Γύψος γυψοσανίδας: πώς και πώς να το κάνουμε;

Γύψος γυψοσανίδας: πώς και πώς να το κάνουμε;

Το γύψιμο εφαρμόζεται σε πολλά υλικά: τούβλα και διάφορους τύπους τσιμεντόλιθων. Υπάρχει μια δημοφιλής πεποίθηση ότι δεν χρειάζεται γύψο γυψοσανίδας. Αλλά αυτό είναι ένα λάθος: υπάρχουν πολλές καταστάσεις όταν είναι απαραίτητη μια τέτοια εργασία. Κατά την εκτέλεσή του, υπάρχουν λεπτές αποχρώσεις και αποχρώσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη από όλους τους κατασκευαστές. Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στις μεθόδους εφαρμογής του διαλύματος στις ραφές ή τα περιγράμματα των φύλλων..

Ιδιαιτερότητες

Το γυψοσανίδα χρησιμοποιείται για την κατασκευή διαχωριστικού, τοίχου ή κλιμακωτής οροφής. Σας επιτρέπει να αποκρύψετε καμπύλες επιφάνειες ενώ αντικαθιστάτε σταθερά τα υγρά τελειώματα. Το γύψιμο της γυψοσανίδας με μείγματα με βάση γύψο είναι δυνατό σε στεγνό δωμάτιο. Για φύλλα ανθεκτικά στην υγρασία, συνιστάται η χρήση μίγματος τσιμέντου και τα πολυμερή υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε κάθε περίπτωση..

Γιατί να το κάνουμε?

Όλοι γνωρίζουν ότι το γυψοσανίδα είναι σχεδόν τέλειο – δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη ευθυγράμμισης. Ο γύψος χρησιμοποιείται μόνο για τη βελτίωση της εμφάνισης των σεντονιών. Αλλά αυτές οι συνθέσεις πρέπει να εφαρμοστούν σε άλλες περιπτώσεις, όταν απαιτείται να καλυφθούν οι αρμοί μεταξύ των φύλλων, διάφορες εσοχές και βίδες με αυτοκόλλητο που προεξέχουν.. Στην πραγματικότητα, η λειτουργία του στόκου αποδίδεται στις ενώσεις σοβάτισμα, χρησιμοποιούνται όταν κολλούν ταπετσαρία ή τοποθετούν πλακάκια σε γυψοσανίδα. Κάτω από διακοσμητικό γύψο, ένα τέτοιο υλικό είναι επίσης αποδεκτό..

Υπάρχει μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ ειδικών σχετικά με το αν είναι δυνατόν να σοβάρετε κατ ‘αρχήν φύλλα γυψοσανίδας. Μερικοί από τους διαφωνούντες υποδεικνύουν ότι ένα υλικό χαμηλής ποιότητας με ανεπαρκές επίπεδο αντοχής στην υγρασία δεν μπορεί να καλυφθεί με γύψο: αυτό θα οδηγήσει σε σταδιακή παραμόρφωση, καθώς το εφαρμοζόμενο στρώμα θα καταστραφεί από την απελευθερωμένη υγρασία.

Υπάρχει επίσης μια άποψη ότι είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσετε γυψοσανίδες. Χωρίς να υπεισέλθω στη λύση του ερωτήματος για το ποιος έχει δίκιο, είναι απαραίτητο να αναφερθεί ότι μια τέτοια επεξεργασία είναι αποδεκτή μόνο σε αυστηρά αναγκαίες περιπτώσεις..

Όταν οι τοίχοι με επένδυση φύλλων GKL έχουν έντονες παραμορφώσεις, το γύψο θα επιδεινώσει μόνο την κατάσταση.. Θα ήταν πολύ πιο σωστό να εξαλειφθεί η αιτία των στρεβλώσεων, παρά να καταπολεμηθούν. Είναι άλλο θέμα αν διαπιστωθούν μόνο μικρές αποκλίσεις από την κανονική ανακούφιση. Απαιτείται επίσης η εφαρμογή του βασικού γύψου πριν από το διακοσμητικό σοβάτισμα. Σας επιτρέπει να εγγυηθείτε ταχύτερο στέγνωμα και να βελτιώσετε τη διαδικασία πολυμερισμού..

