Οροφή σε στιλ σοφίτας: χαρακτηριστικά στυλ και κατασκευής

Οροφή σε στιλ σοφίτας: χαρακτηριστικά στυλ και κατασκευής

Κομψό, αλλά ταυτόχρονα βάναυσο στιλ σοφίτας είναι μια ασυνήθιστη και κερδοφόρα λύση. Ένα από τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματά του είναι η δυνατότητα χρήσης οποιωνδήποτε οικοδομικών υλικών για φινίρισμα..

Ιδιαιτερότητες

Τραχύ φινίρισμα και κομψή επίπλωση συνδυάζονται σε ένα μοντέρνο και φιλόξενο περιβάλλον. Τα κύρια συστατικά αυτού του σχεδιασμού είναι οι αδέξιες οροφές και οι τοίχοι. Παρά τον αντιφατικό συνδυασμό διαφορετικών υλικών, η οροφή σε στιλ σοφίτας γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Αυτός ο ασυνήθιστος σχεδιασμός σχηματίστηκε εντελώς τυχαία και χρονολογείται στη δεκαετία του ’30 του περασμένου αιώνα στην Αμερική. Thisταν εκείνη τη στιγμή που η Μεγάλη ressionφεση, η οποία προκάλεσε τη χρεοκοπία πολλών εργοστασίων και εργοστασίων, επέτρεψε στους φοιτητές, καθώς και σε νέους και δημιουργικούς ανθρώπους να εγκατασταθούν στους άδειους χώρους. Λόγω έλλειψης κεφαλαίων, αλλά πλούτου δημιουργικής ενέργειας, μετέτρεψαν τους χώρους του εργοστασίου σε χώρους διαβίωσης με τον δικό τους τρόπο. Τις περισσότερες φορές αυτά ήταν στούντιο με ελάχιστη ποσότητα άνετων και απαραίτητων επίπλων και τραχύ φινίρισμα τοίχων και οροφών. Μια ποικιλία εκδόσεων αυτού του στυλ παρουσιάστηκαν και σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου..

Τα κύρια χαρακτηριστικά του σχεδιασμού της σοφίτας περιλαμβάνουν:

 • ψηλά τείχη;
 • ακατέργαστες οροφές και τοίχοι.
 • πλατιά παράθυρα?
 • έλλειψη χωρισμάτων.
 • γυμνές επικοινωνίες.

Κατά κανόνα, ο σχεδιασμός σε στιλ σοφίτας γίνεται κυρίως για χώρους που δεν προορίζονταν για στέγαση από την αρχή, αλλά τελικά έγιναν στούντιο, αλλά τώρα υπάρχει η ευκαιρία να στυλιζαριστεί ένα συνηθισμένο διαμέρισμα για αυτό το σχέδιο. Μπορείτε να φτιάξετε μια οροφή σε στιλ σοφίτας με τα χέρια σας, εάν τηρείτε κάποιους κανόνες.

Από πού να ξεκινήσετε?

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του στυλ είναι το λεγόμενο φαινόμενο “εγκαταλειμμένη βιομηχανική ζώνη”. Τα δωμάτια σε στιλ σοφίτας πρέπει να έχουν ψηλή οροφή ή σοφίτα. Από τα υλικά, είναι προτιμότερο να επιλέξετε σκυρόδεμα και μέταλλο, και για τον τοίχο – τοιχοποιία. Μια ξεχωριστή και σημαντική θέση στο σχεδιασμό καταλαμβάνει ο σχεδιασμός της οροφής, είναι καλύτερο να το επεξεργαστείτε σε γκρι ή λευκούς τόνους. Σε γενικές γραμμές, αυτό το στυλ χαρακτηρίζεται από έναν πενιχρό συνδυασμό χρωμάτων..

