Οι λεπτότητες της λείανσης τοίχων μετά από στόκο

Οι λεπτότητες της λείανσης τοίχων μετά από στόκο

Το τρίψιμο των τοίχων μετά το στρώσιμο είναι ένα απαραίτητο στάδιο της τελικής επεξεργασίας. Ο σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να αφαιρέσει την περίσσεια κόκκων και να διορθώσει τις ανωμαλίες στην επιφάνεια, δηλαδή όλα τα ελαττώματα που σχηματίζονται ως αποτέλεσμα της επικάλυψης διαφορετικών στρωμάτων στόκου. Αυτό είναι απαραίτητο για την προετοιμασία του τοίχου για διακοσμητικό φινίρισμα, βαφή ή ταπετσαρία.

Το γυαλόχαρτο μπορεί να παραχθεί με μηχανικό τριβείο, λειαντικό πλέγμα ή γυαλόχαρτο.

Ιδιαιτερότητες

Η διαδικασία λείανσης τοίχων έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Η ισοπέδωση της επιφάνειας του τοίχου πραγματοποιείται σε δύο στάδια – σοβάτισμα και στόκος. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης, ακόμη και αν ενεργείτε πολύ προσεκτικά, σχηματίζονται μικρά χτυπήματα και ελαττώματα στον τοίχο και παραμένουν ίχνη σπάτουλας. Όλα αυτά συμβαίνουν λόγω της ένωσης διαφορετικών στρωμάτων του στόκου και κατά τη στιγμή της επάλειψης της ίδιας της μάζας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί τεχνίτες προτιμούν μεγάλες και φαρδιές σπάτουλες για να ελαχιστοποιήσουν τον αριθμό των ελαττωμάτων του στόκου..

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να περιμένετε μέχρι να στεγνώσει τελείως το τελείωμα (τουλάχιστον 24 ώρες) πριν ξεκινήσει το τρίψιμο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ασταρώσετε τους τοίχους πριν το τρίψιμο, αφού μετά από αυτό δεν θα είναι πλέον δυνατό να διορθώσετε τις παρατυπίες.

Η επιλογή του εργαλείου εργασίας θα πρέπει να βασίζεται στην περιοχή της κατεργασμένης επιφάνειας..

 • Για έναν μικρό τοίχο, θα λειτουργήσει μια τυπική ράβδος λείανσης..
 • Εάν το δωμάτιο είναι μεγάλο και το μέγεθος της εργασίας είναι μεγάλο, τότε είναι καλύτερο να τρίψετε με έναν ηλεκτρικό δονητή. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι δυσπρόσιτες περιοχές θα πρέπει να καθαριστούν χειροκίνητα με γυαλόχαρτο..
 • Για μια μεγάλη και πολύπλοκη περιοχή με πολλές ανομοιόμορφες στροφές και μεγάλες προεξοχές, μια τροχιακή εκκεντρική μηχανή με υψηλή ισχύ είναι κατάλληλη.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι δυνατό να διευκολυνθεί η εργασία και να γυαλιστεί η επιφάνεια με υψηλή ποιότητα. Είναι απαραίτητο να δέρνετε προσεκτικά, επειδή κάτω από την ταπετσαρία και ακόμη περισσότερο βάψτε τυχόν, ακόμη και μικρά ελαττωματικά σημεία, θα είναι αισθητά και θα χαλάσουν ολόκληρη την αισθητική εμφάνιση των τοίχων.

Οργανα

Βασικά εργαλεία που απαιτούνται για λείανση:

 • ενέματα πλέγματος ή γυαλόχαρτου.
 • μπλοκ λείανσης?
 • λειαντικό σφουγγάρι?
 • φωτεινό φανάρι ή προβολέας?
 • σκάλα;
 • μικρή σπάτουλα?
 • τα μέσα ατομικής προστασίας.

Η αρχική αρχική λείανση πραγματοποιείται πάντα με γυαλόχαρτο χοντρόκοκκο, τελειώνοντας με λεπτότερους κόκκους..

Το λειαντικό πλέγμα διαφέρει από το γυαλόχαρτο σε μια δομή που επιτρέπει τη σκόνη να διαρρέει τα κύτταρα και να μην παραμένει σε αυτά. Το υλικό δεν είναι φραγμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που αυξάνει τη διάρκεια ζωής του. Η αλλαγή πραγματοποιείται καθώς φθείρεται, η οποία καθορίζεται οπτικά: το υλικό σκίζεται και επεξεργάζεται αναποτελεσματικά. Για την πρωτογενή επεξεργασία, λαμβάνεται ένα πλέγμα μεγέθους από 60 έως 100 και για την τελική επεξεργασία – από 220 έως 240. Σε σύγκριση με το λειαντικό χαρτί, το πλέγμα είναι πολύ ακριβότερο.

