Σε τι διαφέρει το σμάλτο από το χρώμα;

Η σύγχρονη αγορά υλικών φινιρίσματος παρουσιάζεται σε ένα ευρύ φάσμα σμάλτων και χρωμάτων. Εάν νωρίτερα ήταν δυνατό να αγοράσετε μόνο λαδομπογιές στα καταστήματα, σήμερα υπάρχουν διάφοροι τύποι προϊόντων βαφής και βερνικιού..

Για να αγοράσετε το επιθυμητό προϊόν, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις κύριες διαφορές μεταξύ των συνθέσεων σμάλτου και του χρώματος.

Ιδιαιτερότητες

Η σύνθεση οποιουδήποτε χρώματος βασίζεται πάντα σε μια ορισμένη ποσότητα πληρωτικού, συνδετικών, ένα μείγμα χρωστικών και διαλυτών.

Οι χρωστικές δίνουν στο χρώμα μια συγκεκριμένη απόχρωση και κάνουν την επίστρωση πιο ελαστική. Λάδια στεγνώματος, συνθετικά πολυμερή ή υδατικές διασπορές δρουν ως συνδετικά-αυτά είναι τα λεγόμενα στρώματα μεμβράνης, τα οποία δημιουργούν μια πυκνή μεμβράνη στην επιφάνεια απαραίτητη για να συγκρατούν τα εσωτερικά συστατικά.

Οι διαλύτες είναι νερό, έλαια, υδατάνθρακες, αλκοόλες, αιθέρες, κετόνες, που μειώνουν το ιξώδες του χρώματος. Αυτό έχει ευεργετική επίδραση στη διαδικασία εφαρμογής του..

Τα πληρωτικά χρησιμοποιούνται συνήθως για να παρέχουν ματ φινίρισμα, αντοχή στη θερμότητα και τη θερμότητα, την υπεριώδη ακτινοβολία και την αντοχή στην τριβή.

Με βάση τον αριθμό των παραπάνω στοιχείων, η βαφή είναι των ακόλουθων τύπων:

 • υαλοπίνακες (διαφανείς, ημιδιαφανείς, αδιαφανείς).
 • αλκυδικό?
 • ορυκτό;

 • λάδι;
 • κόλλα;
 • γαλάκτωμα;

 • υγρό;
 • ζυμώδης.

Η γκάμα των προϊόντων περιλαμβάνει σκευάσματα για εσωτερική και εξωτερική βαφή, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αστάρωμα και άμεσο βάψιμο. Πρέπει να αγοράσετε το προϊόν με βάση τη βάση στην οποία θα εφαρμοστεί – μπορεί να είναι πλαστική, ξύλινη ή μεταλλική επιφάνεια. Ανάλογα με αυτό, η μέθοδος εφαρμογής μπορεί να διαφέρει..

Για παράδειγμα, η βαφή ξύλινων επιχρισμάτων θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο στρώσεις χρώματος, εκ των οποίων η πρώτη θα χρησιμεύσει ως αστάρι..

Με τη μέθοδο παραγωγής, τα σκευάσματα λαδιού χωρίζονται σε δύο τύπους:

 • υγρό τρίβεται?
 • χοντρό τριμμένο.

Το πρώτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, αλλά το δεύτερο απαιτεί προκαταρκτική αραίωση με τερεβινθίνη ή λάδι ξήρανσης.

Το χρώμα σμάλτου (σμάλτο) στη σύνθεσή του περιέχει ένα συστατικό που σχηματίζει φιλμ με βάση ρητίνη ή βερνίκι, καθώς και διαλύτες, χρωστικές, πληρωτικά και λειτουργικά πρόσθετα. Ως διαλύτες χρησιμοποιούνται οργανικές ουσίες: τερεβινθίνη, διαλύτης ή “λευκό πνεύμα”. Το υλικό πλήρωσης είναι συνήθως microtalc, λιγότερο συχνά κιμωλία.

Τα χρώματα σμάλτου ανάλογα με τον τύπο τους μπορούν να χωριστούν σε πάστες και υγρές συνθέσεις. Ανεξάρτητα από τον τύπο, το χρώμα σχηματίζει μια πυκνή επίστρωση, η οποία μπορεί να έχει διάφορα χρώματα, επειδή η ποικιλία της παλέτας σμάλτου είναι αρκετά διαφορετική.