Επιλογή υλικού

Δεδομένου ότι αυτό το στυλ έχει μια μάλλον περιορισμένη γκάμα χρωμάτων και περιλαμβάνει μόνο τη χρήση ορισμένων υλικών, δεν θα είναι δύσκολο να επιλέξετε κάτι συγκεκριμένο.. Πολλά υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία της οροφής..

 • Σκυρόδεμα. Το τσιμεντένιο πεζοδρόμιο είναι η κλασική λύση οροφής σοφίτας. Επιπλέον, είναι επίσης ένας αρκετά απλός τρόπος επιφανειακής επεξεργασίας..
 • Τεντωμένη οροφή. Θα είναι προβληματικό να πραγματοποιήσετε εργασίες για την εγκατάστασή του μόνοι σας χωρίς ιδιαίτερες δεξιότητες. Και πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι η τεντωμένη οροφή μειώνει το ύψος του δωματίου, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτού του στυλ..

 • Μεταλλικό πλέγμα. Τα πλεονεκτήματά του είναι το χαμηλό κόστος και το γεγονός ότι μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας εύκολα και γρήγορα..
 • Πλακάκια οροφής με διάφορα σχέδια. Ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα υλικά.
 • Διακοσμητικοί μεταλλικοί σωλήνες και δοκοί. Μιμούνται πραγματικούς σωλήνες και διάφορες επικοινωνίες. Όταν επιλέγετε σωλήνες, το μαύρο είναι προτιμότερο από όλα τα άλλα χρώματα και όταν επιλέγετε το χρώμα των σανίδων, είναι καλύτερο να επιλέξετε τεχνητά γερασμένα. Είναι καλύτερο να επικαλύψετε άμεσα ξύλινα προϊόντα με υδατοαπωθητικό και έλεγχο παρασίτων..

Πλεονεκτήματα και τεχνικές για τη δημιουργία οροφής από σκυρόδεμα

Εάν πριν από λίγα χρόνια ένα τσιμεντένιο ταβάνι θεωρούνταν άσχημο και σχετίζονταν με δωμάτια που απαιτούσαν περαιτέρω επεξεργασία, τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει και, με έναν αρμονικό και καλά σχεδιασμένο σχεδιασμό, παράγει ένα εντελώς ευχάριστο και ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Εάν το ύψος της οροφής δεν υπερβαίνει τα τρία μέτρα, τότε είναι καλύτερο να κάνετε την επεξεργασία τοίχου πιο σκούρα από την οροφή..

Το σκυρόδεμα λειτουργεί καλά με γυαλί, ξύλο και τούβλα. Εάν το δωμάτιο που διακοσμείται είναι μικρό, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την επίστρωση σκυροδέματος σε μέρη, για παράδειγμα, μόνο στην οροφή ή σε ορισμένα μέρη του, χωρίς να περάσετε στους τοίχους..

Οι προπαρασκευαστικές εργασίες θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την επιφάνεια με την οποία πρέπει να εργαστείτε. Εάν το δωμάτιο έχει αρχικά μια οροφή από σκυρόδεμα, τότε απλά πρέπει να το γυαλίσετε και να εφαρμόσετε μια ειδική προστατευτική ένωση, και αν όχι, τότε μια τέτοια επίστρωση μπορεί να μιμηθεί.

Είναι δυνατόν να μεταφερθεί η υφή μιας οροφής από σκυρόδεμα χρησιμοποιώντας μείγματα που περιέχουν μικροενισχυτικό, αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα ή διακοσμητικά πάνελ. Είναι καλύτερο να στυλιζαρίσετε το δωμάτιο καθώς ένα “πατάρι” θα βοηθήσει τις συνθέσεις μικροεστίασης και αρχιτεκτονικού σκυροδέματος. Όπως πριν από κάθε εργασία φινιρίσματος, πρέπει πρώτα να επεξεργαστείτε την επιφάνεια και στη συνέχεια να εφαρμόσετε το μίγμα σκυροδέματος..

