προχωρήσετε με ασφάλεια στη στεγανοποίηση αρμών γυψοσανίδας. Ας εξετάσουμε λεπτομερώς πώς εκτελούνται αυτά τα έργα.

Προπαρασκευαστικό στάδιο

Το γυψοσανίδα πρέπει να στερεώνεται με ασφάλεια και σταθερά στο κιβώτιο. Καθαρίστε την επιφάνεια της βάσης από βρωμιά και σκόνη. Εάν υπάρχουν μπάρες στους αρμούς, τότε πρέπει να αφαιρεθούν με ένα μαχαίρι κατασκευής..

Δεν πρέπει να υπάρχουν προεξέχοντα στοιχεία και άλλα ελαττώματα σε γυψοσανίδα και ραφές. Η βάση μπορεί να σκουπιστεί με ένα κανονικό πανί. Ωστόσο, εάν η δομή από γυψοσανίδα έχει παραμείνει για αρκετό καιρό, τότε πρέπει να καθαριστεί με υψηλή ποιότητα..

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα καπάκια των βιδών.

Πολλοί τεχνίτες παραμελούν αυτό το βήμα, το οποίο οδηγεί περαιτέρω στο “παραπάτημα” της σπάτουλας σε αυτά τα στοιχεία κατά την εφαρμογή του διαλύματος. Περπατήστε το χέρι σας πάνω από τους συνδετήρες. Εάν σε κάποια περιοχή η βίδα αυτοεπιπεδώματος προεξέχει πάνω από την επιφάνεια, σίγουρα θα το παρατηρήσετε αυτό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το καπάκι πρέπει να πνιγεί προσεκτικά στο υλικό χρησιμοποιώντας ένα κατσαβίδι ή κατσαβίδι.

Οι εργοστασιακές άκρες των φύλλων δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε πρόσθετη επεξεργασία. Ωστόσο, εάν τα υλικά σας έχουν συνδέσμους από ευθείες άκρες ή κομμένα μέρη, τότε πρέπει να κοπούν ελαφρώς. Στη διασταύρωση, μια λοξοτομή πρέπει να κατασκευάζεται υπό γωνία 45 μοιρών Parv. Το πλάτος και το βάθος του πρέπει να είναι 5 mm. Η κοπή πρέπει να γίνει με ένα μαχαίρι κατασκευής..

Πριν από την άμεση σφράγιση των αρμών, πρέπει να εφαρμοστεί ένα αστάρι στην επιφάνεια της γυψοσανίδας. Εάν αγοράσατε ένα συμπύκνωμα, τότε πρέπει να αραιωθεί με νερό σε ορισμένες αναλογίες που αναφέρονται στη συσκευασία. Εάν έχετε γεμίσει με ένα έτοιμο μείγμα, τότε πρέπει να το αναμίξετε καλά και στη συνέχεια να το εφαρμόσετε σε γυψοσανίδα. Σε αυτό το στάδιο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα επεξεργασμένα επίπεδα είναι σαφώς ορατά στα φύλλα, οπότε η όλη διαδικασία πρέπει να διατηρείται υπό αυστηρό έλεγχο..

Οι ραφές πρέπει να ασταρωθούν 15 cm και στις δύο πλευρές της άρθρωσης.

Σφράγιση ραφών

Μπορείτε να προχωρήσετε σε αρμολόγηση μόνο μετά από κατάλληλη προετοιμασία της βάσης..

 • Οι αρμοί πρέπει να γεμίζονται με ταινία. Προηγουμένως, η τεχνολογία ήταν ελαφρώς διαφορετική – πρώτα εφαρμόστηκε η σύνθεση και στη συνέχεια η serpyanka βυθίστηκε σε αυτήν. Σήμερα όλα είναι διαφορετικά – οι κασέτες έχουν αυτοκόλλητες επικαλύψεις, ώστε να μπορούν να κολληθούν προσεκτικά στη βάση. Όταν η ένωση μεταξύ των πλακών σφραγίζεται με σερπεντίνη, το πλεονάζον υλικό πρέπει να αφαιρεθεί με ένα μαχαίρι..
 • Πριν προχωρήσετε με τον στόκο των αρμών, πρέπει να προετοιμάσετε το μείγμα. Για να το κάνετε αυτό, πάρτε ένα καθαρό δοχείο και ρίξτε την απαιτούμενη ποσότητα νερού σε αυτό. Στη συνέχεια, πρέπει να το γεμίσετε με μια σύνθεση στόκου. Οι απαιτούμενες αναλογίες αναφέρονται συνήθως στη επώνυμη συσκευασία..
 • Στη συνέχεια, τα συστατικά αναμιγνύονται καλά μέχρι να επιτευχθεί μια ομοιογενής μάζα. Για αυτό, συνιστάται να χρησιμοποιείτε ένα τρυπάνι με εξάρτημα μίξερ. Με ένα τέτοιο εργαλείο, το μείγμα θα είναι καλύτερης ποιότητας..