Το γυαλόχαρτο φράζει πολύ πιο γρήγορα και συνεπώς απαιτεί συχνές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εργασίας. Μπορείτε να το αγοράσετε σε οποιοδήποτε κατάστημα υλικού με τη μορφή ρολού, μεγάλων τεμαχίων ή μικρών κυλίνδρων. Μερικές φορές το υλικό πωλείται ήδη κομμένο εκ των προτέρων, αλλά ταυτόχρονα κοστίζει περισσότερο. Βέλτιστος αριθμός τριβής 60 έως 100.

Ο προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται για την προστασία του δέρματος, των ματιών και της αναπνευστικής οδού από σωματίδια σκόνης. Στην εργασία απαιτούνται:

 • αναπνευστήρας;
 • πλαστικά γυαλιά?
 • μαντήλι ή οποιαδήποτε άλλη κόμμωση ·
 • λαστιχένια γάντια.

Η ίδια η διαδικασία λείανσης είναι απλή και όχι χρονοβόρα, αλλά επίπονη. Οι τεχνίτες που ασχολούνται επαγγελματικά με εργασίες επισκευής χρησιμοποιούν μηχανές λείανσης. Επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία λείανσης και πραγματοποιούν αρμολόγηση πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με ένα εργαλείο χειρός (μπάρα). Το μηχάνημα αποτελείται από μια μεταλλική ή ξύλινη πλάκα στην οποία είναι στερεωμένο γυαλόχαρτο.

Οι μηχανές λείανσης είναι διαφόρων τύπων, ανάλογα με την αρχή λειτουργίας:

 • η κασέτα κάνει εξαιρετική δουλειά με ένα παχύ στρώμα στόκου.
 • το επίπεδο δονητικό μηχάνημα είναι ευέλικτο.
 • τροχιακό εκκεντρικό τριβείο επίσης καθολικό.

Το μειονέκτημα αυτών των συσκευών είναι η αδυναμία τους να επεξεργαστούν γωνίες και άλλα δυσπρόσιτα μέρη. Ωστόσο, για επισκευές μικρών επιφανειών στο σπίτι, μπορείτε να το κάνετε με ένα μπλοκ χειρός, καθώς η μηχανική επιλογή είναι πολύ πιο ακριβή και δεν είναι πρακτικό να το αγοράσετε για μία χρήση..

κανόνες

Είναι σημαντικό το δωμάτιο να έχει καλό φωτισμό. Αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσετε άνετη εργασία, να αποφύγετε την καταπόνηση των ματιών και να μην αφήσετε ημιτελείς περιοχές. Ο κανονικός τυπικός φωτισμός δεν είναι αρκετός και χρειάζεται μια προπαρασκευασμένη ισχυρή λάμπα ή προβολέας.

Για να μην το παρακάνετε κατά τη λείανση και να μην αλέσετε το στόκο, πρέπει να καθορίσετε με σαφήνεια τον χρόνο που έχει διατεθεί για την επεξεργασία της επιθυμητής περιοχής και μετά από αυτό το διάστημα, να μετακινηθείτε σε άλλο τμήμα του τοίχου.

Πριν ξεκινήσετε το τρίψιμο, πρέπει να ελέγξετε τα μοντέλα κόκκων πλέγματος ή γυαλόχαρτου. Εάν εμφανιστούν γρατζουνιές στον τοίχο, ο αριθμός κόκκων αυξάνεται.

Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες όταν εργάζεστε με οροφή. Πρέπει να λειανθεί πιο προσεκτικά από τους τοίχους, καθώς ο λαμπτήρας είναι κοντά και φωτίζει καλά την οροφή, από την οποία τυχόν υποεπεξεργασμένες περιοχές θα ξεχωρίζουν έντονα. Σε αυτή την περίπτωση, οι μηχανές λείανσης είναι μεγάλη βοήθεια..

Διαδικασία λείανσης

Η λείανση ξεκινά με την προετοιμασία. Φορέστε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και παρέχετε επαρκή και καλό φωτισμό στο δωμάτιο. Αφαιρέστε τα μεγάλα χτυπήματα και τα ελαττώματα του στόκου με μια σπάτουλα. Αφού προετοιμάσουμε το εργαλείο εργασίας, στερεώνουμε το πλέγμα ή το χαρτί στη ράβδο. ρεΓια να διευκολυνθεί η εργασία, ολόκληρη η επιφάνεια μπορεί να χωριστεί οπτικά σε τμήματα μετρητή και να υποβληθεί σε επεξεργασία με τη σειρά.

 • Πρώτον, πρέπει να βρείτε και να επισημάνετε όλα τα ελαττωματικά σημεία και εξογκώματα στον τοίχο.. Για να γίνει αυτό, εγκαθιστούμε ένα ισχυρό φανάρι ή προβολέα αρκετά κοντά στην επιφάνεια. Στο φως, οι παρατυπίες δημιουργούν σκιές και είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν και να μην χάσουν. Μπορείτε επίσης να τα επιλέξετε με ένα απλό μολύβι, απλά εντοπίζοντας τις σκιές κατά μήκος του περιγράμματος..