Εάν είναι επιθυμητό, ​​η επιφάνεια του σκυροδέματος μπορεί να είναι τραχιά και τραχιά ή να λειανθεί με λείο και ματ φινίρισμα.. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μια λειασμένη και γυαλισμένη επιφάνεια έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως:

 • η επίδραση της “μαρμάρινης οροφής”.
 • μεγάλη διάρκεια ζωής?
 • τη δυνατότητα επακόλουθης βαφής.

Συνεχίζοντας το θέμα της στίλβωσης επιφάνειας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτή η διαδικασία χωρίζεται σε διάφορα στάδια..

 • Αλεσμα, κατά τη διάρκεια της οποίας μια ειδική μηχανή φρεζαρίσματος εντοπίζει και κόβει μεγάλες παρατυπίες και χτυπήματα, αυτό είναι το αρχικό στάδιο της στίλβωσης, οπότε αφήνει πίσω της μικρές παρατυπίες.
 • Αλεση που παράγεται από μια μηχανή λείανσης, η οποία τελικά λειαίνει την επιφάνεια και κόβει ένα μικρό εξωτερικό στρώμα, τη λεγόμενη γαλακτοποίηση. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο κάνει το ταβάνι ομοιόμορφο, αλλά επιτρέπει επίσης στο μείγμα να προσκολληθεί καλύτερα στην επιφάνεια..
 • Εφαρμογή του μείγματος. Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει τις περισσότερες φορές την εφαρμογή μιας προστατευτικής σύνθεσης βερνικιού, αλλά μπορείτε να εφαρμόσετε οποιαδήποτε άλλη ιδέα σχεδιασμού της επιλογής σας..

Τέντωμα

Υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις όταν η εμφάνιση της οροφής αφήνει πολύ επιθυμητό, ​​τότε χρησιμοποιούνται τεντωμένες οροφές. Η παραγωγή ελαστικών υφασμάτων έχει πλέον καθιερωθεί, οπότε η αγορά του δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα.. Για σχεδιασμό σε στιλ σοφίτας, οι ματ καμβάδες σε μαύρο, τσιμεντένιο χρώμα ή μιμητικό μέταλλο ταιριάζουν καλύτερα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια λευκή γυαλιστερή οροφή διευρύνει οπτικά το χώρο. Αυτή η μέθοδος θα είναι επίπονη για να εφαρμόσετε τον εαυτό σας, οπότε είναι καλύτερο να ζητήσετε βοήθεια από μια ειδική ομάδα..

Λεπτομέρειες και κόλπα

Οι δέσμες καλωδίων από σύρματα σε οροφές ή τοίχους μπορούν να τοποθετηθούν σε γεωμετρικά σχήματα που φαίνονται τακτοποιημένα και κατάλληλα. Ενθαρρύνεται η παρουσία αεραγωγών, οι οποίες πρέπει να αντικατασταθούν με νέες, εάν οι παλιές είναι καλυμμένες με σκουριά ή έχουν χάσει την αρχική τους εμφάνιση..

Οι λαμπτήρες και οι πολυέλαιοι αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Είναι καλύτερο να κρεμάσετε λαμπτήρες από το ταβάνι ή να επιλέξετε έναν μινιμαλιστικό πολυέλαιο. Αρκετοί πανομοιότυποι λαμπτήρες χωρίς αποχρώσεις με μαύρες πρίζες θα ταιριάζουν αρμονικά στο εσωτερικό.

Μπορείτε να εγκαταστήσετε κρυφό φωτισμό σε όλη την περίμετρο των δωματίων ή αρκετές αποχρώσεις στη σειρά, γεγονός που θα δημιουργήσει το αποτέλεσμα ενός ευρέος χώρου. Διάφορες πινακίδες LED στον τοίχο και μικρές λάμπες LED θα φαίνονται κομψές.

Οποιεσδήποτε μη τυπικές λύσεις φωτισμού θα παίξουν στα χέρια κατά τη διακόσμηση ενός δωματίου σε αυτό το στυλ..

