Ακρυλικό βερνίκι με βάση το νερό: χαρακτηριστικά επιλογής και εφαρμογής

Ακρυλικό βερνίκι με βάση το νερό: χαρακτηριστικά επιλογής και εφαρμογής

Σήμερα, πολλοί τύποι εργασιών κατασκευής και φινιρίσματος δεν μπορούν να φανταστούν χωρίς τη χρήση βερνικιού. Βελτιώνει την εμφάνιση των επικαλυμμένων υλικών, εκτελεί προστατευτικές λειτουργίες.

Οι κατασκευαστές εργάζονται συνεχώς για τη δημιουργία νέων ποιοτικών προϊόντων και η γκάμα τους αυξάνεται συνεχώς. Το ακρυλικό βερνίκι (που ονομάζεται επίσης πολυακρυλικό) έχει αποδειχθεί καλά μεταξύ προϊόντων διαφόρων συνθέσεων και χαρακτηριστικών, καθώς έχει πολλές θετικές ιδιότητες και είναι εύκολο στη χρήση..

Τι είναι?

Αυτό το βερνίκι εμφανίστηκε και έγινε ευρέως διαδεδομένο στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Οι εξαιρετικές επιδόσεις και η ασφάλειά του συνέβαλαν στην αύξηση της δημοτικότητάς του..

Το βερνίκι είναι ένα υγρό με ομοιόμορφη σύσταση, το οποίο είναι εντελώς έτοιμο για χρήση. Μπορεί να είναι είτε άχρωμο είτε λευκό-γαλακτώδες. Η βάση για το βερνίκι είναι ακρυλικές ρητίνες διαλυμένες σε νερό. Στο διάλυμα διασποράς προστίθενται ουσίες που προσδίδουν ιδιαίτερες ιδιότητες στο προϊόν. Αυτά είναι σταθεροποιητές για τη διατήρηση της δομής, πλαστικοποιητές απαραίτητοι για ένα καλό επίπεδο πλαστικότητας και ελαστικότητας και βοηθούν στην απόκτηση μιας επίπεδης και λείας επιφάνειας..

Η σύνθεση του βερνικιού, ανάλογα με τον σκοπό, μπορεί να διαφέρει ελαφρώς:

 • Μερικές φορές προστίθεται ένα μικρό ποσοστό διαλυτών. Βοηθούν στη δημιουργία προστατευτικής μεμβράνης στην επικαλυμμένη επιφάνεια..
 • Προστίθενται αντισηπτικά στο προϊόν που προορίζεται για ξύλο. Προστατεύουν το ξύλο από ζημιές, διείσδυση παρασίτων, εμφάνιση μυκήτων, παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.
 • Μπορούν επίσης να προστεθούν χρωστικές για να δώσουν στην επίστρωση μια όμορφη απόχρωση..
 • Η προστιθέμενη πολυουρεθάνη θα αυξήσει την ανθεκτικότητα του βερνικιού.

Δεδομένου ότι το βερνίκι είναι κατασκευασμένο σε βάση νερού, τότε είναι απαραίτητο να το αραιώσετε, εάν είναι απαραίτητο, με απλό νερό. Μετά την εφαρμογή, εξατμίζεται γρήγορα και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας το βερνίκι σκληραίνει. Το προκύπτον φιλμ χάνει εντελώς την ικανότητά του να διαλύεται στο νερό και θα είναι σχεδόν αδύνατο να το ξεπλύνετε..

Ιδιαιτερότητες

Ο κατάλογος των θετικών ιδιοτήτων του βερνικιού είναι αρκετά ευρύς:

 • Μπορεί να εφαρμοστεί σε σχεδόν οποιαδήποτε απολιπανμένη επιφάνεια.
 • Στεγνώνει πολύ γρήγορα. Ωστόσο, ο σχηματισμός μιας εντελώς σκληρυμένης ισχυρής μεμβράνης θα συμβεί σε περίπου μία εβδομάδα..
 • Αντέχει καλά την υπεριώδη ακτινοβολία, χωρίς να αλλάζει χρώμα και χωρίς να αποκτά κίτρινο χρώμα, διατηρώντας παράλληλα τη χρωματική παλέτα της προς επίστρωση επιφάνειας. Ακόμη και η δράση του άμεσου ηλιακού φωτός δεν προκαλεί την καταστροφή του..
 • Η χρήση άχρωμου βερνικιού θα επιτρέψει για μεγάλο χρονικό διάστημα να διατηρήσει το αρχικό χρώμα του προϊόντος, τον κορεσμό και τη φωτεινότητά του.
 • Ανθεκτικό σε ακραίες θερμοκρασίες.
 • Θα προσθέσει λάμψη ή ματ αν είναι απαραίτητο.
 • Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία, κάθε εξειδικευμένο κατάστημα θα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία.