Η σύνθεση αυτού του προϊόντος το καθιστά καθολικό για χρήση: η ουσία χρησιμοποιείται ευρέως τόσο για εσωτερικούς όσο και για εξωτερικούς χώρους. εκτός, μπορείτε να βάψετε οποιαδήποτε επιφάνεια με σμάλτο: μέταλλο, ξύλο, πλαστικό, τούβλο.

Ο μοναδικός μείον τα χρώματα σμάλτου – μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς. Αυτό εξηγείται από την υψηλή περιεκτικότητα σε γρήγορα εύφλεκτο βερνίκι στη σύνθεση της ουσίας, επομένως, συνιστάται η χρήση τέτοιων χρωμάτων σε δωμάτια όπου η πιθανότητα πυρκαγιάς είναι ελάχιστη..

Παρ ‘όλα αυτά, τα σμάλτα έχουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά απόδοσης, τα οποία τα ξεχωρίζουν από άλλα χρώματα και βερνίκια. Τέτοιος Οι συνθέσεις είναι κατάλληλες για βαφή δωματίων με υψηλά επίπεδα υγρασίας, για παράδειγμα, μπάνια, πισίνες. Μια ανθεκτική επίστρωση σμάλτου δεν επιτρέπει στο νερό να περάσει και, επιπλέον, δεν φοβάται μικρές μηχανικές βλάβες.

Τα χρώματα σμάλτου παρουσιάζονται σε ποικιλία και χωρίζονται στους ακόλουθους τύπους:

 • Αλκυδικό Τα χρώματα προσδίδουν λάμψη στην βαμμένη επιφάνεια, είναι ανθεκτικά σε ακραίες θερμοκρασίες (από -50 έως +60 ° C), βροχοπτώσεις, λειαντικά και ορυκτέλαια. Κατάλληλο για βαφή επιφανειών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και χρησιμοποιείται επίσης για την επεξεργασία επιφανειών από ξύλο, σκυρόδεμα, μέταλλο.
 • Αλκυδ-μελαμίνη κάλυμμα με ένα ανθεκτικό, ανθεκτικό, ελαστικό στρώμα. Ανθεκτικό στο υπεριώδες φως, ατμοσφαιρική πίεση, μικρές γρατζουνιές. Στεγνώστε γρήγορα: το πρώτο στρώμα χρώματος θα στεγνώσει σε περίπου μισή ώρα, το δεύτερο θα πάρει περίπου μία ώρα για να στεγνώσει. Χρησιμοποιούνται ευρέως στην κατασκευή μοτοσικλετών, αυτοκινήτων, τμημάτων αμαξώματος και είναι επίσης κατάλληλα για χρήση σε κλιματικές ζώνες με υψηλή υγρασία.
 • Νιτροκυτταρίνη τα χρώματα έχουν μια δυσάρεστη, πικάντικη μυρωδιά, προορίζονται για τη βαφή ξύλινων, σκυροδέματος, μεταλλικών επιφανειών. Εφαρμόζονται σε ειδική προστατευτική ενδυμασία και μάσκα χρησιμοποιώντας ψεκαστικά. Οι περισσότεροι σύγχρονοι κατασκευαστές παράγουν αυτόν τον τύπο χρώματος με τη μορφή δοχείων αεροζόλ..

 • Πενταφθαλικό και γλυφθαλικό τα χρώματα αφαιρέθηκαν κατά την τροποποίηση των λιπαντικών ξήρανσης με αλκυδικές ρητίνες, είναι ανθεκτικά στην ατμοσφαιρική πίεση, μεγάλη διάρκεια ζωής, πρακτικά δεν χάνουν χρώμα. Χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία εξωτερικών και εσωτερικών επιφανειών, χρησιμοποιούνται ευρέως στη βαφή μεταλλικού εξοπλισμού, εξαρτημάτων αυτοκινήτων, λεωφορείων και τρόλεϊ. Η διάρκεια ζωής είναι: σε ένα κτίριο – 15 χρόνια, σε εξωτερικές συνθήκες – από 4 έως 6 έτη.
 • Οργανοπυριτικό Τα χρώματα εκτιμώνται ιδιαίτερα για τα μακράς διάρκειας χρώματα τους. Ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες, τριβή και υγρασία.

