Υγρός φελλός: χαρακτηριστικά και έκταση του υλικού

Υγρός φελλός: χαρακτηριστικά και έκταση του υλικού

Το αρχικό όνομα “υγρός φελλός” είναι ένα πολυλειτουργικό υλικό που βασίζεται σε φυσικό φελλό και πολυμερή. Είμαστε συνηθισμένοι στο γεγονός ότι τα στεγανωτικά προορίζονται για την πλήρωση ραφών και την ένωση επιφανειών, ωστόσο, οι δυνατότητες αυτής της σύνθεσης είναι πολύ πιο εντυπωσιακές..

Ιδιαιτερότητες

Ο υγρός φελλός είναι ένας τύπος στεγανωτικού που βασίζεται σε λεπτά τσιπ φελλού. Αυτό εξασφαλίζει την φιλικότητα προς το περιβάλλον του υλικού, τις υψηλές θερμομονωτικές του ιδιότητες, καθώς και την απουσία συρρίκνωσης. Η ελαστικότητα και η προστασία του θρυμματισμένου φλοιού βελανιδιάς παρέχονται από τα πολυμερή που περιλαμβάνονται στη σύνθεση.

Το στεγανωτικό έχει σχεδιαστεί για να γεμίζει τα κενά αρμών και μονώσεων. Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες σπιτιού μπόρεσαν να εγκαταλείψουν τα περιβαλλοντικά μη ασφαλή χημικά ανάλογα. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι, έχοντας φυσική προέλευση, ο υγρός φελλός δεν προσελκύει πουλιά και τρωκτικά..

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το φυσικό ξύλο φελλού παρέχει υψηλή θερμομόνωση καθώς και ηχομονωτικές ιδιότητες..

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πλήρωση αρμών μεταξύ υλικών διαφορετικής σύνθεσης, λόγω της καλής πρόσφυσης του στεγανωτικού.

Δεν συρρικνώνεται και είναι ελαστικό, γεγονός που του επιτρέπει να εφαρμόζεται στα πιο κοινά υλικά στην κατασκευή χωρίς κίνδυνο ζημιάς..

Μετά τη σκλήρυνση, σχηματίζεται μια ισχυρή ραφή που είναι ανθεκτική σε μηχανικές βλάβες και τριβή.. Από αυτή την άποψη, εάν το προϊόν πέσει σε άλλες επιφάνειες, θα πρέπει να αφαιρεθεί αμέσως, πριν από τη στερεοποίηση..

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων είναι η αντοχή στην υγρασία, το στεγανωτικό είναι κατάλληλο ακόμη και για λειτουργία σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και η αντοχή σε ακραίες θερμοκρασίες (αυτό επιτρέπει στο στεγανωτικό να χρησιμοποιείται όχι μόνο μέσα, αλλά και έξω από το δωμάτιο).

Πεδίο εφαρμογής

Η ζήτηση για το υλικό οφείλεται επίσης στο ευρύ φάσμα εφαρμογών του..

Είναι κατάλληλο για τις ακόλουθες εργασίες:

 • αύξηση της θερμικής απόδοσης των χώρων – με εσωτερική θερμομόνωση, γεμίζει στο χώρο μεταξύ του δαπέδου και των τοίχων (ειδικά αν είναι κατασκευασμένα από ασύμβατα υλικά), γεμίζοντας τις ραφές συναρμολόγησης κατά την εγκατάσταση κουφωμάτων πόρτας και παραθύρου (μετά από τέτοια επεξεργασία, τα προσχέδια εξαλείφονται πλήρως).
 • εξωτερική θερμομόνωση – πλήρωση αρμών μεταξύ στοιχείων δομών από οπλισμένο σκυρόδεμα.
 • αύξηση του συντελεστή ηχομόνωσης σε πολυκατοικίες (το επίπεδο θορύβου μειώνεται κατά μέσο όρο 27 dB).
 • εφαρμογή σε ρόλο αντικραδασμικών παρεμβυσμάτων για το πάτωμα του αυτοκινήτου, καθώς και συστήματα μηχανισμών και δομών.
 • θερμομόνωση των εσωτερικών χωρισμάτων του αντικειμένου.
 • γεμίζοντας αυλακώσεις από το εσωτερικό κατά την ανέγερση ξύλινων κατασκευών.

Όταν χρησιμοποιείτε υγρό φελλό σε εσωτερικούς χώρους, είναι δυνατό να το επιλέξετε στην επιθυμητή απόχρωση, γεγονός που καθιστά δυνατή την άρνηση πρόσθετης διακόσμησης του δημιουργημένου στρώματος.

  Εάν το χρώμα είναι ασήμαντο ή εάν θέλετε να διατηρήσετε τη σκιά του ίδιου του φελλού, θα πρέπει να επιλέξετε μια σύνθεση σε διαφανή βάση. Κατά κάποιο τρόπο, θα μοιάζει με PVC με την προσθήκη θρυμματισμένου φλοιού δέντρου.