 • Χάρη στη βάση του νερού, διεισδύει βαθιά σε ξύλινες επιφάνειες, προστατεύοντάς τις από τη σήψη, τη μούχλα, το μούχλα και τα παράσιτα, δίνοντας επιπλέον δύναμη.
 • Παρέχει υδατοαπωθητικές ιδιότητες.
 • Δεν υπόκειται σε ανάφλεξη.
 • Προστατεύει από μηχανικές καταπονήσεις και βλάβες.
 • Για να αποκτήσετε έναν συγκεκριμένο τόνο στο προϊόν, οποιαδήποτε υδατοδιαλυτά χρώματα μπορούν να προστεθούν στην άχρωμη σύνθεση..
 • Έχει υψηλό επίπεδο πρόσφυσης στην επιφάνεια, λόγω της οποίας το φιλμ επιφάνειας γίνεται ιδιαίτερα ανθεκτικό.
 • Χημικά ανενεργό, δεν επηρεάζεται από επιθετικά περιβάλλοντα.
 • Δεν έχει έντονη οσμή.

 • Φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς είναι κατασκευασμένο από ακίνδυνα στοιχεία. δεν εκπέμπει στο περιβάλλον ουσίες που δηλητηριάζουν το ανθρώπινο σώμα και ως εκ τούτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διακόσμηση δωματίων όπου συχνά βρίσκονται παιδιά.
 • Εύχρηστος.
 • Η ακρυλική λακαρισμένη επιφάνεια είναι εύκολη στη φροντίδα – ανέχεται καλά τα οικιακά απορρυπαντικά.
 • Κατάλληλο για διαφορετικούς τύπους εργασιών.
 • Δεν υπόκειται σε τριβή.
 • Διαθέτει υψηλές διακοσμητικές ιδιότητες, δείχνει υφή ξύλου.
 • Χρησιμοποιείται οικονομικά.

Παρά την αφθονία των θετικών χαρακτηριστικών, ορισμένες αποχρώσεις πρέπει ακόμα να ληφθούν υπόψη. Δεδομένου ότι η βάση του βερνικιού είναι νερό, κατά την αποθήκευση είναι αδύνατο να επιτραπούν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν: το νερό θα παγώσει και το βερνίκι θα χάσει τις χρήσιμες ιδιότητές του..

Για να αποκτήσετε ένα σταθερό φινίρισμα, πρέπει να τηρείτε τις ακόλουθες προϋποθέσεις εφαρμογής:

 • η θερμοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να είναι πάνω από + 5 ° С και δεν πρέπει να θερμαίνεται πάνω από + 30 ° С ·
 • η θερμοκρασία του ίδιου του βερνικιού δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη από + 15 ° С.
 • πριν από τη χρήση, η σύνθεση πρέπει να αναδεύεται καλά μέχρι να επιτευχθεί μια ομοιογενής μάζα, καθώς κατά την αποθήκευση μπορεί να σχηματιστεί ίζημα από τα συστατικά του βερνικιού.
 • κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δεν πρέπει να υπάρχουν προσχέδια.
 • η προς επεξεργασία επιφάνεια δεν πρέπει να εκτίθεται σε άμεσο ηλιακό φως.
 • η επιφάνεια πριν την εφαρμογή πρέπει να καθαριστεί καλά από σκόνη, βρωμιά και προηγούμενες επικαλύψεις.
 • η πολύ χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος παρατείνει τον χρόνο στεγνώματος του βερνικιού.
 • σε πολύ ξηρό αέρα, η ξήρανση θα συμβεί πολύ γρήγορα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ελαττωμάτων στην επιφάνεια, να προκαλέσει διόγκωση των ινών ξύλου, η οποία θα απαιτήσει επιπλέον λείανση και επιφανειακή επεξεργασία.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τα ακρυλικά βερνίκια είναι αρκετά ακριβά..