 • Στη συνέχεια, πρέπει να πάρετε μια μικρή ποσότητα στόκου, να το βάλετε σε μια φαρδιά σπάτουλα με ένα στενό εργαλείο. Πρώτα πρέπει να συμπληρώσετε τις ραφές μεταξύ των φύλλων γυψοσανίδας. Μετακινηθείτε κατά μήκος της άρθρωσης, καλύπτοντας την αυλάκωση, πιέζοντας το διάλυμα στόκου σε αυτήν.
 • Τώρα πρέπει να ευθυγραμμίσετε το μείγμα κατά μήκος των αρμών, έτσι ώστε το αυλάκι της ραφής να γεμίσει μέχρι το τέλος. Αυτό απαιτεί μια σπάτουλα 200 mm. Όσον αφορά τις ευθείες συνδέσεις με μια κομμένη λοξοτομή, τότε για να τις ευθυγραμμίσετε, πρέπει να εφαρμόσετε το κονίαμα σε φαρδιές λωρίδες 150 mm σε κάθε κατεύθυνση..
 • Για να ενισχύσετε τις γωνίες της δομής, συνιστάται να κολλήσετε ένα πλέγμα serpyanka με πλάτος 100 mm. Θα προστατεύσει τα υλικά από το σπάσιμο. Είναι καλύτερα να τελειώσετε τέτοιες περιοχές με μια ειδική γωνιακή σπάτουλα. Αυτό το εργαλείο έχει κατασκευαστεί τόσο για εξωτερικές όσο και για εσωτερικές γωνίες..
 • Αφού στεγνώσει η βάση, η επιφάνειά της πρέπει να ισοπεδωθεί με ράβδο λείανσης, σμυριδόχαρτο ή ειδικό λειαντικό πλέγμα. Εάν, μετά το τρίψιμο της επίστρωσης, βρείτε τυχόν ελαττώματα σε αυτήν, τότε πρέπει να επισκευαστούν και να ισοπεδωθούν..

Έτσι, θα προετοιμάσετε τη βάση για ταπετσαρία ή ζωγραφική με τα χέρια σας..

Χρήσιμες συμβουλές

 • Χρησιμοποιώντας μια αυτοκόλλητη serpyanka, δεν πρέπει να χάνετε χρόνο μάταια, για να μην χαλάσετε το έργο. Ξεβιδώστε σταδιακά την ταινία, πιέζοντάς την πάνω στις αρθρώσεις γυψοσανίδας ή στο άνοιγμα μεταξύ του δαπέδου και του πίνακα.
 • Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση γύψου για τέτοιες εργασίες. Τέτοιες λύσεις είναι καλές επειδή επιτρέπουν στους τοίχους να “αναπνέουν”.
 • Για την προετοιμασία γυψοσανίδας, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ακρυλική σύνθεση, καθώς υπάρχουν πολλές επιβλαβείς ουσίες στις λύσεις πρόσοψης.
 • Όταν κολλάτε το πλέγμα, προσπαθήστε να επικαλύψετε τους συνδετήρες στον τοίχο γύψου.

 • Κατά την προετοιμασία του μείγματος στόκου, συνιστάται να ζυμώνετε όχι περισσότερο από 5 λίτρα κάθε φορά, καθώς αρχίζει να στεγνώνει τα επόμενα 30 λεπτά. Εξαιτίας αυτού, απλά πρέπει να πετάξετε το σκληρυμένο στόκο εάν δεν έχετε χρόνο να το ξοδέψετε..
 • Εάν χρησιμοποιείτε γύψο, πρέπει να θυμάστε ότι δεν είναι συμβατό με υλικά όπως μοριοσανίδες, κεραμικά ή πέτρα..
 • Δεν συνιστάται η χρήση μείγματος στόκου λαδιού-κόλλας για στεγανοποίηση αρμών, δίνει υπερβολική συρρίκνωση.
 • Προκειμένου όλες οι εργασίες να πραγματοποιηθούν με επιτυχία, ο περιβάλλον χώρος πρέπει να διατηρήσει μια θερμοκρασία τουλάχιστον 10 μοίρες. Υγρασία θα πρέπει να είναι εντός φυσιολογικών ορίων. Προστατέψτε το δωμάτιο από ρεύματα.

 • Χρησιμοποιείτε μόνο υψηλής ποιότητας και επώνυμα υλικά για την εργασία. Διαφορετικά, η κατασκευή γυψοσανίδας δεν θα διαρκέσει πολύ..
 • Για εργασία, πρέπει να χρησιμοποιήσετε καθαρά δοχεία και εργαλεία, διαφορετικά η ποιότητα του στόκου μπορεί να μειωθεί σημαντικά.
 • Εάν παρατηρήσετε ότι έχουν εμφανιστεί κηλίδες κοντά στις ραφές στο βαμμένο γυψοσανίδα ή η ταπετσαρία βγαίνει από τη βάση, αυτό σημαίνει ότι οι αρμοί σφραγίστηκαν εσφαλμένα και κακής ποιότητας.

Εργαστήριο για τη στεγανοποίηση ραφών γυψοσανίδας, δείτε παρακάτω.