 • Είναι καλύτερα να ξεκινήσετε τη δουλειά από τη γωνία και μετακινηθείτε στην απέναντι πλευρά του τοίχου. Καταγράφουμε μια λωρίδα περίπου ενός μέτρου, κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω, οι κινήσεις των χεριών δεν πρέπει να είναι χαοτικές, αλλά σε σπείρα ή κύκλο, ομαλές και με ελάχιστη πίεση, έτσι ώστε το στρώμα στόκου να μην καταστραφεί. Έτσι, αλέθουμε ολόκληρη την επιφάνεια..
 • Επεξεργασία γωνιών και άλλες δυσπρόσιτες περιοχές. Για αυτούς, παρέχονται δέρματα με λοξές γωνίες ή απλώς γυαλόχαρτο φωλιασμένο στο μισό.
 • Ξεσκονίζω και πραγματοποιούμε έναν υγρό καθαρισμό του δωματίου, αφαιρούμε όλα τα σκουπίδια.
 • Το τελευταίο βήμα είναι το τέλος της λείανσης λεπτόκοκκο εξάρτημα. Η επιφάνεια πρέπει να υποβληθεί σε προσεκτική επεξεργασία, ειδικά πριν από τη βαφή ή το διακοσμητικό φινίρισμα, αφού το χρώμα αναδεικνύει απολύτως όλα τα ελαττώματα και τα ελαττώματα, ακόμη και τα μικρότερα.
 • Αφαιρέστε ξανά τη σκόνη με ένα πανί με μακριές ίνες και ασταρώστε τον τοίχο. Μετά από αυτό, μπορείτε να αρχίσετε να τελειώνετε..

Το τέλος της εργασίας είναι να καθαρίσετε και να αφαιρέσετε τη σκόνη που προκύπτει. Η λεγόμενη ηλεκτρική σκούπα κατασκευής μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Εάν παραλείψετε αυτό το στάδιο, τότε η σκόνη, αναμεμειγμένη με χρώμα ή κόλλα, σχηματίζει σβώλους..

Ο καθαρισμός μπορεί να γίνει με ένα συνηθισμένο πινέλο με μαλακές ίνες ή ακόμα και μια σκούπα. Μετά από αυτό, βρέχουμε το πανί στο νερό και περπατάμε κατά μήκος των τοίχων, ενώ το ύφασμα δεν πρέπει να ξεθωριάζει, διαφορετικά θα αφήσει ίχνη.

Σημαντικό: το πανί πρέπει να πιέζεται καλά έτσι ώστε να είναι ελαφρώς υγρό.

Μπορείτε να βρέξετε τους τοίχους με τριβείο. Ο υγρός αρμόστοκος είναι βολικός επειδή δεν υπάρχει καθόλου σκόνη, αλλά ταυτόχρονα, αυξάνεται η πιθανότητα ζημιάς στο στόκο λόγω της υγρασίας.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Μερικές φορές, αφού στεγνώσει το διάλυμα, σχηματίζονται μάλλον μεγάλες αυλακώσεις. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε να τα καθαρίσετε προσεκτικά και να τα ευθυγραμμίσετε, καθώς εμφανίζονται οπτικά ευθυγραμμισμένα, αλλά εφαρμόζοντας ένα επίπεδο, αποδεικνύεται ότι μια μεγάλη τρύπα έχει εμφανιστεί σε αυτό το μέρος με παραβίαση της ακεραιότητας του στόκου. Επομένως, αφήνουμε προσωρινά την εντοπισμένη εσοχή και στη συνέχεια τρίβουμε τον τοίχο. Μετά από αυτό, ασταρώνουμε την τρύπα και την τοποθετούμε προσεκτικά με μια λαστιχένια σπάτουλα, θα βοηθήσει να κλείσουμε το ελάττωμα σε ένα επίπεδο με τον τοίχο..

Με την ολοκλήρωση της λείανσης, ελέγχουμε την επιφάνεια με ένα επίπεδο, καθώς μπορεί να παραμείνουν παραλείψεις που χάθηκαν. Ασταρώστε σωστά τον τοίχο μόνο μετά το τρίψιμο. Εάν πρώτα ασταρωθεί, τότε τα ελαττώματα του στρώματος στόκου δεν μπορούν πλέον να διορθωθούν και η επιφάνεια θα πρέπει να καθαριστεί και να ξεκινήσει από την αρχή. Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε ότι το κλειδί για μια επιτυχημένη επισκευή είναι μια αυστηρή σειρά ενεργειών..

Στο επόμενο βίντεο, θα βρείτε τρεις τρόπους για να τρίψετε το στόκο..