Προβολές

Ανάλογα με τη σύνθεση, διακρίνονται βερνίκια ενός συστατικού και δύο συστατικών:

 • Σε εκδόσεις ενός συστατικού μόνο το ακρυλικό λειτουργεί ως συνδετικό υλικό, στο οποίο προστίθενται σταθεροποιητές, πλαστικοποιητές, αντισηπτικά. Οι συνθέσεις ενός συστατικού είναι αρκετά ισχυρές, το διαφανές στρώμα που προκύπτει θα προστατεύσει αποτελεσματικά το ξύλο από εξάντληση, ζημιά, μηχανική βλάβη. Ωστόσο, ένα σταθερό υγρό περιβάλλον θα μειώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής και θα κάνει το βερνίκι λιγότερο ανθεκτικό. Επομένως, οι συνθέσεις ενός συστατικού χρησιμοποιούνται συχνότερα σε τέχνες και χειροτεχνίες παρά για κάλυψη δαπέδων και άλλων επιφανειών που εκτίθενται σε σημαντικά φορτία..
 • Σε σκευάσματα δύο συστατικών πρόσθετο συνδετικό – πολυουρεθάνη. Η προσθήκη του αυξάνει την ελαστικότητα και την αντοχή της τελικής επίστρωσης, αντοχή σε μηχανικές καταπονήσεις, γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για δάπεδα σε δημόσιους χώρους με μεγάλη εισροή επισκεπτών.

Ανάλογα με το διακοσμητικό αποτέλεσμα, το βερνίκι μπορεί να είναι ματ, ημι-ματ, γυαλιστερό:

 • Ημι-ματ κάνει την επιφάνεια λεία χωρίς λάμψη. Μετά τη σκλήρυνση, έχει μεταξένια υφή, οι παρατυπίες και τα ελαττώματα στην επιφάνεια γίνονται λιγότερο αισθητά..
 • Προϊόν καλυμμένο με γυαλιστερό βερνίκι, παίρνει μια λαμπερή λάμψη. Η χρήση μιας γυαλιστερής σύνθεσης απαιτεί μια σχεδόν τέλεια επιφάνεια, καθώς θα εμφανιστούν όλα τα μειονεκτήματά της. Το παρκέ συχνά αντιμετωπίζεται με γυαλιστερό βερνίκι για να αποκτήσει ένα «εφέ καθρέφτη». Το βερνίκι παρκέ είναι κατώτερο από το ματ σε αντοχή.
 • Ημι-ματ συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ματ και γυαλιστερών συνθέσεων. Θα τονίσει την υφή του προϊόντος, θα του δώσει μια λεπτή λάμψη και λάμψη, αλλά θα δείξει και ατέλειες στην επιφάνεια..

Πού εφαρμόζεται?

Λόγω των χαρακτηριστικών τους, τα βερνίκια με βάση το νερό χρησιμοποιούνται ευρέως στις εργασίες φινιρίσματος και κατασκευής. Μπορούν να σχεδιαστούν για διαφορετικές συνθήκες, οπότε πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης. Τα ακρυλικά βερνίκια χρησιμοποιούνται στην επισκευή, διακόσμηση και κατασκευή κτιρίων και διαμερισμάτων κατοικιών, γκαράζ, εξωτερικών κτιρίων, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, καταστημάτων εστίασης, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οποιωνδήποτε δημόσιων ιδρυμάτων.

Τις περισσότερες φορές, συνθέσεις με βάση το νερό χρησιμοποιούνται για ξύλινες επιφάνειες κατά τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων.. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη επίπλων, κουφωμάτων, σκαλοπατιών και κιγκλιδωμάτων. Κοινός τομέας εφαρμογής είναι αντικείμενα διακοσμητικής και εφαρμοσμένης τέχνης. Τα βερνίκια παρκέ χρησιμοποιούνται όχι λιγότερο συχνά · οι κατασκευαστές προσφέρουν μια πολύ μεγάλη ποικιλία από αυτά..

Υπάρχουν ενώσεις για εξωτερική χρήση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία ξύλινων προσόψεων. Για εφαρμογή χρησιμοποιήστε μια βούρτσα ή αεροζόλ.

Δεδομένου ότι οι λάκες για εσωτερική εργασία σκληραίνουν γρήγορα, οι επαγγελματίες δεν συνιστούν τη χρήση βουρτσών – μπορούν να αφήσουν ραβδώσεις.