Επιλογή υλικού

Όταν απαιτείται κλείσιμο των αρμών ή των καπακιών των αυτοκόλλητων βιδών, χρησιμοποιείται ξηρός γύψος με βάση γύψο, αν και ορισμένοι τεχνίτες προτιμούν να χρησιμοποιούν εντελώς έτοιμες πάστες σε κάδους. Για φύλλα γυψοσανίδας ανθεκτικά στην υγρασία, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε μείγματα με βάση ακρυλικό.

Η πραγματική διαφορά μεταξύ στόκου και γύψου οφείλεται στο μέγεθος κόκκων του υλικού. Με τη μείωση του, οι προγραμματιστές κάνουν το εφαρμοζόμενο στρώμα λεπτότερο, επιπλέον, γίνεται λιγότερο τραχύ. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε οποιοδήποτε υλικό φινιρίσματος το πραγματικό μέγεθος των κλασμάτων είναι μικρότερο από το μέγιστο που υποδεικνύει ο κατασκευαστής. Αλλά ταυτόχρονα, κατά την παραγωγή στόκου, οι πρώτες ύλες κοσκινίζονται πιο διεξοδικά από ό, τι με την παραγωγή γύψου..

Για να ισοπεδώσετε σημαντικές καταθλίψεις και λάκκους, είναι σκόπιμο να εφαρμόσετε πρώτα γύψο και στη συνέχεια, όταν στεγνώσει, να ολοκληρώσετε τη διαδικασία με στόκο. Για να καλύψετε τις αρθρώσεις, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε αμέσως το στόκο.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η ποικιλία γύψου είναι ο καλύτερος τύπος γύψου σε γυψοσανίδα. Αλλά είναι επίσης κατώτερο από τα μείγματα στόκου, επειδή δεν επιτρέπει τη δημιουργία του πιο λεπτού δυνατού στρώματος. Όσον αφορά τις μάρκες, η καλύτερη λύση θεωρείται το υλικό Rotband από τη γνωστή εταιρεία Knauf. Εκτός από τις βασικές επιστρώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αστάρι τύπου “Concrete-contact”. Αλλά κανένα σκεύασμα δεν θα βοηθήσει εάν χρησιμοποιούνται λανθασμένα..

Προετοιμασία και εργαλεία

Για την επεξεργασία γυψοσανίδας, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά και εργαλεία:

 • έτοιμο ξηρό ή ζυμώδες μείγμα.
 • δοχείο για την παρασκευή ξηρών σκευασμάτων.
 • αλφαβητάρι;
 • σπάτουλες με στενή και φαρδιά λεπίδα.
 • πλέγμα για βαφή?
 • βούρτσα βαφής (κατά προτίμηση αρκετά διαφορετικά σε μήκος).
 • μαχαίρι κατασκευής?
 • εξαρτήματα αρμολόγησης.

Τεχνολογία φινιρίσματος

Υπάρχουν καθολικά σημεία που πρέπει να τηρούνται ανεξάρτητα από τον τύπο του μπροστινού φινιρίσματος..

Τα άκρα των τοίχων από γυψοσανίδες πρέπει να κοπούν υπό γωνία 45 μοιρών και σχηματίζεται ορθή γωνία στις διασταυρώσεις των φύλλων. Για λοξότμηση, μερικές πλάνες χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να βοηθήσουν στην προετοιμασία του υλικού πριν το στερεώσουν στον τοίχο. Στη συνέχεια, η σκόνη αφαιρείται με βούρτσες ή βούρτσες και οι ίδιοι οι λοξοτρίφτες ασταρώνονται (αυτό βοηθά να αποκλειστεί το σπάσιμο των ραφών). Για να αναμίξετε τη σύνθεση, είναι επιτακτική η χρήση κρύου νερού..

Οι ραφές των φύλλων γυψοσανίδας πρέπει να γεμίζονται με στόκο και να ευθυγραμμίζονται σε όλο το μήκος. Για αυτό συνιστάται η χρήση στενών σπάτουλας..

Στη συνέχεια, το διάλυμα καλύπτεται με ενισχυτικό πλέγμα, το οποίο πρέπει να πιεστεί λίγο. Στη συνέχεια, το πλέγμα πρέπει να καλυφθεί πλήρως με ένα επιπλέον στρώμα στόκου. Εδώ χρησιμοποιείται ήδη μια σπάτουλα με φαρδιά λεπίδα..