  Ένα απαραίτητο σφραγιστικό γίνεται, εάν είναι απαραίτητο, για να συνδέσει ή να γεμίσει το διάστημα μεταξύ ανόμοιου υλικού. Για παράδειγμα, η μετάβαση μεταξύ ξύλου και δαπέδου πλακιδίων, μεταξύ πλακιδίων και πλαστικών πάνελ, laminate “λωρίδες”. Ο υγρός φελλός είναι επίσης κατάλληλος για την πλήρωση αρμών μεταξύ επιφανειών από σκυρόδεμα και ξύλο, παρέχοντας επιπλέον αντοχή και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής των επιχρισμάτων. Όπως γνωρίζετε, σε αυτήν την περίπτωση, η ένωση στεγανοποίησης πρέπει να είναι σε αρμονία με τουλάχιστον ένα από τα παρακείμενα υλικά..

  Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα βύσμα για να γεμίσετε το χώρο μεταξύ των τοίχων και του δαπέδου, των τοίχων και της οροφής, εξαλείφοντας την εμφάνιση «ψυχρών γεφυρών» σε αυτά τα μέρη και επιτρέποντάς σας να εγκαταλείψετε την εσωτερική μόνωση των τοίχων.

  Το υλικό δεν φοβάται την έκθεση σε υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, επιπλέον, έχει ιδιότητες φραγής ατμών. Αυτό σας επιτρέπει να το χρησιμοποιήσετε στο μπάνιο, στην κουζίνα. Εάν εμφανιστούν ρωγμές και ελαττώματα στην εξωτερική επιφάνεια των τοίχων του κτιρίου, μπορεί να εφαρμοστεί σφραγιστικό κατάλληλου χρώματος σε αυτά τα σημεία. Θα ρευστοποιηθούν αμέσως και η πρόσοψη θα προστατευθεί από την αρνητική επίδραση του περιβάλλοντος..

  Η ευελιξία της σύνθεσης της επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί ως υλικό φινιρίσματος πρόσοψης. Έτσι, είναι δυνατό όχι μόνο να βελτιωθεί η εμφάνιση του κτιρίου, αλλά και να αυξηθεί η θερμομόνωση του και να παρέχεται αντοχή στην υγρασία, καθώς και να μειώνεται σημαντικά το επίπεδο θορύβου που διεισδύει στο εσωτερικό. Και πάλι, λόγω της διαπερατότητας ατμών και της φιλικότητας προς το περιβάλλον του υλικού, η υπερβολική υγρασία θα αφαιρεθεί από το σπίτι, γεγονός που έχει ευεργετική επίδραση στην κατάσταση των τοίχων και στο εσωτερικό μικροκλίμα του δωματίου..

  Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τόσο καθολικοί υγροί φελλοί όσο και τροποποιημένες εκδόσεις του προϊόντος, στις οποίες ένα από τα σημάδια είναι πιο έντονο..

  Παρά το γεγονός ότι ο υγρός φελλός είναι κατάλληλος για την πλήρωση του ενδιάμεσου χώρου των κτιρίων από διάφορα υλικά, μερικές φορές ούτε καν μεταξύ τους, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πλήρωση των αρμών ενός ξύλινου τοίχου. Αυτό οφείλεται στην τάση του ξύλου να θερμαίνεται και να στεγνώνει. Όταν αλλάζει η πυκνότητα του δέντρου και αυξάνονται οι γραμμικές του διαστάσεις, η ραφή αποσυμπιέζεται.

  Μια άλλη ακατάλληλη επιφάνεια για εργασία με στεγανωτικό είναι το χαλί, καθώς και παρόμοια υλικά..

  Κατασκευαστές

  Επί του παρόντος, ο υγρός φελλός κερδίζει μόνο δημοτικότητα στην εγχώρια αγορά. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ρώσοι αγοραστές αρνούνται να αγοράσουν ένα προϊόν είναι η σχετικά υψηλή τιμή του..

  Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αγοράσετε ένα υγρό φελλό από γνωστούς κατασκευαστές που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγοραστών.. Ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές στεγανωτικών είναι η μάρκα Isocork. Ο σκοπός του υλικού είναι η εξωτερική διακόσμηση. Η χρήση αυτής της σύνθεσης σάς επιτρέπει να εγκαταλείψετε τη χρήση υλικών πρόσοψης για φινίρισμα, στεγανωτικά στεγών, θερμαντήρες και αφρό πολυουρεθάνης για ανοίγματα παραθύρων.

  Η επίστρωση φελλού με το εμπορικό σήμα NanoCORK έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Και οι δύο συνθέσεις διατίθενται σε διαφορετικές αποχρώσεις, αλλά η δεύτερη είναι πιο προσιτή..