Σε μεγάλα δωμάτια, μπορεί να εφαρμοστεί ψεκασμός. Με τη βοήθειά του, η σύνθεση εφαρμόζεται γρήγορα και ομοιόμορφα.. Σε μικρά δωμάτια είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε κυλίνδρους. – Ο ψεκασμός μπορεί να λεκιάσει άλλες επιφάνειες και μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστεί αργότερα. Διατίθενται μικρά ρολά για δυσπρόσιτα μέρη..

Επίσης, οι επαγγελματίες συμβουλεύουν να κάνουν ένα αστάρι πριν το βερνίκωμα..

Το αστάρι θα εξομαλύνει την επιφάνεια, η κατανάλωση βερνικιού θα είναι μικρότερη και η ανθεκτικότητα της επίστρωσης θα αυξηθεί. Το αστάρι, όπως και το βερνίκι, πρέπει να έχει βάση το νερό. Η χρήση αστάρι σε διαφορετική βάση θα οδηγήσει σε φουσκάλες, θόλωση και άλλες ενοχλήσεις..

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η αμέλεια στην προετοιμασία της επιφάνειας για βερνίκι είναι απαράδεκτη, καθώς κάτω από αυτήν θα γίνουν ακόμη πιο αισθητά και όλη η εργασία θα πρέπει να επαναληφθεί.

Για μια επίστρωση υψηλής ποιότητας, είναι σημαντικό κάθε επόμενο στρώμα να εφαρμόζεται σε ένα εντελώς αποξηραμένο προηγούμενο..

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακρυλικό βερνίκι όχι μόνο για ξύλο. Συχνά χρησιμοποιείται σε κεραμίδια, τσιμεντένιους ή πέτρινους τοίχους.. Με τη βοήθειά του, η αντοχή στη φθορά της ταπετσαρίας χαρτιού αυξάνεται μερικές φορές, ακόμη και εφαρμόζεται σε βαμμένους τοίχους. Ορισμένα σκευάσματα είναι κατάλληλα για μεταλλικές επιφάνειες. Παίζουν το ρόλο της αντιδιαβρωτικής προστασίας.

Κατασκευαστές

Υπάρχουν πολλοί άξιοι κατασκευαστές στη σύγχρονη αγορά σήμερα, ας σταθούμε σε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς.

 • Τα φινλανδικά προϊόντα έχουν αποδειχθεί καλά Εμπορικό σήμα Tikkurila. Η εταιρεία παράγει αρκετές σειρές προϊόντων σχεδιασμένες για διαφορετικούς τύπους εργασίας. Χαρακτηρίζονται από υψηλές προστατευτικές, ισοπεδωτικές, διακοσμητικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Το Tikkurila παράγει γυαλιστερά και ματ βερνίκια για εξωτερική και εσωτερική χρήση, ανθεκτικά σε διάφορους τύπους ζημιών. Το “Tikkurila” φημίζεται για την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων του, αλλά ούτε αυτά τα προϊόντα είναι φθηνά..
 • Τα προϊόντα του ομίλου είναι δημοφιλή στην εγχώρια αγορά εταιρείες “Lakra”. Είναι ο μεγαλύτερος διανομέας χρωμάτων και βερνικιών στη Ρωσία. Ο όμιλος έχει συνδέσεις με πολλούς Ευρωπαίους κατασκευαστές και προσφέρει μια σειρά προϊόντων με υψηλές καταναλωτικές ιδιότητες.

     Τα προϊόντα που προσφέρονται είναι κατάλληλα για διαφορετικούς τύπους εργασίας. Όλα έχουν πιστοποιητικό ποιότητας, διαφέρουν ευνοϊκά στην περιβαλλοντική τους απόδοση, επομένως είναι ιδανικά για φινίρισμα χώρων όπου οι απαιτήσεις για φινίρισμα επιχρισμάτων είναι πολύ υψηλές. Τα προϊόντα είναι γνωστά όχι μόνο για την απλότητα και την ευκολία χρήσης τους. Παρέχουν όμορφη εμφάνιση στα προϊόντα, αυξάνουν την αντοχή τους στη φθορά, δεν αφήνουν να περάσει η υγρασία, προστατεύοντάς τα τέλεια, αυξάνοντας τη δύναμή τους.

     Τα προϊόντα πληρούν τις απαιτήσεις των πιο απαιτητικών αγοραστών και ταυτόχρονα έχουν πολύ λογική τιμή..

     Θα μάθετε πώς να εφαρμόζετε ομοιόμορφα το βερνίκι στο επόμενο βίντεο..