 • Πολυουρεθάνη οι συνθέσεις είναι κατάλληλες για βαφή επενδύσεων δαπέδων. Διακρίνονται από την ικανότητά τους να αντέχουν σε υπερβολικά φορτία και χρησιμοποιούνται σε δωμάτια με μεγάλη κίνηση. Στεγνώστε εντελώς σε μια μέρα.
 • Εποξειδικό τα σκευάσματα είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε διάφορες χημικές ουσίες και υγρασία. Χρησιμοποιούνται κυρίως ως αντιδιαβρωτική επίστρωση για μεταλλικές επιφάνειες..

Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η γκάμα των χρωμάτων με σμάλτο έχει αυξηθεί σημαντικά. Πολλοί κατασκευαστές, προσπαθώντας να δημιουργήσουν την εμφάνιση μιας ποικιλίας προϊόντων, αποδίδουν ελκυστικά ονόματα σε ορισμένα προϊόντα. Για παράδειγμα, ένα προϊόν ονομάζεται σμάλτο, αν και τονίζει τη δύναμη ή τη λάμψη του, αν και Στην πραγματικότητα, οι φυσικές ιδιότητες του προϊόντος δεν αντιστοιχούν καθόλου στο όνομα “σμάλτο”. Συχνά, η τιμή τέτοιων αγαθών αυξάνεται παράλληλα με την ανάπτυξη παθολογίας στην περιοχή προϊόντων..

Οι βασικές διαφορές

Για να κάνετε τη σωστή επιλογή και να μην κάνετε λάθος κατά την αγορά, παρακάτω είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ σμάλτου και συνηθισμένου χρώματος.

Η κύρια διαφορά μεταξύ αυτών των δύο τύπων υλικών βαφής έγκειται στον τρόπο χρήσης τους. Το σμάλτο προορίζεται για διακοσμητικό φινίρισμα επιφανειών. Όταν εφαρμόζεται, απλώνεται σε ένα λεπτό στρώμα σαν γυαλί. Τα χρώματα με βάση το λάδι ή το νερό είναι πιο κατάλληλα για να δώσουν στην επιφάνεια ένα συγκεκριμένο πλούσιο χρώμα. Σε σύγκριση με το σμάλτο, είναι πιο ανθεκτικά και σχηματίζουν ένα αξιόπιστο στρώμα, που προστατεύει καλά από μικρές γρατζουνιές.

Παρ ‘όλα αυτά, το σμάλτο είναι η βέλτιστη ουσία για τη βαφή εσωτερικών επιφανειών. Οι αλκυδικές ουσίες είναι πιο κατάλληλες για εργασίες πρόσοψης, επιπλέον, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη βαφή εξωτερικών επιφανειών.

Υπάρχουν ορισμένες αποχρώσεις εφαρμογής: το λάδι ξήρανσης χρησιμοποιείται για τη διάλυση χρωστικών, αλλά τα χρώματα σμάλτου αραιώνονται με έναν συνηθισμένο διαλύτη. Επιπλέον, στο τέλος της χρώσης Και τα δύο προϊόντα δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα: το σμάλτο θα δώσει στην επιφάνεια μια γυαλάδα και λάμψη, αλλά το χρώμα έχει ματ αποτέλεσμα και σιωπηλά χρώματα.

Αν συγκρίνουμε την απόδοση αυτών των δύο συνθέσεων, τότε το σμάλτο κερδίζει σαφώς. Διατηρεί το χρώμα καλά για πολλά χρόνια, δεν “επιπλέει” ακόμη και κάτω από τον καυτό ήλιο, δεν εκπέμπει επιβλαβείς ουσίες. Το ίδιο δεν μπορούμε να πούμε για το χρώμα που επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες., το φως του ήλιου και η υγρασία μπορεί να χάσουν τις ιδιότητές του.

Το σμάλτο χρησιμοποιείται συχνά για τη βαφή τμημάτων και μικρών αντικειμένων, αλλά το χρώμα είναι κατάλληλο για την επεξεργασία μεγάλων επιφανειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά στην τιμή μεταξύ των εν λόγω προϊόντων είναι σημαντική: τα χρώματα λαδιού θα κοστίζουν πολύ λιγότερο από τα προϊόντα σμάλτου..

Ποια άλλη είναι η διαφορά μεταξύ σμάλτου και χρώματος, δείτε το επόμενο βίντεο.