  Ο καθολικός υγρός φελλός αντιπροσωπεύεται από το Suber Plast.. Πληροί όλες τις απαιτήσεις που αναφέρονται για αυτά τα προϊόντα, έχει ποικίλη παλέτα χρωμάτων.

  Το στεγανωτικό Bostik 3070 διακρίνεται για την ευελιξία του – διάφοροι τύποι προϊόντων παράγονται με αυτό το όνομα, η διαφοροποίηση των οποίων μπορεί να πραγματοποιηθεί εξετάζοντας την αριθμητική αξία του στεγανωτικού.

  Η σειρά Bostik περιέχει ένα στεγανωτικό με βελτιωμένες ιδιότητες ηχομόνωσης – Bostik 2720. Εάν η καθολική σύνθεση μειώνει το επίπεδο ήχου κατά 27 dB, τότε αυτό το στεγανωτικό – κατά 30 dB.

  Ο συνδυασμός της προσιτής τιμής και της αποδεκτής ποιότητας αποδεικνύεται από το σφραγιστικό TN. Μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα εξειδικευμένα καταστήματα στις μεγάλες πόλεις. Διαφέρει στην ευελιξία, τα χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν στο προϊόν. Το μειονέκτημα είναι η έλλειψη επιλογής χρώματος της σύνθεσης. Διατίθεται αποκλειστικά σε σκούρο καφέ έκδοση..

  Υπάρχουν αρνητικές κριτικές για αυτό το προϊόν στο Διαδίκτυο που σχετίζονται με τη διάρκεια της σκλήρυνσης του στεγανωτικού και την εμφάνιση κρούστας στην επιφάνεια της ραφής.

  Τα σχόλια των εμπειρογνωμόνων μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι, πιθανότατα, υπάρχει ψεύτικο, ή ότι παραβιάστηκαν οι κανόνες εφαρμογής της σύνθεσης.

  Συμβουλή

  Για σφράγιση υψηλής ποιότητας και αξιόπιστη πρόσφυση του φελλού, πρέπει να τηρούνται οι αρχές εφαρμογής της σύνθεσης.

  • Οι επιφάνειες εργασίας πρέπει να καθαρίζονται, να λιπαίνονται, να στεγνώνουν και στη συνέχεια να ασταρώνονται σε 1-2 στρώσεις. Μια κατάλληλη σύνθεση συνιστάται συνήθως από τον κατασκευαστή του στεγανωτικού και μπορεί να βρεθεί στις οδηγίες χρήσης για σχετικές πληροφορίες..

  Εάν παραμελήσετε αυτό το βήμα ή το προσεγγίσετε ανεύθυνα, μπορεί να συμβεί σημαντική μείωση της πρόσφυσης του βύσματος υγρού..

  • Προετοιμάστε ένα πιστόλι συναρμολόγησης, ελέγξτε ότι ο σωλήνας λειτουργεί σωστά.
  • Γεμίστε τον προετοιμασμένο χώρο με στεγανωτικό, κατανέμοντας ομοιόμορφα στο κενό. Εάν οι γειτονικές επιφάνειες έχουν διαφορετικά ύψη, τότε όταν τοποθετείτε το στεγανωτικό, εστιάστε σε υψηλότερο.
  • Ο ψεκασμένος φελλός δεν πρέπει να πέσει σε γειτονικές επιφάνειες, αν συμβεί αυτό, αφαιρέστε αμέσως τους λεκέδες με ένα πανί. Αν παγώσουν, δεν θα είναι εύκολο..

  • Μετά την εφαρμογή, η σύνθεση πρέπει να ισοπεδωθεί με υγρή σπάτουλα, και αν το κενό είναι μικρό – με βρεγμένα χέρια..
  • Μετά από μερική στερεοποίηση του φελλού, η περίσσειά του, που προεξέχει στην επιφάνεια, αφαιρείται με ένα κληρικό μαχαίρι.
  • Για να ενισχύσετε περαιτέρω τη σκληρυμένη ραφή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ειδική ελαστική ένωση.
  • Μόλις σφραγιστεί πλήρως, η κατεργασμένη περιοχή μπορεί να λειανθεί.
  • Για να επιτύχετε τη μέγιστη ελκυστικότητα της επεξεργασμένης επιφάνειας, μπορείτε να επιλέξετε το στεγανωτικό στη σκιά των βάσεων εργασίας. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια κλασική απόχρωση ξύλου (καφέ κλίμακα), γκρι ή μπεζ ενώσεις. Αυτά τα χρώματα ταιριάζουν με τις περισσότερες αποχρώσεις, είναι ευέλικτα.

  Για μια επισκόπηση του υγρού φελλού ISOCORK, δείτε το παρακάτω βίντεο.