Η επεξεργασία γυψοσανίδας στις αρθρώσεις έχει ως εξής:

 • ακμές λοξοτομής?
 • ασταρώθηκε η κατεργασμένη περιοχή.
 • λιπάνετε το με στόκο.
 • καλυμμένο με ενισχυτικό πλέγμα.
 • χρησιμοποιήστε ένα τελικό στρώμα (για μια επίπεδη ραφή, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε ένα πλέγμα).
 • όλα τα άκρα τρίβοντας την επίστρωση με λεπτούς πλωτήρες.

Για ζωγραφική

Κάθε έκδοση σοβάτισμα γυψοσανίδας έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Η προετοιμασία για τη βαφή του υλικού δεν αποτελεί εξαίρεση. Πραγματοποιείται από οποιονδήποτε πραγματικό επαγγελματία για να εγγυηθεί την πραγματική ποιότητα της επικάλυψης. Η ισοπέδωση του στρώματος πραγματοποιείται με σπάτουλες με φαρδιές λεπίδες, στη συνέχεια τρίβεται το υλικό σε τέλεια ομαλότητα και εφαρμόζεται ένα αστάρι στην κορυφή. Τροποποίηση γυψοσανίδας με γυαλόχαρτο. Πρέπει να εργαστείτε πολύ προσεκτικά, επειδή το χρώμα όχι μόνο δεν θα μπορεί να κρύψει ελαττώματα, αλλά θα τα τονίσει μόνο..

Κάτω από την ταπετσαρία

Η μίμηση τοιχοποιίας δημιουργείται με μείγματα με βάση την κυτταρίνη. Προστίθενται διάφορα πληρωτικά: μετάξι, βαμβάκι, ακρυλικό. Επίσης, η σύνθεση της υγρής ταπετσαρίας περιλαμβάνει χρωστικές ουσίες και ορισμένα άλλα συστατικά. Αυτά τα μείγματα διατίθενται σε σακούλες και υγραίνονται ελαφρώς με νερό πριν από τη χρήση. Οι τοίχοι πρέπει να ασταρωθούν, το ίδιο το υλικό ισοπεδώνεται με μια σπάτουλα μετά την εφαρμογή.

“Rotbandom”

Αυτή είναι μια πραγματικά υψηλής ποιότητας σύνθεση γερμανικής παραγωγής. Αλλά για αυτόν, η καλή προετοιμασία επιφάνειας με τη βοήθεια βαθιά διεισδυτικού εδάφους, η οποία βελτιώνει την πρόσφυση στο εφαρμοζόμενο υλικό, είναι πολύ σημαντική. Όχι λιγότερο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το αστάρι παρεμβαίνει στον εμποτισμό φύλλων γυψοσανίδας με νερό, το οποίο αναπόφευκτα διαφεύγει από κάθε γύψο.

Κατά την εφαρμογή του μίγματος αστάρι, τυχόν κενά είναι απαράδεκτα και οι αρμοί κολλούνται με ταινίες (serpyankas) και στη συνέχεια καλύπτονται με ειδικές ενώσεις ενίσχυσης. Σε μια αποξηραμένη επιφάνεια, τέτοιες γραμμές τρίβονται, αφαιρώντας μικρές παραμορφώσεις και κρεμώντας.

Για να εργαστείτε με το Rotband, συνιστάται μια σπάτουλα με λεπίδα 30 cm ή περισσότερο · κρατείται υπό γωνία 30-40 μοίρες. Η ισχυρή πίεση αντενδείκνυται: θα προκαλέσει την εμφάνιση κυμάτων.

Εάν τα ελαττώματα της αρχικής επιφάνειας είναι σημαντικά, λειτουργούν σε δύο βήματα: 0,3-0,5 cm για το καθένα. Η τελική σύνθεση εφαρμόζεται σε μέγιστο 0,1 cm, οι πιο ασήμαντες αποκλίσεις από ένα ομοιόμορφο στρώμα είναι απαράδεκτες. Μετά την ξήρανση (χρειάζονται 24-48 ώρες), οι επιχρισμένοι τοίχοι θα αποδειχθούν απόλυτα λευκοί.