Σε κατοικημένους χώρους, είναι καλύτερο να επεξεργαστείτε το ανώτατο όριο σε ζώνη σε όλο το διαμέρισμα. Για παράδειγμα, φτιάξτε τούβλα στην κουζίνα, τσιμεντένιο πεζοδρόμιο στο σαλόνι. Οι δοκοί θα βοηθήσουν να χωριστεί το στούντιο σε ζώνες, οι οποίες θα διαφέρουν από τους τοίχους και την οροφή στο χρώμα. Τα γυάλινα χωρίσματα θα αντιμετωπίσουν επίσης καλά αυτό το έργο. Λόγω του περιβάλλοντος υψηλής υγρασίας, η οροφή στο μπάνιο είναι καλύτερα να καλύπτεται με επίστρωση από σκυρόδεμα και προστατευτικό βερνίκι αντί να χρησιμοποιείται ξύλο ή οποιοδήποτε άλλο.

Εάν υπάρχει η επιθυμία να επεξεργαστείτε το ταβάνι με ξύλινες σανίδες, τότε πρέπει να διπλωθούν όχι κοντά το ένα στο άλλο, αλλά μετά από μικρή απόσταση, η οποία θα δημιουργήσει ένα “vintage” αποτέλεσμα. Τα ίδια ξύλινα έπιπλα διακοσμημένα με μεταλλικά στοιχεία θα συνδυαστούν τέλεια με ξύλινες σανίδες στο ταβάνι.. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ανοιχτές αποχρώσεις μεγεθύνουν οπτικά το χώρο και οι σκοτεινές δίνουν στο δωμάτιο πολυπλοκότητα και αυτοσυγκράτηση..

Κατά κανόνα, το κύριο καθήκον του στυλ “σοφίτας” δεν είναι να κρύψει διάφορες παρατυπίες και επικοινωνίες πίσω από τη διακόσμηση, αλλά να τις “τελειοποιήσει”, να τους δώσει μια πιο μοντέρνα και προσεγμένη εμφάνιση. Θα είναι πολύ απλό να ξεκινήσετε την επισκευή μόνοι σας, αρκεί να καθαρίσετε την επιφάνεια της οροφής όλων των επιχρισμάτων και να της δώσετε μια ελαφρώς επεξεργασμένη εμφάνιση.

Μόνο με την πρώτη ματιά, αυτό το στυλ φαίνεται βαρετό, καθώς και ο συνδυασμός χρωμάτων του, αλλά αν θέλετε και ένας ικανός συνδυασμός λεπτομερειών, αυτός ο αστικός σχεδιασμός μπορεί να γίνει φωτεινός και άνετος. Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η απλότητα του σχεδιασμού. Το κύριο πράγμα είναι να βρείτε μια λεπτή γραμμή ισορροπίας όταν συνδυάζετε τέτοια ασυμβίβαστα πράγματα..

Επιλογές εσωτερικού χώρου

Ο φωτισμός στην οροφή θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τη χρήση πολυελαίων, να κάνετε το δωμάτιο πιο μαλακό και πιο άνετο.

Οι γυμνές επικοινωνίες και ένα πλέγμα στην οροφή θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε και να δώσετε στο εσωτερικό ένα αποτέλεσμα. Στα στούντιο διαμερίσματα, ο χώρος της κουζίνας μπορεί επίσης να χωριστεί με ένα πλέγμα στην οροφή. Η πολύχρωμη μαλακή γωνία φαίνεται φωτεινή.

Βαριά ξύλινα δοκάρια από ξύλο βελανιδιάς γεμίζουν το δωμάτιο με μια ήρεμη ατμόσφαιρα. Ο μινιμαλισμός και η πρακτικότητα συνδυάζονται ιδανικά σε αυτό το εσωτερικό..

Στο επόμενο βίντεο, παρακολουθήστε μια κύρια τάξη για διακοσμητική ζωγραφική σε τσιμεντένιο ταβάνι με στυλ "πατάρι".