Διακοσμητικός γύψος

Διακοσμητικός γύψος μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε επιφάνειες γυψοσανίδας. Η βενετσιάνικη εκδοχή της επίστρωσης διακρίνεται από συνδυασμό διαφόρων χρωμάτων και γυαλιστερό εξωτερικό στρώμα. Εκτός από τα εντελώς έτοιμα μείγματα, υπάρχουν και μόνοι σας: παρασκευάζονται προσθέτοντας διάφορα χρώματα στο καθολικό υλικό γύψου. Τις περισσότερες φορές, το πρώτο στρώμα γίνεται λευκό, ορίζοντας τη μελλοντική ανακούφιση, το δεύτερο καθορίζει την υφή και το χρώμα. Με το τρίτο στρώμα, ενισχύουν την τονικότητα, κάνουν τα μεμονωμένα τμήματα πιο ανοιχτά ή πιο σκούρα.

Ο τύπος γύψου με υφή διακρίνεται υπό όρους, επειδή σχεδόν οποιοδήποτε μείγμα σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα κομψό ανάγλυφο. Αλλά υπάρχουν ήδη γνωστές για επαγγελματίες επιλογές όπως “σκαθάρι φλοιού”. Ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες και γούστο, μπορείτε να επιλέξετε αφηρημένες συνθέσεις και γεωμετρικά σχήματα. Οποιοσδήποτε κατασκευαστής, τουλάχιστον ελάχιστα έμπειρος, θα μπορεί να κάνει τόσο ένα διπλό μοτίβο όσο και μια χαοτική εικόνα..

Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι ποικίλα: δεν είναι μόνο σπάτουλες, αλλά και σπάτουλες, σφουγγάρια, ειδικά παραγγελθέντα γραμματόσημα, χονδροειδείς βούρτσες από σύρμα και τα παρόμοια..

Το σοβάτισμα με αψίδα έχει επίσης τα δικά του χαρακτηριστικά. Πρώτα απ ‘όλα, η περίμετρος καθαρίζεται καλά, ο ίδιος χειρισμός πραγματοποιείται με τις αρθρώσεις. Στη συνέχεια, τα άκρα αλέθονται, τα οποία προεξέχουν τουλάχιστον ελαφρώς πέρα ​​από τα περιγράμματα της αψίδας. Στη συνέχεια, το γυψοσανίδα εμποτίζεται καλά με ένα αστάρι, οι προεξοχές καλύπτονται με μια διάτρητη γωνία. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται ένα ενισχυτικό στρώμα – εδώ τελειώνει η προετοιμασία.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

   Πολύ συχνά, προκύπτει μια κατάσταση όταν δεν υπάρχει χρόνος για ακριβή υπολογισμό των αναλογιών. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί μια έμμεση μέθοδος: ½ του δοχείου γεμίζεται με νερό, στη συνέχεια το υλικό προστίθεται σε αυτό σε μικρές μερίδες, μετά από το οποίο η προκύπτουσα σύνθεση κατανέμεται όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα στην επιφάνεια. Όταν ο γύψος ή ο στόκος σταματήσει να πηγαίνει κάτω από το νερό, πρέπει να αρχίσετε να το ανακατεύετε. Το καλύτερο εργαλείο για την ανάμειξη γύψου και στόκου είναι μια μικρή σπάτουλα.

   Είναι πάντα απαραίτητο να παρακολουθείται η καταλληλότητα των παρασκευασμένων διαλυμάτων και ο χρόνος στεγνώματος, οι οποίοι καθορίζονται από τον τύπο των συνδετικών.. Τα μείγματα γύψου γίνονται 100% στερεά μετά από 60 λεπτά (παράδειγμα – “Knauf Uniflot”). Εάν πάρετε το “WEBER-BETONIT” με μαρμάρινο υλικό πλήρωσης, ο χρόνος λειτουργίας μπορεί να φτάσει τις 48 ώρες.

   Τα καπάκια των βιδών με αυτοκόλλητο πρέπει να βυθιστούν στα φύλλα, καλύπτονται με μια μικρή μάζα στόκου, η οποία ισοπεδώνεται με μια σπάτουλα (η κίνηση της ξεκινά από πάνω αριστερά).

   Γιατί είναι απαραίτητο να σοβάρετε γυψοσανίδα, δείτε το παρακάτω βίντεο.